2009. január 19. hétfő

jan. 19
5:49
Meglepő? A tehén nem jelzi előre a földrengést (168 Óra Online)
Már az ókorban megfigyelték az emberek, hogy az állatok jelzik a közelgő földrengéseket vagy más természeti katasztrófákat. Egy svéd tanulmány szerint azonban most úgy tűnik, hogy a tehenek nincsenek eme különleges képesség birtokában - írja a Der Standard című osztrák lap online változata.
jan. 19
6:42
Hatalmas pókok, húsevő zsákállatok - új tengeri fajokra bukkantak (Infostart)
Teljesen új állat- és növényfajokat fedeztek fel biológusok Ausztrália partjai előtt a tengerben, több mint háromezer méter mélyen, többek közt húsevő zsákállatokat és hatalmas pókokat.
jan. 19
9:07
Katasztrófa fenyegeti a legnagyobb papagájkolóniát (168 Óra Online)
A világ legnagyobb papagájkolóniájában mintegy 180 ezer sziklapapgáj zajong fülsiketítően Patagónia északkeleti csücskében, a tengerparti sziklák több mint 12 kilométeres szakaszába vájt bő 35 ezer költőkamrában, s bár a nagy létszámból úgy tűnhet, hogy a fajt nem fenyegeti veszély, a biológusok már erősen aggódnak érte.
jan. 19
10:00
A felmelegedés ellen: meszeljük fehérre a legnagyobb városokat! (Infostart)
Azzal az ötlettel állt elő egy kaliforniai tudós, hogy ha fehérre meszeljük a világ száz legnagyobb városát, azzal ellensúlyozzuk a következő tíz év légszennyező szénkibocsátását. Ha ötletét megvalósítanánk, fehéren virítana egész Tokió, New York, Peking, de rengeteg más ázsiai és amerikai város is, Európából pedig többek között London és Moszkva. Na de Budapest?
jan. 19
11:12
Poszméhekre bíznák a méhek munkáját (Infostart)
Az olasz méhészeti kutatóközpont és a bolognai egyetem szakemberei kutatják, hogy miért csökken folyamatosan a méhek száma, és mit lehet tenni pótlásukért.
jan. 19
11:18
Százmillió cápát gyilkolunk le évente - kajának (168 Óra Online)
A múlt héten történt három ausztrál cápatámadás világszerte felborzolta a kedélyeket, pedig a cápák sokkal nagyobb veszélyben forognak, mint az emberek - évente több millió cápa pusztul el az ember miatt. A kereskedelmi halászat és a cápauszonyleves iránti kereslet akár százmillió cápa legyilkolásához is vezethet egy évben - állítja az ausztrál Cápakutatási Intézet a honlapján. Ez alól a…
jan. 19
14:03
A férfi hamarabb pusztul, mert a nő értékesebb (168 Óra Online)
Amikor arra kerül sor, hogyan élje túl az emlősök agya az éhezést, úgy tűnik, a természet a nőstényeket értékesebbnek tartja, mint a hímeket - állítják amerikai kutatók.
jan. 19
19:33
A rendszerváltás történelmét máris hamisítják (168 Óra Online)
Víg esztendőnek 1989-et Kis János filozófus és történelemcsináló nevezte, de korántsem bizonyos, hogy ugyanazt értjük ezen, mint ő. A demokratikus ellenzék meghatározó alakja bizonnyal arra gondolt, hogy borúra jött derű, hogy végül kivívták a sajtószabadságot...
jan. 19
20:30
Azonosították a szívbetegséget okozó gént (Infostart)
Indiai, brit és amerikai tudósok együttműködésével sikerült azonosítani egy génváltozatot, mely növelheti a dél-ázsiai emberek körében a szívelégtelenség kockázatát. A génmutáció a Föld teljes népességének egy százalékát veszélyezteti.
jan. 19
21:06
Ismerje meg a természet legnagyobb túlélőit! (Infostart)
Kihaltnak hitt állat- és növényfajokra bukkantak tudósok a világ különböző pontjain. A felbecsülhetetlen természeti értékű "élő kövületek" élőhelyét a kutatók titokban tartják, nehogy az ember tönkretegye, amit a környezet megőrzött.

Keresés