2009. január 30. péntek

jan. 30
7:45
Pusztulás szélén Sztálin munkácsi teaültetvénye (Startlap)
Hamarosan eltűnhet a világ legészakibb fekvésű teaültetvénye gazdátlanság következtében a kárpátaljai Munkács mellett. A teacserjét 1949-ben honosították meg a Munkácshoz közeli Vörös-hegyen (Kraszna horka) annak a nagyszabású...
jan. 30
8:33
Az elpirulás az egyik legnagyobb rejtély (Infostart)
Az elpirulás az egyik legnagyobb talány az evolúcióelméletben - állítja egy tudós, aki szerint nem lehet megmagyarázni, miért lesz hirtelen vörös annak az arca, aki zavarban érzi magát.
jan. 30
8:48
Rejtélyek övezik a trónörökös halálát (Múlt-kor)
Százhúsz éve, 1889. január 30-án a Bécs melletti mayerlingi vadászlakban holtan találták Rudolf osztrák-magyar trónörököst és szeretőjét, Vetsera Máriát. A hír szinte hisztérikus hangulatot keltett a Monarchiában, főként annak magyar felében, ahol igen nagy reményekkel tekintettek a kivételes tehetségű, felvilágosult szellemű és művelt Rudolfra.
jan. 30
8:50
Szarmata települést tárnak fel Kecskemét mellett (Múlt-kor)
Szarmata település, avar kori telep és több Árpád-kori falu maradványait találták meg régészek a Kecskemét határában tervezett Mercedes autógyár területének feltárása közben.
jan. 30
8:52
Megfejtették a leghíresebb gyerekmúmia titkát (Múlt-kor)
1920-ban egy olasz orvos a világ egyik legjobb állapotú gyerekmúmiáját hozta létre, ám a pontos receptnek a férfi hirtelen halála miatt nyoma veszett. Hagyatékának átkutatásakor azonban végre fény derült a formula összetevőire.
jan. 30
9:21
I-TV: románul fizetõs, magyarul ingyenes (transindex.ro)
Teszteltük az IPTV-alapú webes tévészolgáltató román és magyar változatát. Elõbbi a kábelszolgáltatók modelljét követi, utóbbi az ingyenes webtévékét.
jan. 30
9:51
Mégsem Mengele felelős a brazíliai fiúkért (Múlt-kor)
A brazil kutatók pár nappal ezelőtt határozottan visszautasították egy argentin történész vádjait, aki szerint a Halál Angyalának kísérletei eredményezték egy helyi kisváros sorozatos ikerszüléseit.
jan. 30
9:57
Kétszer próbálkoztak a jégember megölésével (Startlap)
Ötzi, a jégbefagyott rézkori ember két támadást is elszenvedett nem sokkal halála előtt: az egyiket néhány nappal korábban, erről a jobb kezén lévő mély vágás tanúskodik, a másikat pedig élete utolsó óráiban, amikor egy nyíllal...
jan. 30
10:54
Két támadásba halt bele a jégember (Múlt-kor)
Ötzi, a jégbe fagyott rézkori ember két támadást is elszenvedett nem sokkal halála előtt: az egyiket néhány nappal korábban, erről a jobb kezén lévő mély vágás tanúskodik, a másikat pedig élete utolsó óráiban.
jan. 30
10:56
Vörös dobozokkal emlékeznek a berlini fal lebontására (Múlt-kor)
Január 28-án ünnepélyesen megkezdték azt a közel egy éven át tartó ünnepségsorozatot a német fővárosban, amellyel a Berlint elválasztó fal 1989. november 9-i megnyitására emlékeznek.
jan. 30
11:03
Mérgező a titkos küldetése közben kilőtt náci tengeralattjáró (Startlap)
Kiemelnek a norvég partoknál egy 1945-ben elsüllyesztett német tengeralattjárót, amely titkos hadiipari dokumentumokat és nagy mennyiségű higanyt szállított. Az U-864 Japánba tartott, fedélzetén egyebek között a Messerschmitt Me 262,...
jan. 30
11:27
Új madárfajt fedeztek fel (Startlap)
Immár biztos, hogy új madárfajra bukkantak ornitológusok Kína délnyugati részében, közel a vietnami határhoz. Az öklömnyi nagyságú, a timáliafélék vagy bújkálófélék családjába tartozó madarat először három évvel ezelőtt sikerült...
jan. 30
11:39
Vörös riasztás Alaszkában (Startlap)
Az Egyesült Államok vulkanológusai a vörös riasztási fokon dolgoznak, mivel azt várják, hogy egy alaszkai vulkán bármelyik pillanatban kitörhet. Az alaszkai Anchorage-tól mintegy 110 kilométerre délnyugatra elterülő Mount Redoubt (Erőd-hegy)...
jan. 30
11:57
Baleset áldozata lett a lengyel emigráns kormány feje (Múlt-kor)
Wladyslaw Sikorski tábornok földi maradványainak vizsgálata megerősíti, hogy repülőgép-szerencsétlenségben halt meg 1943-ban a londoni emigrációban működő lengyel kormány feje.
jan. 30
11:59
Végleg lezártnak minősítették a katyni mészárlás ügyét (Múlt-kor)
Lezártnak minősítette az orosz legfelső bíróság a lengyel tisztek 1940-ben, Katyn mellett történt lemészárlásának ügyét csütörtökön, helybenhagyva ezzel a moszkvai területi bíróság tavaly októberi döntését, és elutasítva tíz áldozat hozzátartozóinak fellebbezését.
jan. 30
12:30
Marad február 17. - 2009-01-30 12:15:35 (sat.hu)
Megbukott az analóg tv lekapcsolását eltolni kívánó törvényjavaslat a Republikánus Házban. Lássuk, hogyan érinti ez az amerikaiakat, a kommentezők ott is megmondják.
jan. 30
13:00
Bonyolódik a holokauszttagadó püspök esete (Múlt-kor)
A holokauszttagadó Richard Williamson tradicionalista katolikus püspök megbüntetését követelte csütörtökön Charlotte Knobloch, a Németországi Zsidók Központi Tanácsának elnöke, az izraeli Nagyrabbinátus főtitkára pedig üdvözölte a pápa szerdai nyilatkozatát, amelyben XVI. Benedek elutasította a holokauszttagadás minden formáját. Ugyanakkor csütörtökön újabb olyan nyilatkozat jelent meg a Szent X.…
jan. 30
13:15
Különleges madarat láttak a Duna magyar szakaszán (Startlap)
Sarki sirályt figyeltek meg a Dunán madarászok, legutóbb a harmincas években jegyezték fel ilyen madár látogatását. A sarki sirályt (Larus glaucoides) egy madármegfigyelő és egy gyűrűző vette észre szerda délután Dunavecse térségében,...
jan. 30
14:03
Társadalmi párbeszéd a vitatott emlékművekről (Múlt-kor)
Az Európa Tanács (ET) országaiban a lehető legszélesebb körben folytassanak társadalmi párbeszédet az ellentmondásosan megítélt emlékművekről - szorgalmazta Eörsi Mátyás.
jan. 30
14:36
Megoldódhat a ledek olcsó gyártása (transindex.ro)
Brit kutatók azt állítják, öt éven belül elérhetõv ...
jan. 30
14:38
Láthatóvá teszi az internetes szûrõket a Google (transindex.ro)
Amerikai és európai egyetemekkel összefogva olyan ...
jan. 30
15:06
A legbátrabb várost ünnepelték (Múlt-kor)
A megszálló csehszlovák katonaság 90 évvel ezelőtti kiűzésére emlékeztek Balassagyarmaton csütörtökön.
jan. 30
15:08
Pusztulás fenyegeti Sztálin munkácsi teaültetvényét (Múlt-kor)
Gazdátlanság következtében hamarosan eltűnhet a világ legészakibb fekvésű teaültetvénye a kárpátaljai Munkács mellett.
jan. 30
15:39
Kvantumpötty lesz az új számítógépek alapja? (transindex.ro)
A jelenlegi tranzisztoros számítástechnikai rendsz ...
jan. 30
15:41
Számítógépkezelési tanfolyam nyugdíjasoknak Csíkszeredában (transindex.ro)
Ingyenes számítógép-kezelési és internethasználati ...
jan. 30
15:45
Embriók és magzatok kizsákmányolása? (168 Óra Online)
Abortált magzatokkal a szélütés ellen: engedélyezték az őssejt terápia klinikai kipróbálását az Egyesült Királyságban. A terápia kifejlesztője, a szigetországbeli ReNeuron társaság, most már emberen is megkezdheti a tesztelést.
jan. 30
15:47
A pszichiátria helyzetéről tanácskoztak Debrecenben (168 Óra Online)
A pszichiátriai betegségek immár népegészségügyi problémát jelentenek Magyarországon, az ország bizonyos részein kritikus állapotok uralkodnak - mondta Degrell István, a Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrum Pszichiátriai Klinikájának igazgatója pénteken az MTI-nek.
jan. 30
16:09
Kiemelik Hitler higannyal megrakott tengeralattjáróját (Múlt-kor)
Kiemelnek a norvég partoknál egy 1945-ben elsüllyesztett német tengeralattjárót, amely titkos hadiipari dokumentumokat és nagy mennyiségű higanyt szállított.
jan. 30
16:15
404: alternatívák (Startlap)
Kit ne idegesítene a 404-es hiba? Nincs is attól rosszabb, mikor a keresett oldal helyett csak egy fehér oldal jelenik, amelyen a 404-es hibakód olvasható. Nos, most itt egy pár alternatíva a 404-es redizájnjára.
jan. 30
16:57
Amikor ész nélkül használnak egy netes szolgáltatást (Startlap)
Igen-igen, a blip.fm. Ahogy megjelent a Webisztánon a blip.fm-es poszt, azután a magyar twitteren, a Turulcsiripen elindult a pokol.
jan. 30
17:33
Új módszer az agydaganat ellen (168 Óra Online)
Az immunrendszer serkentésével és génterápiával kísérleti egerekben sikerült legyőzni az egyik legagresszívabb agydaganatot, a glioblasztómát. Az agydaganatok 20 százaléka glioblasztóma, amellyel a diagnosztizált betegeknek csak 5 százaléka él öt évnél hosszabb ideig. A most kidolgozott kezelés során úgynevezett adenovírusvektort fecskendeztek az eltávolított tumor üregébe.
jan. 30
18:27
Egyre hatékonyabbak a rákkezelések (Infostart)
Napjainkban az onkológiai betegellátás költsége egyre magasabb, ugyanakkor a megjelenő gyógyszerek hatására egyre hatékonyabban kezelhető a betegség. A Magyar Klinikai Onkológiai Társaság elnöke szerint igazán nagy változást a biológiai készítmények jelentenek - ezek használata hamarosan rutinszerűvé válhat.
jan. 30
18:48
Budapest-Bamako - 2009-01-30 14:55:41 (sat.hu)
Kis szünettel, de folyt köv. - Zöld határon át
jan. 30
18:50
Három hír az Eutelsat háza tájáról - 2009-01-30 17:34:50 (sat.hu)
Meghibásodott a W2M műhold, az oroszok az Eutelsat 9-en keresztül indítanak digitális csomagot, Belgiumban pedig már a francia ajkúak is elvezhetik a digitális tévézés szépségeit.

Keresés