2009. január 2. péntek

jan. 2
6:36
A péntek a "harag napja" (Infostart)
A Hamász felszólította a ciszjordániai és kelet-jeruzsálemi palesztinokat, hogy pénteken tömegtüntetésekkel tiltakozzanak a Gázai övezet elleni izraeli offenzíva miatt, amelyet a "harag napjának" nyilvánított.
jan. 2
6:36
A "harag napja" Ciszjordániában (Kripto Akadémia)
A Hamász felszólította a ciszjordániai és kelet-jeruzsálemi palesztinokat, hogy pénteken tömegtüntetésekkel tiltakozzanak a Gázai övezet elleni izraeli offenzíva miatt, amelyet a "harag napjának" nyilvánított.
jan. 2
6:38
Gondolták volna? A forradalom 50. évfordulóját ünneplik Kubaában (Kripto Akadémia)
A szigetország délkeleti végében lévő Santiago de Cubában csütörtökön kezdetét vette a kubai forradalom 50. évfordulójának a megünneplése.
jan. 2
7:30
A Srí Lanka-i kormányerők bevették a tamilok fővárosát (Kripto Akadémia)
A Srí Lanka-i kormányerők bevették a lázadó tamil szakadárok fővárosát a szigetország északi részén.
jan. 2
7:48
Nehéz félév előtt áll a cseh uniós elnökség (Infostart)
Magyarország első uniós biztosa szerint a franciák az elmúlt félévben bebizonyították, hogy a soros uniós elnökségnek igenis nagy befolyása van az események alakulásában. Balázs Péter elmondta: a gazdaság, az energia és a külkapcsolatok állnak a most kezdődött cseh elnökség programjának középpontjában.
jan. 2
8:24
A mumbai merénylettel vádolt szervezet elismerte a részvételt? (Kitekintő)
A Wall Street Journal pakisztáni nem hivatalos forrásból úgy értesült, hogy a Laskar-i-Taiba egyik őrizetbe vett tagja elismerte a csoport részvételét a mumbai támadásban. Pakisztán tagad.
jan. 2
8:42
Három felkelő halt meg egy amerikai rakétacsapásban (Kripto Akadémia)
Legkevesebb három külföldi felkelő veszítette életét egy feltételezett amerikai légicsapásban pénteken Pakisztán északnyugati törzsi területén - közölték pakisztáni biztonsági források.
jan. 2
9:00
Körülmetéléssel a nők szépségéért? (Kitekintő)
Egy ma is élő egyiptomi hiedelem szerint a nők körümetélése fokozza termékenységüket és szépségüket. A hagyományok azonban nem beszélnek a fájdalomról és azokról, akik belehaltak a sokszor utcai borbélyok által végzett műtétekbe.
jan. 2
9:18
Elmérgesedett helyzet! Oroszország megfenyegtte Ukrajnát (Kripto Akadémia)
Ukrajna 2009-ben piaci áron fogja kapni a gázt, mivel nem fogadta el a felajánlott kedvezményes 250 dolláros árat - fenyegetőzött Alekszej Miller, a Gazprom vezérigazgatója a Vesztyi orosz hírtelevízió csütörtök esti műsorában, az alkudozás legújabb fejleményeként.
jan. 2
9:20
"Szlovákiai ezzel teljesítette az Unióval szembeni kötelezettségvállalását" (Kripto Akadémia)
Leállították szerdán a szlovákiai Jaslovské Bohunicében lévő V1-es atomerőmű második energiablokkját.
jan. 2
9:54
XVI. Benedek pápa Csehországba látogat (Kitekintő)
A Szentatya szeptemberre tervezett látogatása előremozdíthatja a holtpontra jutott cseh-vatikáni alapszerződés ügyét
jan. 2
10:12
Amerikai légicsapás Pakisztánban - több halott (Infostart)
Legkevesebb három, egyes források szerint négy külföldi harcos veszítette életét egy feltételezett amerikai légicsapásban pénteken Pakisztán északnyugati törzsi területén - közölték pakisztáni biztonsági források.
jan. 2
10:12
A forradalom 50. évfordulóját ünneplik Kubában (Metropol)
A szigetország délkeleti végében lévő Santiago de Cubában csütörtökön kezdetét vette a kubai forradalom 50. évfordulójának a megünneplése.
jan. 2
10:48
A 2008-as év külpolitikai krónikája - 2. rész (Infostart)
A 2008-as év - és főleg annak második fele - bővelkedett váratlan és gyakran drámai fordulatokban. A háborús bűnökkel vádolt volt boszniai szerb elnökre egy buszon csapott le a rendőrség, rövid háborút vívott Grúzia és Oroszország, a thai miniszterelnöknek egy tévés főzőshow miatt kellett lemondania, az Egyesült Államokban pedig megválasztották az ország történetének első színes bőrű elnökét. S…
jan. 2
10:48
Együtt ünnepel Kína és az USA (Kitekintő)
A kínai elnök történelmi jelentőségűnek nevezte a kínai-amerikai kapcsolatokat.
jan. 2
11:06
Az ISAF első idei halottja egy brit katona (Kripto Akadémia)
Robbantásos merényletben életét vesztette Afganisztán déli részén egy brit katona újév napján - jelentette be pénteken a brit védelmi minisztérium. Az idei évben ő a NATO irányítása alatt álló nemzetközi biztonsági erők (ISAF) első halottja.
jan. 2
11:24
Izrael folytatta a Gázai övezet bombázását (Kripto Akadémia)
Az izraeli hadsereg pénteken már hetedik napja folytatta a Gázai övezet elleni légi csapásokat, megölve két palesztint és többeket megsebesítve, miközben palesztin szélsőségesek rakétákat lőttek ki Askelón izraeli kikötővárosra, könnyebben megsebesítve két izraelit.
jan. 2
12:00
Kína építgeti nyugati bástyáját (Kitekintő)
Kína nyugati tartományának gazdasága folyamatosan fejlődik, ezzel egyúttal fokozódik biztonságpolitikai jelentősége is.
jan. 2
12:00
Sikerült elkapni egy kalózhajót! (Kripto Akadémia)
Meghiúsított egy kalóztámadást egy francia hadihajó az Ádeni-öbölben, nyolc szomáliai kalózt őrizetbe vettek - közölte pénteken a francia hadsereg.
jan. 2
12:02
Miért nem érdekli a briteket a válság? (Kripto Akadémia)
Hiába értékelődött le erősen a font sterling a gazdasági recesszió hatására, egy közvélemény-kutatás szerint a britek még így is ellenzik az euró bevezetését.
jan. 2
12:18
Negyvenezren vettek rész Brüsszelben a taizéi találkozón (Kripto Akadémia)
Mintegy 40 ezer vallásos fiatal vett részt Brüsszelben a pénteken záruló, ötnapos ökumenikus taizéi találkozón.
jan. 2
13:12
Szabadítsátok ki Florence Cassezt! (Kitekintő)
Újabb francia fogoly kiszabadításáért küzd Sarkozy!
jan. 2
13:12
A válság ellenére csúcson a foglalkoztatás Németországban (Kripto Akadémia)
Németországban tavaly rekord magasságba szökött a foglalkoztatottak száma: az év egészében 40,35 millióan voltak állásban, amire a német újraegyesítés, 1990 óta nem volt példa.
jan. 2
13:14
Újabb fejlemények az orosz-ukrán gázvitában (Kripto Akadémia)
Viktor Juscsenko ukrán elnök levelet küldött nyolc nyugati és európai uniós ország, köztük Magyarország vezetőinek és az Európai Bizottság elnökének, kifejtve az orosz-ukrán gázvitában képviselt ukrán álláspontot. Egyben az illetékes ukrán miniszter vezetésével konzultációk céljából, Julija Timosenko miniszterelnökkel egyeztetve, küldöttséget menesztett több EU-tagországba.
jan. 2
13:30
Megkezdte csapatainak kivonását Szomáliából az etióp hadsereg (Kripto Akadémia)
Megkezdte csapatainak kivonását Szomáliából a kormányerők oldalán harcoló etióp hadsereg - jelentette be pénteken az etióp kormányfő szóvivője.
jan. 2
13:48
"Aranyláz" veszélyezteti Costa Rica természeti világát (Kitekintő)
Egy, az ország északi részére tervezett aranybánya borzolja a kedélyeket Costa Ricában, mely régóta a világ elsőszámú természetbarát államának tartja magát. A Crucitas bánya megnyitása két kihalóban lévő fajt is veszélyeztet.
jan. 2
13:48
A kínaiak komolyan gondolják! Kitiltják környezetszennyező járműveket Pekingből (Kripto Akadémia)
Végleg kitiltják Pekingből a súlyosan környezetszennyező járműveket január 1-jétől, bár csak három havi türelmi idő után, áprilistól kezdik majd kiszabni a 100 jüan (2800 forint) bírságot a tiltott övezetben "tetten ért" úgynevezett sárgamatricás gépkocsikra. Az intézkedés révén a pekingi járműpark egytizede válik törvényen kívülivé a kínai fővárosban.
jan. 2
14:06
Súlyos síbalesetet szenvedett Ausztriában a thüringiai kormányfő (Kripto Akadémia)
Súlyos síbalesetet szenvedett Ausztriában Dieter Althaus, a németországi Thüringia szövetségi tartomány miniszterelnöke: az 50 éves politikust az ausztriai Pongau (Salzburg tartomány) egyik kórházának intenzív osztályán ápolják.
jan. 2
14:24
A szlovák-magyar viszony romlását még a Dzurinda-kormány okozta? (Kripto Akadémia)
Ján Kubis távozó külügyminiszter Szlovákia Magyarországhoz fűződő kapcsolatainak romlását nem tartja a pozsonyi diplomácia kudarcának.
jan. 2
14:42
Kómában a thüringiai miniszterelnök (Infostart)
Súlyos síbalesetet szenvedett Ausztriában Dieter Althaus, a németországi Thüringia szövetségi tartomány miniszterelnöke, az 50 éves politikust az ausztriai Pongau egyik kórházának intenzív osztályán ápolják.
jan. 2
14:42
A Gazprom piaci áron adna gázt Ukrajnának (Kripto Akadémia)
Ukrajna 2009-ben piaci áron fogja kapni a gázt, mivel nem fogadta el a felajánlott kedvezményes 250 dolláros árat - fenyegetőzött Alekszej Miller, a Gazprom vezérigazgatója a Vesztyi orosz hírtelevízió csütörtök esti műsorában, az alkudozás legújabb fejleményeként. A Gazprom szóvivőjének péntek hajnali közlése szerint az ukrán Naftohaz akadályozza a RoszUkrEnergo cég tevékenységét, amennyiben nem…
jan. 2
14:44
Tragédia! Három gyerek meghalt egy izraeli légi csapásban (Kripto Akadémia)
Három palesztin gyerek meghalt pénteken egy izraeli légi csapásban a Gázai övezet déli részén - közölték kórházi források.
jan. 2
15:00
Türelmetlenül várja a világ Obama beiktatását (Infostart)
Egyre többen várják a megválasztott amerikai elnök január 20-i beiktatását, a még hivatalban lévő George Bush ugyanis érdemi intézkedéseket már nem hoz. Egy sor világpolitikai esemény új fordulatot vehet Barack Obama hivatalba lépésével. Az új elnököt egy jobboldali pap esketi majd fel, arra a bibliára, amire annak idején Abraham Lincoln is esküdött. Szombaton megalakul az új kongresszus is, az…
jan. 2
15:00
Öllös: nincs esély a magyar-szlovák viszony javulására (Kitekintő)
Nem tartja reálisnak a magyar-szlovák viszony javulását Öllös László politológus.
jan. 2
15:18
A francia Sólyom kemény volt (Kitekintő)
Nicolas Sarkozy az újévi köszöntőjét a kormány népszerűtlen reformjainak népszerűsítésére használta fel. A francia államfő beszédében az elmúlt évet fáradságosnak nevezte és kiállt az elodázhatatlan reformok mellett.
jan. 2
15:36
Előkészítik a terepet az amerikai csapatok érkezéséhez (Infostart)
Az Egyesült Államok megkezdte az előkészületeket arra, hogy 20 ezer katonát dobjon át Dél-Afganisztánba a tálibok elleni harcra. Megkezdődött a kandahári reptér bővítése és újabb laktanyákat, illetve táborokat építenek a külföldi erőknek.
jan. 2
15:36
Forrnak az indulatok! Fegyverletételre szólították fel a tamil lázadókat (Kripto Akadémia)
Fegyverletételre szólította fel a Srí Lanka-i államfő a tamil lázadókat, néhány órával azután, hogy a kormányerők pénteken bevették a szakadár lázadók fővárosát a dél-ázsiai szigetország északi részén.
jan. 2
16:12
Telefonon figyelmeztetik a lakókat házaik lebombázására (Infostart)
Miközben Izrael a szárazföldi bevonulást tervezi Gázába, a területet irányító Hamasz péntekre meghirdette a "Harag napját". Izrael megengedte, hogy a külföldi állampolgárok elhagyják Gázát.
jan. 2
16:12
Most jó lenni építésznek - Oslóban (Kitekintő)
Az újesztendőben, miközben a világ más országai a gazdasági válság okozta recesszió terheit nyögik, a norvégoknak két új középület megterveztetésére és megépítésére is futja majd.
jan. 2
16:14
Napi 21 millió köbméter gázt hiányolnak az oroszok (Infostart)
A Gazprom szerint Ukrajna január 3-tól nem akarja a teljes európai tranzitmennyiséget átengedni az orosz földgázból: 303 millió köbméter helyett 296 millió lenne a továbbított mennyiség.
jan. 2
16:30
Fanatikus iraki öngyilkos merénylet, 23 halott (Kripto Akadémia)
Huszonhárom ember életét vesztette, további húsz pedig megsebesült pénteken Irakban egy öngyilkos robbantásos merényletben - közölte a biztonsági erők szóvivője.
jan. 2
16:32
A pénzügyi válság első tünete egy mélyebb változásnak? (Kripto Akadémia)
Európának a jövőben sokkal inkább szem előtt kell tartani a közös emberi értékeket - hangsúlyozta Erdő Péter bíboros, az Európai Püspöki Konferenciák Tanácsának (CCEE) elnöke a Vatikáni Rádió olasz nyelvű adásának adott nyilatkozatában.
jan. 2
16:34
"A kockázatokat félreárazó, hozamvadász befektetők" a hibásak? (Kripto Akadémia)
Nemcsak a rossz amerikai jelzálogadósságok tömege, hanem a feltörekvő gazdaságok felemelkedésével halmozódó óriási globális egyensúlytalanságok, illetve a folyamat következményeinek "kollektív fel nem fogása" is elősegítette a világgazdaságban pusztító hitelválság kialakulását az amerikai pénzügyminiszter pénteken Londonban idézett nyilatkozata szerint.
jan. 2
16:36
Moszkva kiborult! Az EP rendkívüli ülésének összehívását javasolja (Kripto Akadémia)
Moszkva az Európai Parlament rendkívüli ülésének összehívását javasolja az Ukrajnán áthaladó gáztranzit ügyében - mondta Alekszandr Grusko külügyminiszter-helyettes a Vesztyi hírtelevízió műsorában pénteken.
jan. 2
16:48
A válás tétje: kinek a nyakába varrják a döglött tehenet? (Infostart)
A válásra készülő tehetős kínai házaspárok addig szabadulnának egymástól, amíg alacsony a befektetéseik értéke, a többség válókedvét azonban inkább elveszik a gazdasági problémák. Az ingatlanok leértékelődése Amerikában is új helyzetet teremtett.
jan. 2
17:07
A recesszió betette lábát az amerikai feldolgozóiparba (Kripto Akadémia)
Csaknem három évtizede nem mutatott ilyen alacsony értéket az amerikai feldolgozóiparban dolgozó beszerzési menedzserek véleménye alapján számolt index: decemberre a menedzserek intézete, az ISM 32,4 pontot számolt, ami nem csupán - 50 pont alatti értékével - zsugorodást jelez ezen ipari ágazatban, hanem elmaradt az előzetes elemzői várakozásoktól (35,5 pont) és még inkább a novemberi szerény 36,2…
jan. 2
17:24
Duplájába kerülhet az ukránoknak a gáz (Kitekintő)
Alekszej Miller a Gazprom elnöke kijelentette, hogy január 1-től Ukrajna számra 418 dollár/ezer köbméterre tervezik megemelni a gáz árát.
jan. 2
17:42
Atomlétesítményt is elérhetnek a palesztinok rakétái (Infostart)
Izraelben egyre többen tartanak attól, hogy a Hamász újonnan beszerzett rakétái akár a dimonai atomreaktort is elérhetik. A zsidó államban egyre kevesebb olyan terület van, amelyet ne tudnának elérni a Gázai övezetben és Libanonban aktív milicisták.
jan. 2
18:00
Az első csatát megnyerte az új belga kormány (Infostart)
Bizalmat kapott a belga törvényhozásban a Herman Van Rompuy flamand kereszténydemokrata politikus által vezetett új kormány.
jan. 2
18:00
Leszállítottak kilenc muzulmánt egy amerikai belföldi légijáratról (Metropol)
Leszállítottak kilenc muzulmánt - köztük nyolc amerikai állampolgárt - egy amerikai belföldi járaton közlekedő repülőgépről, mert két utas szerint a jármű biztonságát fenyegető gyanús beszélgetést folytattak - közölte pénteken két érintett.

Keresés