2009. április 1. szerda

ápr. 1
8:06
Két Föld úrnője volt Nofertiti (168 Óra Online)
Egy ókori királyné reliefje látható azon kőtömbön, amelyet egy keresztény templomba építettek bele - az ábrázolás valószínűleg az úgynevezett amarnai korszakból származik, s az ismeretlen uralkodónő képmását Nofertiti portréjának vélik a szakértők - közölte az MTI.l
ápr. 1
9:12
Az őssejtkutatás érdekes esetei (168 Óra Online)
Egy amerikai kisfiú olyan agyi sérülést szenvedett születésekor, amely akadályozza az izomműködést. A gyermek még tizennyolc hónaposan sem beszélt, nem is gagyogott, a kézmozgását nehezen kontrollálta...
ápr. 1
10:27
Kiábrándító hír a kedvenc dinóinkról (Infostart)
Valószínűleg nem igaz, hogy a horror- és gyerekfilmek kedvenc dinoszauruszai, a szauropodák úgy használták hosszú nyakukat, mint a ma élő zsiráfok. A legújabb szimulációs kísérletekből ugyanis kiderült, hogy ehhez túlságosan sok energiára lett volna szükségük.
ápr. 1
12:15
Egyszerű fertőzés kiválthatja a gyerekkori leukémiát (Infostart)
Bebizonyosodott, hogy egy egyszerű fertőzés kiválthatja a gyerekkori leukémiát: brit rákkutatók azonosították azt a molekulát, amelyet a szervezet a fertőzés legyűrése érdekében termelni kezd - s amely stimulálja a rákbetegség kifejlődését.
ápr. 1
13:36
Úgy néz ki, a lövöldözős játékok jótékony hatásúak! (168 Óra Online)
Miközben a játékvilág állandóan bírálatok kereszttüzében áll az állítólagos negatív lelki és testi hatásai miatt, addig egy új amerikai tanulmány kimutatta, hogy a videojátékok javítják a látást.
ápr. 1
14:39
Láng István: a tudós is ember (Infostart)
A tudósok "bogaras" emberek - tartják a laikusok. A Magyar Tudományos Akadémián ma inkább a baglyokhoz hasonlítják őket. "Tudósok és baglyok" címmel ugyanis Láng István klímakutató olyan vidám, szatirikus rendezvényt szervezett, ami alkalmat ad arra, hogy a tudomány emberei önmagukon nevessenek.
ápr. 1
16:21
A gorillák világa nem csak a majmokat érdekelheti (168 Óra Online)
A legnagyobb emberszabású majmok életét mutatja be a Fővárosi Állat- és Növénykert A gorillák világa című fotókiállítása. Az időszaki tárlat az ENSZ több szervezete, illetve az Állatkertek és Akváriumok Világszövetsége által meghirdetett Gorilla éve 2009 kampányhoz kapcsolódik - adta hírül az MTI.
ápr. 1
19:06
Háromszor lépnek kapcsolatba a magyar űrhajóssal (168 Óra Online)
Két évvel ezelőtt már történt két hasonló kapcsolatfelvétel Charles Simonyival.

2009. április 2. csütörtök

ápr. 2
8:18
Mégsem csapott le a vírus (168 Óra Online)
Az előrejelzésekkel ellentétben mégsem csapott le április 1-jén a Conficker vírus. Bódis Ákos informatikai tanácsadó szerint ez azonban nem a veszélyes féreg ártalmatlanságát bizonyítja.
ápr. 2
9:24
"A szabad gondolkodást a szabadgondolkodóktól kell megvédeni" (Infostart)
Ostromlott várként tekintenek magukra a magyar konzervatívok, akiknek pedig föl kellene mutatniuk, hogy van alternatívája a mai "haladáspárti", balliberális kormányzásnak - hangzott el a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészettudományi Karán, a Prohászka Műhely Szakkollégium által rendezett konferencián, ami a rendszerváltás utáni magyar konzervativizmusról szólt. Az is szóba került, hogy képes…
ápr. 2
13:48
Az amputálástól menthet meg az új eljárás (168 Óra Online)
A Debreceni Egyetemen az alapkutatás mellett emberen is kipróbáltak egy gyógyító eljárást őssejtekkel. Egy súlyos perifériás artériás betegség, az úgynevezett Buerger-szindróma esetében eddig nem sikerült olyan gyógymódot találni, amellyel a vérátáramlás javítható lenne, s a súlyos, nyugalmi helyzetben is jelentkező fájdalmak és a gangréna kialakulása miatt az egyetlen megoldás a láb amputálása…

2009. április 3. péntek

ápr. 3
5:45
A titkosszolgálat figyeli a Wiw-et? (168 Óra Online)
Egy nemrég elvégzett amerikai kutatás szerint a közösségi online honlapok nagy hátulütője, hogy hiába adjuk meg csak egy bizonyos baráti, vagy ismerősi körnek a velünk kapcsolatos információkat, személyiségi adataink mégiscsak kerülhetnek illetéktelen kezekbe is.
ápr. 3
6:03
A 70 év körüli agyhalottak szervei is átültethetők (Infostart)
A 70 év körüli agyhalottak veséje is kiválóan alkalmas átültetésre - állapították meg olasz kutatók csaknem 100 olyan veseátültetett vizsgálata után, akik "idős" szervet kaptak. Az eredményeket a New England Journal of Medicine című szaklap legfrissebb száma közölte. Mihály Sándor, az Országos Vérellátó Szolgálat Szervkoordinációs Irodájának vezető koordinátora szerint Európában akkora a…
ápr. 3
6:18
Több száz kiló szén-dioxid járatonként (168 Óra Online)
Csökkenhet a repülőgépek szén-dioxid-kibocsátása és a ferihegyi repülőtér környezetének zajterhelése a repülőgépek "folyamatos süllyedési" előírásának 2012-es bevezetésével - közölte Szollár Domokos, a Budapest Airport szóvivője az MTI-vel.
ápr. 3
8:06
A saját csontvelőjük sejtjei segíthetnek a szívbetegeken (Infostart)
Ha a saját csontlevőjükből kinyert sejtekkel kezelik a szívbetegségen átesetteket, akkor gyorsabban helyreáll a szívműködésük, és stabilabb lesz - hívják fel a figyelmet amerikai tudósok.
ápr. 3
9:18
A lányok boldogabbá, a fiúk zárkózottá teszik a családot (Infostart)
A lánytestvérek boldogságot árasztanak, a fiútestvérek viszont szorongást váltanak ki - írja egy friss kutatás. A tudósok 571, 17 és 25 év közötti embert kérdeztek meg életükről, és úgy találták, akiknek volt húga vagy nővére, az boldogabb és kiegyensúlyozottabb.
ápr. 3
10:09
Feleslegessé válnak emberek a robotok miatt (168 Óra Online)
Önállóan gondolkodó, érvelő, tudományos elméleteket gyártó robotokat készített tudósok két csoportja. Az ilyen robottudósok összetett biológia rendszerek kibogozásában, új gyógyszerek tervezésében, a Föld éghajlatának modellezésében, vagy éppen a világegyetem megértésében állíthatók munkába, de egyelőre még egyszerűbb feladatokkal kell megbirkózniuk. Ross King, a walesi Aberystwyth Egyetem…
ápr. 3
10:12
Itt van az európaiak emberszabású robotja is - nézze meg! (Infostart)
Készen áll Európa emberszabású robotja is. A robot egy három és fél éves gyereket mintáz, és képes érzékelni az őt körülvevő világot, valamint mászni. A robot húsz egyetem ötévi munkájának köszönhető.
ápr. 3
12:54
Kis szívem, egy kicsit mindig új vagy (168 Óra Online)
Az emberi test évente közel egy százalékos arányban állít elő új szívsejteket - közölték a stockholmi Karolinska Intézet kutatói az amerikai Science tudományos magazin pénteken megjelent számában.
ápr. 3
17:51
Ezek a madarak senkitől sem félnek (168 Óra Online)
Egy Peking közeli vadrezervátum munkatársai hatalmas dilemma előtt állnak: nem tuják eldönteni, hogy a veszélyeztetett fajnak számító ragadózót vagy a szintén veszélyeztetett zsákmányállatot védjék.
ápr. 3
20:03
A nyálból még a tünetek előtt kiderül a betegség (Infostart)
A krónikus betegségekre még a testi tünetek megjelenése előtt lehet következtetni a nyál összetételéből - mondta az InfoRádió által megkérdezett belgyógyász azzal kapcsolatban, hogy amerikai kutatók a nyálban található fehérjéket hoztak összefüggésbe az életmóddal, illetve betegséghajlamokkal. Balaicza Erika, a Biovitál Egészségközpont igazgatója hozzátette: a nyál mellett a vizelet is sokkal több…

2009. április 4. szombat

ápr. 4
6:30
Odébbállt a hűtlen gólyalány (168 Óra Online)
A web-kamera tanúsága szerint a zalaistvándi Zala gólyafiú egyelőre magányosan építi, renoválja a fészkét, friss gallyakat, fűcsomókat, gyökereket hord fészek belsejébe, csészéket, mélyedéseket készít a tojásoknak.
ápr. 4
9:15
Új generáció: gondolatolvasó humanoidok (168 Óra Online)
Az ember hétköznapi tevékenységének segítésére tervezett humanoid japán robotok a jövőben nem fogják megvárni, hogy fennhangon utasítsák őket az olyan házi teendők elvégzésére, mint például az asztal rendbe tétel: elég, ha a gazda csak gondolatban ad rá parancsot és "ők" máris munkához fognak.
ápr. 4
12:00
Több vasat a fiatalokba (168 Óra Online)
Nem vesznek magukhoz elegendő vitamin és ásványi anyagot az európai fiatalok - állapította meg az a kutatás, amely tíz európai államban összesen 3500 fiatal táplálkozási szokásait és életmódját vizsgálta.
ápr. 4
13:06
Csak spekulációkra lehet hagyatkozni (168 Óra Online)
A Google állítólag arról folytat tárgyalásokat, hogy felvásárolja a Twittert.

2009. április 5. vasárnap

ápr. 5
6:42
A lánytestvérek boldogságot árasztanak, a fiúk szorongást táplálnak (168 Óra Online)
Az Ulsteri Egyetem szakemberei 571 17-25 év közötti fiatalt kérdeztek ki életükről, és azt találták, hogy azok, akik lánytestvérek között nőttek fel, sokkal boldogabbak és kiegyensúlyozottabbak voltak.
ápr. 5
11:18
Lukács: Atlantiszt nem az Atlanti-óceán, hanem az Északi-tenger önthette el (Infostart)
Lukács Béla fizikus az InfoRádió Aréna című műsorában arról beszélt, hogy valóban létezhetett egy olyan földterület, amit Krisztus előtt 9500 körül elöntött a víz, viszont nem olyan formában, ahogy Platón azt leírja.
ápr. 5
19:06
Charles Simonyi a sebességet tartja a legérdekesebbnek (Infostart)
A sebesség a legérdekesebb az űrutazásban - mondta Charles Simonyi magyar származású amerikai űrturista a Nemzetközi Űrállomás (ISS) fedélzetéről diákok kérdéseire válaszolva.
ápr. 5
21:00
Simonyi terepszínűnek látta a Dunát (168 Óra Online)
A sebesség a legérdekesebb az űrutazásban - mondta Charles Simonyi magyar származású amerikai űrturista a Nemzetközi Űrállomás (ISS) fedélzetéről diákok kérdéseire válaszolva.

2009. április 6. hétfő

ápr. 6
9:06
Csinaldmegaleckemet.com - jól vizsgázott, de megbukott (168 Óra Online)
A diákok leckéinek elkészítését ígérte, de végül az általános tiltakozás nyomán megbukott egy nagy csinnadrattával beindított új világhálós portál Franciaországban.
ápr. 6
17:21
Felelőtlenség így építkezni a földrengésveszélyes Olaszországban (168 Óra Online)
Nincs még egy olyan ország Európában, ahol nagyobb lenne a földrengésveszély, mint Olaszországban. A hétfő hajnali pusztító földmozgást szakértők szerint utórengések kísérhetik, és biztos, hogy előbb-utóbb megint katasztrófa történik, amire a lakosság és a hatóságok nincsenek felkészülve - írja az MTI.
ápr. 6
20:06
Baj, ha nem elég virgonc kamaszkorban... (168 Óra Online)
Bármily meglepő, a tizenéves fiúknál is előfordulnak merevedési zavarok pszichés és testi okból is - állapították meg amerikai urológusok a kamaszok erekciós problémáit vizsgáló úttörő tanulmányukban.
ápr. 6
20:33
Megoldódott a torinói lepel rejtélye? (Infostart)
A templomos lovagok rejtették el a torinói leplet a keresztes háborúk után száz évvel - véli a Vatikán egyik szakértője, aki ezzel magyarázza a lepel száz éves eltűnését. A leplet, amelyet a torinói katedrális kápolnájában őriznek, Jézus halotti lepleként tartják számon. A feltehetően Jézust ábrázoló alak képe egy 1898-ban készült fotón jött ki tisztán először.
ápr. 6
21:45
Kádár III. Richárd modern megfelelője volt? (168 Óra Online)
Kádár János ravatalánál hosszú sorok kígyóztak. Akkoriban ezen sokan megdöbbentek, hiszen nem sokkal korábban temették újra Nagy Imrét, és amúgy is új világ kezdődött. A Kádár-könyvek megjelenése már nem lepett meg senkit, és még nincs vége. Berecz János egykori kb-titkár anekdotikus visszaemlékezése (Kádár élt...) aligha az utolsó e sorban. DALIA LÁSZLÓ könyvszemléje.

2009. április 7. kedd

ápr. 7
6:33
A videojátékok segítőkészségre is ösztönöznek (168 Óra Online)
Együttműködésre és segítőkészségre ösztönözhetik a gyerekeket az erőszakmentes videojátékok - állapították meg az Iowai Egyetem pszichológusai.
ápr. 7
8:12
Egyen sok csokit, jobban fog számolni! (Infostart)
A csokoládé fogyasztása révén könnyebbé válik a matematikai műveletek megoldása - derül ki egy új tanulmányból.
ápr. 7
8:48
Súlyos veszélyeket rejt az E-vitamin (Infostart)
Nem javasolják a kismamáknak az E-vitamin szedését holland orvosok, egy vizsgálatból ugyanis kiderült, hogy az jelentősen növelheti a szívrendellenesség kialakulását a magzatnál. Nem javasolják a vitamin szedését már a teherbe esés előtt sem.
ápr. 7
13:09
A túlterhelés növeli az Alzheimer-kór kockázatát (168 Óra Online)
- Egy gén, amely növeli az Alzheimer-kór kockázatát, megváltoztathatja az agyi aktivitást az egyén teljes életében - közölték brit kutatók hétfőn.
ápr. 7
16:36
Új remény a cukorbetegek számára (Infostart)
Nemcsak jól lehet kezelni a cukorbetegséget, hanem - állatkísérletek alapján - lassítani lehet a betegség előrehaladását azzal az új hatóanyaggal, amelyet most vezetnek be Magyarországon - jelentette be a Magyar Diabétesz Társaság. Jermendy György diabetológus, a társaság vezetőségi tagja hozzátette: az Országos Egészségbiztosítási Pénztár máris támogatja az új hatóanyagot, amely nem folyamatosan…

2009. április 8. szerda

ápr. 8
5:39
Óriásszájú cápa: nem veszélyes, pedig a mosolya egy méter széles (168 Óra Online)
A világ egyik legritkább halát, egy óriásszájú cápát (Megachasma pelagios) fogtak ki - és ettek meg - halászok a Fülöp-szigetek keleti partjainál. A rendkívül ritka cápafajból összesen 41 példányt figyeltek meg eddig.
ápr. 8
8:57
Újabb ok a depire és öngyire (168 Óra Online)
Gyakran a nyolcéves korban elszenvedett érzelmi problémák állnak a tinédzserkorú és fiatal felnőtt férfiak által elkövetett komoly öngyilkossági kísérletek hátterében, míg a nők esetében az olykor önpusztításhoz vezető depresszió, általában a pubertáskor után alakul ki - mutatta ki egy finn tanulmány.
ápr. 8
9:42
Földet ért a Szojuz TMA-13 leszálló kapszulája (Infostart)
Szerencsésen Földet ért szerdán a tervezett helyen és időpontban a Szojuz TMA-13 űrhajó leszálló kapszulája, benne Charles Simonyi magyar származású kétszeres űrturistával, valamint Jurij Loncsakov orosz és Michael Fincke amerikai űrhajóssal.
ápr. 8
18:03
Rengeteg szifiliszest találtak egy középkori budai temetőben (Infostart)
Természettudományos bizonyítékait találtuk meg annak, hogy a középkorban a budai karmelita kolostor mellett ispotály működött - közölte az MTI-vel Bernert Zsolt, a Magyar Természettudományi Múzeum antropológusa. A kolostor temetőjét egy irodaház építését megelőző régészeti feltárások során fedezték fel a Kapás utcában.
ápr. 8
19:51
Bűvöskocka-kiállítás Amerikában (Infostart)
Bűvöskocka-kiállítás nyílt az Indianai Egyetemen, az egyesült államokbeli Bloomingtonban.

2009. április 9. csütörtök

ápr. 9
8:09
Energiadús ötletek: üzemanyagot algából (Infostart)
Akár 5-10 éven belül komoly szerepe lehet a világ üzemanyag-felhasználásában az algából gyártott bioetanolnak - állítják a kutatók, akik komoly lehetőséget látnak az eddig kihasználatlan vízi növényben.
ápr. 9
9:39
Kackiás bajsza lesz a kis szegedi huszármajomnak (168 Óra Online)
Huszármajom született a Szegedi Vadasprakban, az aprócska főemlős ideje nagy részét még anyja bundájába csimpaszkodva a fák tetején tölti.
ápr. 9
12:24
Lenyűgöző technikai újítás segíti a rendőrök, tűzoltók munkáját (168 Óra Online)
Új szolgáltatásokkal bővült a készenléti szervezeteket támogató Egységes Digitális Rádió-távközlő rendszer (EDR), a gépjárműbe szerelhető, mobil fedélzeti eszközzel úgy dolgozhatnak a helyszínen intézkedők, mintha a saját irodájukban lennének, a teljes rendszert jelenleg 11 szervezet 37 ezer munkatársa használja.
ápr. 9
15:09
Közeleg a Parkinson-kór világnapja (168 Óra Online)
1997 óta világszerte április 11-én tartják a Parkinson-kór világnapját, ugyanis 1755-ben ezen a napon született James Parkinson angol orvos és természettudós, aki 1817-ben elsőként írta le a kór klinikai tünetegyüttesét. Jelenleg ez világszerte a második leggyakoribb degeneratív idegrendszeri betegség -- írja az MTI.
ápr. 9
16:15
Hihetetlen: hat éve kacagnak az egész országon (168 Óra Online)
Hat éve működik Magyarországon Hahotaklub. Domján Ferenc vezető szerint a nevetés stresszoldó, épp ezért betegség megelőző is. Hétfő reggelenként a Gellért-hegyen, szerda délutánonként egy XI. kerületi általános iskolában tartanak közös nevetést az érdeklődőknek.
ápr. 9
20:06
Sajnos nem használ a drágább kezelés sem (168 Óra Online)
Semmivel nem voltak jobban azok a páciensek, akik intenzívebb, drágább kezelést kaptak hólyagrákjukra, mint azok, akik kevesebb procedúrán estek át - közölték amerikai rákkutatók kedden.

Keresés