2009. január 16. péntek

jan. 16
5:33
"Készüljenek fel a becsapódásra!" - Folyóba zuhant egy utasszállító (168 Óra Online)
Az amerikai szövetségi repülésügyi hatóság szerint valószínűleg madárral vagy madárrajjal történt ütközés okozta a csütörtökön repülőgép-baleset New Yorkban, a gép utasai egybehangzóan azt mondták, hogy a felszállás után néhány perccel robbanást hallatszott, és füstszagot éreztek az utastérben.
jan. 16
5:51
UNICEF: csökkent a csecsemőhalandóság (Infostart)
Sikerült csökkenteniük a csecsemőhalandóságot a fejlődő országoknak az UNICEF A világ gyermekeinek helyzete című jelentésének idei kiadása szerint. Az ENSZ gyermekvédelmi szervezetének tanulmánya azt írja, az édesanyák számára változatlanul komoly kockázatot hordoz a terhesség és a szülés.
jan. 16
6:18
Gázai ENSZ-épületre nyitottak tüzet (Kripto Akadémia)
Tüzet nyitott az izraeli tüzérség csütörtökön egy gázai ENSZ-létesítményre, válaszul arra, hogy fegyveresek izraeli katonákra lőttek az épületből - közölte az izraeli kormányfő. Ban Ki Mun ENSZ-főtitkárral folytatott jeruzsálemi megbeszélésén Ehud Olmert "szomorú incidensnek" nevezte a történteket, amelyekért a palesztin fegyvereseket tette felelőssé, az izraeli választ pedig élesnek mondta.
jan. 16
6:54
Bush elbúcsúzott az amerikai néptől (Kripto Akadémia)
George Bush leköszönő amerikai elnök csütörtök este országos tévébeszédben búcsúzott el az amerikai néptől; nyolcévi elnökségére visszatekintve azt mondta, lelkiismeretét követve mindig a nemzet érdekei szerint cselekedett.
jan. 16
6:56
1,4 milliárd dollárra becsülik a háborús károkat Gázában (Kripto Akadémia)
Palesztin becslések szerint legkevesebb 1,4 milliárd dolláros kárt okozott a palesztin gazdaságnak az izraeli hadsereg offenzívája a Gázai övezetben.
jan. 16
7:03
Bush tévébeszédben búcsúzott el az amerikai néptől (Infostart)
George Bush leköszönő amerikai elnök csütörtök este országos tévébeszédben búcsúzott el az amerikai néptől; nyolcévi elnökségére visszatekintve azt mondta, lelkiismeretét követve mindig a nemzet érdekei szerint cselekedett. "Talán nem értenek egyet néhány nehéz döntésemmel, de remélem, azzal egyet tudnak érteni, hogy a nehéz döntések meghozatalára törekedtem" - fogalmazott a Fehér Házból élőben…
jan. 16
7:12
"Hagyják abba. Most azonnal." (Kitekintő)
Ban Ki Mun legalább hét országot érintő útja során mind Izrael, mind a Hamász felé ugyanazt a rövid, egyszerű és lényegretörő üzenetet kívánja közvetíteni: „Csak hagyják abba. Most azonnal.”
jan. 16
7:21
Gázai offenzíva: 1,4 milliárd dolláros kárt okozott a hadművelet (Infostart)
Palesztin becslések szerint legkevesebb 1,4 milliárd dolláros kárt okozott a palesztin gazdaságnak az izraeli hadsereg offenzívája a Gázai övezetben. December 27-e óta az izraeli hadsereg légi, tengeri és szárazföldi támadásaiban mintegy 20 ezer lakóházban keletkeztek károk, és 4 ezer lakás teljesen megsemmisült. Ideiglenes szálláson helyeztek el közel 26 ezer gázai lakost, mert lakhatatlanná vált…
jan. 16
7:30
"Az izraeli hatóságok egy sor ország közvetlen támogatását élvezik" (Kripto Akadémia)
Ali Babacan török külügyminiszter elítélte Izraelt, amiért figyelmen kívül hagyja a nemzetközi közösség felhívásait a gázai hadműveletek leállítására.
jan. 16
7:32
Obama szerint a venezuelai elnök támogatja a terrorizmust (Kripto Akadémia)
Hugo Chávez venezuelai elnököt rendkívül aggasztja az, hogy Barack Obama megválasztott amerikai elnök terrorizmus támogatásával vádolta őt.
jan. 16
7:39
'Kihívások érték jólétünket, és mi felnőttünk hozzájuk' (168 Óra Online)
George Bush leköszönő amerikai elnök csütörtök este országos tévébeszédben búcsúzott el az amerikai néptől; nyolcévi elnökségére visszatekintve azt mondta, lelkiismeretét követve mindig a nemzet érdekei szerint cselekedett.
jan. 16
7:48
A cseh miniszterelnök viccekkel ostromolja Európát (Kitekintő)
Az Európai Unió soros elnökségét betöltő Cseh Köztársaság miniszterelnöke, Mirek Topolanek kijelentése óriási felháborodást keltett tegnap (január 14.) az Európai Parlamentben. Az elnökség prioritásainak bemutatása során a miniszterelnök azt mondta, hogy a jelenleg hatályos Nizzai Szerződés jobb a Lisszaboni Szerződésnél, amelynek elfogadtatásáért az Unió vezetői minden követ megmozgatnak.
jan. 16
8:06
Tervek az amerikaiak iraki kivonulásáról (Kitekintő)
Az Egyesült Államokban ismét napvilágot látott egy terv, amely felgyorsítaná az amerikai katonák Irakból való kivonulását.
jan. 16
8:15
Kína a németeket is lekörözte (Infostart)
A pekingi statisztikai hivatal legújabb jelentésében némileg felfelé módosította a 2007-es adatokat, és ezekből az derül ki, hogy Kína lekörözte Németországot a gazdasági teljesítmény terén. Eddig sem a berlini, sem pedig a pekingi kormány nem foglalt állást a kérdésben.
jan. 16
8:33
Brit lapot venne az egykori KGB-kém (Infostart)
Egy volt KGB-s oligarcha kezébe került London népszerű esti hírlapja, az Evening Standard. Alexander Lebegyev nem szokványos orosz milliárdos: résztulajdonosa például annak a lapnak, ahol a meggyilkolt riporter, Anna Politkovszkaja dolgozott, és azt mondja magáról: elkötelezett híve a szabad sajtónak.
jan. 16
8:42
A világörökség része lesz a mediterrán étrend? (Kitekintő)
Spanyolország, Olaszország, Görögország és Marokkó az UNESCO világörökségi listájára jelölte a mediterrán étrendet. Az EP-képviselők a jelölés támogatására tervezett közös uniós stratégiáról kérdezik az Európai Bizottságot.
jan. 16
8:51
Obama beiktatása "mérföldkő" az amerikai történelemben (Infostart)
Egy vagy több különleges meghatalmazott kinevezése a mielőbbi tűzszünetért a Gázai övezetben - ez, valamint a gazdasági élénkítő csomag megvalósítása tölti majd ki Barack Obama első időszakát a kedden esedékes beiktatási ceremónia után. Erről nyilatkozott az InfoRádiónak John Shattuck, a nemzetközi diplomácia és jog professzora, a Clinton-kormányzat államtitkár-helyettese, akit a Közép-Európai…
jan. 16
9:18
Timosenko: Ukrajnának egy évre elegendő gáztartaléka van (Kitekintő)
Julija Timosenko ukrán kormányfő szerint az Ukrajna és az Oroszország közötti  gázvita egyértelműen politikai jellegű, ugyanakkor reménykedik benne, hogy mielőbb sikerülhet megoldani a helyzetet.
jan. 16
9:18
A Hamász ismét meghirdette "a harag napját"! (Kripto Akadémia)
Riadókészültségbe helyezték az izraeli rendőrséget pénteken Jeruzsálemben, miután a Hamász iszlamista mozgalom immár harmadik alkalommal hirdette meg a "harag napját", vagyis a zsidó állammal szembeni tüntetéseket.
jan. 16
9:36
Egyelőre magyarbarátnak mutatkozik a szlovák elnökjelölt (Kitekintő)
Ivan Gašparovič legesélyesebb kihívójának, a három ellenzéki párt közös jelöltjét, Iveta Radičová politikusnőt tartják.
jan. 16
9:36
Pokolgép robbant Baszkföldön (Kripto Akadémia)
Pokolgép robbant péntekre virradóra egy televíziós átjátszóállomás közelében az észak-spanyolországi Baszkföldön, a merényletben nem sérült meg senki - közölte a baszk rendőrség.
jan. 16
9:54
Elérkezett a háború utolsó szakasza gázában? (Kripto Akadémia)
Izrael pénteken közölte, hogy a három hetes gázai offenzíva "utolsó szakaszába léphet".
jan. 16
9:56
"A magyar nemzeti színek megjelenése bármiféle szlovák dolgon sértésnek minősül" (Kripto Akadémia)
Szomorúnak minősítette Pozsony hivatalos reagálását az Európai Unió országairól kialakult sztereotípiákat kifigurázó Entropa elnevezésű cseh műalkotáshoz a Sme című szlovák liberális véleményformáló napilap.
jan. 16
9:58
Obama: "Isten engem úgy segéljen" (Kripto Akadémia)
Barack Obama megválasztott amerikai elnök kimondhatja beiktatási esküjében, hogy "Isten engem úgy segéljen", és imádkozhatnak papok a beiktatási ceremónia alatt - ez derült ki egy szövetségi bíró csütörtöki döntéséből.
jan. 16
10:12
Göncz Kinga fogadta az arab országok budapesti nagyköveteit (Kitekintő)
Magyarország a Biztonsági Tanács 1860. számú határozata alapján sürgeti a gázai tűzszünetet és azt, hogy teremtsék meg az izraeli-palesztin tárgyalások felújításának feltételeit.
jan. 16
10:30
A nap idézete: Bush legjobb elszólásai (Kitekintő)
George W. Bush
jan. 16
10:49
Diszkriminál a Hargita Megyei Tanács elnöke? (Kitekintő)
Az Országos Diszkriminációellenes Tanács szerint a Hargita Megyei Tanács honlapja jobbára csak magyar nyelven frissül, ezért annak tartalma diszkriminatív a román állampolgárokra nézve, és akadályozza őket közérdekű információkhoz való hozzáférésükben.
jan. 16
10:49
Belső harcok gyengítik a Hamász vezérkarát (Kripto Akadémia)
A Gázai övezet ellen indított izraeli offenzíva leállításának és a zsidó állammal szemben tanúsítandó magatartásnak a kérdése rávilágít a Hamász vezetői közötti konfliktusra - írta a Frankfurter Allgemeine Zeitung.
jan. 16
11:06
Ukrajna szigorítja a külföldiek munkavállalását (Kitekintő)
Növekvő bürokrácia az államtitok védelmében.
jan. 16
11:15
'A magyarok, még a mi magyarjaink is, ellenségek' (168 Óra Online)
Szomorúnak minősítette Pozsony hivatalos reagálását az Európai Unió országairól kialakult sztereotípiákat kifigurázó Entropa elnevezésű cseh műalkotáshoz a Sme című szlovák liberális véleményformáló napilap.
jan. 16
11:24
Gáza: megkezdődött a végjáték (Kripto Akadémia)
Izrael folytatta a légitámadásokat péntekre virradó éjjel a gázai övezetben, egy izraeli szóvivő szerint "az offenzíva utolsó felvonásához érkezhet".
jan. 16
11:33
A zeneiparban is áldozatait szedi a válság (Infostart)
A hitelválság miatt bezár New York legnagyobb lemezboltja, a Virgin Megastore. A láncot új néven futtató Zavvi pedig a héten zárta be a London szívében található egykori Virgin-áruházat, mivel karácsonykor egy nap alatt csődbe ment.
jan. 16
11:42
A hazai és nemzetközi energia szektor sajtószemléje - 2009. január 16. (Kitekintő)
Az energia szektor magyar és angol nyelvű sajtójának szemléje.
jan. 16
11:42
India hajlandó a kompromisszumra (Kripto Akadémia)
India nem zárkózik el attól, hogy a mumbai merényletek gyanúsítottjait Pakisztánban állítsák bíróság elé - mondta az indiai külügyminiszter egy televíziós interjúban
jan. 16
12:09
George Bush húsz legrosszabb döntése (Infostart)
Nyolcéves elnöksége alatt George W. Bush számos olyan kínos döntést hozott, amelyet még ő maga is megbánt később. A Daily Telegraph a leköszönő amerikai elnök húsz legnagyobb hibáját gyűjtötte össze Iraktól kezdve a Katrina okozta pusztítás kezelésén át, egészen Kiotóig.
jan. 16
12:18
Gasparovic is megméretteti magát (Kitekintő)
Sokáig halogatta a jelenlegi köztársasági elnök Ivan Gasparovic azt a bejelentést, mely szerint ismét indulni kíván az államfőválasztáson.
jan. 16
12:27
Lecsaptak az erkölcstelen weboldalakra a kínai hatóságok (168 Óra Online)
Tizenegy nap alatt 277 közerkölcsöt sértő vagy a kiskorúakra nézve káros weboldalt zárattak be a kínai hatóságok.
jan. 16
12:36
Egy háború, amelyet nem láthat a világ. Ne higgyen a szemének! (Kitekintő)
A Hamász gondosan cenzúrázza, Izrael be sem engedi az újságírókat a Gázai övezetbe. Folyik a médiaháború a Közel-Keleten.
jan. 16
12:36
Hatmilliót ér a halálos melaminmérgezés (Metropol)
A melaminnal szennyezet kínai tápszerek első halálos áldozatának családja megkapta a Sanlu Group tejipari vállalat által felajánlott 200 ezer jüan (6,1 millió forint) kártérítést - közölték pénteken az elhunyt kisgyermek szülei.
jan. 16
13:03
Döbbenet: tizenkilenc nap étlen-szomjan egy kocsiban (168 Óra Online)
19 napig raboskodott étlen-szomjan egy kutya egy autóban az Egyesült Államokban, de túlélte.
jan. 16
13:12
Történelmi mélységben a kamatláb az eurózónában (Kitekintő)
Az Európai Központi Bank (EKB) tegnap 2,5 százalékról 2 százalékra tovább csökkentette a kamatlábat, mely így - a csökkenő infláció és a súlyosbodó gazdasági válság közepette – eddigi történetének legalacsonyabb értékét érte el. Az EKB elnöke, Jean-Claude Trichet „bátor döntésnek” nevezte a lépést és bejelentette, felkészültek arra, hogy a banki felügyeletet nagyobb szerephez juttassák.
jan. 16
13:30
Abbász ragaszkodik a nemzetközi katonai jelenléthez (Kripto Akadémia)
Mahmúd Abbász palesztin elnök ragaszkodik a Gázai övezetben való nemzetközi katonai jelenléthez egy Izraellel kötendő esetleges tűzszünet keretében.
jan. 16
13:39
"Az EU-nak nagyobb szerepet kellene vállalnia a gázvita megoldásában" (Infostart)
Szlovákia már tizedik napja nem kap gázt, az országnak már csak a hónap végéig elegendő a tartaléka. A szállítások felújításáról tárgyal ma Kijevben Ivan Gasparovic államfő ukrán kollégájával, Viktor Juscsenkóval.
jan. 16
13:41
Rohamrendőrök verték szét a kormány gazdaságpolitikája ellen tüntetőket (Infostart)
Litván rendőrök könnygáz, kutyák és gumilövedékek bevetésével szorították vissza pénteken Vilniusban a kormány gazdaságpolitikája ellen tüntető tömeget a parlament épületétől.
jan. 16
13:48
Szlovákia nem kér a magyar szalámiból (Kitekintő)
Szlovákia is tiltakozik az Entropa nevű műalkotás ellen, mert ezen egy cseh szobrász az országot magyar nemzeti színű szalaggal átkötött szalámiként ábrázolja.
jan. 16
13:48
Pozsony megbocsájtott a magyar szalámiért (Kripto Akadémia)
Szlovákia tudomásul vette, hogy Alexandr Vondra cseh kormányfő-helyettes csütörtökön Brüsszelben elhatárolódott az Entropa műalkotástól, és elnézést kért mindenkitől, aki az Entropa által esetleg sértve érzi magát. Pozsony ezért a maga részéről az ügyet lezártnak tekinti, és már nem fogja azt követelni Prágától, hogy a Szlovákia-makettet távolítsa el a műalkotásról - jelentette be pénteken Ján…
jan. 16
13:50
Izraelt kizárnák az ENSZ-ből? (Kripto Akadémia)
A török miniszterelnök szerint Izraelt ki kellene zárni az ENSZ-ből, amíg figyelmen kívül hagyja a világszervezet felhívásait gázai offenzívájának beszüntetésére.
jan. 16
13:52
Koszovó függetlenségét egy újabb állam ismerte el (Kripto Akadémia)
A panamai kormány úgy döntött, hogy elismeri Koszovót független államként - közölte pénteken a volt szerbiai tartomány külügyminisztériuma.
jan. 16
13:54
Végleg elúszhat Oroszország és Ukrajna szavahihetősége (Kripto Akadémia)
A hét végén tartandó tanácskozások jelentik az utolsó esélyt arra, hogy Oroszország és Ukrajna igazolja saját szavahihetőségét és komolyságát a gázügy megoldására irányuló elkötelezettségét illetően, és ezzel bebizonyítsa magáról, hogy hitelt érdemlő kereskedelmi partner - jelentette ki pénteken Brüsszelben az Európai Bizottság szóvivője.
jan. 16
13:57
Tízezrével teremt munkahelyeket a 2012-es londoni olimpia (Infostart)
Mire megnyitják, 30 ezer embernek ad munkát Londonban a 2012-es olimpia. Máris hétezren dolgoznak a stadionok és az olimpiai falu felépítésén.

Keresés