2009. január 21. szerda

jan. 21
5:12
A felelősség új időszaka kezdődik – hangsúlyozta a 44. amerikai elnök százezrek előtt (Népszava)
Nehéz kihívásokra számít Barack Obama. A 44. amerikai elnök, akit tegnap iktattak be sok százezer ember előtt, beiktatási beszédében hangsúlyozta: függetlenül attól, hogy a nehézségeken nem lehet könnyen vagy rövid idő alatt túljutni, Amerika le fogja küzdeni, túl fog jutni ezeken. Kifejtette, hogy Amerika a válság közepén van, háborút folytat az erőszak és a gyűlölet ellen, és a gazdaság helyzete…
jan. 21
6:06
Obama már az első napon nekilát megváltani a világot (Infostart)
Gazdaság, Irak, Közel-Kelet, Guantánamo - a tervek szerint az újonnan beiktatott amerikai elnök már munkába állásának első hetében nekilát megoldani a legégetőbb kérdéseket. Úgy tűnik, mintha Barack Obama egy hét alatt akarná beváltani a hozzá fűzött óriási reményeket.
jan. 21
6:06
Túlzott becsületességét felehetően részegsége okozta (168 Óra Online)
Igen előzékeny vétkessel akadt dolga a rendőrségnek az Egyesült Államokban: az illető telefonált nekik, hogy karambolozott, az autót lopta, ittasan vezette és még jogosítványa sincs.
jan. 21
6:08
Obama: poroljuk le magunkat! (168 Óra Online)
Amerika sok és nehéz kihívással néz szembe, amelyeken nem lehet könnyen vagy rövid idő alatt túljutni, de Amerika le fogja küzdeni a nehézségeket - jelentette ki Barack Obama, az Egyesült Államok 44. elnöke beiktatási beszédében -- írja az MTI.
jan. 21
6:24
Obama beiktatása: máris változások Guantanamón (Startlap)
Felfüggesztették a terroristagyanús személyek kihallgatását a guantánamói amerikai haditengerészeti támaszponton kedden, Barack Obama új amerikai elnök beiktatásának napján. A börtöntábor ügyésze nem sokkal a beiktatási ünnepség...
jan. 21
6:42
Obama beiktatása: felfüggesztett rendeletek és kihallgatások (Infostart)
Barack Obama új amerikai elnök kormányzata felfüggesztette elődje utolsó, még nem jogerős rendelkezéseit - jelentette be kedden a washingtoni Fehér Ház. Felfüggesztették a terroristagyanús személyek kihallgatását is a guantánamói amerikai haditengerészeti támaszponton az elnök beiktatásának napján.
jan. 21
6:42
Két szenátor összeesett a beiktatáson (Népszava)
Két szenátor, Robert Byrd és Ted Kennedy is összeesett kedden a Capitoliumban tartott ünnepi beiktatási ebéden - jelentette a Fox News és a CNN hírcsatorna.
jan. 21
6:44
Guantánamón felfüggesztették a kihallgatásokat (Népszava)
Felfüggesztették a terroristagyanús személyek kihallgatását a guantánamói amerikai haditengerészeti támaszponton kedden, Barack Obama új amerikai elnök beiktatásának napján.
jan. 21
6:46
Elkezdődött a koszovói hadsereg megalakítása (Népszava)
Szerdán megkezdte működését a Koszovói Biztonsági Erő, s ezzel elkezdődött a volt szerb tartomány önálló hadseregének kialakítása.
jan. 21
6:48
Bush utca helyett Obama utca (Népszava)
Ismeretlen mókamesterek a maguk módján ünnepelték Barack Obama amerikai elnök beiktatását San Franciscóban: öntapadós matricákkal Obama utcára keresztelték át a Bush utcát, az amerikai nagyváros egyik fő közlekedési ütőerét.
jan. 21
6:50
Befejeződött az elnöki beiktatási parádé! Részletek (Népszava)
Befejeződött kedden Washingtonban az elnöki beiktatási parádé, amelynek élén Barack Obama elnök a Capitoliumból a Fehér Házba utazott, és amelyen 90 szervezet képviseletében 13 ezren vonultak fel.
jan. 21
6:52
Obama máris bekeményített! Függesztette Bush utolsó rendelkezéseit (Népszava)
Barack Obama új amerikai elnök kormányzata felfüggesztette elődje utolsó, még nem jogerős rendelkezéseit - jelentette be a washingtoni Fehér Ház.
jan. 21
7:00
Az ENSZ az összes gázai határátkelő megnyitását szeretné (Infostart)
Az ENSZ azt szeretné, ha az összes gázai övezeti határátkelő megnyílna és Izrael nem csupán élelmiszert és gyógyszert, hanem építőanyag-szállítmányokat is beengedne a palesztin területre.
jan. 21
7:00
Románia "egységes nemzetállam" - A magyaroknak nem szóltak (Kitekintő)
Félelnöki rendszer bevezetését szorgalmazza Traian Basescu a gyakorlatilag már most is félelnöki demokráciaként működő Romániában. A gyanú szerint az államfő valójában elnöki rendszer bevezetését készíti elő.
jan. 21
7:00
A háború elveszi az emberek fizetését (Népszava)
Az izraeliek és a palesztinok valamennyien kétszer olyan gazdagok lehetnének ma, ha a közel-keleti békefolyamat kezdete óta eltelt csaknem két évtizedben nem folytatódott volna a közöttük lévő konfliktus - állapította meg szerdán közzétett jelentésében egy nemzetközi szakértői csoport.
jan. 21
7:00
Obama felfüggesztette Bush utolsó rendelkezéseit (Startlap)
Barack Obama új amerikai elnök kormányzata felfüggesztette elődje utolsó, még nem jogerős rendelkezéseit - jelentette be kedden a washingtoni Fehér Ház. Rahm Emanuel kabinetfőnök emlékeztetőben utasította a szövetségi intézményeket...
jan. 21
7:36
Februárban kezdődik a vörös khmerek első pere (Kitekintő)
Februárban fog megkezdődni az első per a Kambodzsában közel kétmillió halálos áldozatot követelő vörös khmer rezsim vezetői ellen.
jan. 21
7:54
Az amerikai kormány kérte a guantánamói perek felfüggesztését (Népszava)
Barack Obama új amerikai elnök kormánya kérte helyi idő szerint kedden késő este, hogy a guantánamói börtöntáborban 120 napra függesszék fel azokat a tárgyalásokat, amelyek folyamatban vannak háborús bűnökkel vádolt foglyok ellen.
jan. 21
7:54
Az amerikai kormány kérte a guantánamói perek felfüggesztését (Startlap)
Barack Obama új amerikai elnök kormánya kérte helyi idő szerint kedden késő este, hogy a guantánamói börtöntáborban 120 napra függesszék fel azokat a tárgyalásokat, amelyek folyamatban vannak háborús bűnökkel vádolt foglyok ellen. Öt...
jan. 21
7:56
Vége! Az utolsó izraeli katona is elhagyta az övezetet (Népszava)
Az utolsó izraeli katona is elhagyta szerda hajnalra a Gázai övezetet - jelentette be szerdán egy katonai szóvivő.
jan. 21
8:12
Obama csökkenteni akarta a várakozásokat (Infostart)
Barack Obama józan beiktatási beszédet mondott, amely alatta maradt a várakozásoknak - mondta a Demokratikus Átalakulásért Intézet igazgatóhelyettese az InfoRádió Aréna című műsorában. Magyarics Tamás szerint az új elnöknek az lehetett a célja, hogy mérsékelje az amerikaiak óriási elvárásait.
jan. 21
8:12
Nincs már izraeli katona a Gázai övezetben (HVG)
Az utolsó izraeli katona is elhagyta szerda hajnalra a Gázai övezetet - jelentette be szerdán egy katonai szóvivő.
jan. 21
8:12
Bezár az Artek (Kitekintő)
Nincs pénz a világhírű gyermekközpont működtetésére.
jan. 21
8:12
Hogyan lehet megakadályozni az állami pazarlást? Jó tipp! (Népszava)
A pazarlás ellen és az állami hivatalok jó hírének visszaállítása érdekében a tisztségviselők munkahelyének maximális méreteit is írásba foglalták Kínában.
jan. 21
8:30
A Toyota a király (Napi)
jan. 21
8:30
Guantánamo: Obama a perek felfüggesztését kérte (HVG)
Az új amerikai elnök kormánya Barack Obama beiktatásának éjjelén a bíróságnál kérte, hogy a guantánamói börtöntáborban 120 napra függesszék fel azokat a pereket, amelyek a háborús bűnökkel vádolt foglyok ellen folynak.
jan. 21
8:48
Bővítés: Törökország kijátssza az energia-kártyát (Kitekintő)
Törökország kénytelen lesz átgondolni a Nabucco gázvezetékre vonatkozó stratégiáját, amennyiben az Európai Unió továbbra is blokkolja az olyan kiemelt fontosságú csatlakozási fejezetekről szóló tárgyalásokat, mint az energiapolitika, jelentette be Recep Tayyip Erdogan török miniszterelnök tegnapi brüsszeli látogatása során. A gázvita következtében felmerült problémák miatt, a jövő héten,…
jan. 21
8:48
Bezárták az Egyesült Államok dubaji konzulátusát (Népszava)
Biztonsági okokból szerdán egy napra zárva marad az Egyesült Államok konzulátusa Dubajban.
jan. 21
8:48
Tiltott fegyver bevetését vizsgálják Izraelben (Startlap)
Az izraeli hadsereg belső vizsgálatot folytat abban az ügyben, hogy a nemzetközi tilalom ellenére katonái valóban bevetettek-e foszfortartalmú lövedékeket a Gázai övezetben - írta a Háárec. A vizsgálat tárgyát mintegy húsz lövedék...
jan. 21
9:06
Obama-stop az utolsó Bush-rendeleteknek (HVG)
Barack Obama új amerikai elnök kormányzata felfüggesztette elődje utolsó, még nem jogerős rendelkezéseit - jelentette be a washingtoni Fehér Ház.
jan. 21
9:06
Kouchner beszámolt a gázai konfliktusról (Kitekintő)
Nem érdekli a francia országgyűlési képviselőket a gázai konfliktus!
jan. 21
9:24
Obama Budapesten, pezsgőt bontottak - videó (HVG)
A magyar Humanista Párt a budapesti amerikai követség előtt bontott pezsgőt. Ők abban bíznak, hogy Barack Obama reményt adhat a békének, az emberi jogoknak és a klímavédelemnek. A főváros amerikai kolóniája eközben a Becketts ír kocsában ünnepelte új elnökét.
jan. 21
9:42
Nagy-Britannia az atomrakétáit is elprivatizálta (Kitekintő)
Az Egyesült Királyságnak nincs többé érdekeltsége saját nukleáris robbanófejeinek előállításában. A többségi tulajdon amerikai magánkézbe került.
jan. 21
10:00
Hogyan nézhetett ki Jézus? (HVG)
Senki sem tudja, hogy valójában hogy nézhetett ki Mózes vagy Jézus; míg az egyiptomiak, görögök, rómaiak külleméről fogalmat alkothatunk a műalkotások révén, a zsidóknál a vallás tiltja az emberábrázolást, így hitelesnek tekinthető ókori portrék sincsenek.
jan. 21
10:00
Az ukrajnai gázárak a legmagasabbak Európában (Kitekintő)
Európában csak egyetlen ország - Románia - kénytelen Ukrajnánál magasabb árat fizetni  az orosz gázért - jegyezte meg Konsztantin Borodin a Kijevi Energetikai Kutatóközpont igazgatója.
jan. 21
10:18
Nem Obama hibázott! (Népszava)
Habár a híradások arról szólnak, hogy az eskütétel során Obama rontotta el a szöveget, azonban ez nem igaz, hanem a főbíró mondta rosszul, ezért tűnt úgy mintha a szavába vágna Obama, a beiktatáson egyébként felesége Michelle egy amerikai divattervező ruháját viselte
jan. 21
10:36
Okos mobil 30 forintért vagy ingyen (Napi)
jan. 21
10:36
Amerikai ruhákban parádézott Michelle Obama (HVG)
Az új amerikai first lady, a tengerentúli divat nagykövetének számító Michelle Obama egy kevéssé ismert, kubai születésű amerikai tervező, Isabel Toledo ruháját viselte férje keddi beiktatásán, amivel szakértők szerint "a reményt és az amerikai divatipart" választotta.
jan. 21
10:36
Új korszakot remél a világsajtó Barack Obamától (Infostart)
Az amerikai sajtóhoz hasonlóan a párizsi, a sydneyi, a pekingi és a tokiói újságok is üdvözölték Barack Obamának, az Egyesült Államok 44. elnökének beiktatását, hangsúlyozva a válságban lévő világ óhaját a változásra.
jan. 21
10:36
Gašparovič: "Javult a kormány és a kisebbségek viszonya!" (Kitekintő)
Javult a szlovák kormány viszonya az országban élő nemzeti kisebbségekhez - mondták Gašparovičnak a kisebbségi képviselők.
jan. 21
10:36
Akár Európában is támadhat a Hezbollah? (Népszava)
Egy év telt el Imad Mughniyeh, a libanoni Hezbollah egyik vezetőjének halála óta. A parancsnok Damaszkuszban lelte halálát, amikor egy autóba rejtett bomba robbant fel mellette
jan. 21
10:54
Politikusok lehallgatásával gyanúsítják Basescut (HVG)
„Illegális lehallgatásokra alapozó politikai beavatkozásokról van tudomásom” – mondta tegnap este a bukaresti RealitateaTV egyenes műsorában Claudiu Saftoiu. A külügyi titkosszolgálat (SIE) korábbi vezetője azt állította: „Egy évvel ezelőtt hallottam Románia elnökétől, hogy tudja, mit beszélt Ion Iliescu és Adrian Nastase.”
jan. 21
10:54
Németország tanulhat Obamától (Népszava)
Barack Obamának sikerült az, hogy az amerikai emberek számára a legválságosabb időkben is bizalmat és reményt sugározzon - emelte ki szerdai nyilatkozatában Frank-Walter Steinmeier külügyminiszter.
jan. 21
10:54
Halfarkasoktól tartanak a pilóták (Startlap)
A Föld legdélebbi madárfaja veszélyt jelent az antarktiszi repülőgépekre, mivel példányai gyakran pihennek a melegebb, hómentes kifutópályákon. A délsarki halfarkas (Stercorarius maccormicki) egy agresszív, nagytestű barna madár, amelyet...
jan. 21
10:56
"Gasparovic távozik a magyaroktól, jön Radicová" (Népszava)
A szlovákiai államfőválasztáson nem lebecsülendő ára, szerepe lesz a szlovákiai magyaroknak: részvételük aránya szerint 3-8 százalék szavazatot biztosíthatnak annak a jelöltnek, akit támogatni fognak - írta a Sme című pozsonyi napilap szerdán.
jan. 21
10:58
Obamát lekeverték (Népszava)
A Kínai Központi Televízió (CCTV) hírcsatornája is élőben közvetítette az Egyesült Államok 44. elnökének beiktatási beszédét addig a pontig, amíg Barack Obama arról nem kezdett beszélni, hogy az előző nemzedékek hogyan szálltak szembe a kommunizmussal és fasizmussal.
jan. 21
11:12
A gázviszály lezárását óvatosan értékeli az orosz sajtó (HVG)
Igen óvatosan értékelték az orosz-ukrán gázviszály lezárását jelentő, s remények szerint a jövendő hasonlókat elhárító kétoldalú megállapodást szerdán az orosz lapok. Az ellentmondó közléseket idézve rámutattak: nem tudni, végül mennyit fizet Ukrajna a gázért.
jan. 21
11:12
Barroso összefogásra biztatja az új amerikai elnököt (Kitekintő)
Európa és az Egyesült Államok közötti transzatlanti kapcsolatok szorosabbra fűzését szorgalmazta az új amerikai elnök, Barack Obama keddi beiktatása kapcsán kiadott nyilatkozatában José Manuel Barroso bizottsági elnök.
jan. 21
11:12
Az utolsó katona is kivonult Gázából (Népszava)
A korábbi várakozásoknak megfelelően, Obama hivatalba lépésének idejére Izrael az utolsó katonáját is kivonta a gázai övezet területéről, ezzel befejeződött a több mint három hétig tartó "öntött ólom hadművelet"
jan. 21
11:14
Fontos szerep juthat a magyaroknak Szlovákiában (Népszava)
A szlovákiai államfőválasztáson nem lebecsülendő ára, szerepe lesz a szlovákiai magyaroknak: részvételük aránya szerint 3-8 százalék szavazatot biztosíthatnak annak a jelöltnek, akit támogatni fognak - írta a Sme című pozsonyi napilap szerdán.

Keresés