2009. január 12. hétfő

jan. 12
5:51
Derrick helyettesítette a leendő amerikai elnököt (Infostart)
Vasárnap hajnalban Washingtonban megtartották Barack Obama leendő amerikai elnök beiktatási ünnepségének főpróbáját. Az Obamát helyettesítő Derrick Brooks, a hadsereg egy őrmestere a Capitolium nyugati oldalán néhány szavas beiktatási beszédében azt mondta: "Amerikai honfitársaim, Isten áldja Amerikát".
jan. 12
6:00
A gázai hadművelet céljához közelít-és ezt hányan sínylik meg? (Kripto Akadémia)
A Gázai övezet elleni izraeli offenzíva közel került ahhoz, hogy elérje a kitűzött célokat, de a hadművelet folytatódni fog – jelentette ki az izraeli miniszterelnök vasárnap. Az izraeli légierő és a tüzérség tegnap Gáza várost támadta. A hét végén legalább hat polgári személy halt meg Gázában. Izrael eddig tíz katonát vesztett.
jan. 12
6:09
Fordulat a gázvitában: Kijev enged (168 Óra Online)
Kijev beleegyezett abba, hogy a moszkvai aggodalmakat figyelembe véve, újra aláírja az Európának szánt orosz gázszállítások ellenőrzéséről szóló megállapodást (jegyzőkönyvet), különválasztva tőle az orosz fél által kifogásolt, kézzel írott ukrajnai csatolmányt.
jan. 12
6:27
A "Legyen ön is milliomos" tarolt a Golden Globe-on (Infostart)
Los Angelesben 66. alkalommal adták át helyi idő szerint vasárnap este az Oscar-díj "előfutárának" is tekintett Arany Glóbusz (Golden Globe) filmdíjat. A legjobb alkotás egy közismert vetélkedő indiai győzteséről szóló film lett. Woody Allen és a tavaly elhunyt Heath Ledger is a díjazottak között van.
jan. 12
6:36
Izrael hosszú háborúra készülődik? (Kripto Akadémia)
Avi Benajahu, az izraeli hadsereg szóvivője közölte vasárnap este egy izraeli tévécsatornának adott nyilatkozatában, hogy a hadsereg aznap megkezdte a tartalékos erők bevonását a Gázai övezetben zajló hadműveletekbe.
jan. 12
6:45
Gázvita: Ukrajna aláírta a megállapodást, elindulhat a tranzit (Infostart)
Ukrajna újra aláírta az Európába irányuló orosz gázszállítások tranzitját ellenőrizni hivatott megfigyelőkről szóló megállapodást, immár kiegészítések nélkül - jelentette be hétfőn reggel a Gazprom sajtóosztálya, majd ezt később Vlagyimir Putyin is megerősítette.
jan. 12
6:45
Pszichiáter volt a hírhedt Hasfelmetsző Jack? (168 Óra Online)
Ki volt Hasfelmetsző Jack? Egy festő, egy nő, egy orvos vagy az angol királyi ház egyik tagja? Talán maga Oscar Wilde? A több mint száz évvel ezelőtt, 1888. augusztus 31. és november 8. között elkövetett legalább öt gyilkosság után a gyilkos személyét még ma is homály fedi.
jan. 12
6:54
Százhúsz millió euróra perelik az olasz futballbotrány szereplőit (Kripto Akadémia)
Százhúszmillió eurós kártérítési pert indít az olasz állam a két és fél évvel ezelőtt napvilágra került korrupciós futballbotrány tizennyolc főbűnösével szemben.
jan. 12
6:56
Tudják hol gyengült leginkább a demokrácia? (Kripto Akadémia)
A szabadság 2008-ban is visszaszorulóban volt a világon - állapította meg idei jelentésében a Freedom House független amerikai intézet, amely szerint a demokrácia jelentősen gyengült Oroszországban.
jan. 12
7:03
Izrael bevonja a tartalékosokat (Infostart)
Izrael megkezdte a tartalékos erők bevonását a Gázai övezeti hadműveletekbe.
jan. 12
7:12
Édes a hatalom íze? Ugrik az elnökválasztás (Kitekintő)
A hivatali idejét 2009. január 8-án letöltő Mahmúd Abbász – egy évvel meghosszabbítva mandátumát – elhalasztja a palesztin elnökválasztást, legitim kormányzati struktúra nélkül hagyva ezzel a Palesztin Hatóságot.
jan. 12
7:12
Hétfőtől csak vízummal vagy előzetes engedéllyel lehet Amerikába utazni (Kripto Akadémia)
Hétfőtől csak vízummal vagy - ahogy az a magyar állampolgárok esetében már érvényben van - előzetes elektronikus beutazási engedéllyel látogathatnak külföldiek az Egyesült Államokba.
jan. 12
7:30
Mínusz 50 foknál hidegebb Oroszországban (Metropol)
Mínusz ötven fok alá ereszkedett hétfőre virradóra a hőmérő higanyszála sok helyütt az orosz Távol-Keleten.
jan. 12
7:39
Jégcsapkommandók lesik a házak ereszeit (168 Óra Online)
Speciális csoportok ellenőrzik hétfőtől Kijevben a házak ereszeit, és szükség esetén intézkednek a járókelők biztonságát veszélyeztető jégcsapok leveréséről.
jan. 12
7:48
Még mindig sérülnek az emberi jogok (Kitekintő)
Biztosabb finanszírozásra, az emberi jogok erősebb védelmére, és szorosabb gazdasági és tudományos együttműködésre van szükség az euro-mediterrán partnerség fellendítéséhez.
jan. 12
7:48
A japán és a dél-korea vezetők együttműködnének (Kripto Akadémia)
Japán és Dél-Korea szorosabb gazdasági együttműködéséről, a pénzügyi világválság leküzdésére irányuló gazdaságpolitika összehangolásáról állapodtak meg hétfőn Szöulban a két ország vezetői.
jan. 12
7:57
Már csak vízummal vagy előzetes engedéllyel lehet Amerikába utazni (Infostart)
Hétfőtől csak vízummal, vagy ahogy az a magyar állampolgárok esetében már érvényben van, előzetes elektronikus beutazási engedéllyel látogathatnak külföldiek az Egyesült Államokba.
jan. 12
8:06
Hamász: a lelkesedés jegyében (Kitekintő)
A gázai események ráirányították a figyelmet egy olyan csoportra, amelyet hol politikai mozgalomként, hol terrorszervezetként emlegetnek: a Hamászra. Ismertetés a gázai konfliktus kulcsszereplőjéről.
jan. 12
8:06
Izrael kíméletlen támadást indított (Kripto Akadémia)
Izraeli harci gépek 12 gázai övezeti célpontra mértek csapást a hétfőre virradó éjszakán - közölte az izraeli hadsereg szóvivője.
jan. 12
8:24
Brutális merényletsorozat az iraki fővárosban (Kripto Akadémia)
Négy merényletet követtek el hétfő reggel az iraki fővárosban; a támadásokban legalább öten meghaltak és tizennégyen megsebesültek - közölte egy belügyminisztériumi forrás.
jan. 12
8:42
Viharfelhőkben India gazdasága (Kitekintő)
Hova tűntek a jó hírek a világ negyedik legerősebb gazdaságú óriásállamáról? India bő másfél évvel ezelőtt még az egyik legfelkapottabb befektetési célpontnak számított.
jan. 12
8:51
Kínos botrányba keveredett Harry herceg (Infostart)
Nyilvános bocsánatkérésre kényszerült Harry herceg, a brit trón harmadik számú várományosa egy könnyedén elejtett, ám durván rasszista megnyilatkozása miatt. A brit hadsereg vasárnap közölte: hivatalos vizsgálatot indított az ügyben.
jan. 12
8:51
Több milliárdot haknizott össze a volt kormányfő (168 Óra Online)
Nem járt rosszul idő előtti menesztésével Tony Blair volt brit kormányfő: jelenleg a világ legdrágább szónoka, aki milliókat keresett felszólalásaival másfél évvel ezelőtti távozása óta.
jan. 12
8:53
Szolgálatba helyezték a George H. W. Bush repülőgép-hordozót (Infostart)
Hivatalosan szolgálatba helyezték Norfolkban az amerikai haditengerészet legújabb repülőgép-hordozóját, amely a 41. amerikai elnök, George H. W. Bush nevét viseli - számolt be a Fox News hírtelevízió.
jan. 12
9:09
Szemezzen Amerika magyar szépével - képek (Infostart)
Magyar származású lány, Julianna Erdesz lehet Amerika szépe; a 24 éves hölgy Nevada szövetségi állam nevében verseng a címért.
jan. 12
9:09
Dohányosok figyelem: a nikotin bőrrákot okozhat! (168 Óra Online)
A bőrrákban szenvedő betegeknél növekszik más rosszindulatú daganatfélék kockázata is - derül ki egy brit vizsgálatból.
jan. 12
9:18
Nehéz helyzetben a román költségvetés (Kitekintő)
Növekvő munkanélküliség, csökkenő állami bevételek, lassuló gazdasági növekedés, rekordnagyságú lejgyengülés, csak néhány az idei nehézségek közül, mellyel szembe kell néznie Romániának.
jan. 12
9:27
Fegyverraktárakat lőtt Izrael (Infostart)
Izraeli harci gépek 12 gázai övezeti célpontra mértek csapást az éjjel.
jan. 12
9:36
Golyóálló mellényben kampányolt és nyert (Kitekintő)
Beiktatták a decemberi kasmíri választásokon győztes új kormányt. Még koalíciós partnere is kételkedik abban, hogy az eddigi legfiatalabb főminiszter kitölti hivatali idejét.
jan. 12
9:36
Óriási botrány a palesztin segélyszállítmány körül (Kripto Akadémia)
Felháborodottan utasította vissza a palesztin menekültek segélyezéséért felelős ENSZ-szervezet (UNRWA) szóvivője hétfőn Izrael bécsi nagykövetének azt a vádját, hogy a gázai övezetet uraló iszlamista mozgalom, a Hamász tagjai beszivárogtak a helyszínen tevékenykedő segélyszervezetbe.
jan. 12
9:54
"A létszámcsökkentéshez a hatékonyság alapján viszonyulunk" (Kripto Akadémia)
Szlovákia a nyáron a felére - 150-ről 75-re - csökkenti szakértőinek létszámát a NATO parancsnoki struktúráiban - írja a Pravda című független pozsonyi lap hétfőn.
jan. 12
9:56
Aki Izrael barátja, az Irán ellensége? (Kripto Akadémia)
A teheráni kormány olyan törvénytervezetet fogadott el, amely büntetné az Izraellel kapcsolatot tartó külföldi társaságokat, így gyakorolva nyomást a Gázai övezetet ostromló zsidó államra - írta hétfőn az iráni állami sajtó.
jan. 12
10:03
Kilenc fájdalmas reform vezet az euróhoz? (168 Óra Online)
Az euróhoz vezető úton az volt a legnehezebb, hogy érvényre juttassuk a reformokat, kilenc reformot vezettünk be - mondta egy vasárnap esti televíziós műsorban Mikulas Dzurinda, aki 1998-2006 között vezette a szlovák kormányt.
jan. 12
10:12
Gázvita: Kijev elfogadta Moszkva feltételét (Kitekintő)
Kijev hajlandó kiegészítések nélkül is aláírni az Ukrajna területén keresztülhaladó európai gázszállítás ellenőrzésére vonatkozóra megállapodást.
jan. 12
10:48
Akkor is újraindul az atomerőmű, ha ismét lesz gáz (Kitekintő)
Szlovákia akkor is újraindítja a Jaslovksé Bohunice-i V1-es atomerőmű 2008. második blokkját, ha megújul az orosz földgázszállítás.
jan. 12
10:48
A német külügyminiszter felszólította Obamát (Kripto Akadémia)
A NATO reformját sürgette és az Iránnal való párbeszéd mellett emelt szót Barack Obamához intézett nyílt levelében a német külügyminiszter.
jan. 12
10:57
Kiábrándultak a szerbek az oroszokból? (Infostart)
Szerbia polgárai kétségkívül csalódtak Oroszországban. Az energiaválságról szóló hírek elején az áll, hogy Magyarországnak és Németországnak köszönhetően a szerbiai háztartások és lakások továbbra is fűthetőek. A szerb közvélemény mind hangosabban követeli a felelősség megállapítását azért, hogy az országnak még néhány órára elegendő gáztartalékai sem voltak.
jan. 12
11:06
Koordináltabb és láthatóbb uniós segélyezést Afganisztánban (Kitekintő)
Az egészségügy és az oktatás terén látványos eredményeket sikerült elérni Afganisztánban, de növelni kell a tagállamok közötti koordinációt és az uniós segélyek láthatóságát – véli az EP afganisztáni uniós támogatást felmérő küldöttsége.
jan. 12
11:15
A Cititől is elköszön a volt pénzügyminiszter (Napi)
jan. 12
11:33
Szmogriadó Franciaországban is (Infostart)
Szmogriadót rendeltek el Franciaország több régiójában a levegőben szálló por magas koncentrációja miatt. A Párizs környéki agglomeráció számít az egyik legérintettebb országrésznek, de különösen súlyos a helyzet az északnyugat-franciaországi Normandiában, illetve a délkeleti országrészben is. A közel másfél millió lakosú Lyon városát vasárnap nem is szürke, hanem sötétbarna szmogfelhő takarta.
jan. 12
11:42
Botrány a cseh kormányban (Kripto Akadémia)
Jirí Cunek cseh miniszterelnök-helyettes és regionális fejlesztési miniszter hétfőn közölte, hogy távozik mindkét tisztségéből - jelentette a CT24 közszolgálati hírtelevízió.
jan. 12
12:09
Fegyveresek raboltak el egy görög üzletembert (168 Óra Online)
Ismeretlen fegyveresek elrabolták hétfőn délelőtt Periklesz Panagopulosz görög hajózási nagyvállalkozót, az ország egyik legjelentősebb komphajózási vállalatának tulajdonosát.
jan. 12
12:18
A vég előtt a Tigrisek Srí Lankán + képek! (Kitekintő)
A Srí Lanka-i kormány a tamil tigrisek politikai központjának elfoglalása után egy stratégiai fontosságú útvonalat is ellenőrzése alá vont. Már csak az a kérdés, mikor győzi le ellenfelét.
jan. 12
12:18
"Szükség van európai megfigyelőkre" (Kripto Akadémia)
A francia külügyminiszter szerint európai - katonai - megfigyelőknek kellene ellenőrizniük a Gázai övezetben az Izrael és a palesztin iszlamista Hamász szervezet közti tűzszünetet.
jan. 12
12:20
Irán figyelmeztette Obamát (Kripto Akadémia)
Irán figyelmeztette hétfőn Barack Obama megválasztott amerikai elnököt, hogy ne ismételje meg azokat a "hamis" vádakat, amelyeket a távozó washingtoni kormányzat Teheránnal szemben megfogalmazott.
jan. 12
12:27
Vegyes évkezdet az autóiparban (Infostart)
A legnagyobb európai autógyárnak, a Volkswagennek a pénzügyi válság ellenére is sikerült növelnie forgalmát. A luxuskocsikra szakosodott Daimlernél az új esztendő is rossz hírekkel kezdődött.
jan. 12
12:36
Elhunyt Milan Rúfus (Kitekintő)
Vasárnap reggel egy pozsonyi kórházban elhunyt Milan Rúfus, a kortárs szlovák költészet és prózaírás egyik legjelentősebb és legismertebb képviselője. Rúfus még utolsó éveiben is aktív volt.
jan. 12
12:45
Zöld rongyrázás Detroitban (Napi)
jan. 12
12:54
Elhunyt Milan Rúfus szlovák költő (Kitekintő)
Vasárnap reggel egy pozsonyi kórházban elhunyt Milan Rúfus, a kortárs szlovák költészet és prózaírás egyik legjelentősebb és legismertebb képviselője. Rúfus még utolsó éveiben is aktív volt.
jan. 12
13:12
„Basescuval szőtte a PDL-PSD összeborulást” (Kitekintő)
Ilie Sârbu kijelentette, hogy „két évig szőtte az összeesküvést” Traian Băsescuval a PSD-PDL szövetség létrehozása érdekében.

Keresés