2009. január 16. péntek

jan. 16
7:03
Szőlővel a fehérvérűség ellen (168 Óra Online)
Szőlőszemekből készült kivonattal sikerült amerikai kutatóknak elpusztítani leukémiasejteket, ami új utat jelenthet a rosszindulatú daganatos betegségek kezelésére. A sejttenyészetben végzett vizsgálatok eredményeit a Clinical Cancer Reports szakfolyóirat januári száma közölte.
jan. 16
7:39
Sugárzó anyag a lakásokban - mit tehetünk? (Infostart)
Ahol urán található a talajban, ott a rákkeltő bomlásterméknek számító radon és származékai feljutnak a lakásokba is, az ilyen területeken ezért érdemes rendszeresen mérni a ház radonszintjét - mondta az InfoRádiónak az Országos Sugárbiológiai és Sugáregészségügyi Intézet igazgatóhelyettese. Sáfrány Géza hozzátette: a lakásokba kerülő radon és az utána keletkező polónium károsítja az emberi…
jan. 16
8:51
A privatizáció növeli a halálozási arányt (Infostart)
A keleti blokk felbomlását követő privatizáció szó szerint halálos iramot diktált. Egy tanulmány úgy véli: az állami vállalatok magánosítását követő munkanélküliség miatt egyes országokban 42 százalékkal emelkedett a férfiak halálozási aránya.
jan. 16
9:45
Ásványvízzel a ráncok ellen (Infostart)
Egy skót ásványvíz három hónap alatt eltünteti a ráncokat - és hatékonyabb a különböző hidratáló szereknél.
jan. 16
10:39
Megfigyelték egy Naprendszeren kívüli bolygó légkörét (Infostart)
Két tudóscsoport is bejelentette, hogy sikerült nekik a történelem során először megfigyelni egy Naprendszeren kívüli bolygó légkörét. Közösen írt tanulmányuk új utakat nyit meg a tudomány előtt.
jan. 16
11:15
Jobb a csirkéknek a tenyésztőtelepeken, mint a szabadban? (Infostart)
Nem élnének jobban a csirkék, ha betiltanák a "kegyetlen", "zsúfolt" tenyésztőfarmokat - írja egy tanulmány. Az állatjogi aktivisták szerint viszont ha jól tartják az állatokat, nem lehet gond a szabadon és házilag tartott csirkékkel sem. Az EU 2012-ig tervezi betiltani a zsúfolt ketreceket.
jan. 16
13:03
Gondolattal irányíthatjuk a jövő háztartását (168 Óra Online)
Képzeljünk el egy olyan házat, ahol az agy működtet az ajtók nyitásától, csukásától, a háztartási gépek be- és kikapcsolásáig mindent.
jan. 16
14:09
Rebegjünk hálát a halaknak, ha nem lesz klímakatasztrófa (168 Óra Online)
A halak emésztőrendszere kulcsfontosságú szerepet játszhat az óceánok egészségének fenntartásában - állapították meg amerikai és brit kutatók.
jan. 16
15:48
Titokzatos metánfelhők a Mars felett (168 Óra Online)
Nagy mennyiségű metánt figyeltek meg a NASA tudósai a Mars légkörében. A gázfelhő akár az élet jele is lehet, de önmagában még nem bizonyít semmit, írják az amerikai űrkutatási hivatal munkatársai a Science című tudományos magazin pénteken megjelent számában.
jan. 16
18:33
Rekordnagyságú mamutba botlottak a sztrádaépítők (168 Óra Online)
A Kozármislenynél kiásott gyapjas mamut maradványa iránt volt a legnagyobb érdeklődés az első napon azon a tárlaton, amely az M6/M60-as autópálya Szekszárd-Bóly-Pécs között épülő szakaszának baranyai nyomvonalán előkerült régészeti leletek válogatott darabjaiból nyílt a baranyai megyeszékhely egyik bevásárlóközpontjában pénteken.

Keresés