2009. január 2. péntek

jan. 2
20:42
Minden idők egyik legmelegebb éve lesz az idei (Infostart)
2009 egyike lesz az öt legmelegebb évnek a mérések kezdete óta, a globális átlaghőmérséklet emelkedése valószínűleg meghaladja a 0,4 százalékot - figyelmeztetnek brit klímakutatók.
jan. 2
21:18
Négy évtized múlva elpusztulhat a Nagy Korallzátony (Infostart)
Teljesen leállhat 2050-re az ausztráliai Nagy Korallzátony egyébként is vészesen lelassult növekedése, ami a teljes pusztulásához vezethet, megnyitva az utat az algák terjedésének - kongatták meg kutatók a vészharangot.

2009. január 3. szombat

jan. 3
10:12
A szőlő is segíthet legyőzni a rákot (Infostart)
Segíthet elpusztítani a rákos sejteket a szőlőmagból kivont hatóanyag - állapították meg amerikai kutatók, akik ugyanakkor figyelmeztetnek: a kísérletek biztató eredményt hoztak, de a módszert csak évek múlva alkalmazhatják a betegeken.
jan. 3
19:12
Vészforgatókönyvek az emberi létfeltételek megmentésére (Infostart)
A széndioxid-kibocsátás csökkentése kudarcot vallott, ezért fel kell készülni a technológiai beavatkozásra az éghajlatváltozás megfékezése érdekében - vélekedik a The Independent brit napilap által megkérdezett éghajlatkutatók többsége.

2009. január 4. vasárnap

jan. 4
8:06
Kétéltűek segíthetik a műtét utáni gyógyulást (Infostart)
A szalamandrák bőrváladékából szeretnének előállítani a bécsi egyetem kutatói új orvosi ragasztóanyagokat, egyebek mellett a sebgyógyítás elősegítésére - írta a bécsi Der Standard című lap online kiadása.
jan. 4
8:42
Baktériummal védekeznének a trópusi vírus ellen (Infostart)
Baktériummal fertőznék meg a Dengue-láz kórokozóját hordozó szúnyogokat ausztrál tudósok, hogy megmentsék az embereket. A szakértők szerint a Wolbachia lerövidíti a rovarok élettartamát, ezért azok nem tudják tovább adni a betegséget okozó vírust.
jan. 4
9:18
A Nap okolható a szárazságok miatt (Infostart)
A Nap mágneses tevékenysége szabta meg az elmúlt évszázadban az esőzések ritmusát Ausztráliában. Az erős törvényszerűség figyelembe vételével a meteorológusok lényegesen javíthatják az időjárási előrejelzések pontosságát.
jan. 4
19:42
Nem véd a rák ellen a vitamin (Infostart)
Világszerte sokan szednek különböző vitaminokat - a legtöbben C- és E-vitamint - remélve, hogy azok megelőzik a súlyos betegségeket, például a rosszindulatú daganatok megjelenését, ám úgy tűnik, hiába.

2009. január 5. hétfő

jan. 5
6:09
Elképesztő felfedezés: az alga mentheti meg a Földet (Infostart)
Az olvadó jéghegyek egy olyan természeti folyamatot indítanak be, amely késleltetheti vagy akár le is állíthatja a klímaváltozást - állapították meg brit kutatók.
jan. 5
7:57
Semmi gond, csak egy cápaharapás (Infostart)
A cápák harapása igencsak gyengécske az oroszlánokéhoz képest, és csupán tűhegyes fogaiknak és pofanagyságuknak köszönhetően képesek átharapni áldozatukat - írják kutatók a Physiological and Biochemical Zoology című amerikai szaklapban.
jan. 5
8:15
Nagyobb eséllyel lesz alkoholista, akinek magas az IQ-ja (Infostart)
Akinek magasabb az intelligenciahányadosa, jó eséllyel lesz az ital rabja - derült ki egy brit felmérésből.
jan. 5
21:27
Semmit nem érnek a méregtenelítő szerek? (Infostart)
Semmi haszna nincs a kozmetikai gyárak méregtelenítő termékeinek, azokat csupán tudományosan hangzó szövegekkel adják el egy, fiatal tudósok által készített tanulmány szerint. Méregtelenítésnek pedig bőven elég, ha egészségesen étkezünk és eleget alszunk.
jan. 5
22:03
Rákos sejtekkel a rák ellen (Infostart)
A rákos sejtek vezethetnek minket új rákellenes gyógyszerek kifejlesztéséhez - derül ki egy hongkongi kutatócsoport tanulmányából. A rákos sejtek ugyanis fel tudnak épülni abból az állapotból, amelyben egészséges társaik elpusztulnak.

2009. január 6. kedd

jan. 6
6:09
"Hol ülsz a buszon? Megmondom, ki vagy!" (Infostart)
Abból következtet egy angol pszichológus a személyiségünkre, hogy hol ülünk a buszon. Vajon mit jelent, ha valaki az első helyeket kedveli, a busz végét, esetleg a közepét részesíti előnyben? S mi van akkor, ha mindegy az embernek, hol ül?
jan. 6
8:15
Ausztráliában fogták be az amerikai aligátort (Infostart)
Amerikai aligátort találtak Ausztrália délkeleti részén. A hatóságok vizsgálják, hogyan kerülhetett az amerikai őshonos hüllő a távoli kontinensre.
jan. 6
9:27
Új hüllőfajokra bukkantak Tanzániában (Infostart)
Több új hüllő és kétéltűfajra bukkantak Tanzánia esőerdeiben a tudósok.
jan. 6
11:33
Összeütközhetünk egy másik galaxissal! (Infostart)
Sokkal nagyobb a Tejútrendszer és jóval gyorsabban forog a középpontja körül, mint azt eddig gondoltuk - derült ki amerikai csillagászok méréseiből. Így aztán nagyobb az esélye annak is, hogy galaxisunk összeütközik egy szomszédos galaxissal, például az Andromédával.
jan. 6
17:33
Hiába szellőztetjük ki a füstöt, a méreg a lakásban marad! (Infostart)
A cigaretta akkor is veszélyes, ha dohányzás után kiszellőztetjük a szobát: mérgező anyagok egész sora, például arzén, szén-monoxid, radioaktív polónium marad a helyiségben, és a súlyosan egészségkárosító anyagok pora beteríti az evőeszközöket, poharakat, gyermekjátékokat. Erre a következtetésre jutottak az amerikai Harvard Egyetem orvosai dohányosok háztartásait vizsgálva. A passzív dohányzás…
jan. 6
20:33
Nézze meg a különleges, rózsaszín leguánt! (Infostart)
Különleges, rózsaszín földi leguánfajt azonosítottak olasz és ecuadori kutatók a Galápagos-szigeteken. A hüllőfaj, amely ismeretlen maradt Charles Darwin előtt egykori, a szigeteken folytatott megfigyelései alkalmával, hogy a fajok korábban váltak szét, mint azt az angol természettudós feltételezte elméletében.
jan. 6
21:45
Minden tizedik fiatal számára értelmetlen az élet (Infostart)
Értelmetlen az élet minden tizedik 16 és 25 év közötti fiatal számára - derült ki egy nagy-britanniai felmérésből. A már végzett, de munkanélküli fiatalok kétszer annyira vannak kitéve a depresszió és kilátástalanság veszélyének, mint még tanuló vagy dolgozó társaik. A boldogság legfőbb forrása pedig a család és a barátok.
jan. 6
22:03
A nők kevesebbet mozognak (Infostart)
Nem mozognak annyit a nők, mint a férfiak - sem iskolás, sem hetvenéves korukban. Ez pedig elhízáshoz, törékenyebb csontokhoz vezethet - derül ki tanulmányokból.

2009. január 7. szerda

jan. 7
17:27
Ez az ember elbánt a Karib-tenger igazi kalózaival is (168 Óra Online)
A legendás brit hajóskapitány naplójára bukkantak nemrégiben, aki megmentette az igazi Robinson Crusoe életét és a Karib-tenger számos kalózát a tenger fenekére küldte – írja a Telegraph online kiadása.
jan. 7
19:21
Újabbnál újabb veszélyek leselkednek a fájlcserélőkre (168 Óra Online)
Néhány héttel ezelőtt bukkant fel az a trójai vírus, amelyik blokkolja a két legnagyobb fájlmegosztó oldalra, a Mininovára és a Pirate Bay-re történő bejutást, ezzel egyidőben arról tájékoztatja áldozatait, hogy „a letöltés helytelen dolog.” Erről a torrentfreak.com számolt be.
jan. 7
20:15
Agystimulátorral a súlyos betegség ellen (Infostart)
A agyba ültetett elektródákkal történő stimuláció jelentősen javítja a Parkinson-kórban szenvedők olyan tüneteit, mint a remegés és a mozgás lelassulása, így a gyógyíthatatlan betegséggel élő sok ember számára reményt jelent - állítják amerikai kutatók.
jan. 7
21:27
Lóg a suliból az ebadta kölke? GPS-t a gallérjára! (168 Óra Online)
Műholdas helymeghatározó segítségével követhetik a jövőben a brit szülők gyermekeik mozgását, 3 méteres pontossággal azonosítva, hol is tartózkodik épp a csemetéjük - írja az MTI.
jan. 7
21:29
A Loch Ness-i szörny vajon tud-e a szavazásról? (168 Óra Online)
A Grand Canyon, a Mount Everest és Loch Ness szerepel egyebek közt a világ hét természeti csodája címre esélyes helyszínek között - jelentették be szerdán a szervezők. A jelöltek listájára összesen 222 ország 261 természeti képződménye került fel.

2009. január 8. csütörtök

jan. 8
20:18
Megszabadulna a rossz élményeitől? Tetriszezzen! (Infostart)
A népszerű logikai játék csökkenti a trauma után kialakuló stressz hatásait - állítják brit kutatók.
jan. 8
22:21
112 emeletes lesz Dél-Korea legmagasabb felhőkarcolója (168 Óra Online)
Száztizenkét emeletesre tervezik a legmagasabb épületet Dél-Koreában, ahol a jelenlegi rekorder mindössze 63 emelet magas; a beruházás tervezett költsége meghaladja a 300 milliárd forintot. A felhőkarcolót az ötödik legnagyobb dél-koreai üzleti konglomerátum, a Lotte Group szeretné felhúzni a főváros, Szöul délkeleti csücskében, ahol már üzemeltet egy vidámparkot.

2009. január 9. péntek

jan. 9
0:09
Szerelmi pirula a láthatáron? (168 Óra Online)
Megmentheti-e a házasságot egy pirula vagy egy orrspray? Nem kizárt, legalábbis egy amerikai kutató szerint, aki a legmegfoghatatlanabb érzés, a szerelem kémiai alapjait tanulmányozta.
jan. 9
9:30
60 ezer oldal a rendszerváltásról (Infostart)
Állambiztonsági iratokat, propagandafilmeket, a Kossuth és a Szabad Európa Rádió 1989-es adásaiból készült átiratokat hoz nyilvánosságra honlapján a Nyílt Társadalom Archívum. A 60 ezer oldalnyi dokumentum közzétételével az a céljuk, hogy mindenki elgondolkozzon a rendszerváltásról és következményeiről.
jan. 9
16:39
10 meglepő tény Bruce Lee-ről (168 Óra Online)
Garniszálló helyett mégiscsak múzeum lesz Bruce Lee kungfusztár egykori hongkongi házából. Meg a többi Érdekes Tény: Német ősei voltak, a családjában pedig lány beceneve volt. Ja és sosem vesztett. 18 évesen megnyerte az 1958-as hongkongi Cha Cha Bajnokságot. Ugyanebben az évben kiütéssel győzött a Box Kupán, Hongkongban.
jan. 9
18:18
Genetikailag megtisztított csecsemő született (168 Óra Online)
Megszületett az első olyan brit baba, akinél a fogantatása után vizsgálták a mellrákgén meglétét. A kislány és 27 éves édesanyja jól van - közölték a University Collge London orvosai.
jan. 9
20:18
Duplájára növeli a halálozás veszélyét a népszerű kezelés (Infostart)
Az általánosan használt nyugtatók hosszú távon kétszeresére növelik a demenciával kezelt betegek halálozási arányát - derült ki egy hároméves kutatásból, amelynek eredményéről a The Lancet Neurology című szakfolyóirat internetes kiadásában számoltak be brit kutatók.
jan. 9
20:20
Megtalálták a hideghullám felelősét (Infostart)
Részben a La Nina jelenség a felelős az idei nyugat-európai hideghullámért, amelynek november óta több mint 80 halálos áldozata volt - közölte a Meteorológiai Világszervezet.
jan. 9
20:22
Négyezer éves királynősírra bukkantak Egyiptomban (Infostart)
Egy 4300 évvel ezelőtt uralkodó fáraó édesanyjának, Szesesztetnek a sírjára bukkantak az egyiptomi régészek. Sajnos a sírkamrát kirabolták, de a múmiát megtalálták a szarkofágban.
jan. 9
21:36
Történelmi fordulat (168 Óra Online)
(Lengyel krónika) A színhely Magdalenka, egy kormányüdülő Varsó mellett. Titkos tárgyalások kezdődnek a lengyel kormány és az újból szabadon szervezkedő, de még mindig nem legális Szolidaritás között.
jan. 9
22:06
Agyhűtéssel a szélütés ellen (Infostart)
Brit tudósok olyan új módszeren dolgoznak, amellyel jelentősen növelhető a szívrohamot és szélütést szenvedett betegek túlélési esélye. A módszer lényege, hogy lehűtik az idegsejteket, ezáltal lassítják a veszélyes anyagok mozgását.

2009. január 10. szombat

jan. 10
7:06
Megtette első útját az algahajtású repülő (Infostart)
Egy amerikai légitársaság tesztrepüléseket hajtott végre egy olyan speciális repülőgéppel, amely részben algából készült üzemanyaggal működik. A másfél órás út a vártnál jobban sikerült, de egyelőre nem várható az algaüzemanyag elterjedése.
jan. 10
10:42
Ronda és mérges: befogták a világ egyik legtitokzatosabb állatát (Infostart)
Tudósoknak végre sikerült befogniuk és lefilmezniük a világ egyik legtitokzatosabb állatát, a nagyra nőtt cickányra hasonlító, hosszú vékony farokkal és ormánnyal rendelkező haiti patkányvakondot.
jan. 10
10:48
Mogyoróvaj okozott tömeges szalmonellafertőzést (168 Óra Online)
Mogyoróvaj okozott szalmonellafertőzést az utóbbi három hónapban az Egyesült Államok 42 szövetségi államában; 399 ember betegedett meg, 70-et kórházba kellett szállítani - jelentette helyi idő szerint pénteken a CBS televízió.
jan. 10
11:15
Ha akarja, megírhatja Obama beszédét (168 Óra Online)
Mindenki számára lehetővé teszi a Slate.com és a MixedInk amerikai internetes portálok közös vállalkozása , hogy maga is megpróbálkozzék Barack Obama január 20-án elhangzó elnöki székfoglaló beszédének megírásával, megfogalmazva azt, aminek szerinte el kellene hangoznia az ünnepi ceremónián.
jan. 10
15:45
A halak nem felejtenek (168 Óra Online)
Feje tetejére állítja az állatok memóriájával kapcsolatos eddigi elképzeléseket egy izraeli tanulmány. Eszerint a halak akár öt hónapra visszamenőleg is képesek emlékezni. A felfedezés lehetővé tenné, hogy a nyílt óceánokban és tengereken hozzanak létre halgazdaságokat, alacsony költséggel, környezetbarát módon.
jan. 10
17:36
Amikor Amerika "előfizetett" Magyarország feldarabolására (Infostart)
Magyarországnak az első világháború idején az amerikai közvéleményben és külpolitikában betöltött szerepéről ír nemrég megjelent, Kettős tükörben című könyvében Glant Tibor. Az egyetemi tanár elmondta: Washingtonnak nem volt igazi koncepciója a közép-európai határokkal kapcsolatban.
jan. 10
20:09
Orvosi bravúr: teafilterrel gyógyítják az agyvérzést (168 Óra Online)
Az agyi infarktusok az esetek többségében agyvérzést és más olyan, a központi idegrendszert érintő problémákat okoznak, amelyek lehetetlenné teszik a betegek visszatérést a normális életbe. Egy brit orvoscsoport most forradalmian új kezelési módszert dolgozott ki, amit teafilternek neveztek el.
jan. 10
20:11
Orvosi bravúr: teafilterrel gyógyítják az agyvérzést (168 Óra Online)
Az agyi infarktusok az esetek többségében agyvérzést és más olyan, a központi idegrendszert érintő problémákat okoznak, amelyek lehetetlenné teszik a betegek visszatérést a normális életbe. Egy brit orvoscsoport most forradalmian új kezelési módszert dolgozott ki.

2009. január 11. vasárnap

jan. 11
7:09
Rossz gyerekből beteges felnőtt lesz? (168 Óra Online)
Azokból a gyerekekből, akik rosszul viselkedtek az iskolában, sokkal valószínűbb, hogy lelki betegségektől szenvedő, társadalmi problémákkal küzdő felnőttek válnak - ez derült ki egy negyven évet átfogó brit kutatás egyesek szerint vitatható kanadai elemzéséből.
jan. 11
9:45
Óvatosan az új GECUBE videókártyákkal! (168 Óra Online)
Hamis GECUBE HD4000 típusú videókártyák tűntek fel a piacokon - olvasható a figyelmeztetés a tajvani cég honlapján. A GECUBE útmutatóval próbál segíteni a vásárlóknak.
jan. 11
11:18
Sejttermelés: új gyógyszerrel gyorsítanák a felépülést (Infostart)
Új gyógyszert fejlesztettek ki, amelynek segítségével gyorsabban és hamarabb fel lehetne épülni több súlyos betegségből. A titok nyitja a sejttermelés.
jan. 11
20:21
A 140 éves óriáshomár túlélte! (168 Óra Online)
Megkegyelmezett egy New York-i étterem séfje a George névre keresztelt óriáshomárnak, s környezetvédők segítségével visszaeresztették a hét végén az Atlanti-óceánba az állítólag 140 éves állatot - adta hírül az MTI.

2009. január 12. hétfő

jan. 12
8:18
A séf megkegyelmezett a homár-matuzsálemnek (Infostart)
Megkegyelmezett egy New York-i étterem séfje a George névre keresztelt óriáshomárnak, s környezetvédők segítségével visszaeresztették a hét végén az Atlanti-óceánba az állítólag 140 éves állatot.

Keresés