2009. január 16. péntek

jan. 16
5:33
"Készüljenek fel a becsapódásra!" - Folyóba zuhant egy utasszállító (168 Óra Online)
Az amerikai szövetségi repülésügyi hatóság szerint valószínűleg madárral vagy madárrajjal történt ütközés okozta a csütörtökön repülőgép-baleset New Yorkban, a gép utasai egybehangzóan azt mondták, hogy a felszállás után néhány perccel robbanást hallatszott, és füstszagot éreztek az utastérben.
jan. 16
5:51
UNICEF: csökkent a csecsemőhalandóság (Infostart)
Sikerült csökkenteniük a csecsemőhalandóságot a fejlődő országoknak az UNICEF A világ gyermekeinek helyzete című jelentésének idei kiadása szerint. Az ENSZ gyermekvédelmi szervezetének tanulmánya azt írja, az édesanyák számára változatlanul komoly kockázatot hordoz a terhesség és a szülés.
jan. 16
6:18
Gázai ENSZ-épületre nyitottak tüzet (Népszava)
Tüzet nyitott az izraeli tüzérség csütörtökön egy gázai ENSZ-létesítményre, válaszul arra, hogy fegyveresek izraeli katonákra lőttek az épületből - közölte az izraeli kormányfő. Ban Ki Mun ENSZ-főtitkárral folytatott jeruzsálemi megbeszélésén Ehud Olmert "szomorú incidensnek" nevezte a történteket, amelyekért a palesztin fegyvereseket tette felelőssé, az izraeli választ pedig élesnek mondta.
jan. 16
6:27
Lázítás a frekvenciatartományban - Alec Empire Pesten (HVG)
Budapestre látogatott Alec Empire, az elmúlt két évtized elektronikus zenéjének egyik meghatározó alakja. A kilencvenes évek hangzásait inspiráló zenésszel arról beszélgettünk, hogyan látja két évtizednyi lázadás után a világot, hogyan születnek filmzenéi, miért lehet kellemetlen a MySpace-hírnév - és hogyan okozhatunk lázongást bizonyos frekvenciatartományokkal.
jan. 16
6:36
Izrael közel másfél milliárd dolláros kárt okozott (Startlap)
Palesztin becslések szerint legkevesebb 1,4 milliárd dolláros kárt okozott a palesztin gazdaságnak az izraeli hadsereg offenzívája a Gázai övezetben. Az offenzíva kezdete, december 27-e óta az izraeli hadsereg légi, tengeri és szárazföldi...
jan. 16
6:54
Bush elbúcsúzott az amerikai néptől (Népszava)
George Bush leköszönő amerikai elnök csütörtök este országos tévébeszédben búcsúzott el az amerikai néptől; nyolcévi elnökségére visszatekintve azt mondta, lelkiismeretét követve mindig a nemzet érdekei szerint cselekedett.
jan. 16
6:54
Bush elköszönt az amerikai néptől (Startlap)
George Bush leköszönő amerikai elnök csütörtök este országos tévébeszédben búcsúzott el az amerikai néptől. A nyolcévi elnökségére visszatekintve azt mondta, lelkiismeretét követve mindig a nemzet érdekei szerint cselekedett. George...
jan. 16
6:56
1,4 milliárd dollárra becsülik a háborús károkat Gázában (Népszava)
Palesztin becslések szerint legkevesebb 1,4 milliárd dolláros kárt okozott a palesztin gazdaságnak az izraeli hadsereg offenzívája a Gázai övezetben.
jan. 16
7:03
Bush tévébeszédben búcsúzott el az amerikai néptől (Infostart)
George Bush leköszönő amerikai elnök csütörtök este országos tévébeszédben búcsúzott el az amerikai néptől; nyolcévi elnökségére visszatekintve azt mondta, lelkiismeretét követve mindig a nemzet érdekei szerint cselekedett. "Talán nem értenek egyet néhány nehéz döntésemmel, de remélem, azzal egyet tudnak érteni, hogy a nehéz döntések meghozatalára törekedtem" - fogalmazott a Fehér Házból élőben…
jan. 16
7:12
"Hagyják abba. Most azonnal." (Kitekintő)
Ban Ki Mun legalább hét országot érintő útja során mind Izrael, mind a Hamász felé ugyanazt a rövid, egyszerű és lényegretörő üzenetet kívánja közvetíteni: „Csak hagyják abba. Most azonnal.”
jan. 16
7:21
Gázai offenzíva: 1,4 milliárd dolláros kárt okozott a hadművelet (Infostart)
Palesztin becslések szerint legkevesebb 1,4 milliárd dolláros kárt okozott a palesztin gazdaságnak az izraeli hadsereg offenzívája a Gázai övezetben. December 27-e óta az izraeli hadsereg légi, tengeri és szárazföldi támadásaiban mintegy 20 ezer lakóházban keletkeztek károk, és 4 ezer lakás teljesen megsemmisült. Ideiglenes szálláson helyeztek el közel 26 ezer gázai lakost, mert lakhatatlanná vált…
jan. 16
7:30
"Az izraeli hatóságok egy sor ország közvetlen támogatását élvezik" (Népszava)
Ali Babacan török külügyminiszter elítélte Izraelt, amiért figyelmen kívül hagyja a nemzetközi közösség felhívásait a gázai hadműveletek leállítására.
jan. 16
7:30
Hős lett a folyóba zuhant Airbus pilótája (Startlap)
Hősnek kiáltották ki a Hudson folyón landoló pilótát. A szakértők alig hiszik el, hogy nem tört darabokra a gép. Az utasok mind megmenekültek, a gép szárnyán egyensúlyozva várták a mentést. Egyelőre nem tudják, mi lesz a repülővel.
jan. 16
7:32
Obama szerint a venezuelai elnök támogatja a terrorizmust (Népszava)
Hugo Chávez venezuelai elnököt rendkívül aggasztja az, hogy Barack Obama megválasztott amerikai elnök terrorizmus támogatásával vádolta őt.
jan. 16
7:39
'Kihívások érték jólétünket, és mi felnőttünk hozzájuk' (168 Óra Online)
George Bush leköszönő amerikai elnök csütörtök este országos tévébeszédben búcsúzott el az amerikai néptől; nyolcévi elnökségére visszatekintve azt mondta, lelkiismeretét követve mindig a nemzet érdekei szerint cselekedett.
jan. 16
7:48
A cseh miniszterelnök viccekkel ostromolja Európát (Kitekintő)
Az Európai Unió soros elnökségét betöltő Cseh Köztársaság miniszterelnöke, Mirek Topolanek kijelentése óriási felháborodást keltett tegnap (január 14.) az Európai Parlamentben. Az elnökség prioritásainak bemutatása során a miniszterelnök azt mondta, hogy a jelenleg hatályos Nizzai Szerződés jobb a Lisszaboni Szerződésnél, amelynek elfogadtatásáért az Unió vezetői minden követ megmozgatnak.
jan. 16
8:06
Tervek az amerikaiak iraki kivonulásáról (Kitekintő)
Az Egyesült Államokban ismét napvilágot látott egy terv, amely felgyorsítaná az amerikai katonák Irakból való kivonulását.
jan. 16
8:06
Putyin Berlinben tárgyal az orosz-ukrán gázhelyzetről (Startlap)
Az orosz-ukrán gázvitáról is tárgyal Berlinben Vlagyimir Putyin és Angela Merkel: az orosz kormányfő és a német kancellár délutáni megbeszéléseinek középpontjában emellett a német-orosz energetikai együttműködéssel, valamint az EU-orosz...
jan. 16
8:15
Kína a németeket is lekörözte (Infostart)
A pekingi statisztikai hivatal legújabb jelentésében némileg felfelé módosította a 2007-es adatokat, és ezekből az derül ki, hogy Kína lekörözte Németországot a gazdasági teljesítmény terén. Eddig sem a berlini, sem pedig a pekingi kormány nem foglalt állást a kérdésben.
jan. 16
8:33
Brit lapot venne az egykori KGB-kém (Infostart)
Egy volt KGB-s oligarcha kezébe került London népszerű esti hírlapja, az Evening Standard. Alexander Lebegyev nem szokványos orosz milliárdos: résztulajdonosa például annak a lapnak, ahol a meggyilkolt riporter, Anna Politkovszkaja dolgozott, és azt mondja magáról: elkötelezett híve a szabad sajtónak.
jan. 16
8:42
A világörökség része lesz a mediterrán étrend? (Kitekintő)
Spanyolország, Olaszország, Görögország és Marokkó az UNESCO világörökségi listájára jelölte a mediterrán étrendet. Az EP-képviselők a jelölés támogatására tervezett közös uniós stratégiáról kérdezik az Európai Bizottságot.
jan. 16
8:51
Obama beiktatása "mérföldkő" az amerikai történelemben (Infostart)
Egy vagy több különleges meghatalmazott kinevezése a mielőbbi tűzszünetért a Gázai övezetben - ez, valamint a gazdasági élénkítő csomag megvalósítása tölti majd ki Barack Obama első időszakát a kedden esedékes beiktatási ceremónia után. Erről nyilatkozott az InfoRádiónak John Shattuck, a nemzetközi diplomácia és jog professzora, a Clinton-kormányzat államtitkár-helyettese, akit a Közép-Európai…
jan. 16
9:09
Hamász: "harag napja" harmadszor (HVG)
Riadókészültségbe helyezték az izraeli rendőrséget pénteken Jeruzsálemben, miután a Hamász iszlamista mozgalom immár harmadik alkalommal hirdette meg a "harag napját", vagyis a zsidó állammal szembeni tüntetéseket.
jan. 16
9:18
Timosenko: Ukrajnának egy évre elegendő gáztartaléka van (Kitekintő)
Julija Timosenko ukrán kormányfő szerint az Ukrajna és az Oroszország közötti  gázvita egyértelműen politikai jellegű, ugyanakkor reménykedik benne, hogy mielőbb sikerülhet megoldani a helyzetet.
jan. 16
9:18
A Hamász ismét meghirdette "a harag napját"! (Népszava)
Riadókészültségbe helyezték az izraeli rendőrséget pénteken Jeruzsálemben, miután a Hamász iszlamista mozgalom immár harmadik alkalommal hirdette meg a "harag napját", vagyis a zsidó állammal szembeni tüntetéseket.
jan. 16
9:18
A Hamasz újra meghirdette "a harag napját" (Startlap)
Riadókészültségbe helyezték az izraeli rendőrséget Jeruzsálemben, miután a Hamasz iszlamista mozgalom immár harmadik alkalommal hirdette meg a "harag napját", vagyis a zsidó állammal szembeni tüntetéseket. A hadsereg 48 órára teljes...
jan. 16
9:27
Bush elbúcsúzott (HVG)
George Bush leköszönő amerikai elnök csütörtök este országos tévébeszédben búcsúzott el az amerikai néptől. Nyolcévi elnökségére visszatekintve azt mondta, lelkiismeretét követve mindig a nemzet érdekei szerint cselekedett.
jan. 16
9:36
Egyelőre magyarbarátnak mutatkozik a szlovák elnökjelölt (Kitekintő)
Ivan Gašparovič legesélyesebb kihívójának, a három ellenzéki párt közös jelöltjét, Iveta Radičová politikusnőt tartják.
jan. 16
9:36
Pokolgép robbant Baszkföldön (Népszava)
Pokolgép robbant péntekre virradóra egy televíziós átjátszóállomás közelében az észak-spanyolországi Baszkföldön, a merényletben nem sérült meg senki - közölte a baszk rendőrség.
jan. 16
9:54
Elérkezett a háború utolsó szakasza gázában? (Népszava)
Izrael pénteken közölte, hogy a három hetes gázai offenzíva "utolsó szakaszába léphet".
jan. 16
9:56
"A magyar nemzeti színek megjelenése bármiféle szlovák dolgon sértésnek minősül" (Népszava)
Szomorúnak minősítette Pozsony hivatalos reagálását az Európai Unió országairól kialakult sztereotípiákat kifigurázó Entropa elnevezésű cseh műalkotáshoz a Sme című szlovák liberális véleményformáló napilap.
jan. 16
9:58
Obama: "Isten engem úgy segéljen" (Népszava)
Barack Obama megválasztott amerikai elnök kimondhatja beiktatási esküjében, hogy "Isten engem úgy segéljen", és imádkozhatnak papok a beiktatási ceremónia alatt - ez derült ki egy szövetségi bíró csütörtöki döntéséből.
jan. 16
10:03
A szlovák politikusok sem értik a viccet (HVG)
Szomorúnak minősítette Pozsony hivatalos reagálását az Európai Unió országairól kialakult sztereotípiákat kifigurázó Entropa elnevezésű cseh műalkotáshoz a Sme című szlovák liberális véleményformáló napilap.
jan. 16
10:12
Göncz Kinga fogadta az arab országok budapesti nagyköveteit (Kitekintő)
Magyarország a Biztonsági Tanács 1860. számú határozata alapján sürgeti a gázai tűzszünetet és azt, hogy teremtsék meg az izraeli-palesztin tárgyalások felújításának feltételeit.
jan. 16
10:21
A kínai nők is több gyereket szeretnének (HVG)
Kínában, ahol a születésszabályozás miatt a családok túlnyomó többsége nem vállalhat egynél több gyereket, valójában kettőt vagy többet szeretnének, hogy ne nőjenek fel magányosan az egykék.
jan. 16
10:30
A nap idézete: Bush legjobb elszólásai (Kitekintő)
George W. Bush
jan. 16
10:30
A hudsoni csoda képekben (Startlap)
Bravúros kényszerleszállást hajtott végre a jeges Hudson folyón az US Airways pilótája. Az Airbus 155 emberrel a fedélzetén New Yorkból az észak-karolinai Charlotte-ba tartott, amikor a felszállás után valószínűleg egy lúdrajnak ütközött. A hajtóművek leálltak, a kapitány Chesley B. Sullenberg úgy döntött, hogy a folyón teszi le a gépet. A légibalesetet, amelyet mindenki túlélt, egyszerűen csak…
jan. 16
10:39
Jönnek a székely IKEA-bútorok (Napi)
jan. 16
10:39
"Hudsoni csoda": ludakkal ütközhetett a repülőgép (HVG)
A Hudson folyón landolt egy amerikai utasszállító repülőgép csütörtökön a New York-i LaGuardia repülőtér közelében, csodával határos módon a gép becsapódáskor ép maradt, és az utasokat mind egy szálig gyorsan kimentették a helyszínre érkező hajók.
jan. 16
10:49
Diszkriminál a Hargita Megyei Tanács elnöke? (Kitekintő)
Az Országos Diszkriminációellenes Tanács szerint a Hargita Megyei Tanács honlapja jobbára csak magyar nyelven frissül, ezért annak tartalma diszkriminatív a román állampolgárokra nézve, és akadályozza őket közérdekű információkhoz való hozzáférésükben.
jan. 16
10:49
Belső harcok gyengítik a Hamász vezérkarát (Népszava)
A Gázai övezet ellen indított izraeli offenzíva leállításának és a zsidó állammal szemben tanúsítandó magatartásnak a kérdése rávilágít a Hamász vezetői közötti konfliktusra - írta a Frankfurter Allgemeine Zeitung.
jan. 16
11:06
Ukrajna szigorítja a külföldiek munkavállalását (Kitekintő)
Növekvő bürokrácia az államtitok védelmében.
jan. 16
11:15
'A magyarok, még a mi magyarjaink is, ellenségek' (168 Óra Online)
Szomorúnak minősítette Pozsony hivatalos reagálását az Európai Unió országairól kialakult sztereotípiákat kifigurázó Entropa elnevezésű cseh műalkotáshoz a Sme című szlovák liberális véleményformáló napilap.
jan. 16
11:24
Gáza: megkezdődött a végjáték (Népszava)
Izrael folytatta a légitámadásokat péntekre virradó éjjel a gázai övezetben, egy izraeli szóvivő szerint "az offenzíva utolsó felvonásához érkezhet".
jan. 16
11:33
A zeneiparban is áldozatait szedi a válság (Infostart)
A hitelválság miatt bezár New York legnagyobb lemezboltja, a Virgin Megastore. A láncot új néven futtató Zavvi pedig a héten zárta be a London szívében található egykori Virgin-áruházat, mivel karácsonykor egy nap alatt csődbe ment.
jan. 16
11:42
A hazai és nemzetközi energia szektor sajtószemléje - 2009. január 16. (Kitekintő)
Az energia szektor magyar és angol nyelvű sajtójának szemléje.
jan. 16
11:42
India hajlandó a kompromisszumra (Népszava)
India nem zárkózik el attól, hogy a mumbai merényletek gyanúsítottjait Pakisztánban állítsák bíróság elé - mondta az indiai külügyminiszter egy televíziós interjúban
jan. 16
11:51
Gáz: január végéig biztosan kisegítjük a szerbeket (HVG)
Szerbia is, csakúgy, mint Bosznia, január 24-ig meghosszabbította szükséghelyzeti földgázimport-megállapodását Magyarországgal és Németországgal, közölte a szerb Srbijag gázművek vezérigazgatója, Dudan Bajatovic pénteken, sajtónyilatkozatban. Reményét fejezte ki, hogy az eddigieken felül hamarosan további napi 2 millió köbmétert kaphat Szerbia Németországból és Magyarországról.
jan. 16
11:53
Utolsó szakaszába érhet az izraeli offenzíva (HVG)
Izrael folytatta a légitámadásokat péntekre virradó éjjel a Gázai övezetben; egy izraeli szóvivő szerint "az offenzíva utolsó felvonásához érkezhet".
jan. 16
12:00
Folyóban landolt egy utasszállító - Nagykép (Startlap)
Hősként vonul be a repülés történetébe Chesley Sullenberger, aki egy kilométer magasról, százötven utassal a háta mögött tette le a U. S. Airways gépét a Hudson folyóba, majd a gépen maradt, amíg mindenki ki nem szállt. Az összes utas...

Keresés