2009. január 16. péntek

jan. 16
7:03
Szőlővel a fehérvérűség ellen (168 Óra Online)
Szőlőszemekből készült kivonattal sikerült amerikai kutatóknak elpusztítani leukémiasejteket, ami új utat jelenthet a rosszindulatú daganatos betegségek kezelésére. A sejttenyészetben végzett vizsgálatok eredményeit a Clinical Cancer Reports szakfolyóirat januári száma közölte.
jan. 16
7:39
Sugárzó anyag a lakásokban - mit tehetünk? (Infostart)
Ahol urán található a talajban, ott a rákkeltő bomlásterméknek számító radon és származékai feljutnak a lakásokba is, az ilyen területeken ezért érdemes rendszeresen mérni a ház radonszintjét - mondta az InfoRádiónak az Országos Sugárbiológiai és Sugáregészségügyi Intézet igazgatóhelyettese. Sáfrány Géza hozzátette: a lakásokba kerülő radon és az utána keletkező polónium károsítja az emberi…
jan. 16
8:18
Ráksejthalált katalizálhat a fehérje (Startlap)
Sejthalált fokozó fehérjét találtak az amerikai Yeshiva Egyetem kutatói, akik szerint a rákos sejtek elpusztításának új módszere alapulhat azon a kis méretű fehérjén, amelyet azonosítottak.
jan. 16
8:33
Beelőzték Galilei Hold-térképeit (Múlt-kor)
Közel fél évvel előzte meg Galileit az első Hold-térképekkel Thomas Harriot, brit kartográfus, akinek rajzait most Chichesterben állították ki.
jan. 16
8:35
Elveszett 330 épület műemléki jegyzéke (Múlt-kor)
Sehol nem találják azt a hivatalos jegyzéket, amely műemléknek nyilvánít 330 épületet, köztük 87-et a Budai Várban. Köztük van a Citadella, az Iparművészeti Múzeum és a Nagyvásárcsarnok is - írja a pénteki Népszava.
jan. 16
8:37
Megnyílt Olaszország első holokauszt-emlékmúzeuma (Múlt-kor)
Megnyílt Olaszországban az első olyan holokauszt-emlékmúzeum, amely a haláltáboroktól megmenekült és Palesztinába tartó 150 ezer zsidó áthaladásának állít emléket.
jan. 16
8:51
A privatizáció növeli a halálozási arányt (Infostart)
A keleti blokk felbomlását követő privatizáció szó szerint halálos iramot diktált. Egy tanulmány úgy véli: az állami vállalatok magánosítását követő munkanélküliség miatt egyes országokban 42 százalékkal emelkedett a férfiak halálozási aránya.
jan. 16
9:36
Egyre nagyobb lesz a szakkarai temető (Múlt-kor)
Egy nemrég felfedezett, 4500 éves egyiptomi sír azt sugallja, hogy a szakkarai nekropolisz a korábban gondoltnál jóval nagyobb lehetett - állítja Záhi Havvász, az Egyiptomi Legfelsőbb Régészeti Tanács vezetője.
jan. 16
9:45
Ásványvízzel a ráncok ellen (Infostart)
Egy skót ásványvíz három hónap alatt eltünteti a ráncokat - és hatékonyabb a különböző hidratáló szereknél.
jan. 16
10:24
Múmiát találtak a szombathelyi múzeum padlásán (Startlap)
Egy törpekecske 2300 éves múmiájára találtak a szombathelyi Smidt Múzeum padlásán - írja a Vas Népe. Az állat mumifikált maradványait tartalmazó doboz felirata szerint tevemúmiát tartalmazott. Smidt Lajos gyűjtő egykor ezt hihette...
jan. 16
10:39
Megfigyelték egy Naprendszeren kívüli bolygó légkörét (Infostart)
Két tudóscsoport is bejelentette, hogy sikerült nekik a történelem során először megfigyelni egy Naprendszeren kívüli bolygó légkörét. Közösen írt tanulmányuk új utakat nyit meg a tudomány előtt.
jan. 16
10:39
Náci lapokkal árasztották el a berlini utcákat (Múlt-kor)
Egy brit kiadó, és vezető német történészek álltak egy múlt heti projekt mögött, amelynek keretében egy most induló múltidéző lapsorozat első számában egy 1933-as náci propagandakiadvány pontos másolatával próbálták felhívni a figyelmet a korszakra.
jan. 16
10:41
Iszlám forradalom űzte el a keleti despotát (Múlt-kor)
"Elment!" - hozták az iráni lapok szalagcímei, miután Mohammad Reza Pahlavi sah 1979. január 16-án elmenekült az országból. A 30 évvel ezelőtti események a monarchia végét és az iszlám köztársaság közelgő megszületését jelentették.
jan. 16
11:15
Jobb a csirkéknek a tenyésztőtelepeken, mint a szabadban? (Infostart)
Nem élnének jobban a csirkék, ha betiltanák a "kegyetlen", "zsúfolt" tenyésztőfarmokat - írja egy tanulmány. Az állatjogi aktivisták szerint viszont ha jól tartják az állatokat, nem lehet gond a szabadon és házilag tartott csirkékkel sem. Az EU 2012-ig tervezi betiltani a zsúfolt ketreceket.
jan. 16
11:42
Az NDK-s múlt feltárását sürgeti a német kancellár (Múlt-kor)
Az egykori NDK-s múlt, a volt kommunista diktatúra évtizedeinek további feltárását sürgette a német kancellár, aki ezzel kiállt a kelet-német állambiztonsági minisztérium aktáit feldolgozó hatóság munkájának folytatása mellett is.
jan. 16
12:39
A Twitteren jelentek meg az elsõ hírek a Hudson folyóban landoló Airbusról (transindex.ro)
A Twitteren jelentek meg az elsõ híradások arról a ...
jan. 16
12:41
Társalkodónövény: minél jobban ordítasz, annál jobban bólogat (transindex.ro)
50 ezer fogyott Japánban a társalkkodónövénybõl há ...
jan. 16
12:43
A Prado festményei a Google Earth-ön (transindex.ro)
A madridi Prado képtár 14 mûalkotásának háromdimen ...
jan. 16
13:03
Gondolattal irányíthatjuk a jövő háztartását (168 Óra Online)
Képzeljünk el egy olyan házat, ahol az agy működtet az ajtók nyitásától, csukásától, a háztartási gépek be- és kikapcsolásáig mindent.
jan. 16
13:09
Drasztikus profitcsökkenés a számítógéppiacon (Startlap)
Drámai mértékben csökkent az amerikai Intel nyeresége a negyedik negyedben a számítógépek, s így a mikroprocesszorok iránti kereslet visszaesése miatt. A világ félvezető piacának 80 százalékát kézben tartó cég adózott eredménye...
jan. 16
14:09
Rebegjünk hálát a halaknak, ha nem lesz klímakatasztrófa (168 Óra Online)
A halak emésztőrendszere kulcsfontosságú szerepet játszhat az óceánok egészségének fenntartásában - állapították meg amerikai és brit kutatók.
jan. 16
15:48
Titokzatos metánfelhők a Mars felett (168 Óra Online)
Nagy mennyiségű metánt figyeltek meg a NASA tudósai a Mars légkörében. A gázfelhő akár az élet jele is lehet, de önmagában még nem bizonyít semmit, írják az amerikai űrkutatási hivatal munkatársai a Science című tudományos magazin pénteken megjelent számában.
jan. 16
17:39
Nincs vége a vírusinváziónak (Startlap)
A számítógépes vírustámadásokat összesítő cég már nem csodálkozik azon, hogy tavaly az azt megelőző 17 esztendő összesített eredményeit messze meghaladó számban keletkeztek vírusok, férgek, trójai programok. Ám arra sem büszkék, hogy mindennek 99 százalékát gyorsan és fájdalommentesen képesek voltak elpusztítani. Az oroszok e szegmensben is a spájzban vannak.
jan. 16
18:33
Rekordnagyságú mamutba botlottak a sztrádaépítők (168 Óra Online)
A Kozármislenynél kiásott gyapjas mamut maradványa iránt volt a legnagyobb érdeklődés az első napon azon a tárlaton, amely az M6/M60-as autópálya Szekszárd-Bóly-Pécs között épülő szakaszának baranyai nyomvonalán előkerült régészeti leletek válogatott darabjaiból nyílt a baranyai megyeszékhely egyik bevásárlóközpontjában pénteken.
jan. 16
21:57
Fantom tör a videójáték-piacra (Startlap)
Az internet legfontosabb mozaikszava, a World Wide Web kaphat új értelmet a videojáték-piacon, amikor elkészülnek az első musicaljátékok. Andrew Lloyd-Webber ugyanis fejébe vette, hogy minél többen énekeljék otthon a Macskákat vagy akár az Evita egy-egy szerepét.

Keresés