2009. augusztus 3. hétfő

aug. 3
10:24
Gorilláról került át egy kameruni nőre a HIV-vírus új törzse (Infostart)
Egy kameruni nő igazoltan gorilláktól átkerült, HIV-szerű vírussal fertőződött meg - közölték francia kutatók a Nature Medicine szakfolyóirat vasárnap megjelent számában.
aug. 3
18:48
Megtalálták, miért okoz feledékenységet a kannabisz (Infostart)
Megtalálták a biokémiai útvonalat, amelyen át a kannabisz emlékezetvesztést okoz egereknél - állítják spanyol kutatók a Nature Neuroscience szakfolyóirat vasárnap megjelent számában. A közlemény szerint a felfedezés utat nyithat olyan szerek kifejlesztéséhez, amelyek a marihuána vágyott fájdalomcsillapító hatásával rendelkeznek, annak feledékenységet okozó mellékhatása nélkül.

2009. augusztus 4. kedd

aug. 4
8:18
A méhek figyelmeztetik egymást a veszélyekre (Infostart)
A méhek figyelmeztetik egymást a veszélyes virágokra, ahol ragadozók leselkedhetnek rájuk - fedezték fel kanadai kutatók.
aug. 4
11:54
Segíthet a robotláb (Infostart)
Elsősorban az idősekre gondolt az a japán robottechnikai cég, amely a Tokió utcáin bemutatott robotlábakkal akar segíteni a nehézkesen mozgó idős embereken.
aug. 4
19:42
A kézmosás és a sebészmaszk megóvhatja a családtagokat az influenzafertőzéstől (Infostart)
A gyakori kézmosás és a sebészmaszk viselése megóvhatja a családtagokat az influenzafertőzéstől, ha az óvintézkedéseket idejében bevezetik - derült ki egy hongkongi vizsgálat eredményeként.
aug. 4
20:00
A megindított szülés előnyösebb a magas vérnyomású nőknek (Infostart)
Azoknak a nőknek, akiknek a vérnyomása megemelkedik várandósságuk folyamán, a 37. terhességi hét után indított szüléssel kellene világra hozniuk gyereküket - állítják holland kutatók a Lancet orvosi szaklapban megjelent tanulmányukban.
aug. 4
20:18
A csimpánzokról kaptuk el a maláriát (Infostart)
A malária parazitája legalább tízezer évvel ezelőtt a csimpánzról kerülhetett át az emberre - állítják amerikai kutatók a Proceedings of the National Academy of Science című kiadvány hétfőn megjelent számában.
aug. 4
21:12
Mitől repül az indiai lúd a repülőgépek magasságában? (Infostart)
Egy ázsiai vonuló madár rendkívüli izomzata, vérellátása és sejtfelépítése révén a világ legmagasabban repülő állata. Amerikai kutatók az indiai lúd vizsgálata során jöttek rá a madár különleges képességének okaira.

2009. augusztus 5. szerda

aug. 5
13:24
Magyar ipari kísérlet a Nemzetközi Űrállomáson (Infostart)
A habok viselkedését a súlytalanság állapotában kutatják egy magyar ipari kísérlet során a Nemzetközi Űrállomás (ISS) fedélzetén - jelentették be a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal (NKTH) és a Magyar Űrkutatási Iroda (MŰI) közös sajtótájékoztatóján.

2009. augusztus 6. csütörtök

aug. 6
8:30
Veszélyben az európai bölény (Infostart)
Európa legnagyobb emlősállatát, az európai bölényt még mindig a kihalás fenyegeti annak ellenére, hogy csaknem kilencven éve munkálkodnak megmentésén. Lengyel kutatók kiderítették, hogy a két, tisztavérű vadon élő csorda egyikének valós állománynagysága mindössze huszonöt egyed - a négyszázas csapatlétszám ellenére.

2009. augusztus 7. péntek

aug. 7
10:33
Viszketésérzetre szakosodott idegsejteket találtak (Infostart)
A viszketésért felelős idegsejteket azonosítottak amerikai és kínai kutatók, amiről a Science tudományos folyóiratban számoltak be. A felfedezés számos, vakarózásra ingerlő bőrproblémára hozhatja meg a jobb kezelést.
aug. 7
18:51
Vespasianus szülőházát fedezte fel egy nemzetközi régészcsoport (Infostart)
Rómától északra egy gazdag villa maradványait fedezték fel, amely a régészek feltételezése szerint Vespasianus császár szülőháza lehetett. A feltárásokat egy húsztagú régészcsapat végezte, amelyben az olaszok mellett brit és francia archeológusok vettek részt.
aug. 7
21:33
A világ legrégebbi térképe (Infostart)
A világ legrégebbi térképe, egy csaknem tizennégyezer éves kőlapocska került elő Spanyolország északi részén egy barlangból.

2009. augusztus 10. hétfő

aug. 10
18:27
Évente hatezer bangladesi hal meg kígyómarás miatt (Infostart)
Mintegy 700 ezer embert mar meg kígyó évente Bangladesben, akik közül hatezren meghalnak, részben az orvosi ellátás szegényessége miatt. A nem természetes halálokok közül ezzel a kígyómarás a második helyen áll - tette közzé egy tanulmányban az ország egészségügyi minisztériuma.
aug. 10
21:45
Harminc éven belül jégmentesek lehetnek a sarkvidéki nyarak (Infostart)
A korábbi évekhez képest további több tízezer négyzetkilométernyi jégtakaró olvadt el a nyáron az északi sarkvidéken - közölték kutatók. Az egyik, eszkimók lakta kanadai faluban július végén 30 fokra szökött a hőmérséklet.

2009. augusztus 11. kedd

aug. 11
7:57
Gondolta volna? A kutyák olyan okosak, mint a kisgyerekek (Infostart)
A kutyák képesek megérteni akár 250 szót és gesztust, tudnak ötig számolni és képesek egyszerű matematikai műveletekre, vagyis olyan intelligensek, mint egy átlagos két éves gyermek - derül ki állatpszichológusok kutatásából.
aug. 11
8:33
Stressztől nő a pocak (Infostart)
Nőstény majmok éveken át tartó megfigyelése alapján arra a következtetésre jutottak amerikai kutatók, hogy a nagyobb szociális stressz-hatás alatt élő állatoknál fokozottabban raktározódott a többletzsír a mélyebben fekvő részeken, a hastáji szervek körül.
aug. 11
12:09
Drámai szintre nőtt a széndioxid-kibocsátás (Infostart)
Tavaly az egymást követő tizedik évben nőtt újabb rekord szintre a világ széndioxid-kibocsátása.

2009. augusztus 13. csütörtök

aug. 13
9:33
A rákosokat is védi az aszpirin (Infostart)
Kisebb a halálozás veszélye azoknál a vastagbélrákos betegeknél, akik rendszeresen szednek aszpirint - állítják amerikai kutatók, akik két nagyszabású vizsgálatot végeztek 1.279 rákbeteg bevonásával.

2009. augusztus 14. péntek

aug. 14
5:54
A génterápia nem csoda, de a gyógyítás jövőjét jelenti (Infostart)
Amerikai kutatók csodaként számoltak be a napokban arról, hogy a fiatalon teljes vakságot okozó Leber-betegség génterápiával hatásosan kezelhető. Az InfoRádió által megkérdezett szemész professzor azonban úgy véli: bár a jövő valóban a génterápiáé, a már elsorvadt látóidegeket ezzel a módszerrel sem lehet gyógyítani.
aug. 14
11:36
A génektől függ, mennyi alvásra van szükségünk (Infostart)
Nem annyira a fáradtságtól és a kényelmes ágytól, hanem egy génmutációtól függ, mennyi alvásra van szüksége az embernek - állapították meg amerikai kutatók, akik azonosították azt a gént, amelyik meghatározza a szervezet számára optimális alvási időt.
aug. 14
12:48
Miért állnak folyton egy lábon a flamingók? (Infostart)
A természet egyik legnagyobb rejtélyét a flamingók jelentik, akik előszeretettel állnak egy lábon. Amerikai kutatók azt állítják, hogy hosszas tanulmányozás után megtalálták a miértre a választ.
aug. 14
20:18
Csak ezer éve volt annyi hurrikán, mint most (Infostart)
Az Atlanti-óceán partjainál szokatlanul sok a hurrikán, több, mint eddig bármikor az utóbbi ezer évben - olvasható a Nature című folyóiratban közzétett tanulmányban.
aug. 14
21:48
Gyorsan vékonyodik az egyik antarktiszi gleccser (Infostart)
Négyszer olyan gyorsan vékonyodik az egyik legnagyobb antarktiszi gleccser, mint tíz évvel ezelőtt.

2009. augusztus 17. hétfő

aug. 17
16:03
Megtalálták az "alvilág kapuját" Egyiptomban (Infostart)
Kiterjedt barlangrendszert fedezett állítólag fel egy brit kutató a gízai piramisok alatt, amelynek bejárata egyenesen az óegyiptomiak "alvilágba" vezetett.

2009. augusztus 18. kedd

aug. 18
10:51
Patkányokat ebédel a hatalmas húsevő növény (Infostart)
Patkányokkal és rovarokkal táplálkozik az a kancsókafaj, amelyet Sir David Attenborough után neveztek el felfedezői. A különleges húsevő növényre a Fülöp-szigeteken bukkantak rá.
aug. 18
15:39
Jön a negyedik generációs mobilhálózat (Infostart)
Az Európai Unió a jövő évtől 18 millió eurót szán a mobilhálózatok következő, negyedik generációjának létrehozásához szükséges kutatásokra. Az Európai Bizottság közölte: az úgynevezett LTE technológia révén a ma használatos harmadik generációs hálózathoz képest százszorosára nőhet a mobilinternet-szolgáltatás adattovábbítási sebessége.

2009. augusztus 19. szerda

aug. 19
19:42
Drasztikus lesz a klímaváltozási sokk (Infostart)
Kilencven éves James Lovelock, a Földünk jövőjével foglalkozó, világhírű brit tudós. Az alkalom kapcsán a BBC televízió folytatott beszélgetést a kiváló fizikai és szellemi állapotban lévő akadémikussal, aki mindig hangsúlyozza, hogy feltevései a saját megítélése szerint helytállóak, de kész a vitára. Lovelock szerint Földünket fél évszázadon belül drasztikus klímaváltozási sokk fogja érni.
aug. 19
20:18
A svájci Alpok őrzi a legnagyobb dinoszaurusznyomokat (Infostart)
A legnagyobb, Európában eddig felfedezett dinoszaurusznyomokra bukkantak paleontológusok svájci Alpokban. A nyomokat akkor hagyta maga után az őslény, amikor a most csipkés hegycsúcsokkal borított terület még trópusi tengerpart volt.
aug. 19
21:12
Arcátültetést hajtottak végre Spanyolországban (Infostart)
Arcátültetést hajtottak végre Spanyolországban, a valenciai La Fe Kórházban szerdára virradóra befejeződött műtét az első ilyen jellegű orvosi beavatkozás volt az ibériai országban, a világon pedig ez volt a nyolcadik arcátültetés.

2009. augusztus 20. csütörtök

aug. 20
10:15
Dohányból készül az olcsó vakcina (Infostart)
Dohánynövények termelhetnek majd olcsó és könnyen alkalmazható vakcinát a gyomor- és bélhurutot okozó norovírus ellen - jelentették be amerikai kutatók. A norovírus gyakran okoz hányással, hasmenéssel járó gyomorfertőzést, különösen hajókon, éttermekben, iskolákban, laktanyákban. Az új vakcina orron át alkalmazható fehérjekészítmény lenne.
aug. 20
18:57
Hogyan "készül" a zombi? (Infostart)
Egy hangyákon élősködő gomba képes rávenni áldozatát, hogy a számára legmegfelelőbb helyen pusztuljon el. A parazita nem csupán a rovar útját határozza meg, hanem végzetének időpontját, helyét és formáját is - fedezték fel amerikai kutatók.

2009. augusztus 21. péntek

aug. 21
20:42
Sosem voltak ilyen melegek a tengerek (Infostart)
Rekordot ért el a világ tengereinek és óceánjainak átlaghőmérséklete júliusban; 1880 óta, amióta mérik, nem volt ilyen magas a vizek hőmérséklete.
aug. 21
21:18
A cukorbetegeket, az elhízottakat és a várandós nőket fenyegeti az új influenza (Infostart)
Az új influenzában meghalt betegek mintegy fele terhes kismama volt, vagy valamilyen betegségben, leginkább cukorbetegségben és az elhízással kapcsolatos betegségekben szenvedett - állapították meg francia kutatók.

2009. augusztus 22. szombat

aug. 22
19:30
Több ezer éve hatással van az ember a Föld éghajlatára (Infostart)
A mezőgazdaság számára történt több ezer évvel ezelőtti erdőégetések növelhették meg annyira a légkör széndioxid-tartalmát, hogy annak következtében megváltozzon a Föld időjárása, és elkezdődjék a manapság is folytatódó felmelegedés - olvasható a Quaternary Science Reviews című folyóirat online kiadásában megjelent tanulmányban.
aug. 22
19:48
Civilizációs ártalom az érszűkület (Infostart)
Nincs érszűkülete és csak ritkán, idős korban lesz magas vérnyomása azoknak a bolíviai bennszülötteknek, akik ma is úgy élnek, ahogy évszázadokkal ezelőtt őseik töltötték napjaikat. A tsimane törzs tagjait a legkorszerűbb módszerekkel vizsgáló kutatók eredményeit a PLoS One nemzetközi tudományos portál közölte.
aug. 22
21:36
Megfejtették a gyöngyházképződés titkát (Infostart)
Eddig csupán az volt ismeretes a tudomány előtt, hogy a gyöngyház kalciumkarbonát (mészkő) és valamilyen szerves anyag elegye. Azt homály fedte, hogy a kagylók mely fehérjéi játszanak szerepet keletkezésénél. Japán kutatók most kiderítették, hogy a folyamatban a Pif 80 és Pif 97 fehérjéknek van oroszlánrészük. Még az is sikerült a kutatóknak, hogy egy egyszerű kísérletben saját maguk állítsanak…

2009. augusztus 24. hétfő

aug. 24
10:57
Magyar barlangászok elérték a Föld legmélyebb barlangjának végpontját (Infostart)
A budapesti MAFC négy barlangkutatója a magyar barlangászok közül elsőként elérte a Föld legmélyebb barlangjának 2080 méteres "száraz" végpontját - közölte az MTI-vel hétfőn az expedíció kapcsolattartója.
aug. 24
22:03
"Betonrák" miatt töredeznek az új autóutak (Infostart)
A forgalomban gyötrődő autósok fejében gyakran megfordul a kérdés: vajon miért mennek tönkre olyan gyorsan az új autópályák és -utak? Német szakértők szerint az utak betegségének egyik lehetséges oka, a "betonrák", egy alkáli-kovasav reakció.

2009. augusztus 25. kedd

aug. 25
5:45
Ha csak friss levegőre megyünk, már fogyhatunk (Infostart)
Már azzal is fogyhatunk, ha a szabad levegőn töltjük az időnket, függetlenül attól, hogy ott végzünk-e valamilyen testmozgást - derült ki egy felmérésből.
aug. 25
7:33
Mi okoz leggyakrabban péniszrákot? (Infostart)
A szexuális úton terjedő, méhnyakrákot okozó humán papillómavírus a felelős a hímvessző daganatos megbetegedéseinek feléért is - jelentették be kedden spanyol kutatók.
aug. 25
10:51
Nagyobb az esélye a rákra, ha rendszeresen sörözik (Infostart)
Nagyobb eséllyel alakulhatnak ki a daganatos betegség bizonyos fajtái azoknál a férfiaknál, akik naponta isznak sört vagy röviditalt - derül ki egy kanadai kutatásból.
aug. 25
19:09
A naptejtől kapunk Alzheimer-kórt? (Infostart)
Növelheti az Alzheimer-kór kialakulásának veszélyét a naptejek használata - vélik kutatók, akik éppen ezért átfogó vizsgálatokba kezdenek, hogy kiderítsék: milyen összefüggés van az általában idős korban jelentkező, leépüléssel járó agyi betegség kialakulása, valamint a napozókészítmények használata között.
aug. 25
21:33
Két év, és elkészülhet a mellrák ellenszere (Infostart)
Brit kutatók azt állítják: két éven belül kifejleszthetik a mellrák gyógyszerét.

2009. augusztus 26. szerda

aug. 26
6:33
Ismét elhalasztották a Discovery indítását (Infostart)
Ismét elhalasztották a Discovery amerikai űrrepülőgép indítását - jelentette be a NASA. Az amerikai űrkutatási hivatal közölte, hogy az űrsikló üzemanyagtartályának egyik szelepe meghibásodott, ezért vonták vissza a startengedélyt. Ez a berendezés biztosítja az üzemanyag átpumpálását az űrrepülőgép hajtóművébe.
aug. 26
9:51
A házasság segíthet a rák leküzdésében (Infostart)
A házas emberek nagyobb eséllyel élik túl a rákot, míg azok vannak a legnagyobb veszélynek kitéve, akik átesnek egy szakításon - derül ki egy felmérésből.
aug. 26
17:39
Ön is meglátogathatja Kepler, a csillagász lakását! (Infostart)
Prágában a nagyközönség számára is megnyitották Johannes Kepler német csillagász múzeummá átalakított egykori lakását.

2009. augusztus 27. csütörtök

aug. 27
5:57
Az ember kétezer éve nagyjából ugyanannyi ideig él - egy tudós szerint (Infostart)
Az emberek maximális élettartama kétezer éve szinte semmit sem változott, csak egy félreértelmezett kifejezés miatt beszélnek sokan arról, hogy folyamatosan növekszik. Az az elképzelés, hogy őseink általában fiatalon haltak meg, tudományosan megalapozatlan - figyelmeztet egy amerikai újságíró.
aug. 27
8:39
A szénhidrátszegény diéta tönkreteszi az ereket (Infostart)
A húsban gazdag, de szénhidrátban szegény diéta árt az ereknek és növeli a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának esélyét - derül ki egy vizsgálat eredményéből.
aug. 27
10:27
Kevés az esélye a fennmaradásra a világ legritkább récéjének (Infostart)
A természetvédők szeretnék megmenteni a kipusztulástól a világ legritkább récefaját, a madagaszkári cigányrécét (Aythya innotata).

Keresés