2009. január 30. péntek

jan. 30
4:57
Nem nyúlnak a gyes-hez és a gyed-hez (Népszava)
Kevesebb teher a munkára, több a fogyasztásra és a vagyonra - így foglalható össze a lényege a Gyurcsány Ferenc által ismertetett adóátrendezési csomagnak. A kormányfő a parlament rendkívüli ülésén konkrét számokat még nem mondott, de azt tudni lehet, hogy egyelőre nem tervezik az eva és az ekho megszűntetését, illetve a lépések nem érintik a gyes-t és a gyed-et. A vázolt elképzeléseket az MDF és…
jan. 30
5:15
Vigyázat, jön a százezres büntetés! (168 Óra Online)
Budapesten a jövőben 100 ezer forintig terjedő pénzbírságot kaphatnak azok az autósok, akik megszegik szmogriadó-rendeletet - döntött a Fővárosi Közgyűlés erről csütörtökön.
jan. 30
5:15
Nem biztos, hogy jobb, ha Szijjártó Péter fizeti a benzinpénzt (Népszava)
Aggályos lehet adózási szempontból Szijjártó Péter Fidesz-szóvivő Audi A4-esének használata. A Népszavának nyilatkozó szakértő beszélt adómentes juttatásról, benzinszámlákról is. Az új kocsi egy öreg, 2006-os A4-est váltott.
jan. 30
5:17
Halálos karambol a 81-esen (168 Óra Online)
Egy ember meghalt a 81-es főúton történt balesetben.
jan. 30
5:33
A helyi MSZP szolidáris, a terézvárosi ellenzéki képviselők fejeket követelnek (Népszava)
Heves, személyeskedő vitává fajult már az első percekben a terézvárosi képviselőtestület tegnapi ülése. Az ok: a helyi Fidesz-frakció az Andrássy út 47. számú ház értékesítése körüli botrány miatt a testület feloszlatását kezdeményezte. Nem először: egy másik ingatlanértékesítés okán tavaly februárban is indítványozták már, ám az önfeloszlatás ezúttal sem sikerült. Így nem lesz előrehozott…
jan. 30
6:24
Citadella: jogvita a város felett (HVG)
Egyes, jogilag releváns tények bejegyzésének elmaradása a hozzájuk fűződő joghatást nem érinti – jelenti ki az ingatlan-nyilvántartásról szóló 1997-es CXLI. törvény. Ezzel kapcsolatos a Citadella műemléki védettsége körül kirobbant vita, amelynek legújabb fejleményeként alkotmánybírósági eljárást kezdeményez a területen építkezni vágyó cég. Az objektum használója, a Citadella Investment Kft.…
jan. 30
7:00
Akár százezres bírság a szmogriadó-rendelet megszegőinek (Infostart)
Budapesten a jövőben 100 ezer forintig terjedő pénzbírságot kaphatnak azok az autósok, akik megszegik szmogriadó-rendeletet - határozott csütörtökön a Fővárosi Közgyűlés. A testület az MSZP és az SZDSZ szavazataival újabb döntéseket hozott a Schöpf-Merei Kórház végelszámolásának lezárása érdekében is; egyebek közt újabb több tízmillió forintot biztosított a helyzet rendezéséhez.
jan. 30
7:03
Baráth Etele: "Ha felkérnek rá, büszkén vállalom" (Népszava)
A szocialaista politikus cáfolta, hogy ő lenne a Magyar Szocialista Párt listavezetője az EP-választáson, azonban ha felkérik vállalná
jan. 30
7:05
Ne legyen forráskivonás a Társadalom Biztosításokból (Népszava)
Kökény Mihály szerint most nem szabad pénzt kivonni az egészségügyből
jan. 30
7:39
Veres: "Sosem ígértük hogy pontos számokat mondunk" (Népszava)
Veres János pénzügyminiszter a Nap-keltében elmondta, hogy még nem sikerült annak a munkának a végére érni, melyek segítségével meg tudnák mondani hogy melyik adóváltoztatásnak milyen eredménye lenne
jan. 30
7:57
Az SZDSZ biztosan nemmel szavaz az ÁFA-emelésre (Népszava)
Az SZDSZ nem támogat semmilyen olyan javaslatot, amelyik az ÁFA emelésére vonatkozik, annak ellenére hogy az új MSZP-s tervek sok kérdésben megegyeznek az SZDSZ elképzeléseivel
jan. 30
8:12
Bajnai: Vissza kell szerezni a befektetők bizalmát (Infostart)
A kormány fájdalmas lépésekkel már tavaly megkezdte a kiadások csökkentését - mondta Bajnai Gordon nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter az InfoRádió Aréna című műsorában. A tárcavezető hangsúlyozta: az állami újraelosztás rendszerének jelentős átalakításával meg kell változtatni az ország haladási irányát, hogy évről évre több pénzt lehessen megtakarítani. A miniszter hangsúlyozta:…
jan. 30
8:14
Tikkasztó hőségtől szenved Ausztrália (Infostart)
Hőhullám sújtja Dél-Ausztráliát, ahol az elmúlt napokban évszázados hőség-rekordok dőltek meg.
jan. 30
8:15
Gyurcsány: Ennek az adócsökkentésnek nem célja a szavazatszerzés (Népszava)
Jól döntött a kormány, amikor a közszféra bérkompenzációját a költségvetési tartalékból fedezték - hangsúlyozta Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a közszolgálati rádió csütörtök reggeli krónikájának adott interjújában; ugyanakkor nem cáfolta az őt kérdező újságíró felvetését, hogy ezt a döntést a Nemzetközi Valutaalap (IMF) rosszallotta.
jan. 30
8:30
Gyurcsány védelmezte a bérkompenzációt (HVG)
Jól döntött a kormány, amikor a közszféra bérkompenzációját a költségvetési tartalékból fedezték - hangsúlyozta Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a közszolgálati rádió csütörtök reggeli krónikájának adott interjújában. Nem cáfolta az őt kérdező újságíró felvetését, hogy ezt a döntést a Nemzetközi Valutaalap (IMF) rosszallotta.
jan. 30
8:48
Jelentősen csökkent a sasok száma Magyarországon - lapszemle (Infostart)
Lezárult a 2009-es sasszámlálás Magyarországon, amelyen szakavatott madarászok az ország minden olyan területét átvizsgálták, ahol sasok fészkelnek vagy telelnek. Kiderült: idén sokkal kevesebb a sas, mint korábban - írja az Index.
jan. 30
8:50
Még 34 településen nincs áram (Infostart)
Pénteken reggel, az üzemzavar harmadik napján még 34 település volt áram nélkül a Nyugat-Dunántúl két megyéjében - közölte az MTI-t az E.ON Észak-dunántúli Áramhálózati Zrt. igazgatóságának elnöke.
jan. 30
8:51
Áramkimaradás a Nyugat-Dunántúlon - még 34 település van áram nélkül (Népszava)
Pénteken reggel, az üzemzavar harmadik napján még 34 település volt áram nélkül a Nyugat-Dunántúl két megyéjében - tájékoztatta az MTI-t az E.ON Észak-dunántúli Áramhálózati Zrt. igazgatóságának elnöke.
jan. 30
9:06
Villanyoszlop ütött agyon egy férfit (HVG)
Egy tolató kamion által kitört villanyoszlop halálra zúzott egy 28 éves férfit Kisvárdán, aki a gépkocsivezetőnek segített a hátrameneti manőverben - közölte a rendőrség.
jan. 30
9:09
Orbán első embere lesz, szívatásról és válságról beszél (168 Óra Online)
A kormány felelőssége, hogy a kialakult válságot kezelje, de ezt nem tette meg – állítja a Fidesz kommunikációs igazgatója, aki a hírek szerint a Deutsch Tamás távozásával megüresedő kabinetfőnöki szék várományosa. Állítja: a Fidesz korábban is megmondta a tutit, de hogy pontosan miként képzelik a jövőt, nem tudjuk meg tőle. Mást igen. PUNGOR ANDRÁS interjúja.
jan. 30
9:24
Meghalt a zsírleszívás után, az osztrákok nyomoznak (HVG)
A kismartoni (eisenstadti) ügyészség nyomozást rendelt el egy 57 éves korában meghalt burgenlandi nő ügyében, akin nem sokkal halála előtt plasztikai műtétet hajtottak végre Sopronban. Az operáló soproni főorvos szerint ő nem követett el műhibát - írta pénteki számában a Kisalföld.
jan. 30
9:45
"Az autóm beszerzése jogszerű volt" (Népszava)
Összehangolt, a magyarországi viszonyokat átrendező, a meglévő viselkedési formákat megváltoztató jogszabály módosításokra van szükség - közölte Veres János pénzügyminiszter a közszolgálati televízió csütörtök reggeli műsorában.
jan. 30
10:00
"Gyurcsány szerepléséhez ácsolt színpad" volt a rendkívüli parlamenti ülés (Infostart)
Az Országgyűlés rendkívüli ülése nem hozott semmilyen újdonságot, csak a hazai politikai élet szokásos megcsontosodott vitáit - mondta a Vision Consulting vezető elemzője. Lakner Zoltán szerint ezzel a konkrét javaslatok nélküli vitával megvárhatták volna a februári rendes ülésszakot. Fűrész Gábor politikai kommunikációs szakértő szerint az ülés nem volt több mint a kormányfő szerepléséhez ácsolt…
jan. 30
10:00
Az SZDSZ nem támogatja az áfaemelést (HVG)
Az áfaemelésre nemmel kell szavaznunk, mert rossz, káros megoldásnak tartjuk - mondta Horn Gábor, az SZDSZ ügyvivője a Nap-keltében. A liberális párt ezt a lépést semmiféle "árukapcsolás" esetén sem tudja támogatni, ehelyett a költségvetés kiadási oldalát kell csökkenteni.
jan. 30
10:03
Egész Európa rajtunk nevethet? (Népszava)
Magyarország késében van az európai uniós elnökségre való felkészülésben - mondta Pálinkás József, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke pénteken Budapesten.
jan. 30
10:18
Széngázhalál Madarason (HVG)
Szén-monoxid-mérgezésben meghalt egy 19 éves nő a Bács-Kiskun megyei Madarason, 23 éves férjét életveszélyes állapotban szállították a mentők a bajai kórházba.
jan. 30
10:20
Családi veszekedésből lövöldözés Terpesen (HVG)
Feleségét és annak új barátját is meg akarta ölni egy terpesi férfi, aki tegnap este állított be a pár lakására - írja a Heves Megyei Online.
jan. 30
10:21
Tatabánya beleveti magát az adóságba (Népszava)
Tatabányán 2,6 milliárd forintos kötvénykibocsátással egészítik ki a 15 milliárd forintos költségvetést, ezzel teljesen kimerítik forrásbővítési lehetőségeiket, mivel az összeg nagysága nem teszi lehetővé további kölcsönök felvételét - tájékoztatta a város alpolgármestere pénteken az MTI-t.
jan. 30
10:36
Tatabánya milliárdos kötvénykibocsátása (HVG)
Tatabányán 2,6 milliárd forintos kötvénykibocsátással egészítik ki a 15 milliárd forintos költségvetést, ezzel teljesen kimerítik forrásbővítési lehetőségeiket, mivel az összeg nagysága nem teszi lehetővé további kölcsönök felvételét - közölte a város alpolgármestere.
jan. 30
10:36
Egyre nő az influenzás megbetegedések száma (Infostart)
Tizenháromezernél is többen fordultak eddig orvoshoz influenzaszerű tünetekkel Közép-Magyarországon, a szakemberek a korábbinál nagyobb járványra számítanak. Az ingyenes védőoltások már elfogytak, de a gyógyszertárak felkészülten várják a rohamot.
jan. 30
10:54
Késésben van-e a soros EU-elnökség előkészítése? (Infostart)
Késésben van, vagy sem Magyarország a 2011-es EU elnökségre való felkészülésben? Politikusok és tudósok vitatkoznak erről egy budapesti konferencián.
jan. 30
11:12
Miért nem adnak hitelt a bankok? (Infostart)
Mi történik akkor, ha valamennyi pénzintézet egyszerre fékezi a hitelkihelyezést? Mit tehetnek a bankok, ha úgy ítélik meg, hogy túlságosan kockázatos a hitelezés? Visszaforgatható-e a magyar gazdaságba az a 25 milliárd dolláros hitel, amit az IMF és az unió adott? - egyebek között ezekre a kérdésekre keresik a választ a jövő héten a kormány és a pénzintézetek képviselői közös egyeztetésükön.
jan. 30
11:14
Hózáporok a hétvégén, enyhülés a jövő héten (Infostart)
A hétvégén hózáporokra, a jelenleginél hidegebb időre lehet számítani - tájékoztatta az InfoRádiót az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa. A jövő hét elején ismét enyhébb időt várnak a meteorológusok. Gyúró György elmondta: a hegyekben síelésre alkalmas az időjárás.
jan. 30
12:06
Elfogták a Bartók Béla úti bankrablás tettesét (Infostart)
Elfogta a rendőrség azt a 44 éves férfit, aki még hétfőn kirabolt egy XI. kerületi, Bartók Béla úti bankot - jelentette be Nyerges Béla őrnagy, a Budapesti Rendőr-főkapitányság rablási osztályának vezetője.
jan. 30
12:06
Nincs áram még 34 faluban (HVG)
Pénteken reggel, az üzemzavar harmadik napján még 34 település volt áram nélkül a Nyugat-Dunántúl két megyéjében - tájékoztatta az E.ON Észak-dunántúli Áramhálózati Zrt. elnöke. A Zalavíz Zrt. reggelre ideiglenesen mindenütt megoldotta a vízszolgáltatást.
jan. 30
12:09
Megszorítás vagy adóátrendezés? (Népszava)
A Fidesz súlyos megszorító csomagnak tartja a miniszterelnök által bejelentett lépéseket és bízik abban, hogy a szocialista frakció nem fogja majd megszavazni ezeket - mondta Navracsics Tibor, az ellenzéki párt frakcióvezetője pénteki sajtótájékoztatóján.
jan. 30
12:24
Hárommilliárdos GVH-bírság az útépítő cégeknek (Infostart)
Három útépítő céget, a Strabag Zrt.-t, az Egút Zrt.-t és a Colas Dunántúli Zrt.-t összesen közel 3 milliárd forintra bírságolt meg a Gazdasági Versenyhivatal versenykorlátozó megállapodás miatt. Az ügyben érintett He-Do Kft. nem kapott bírságot, mert segítette a hivatalt a kartell feltárásában - közölte a GVH.
jan. 30
12:27
A baloldalon a tartalom hiányával van a baj (168 Óra Online)
Nemrég jelent meg tanulmánykötete Az idő nélküli hely címmel, amelyben az antiszemitizmus és az idegengyűlölet eredetét is kutatja. A vallásfilozófus szerint a baloldalnak nincs hatásos ellenszere a jobboldal fundamentalizmusára. SÁNDOR ZSUZSANNA interjúja.
jan. 30
12:27
Az energia mindenek fölött (Népszava)
Az energiakérdés az egyik kiemelt témája lesz a magyar uniós elnökségnek csakúgy, mint a gazdasági válság kezelése - mondta Göncz Kinga külügyminiszter pénteken Budapesten, az MTA-n rendezett tanácskozáson.
jan. 30
12:42
Megvan az egyik bankrabló, a Bartók Béla úti (HVG)
Elfogta a rendőrség azt a 44 éves férfit, aki még hétfőn kirabolt egy XI. kerületi, Bartók Béla úti bankot - jelentette be a rendőrség.
jan. 30
12:44
A Fidesz "súlyos megszorításokat" lát Gyurcsány javaslataiban (HVG)
A Fidesz súlyos megszorító csomagnak tartja a miniszterelnök által bejelentett lépéseket és bízik abban, hogy a szocialista frakció nem fogja majd megszavazni ezeket - mondta Navracsics Tibor, az ellenzéki párt frakcióvezetője.
jan. 30
12:45
Internálótáborból városközpont? (Népszava)
Elkészült Kistarcsa városközpontjának fejlesztési terve, amely szerint a hajdani internálótábor helyén épülne fel az új centrum, ezért az önkormányzat az állami tulajdonban lévő terület átadását kérve levélben fordult az illetékes tárcához - közölte a Pest megyei település polgármestere pénteken az MTI-vel.
jan. 30
13:03
Elkapták a bankrablót! (168 Óra Online)
Elfogta a rendőrség azt a 44 éves férfit, aki még hétfőn kirabolt egy XI. kerületi, Bartók Béla úti bankot - jelentette be Nyerges Béla őrnagy, a Budapesti Rendőr-főkapitányság rablási osztályának vezetője sajtótájékoztatóján.
jan. 30
13:18
Navracsics: Megszorító csomag az adóátrendezés (Infostart)
A Fidesz súlyos megszorító csomagnak tartja a miniszterelnök által bejelentett lépéseket, és bízik abban, hogy a szocialista frakció nem fogja majd megszavazni ezeket - mondta Navracsics Tibor, az ellenzéki párt frakcióvezetője.
jan. 30
13:21
A Vegyépszer megtámadta a Székesfehérvár-Tárnok tendert (Népszava)
A Székesfehérvár-Tárnok vasúti pályaszakaszra kiírt tender egyik vesztese, a Vegyépszer Zrt. megtámadta az eredményt, a Közbeszerzési Döntőbizottság (KDB) megindította a jogorvoslati eljárást - közölte a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF) pénteken.
jan. 30
13:23
Hihetetlen! Közel a megállapodás Ferihegyen! (Népszava)
A pénteki tárgyaláson a Budapest Airport (BA) és a korábban sztrájkot hirdetett két szakszervezet megállapodás-közeli állapotba jutott az utasbiztonság kapcsán - közölte pénteken a BA.
jan. 30
13:36
Halálos autóbaleset Makó határában (HVG)
Halálos balesetet szenvedett egy huszonkilenc éves szegedi férfi, amikor pénteken, nem sokkal dél után, autójával egy fának ütközött Makó határában - közölte a Csongrád Megyei Rendőr-kapitányság szóvivője.
jan. 30
13:36
Vasárnaptól börtön járhat a tojásdobálásért (Infostart)
Február elsejétől akár két évig terjedő börtönbüntetésre is számíthat az, aki gyanús fehér port küld, vagy testi sérülés nélkül gyakorol fizikai ráhatást, például tojással dob meg valakit. Az elkövetőket sokszor nehéz kézre keríteni, de a rendőrség felkészült a törvénymódosítás gyakorlati alkalmazására.
jan. 30
13:38
Közel a megállapodás Ferihegyen (Infostart)
A pénteki tárgyaláson a Budapest Airport (BA) és a korábban sztrájkot hirdetett két szakszervezet megállapodás-közeli állapotba jutott az utasbiztonság kapcsán - közölte pénteken a BA.
jan. 30
13:39
Kezdeményező külpolitikát folytatunk a továbbiakban is (Népszava)
Magyarország az idén is aktív, kezdeményező külpolitikát folytat majd, amelyet a kiszámíthatóság és a folytonosság jellemez - mondta Göncz Kinga külügyminiszter pénteken, amikor a Magyarországra akkreditált diplomáciai testület képviselőivel találkozott. A megbeszélésről a külügyi szóvivő tájékoztatta az MTI-t.

Keresés