2009. február 1. vasárnap

febr. 1
6:12
Az igazi Robinson: négy évig élt egy lakatlan szigeten (168 Óra Online)
Háromszáz évvel ezelőtt vette fel egy angol hajó Alexander Selkirket, akinek hányattatásai Defoe-t a Robinson Crusoe megírására ihlették.
febr. 1
10:09
Interneten hallható és látható a holokauszt (Múlt-kor)
Az ENSZ 2005-ös kezdeményezése alapján január 27-e lett az emberiség egyik legborzalmasabb népirtásának emléknapja. Az eseménysorozatok kapcsán több nemzetközi gyűjtemény az interneten publikálta a túlélők emlékeit.
febr. 1
11:12
Veszélyben a Gázai övezet történelmi öröksége (Múlt-kor)
Amit 3500 év folytonos háborúival nem sikerült elpusztítani, azt most 22 nap alatt lerombolták. A szakemberek szerint az izraeli-palesztin szakmai összefogás mellett az egyetlen esélyt a nemzetközi intézmények nyomásgyakorlása jelentené.
febr. 1
11:27
Magyar tudós ismertette a világ egyik legdrágább ételét (Infostart)
Emlékévet hirdetett Szekszárd a nemzetközileg elismert természettudós, gombakutató, Hollós László születésének százötvenedik évfordulóján. A tolnai megyeszékhelyen 2009-ben számos gasztronómiai eseményen kerül középpontba az általa kutatott szarvasgomba.
febr. 1
13:18
Malajziában találták meg a legrégibb kőbaltákat (Múlt-kor)
Minden eddiginél régebbinek, nagyjából 1,8 millió évesnek becsült kőbaltákat találtak régészek Malajziában.
febr. 1
13:20
Hamarosan megkezdődik az évszázad árverése (Múlt-kor)
Yves Saint Laurent képei, amelyeket élet- és üzlettársával, Pierre Bergével közösen gyűjtött össze, számos párizsi lakását díszítették. Néhány héten belül azonban a Christie's aukciósház árverésére kerülnek.
febr. 1
14:27
Mit szól ehhez Indy? A mexikói régészek hisznek a szellemekben! (168 Óra Online)
A mexikói régészek, mielőtt a maja civilizáció romjainak feltárásához hozzáfognak, manapság is áldozat bemutatásával kérnek engedélyt a szellemektől.
febr. 1
15:24
Twain szerint nem létezik szólásszabadság (Múlt-kor)
A szólás és véleménynyilvánítás szabadságáról ironizál Mark Twain amerikai író egy eddig kiadatlan esszéjében, amely a Frankfurter Rundschau című német napilapban jelent meg.
febr. 1
15:26
Meseíróval jubilál az OSZK (Múlt-kor)
Két 150 éves jubileumot is kiállítással köszönt ebben az esztendőben az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK): pénteken nyílt meg az 1859-ben született irodalmár, politikus, meseíró, Benedek Elek munkásságát bemutató tárlat.
febr. 1
16:27
Kisebbségi sorsok a 20. században (Múlt-kor)
Az MTA Kisebbségkutató Intézete 2009. február 4-én délután a Kossuth Klubban mutatja be legújabb kisebbségtörténeti könyveit.
febr. 1
16:29
Beépítik a kistarcsai internálótábort (Múlt-kor)
Elkészült Kistarcsa városközpontjának fejlesztési terve, amely szerint a hajdani internálótábor helyén épülne fel az új centrum, ezért az önkormányzat az állami tulajdonban lévő terület átadását kérve levélben fordult az illetékes tárcához.
febr. 1
17:31
Eláztak a németalföldi aranykor festményei (Múlt-kor)
Több tucatnyi értékes festményt ért károsodás a brüsszeli szépművészeti múzeumban annak következtében, hogy a raktárhelyiségben meghibásodott az elektromos nedvességérzékelő berendezés.
febr. 1
18:33
Múzeumba kerülnek Tintin kalandjai (Múlt-kor)
A lehető legtöbb eredeti alkotás kiállítása az egyik legfőbb célja annak a hamarosan megnyíló múzeumnak, amelyet a világhírű képregényalaknak, Tintinnek és rajzolójának, Hergének szenteltek a belgiumi Louvain-la-Neuve városában.
febr. 1
18:35
Bíróság előtt Guatemala polgárháborús múltja (Múlt-kor)
Több mint háromezer büntető feljelentést tett pénteken a guatemalai kormány, azzal vádolva volt katonákat, félkatonai alakulatok tagjait és másokat, hogy súlyos jogsértéseket követtek el a közép-amerikai országban az 1960-tól több mint 35 éven át tartó polgárháborúban.
febr. 1
19:20
Kék fény (Startlap)
Az egész szórakoztatóelektronikai iparág a hollywoodi stúdiókkal karöltve azt várta, hogy a formátumháború véget értével a lejátszók ára csökkenni fog, a gyártók és a kiskereskedők pedig megnyugodva tetemes pénzt ölnek a marketingbe. Ennek örömére pedig a vásárlók úgy elkezdik vásárolni az új technológiával felvértezett készülékeket, mint a cukrot. Nos, hát ez nem jött be.
febr. 1
19:24
Magas vérnyomásúak figyelem! Most különösen vigyázzanak magukra! (168 Óra Online)
Idős korban - kiváltképp 80 éven túl - a vérnyomás a külső hőmérséklettől függően változik: hőségben csökken, hidegben emelkedik - állítják francia kutatók.
febr. 1
20:15
Az érzés megfizethetetlen… a játék ingyen van Gateway II (Startlap)
Fatális véletlen, de a minap két legóemberes játékba is belefutottam. Az egyik, a zombi-ördög lövöldözős szemét említésre se méltó, de ez a Gateway ott van a szeren. A grafika, a játékmenet, az ötlet és a kihívás is teljesen rendben van.
febr. 1
20:39
A kommunista paranoia árnyékában (Múlt-kor)
Mit tegyünk, ha az imperialisták ledobják hazánkra az atombombát? Hogyan készítsünk biztonságos óvóhelyet a kertünkben? Mit vigyünk magunkkal kitelepítéskor és hogyan védekezzünk vegyi támadás ellen? A hasonló kérdésekre a korabeli propagandafilmekbe történő betekintés mellett történészek próbálnak meg válaszolni.
febr. 1
22:18
Tavaszra kész az első aktív készház (168 Óra Online)
Májusban készül el Budapest agglomerációjában az első aktív készház, amely több energiát állít elő, mint amennyit elhasznál, az ára negyedével több, mint a "hagyományos" készházé - mondta az MTI-nek Molnár József, a Grand-Ács Kft. ügyvezetője.

Keresés