2009. augusztus 1. szombat

aug. 1
16:00
A drog nem áll meg az egyházi iskoláknál (168 Óra Online)
Sokáig csak az amerikai filmekből ismertük, hogy az iskolák milyen jó terepnek számítanak a drogdílereknek, a rendszerváltás óta viszont nálunk is évről évre több a középiskolás fogyasztó. Állítólag már az egyházi iskolák sem kivételek. Zacher Gábor toxikológus szerint többnyire nem az iskolában drogoznak a srácok, viszont többségük onnan veszi a mintát.

2009. augusztus 2. vasárnap

aug. 2
11:15
30 millió ember maradhat víz nélkül (168 Óra Online)
Kiszáradás fenyegeti az USA nyugati részének ütőerét, a Colorado folyót a jelen használata mellett - derül ki a Coloradói Egyetem kutatásából.
aug. 2
14:00
Ismerkedés a törökökkel - szociológia és turizmus (168 Óra Online)
Törökország busztávlatból, Berlin elhagyása nélkül: a német főváros egyik idegenforgalmi cégének ajánlatában szerepel a Kis Isztambul elnevezésű túra, amelyre befizetve a metropolisz török negyede, Kreuzberg tekinthető meg.

2009. augusztus 3. hétfő

aug. 3
7:03
A város létezéséről évszázadok óta tudnak, de teljesen nyoma veszett... (168 Óra Online)
Olasz régészeknek első ízben sikerült rekonstruálniuk légi felvételek alapján, hogyan nézhetett ki Altinum, az Észak-Adria egyetlen római korú városa. A Velence elődjének tekintett városnak már akkoriban volt Canal Grandéja, nagy csatornája – írta az MTI.
aug. 3
10:24
Gorilláról került át egy kameruni nőre a HIV-vírus új törzse (Infostart)
Egy kameruni nő igazoltan gorilláktól átkerült, HIV-szerű vírussal fertőződött meg - közölték francia kutatók a Nature Medicine szakfolyóirat vasárnap megjelent számában.
aug. 3
15:51
Belőtték az egereket és megtalálták a biokémiai útvonalat (168 Óra Online)
Megtalálták a biokémiai útvonalat, amelyen át a kannabisz emlékezetvesztést okoz egereknél - állítják spanyol kutatók a Nature Neuroscience szakfolyóirat vasárnap megjelent számában. A közlemény szerint a felfedezés utat nyithat olyan szerek kifejlesztéséhez, amelyek a marihuána vágyott fájdalomcsillapító hatásával rendelkeznek, annak feledékenységet okozó mellékhatása nélkül.
aug. 3
18:36
Kalandos! A sivatagban találták meg a buddhista mester elásott kincseit (168 Óra Online)
Ritka buddhista műkincseket - melyeket még az 1930-as években ástak el a Góbi-sivatagban -, sikerült megtalálnia egy osztrák-mongol régészeti expedíciónak – adta közre az MTI.
aug. 3
18:48
Megtalálták, miért okoz feledékenységet a kannabisz (Infostart)
Megtalálták a biokémiai útvonalat, amelyen át a kannabisz emlékezetvesztést okoz egereknél - állítják spanyol kutatók a Nature Neuroscience szakfolyóirat vasárnap megjelent számában. A közlemény szerint a felfedezés utat nyithat olyan szerek kifejlesztéséhez, amelyek a marihuána vágyott fájdalomcsillapító hatásával rendelkeznek, annak feledékenységet okozó mellékhatása nélkül.

2009. augusztus 4. kedd

aug. 4
7:48
Óriási erődítmény romjaira bukkantak (168 Óra Online)
Középkori bolgár erődítmény, Krakra várának feltárása kezdődik meg az ország nyugati részén, a mai Pernik közelében.
aug. 4
8:18
A méhek figyelmeztetik egymást a veszélyekre (Infostart)
A méhek figyelmeztetik egymást a veszélyes virágokra, ahol ragadozók leselkedhetnek rájuk - fedezték fel kanadai kutatók.
aug. 4
11:54
Segíthet a robotláb (Infostart)
Elsősorban az idősekre gondolt az a japán robottechnikai cég, amely a Tokió utcáin bemutatott robotlábakkal akar segíteni a nehézkesen mozgó idős embereken.
aug. 4
13:18
H1N1: ellenálló vírustörzs az Egyesült Államokban (168 Óra Online)
Néhány, Tamiflunak ellenálló H1N1-influenzás esetet találtak az amerikai-mexikói határ mentén - jelentette be hétfőn a Pánamerikai Egészségügyi Szervezet (PAHO) képviselője.
aug. 4
19:42
A kézmosás és a sebészmaszk megóvhatja a családtagokat az influenzafertőzéstől (Infostart)
A gyakori kézmosás és a sebészmaszk viselése megóvhatja a családtagokat az influenzafertőzéstől, ha az óvintézkedéseket idejében bevezetik - derült ki egy hongkongi vizsgálat eredményeként.
aug. 4
20:00
A megindított szülés előnyösebb a magas vérnyomású nőknek (Infostart)
Azoknak a nőknek, akiknek a vérnyomása megemelkedik várandósságuk folyamán, a 37. terhességi hét után indított szüléssel kellene világra hozniuk gyereküket - állítják holland kutatók a Lancet orvosi szaklapban megjelent tanulmányukban.
aug. 4
20:18
A csimpánzokról kaptuk el a maláriát (Infostart)
A malária parazitája legalább tízezer évvel ezelőtt a csimpánzról kerülhetett át az emberre - állítják amerikai kutatók a Proceedings of the National Academy of Science című kiadvány hétfőn megjelent számában.
aug. 4
21:12
Mitől repül az indiai lúd a repülőgépek magasságában? (Infostart)
Egy ázsiai vonuló madár rendkívüli izomzata, vérellátása és sejtfelépítése révén a világ legmagasabban repülő állata. Amerikai kutatók az indiai lúd vizsgálata során jöttek rá a madár különleges képességének okaira.
aug. 4
22:06
Befuccsol az internetes megaprojekt? (168 Óra Online)
Néhány év alatt a legnépszerűbb internetes enciklopédiává vált a Wikipédia, de hamarosan kipukkadhat a lufi. Az ingyenes tudástár növekedése megtorpanni látszik: az újonnan csatlakozó felhasználókat korántsem fogadják tárt karokkal a régi tagok.

2009. augusztus 5. szerda

aug. 5
9:39
Magyar cég gyártja a megfigyelő műhold részeit (168 Óra Online)
A miskolci Admatis Kft. az első olyan magyar társaság, amelynek termékével a világűrben is kísérleteznek - írta az Észak-Magyarország szerdán.
aug. 5
13:24
Magyar ipari kísérlet a Nemzetközi Űrállomáson (Infostart)
A habok viselkedését a súlytalanság állapotában kutatják egy magyar ipari kísérlet során a Nemzetközi Űrállomás (ISS) fedélzetén - jelentették be a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal (NKTH) és a Magyar Űrkutatási Iroda (MŰI) közös sajtótájékoztatóján.
aug. 5
15:42
Megdöbbentő adat: a gyerekek egyötöde analfabéta? (168 Óra Online)
A brit iskolások egyötöde nem tud rendesen írni és olvasni még az általános iskola elvégzése után sem. Ez derül ki az oktatási minisztérium által most közzétett statisztikai adatokból.
aug. 5
17:21
Ez az egyik legígéretesebb teszt, melyet eddig láttam (168 Óra Online)
Kilenc vegyületet azonosít a vérben az a teszt, mely biztonságos, gyors és egyszerű módja lehet a nem kissejtes tüdőrák korai megállapításának - jelentették be kedden az amerikai Celera cég szakemberei.
aug. 5
19:33
Mit tegyünk, ha új influenzásak vagyunk? (168 Óra Online)
Ha valaki észleli magán az új influenzavírus okozta megbetegedés tüneteit, lehetőleg ne menjen a rendelőbe, inkább hívja házhoz az orvost - közölte Szolnoki István, az Országos Tisztifőorvosi Hivatal járványügyi főosztályvezető-helyettese az MTI érdeklődésére szerdán.

2009. augusztus 6. csütörtök

aug. 6
7:06
Világhírű tudós is szerepet játszott az őssejtterápia leleplezésében (168 Óra Online)
- Egy világhírű tudós, James Watson is szerepet játszott az illegális őssejtterápia leleplezésében - ismerteti a csütörtöki Népszabadság. A lapot az MTI szemlézte.
aug. 6
8:30
Veszélyben az európai bölény (Infostart)
Európa legnagyobb emlősállatát, az európai bölényt még mindig a kihalás fenyegeti annak ellenére, hogy csaknem kilencven éve munkálkodnak megmentésén. Lengyel kutatók kiderítették, hogy a két, tisztavérű vadon élő csorda egyikének valós állománynagysága mindössze huszonöt egyed - a négyszázas csapatlétszám ellenére.
aug. 6
12:36
Almássy: Látszatintézkedést hozott a kormány (168 Óra Online)
A napokban egy új vezető testületet kapott a hazai kutatásfejlesztés. Emlékezetes, hogy tavasszal megszűntették a kutatás-fejlesztési minisztériumot, így jelenleg irányítás nélkül maradt a tudománypolitika területe. Az új 10 fős testület szeptemberben kezdi munkáját, tagja lesz többek között a miniszterelnök is.

2009. augusztus 7. péntek

aug. 7
6:12
Kanadában "feltankolnak" az új vírus vakcinájából (168 Óra Online)
Több mint ötvenmillió adag, az új típusú influenza elleni oltóanyagot szerez be Kanada a közeljövőben - jelentette be csütörtökön az észak-amerikai ország egészségügyi minisztere.
aug. 7
8:24
Több százezer dollárt is érhetnek a most feltárt aranypénzek (168 Óra Online)
Ritka aranypénzekre bukkantak bolgár régészek az ország déli részén, Dimitrovgrad közelében - az érmék II. (Bolgárverő) Baszileiosz (958-1025) bizánci császárt ábrázolják – adta közre az MTI.
aug. 7
10:33
Viszketésérzetre szakosodott idegsejteket találtak (Infostart)
A viszketésért felelős idegsejteket azonosítottak amerikai és kínai kutatók, amiről a Science tudományos folyóiratban számoltak be. A felfedezés számos, vakarózásra ingerlő bőrproblémára hozhatja meg a jobb kezelést.
aug. 7
12:48
Ókori állatmeséket igazol egy megdöbbentő kísérlet varjakkal (168 Óra Online)
Ezópusz állatmeséit eddig inkább arról ismertük, hogy egyszerű tanulságot közvetítenek, mintsem arról, hogy szó szerint kellene értelmezni történetüket. A Current Biology című szaklapban csütörtökön megjelent tanulmány azonban azt mutatja, legalább az egyik fabula valóban megtörténhet: a szükség a találékonyság anyja a madaraknál is.
aug. 7
18:51
Vespasianus szülőházát fedezte fel egy nemzetközi régészcsoport (Infostart)
Rómától északra egy gazdag villa maradványait fedezték fel, amely a régészek feltételezése szerint Vespasianus császár szülőháza lehetett. A feltárásokat egy húsztagú régészcsapat végezte, amelyben az olaszok mellett brit és francia archeológusok vettek részt.
aug. 7
18:51
A tudósok szerencsére kezdik érteni a 27 kilométeres kísérleti eszköz működését (168 Óra Online)
A világ legnagyobb részecskegyorsítója, a genfi székhelyű Európai Nukleáris Kutatási Központ (CERN) nagy hadronütköztetője (LHC) a novemberi újraindítást követően egy ideig alacsonyabb energián üzemel - jelentette be közleményben a CERN.
aug. 7
21:33
A világ legrégebbi térképe (Infostart)
A világ legrégebbi térképe, egy csaknem tizennégyezer éves kőlapocska került elő Spanyolország északi részén egy barlangból.
aug. 7
22:09
Sokakat elrettent a letöltéstől a drákói törvény (168 Óra Online)
Hosszú távon is eredményesnek bizonyult a svéd parlament kalózkodás elleni törvénye, hiszen a törvény életbelépése óta tartósan csökkent az illegális letöltések miatti adatforgalom. Az iparágak képviselői elégedettek, mert a kalózkodás visszaszorításával párhuzamosan növekszik a legális elárusítóhelyek forgalma. Az internetszolgáltatók azonban nem boldogok, annak ellenére félnek az ügyfelek…

2009. augusztus 8. szombat

aug. 8
7:30
Műholdat javítottak a magyarok az űrtáborban (168 Óra Online)
Az idén is két középiskolás - Varga Márton, a Pannonhalmi Bencés Gimnázium, valamint Zipperer Bernadett, a székesfehérvári Vasvári Pál Gimnázium tanulója - képviselte Magyarországot a Nemzetközi Űrtáborban az Egyesült Államokban - tájékoztatta a Magyar Asztronautikai Társaság (MANT) a diákok pénteki hazatérését követően az MTI-t.
aug. 8
21:48
Műholdat javítottak a magyarok az űrtáborban (168 Óra Online)
Az idén is két középiskolás - Varga Márton, a Pannonhalmi Bencés Gimnázium, valamint Zipperer Bernadett, a székesfehérvári Vasvári Pál Gimnázium tanulója - képviselte Magyarországot a Nemzetközi Űrtáborban az Egyesült Államokban - tájékoztatta a Magyar Asztronautikai Társaság (MANT) a diákok pénteki hazatérését követően az MTI-t.
aug. 8
22:21
Műholdat javítottak a magyarok az űrtáborban (168 Óra Online)
Az idén is két középiskolás - Varga Márton, a Pannonhalmi Bencés Gimnázium, valamint Zipperer Bernadett, a székesfehérvári Vasvári Pál Gimnázium tanulója - képviselte Magyarországot a Nemzetközi Űrtáborban az Egyesült Államokban - tájékoztatta a Magyar Asztronautikai Társaság (MANT) a diákok pénteki hazatérését követően az MTI-t.

2009. augusztus 9. vasárnap

aug. 9
9:54
Az agyak feltehetően egy tűzeset során szenesedtek meg (168 Óra Online)
Egy törökországi ásatás során négyezer éves emberi csontvázakra bukkantak régészek, amelyek közül néhányban agymaradványok is voltak. A négy ember közül kettő valószínűleg gyermek volt.
aug. 9
15:24
A prostik megverték a politikusokat (168 Óra Online)
Érdekes eredményt hozott a különböző foglalkozású emberek szavahihetőségéről szóló 3000 fős online kutatás Kínában. A válaszadók szerint egy prostituáltban jobban meg lehet bízni, mint egy kormányhivatalnokban.

2009. augusztus 10. hétfő

aug. 10
7:54
Úgy tesznek, mintha a hátsójuk fej lenne (168 Óra Online)
- A tengeri kígyók azt a képzetet keltik ellenségeikben, mintha hátsójuk egy veszélyes méregfogakkal felszerelt második fej lenne. Így összezavarják lehetséges támadóikat, akik korallzátonyokon és szakadékokon át vezető portyáik során leselkednek rájuk. Minderre dán és svéd kutatók jöttek rá.
aug. 10
12:18
Mélyebb hang, és azt hiszik, erősebb vagy (168 Óra Online)
- A Borneón élő orangutánok levelek segítségével mélyítik hangjukat, ha fenyegetve érzik magukat - fedezték fel kutatók.
aug. 10
18:21
Megtalálták az influenzaszerű betegség első nyomát! (168 Óra Online)
- Az állati eredetű termékek - a hús és a tej - fogyasztása megbetegíthette távoli őseinket, legalábbis erre utalnak a hominidák (emberfélék) családjába tartozó Australopithecus africanus csigolyáin felfedezett fertőző betegség eddigi legrégebbi ismert nyomai.
aug. 10
18:27
Évente hatezer bangladesi hal meg kígyómarás miatt (Infostart)
Mintegy 700 ezer embert mar meg kígyó évente Bangladesben, akik közül hatezren meghalnak, részben az orvosi ellátás szegényessége miatt. A nem természetes halálokok közül ezzel a kígyómarás a második helyen áll - tette közzé egy tanulmányban az ország egészségügyi minisztériuma.
aug. 10
21:45
Harminc éven belül jégmentesek lehetnek a sarkvidéki nyarak (Infostart)
A korábbi évekhez képest további több tízezer négyzetkilométernyi jégtakaró olvadt el a nyáron az északi sarkvidéken - közölték kutatók. Az egyik, eszkimók lakta kanadai faluban július végén 30 fokra szökött a hőmérséklet.

2009. augusztus 11. kedd

aug. 11
5:54
Megdöbbentő eredményre vezetett a "hobbitok" maradványainak elemzése! (168 Óra Online)
Rendkívüli eredményre vezetett a köznyelvben hobbitnak elnevezett faj, a Homo floresiensis csontmaradványainak legújabb elemzése - írja a Népszabadság.
aug. 11
7:57
Gondolta volna? A kutyák olyan okosak, mint a kisgyerekek (Infostart)
A kutyák képesek megérteni akár 250 szót és gesztust, tudnak ötig számolni és képesek egyszerű matematikai műveletekre, vagyis olyan intelligensek, mint egy átlagos két éves gyermek - derül ki állatpszichológusok kutatásából.
aug. 11
8:33
Stressztől nő a pocak (Infostart)
Nőstény majmok éveken át tartó megfigyelése alapján arra a következtetésre jutottak amerikai kutatók, hogy a nagyobb szociális stressz-hatás alatt élő állatoknál fokozottabban raktározódott a többletzsír a mélyebben fekvő részeken, a hastáji szervek körül.
aug. 11
10:51
Amerikában csak kutyák és lovak kapnak őssejtkezelést (168 Óra Online)
Több ezer, ízületi gyulladásban szenvedő kutya és ló kapott már őssejtkezelést az Egyesült Államokban, noha nincs még egyértelmű bizonyíték az eljárás hatékonyságára – közölte az MTI.
aug. 11
12:09
Drámai szintre nőtt a széndioxid-kibocsátás (Infostart)
Tavaly az egymást követő tizedik évben nőtt újabb rekord szintre a világ széndioxid-kibocsátása.
aug. 11
13:03
A fiatalok tesznek rá, hogy a torrentezés illegális (168 Óra Online)
Egy frissen közzétett brit kutatás szerint a helyi 14 és 24 év közötti fiatalok számára még mindig a zenehallgatás az egyik elsődleges szórakozási forma. A dalokat azonban főként fájlcserélő és torrent-oldalakon keresztül szerzik be, és egyáltalán nem zavarja őket, hogy ez nem legális - olvasható a BBC honlapján.
aug. 11
18:33
Égi csoda: eltűnnek a Szaturnusz gyűrűi ma este (168 Óra Online)
A Szaturnusz a hatodik bolygó a Naptól számítva, s a második legnagyobb a Naprendszerben a Jupiter után. A Szaturnusz igen nagy arányban hidrogénből áll, az egyetlen bolygó a Naprendszerben, amelynek a víznél kisebb a sűrűsége: egy képzeletbeli kísérletben "úszna a vízen".

Keresés