2009. február 6. péntek

febr. 6
5:51
Magyar közoktatás: elhanyagolt gyerekek és tanárhiány (168 Óra Online)
A pedagógusok saját becslésük alapján hetente átlagosan 31 órát töltenek az iskola épületében, az intézmények 80 százalékában normál terhelésnek vannak kitéve, s a tanárok 40 százaléka önként vállalt túlmunkát - ez derül ki abból a felmérésből, amelynek összegzését honlapján tette közzé az oktatási tárca. A felmérés szerint az iskolában eltöltött átlagosan 31 órában már benne foglaltatnak - a…
febr. 6
8:57
Rituális edényekből itták a pueblók a kakaót (Múlt-kor)
Szertartásos kakaófogyasztásra szolgáltak a pueblo indiánok különleges, henger alakú agyagedényei - véli egy amerikai kutató.
febr. 6
9:57
Kemény bírságot fizethetnek a klienseiket nem tájékoztató telefon- és netszolgáltatók (transindex.ro)
Muszáj volt rendet rakni, hiszen az ajánlatok annyira bonyolulttá váltak, hogy alig lehetett eligazodni bennük.
febr. 6
10:00
A nácivadász szerint még mindig élhet a mauthauseni mészáros (Múlt-kor)
Komolyan kétségbe vonható a náci háborús bűnösök után kutató jeruzsálemi Simon Wiesenthal Központ csütörtöki közleménye szerint az az értesülés, amely szerint rég elhunyt Aribert Heim, az egyik legkeresettebb náci háborús bűnös.
febr. 6
10:15
Sárga hóból azért ne egyél! (168 Óra Online)
Idős korban mérhetően javítja a gondolkodási képességet és a memóriát a sok flavonoidot tartalmazó ételek, italok rendszeres fogyasztása. A biztató eredményt hozó vizsgálatokat a táplálkozástudomány vezető folyóirata, a Journal of Nutrition összegezte.
febr. 6
11:00
Csodachip: DVD-letöltés egy másodperc alatt drót nélkül (transindex.ro)
Drót nélkül 60 gigahertzes sebességgel képes jelek ...
febr. 6
11:03
A mangalica sertésfajták története (Múlt-kor)
Noha története alig 150 éves, természetközeli tartásának köszönhetően a mangalica ma a legáltalánosabban elterjedt, nemzeti kincsként tisztelt hazai sertés. Az ősi tájfajtákat kiszorító állatfajta sikertörténete mozgatórugóinak eredtünk nyomába.
febr. 6
11:24
Túlzott lehet a félelem az influenzától (Startlap)
Baktériumfertőzés, nem pedig maga az influenzavírus ölhette meg az 1918-as világjárvány áldozatainak többségét. A megállapítás azt jelenti, hogy eltúlzottak lehetnek a várható influenzakövetkezményekre vonatkozó jóslatok - közölték...
febr. 6
12:06
Gdanskban kezdődött a lengyel rendszerváltás (Múlt-kor)
1989. február 6-án kezdődtek meg a kerekasztal-tárgyalások Lengyelországban, melyek az államszocialista rendszer lebontásának első lépései voltak Kelet-Európában. A lengyel tárgyalásos forgatókönyv vált a magyarországi rendszerváltás mintájává is.
febr. 6
12:08
Reneszánsz géniusz Budapesten (Múlt-kor)
Leonardo da Vinci újjáépített találmányai mellett Mona Lisa mosolyának titkaira is választ kaphatnak az érdeklődők a VAM Design Center pincéjében, ahol február 7-étől a Da Vinci - A Géniusz című nemzetközi vándorkiállítás tekinthető meg.
febr. 6
13:33
Liberális nézetei miatt nem választották meg akadémikusnak (168 Óra Online)
Százhetvenöt éve, 1834. február 8-án született Dmitrij Ivanovics Mengyelejev orosz vegyész, a periódusos rendszer kidolgozója.
febr. 6
14:12
Baktériumfertőzés végzett a spanyolnátha áldozataival (Múlt-kor)
Baktériumfertőzés ölte meg az 1918-as világjárvány áldozatainak többségét - állítják az amerikai kutatók, akik ebből arra is következtettek, hogy eltúlzottak lehetnek az influenza várható következményeivel kapcsolatos jóslatok.
febr. 6
15:15
Feltárják a diadalmas császár szülővárosát (Múlt-kor)
I. Justinianus bizánci császár (527. és 565. között uralkodott) szülővárosát tárják fel a régészek Macedóniában. A bizánci erődítmény, Tauresium, amelyet később a császár tiszteletére Justiniana Primának kereszteltek át, a fővárostól 20 kilométerre délkeletre, egy Taor nevű falu mellett található.
febr. 6
16:15
Tél és tavasz között Erdélyben (transindex.ro)
Pénteken teljesen kétarcú Erdély idõjárása: a ködös északon inkább a tél az úr, a derült déli tájakon tavaszt idéz a nap.
febr. 6
16:17
Bioüzemanyag kilélegzett levegõbõl (transindex.ro)
A liverpooli John Lennon repülõtéren a világon els ...
febr. 6
16:19
Papírcetlin terjed a számítógépes vírus (transindex.ro)
Észak-Dakotában szabálytalan parkolásra figyelmezt ...
febr. 6
18:24
Hamisítvány lehet a Jézus-korabeli szír Biblia (Múlt-kor)
Az észak-ciprusi hatóságok egy szír nyelven, az arámi egyik dialektusában írt Bibliát foglaltak le, amikor rajtaütöttek egy helyi csempészhálózaton. Szerintük a kézirat körülbelül 2000 éves lehet, így akár Jézus korából is származhat. A kor szakértői azonban cáfolják ezeket az elképzeléseket.
febr. 6
20:27
Nyugi, egy repülő sem maradt még fent (168 Óra Online)
Mintegy 200 MiG-29 típusú vadászrepülőgép nem csupán harci feladatok végrehajtására nem alkalmas, de felszállni sem képes - ismerte be első ízben az orosz védelmi minisztérium a Kommerszant című moszkvai lap pénteki beszámolója szerint.
febr. 6
22:36
Bioüzemanyag a kilélegzett levegőből? (Startlap)
A liverpooli John Lennon repülőtéren a világon elsőként próbálnak ki egy forradalmian új technológiát, amely az utasok által kilégzett levegőt bioüzemanyaggá alakítják - olvasható a LiveScience című tudományos portálon. Az Origo...
febr. 6
22:54
A kék a kreativitást, a vörös a figyelmet javítja (Startlap)
A vörös szín javítja a részletek iránti figyelmet a tanulásnál, míg a kék kreativitásra serkent - közölték kanadai kutatók a Science magazinban csütörtökön. A megállapításokat alkalmazhatják a reklámokban, a gyógyszerek figyelmeztetéseinél...
febr. 6
23:06
60 évesen ikreket szült első terhességéből (Startlap)
Hatvanévesen lett először anya egy kanadai nő. Ikreket szült, a kisfiúk egészségesek és az édesanya is jól van, az időskori terhesség azonban komoly orvosetikai kérdéseket vet fel - tudósított a CBC tévécsatorna. Ranjit Hayer mindig...

Keresés