2009. január 24. szombat

jan. 24
6:06
Pogány Judit rendhagyó helyen az aszódi javítóban játszott! (Népszava)
Pogány Judit a 125 éves Aszódi Javítóintézetben játszotta az Örkény Színház és a Pinceszínház közös produkcióját, a Pedig én jó anya voltam című dokumentumdrámát. Ebben annak a fiatalembernek, Molnár Lászlónak az édesanyját adja, aki többször volt börtönben, gyilkolt is, az utolsó kivégzettek közé tartozott Magyarországon. A rendhagyó közönség tagjai különböző módon reagáltak a produkcióra.
jan. 24
8:12
Presser Gábor, rock és kínai holdújév a hétvégi programokban (Infostart)
Presser Gábor koncert és Tribute Fesztivál, filmvetítések és a kínai újévhez kapcsolódó rendezvények is szerepelnek a hétvége kulturális programjai között.
jan. 24
9:06
Hiller: a magyar kulturális diplomácia legnagyobb vállalkozása előtt állunk (Népszava)
Hiller István oktatási és kulturális miniszter nyitott meg két magyar kiállítást péntek este a New York-i Forbes Galériában; az egyiken a Nancy G. Brinker volt budapesti amerikai nagykövet képzőművészeti gyűjteményéből, a másikon Gyugyi László magyar származású amerikai műgyűjtő Zsolnay-kollekciójából válogatott remekművek láthatók.
jan. 24
9:42
Filmszemle előtt: miénk ez a cirkusz (HVG)
Jó volna hinni, hogy a kedden kezdődő idei mustra az összetartozás fóruma lesz: ahol nem a megosztottság, hanem a konstruktív vita és a konszezus kerekedik felül. Volt ilyen szemle, amikor egyértelmű volt, hogy a filmélet felülről való központosításának csak összefogással lehet útját állni. Azóta állandósult a szűnni nem akaró anyázás. - A kritikus várakozásai a startoló 40. Magyar Filmszemle…
jan. 24
10:00
Hamarosan itt A londoni férfi tévés premierje! (Népszava)
Többek között Tarr Béla, Bacsó Péter és Elek Judit filmjeit is műsorra tűzi A magyar film napjai elnevezésű sorozatában a Duna Televízió a 40. Magyar Filmszemle idején, január 26. és február 3. között. A televízió közleménye alapján a Duna TV kulturális műsorai, a Kikötő és a Duna Mozi szemle-összefoglalói mellett minden nap több játék-, dokumentum- és kisjátékfilmet is vetítenek a legfrissebb…
jan. 24
10:18
Elhunyt Baross Gábor (Népszava)
Életének 79. évében elhunyt Baross Gábor Liszt Ferenc-díjas, érdemes és kiváló művész karnagy.
jan. 24
10:20
Rajk László 60 éves (Népszava)
Január 26-án lesz hatvanéves Rajk László építész, látványtervező, a demokratikus ellenzék egykori tagja. Egy interjúban így foglalta össze ars poeticáját: "Elsősorban építész vagyok. Éppen az építész az, aki nagyon sok társadalmi problémával társadalmi mozgással találkozik és azokra kénytelen reagálni."
jan. 24
10:36
Díjazott magyar filmekkel jelentkezik az MTV (Népszava)
Díjazott magyar filmekkel, élő közvetítésekkel és interjúkkal várja nézőit a filmszemle idején az Magyar Televízió. A köztévével koprodukcióban készült alkotások több kategóriában is versenyeznek a szemlén.
jan. 24
10:54
Megjelent a szlovéniai magyarság évkönyve (Népszava)
Új elemekkel gazdagodva megjelent a muravidéki magyarság évkönyve, a Naptár. A szlovéniai Népújság című hetilap és a lendvai (Lendava) Magyar Nemzetiségi Művelődési Intézet közös gondozásában megjelent kiadványban a fiatalokat a helyi diákszínpadról szóló, valamint a magyar sport és a zene új tehetségeit felölelő összeállításokkal próbálják megszólítani.
jan. 24
10:54
A nyam-nyamok és a tudományos rasszizmus (Startlap)
Állatkertben kiállított négerek, emberevésre használt villák, vizeletelvezető csövek és péniszkupakok. Hogyan vélekedett a fehér ember a gyarmatosítottakról? Hogyan vélekedtek az őslakosok a gyarmatosítókról? Le lehet-e számolni a rasszizmussal, tiszteletben tudja-e tartani az ember a másik nép kultúráját? Toleranciára nevelés sok ötlettel a Néprajzi Múzeumban.
jan. 24
12:06
Addig hajszolni a boldogságot, míg az tönkre nem tesz... (Népszava)
Rose Tremain Színarany című most megjelent regényében egy keserű, meghasonlott norfolki férfi, egy kemény, határozott nevelőnő, egy öregasszony, egy maori lány, egy kínai halász, egy sikeres, boldognak és elégedettnek tűnő angol házaspár és egy kisfiú útjai keresztezik egymást Új-Zélandon, az 1860-as évek végén, az aranyláz idején. Titokkal terhelt, szép meséjükben a gyerekek és a felnőttek addig…
jan. 24
12:08
Gyenge című műsort vezet Debreczeni profi módon (Népszava)
Meglehetősen fantáziátlan cím egy közéleti eseményekkel foglalkozó heti műsornak, még ha alcíme szerint: a sajtóban megjelent információk adják a beszélgetések alapját. Végül is minden közéleti jellegű magazin ebből táplálkozik, minthogy a sajtó számol be a hét közéleti eseményeiről. Ezt a gyenge című műsort Debreczeni József vezeti profi módon. Ráadásul a látszatát is kerülni akarja, hogy írásos…
jan. 24
13:00
Bemutatták a Fidesz kulturális stratégiáját (HVG)
A polgári kulturális politika az intézményfenntartásban a jelenleginél aktívabb állami szerepvállalást tart szükségesnek, mert a magánszféra csak akkor fogja támogatni a kultúrát, ha arra az állam is jelentős összegeket fordít - ez az egyik üzenete a Fidesz kulturális stratégiájának, amelyet konferencián mutattak be szombaton, Budapesten.
jan. 24
14:30
"A hetes busz megállójában várakozók önkéntelen utat nyitottak előtte" (Népszava)
A férfiember öltönyben közelítette meg a kukát. Nem azt mondom, hogy Armaniban, kissé gyűrött volt, foltos, de a gallérnál kettéhasadt ing színe tökéletesen harmonizált az öltönnyel, a télvíz idején is nyitott felöltő és a sál nemkülönben. Nejlonszatyrából tört karú baba karja intett ki, a felöltő vállán átvetett, meghatározhatatlan tartalmú, ám láthatóan súlyos zsák durva szövésű volt, mint régen…
jan. 24
14:32
"Most nem tudom pontosan, hogy megöltem-e a feleségemet" (Népszava)
Mennyire ismerte a drága Örkény István az emberi lelket. Beültette például Tótot a budiba, hogy lecsendesítse száztízet verő szívét és kipucolja megrokkant agyát. Tetszik emlékezni ugye, hogy a délceg tűzoltót harctéren botladozó fiának parancsnoka, a mindent félreértő „bőrnagy” vitte romlásba. A náluk vendégeskedő, gránátnyomásos, erőszakos tiszt elől már csak egyetlen helyre lehetett menekülni.…
jan. 24
14:34
"A macskákat élve nyúzza a szakács. Még élve bedobja a megnyúzott testet a forró vízbe." (Népszava)
"Valaki kérdezi, hogy miket olvasok mostanában. Éppenséggel hat könyvet. De ami a legfontosabb: az egyik ládámból előkerült Desmond Morristól Az állati jogok szerződése. Jó, ha mindenki olvasgatja – legalábbis azok, akik emberek szeretnének maradni."
jan. 24
15:43
Egy kis vér nem árt a gyerekeknek (Startlap)
Szerkesztőségünkbe szülői észrevétel érkezett két mesekönyv, a Perrault meséi és A kis ködmön és más mesék című kiadvány kapcsán. A szülők szerint bizonyos részletek túlságosan erőszakosak, és így nem volna szabad gyermekeknek szánt könyvbe beválogatni, illetve ebben a formában közzétenni őket. A kiadók szerint egy kis vér nem árt a gyereknek.
jan. 24
16:19
Egy kis vér nem árt a gyereknek (Startlap)
Szerkesztőségünkbe szülői észrevétel érkezett két mesekönyv, a Perrault meséi és A kis ködmön és más mesék című kiadvány kapcsán. A szülők szerint bizonyos részletek túlságosan erőszakosak, és így nem volna szabad gyermekeknek szánt könyvbe beválogatni, illetve ebben a formában közzétenni őket. A kiadók szerint egy kis vér nem árt a gyereknek.
jan. 24
17:31
Válság és forradalom a zenei életben (Startlap)
Miközben a pénzügyi válság a világ egyik legismertebb koncerttermét is elérte, oszlásnak indult az egyik legsikeresebb ausztrál zenekar, az egyik legnagyobb pop-rock bandába egy kísérleti elektronikában utazó zenész kötött bele, a Faithless meg szövegeihez híven forradalmat akar. Legalábbis a menedzserük ezt állítja.

Keresés