2009. február 1. vasárnap

febr. 1
7:18
Film Hitler merénylőjéről (HVG)
Történelemábrázolás vagy csupán akciófilm? – a Stauffenberg-féle, Hitler elleni merényletről készült amerikai mozi már a forgatás idején heves vitákat váltott ki Németországban.
febr. 1
7:36
Magyar siker New-Yorkban (Népszava)
Kurtág György és Ligeti György művei csendültek fel Eötvös Péter vezényletével szombat este a New York-i Carnegie Hallban; a világ leghíresebb előadóihoz szokott közönséget lenyűgözte a koncert.
febr. 1
10:18
Punk, sanzon és fülledt erotika: Budapesten koncertezik a Nouvelle Vague (Infostart)
A francia Nouvelle Vague a nyolcvanas évek poszt-punk hullámának legnagyobb slágereit adja elő francia sanzonként, karibi dzsesszként, latinos bossa novaként átdolgozva. Az áthallásos szövegekről és énekesnői érzéki előadásmódjáról is ismert csapat vasárnap este az A38-on koncertezik.
febr. 1
10:36
Kurtág és Ligeti a Carnegie Hallban: lenyűgözték a közönségét (HVG)
Kurtág György és Ligeti György művei csendültek fel Eötvös Péter vezényletével szombat este a New York-i Carnegie Hallban; a világ leghíresebb előadóihoz szokott közönséget lenyűgözte a koncert.
febr. 1
10:36
Száznyolcvan éve született Orbán, a "legnagyobb székely" (Népszava)
Száznyolcvan éve, 1829. február 3-án született az Udvarhely megyei Lengyelfalván Orbán Balázs néprajzi gyűjtő, történetíró, politikus, akit az utókor a "legnagyobb székelyként" tart számon.
febr. 1
10:54
Olasz elkötelezettség: Soha ne feledjük a soát (Népszava)
Európában egyedülálló tárgyat vezetett be a római Sapienza egyetem: arra képezi a jelentkezőket, hogy miként tanítsák a soát, miként mondhatják el a zsidók elleni népirtás történetét oly módon, hogy soha ne merülhessen feledésbe Olaszországban. A tanfolyam elvégzése a soá tanítására jogosító master diplomát biztosít.
febr. 1
12:27
Szemjáték (Startlap)
Vöröslött a sudár süldő szőke haja. Lágyan omlott, midőn becélozta a hátsó fotelt a buszon. A lány szemét azonban már hiába kereste Kocsor. Barna volt tán? A jó ég tudja. Rejtve maradt az élet sűrűjében.
febr. 1
13:54
Magyar filmek: Se veled-se nélküled (Népszava)
A filmkészítés egyre nehezebb külföldi partnerek nélkül, de velük sem minden egyszerű - állapították meg a nemzetközi koprodukciókról, a filmforgalmazásról, a hazai és külföldi filmes szakma különbségeiről tartott kerekasztal-beszélgetésen részt vevő fiatal hazai rendezők a 40. Magyar Filmszemlén vasárnap Budapesten.
febr. 1
14:33
Többen voltak szombatig a Filmszemlén, mint tavaly összesen (Startlap)
A 40. Magyar Filmszemle vetítéseire szombat estig mintegy 40 ezer jegyet váltottak, így az idei eseménysorozat már biztosan nézettebb lesz, min a tavalyi, amikor összesen csaknem 37 ezer belépőt adtak el - közölte Kozma Ilona, a szemle programigazgatója...
febr. 1
15:27
Szétszórják az űrben a Star Trek megalkotóját (Startlap)
Az űrben szórják szét 2012-ben a Star Trek című népszerű tudományos-fantasztikus tv-sorozat alkotójának, Eugene Roddenberrynek (1921-1991) és feleségének, Majel Barrett-Roddenberry színésznőnek (1932-2008) a hamvait - jelentette be a ritka...
febr. 1
20:51
Eljött a magyar sci-fi ideje? (Startlap)
Az először a Filmszemlén bemutatott versenyfilmeket sorra véve eljutunk egy pár oldalas Kosztolányi-novella gyönyörűen kivitelezett megfilmesítéséig és két jövőben (vagy talán alternatív jelenben) játszódó alkotásig. A magyar rendezők fantáziája sötétebb, mint valaha.

Keresés