2009. január 21. szerda

jan. 21
1:55
A világ forradalmai, avagy utószó egy évfordulóhoz (Startlap)
Múlik az idő. Észrevétlenül szállnak el az évek, mi meg csak kapkodunk a szívünkhöz, amikor feleszmélünk. 1968 negyvenedik évfordulóját ünnepelte tavaly a nyugati világ. Mivel az események nem köthetők egyetlen naphoz, a nosztalgiahullám végigvonult a tizenkét hónapon. Úgy, mint nálunk a reneszánsz év.
jan. 21
6:06
Próbált már graffitit festeni? Most megteheti! (Népszava)
A kerület graffitijeit gyűjtötte össze az Angyalföldi Helytörténeti Gyűjtemény hétfőn nyílt, május 10-ig nyitva tartó, nagyszabású kiállítása. Maczó Balázs kurátor szerint a graffiti csak ürügy, a tárlat arra invitál: beszéljük meg közös ügyeinket. A látogatók maguk is festékszórót ragadhatnak véleményük kifejezésére. Természetesen csak a múzeumban szabad a graffiti!
jan. 21
9:06
"Szerettünk olyan zenét csinálni, ami bennünket is megijeszt" (Infostart)
A hatvanas, hetvenes évek egyik meghatározó progresszív rockegyüttese, a 2005-ben újra összeállt Van Der Graaf Generátor új lemezét mutatja be szerda este a Művészetek Palotájában. A koncert alkalmából Peter Hammill, az együttes egyik alapító tagja és vezetője adott rövid interjút az InfoRádiónak.
jan. 21
11:12
A Dekameron megmondja, mit tegyünk a válságban (HVG)
A The Guardian című angol napilap egyik újságírója szerint a válság idején az a legjobb, ha szépirodalmat olvasunk, mert sok erőt meríthetünk az írásokból. Példaként Boccaccio Dekameron című műremekét említi, amely szerinte arra tanít minket, hogy a nehéz időket úgy a legkönnyebb túlélni, ha egymáshoz fordulunk és élvezzük a fizikai örömöket.
jan. 21
12:24
Sebesség, vér, őrület, klisék és tébolyok (HVG)
Sukiyaki Western Django: japán vadnyugat a mozikban. Első számú közellenség: új francia akciófilm. Sötétbe boruló terek: Paul Horn és Harald Hund képei a Knoll Galériában. Pixel: kortárs művek a zenetévén és a Műcsarnokban. Filmplakát-kiállítás és -verseny a Filmszemle idején. 1koncert: Presser Gábor a Sportarénában. A tengeri csiga mint fúvós hangszer; koncert gyerekeknek a Zeneakadémián.…
jan. 21
12:24
Az ezeréves megye (Népszava)
Első írásos említésének ezeréves évfordulóját ünnepli idén Zala megye, ehhez az évfordulóhoz egyebek mellett digitális "kiadványokkal" csatlakozik a megyei levéltár is, amelynek elmúlt évéről és újabb terveiről egyaránt szót ejtettek a szerdai sajtótájékoztatón.
jan. 21
13:00
Elhunyt Papp György (Népszava)
Hosszú betegség után 68 éves korában elhunyt Papp György, az Újvidéki Egyetem Bölcsészettudományi Kara Magyar Nyelv és Irodalom Tanszékének nyugalmazott egyetemi tanára.
jan. 21
13:36
A hónap filmje: Revolutionary Road (Népszava)
Az Egyesült Államokban 1961-ben úgymond felrázta az amerikai irodalmi életet Richard Yates Revolutionary Road címmel megjelent regénye. Nem fogyott belőle sok példány, de az értelmiség izgatott érdeklődése a kor egyik legfontosabb irodalmi alkotásává emelte a középosztálybeli fiatal pár ötvenes évekbeli drámáját, amely a nagyratörő álmok és a megfelelési kényszer közötti ellentmondás feszültségei…
jan. 21
14:30
Capa kiállítás a zsidó múzeumban (Népszava)
Robert Capának, a XX. század egyik legjelentősebb fotóriporterének a képeiből nyílik retrospektív kiállítás pénteken Brüsszelben, a Belgiumi Zsidó Múzeumban.
jan. 21
15:06
Kétmilliárd forintnyi pályázatot írtak ki a Reneszánsz Év során (Népszava)
Hárommillió látogatót vonzott a most véget ért Reneszánsz Év, a reneszánsz időszakát és értékeit népszerűsítő programsorozat - közölte Budai Bernadett kormányszóvivő szerdai tájékoztatóján.
jan. 21
15:24
Jelentős támogatás a szegedi kultúrának (Népszava)
Tizenhét szegedi kulturális szervezettel összesen több mint 28 millió forint értékben kötött különböző produkciókra támogatási megállapodást a csongrádi megyeszékhely; az érintett igazgatók szerdán a Magyar Kultúra Napjához kapcsolódóan írták alá a megállapodásokat.
jan. 21
17:13
Kissy Sell Out (Startlap)
A 2009-es év első Kollektiva Klubjának vendége a BBC Radio One fiatal műsorvezető-sztárja Kissy Sell Out. A londoni dj-producer a legfrissebb underground elektronikus partizenék közvetítőjeként rövid időn belül generációjának Pete Tongjává avanzsált.
jan. 21
17:48
"A szakmának hallatnia kell a hangját, magyar zenei kvóta kell az új médiatörvénybe" - véli Bródy János (Népszava)
"A muzsikusnak dalból van a lelke, / Az egész világ szíve dobog benne, / A muzsikusnak szmoking a kabátja, / És nincs egy igaz, jó barátja. / Megkeresed őt, ha szíved éget, / Ő muzsikál és megvigasztal téged. / Egy nóta és te boldog könnyet ejtesz, / És minden rosszat elfelejtesz." - visszhangzik a fülemben Sebő Miklós sanzonja a Budapest Bár friss előadásában. Vajon száz év múlva lesz hová…
jan. 21
18:06
Támogatja a politika (Népszava)
Mandur László szerint a zenész szakma által képviselt magyar zenei kvótarendszer alapvetően támogatandó, az uniós irányelveknek is megfelel. Az MSZP elnökségi tagja és médiapolitikusa szerint az arányokról még tárgyalni kell az ötpárti egyeztetések során, ugyanis hosszú távú kötelezettség vállalásról van szó. Szalai Annamária üdvözölte a kezdeményezést. A Fidesz médiapolitikusa, az ORTT tagja…
jan. 21
18:08
A SZERZŐK misszióba kezdtek (Népszava)
Tavaly novemberben alakult a Magyar Könnyűzeneszerzők és Szövegírók Egyesülete, a SZERZŐK. A közhasznú egyesület elnökévé a Belmondo zenekar frontemberét, Czutor Zoltánt választották. Az egyesület legfontosabb célkitűzése az, hogy népszerűsítse a magyar szerzők műveit minden fórumon, a legszélesebb szerzői réteget képviselve. A teljesség igénye nélkül az egyesületben helyet foglal Presser Gábor,…
jan. 21
18:24
Pereskedés a Líra-könyvescégeknél (HVG)
Pereskedéshez vezetett az utóbbi évek legnagyobb könyvpiaci felvásárlása, a Líra-Sun Books-fúzió – értesült a HVG.
jan. 21
20:30
Elhappolják a díjakat az öreg metálzenészek a fiatal popbandák elől? (Infostart)
Elorozhatja a brit zenei díjakat a poptól a reneszánszát élő rock és heavy metal. Az olyan fiatal, világszerte divatos és népszerű előadók mellett, mint a Killers, a Coldplay, a Kings of Leon vagy a Radiohead, több díjra is jelölték az Iron Maident, valamint az új lemezével megint a reflektorfénybe kerülő ausztrál AC/DC-t.
jan. 21
23:12
Sztálin felesége (Népszava)
Mind többször igazolódik Ancsel Éva filozófusi bölcsessége, aki arra figyelmeztetett, hogy a történelem eseményei az egyes emberek emlékezetében csak szilánkjaiban élnek. Ehhez hozzátehetjük, hogy ezekből a szilánkokból nem lehet mozaikképet összerakni. Most például kétrészes, amúgy igen érdekes, orosz dokumentumfilmet láthattunk Sztálin feleségéről úgy, hogy a legkülönfélébb rokonok, barátok,…

Keresés