2009. január 19. hétfő

jan. 19
1:12
Budapest-Bamako - 2009-01-19 00:01:56 (sat.hu)
2.nap: lefagyott a GPS! segítsetek!
jan. 19
5:49
Meglepő? A tehén nem jelzi előre a földrengést (168 Óra Online)
Már az ókorban megfigyelték az emberek, hogy az állatok jelzik a közelgő földrengéseket vagy más természeti katasztrófákat. Egy svéd tanulmány szerint azonban most úgy tűnik, hogy a tehenek nincsenek eme különleges képesség birtokában - írja a Der Standard című osztrák lap online változata.
jan. 19
6:42
Hatalmas pókok, húsevő zsákállatok - új tengeri fajokra bukkantak (Infostart)
Teljesen új állat- és növényfajokat fedeztek fel biológusok Ausztrália partjai előtt a tengerben, több mint háromezer méter mélyen, többek közt húsevő zsákállatokat és hatalmas pókokat.
jan. 19
8:15
A tehenek nem képesek előrejelezni a földrengést (Startlap)
Már az ókorban megfigyelték az emberek, hogy az állatok jelzik a közelgő földrengéseket vagy más természeti katasztrófákat. Egy svéd tanulmány szerint azonban most úgy tűnik, hogy a tehenek nincsenek eme különleges képesség birtokában. A...
jan. 19
8:57
Állati csont erősítette a mór építészet csodáit (Múlt-kor)
Egy középkori cserépégető kemence véletlen felfedezése nyomán tudósok kiderítették, hogy a mór építészek porított állati csontokat alkalmaztak az erődítmények falainak megóvására a dél-spanyolországi Alhambra palota térségében.
jan. 19
8:59
Előkerült Britannia eddig legnagyobb vaskori aranykincse (Múlt-kor)
Egy amatőr régésznek köszönhető Britannia legnagyobb vaskori éremlelete: az i.sz. 20 körül eltemetett kincs a szigetország keleti részén folytatott fémkeresőzés közben került elő.
jan. 19
9:07
Katasztrófa fenyegeti a legnagyobb papagájkolóniát (168 Óra Online)
A világ legnagyobb papagájkolóniájában mintegy 180 ezer sziklapapgáj zajong fülsiketítően Patagónia északkeleti csücskében, a tengerparti sziklák több mint 12 kilométeres szakaszába vájt bő 35 ezer költőkamrában, s bár a nagy létszámból úgy tűnhet, hogy a fajt nem fenyegeti veszély, a biológusok már erősen aggódnak érte.
jan. 19
10:00
A felmelegedés ellen: meszeljük fehérre a legnagyobb városokat! (Infostart)
Azzal az ötlettel állt elő egy kaliforniai tudós, hogy ha fehérre meszeljük a világ száz legnagyobb városát, azzal ellensúlyozzuk a következő tíz év légszennyező szénkibocsátását. Ha ötletét megvalósítanánk, fehéren virítana egész Tokió, New York, Peking, de rengeteg más ázsiai és amerikai város is, Európából pedig többek között London és Moszkva. Na de Budapest?
jan. 19
10:00
Megszünteti sikertelen szolgáltatásait a Google (transindex.ro)
Befejezi a Google a Jegyzetfüzet nevû alkalmazásán ...
jan. 19
10:01
Bérgyilkos végezhetett a híres csillagásszal (Múlt-kor)
Tycho Brahe földi maradványainak exhumálásra készülnek Prágában. Előkerültek az egykori pletykák is: egy dán kutató szerint a kor egyik legismertebb tudósát saját rokona, a dán király ügynökeként higannyal mérgezhette meg.
jan. 19
10:02
Fájlcserélõ per élõben közvetítve (transindex.ro)
Valós idõben megtekinthetõ lesz az interneten a #b ...
jan. 19
11:03
Nő lehetett Hasfelmetsző Jack? (Múlt-kor)
Egy ausztrál kutató a híres sorozatgyilkos állítólagos levelein végzett részleges DNS-elemzés alapján arra a következtetésre jutott, hogy a Hasfelmetsző talán nem Jack, hanem inkább Jill lehetett.
jan. 19
11:12
Poszméhekre bíznák a méhek munkáját (Infostart)
Az olasz méhészeti kutatóközpont és a bolognai egyetem szakemberei kutatják, hogy miért csökken folyamatosan a méhek száma, és mit lehet tenni pótlásukért.
jan. 19
11:18
Százmillió cápát gyilkolunk le évente - kajának (168 Óra Online)
A múlt héten történt három ausztrál cápatámadás világszerte felborzolta a kedélyeket, pedig a cápák sokkal nagyobb veszélyben forognak, mint az emberek - évente több millió cápa pusztul el az ember miatt. A kereskedelmi halászat és a cápauszonyleves iránti kereslet akár százmillió cápa legyilkolásához is vezethet egy évben - állítja az ausztrál Cápakutatási Intézet a honlapján. Ez alól a…
jan. 19
12:07
Régészeti kincsek a bevásárlóközpontban (Múlt-kor)
A Kozármislenynél kiásott gyapjas mamut maradványa iránt volt a legnagyobb érdeklődés az első napon azon a tárlaton, amely az M6/M60-as autópálya Szekszárd-Bóly-Pécs között épülő szakaszának baranyai nyomvonalán előkerült régészeti leletek válogatott darabjaiból nyílt a baranyai megyeszékhely egyik bevásárlóközpontjában.
jan. 19
13:09
Gyűrű bizonyítja Charles Dickens házasságtörését (Múlt-kor)
Árverésre kerül egy aranygyűrű, belső oldalán Charles Dickens nevével, mely bizonyítéka lehet, hogy az angol írót (1812-1870) gyengéd szálak fűzték sógornőjéhez, Georgina Hogarthhoz.
jan. 19
14:03
A férfi hamarabb pusztul, mert a nő értékesebb (168 Óra Online)
Amikor arra kerül sor, hogyan élje túl az emlősök agya az éhezést, úgy tűnik, a természet a nőstényeket értékesebbnek tartja, mint a hímeket - állítják amerikai kutatók.
jan. 19
16:18
Az ASTRA 5A befejezte küldetését - 2009-01-19 15:14:55 (sat.hu)
A SES Astra sajtóközleményt bocsátott ki, melyben leírja, hogy meghibásodása miatt az Astra 5A műhold kénytelen volt befejezni működését.
jan. 19
16:57
A Lenovo - ha autó, akkor - Volvo lenne (Startlap)
A mára már legendássá vált ThinkPad-ek vezető tervezője, David Hill érdekes kérdést tett fel blogja olvasóinak.Azt kérdezte: ha a ThinkPad autómárka lenne, akkor melyik gyártóhoz passzolna a legjobban? A január 12-én kezdődött szavazást...
jan. 19
19:33
A rendszerváltás történelmét máris hamisítják (168 Óra Online)
Víg esztendőnek 1989-et Kis János filozófus és történelemcsináló nevezte, de korántsem bizonyos, hogy ugyanazt értjük ezen, mint ő. A demokratikus ellenzék meghatározó alakja bizonnyal arra gondolt, hogy borúra jött derű, hogy végül kivívták a sajtószabadságot...
jan. 19
20:30
Azonosították a szívbetegséget okozó gént (Infostart)
Indiai, brit és amerikai tudósok együttműködésével sikerült azonosítani egy génváltozatot, mely növelheti a dél-ázsiai emberek körében a szívelégtelenség kockázatát. A génmutáció a Föld teljes népességének egy százalékát veszélyezteti.
jan. 19
20:31
Budapest - Bamako - 2009-01-19 19:48:46 (sat.hu)
3.nap: Ma volt a leghosszab europai szakasz + egy kis kaland
jan. 19
21:06
Ismerje meg a természet legnagyobb túlélőit! (Infostart)
Kihaltnak hitt állat- és növényfajokra bukkantak tudósok a világ különböző pontjain. A felbecsülhetetlen természeti értékű "élő kövületek" élőhelyét a kutatók titokban tartják, nehogy az ember tönkretegye, amit a környezet megőrzött.
jan. 19
21:57
Itt a női agy kora? (Startlap)
Amerikai biológusok arra jöttek rá egy kísérletsorozat eredményeit elemezve, hogy amikor arra kerül sor, hogyan élje túl az emlősök agya az éhezést, a természet a nőstényeket értékesebbnek tartja, mint a hímeket. Nehéz időkben az evolúció a matriarchátusra szavaz.

Keresés