2009. november 1. vasárnap

nov. 1
15:27
Összerándult az űrhajósok arca (168 Óra Online)
Csak alattomban kóstolhatta meg a Nemzetközi Űrállomás legénysége kóstolhatta meg saját termesztésű salátáját, ám a gusztusos külcsínű, friss zöldségben nagyot csalódott: nincs semmi íze.
nov. 1
16:33
Összerándult az űrhajósok arca (168 Óra Online)
Csak suttyomban kóstolhatta meg a Nemzetközi Űrállomás legénysége saját termesztésű salátáját, ám a gusztusos külcsínű, friss zöldségben nagyot csalódott: nincs semmi íze.

2009. november 2. hétfő

nov. 2
10:09
Rémületes! Az összes gyerekhalál 20 százalékát okozza (168 Óra Online)
A világszerte legtöbb gyerek halálát okozó tüdőgyulladás elleni küzdelemhez 39 milliárd dollárra lenne szükség a következő hat évben – olvasható az MTI hírei között.
nov. 2
17:18
1,7 milliárd! Íme az illegális szoftverhasználat melegágya (168 Óra Online)
A Business Software Alliance (BSA) közleménye szerint az Egyesült Államok területén Texas állam, illetve annak nagyobb városai számítanak az illegális szoftverhasználat melegágyának, legalábbis, ami a cégekre vonatkozó kalózkodási bejelentések számát illeti - idézi a Reuterst a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület hírlevele.
nov. 2
21:48
Ismét Budapesten tanácskoznak a világ vezető tudósai (Infostart)
A héten kezdődik a Tudomány Világfóruma Budapesten. A november 5-től 7-ig tartó rendezvényt a Magyar Tudományos Akadémia az UNESCO-val, valamint a Nemzetközi Tudományos Tanáccsal közösen szervezi. Az idei téma a tudás és jövő.
nov. 2
22:15
Gyógyítanák, de a Facebook a népek ópiuma (168 Óra Online)
Felvette a harcot a Facebook-függőséggel szemben egy olasz klinika; az Agostino Gemelli kórház olyan internetfüggőségben szenvedő betegeknek kínál kezelést, akik szinte egy percet sem bírnak ki anélkül, hogy szemmel ne tartanák virtuális kapcsolataikat.

2009. november 3. kedd

nov. 3
5:33
Novemberi csillaghullás: kitörés előtt a Leonidák (Infostart)
várható november 17-én a késő esti órákban, amikor a Leonidák-meteorraj jelentős aktivitása várható - olvasható a Polaris Csillagvizsgáló honlapján. Az ismertető szerint a Leonidák az 55P/Tempel-Tuttle-üstökös törmeléke, az utóbbi évek legismertebb és egyik legjobban megfigyelt meteorraja. A "tankönyvi leírás" szerint általában csak néhány meteort ad óránként, ám 33 évente, a Tempel-Tuttle-üstökös…
nov. 3
7:03
Megtalálták a maják elsüllyedt szent szigetét? (168 Óra Online)
A maják elsüllyedt szent szigetét keresik könnyűbúvárok Guatemalában, a vulkanikus eredetű Atitlan-tóban.
nov. 3
9:15
Önkénteseket keresnek a "Mars-utazáshoz" (168 Óra Online)
520 napos oda-vissza Mars-utazást – 30 napos felszíni tartózkodással – fog szimulálni egy 6 fős nemzetközi legénység, a tervek szerint 2010-ben – írta az urvilag.hu.
nov. 3
13:06
Jókora horpadás keletkezett a NASA rakétáján (Fotó) (168 Óra Online)
A NASA új rakétájának tesztrepülése után kiderült, hogy az első fokozat zuhanását fékezni hivatott három fő ejtőernyő közül csak egy működött rendesen – írta az urvilag.hu.
nov. 3
15:18
Az egész titkosszolgálatot felkínálták Moszkvának (168 Óra Online)
Honecker párt- és államfőnök halálhírét jelentették s bíztak utódjában, Egon Krenzben - de mindkét esetben tévedtek. Tudták viszont, hogy a „megújult” NDK kormányfője a Stasit, az egész titkosszolgálatot felkínálta Moszkvának. A Der Spiegel kezdeményezésére most hozzáférhetővé tett akták szerint igencsak egyenetlen volt a német hírszerzés, a Bundesnachrichtendienst (BND) tevékenysége a berlini fal…

2009. november 4. szerda

nov. 4
18:30
...és a macska melyik végén hatoljak be? (168 Óra Online)
Az egyik amerikai pszichológus, David Schwartz Gondolj merészet című könyvében beszámol egyik kliense csodás gyógyulásáról. A kisebbrendűségi érzéssel küzdő Tom önreklámot készített magának, a szöveget naponta többször tükör előtt is gyakorolta: „Tom, ismerkedj meg Tommal, ezzel a fontos és tekintélyes személlyel! Te nagyvonalú szellem vagy, csupa lendület. Tom, nagyon jól nézel ki, és jól is…

2009. november 5. csütörtök

nov. 5
6:36
Valami nagyon fura történik ezzel a bolygóval (168 Óra Online)
Japán és amerikai kutatók a csillagászat történelmében első ízben fedeztek fel egy olyan bolygót, amely ellentétesen kering saját csillaga forgásirányával - írja csütörtökön a japán sajtó.
nov. 5
15:24
Megmondjuk, mit próbálgatnak mostanság a fiatalok (168 Óra Online)
Európában továbbra is magas szintű a kábítószer-fogyasztás, de a hagyományos drogok fogyasztása nem emelkedik - derül ki az Európai Unió e témával foglalkozó ügynökségének (EMCDDA) csütörtökön Brüsszelben nyilvánosságra hozott éves jelentéséből.

2009. november 6. péntek

nov. 6
5:03
Sokkoló videó! Patkányt öklendezett fel... (168 Óra Online)
Túl van első televíziós vetítésén Nagy-Britanniában a megbízhatatlan weboldalakról vásárolt gyógyszerek veszélyeire figyelmeztető reklámfilm. A spotot elsőként a Channel 4 adó sugározta, felkavaró tartalma miatt este 11 óra után. A korábban csak mozikban bemutatott kisfilmben egy férfi előbb bevesz egy pirulát, majd egy patkányt öklendezik fel - írja a Securing Pharma.
nov. 6
6:33
Ráncfelvarráson megy keresztül az MSN honlapja (Infostart)
Rövidesen átdolgozza a Microsoft az MSN honlapját, amelynek egyszerűsített felületén a hotmail és a messenger mellett a twitteres és facebookos kapcsolatok is megjeleníthetők lesznek. A redmondi vállalat reményei szerint az új honlappal a Google-lal rivális keresőmotorjához, a Binghez is több embert tud majd átcsábítani.
nov. 6
17:09
Döbbenetes a Google újítása: mindenkit megfigyel (168 Óra Online)
A Google-felhasználók ezentúl megnézhetik, hogy a keresőóriás milyen adatokat tárol róluk. A Google "műszerfalán" a felhasználói beállítások mellett a webes keresési eredmények, levelek, névjegyzékek és minden olyan program megtalálható, amely a kaliforniai központú vállalat érdekeltségi körébe tartozik – írta az MTI.
nov. 6
20:03
Ember helyett a gép fordít (Infostart)
Valósidejű fordítószemüveget fejleszt a japán NEC elektronikai vállalat. A tolmácsgép egy szemüvegre szerelt parányi kijelzőből és a felhasználó derekára erősített központi egységből áll.

2009. november 7. szombat

nov. 7
8:33
Elképesztő fotó az éjszakai szivárványról! (168 Óra Online)
Kísérteties egy kissé az a látvány, amit Nagy-Britanniában, Richmondban örökítettek meg: éjszakai szivárványt láttak a város szélén – írta a delmagyar.hu.
nov. 7
8:36
Változik az emlőtumor, ahogy terjed a rák (Infostart)
Az emlődaganatok csaknem 40 százaléka átalakul akkor, amikor terjed a szervezetben - derül ki egy brit kutatásból.
nov. 7
12:57
Összement a Mont Blanc (168 Óra Online)
Összesen negyvenöt centimétert veszített magasságából az utóbbi két évben Nyugat-Európa legmagasabb hegycsúcsa, a Mont Blanc - jelentették be a szakértők egy hivatalos felmérést követően.
nov. 7
16:48
Brezsnyev csókja ismét forró (168 Óra Online)
A két hajdani kommunista pártvezető, Leonyid Brezsnyev és Erich Honecker ismét olyan forrón csókolja egymást, mint annak idején, legalábbis azon a berlini graffitin, amely csaknem két évtized után "új ruhába" öltözött. Bármennyire is groteszk: a hírhedt berlini fal leomlásának huszadik évfordulójára felújították a fal egyetlen megmaradt, egybefüggő szakaszát, amelyet pénteken, a november 9-i…
nov. 7
17:54
Bajnai: A tudománynak feladatot kell vállalni a problémák kezelésében (Infostart)
A tudósok lehetősége és feladata, hogy eljuttassák a változás szükségességének üzenetét, hogy az emberiség képes legyen a változásra és ezáltal a túlélésre - fogalmazott Bajnai Gordon miniszterelnök a Tudomány Világfórumának zárónapján, az Országgyűlés épületében összegyűlt résztvevők előtt tartott beszédében szombaton.
nov. 7
19:24
Újfajta génterápia agybetegség kezelésére (Infostart)
Génterápia és csontvelő átültetés ötvözésével francia szakemberek sikeresen kezeltek két olyan súlyos idegsorvadásban szenvedő fiút, akik az 1992-ben George Miller által készített Lorenzo olaja című, amerikai-olasz film főszereplőjéhez hasonló agybetegségben szenvedtek.

2009. november 8. vasárnap

nov. 8
18:06
Mégiscsak akad egy hűtlenség (168 Óra Online)
Most éppen újból gazdasági válság van, bizonyítván a Gulagon pusztult Kondratyev és más, nála boldogabb sorsú közgazdák cikluselméleteit. Majd elmúlik, azért ciklus. Ám a gazdaságinál sokkalta rosszabb a folyamatos értékválság, amely gyorsan erodál seregnyi, korábban fontosnak tartott szép erényt. Köztük a napjainkban tényleg jó mélyre süllyedt hűséget. Mégis, épp ezt érzem Tétényi Pál…
nov. 8
18:08
Izraeli tudósok megdöbbentő felfedezése az orról (168 Óra Online)
Ahogy a nagymamák frissen sült süteményeinek illata, úgy egy döglött hal bűze is képes akár örökre belevésni magát az ember agyába - állapították meg izraeli szakemberek.

2009. november 9. hétfő

nov. 9
5:39
Gyász! Elhunyt világhírű tudós! (168 Óra Online)
Elhunyt vasárnap Moszkvában Vitalij Ginzburg Nobel-díjas orosz fizikus - jelentette hétfőn az orosz állami tv-csatorna híradója.
nov. 9
6:45
A Messenger feltárta a Merkúr szinte teljes felszínét (Infostart)
Teljes képet szolgáltatott a Merkúr felszínének, eddig nem ismert részéről a Messenger amerikai űrszonda. Az amerikai űrkutatási hivatal közölte: a berendezés harmadszor és egyben utoljára repült át a bolygó felett.
nov. 9
7:57
Sikerült tengeri csigákban gyöngyöt előállítani (Infostart)
Több mint 25 évi eredménytelen kísérletezés után végre sikerült a tengerbiológusoknak gyöngyöt kitenyészteniük az óriás szárnyascsigában. Az áttörés fontos előrelépés az ipar számára, hiszen az így előállított tengeri ékszer minősége kiváló.
nov. 9
11:09
Stressz is vezethet cukorbetegséghez (168 Óra Online)
A cukorbetegség alattomos kór, amely sokszor csak akkor okoz tüneteket, amikor már a szövődmények is kialakultak. Különösen azoknak érdemes figyelni a cukorbetegség első, kezdeti tüneteire, akik a veszélyeztetettek közé tartoznak ebből a szempontból.
nov. 9
20:33
Közel 6000 éves vizet isznak Schwechatban (Infostart)
Nem bízzák a véletlenre a vízellátást Schwechat osztrák városban: készleteiket hatezer éves vízzel fogják kiegészíteni, hogy vészhelyzetben is biztosítsák a lakosok ivóvizét.

2009. november 10. kedd

nov. 10
5:48
Megdöbbentő adat! Több milliónyian lehetnek világszerte (168 Óra Online)
Egy nemrég közzétett svéd kutatás eredményei szerint, a kormány kalózkodás elleni rendelkezéseire reagálandó több mint félmillió helyi internetező használ az azonosíthatóságot akadályozó alkalmazásokat – olvasható a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület hírlevelében.
nov. 10
10:39
Emberi szerveket növesztenek az állatokban (Infostart)
Brit tudósok tanulmányozzák, miként használják fel az emberi DNS-t állatkísérletekben, hol legyen a határa az ilyen jellegű, vita tárgyát képező kutatásoknak - hangzott el egy hétfői londoni sajtótájékoztatón.
nov. 10
17:54
Ilyen van? Újranövesztették a levágott péniszét! (168 Óra Online)
Mesterségesen növesztettek péniszt nyulakban sejttenyészetből kiindulva amerikai kutatók; az állatok utódokat is nemzettek új szervük segítségével - közölte hétfőn az amerikai tudományos akadémia lapja (PNAS).
nov. 10
19:03
Miként használjuk az emberi DNS-t állatkísérletekben? (Infostart)
Brit tudósok tanulmányozzák, miként használják fel az emberi DNS-t állatkísérletekben, hol legyen a határa az ilyen jellegű, vita tárgyát képező kutatásoknak - hangzott el egy hétfői londoni sajtótájékoztatón.
nov. 10
20:51
Orális szex fejjel lefelé lógva (Infostart)
Erre nem számítottak a kínai kutatók: az indiai rövidorrú repülőkutya nőstényei párzás közben előrehajolva partnerük nemi szervét izgatják.
nov. 10
23:24
Stressz is vezethet cukorbetegséghez (168 Óra Online)
A cukorbetegség alattomos kór, amely sokszor csak akkor okoz tüneteket, amikor már a szövődmények is kialakultak. Különösen azoknak érdemes figyelni a cukorbetegség első, kezdeti tüneteire, akik a veszélyeztetettek közé tartoznak ebből a szempontból.

2009. november 11. szerda

nov. 11
21:27
Két génmolekula különbsége miatt tudnak beszélni az emberek (Infostart)
A csimpánz és az ember megfelelő génjén található kétmolekulányi különbség állhat az emberi beszédképesség mögött a Nature című brit tudományos folyóiratban megjelent tanulmány szerint.

2009. november 12. csütörtök

nov. 12
6:12
Időutazó madár szabotálta a részecskegyorsítót? (168 Óra Online)
Az európai részecskegyorsítót (Large Hadron Collider - LHC) november harmadikán leállították, mivel a szerkezet kezdett veszélyesen túlmelegedni. A hivatalos magyarázat szerint egy arra járó madár okozta a galibát, két fizikus azonban ennél misztikusabb okot feltételez – írta a VG Online.
nov. 12
9:45
A Google ingyenes wifit ajándékoz az amerikaiaknak az ünnepekre (Infostart)
Idén a Google kapja az év ajándéka díjat: az internetes óriás ugyanis bejelentette, hogy Amerika-szerte ingyenes wifit biztosít a reptereken az ünnepekre útrakelő felhasználók számára.
nov. 12
10:03
Az amputált mell visszanövesztésével próbálkoznak ausztrál kutatók (Infostart)
Forradalmian új kezelés kifejlesztésén dolgoznak ausztrál kutatók, amely lehetővé tenné, hogy a mellrák miatti amputáció után visszanöveszthessék a női emlőket.
nov. 12
15:45
Elhunyt William Ganz (Infostart)
Kilencvenéves korában Los Angelesben elhunyt William Ganz, a kardiológia úttörője, egy speciális szívkatéter társfeltalálója.
nov. 12
16:06
Nyugdíjba küldik a robbanásveszélyes akkumulátorokat (168 Óra Online)
Hamarosan piacra kerülhet az az új technológia, amely megelőzheti a laptopokban és mobiltelefonokban használt lítium akkumulátorok meggyulladását - jelentette be az eszközt fejlesztő tajvani Ipartechnológiai Kutatóintézet (ITRI).

2009. november 13. péntek

nov. 13
5:51
Ijesztő adatok a H1N1-ről: a gyerekek közt taroll (168 Óra Online)
- Új, ijesztő adatok láttak napvilágot csütörtökön a H1N1-vírus amerikai áldozatairól; a szövetségi Betegségmegelőzési Központ (CDC) közlése szerint eddig mintegy 3900 halottat követelt a járvány és 22 millióan kaptak fertőzést - írja az MTI tudósítója.
nov. 13
7:15
Ismeretlen mezopotámiai város romjaira bukkantak az Eufrátesz völgyében (Infostart)
Ismeretlen mezopotámiai város romjait fedezett fel Szíriában, az Eufrátesz völgyében a spanyol archeológusok által vezetett nemzetközi régészeti expedíció.
nov. 13
9:03
Már a tudományban sem divat a hátrányos megkülönböztetés (Infostart)
Biokémikus, agykutató és vegyészmérnök kapta az év legjelentősebb természettudományos eredményeinek elismerésére szolgáló "For Women in Science", vagyis "A női tudósokért" díjat, amelyet az UNESCO egy kozmetikai világcéggel együtt alapított. A kitüntetést Fuxreiter Mónika, a Magyar Tudományos Akadémia Szegedi Biológiai Központjának kutatója, Toldy Andrea, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi…
nov. 13
20:21
Az agyműtétet már 1300 éve is túl lehetett élni (Infostart)
Minden jel szerint túlélte az agyműtétet az a fiatal nő, aki Kr. u. 800 körül eset át a beavatkozáson Írországban, a mai Donegal környékén.
nov. 13
20:42
Így lopják el a Facebook-jelszavakat - ne dőljön be! (168 Óra Online)
A közösségi hálózatok használói fokozottan ki vannak téve a kártékony szoftvereknek és adathalászatnak. A Facebookra irányuló októberi, kártékony szoftveres támadás mellett a Symantec a Facebook felhasználókat célba vevő adathalászatot is észlelt. 2009 októberében a levélszemét maximuma elérte a 93 százalékot, és átlagát tekintve is 87 százalékát tette ki az összes e-mailnek.
nov. 13
21:51
Átadták a Junior Prima tudományos díjakat (Infostart)
Átadták a 2009-es Junior Prima Díjakat a "magyar tudomány" kategóriában pénteken a budapesti Nemzeti Galériában rendezett gálaesten. A Prima Primissima Díj 2007-ben egészült ki a Junior Prima Díjjal, alapítói ekkor három kategóriában, összesen harminc fiatalt jutalmaztak. A második évben, 2008-ban hat kategóriára bővült a díjazottak köre.

2009. november 14. szombat

nov. 14
4:57
Ijesztő rekordot produkált a neten a zombifilm (168 Óra Online)
A BitTorrent múlt heti letöltési toplistáján a Zombieland című film szerezte meg az első helyet. Alkotói érthető módon nem örülnek ennek a "sikernek", sőt úgy vélik, az illegális letöltés nagy aránya miatt egyre kevésbé valószínű, hogy a horrorkomédia folytatása valaha is elkészül… – olvasható a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület hírlevelében.

Keresés