2009. január 5. hétfő

jan. 5
6:09
Elképesztő felfedezés: az alga mentheti meg a Földet (Infostart)
Az olvadó jéghegyek egy olyan természeti folyamatot indítanak be, amely késleltetheti vagy akár le is állíthatja a klímaváltozást - állapították meg brit kutatók.
jan. 5
7:57
Semmi gond, csak egy cápaharapás (Infostart)
A cápák harapása igencsak gyengécske az oroszlánokéhoz képest, és csupán tűhegyes fogaiknak és pofanagyságuknak köszönhetően képesek átharapni áldozatukat - írják kutatók a Physiological and Biochemical Zoology című amerikai szaklapban.
jan. 5
7:57
Évtizedekig figyelte Norman Mailert az FBI (Múlt-kor)
Az amerikai szövetségi nyomozó iroda (FBI) feloldotta Norman Mailer dossziéjának titkosságát, illetve annak 171 lapja közül 165-ét. A megmaradt hatot a gesztus ellenére továbbra is zárolták.
jan. 5
8:15
Nagyobb eséllyel lesz alkoholista, akinek magas az IQ-ja (Infostart)
Akinek magasabb az intelligenciahányadosa, jó eséllyel lesz az ital rabja - derült ki egy brit felmérésből.
jan. 5
9:00
Tovább pusztul a kínai Nagy Fal (Múlt-kor)
Kulturális katasztrófa fenyeget Belső-Mongóliában: egy helyi régész múlt heti közleménye szerint a Nagy Fal Ming-dinasztia korában (1368-1644) épített szakaszának egyötöde tűnt el nyomtalanul az elmúlt években.
jan. 5
9:39
Októberben indul az elsõ kínai Mars-misszió (transindex.ro)
Az orosz gyártmányú rakétával induló Yinghuo-1, az ...
jan. 5
9:41
Last.fm tartalmak mobiltelefonokon (transindex.ro)
A Vodafone és a Last.fm bejelentette Európára, Ind ...
jan. 5
10:03
Tévében a rejtélyes római kincs (Múlt-kor)
Folytatódik a titokzatos Seuso-ezüstök kálváriája: a jelenleg is tisztázatlan eredetű, valószínűleg Magyarországon fellelt kincsegyüttes történetéről a Channel 4 tévécsatorna mutatott be egy igencsak érdekes dokumentumfilmet karácsonykor.
jan. 5
11:06
A Szovjetunió szivárogtatta ki Dél-Afrika atomprogramját (Múlt-kor)
1977-ben a szovjet pártfőtitkár, Leonyid Brezsnyev személyes hangú levelének köszönhetően tudta meg Nagy-Britannia, hogy Dél-Afrika egy atombomba tesztrobbantására készül - derül ki a titkosítás alól nemrég feloldott angol aktákból.
jan. 5
11:27
Vatikán: pusztítja a környezetet a fogamzásgátlás (Startlap)
A fogamzásgátló tablettának „pusztító hatása van a környezetre” és részben felelős a férfiak magtalanságáért – írta hétvégi számában a L' Osservatore Romano, a Vatikán hivatalos lapja. A cikket jegyző Pedro José Maria Simon...
jan. 5
12:09
Elveszhet a virtuális GULAG archívuma (Múlt-kor)
Rendőri rajtaütést hajtottak végre december végén a Memorial orosz emberi jogi szervezetnél. A hatóságok az akcióban elvitték azokat a számítógépeket is, amelyeken több tízezer oldalnyi dokumentum szerepel a sztálini terrorral kapcsolatban.
jan. 5
13:48
Négyen a páneurópai mobil műholdas szolgáltatásokért - 2009-01-05 13:41:45 (sat.hu)
Az Európai Bizottság megnevezte azt a négy pályázót, akik esélyesek arra, hogy Európa első mobil műholdas rendszer-üzemeltetői legyenek.
jan. 5
14:39
Középre lőve (Startlap)
Borovitz kolléga voltaképpen lenyelte a búékját, mert egyazon levegővel préselte is kifelé magából, hogy: „te, most már nagyon kellene az a gép!” Hogy melyik, azt se ő, se én nem tudtam, csak azt, hogy kell egy „olyan jó közepes”. Jött kettő, dönteni kéne.
jan. 5
18:00
Digitális átállás, sarokba szorított vaddal - 2009-01-05 17:26:13 (sat.hu)
Már december 23-tól sugározza új, digitális frekvenciáján a Magyar Televízió műsorait az Antenna Hungária (AH), egy hónapig. A kereskedelmi televíziók és a műsorszóró viszonya eközben továbbra is feszült. Az AH vezérigazgatója azt mondta: a digitális földfelszíni sugárzás új rendszerét túszként használja az RTL Klub és a TV 2. Tény, hogy nélkülük kudarcba fulladhat a digitális átállás.
jan. 5
19:30
Drámaian lecsuklik Michelangelo Krisztusának feje (Múlt-kor)
A római miniszterelnöki palota, a Montecitorio Királynő termében január 23-ig tekinthető meg egy kis szobor, amelyet az ifjú Michelangelónak tulajdonítanak és amelyet az olasz állam tavaly decemberben vásárolt meg 3,25 millió euróért.
jan. 5
20:27
Pornót nem, csak leszbikus ázsiai tiniket találtunk (Startlap)
Mennyei találati listák és üdvös szűrők. Megnéztük, mennyire hatékony a Google katolikus változata. Céljának nagyjából megfelel: hívőknek releváns információt szolgáltat, nemhívőket tájékoztat. De azért ki lehet rajta fogni.
jan. 5
20:33
Londoni óratornyot ünnepelnek az angolok (Múlt-kor)
Százötven éves idén a londoni Westminster toronyórája, népszerű nevén a Big Ben. Az évfordulót számos eseménnyel ünneplik Nagy-Britanniában, és máris működik az időmérő hivatalos honlapja is.
jan. 5
21:27
Semmit nem érnek a méregtenelítő szerek? (Infostart)
Semmi haszna nincs a kozmetikai gyárak méregtelenítő termékeinek, azokat csupán tudományosan hangzó szövegekkel adják el egy, fiatal tudósok által készített tanulmány szerint. Méregtelenítésnek pedig bőven elég, ha egészségesen étkezünk és eleget alszunk.
jan. 5
22:03
Rákos sejtekkel a rák ellen (Infostart)
A rákos sejtek vezethetnek minket új rákellenes gyógyszerek kifejlesztéséhez - derül ki egy hongkongi kutatócsoport tanulmányából. A rákos sejtek ugyanis fel tudnak épülni abból az állapotból, amelyben egészséges társaik elpusztulnak.
jan. 5
22:33
A Stonehenge-hez jártak szórakozni őseink? (Startlap)
Évtizedek óta tudományos viták tárgyát képezi Stonehenge eredeti rendeltetése. Egy brit kutató most az ötezer éves kőépítményt ősi „diszkónak" tartja.

Keresés