2009. január 24. szombat

jan. 24
5:12
Nem isten, hanem a hívők fizetnek (168 Óra Online)
Több tucat egyházat nyilvánvalóan nem hitbéli céllal, hanem gazdasági vállalkozásnak alapítottak: újabb és újabb vallási közösségek jelentkeznek be az egyszázalékos adományokra.
jan. 24
5:12
Na ennek vajon milyen hatása lesz a magyar gazdaságra? (Alternatív Energia)
Értékeljék a külső helyzetet, hogy körvonalazódjon, ennek milyen hatása lesz a magyar gazdaságra - erre kérte tegnap Gyurcsány Ferenc a gazdasági szakértőket. A miniszterelnökkel konzultálók azt ajánlották, hogy a kormány az Európai Unió és a Nemzetközi Valutalap 2009-2010-re vonatkozó előrejelzéseit vegye alapul, és azoknál óvatosabban számoljon. Az unió e héten tette közzé prognózisát, a…
jan. 24
5:30
Az MSZP elköltözött, Gyurcsány maradt (168 Óra Online)
A nemzetközi gazdasági válság magyarországi hatásairól tájékoztatja Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, pártelnök ma az MSZP választmányát a párt új, VI. kerületi székházában.
jan. 24
5:30
Schulz: a szocialisták programjává kell tenni, hogy az emberi méltóság érinthetetlen (Alternatív Energia)
Nyilatkozat elfogadásával zárták a szervezők a "Kísértet járja be Európát: a rasszizmus kísértete" címmel rendezett rendezvényt. Az Európai Parlament szocialista frakciója és ennek tagszervezete, az MSZP EP-delegációja, illetve a Táncsics Alapítvány rögzítették: évente ülést kell tartania az uniós tagállamokban a teendők megbeszéléséről. Gyurcsány Ferenc úgy vélte, a politikai megnyilvánulások…
jan. 24
5:48
Egy párt, amelyben Lampert Mónika alelnök akar lenni (168 Óra Online)
Lamperth Mónika vállalná a megmérettetést alelnöki vagy elnökhelyettesi posztért az MSZP márciusi tisztújító kongresszusán - derül ki a politikus a Népszavának adott interjújából, amelyet a szombati számban közöl a lap.
jan. 24
5:48
Eltűnt a Fidesz magja! Marad az Orbán kultusz, ha tetszik, ha nem (Alternatív Energia)
A múlt hétvégén biztossá vált, amit sejteni már lehetett: júniusban az európai parlamenti választások következményeképpen távozik a magyar belpolitikából Áder János és Deutsch Tamás. Vagyis a régi, „legendás” Fideszből alig marad valaki Orbán Viktor párt- és Kövér László választmányi elnökön kívül. A jelöltekről Orbán döntött, s nyilván pótolhatónak ítélte a két ősfideszest. Csak egyvalaki nem…
jan. 24
6:24
Lamperth Mónika a szociális reform kapcsán ismét szembemegy a kormánnyal? (Alternatív Energia)
Ha Magyarország jól alkalmazkodik a válsághelyzethez, ha jó döntések születnek és ha az ellenzék is belátja, hogy nem most kell ütni a kormányt, akkor az emberek gyorsabban megérthetik a helyzetet és a döntéseknek nagyobb támogatottsága lehet. Egyebek között erről beszélt lapunknak az MSZP elnöki kabinetjének vezetője. Lamperth Mónika szerint olyan intézkedésekre van szükség, amelyek azoknak a…
jan. 24
7:36
Bajban a civil szervezetek (Infostart)
Egyre több problémával kell megküzdeniük a hazai civil szervezeteknek. A pénzügyi válság miatt kevesebb az adományozó, és a hatékony működéshez szükséges törvényi háttér is hiányzik. A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat elnöke felháborítónak tartja, hogy már az adományok után is áfát kell fizetni a civileknek vagy az adományozóknak.
jan. 24
7:36
Átvilágításon a háziorvosok (Alternatív Energia)
Néhány héten belül önként jelentkezhetnek a háziorvosok arra a kormányzati programra, amelyben maguk értékelhetik praxisuk minőségét - olvasható a szombati Népszabadságban. Vojnik Mária, az egészségügyi tárca államtitkára a lapnak elmondta: a program pontos képet adhat a körzetekben zajló orvosi munka minőségéről.
jan. 24
7:54
Saját kocsijában égett halálra (168 Óra Online)
Bennégett az autóban egy személygépkocsi vezetője szombaton kora reggel a 62-es főút Dunaújváros és Perkáta közötti szakaszán - közölte az MTI-vel a rendőrség.
jan. 24
7:54
Több tucat egyházat alapítottak gazdasági céllal (Alternatív Energia)
Több tucat egyházat nyilvánvalóan nem hitbéli céllal, hanem gazdasági vállalkozásnak alapítottak: újabb és újabb vallási közösségek jelentkeznek be az egyszázalékos adományokra - olvasható a szombati Népszabadságban. A napilap szerint nem hagy alább az egyházalapítási láz, számuk ma már meghaladja a másfél százat.
jan. 24
7:56
"Új világ köszönt az európai gázellátásra" (Alternatív Energia)
Zsuga János, az FGSZ Földgázszállító Zrt. vezérigazgatója szerint új világ köszönt az európai, benne pedig a magyar gázellátásra, mert amit korábban elképzelhetetlennek tartottak, azzal mostantól kezdve számolniuk kell.
jan. 24
8:12
MSZP: a elelős politizálás lehetőségei a kialakult világgazdasági helyzetben (Alternatív Energia)
A nemzetközi gazdasági válság magyarországi hatásairól tájékoztatja Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, pártelnök ma az MSZP választmányát a párt új, VI. kerületi székházában.
jan. 24
8:48
Kiürítik a Citrom-szigetet (168 Óra Online)
Az önkormányzat döntése nyomán megkezdődik a Nagykanizsa nyomortelepének számító, az ott lakók által gúnyosan csak Citrom-szigetnek hívott épülettömbök kiürítése - tájékoztatta a Nagykanizsa Vagyongazdálkodási és Szolgáltató Zrt. vezérigazgatója az MTI-t.
jan. 24
8:50
A felsőfokúak nekiállnak csőbombát szerelni (168 Óra Online)
Ma már senkit nem lep meg, ha egyetemen végzett, több nyelven beszélő tanár portásként, asszisztensként vagy pénztárosként keresi a kenyerét. A diplomagyárak túltermelése miatt rengeteg a felsőfokú végzettségű munkanélküli, aki a megélhetésért szinte bármit elvállal. Bár szakemberek szerint a helyzet kezelhető, figyelmeztetnek: ha a „felsőfokúak” nem találnak a papírjuknak megfelelő munkát,…
jan. 24
9:06
Kimosdatják a zsaroló fideszest (168 Óra Online)
A Magyar Demokrata Fórum megdöbbenéssel értesült róla, hogy Romsics Imrét, a kalocsai múzeum igazgatóját eltávolítják vezetői állásából, a szóbeli hivatkozás szerint a 2006-os megzsarolásával kapcsolatos bírósági eljárás miatt. Mint ismeretes, az MDF képviselőjelöltjét 2006-ban Bagó Zoltán, a Fidesz képviselőjelöltje fenyegette meg, hogy ha nem lép vissza, a polgári kormány esetleges hivatalba…
jan. 24
9:24
Amikor végre beszéltek a szörnyű titokról (Infostart)
Éppen húsz évvel ezelőtt a történelmi változások szempontjából meghatározó események történtek Magyarországon. A kormány 1989. január 26-án döntött: megtörténhet Nagy Imre és mártírtársainak újratemetésére. Két nappal később jelentette be Pozsgay Imre, hogy 1956. októberében nem ellenforradalom, hanem népfelkelés volt Magyarországon. Az államminiszter azonban akkor még nem tartotta lehetségesnek…
jan. 24
9:42
Hiába tüntetnek pénzükért a Megyeri híd építői (Infostart)
Másodszor tüntettek pénzükért pénteken a Megyeri híd építésében közreműködő kisvállalkozók. Hiába azonban a transzparenslengetés és a visszafogott követelőzés a kezük nyomán elkészült híd járdáján, pénzükből a legtöbben feltehetőleg nem látnak egy forintot sem - írja a Népszabadság.
jan. 24
9:42
Tényleg végveszélyben a Szent Korona ? (168 Óra Online)
Patrubány Miklós, a Magyarok Világszövetségének elnöke levélben fordult a Szent Korona Testület elnökéhez, Sólyom László köztársasági elnökhöz, kérdéseket intézve hozzá a Szent Korona elzálogosításával kapcsolatban - közölte közleményében az MVSZ Sajtószolgálata.
jan. 24
10:18
Elhunyt Baross Gábor (Infostart)
Életének 79. évében elhunyt Baross Gábor Liszt Ferenc-díjas, érdemes és kiváló művész karnagy - tudatta a család szombaton. Az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bartók Béla Énekkara és Koncertzenekara dirigensét pénteken érte a halál.
jan. 24
10:18
Megdöbbent az MDF (Alternatív Energia)
Megdöbbenésének adott hangot az MDF Romsics Imre, a kalocsai múzeum igazgatójának leváltása miatt; mint a párt elnöksége közleményében írta, a vezetőt "a szóbeli hivatkozás szerint" a 2006-os megzsarolásával kapcsolatos bírósági eljárás okán mozdították el posztjáról.
jan. 24
10:36
"Obama nem akar elődei hibájába esni" (Infostart)
Gesztusértékű, hogy Barack Obama új amerikai elnök két különmegbízottat nevezett ki a Közel-Kelettel kapcsolatos külpolitikára - mondta Rostoványi Zsolt Közel-Kelet-szakértő az InfoRádió Aréna című műsorában. Hozzátette, már a Bush adminisztráció is kiemelten kezelte a térséget, Obama esetében azonban a módszerek eltérőek lehetnek.
jan. 24
10:38
Börtönben lévő gyerekük után vették fel a családi pótlékot (Infostart)
Több mint hétmillió forinttal károsították meg a Magyar Államkincstárat azok a szülők, akik börtönben lévő gyermekük után, saját címükre folyósíttatták a családi pótlékot - tájékoztatta az InfoRádiót a Magyar Államkincstár Észak-Magyarországi Regionális Igazgatóságának igazgatója.
jan. 24
10:54
A Pénzügy orrba nyomta a Blikket (168 Óra Online)
Nem a Pénzügyminisztérium (PM) rejtegette a Nemzetközi Valutaalap (IMF) Magyarországról készített és 2008 novemberében nyilvánosságra hozott országjelentését - közölte a tárca szombaton az MTI-vel, a Blikk című napilap cikkére reagálva.
jan. 24
10:54
Határozatképtelen volt a szegedi közgyűlés rendkívüli ülése (Alternatív Energia)
Valamennyi szocialista és a szabad demokrata képviselő távol maradt, így határozatképtelen volt a szegedi közgyűlés rendkívüli ülése, melyet szombat reggelre hívott össze Botka László polgármester (MSZP).
jan. 24
11:30
Súlyos csatákat vív, de győzelemre áll a hazai mobiltévé (168 Óra Online)
A digitális átállás kezdete döcögősebbre sikerült, mint tervezték. Egyelőre kevés a tartalom, a kereskedelmi tévék jogi útra terelték a csatlakozás vitáját. A műsorszóró minden fórumon visszautasítja a vádat, hogy vállalhatatlan szerződési feltételekkel állt volna elő. Pedig egy meccse még hátravan. A mobilszolgáltatókkal is meg kellene egyezniük, hogy idén elindíthassák kereskedelmi mobiltévé…
jan. 24
11:48
Osztrák halál Kenesénél (168 Óra Online)
Egy 60 éves osztrák állampolgárságú nő halt meg abban a közúti balesetben, amely szombaton történt Balatonkenese és Papkeszi között - tájékoztatta a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóügyeletese az MTI-t.
jan. 24
12:24
Százezrek maradtak áram nélkül az ítéletidő miatt (Infostart)
Mintegy 700 ezer háztartás maradt áram nélkül szombat reggel Franciaország délnyugati részén, és fennakadások vannak a vonatközlekedésben is a térségen végigsöprő heves szélviharok nyomán - közölte a francia áramszolgáltató és a vasúttársaság.
jan. 24
13:00
Elkészült a Fidesz kulturális stratégiája (Infostart)
A polgári kulturális politika az intézményfenntartásban a jelenleginél aktívabb állami szerepvállalás szükséges, mert a magánszféra csak akkor fogja támogatni a kultúrát, ha arra az állam is jelentős összegeket fordít - ez az egyik üzenete a Fidesz kulturális stratégiájának.
jan. 24
13:00
Fidesz: pofátlanság (168 Óra Online)
Bár Magyarország a gazdasági válság közepén van, az embereknek újabb és újabb megszorításokat kell elszenvedniük, a Pénzügyminisztériumban mégis van lehetőség arra, hogy Veres János miniszternek 14 milliós, államtitkárának pedig 8 milliós autót vásároljon a tárca; ez a Fidesz szerint "pofátlanság" - mondta Koszorús László, a Fidesz országgyűlési képviselője. A Fidesz úgy gondolja, "a brutális…
jan. 24
13:00
Gyurcsány: Magyarország gyengesége a belpolitikai háborúskodás (Alternatív Energia)
A világtörténelem első globális válságában Magyarország legnagyobb gyengesége az egy évtizede tartó belpolitikai háborúskodás - mondta Gyurcsány Ferenc miniszterelnök az MSZP választmányának szombati ülésén Budapesten.
jan. 24
13:18
9 éves kislányt erőszakoltak meg osztálytársai Szegeden (168 Óra Online)
Osztálytársukat, egy kilenc esztendős kislányt erőszakoltak meg szegedi fiúk tavaly ősszel - erősítette meg a Magyar Televízió Híradójának értesülését az MTI-nek Tuczakov Szilvána, a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője szombaton.
jan. 24
13:18
Gyurcsány: "engem az támogasson, aki ebben hisz" (Alternatív Energia)
Az MSZP-nek olyan vezetőkre van szüksége, akik a közösen megalkotott és közösen elfogadott politikáért érdemesek megküzdeni, hajlandóak szerepelni - mondta Gyurcsány Ferenc miniszterelnök az MSZP szombati választmányán Budapesten, a márciusi tisztújító kongresszusra utalva.
jan. 24
13:20
Fidesz: az államnak aktív szerepet kell vállalnia a művészeti intézményrendszer létrehozásában (Alternatív Energia)
A polgári kulturális politika az intézményfenntartásban a jelenleginél aktívabb állami szerepvállalást tart szükségesnek, mert a magánszféra csak akkor fogja támogatni a kultúrát, ha arra az állam is jelentős összegeket fordít - ez az egyik üzenete a Fidesz kulturális stratégiájának, amelyet konferencián mutattak be szombaton, Budapesten. A Fidesz kulturális munkacsoportja alkotta meg a kulturális…
jan. 24
13:22
Fidesz: ez pofátlanság! (Alternatív Energia)
Bár Magyarország a gazdasági válság közepén van, az embereknek újabb és újabb megszorításokat kell elszenvedniük, a Pénzügyminisztériumban mégis van lehetőség arra, hogy Veres János miniszternek 14 milliós, államtitkárának pedig 8 milliós autót vásároljon a tárca; ez a Fidesz szerint "pofátlanság" - mondta Koszorús László, a Fidesz országgyűlési képviselője szombaton Budapesten.
jan. 24
13:36
Orosz állami bank lesz a Malév közvetett tulajdonosa (Infostart)
A Malév közvetett tulajdonosa az orosz állami Vnyesekonombank lesz, az üzemeltetés pedig az Aeroflottal partnerségben történik - jelentette be Veres János pénzügyminiszter és Viktor Zubkov orosz első miniszterelnök-helyettes a magyar-orosz gazdasági együttműködési kormányközi bizottság társelnöki találkozóját követően.
jan. 24
14:48
Belül barackszínű az MSZP új székháza (Alternatív Energia)
Jelképes kulcsátadással nyitották meg az MSZP tagsága és szimpatizánsai előtt a párt új székházát szombaton Budapesten, a VI. kerületi Jókai utcában. A kulcsot Simon Gábor, az MSZP választmányának elnöke adta át Gyurcsány Ferenc pártelnöknek a testület ülése előtt.
jan. 24
15:06
MSZP: együttműködésre van szükség (Alternatív Energia)
Az MSZP választmánya szerint nem egyetlen politikai párt feladata a gazdasági válság miatt Magyarország előtt álló feladatok megoldása, hanem a parlamenti pártok, a gazdasági és a civil szervezetek együttműködésére is szükség van - mondta Simon Gábor, az MSZP választmányának elnöke szombaton Budapesten, a testület ülése után tartott sajtótájékoztatón.
jan. 24
15:42
MSZP: nem egy párt feladata a feladatok megoldása (Infostart)
Az MSZP választmánya szerint nem egyetlen politikai pártnak kell a gazdasági válság miatt Magyarország előtt álló feladatok megoldania, a parlamenti erők, a gazdasági és a civil szervezetek együttműködésére is szükség van - mondta Simon Gábor, az MSZP választmányának elnöke a testület ülése után.
jan. 24
15:42
Szijjártó: a szöveg sok, intézkedés semmi, a következmények pedig súlyosak (Alternatív Energia)
Megdöbbentő, hogy mialatt az ország súlyos válságban van, a miniszterelnök legnagyobb problémája az: az MSZP elnökségének tagjai nem nyilatkoznak eleget a televízióban - reagált Gyurcsány Ferencnek az MSZP szombati választmányi ülésén mondott szavaira Szijjártó Péter, a Fidesz szóvivője.
jan. 24
16:00
Több száz milliós adócsalást leplezett le a VPOP (Infostart)
650 millió forintos adócsalási ügyet göngyölített fel a Vám-és Pénzügyőrség Észak-alföldi Regionális Nyomozó Hivatala. A hatóság 19 gyanúsítottal szemben élt vádemelési javaslattal, egy ember előzetesben letartóztatásban van - közölte a szervezet szóvivője.
jan. 24
16:36
Káosz lesz hétfőtől Budapesten (168 Óra Online)
A Budapesten rendezendő Nabucco-konferencia miatt a Belvárosban forgalomkorlátozásokra kell számítani hétfőn, kedden és szerdán. A rendőrségi tájékoztatás felhívja a figyelmet, hogy a Parlament, a Magyar Tudományos Akadémia és a Belváros területén jelentős közlekedési dugók alakulhatnak ki, továbbá részleges zárásra kell számítani a Ferihegyi repülőtérre vezető útvonalon, de csak a delegációk…
jan. 24
16:36
BA: pazarlást okozna a szakszervezeti javaslat (Alternatív Energia)
A Budapest Airport (BA) vezetése szerint pazarlást és létszámfelesleget okozna a szakszervezetek javaslata - közölte a munkáltató a szombati tárgyalásokat összegezve.
jan. 24
17:12
Pazarló a szakszervezetek javaslata? (Infostart)
A Budapest Airport vezetése szerint pazarlást és létszámfelesleget okozna a szakszervezetek javaslata - közölte a munkáltató a szombati tárgyalásokat összegezve.
jan. 24
17:48
Az orosz fél kész együttműködni a Malév működőképességének megőrzésében (Alternatív Energia)
A magyar-orosz gazdasági kapcsolatok fontosabb kérdéseiről, köztük a Malévról és a gázszállításról tárgyalt szombaton Gyurcsány Ferenc miniszterelnök és Viktor Zubkov első orosz miniszterelnök-helyettes - közölte a kormányszóvivő. A találkozón részt vett Veres János pénzügyminiszter is, aki a magyar-orosz gazdasági együttműködési kormányközi bizottság társelnöke, Viktor Zubkovval együtt.
jan. 24
18:24
Csalókon és potyautasokon akar spórolni a szociális miniszter (168 Óra Online)
Szűcs Erika szociális miniszter szerint semmi nem indokolja, hogy ezen a területen azonnali intézkedéseket hozzanak és beavatkozzanak az ellátórendszerbe. A tárcavezető erről azután nyilatkozott az MTI-nek, hogy több kormánytaggal Gyurcsány Ferenccel egyeztettek a világgazdasági válság miatt szükségessé vált intézkedésekről szombaton.
jan. 24
19:18
Szűcs Erika: kritikus helyzetben meg kell találni a nélkülözhető kiadásokat (Alternatív Energia)
Szűcs Erika szociális miniszter szerint semmi nem indokolja, hogy ezen a területen azonnali intézkedéseket hozzanak és beavatkozzanak az ellátórendszerbe. A tárcavezető erről azután nyilatkozott, hogy több kormánytaggal Gyurcsány Ferenccel egyeztettek a világgazdasági válság miatt szükségessé vált intézkedésekről szombaton.
jan. 24
19:36
Nem ismertette a javaslatokat az MSZP - a nap hírei (Infostart)
Konkrét gazdaságösztönző javaslatok ismertetése nélkül ért véget az MSZP választmányának ülése. Nagyobb állami szerepvállalást sürget a Fidesz kulturális stratégiája. 10 hónapig tartó magyar kulturális évad kezdődik az Egyesült Államokban. A nap hírei 2009. január 24-én, szombaton.
jan. 24
19:36
Megölte kisfiát, majd öngyilkos lett (168 Óra Online)
A nyomozás jelenlegi állása szerint megölte három és fél éves kisfiát, majd öngyilkossági szándékkal egy kamionnak rohant a 62-es főúton az az 51 éves rácalmási férfi, aki szombaton reggel a balesetet követően bennégett kocsijában - közölte a rendőrség.
jan. 24
20:30
Áttörés a bioetanol-gyártásban Szegeden (Infostart)
Értéktelen növényi hulladékból állítottak elő üzemanyagként felhasználható bioetanolt a Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Karán. Hodúr Cecília, tudományos dékánhelyettes az InfoRádió kérdésére elmondta: ez a vadonatúj, környezetbarát technológia lehetővé teszi olcsó energia kitermelését anélkül, hogy élelmiszernövények termőterületeit kellene feláldozni.

Keresés