2009. január 20. kedd

jan. 20
10:36
Egy család, amely nem termel hulladékot (168 Óra Online)
Dave Chameides kaliforniai ökológus 2008. január 1-én nagy elhatározásra jutott: a család csak annyi hulladékot "termel", hogy egész évben ne legyen szükség kukájának ürítésére.
jan. 20
10:38
Leállt, de még 20 évig hűl a szlovák atomerőmű (168 Óra Online)
Leállították szerdán a szlovákiai Jaslovské Bohunicében lévő V1-es atomerőmű második energiablokkját.
jan. 20
10:40
Igazán szemét dolog a budapestiektől (168 Óra Online)
Pompás, hersegő csodapapírba tekerjük a karácsonyi ajándékokat, hogy jól mutassanak a fa alatt. Ráadásként: a karácsonyi, szilveszteri ünnepek idején mindnyájan sportot űzünk a vásárlásból, a lelkes bolti eladók pedig előszeretettel – nyilván a cég üzletpolitikája diktálta kötelességből – gyömöszölik újabbnál-újabb zacskókba, reklámtasakokba és egyéb csomagolóanyagokba a vételezett termékeket.…
jan. 20
10:42
Októberben indul az első kínai Mars-misszió (168 Óra Online)
Októberben indul az első kínai Mars-misszió, az ázsiai ország második Hold-szondájának fellövésére pedig a tervezettnél egy évvel korábban még az idén sor kerülhet - jelentette a Venvejpo hongkongi napilap. Az orosz gyártmányú rakétával induló Yinghuo-1, azaz a Mars 1 nevű űrszonda 350 millió kilométeres útja során a tervek szerint 2010. augusztus 29-én éri el a Marsot, és a felszínről készített…
jan. 20
10:44
Újabbnál újabb veszélyek leselkednek a fájlcserélőkre (168 Óra Online)
Néhány héttel ezelőtt bukkant fel az a trójai vírus, amelyik blokkolja a két legnagyobb fájlmegosztó oldalra, a Mininovára és a Pirate Bay-re történő bejutást, ezzel egyidőben arról tájékoztatja áldozatait, hogy „a letöltés helytelen dolog.” Erről a torrentfreak.com számolt be.
jan. 20
10:46
Lóg a suliból az ebadta kölke? GPS-t a gallérjára! (168 Óra Online)
Műholdas helymeghatározó segítségével követhetik a jövőben a brit szülők gyermekeik mozgását, 3 méteres pontossággal azonosítva, hol is tartózkodik épp a csemetéjük - írja az MTI.
jan. 20
10:48
A Loch Ness-i szörny vajon tud-e a szavazásról? (168 Óra Online)
A Grand Canyon, a Mount Everest és Loch Ness szerepel egyebek közt a világ hét természeti csodája címre esélyes helyszínek között - jelentették be szerdán a szervezők. A jelöltek listájára összesen 222 ország 261 természeti képződménye került fel.
jan. 20
10:50
112 emeletes lesz Dél-Korea legmagasabb felhőkarcolója (168 Óra Online)
Száztizenkét emeletesre tervezik a legmagasabb épületet Dél-Koreában, ahol a jelenlegi rekorder mindössze 63 emelet magas; a beruházás tervezett költsége meghaladja a 300 milliárd forintot. A felhőkarcolót az ötödik legnagyobb dél-koreai üzleti konglomerátum, a Lotte Group szeretné felhúzni a főváros, Szöul délkeleti csücskében, ahol már üzemeltet egy vidámparkot.
jan. 20
10:52
10 meglepő tény Bruce Lee-ről (168 Óra Online)
Garniszálló helyett mégiscsak múzeum lesz Bruce Lee kungfusztár egykori hongkongi házából. Meg a többi Érdekes Tény: Német ősei voltak, a családjában pedig lány beceneve volt. Ja és sosem vesztett. 18 évesen megnyerte az 1958-as hongkongi Cha Cha Bajnokságot. Ugyanebben az évben kiütéssel győzött a Box Kupán, Hongkongban.
jan. 20
10:54
Ha akarja, megírhatja Obama beszédét (168 Óra Online)
Mindenki számára lehetővé teszi a Slate.com és a MixedInk amerikai internetes portálok közös vállalkozása , hogy maga is megpróbálkozzék Barack Obama január 20-án elhangzó elnöki székfoglaló beszédének megírásával, megfogalmazva azt, aminek szerinte el kellene hangoznia az ünnepi ceremónián.
jan. 20
10:54
Gráf: döntően megváltozik a magyar mezőgazdaság 2009-ben (168 Óra Online)
Döntően megváltoztatja a magyar mezőgazdaság arculatát az idei esztendő - hangsúlyozta az MTI-nek adott nyilatkozatában szombaton Gráf József földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter, aki szerint az ország mezőgazdasága jó úton jár.
jan. 20
10:56
Óvatosan az új GECUBE videókártyákkal! (168 Óra Online)
Hamis GECUBE HD4000 típusú videókártyák tűntek fel a piacokon - olvasható a figyelmeztetés a tajvani cég honlapján. A GECUBE útmutatóval próbál segíteni a vásárlóknak.
jan. 20
10:56
A kalózkodás jó dolog, töltögessünk bátran! (168 Óra Online)
Egy, a holland kormányzat által készíttetett és nemrég publikált jelentés szerint a fájlmegosztó oldalak pozitív hatást gyakorolnak a gazdaságra hosszú és rövidtávon egyaránt. A holland társadalom jelentős része, mintegy 30 százaléka használja ezeket a fájlcserélőket, hogy zenét, játékokat, filmeket csereberéljen – mindez most már „jó dolognak” számít az első olvasatban is sajátos megállapítások…
jan. 20
10:57
Jól tűri a stresszt, de megesszük (168 Óra Online)
Stressztűrő, ötven százalékkal nagyobb terméshozamot ígérő rizsfajta fejlesztésébe kezd egy nemzetközi kutatócsoport a Fülöp-szigeteken működő Nemzetközi Rizskutató Intézetben - jelentették be szerdán Manilában.
jan. 20
10:58
Hajnali gyiloktól a jeges Tisza-tóig (168 Óra Online)
- A hagyományos magyar disznótor sok külföldi számára vad attrakciónak számít, de a belföldi turisták között is népszerű, mint téli gasztronómiai program. Bár sok disznótoros túrát szerveztek eddig is - főleg belföldieknek - újabban wellnesshétvégével kötik össze több helyen a reggeli disznóölést meg a bőséges ebédet.
jan. 20
10:59
Évszázados gyilkosság aktáját zárták le (168 Óra Online)
Lezárult a nyomozás II. Miklós, az utolsó orosz cár és családja meggyilkolása és a holttestek eltemetése, illetve az eseményeket övező körülmények ügyében, mivel elévülés miatt a tettesek nem vonhatók felelősségre - jelentette be csütörtökön az orosz legfőbb ügyészség mellett működő nyomozati bizottság.
jan. 20
11:00
Hol lesz a Zámbó Jimmy sugárút? (168 Óra Online)
A Somogy megyei Szólád lehet Magyarországon az első település, amely utcát nevez el a 2001. január 2-án elhunyt előadóművészről, Zámbó Jimmy-ről. A Halhatatlan Jimmyért Mozgalom (HAJ) legalábbis elkötelezetten küzd e cél megvalósításáért – erről Lantos Gábor, a kezdeményezés szóvivője tájékoztatta a 168óra.hu-t.
jan. 20
11:01
Szőlővel a fehérvérűség ellen (168 Óra Online)
Szőlőszemekből készült kivonattal sikerült amerikai kutatóknak elpusztítani leukémiasejteket, ami új utat jelenthet a rosszindulatú daganatos betegségek kezelésére. A sejttenyészetben végzett vizsgálatok eredményeit a Clinical Cancer Reports szakfolyóirat januári száma közölte.
jan. 20
11:02
Gráf: döntően megváltozik a magyar mezőgazdaság 2009-ben (168 Óra Online)
Döntően megváltoztatja a magyar mezőgazdaság arculatát az idei esztendő - hangsúlyozta az MTI-nek adott nyilatkozatában szombaton Gráf József földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter, aki szerint az ország mezőgazdasága jó úton jár.
jan. 20
11:03
Gondolattal irányíthatjuk a jövő háztartását (168 Óra Online)
Képzeljünk el egy olyan házat, ahol az agy működtet az ajtók nyitásától, csukásától, a háztartási gépek be- és kikapcsolásáig mindent.
jan. 20
11:04
A kalózkodás jó dolog, töltögessünk bátran! (168 Óra Online)
Egy, a holland kormányzat által készíttetett és nemrég publikált jelentés szerint a fájlmegosztó oldalak pozitív hatást gyakorolnak a gazdaságra hosszú és rövidtávon egyaránt. A holland társadalom jelentős része, mintegy 30 százaléka használja ezeket a fájlcserélőket, hogy zenét, játékokat, filmeket csereberéljen – mindez most már „jó dolognak” számít az első olvasatban is sajátos megállapítások…
jan. 20
11:05
Rebegjünk hálát a halaknak, ha nem lesz klímakatasztrófa (168 Óra Online)
A halak emésztőrendszere kulcsfontosságú szerepet játszhat az óceánok egészségének fenntartásában - állapították meg amerikai és brit kutatók.
jan. 20
11:07
Titokzatos metánfelhők a Mars felett (168 Óra Online)
Nagy mennyiségű metánt figyeltek meg a NASA tudósai a Mars légkörében. A gázfelhő akár az élet jele is lehet, de önmagában még nem bizonyít semmit, írják az amerikai űrkutatási hivatal munkatársai a Science című tudományos magazin pénteken megjelent számában.
jan. 20
11:09
Rekordnagyságú mamutba botlottak a sztrádaépítők (168 Óra Online)
A Kozármislenynél kiásott gyapjas mamut maradványa iránt volt a legnagyobb érdeklődés az első napon azon a tárlaton, amely az M6/M60-as autópálya Szekszárd-Bóly-Pécs között épülő szakaszának baranyai nyomvonalán előkerült régészeti leletek válogatott darabjaiból nyílt a baranyai megyeszékhely egyik bevásárlóközpontjában pénteken.
jan. 20
11:11
Minél olcsóbb és színesebb, annál inkább szennyez (168 Óra Online)
Meglepően nagy egy Kínában előállított póló "ökológiai lábnyoma": gyártása során és amíg eljut a vevőig, 6 kilogramm széndioxid, vagyis a póló tömegének hússzorosa kerül a levegőbe - állapította meg az egyik textilipari szaklap.
jan. 20
11:13
Kutyák, vissza a természetes szépséghez! (168 Óra Online)
Annak a véleményüknek adtak hangot, hogy a közömbösség, vagy a pedigréhez való túlzott ragaszkodás számos kutyafajtát veszélybe sodorhat. Ide sorolták például a tekintélyes bőrfelesleggel rendelkező sharpeyt, a francia és az angol bulldogot, a staffordshire fajtákat, a retikülben elférő parányi kis ölebeket, amelyek ma nagyon divatosak a hollywoodi sztárok között. A tenyésztők eltorzították a…
jan. 20
11:15
Ne erőltesse, csak a plafont bámulhatja utána (168 Óra Online)
Ha valaki nem tud aludni, az nemcsak neki és a családjának rossz, hanem a társadalomnak is: az alvászavarok okozta csökkent munkateljesítmény dollármilliókban mérhető veszteséget jelent. Az egyik kanadai tartományban végzett vizsgálat adatait az alvástudomány szakfolyóirata, a Sleep januári száma közölte.
jan. 20
11:17
Meglepő? A tehén nem jelzi előre a földrengést (168 Óra Online)
Már az ókorban megfigyelték az emberek, hogy az állatok jelzik a közelgő földrengéseket vagy más természeti katasztrófákat. Egy svéd tanulmány szerint azonban most úgy tűnik, hogy a tehenek nincsenek eme különleges képesség birtokában - írja a Der Standard című osztrák lap online változata.
jan. 20
11:19
Katasztrófa fenyegeti a legnagyobb papagájkolóniát (168 Óra Online)
A világ legnagyobb papagájkolóniájában mintegy 180 ezer sziklapapgáj zajong fülsiketítően Patagónia északkeleti csücskében, a tengerparti sziklák több mint 12 kilométeres szakaszába vájt bő 35 ezer költőkamrában, s bár a nagy létszámból úgy tűnhet, hogy a fajt nem fenyegeti veszély, a biológusok már erősen aggódnak érte.
jan. 20
11:21
Százmillió cápát gyilkolunk le évente - kajának (168 Óra Online)
A múlt héten történt három ausztrál cápatámadás világszerte felborzolta a kedélyeket, pedig a cápák sokkal nagyobb veszélyben forognak, mint az emberek - évente több millió cápa pusztul el az ember miatt. A kereskedelmi halászat és a cápauszonyleves iránti kereslet akár százmillió cápa legyilkolásához is vezethet egy évben - állítja az ausztrál Cápakutatási Intézet a honlapján. Ez alól a…
jan. 20
11:23
A férfi hamarabb pusztul, mert a nő értékesebb (168 Óra Online)
Amikor arra kerül sor, hogyan élje túl az emlősök agya az éhezést, úgy tűnik, a természet a nőstényeket értékesebbnek tartja, mint a hímeket - állítják amerikai kutatók.
jan. 20
11:25
A rendszerváltás történelmét máris hamisítják (168 Óra Online)
Víg esztendőnek 1989-et Kis János filozófus és történelemcsináló nevezte, de korántsem bizonyos, hogy ugyanazt értjük ezen, mint ő. A demokratikus ellenzék meghatározó alakja bizonnyal arra gondolt, hogy borúra jött derű, hogy végül kivívták a sajtószabadságot...
jan. 20
11:31
Törlőkendő helyett ezután nanorobotot felejtenek bennünk? (168 Óra Online)
Ausztrál tudósok 250 nanométer átmérőjű - azaz 2-3 hajszál szélességű - nanorobotot dolgoztak ki, amely elvileg képes agyi műtéteket végrehajtani, miként az az 1966-ban forgatott Fantasztikus utazás című filmben történt.
jan. 20
14:15
Három elpusztult, nyolc eltűnt, öt palackorrú úszkál még az egyre hidegebb vízben (168 Óra Online)
A tudomány és az érzelmek csapnak össze egy fagyos vizű folyóban rekedt palackorrú delfincsalád sorsáról New Jerseyben.
jan. 20
15:54
Eltűnt három ujja a Nazca-figurának (168 Óra Online)
Heves esőzések megrongálták a híres Nazca-vonalak egy részét - jelentették be perui régészek.
jan. 20
20:18
Egy csepp tejből is kimutatja a melamint a gyorsteszt (168 Óra Online)
Harminc másodperc alatt felismeri a melamint a tejben egy új módszer, amelyet Svájcban dolgoztak ki.

Keresés