2009. február 13. péntek

febr. 13
6:09
Ki is találta fel a szilikon művészfestéket? (Népszava)
Kelecsényi Adél, festőművésznő felháborodott azon, hogy Kesztyűs Ferenc háromszoros nemzetközi ezüstérmes grafikus és festőművész beszámolt lapunkban a szilikon művészfestékről, amit a BME két vegyészmérnökével, Demjén Zoltánnal és Nagy Józseffel együtt alkotott meg. A nyolcadik évtizedét taposó művésznő azt mondta, ez a találmány nem is annyira újkeletű, ahogy azt Kesztyűs állítja.
febr. 13
6:09
Szerepeljen Ön is a Trainspottingban! (Startlap)
Bárki csatlakozhat a Trainspottingból ismert Mark Renton narkós csapatához, hisz a könyv írója, Irvine Welsh egy jótékonysági aukció keretében keresi egyik szereplőjét új regényéhez.
febr. 13
8:33
Busójárás Budapesten is (Infostart)
A mohácsi busójárás előtt egy héttel Budapest belvárosában is felvonulnak az álarcosok. Az eseményt követően az érdeklődők a Fonó Budai Zeneházban táncház és néprajzi előadások keretében is megismerkedhetnek a mohácsi népszokás hátterével.
febr. 13
12:09
Társadalomkritika (Startlap)
Nagy rendező az élet.
febr. 13
12:45
Nem jogsértő a hegedűs játékának szintfelmérése (HVG)
Szabályos a Magyar Rádió (MR) szimfonikusainak kötelező szintfelmérő meghallgatását kimondó munkáltatói utasítás - mondta ki jogerősen a Fővárosi Bíróság.
febr. 13
16:22
Az év fotója is a világválságról szól (Startlap)
A gazdasági válság hatását tükröző képével Anthony Suau amerikai sajtófotós nyerte meg a World Press Photo pályázat 2009-es fődíját. Az év fotóján egy felfegyverzett rendőr egyik szobából a másikba óvakodva vizsgál át...
febr. 13
17:33
Átadták a Talentum Díjakat (Infostart)
Hetedik alkalommal osztották ki a fiatal tudósok és művészek elismeréséül szolgáló Talentum Akadémiai és Művészeti Díjat. Idén Farkas Illés Fizikus, dr. Kovács Mihály biokémikus, Lukács Ágnes pszichológus-nyelvész és Bajári Levente balettművész vehette át a díjakat.
febr. 13
17:51
Csökken az orosz dollármilliárdosok száma (Infostart)
Nagy a visszaesés az orosz dollármilliárdosoknál is: a Finansz című orosz lap szerint a számuk 2007-ben még 101 volt, 2008-ban már csak 49. A tíz leggazdagabb orosznak 2008. elején még 221 milliárd dollárnyi vagyona volt, egy évvel rá már mindössze 75,9 milliárdnyi lehet. Oleg Deripaszka, az "alumínium-király" vezeti a listát 40 milliárd dolláros vagyonnal, de a nyersanyagárak összeomlása miatt 30…
febr. 13
18:46
Tutanhamon egyiptomi fáraó aprócska szobrát fedezték fel Irak északi részén (Népszava)
A szobor a Kr.e. XIV. század közepéről származik. A 12 centiméteres alkotásra Bagdadtól 470 kilométerre északra, Dahuk tartományban bukkantak, egy olyan hely közelében, amelyet a lakosság ősidők óta a Fáraó Kastélyának nevez - olvasható az Archaeologica című régészeti hírportálon.
febr. 13
19:03
Sima, fehér felületen távolba vesző út (HVG)
Schmal Károly képzőművész eddigi, meglehetősen következetes életművéből február végéig áttekintés látható a Budapest Galériában. Alkalmazott grafikusi munkái, plakátjai, nem válnak el művészi munkáitól. Konzekvens, és majdhogynem puritán műveiről, korszakairól és életéről a Műértő című kortárs művészeti lap kérdezte.
febr. 13
22:21
A roma festő művészettel küzd az erőszak ellen (Népszava)
Művészettel az erőszak ellen - ezt a felcímet kapta Kun Pál roma festőművész Ezredévek országútján című, a cigányok vándorlásait, az ősi mesterségeket megörökítő tárlata, amelyet pénteken nyitottak meg a Budai Polgárok Társasága kiállítótermében.
febr. 13
22:21
Műgyűjtők éjszakája: egészséges sznobéria (Startlap)
Kiállításmegnyitók, borgőz, sörszag és ingyen pogácsa nagyon drágán: Hunter S. Thompson-hívő galériakommandónk végigjárta a tizenegyedik Műgyűjtők éjszakáját a belvárosi Falk Miksa utcában.

Keresés