2009. február 13. péntek

febr. 13
6:09
Ki is találta fel a szilikon művészfestéket? (Spa Trend Online)
Kelecsényi Adél, festőművésznő felháborodott azon, hogy Kesztyűs Ferenc háromszoros nemzetközi ezüstérmes grafikus és festőművész beszámolt lapunkban a szilikon művészfestékről, amit a BME két vegyészmérnökével, Demjén Zoltánnal és Nagy Józseffel együtt alkotott meg. A nyolcadik évtizedét taposó művésznő azt mondta, ez a találmány nem is annyira újkeletű, ahogy azt Kesztyűs állítja.
febr. 13
7:03
Eastwood filmjét az élet írta (Metropol)
Christine Collins egyedülálló anya. Fia, Walter születésekor az apa kilépett életükből, így a középvezetői állásban dolgozó nő egyedül neveli gyermekét – okosnak, bátornak, de nem meggondolatlannak.
febr. 13
8:33
Busójárás Budapesten is (Infostart)
A mohácsi busójárás előtt egy héttel Budapest belvárosában is felvonulnak az álarcosok. Az eseményt követően az érdeklődők a Fonó Budai Zeneházban táncház és néprajzi előadások keretében is megismerkedhetnek a mohácsi népszokás hátterével.
febr. 13
9:28
Szász János kapta idén a Fehér György-díjat (Metropol)
Szász János filmrendező vehette át a hét éve elhunyt film- és televíziós rendező emlékére alapított Fehér György-díjat csütörtökön este a budapesti Toldi Moziban.
febr. 13
12:10
Valentin-napi csikidám a diszkóklubban (Metropol)
A virágárusok és édességboltosok napja alkalmából számos klub szenteli a hétvégét a jelenlegi és leendő szerelmespároknak. Van, ahol ez kimerül a dekorációban, és van, ahol ismerkedős játékokkal is szórakozhat a nagyérdemű.
febr. 13
13:58
Kusturica operafilmet rendez a szerbek Ótestamentumából (Metropol)
Operafilmet készít Emir Kusturica világhírű szerb rendező Ivo Andrics Híd a Drinán című művéből. A munkával 2011-re akar elkészülni, mert akkor lesz 50 éve, hogy a szerb író alkotásáért megkapta a Nobel-díjat.
febr. 13
14:34
Egyestés Rózsaszín párduc (Metropol)
Az utolsó napok felé egyre jobban ritkul a Berlinalén a sajtóvetítésekre beülő újságíró közönség. Míg a versenyfilmekre, illetve a korábbi időszakokban vetített alkotásokra általában sorban kell állni, fél órával előbb ott kell lenni, hogy az embernek biztosan legyen helye, vagy jó helye, addig az utolsó két napban ez nem feltétlen van így.
febr. 13
17:33
Átadták a Talentum Díjakat (Infostart)
Hetedik alkalommal osztották ki a fiatal tudósok és művészek elismeréséül szolgáló Talentum Akadémiai és Művészeti Díjat. Idén Farkas Illés Fizikus, dr. Kovács Mihály biokémikus, Lukács Ágnes pszichológus-nyelvész és Bajári Levente balettművész vehette át a díjakat.
febr. 13
17:51
Csökken az orosz dollármilliárdosok száma (Infostart)
Nagy a visszaesés az orosz dollármilliárdosoknál is: a Finansz című orosz lap szerint a számuk 2007-ben még 101 volt, 2008-ban már csak 49. A tíz leggazdagabb orosznak 2008. elején még 221 milliárd dollárnyi vagyona volt, egy évvel rá már mindössze 75,9 milliárdnyi lehet. Oleg Deripaszka, az "alumínium-király" vezeti a listát 40 milliárd dolláros vagyonnal, de a nyersanyagárak összeomlása miatt 30…
febr. 13
18:46
Tutanhamon egyiptomi fáraó aprócska szobrát fedezték fel Irak északi részén (Spa Trend Online)
A szobor a Kr.e. XIV. század közepéről származik. A 12 centiméteres alkotásra Bagdadtól 470 kilométerre északra, Dahuk tartományban bukkantak, egy olyan hely közelében, amelyet a lakosság ősidők óta a Fáraó Kastélyának nevez - olvasható az Archaeologica című régészeti hírportálon.
febr. 13
22:03
Nagy sztárok és kevésbé nagy filmek (Metropol)
Ez lehetne az idei Berlinale vezérmotívuma. Ebben az évben mind a versenyprogramban, mind a különböző szekciókban sok ismert, neves színész és rendező filmjét láthatta a közönség, ennek ellenére az öröm nem lehet maradéktalan.
febr. 13
22:21
A roma festő művészettel küzd az erőszak ellen (Spa Trend Online)
Művészettel az erőszak ellen - ezt a felcímet kapta Kun Pál roma festőművész Ezredévek országútján című, a cigányok vándorlásait, az ősi mesterségeket megörökítő tárlata, amelyet pénteken nyitottak meg a Budai Polgárok Társasága kiállítótermében.

Keresés