2009. január 6. kedd

jan. 6
5:24
Figyelem! Készülhet az újabb sztrájkra (Népszava)
Hamarosan újabb sztrájkok kezdődhetnek több ágazatban is: szinte biztosra vehető, hogy a VDSZSZ ismét a nyomásgyakorlás eszközéhez nyúl, s mérlegeli a munkabeszüntetés lehetőségét a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) is. A PDSZ egyébként egyedül maradhat a közszféra 13. havi illetményének megvonása elleni akciójával. Úgy tudjuk, eközben a munkaügyi tárcánál azt vizsgálják: szükséges-e…
jan. 6
5:26
A rendőrség a politika kedvenc „játékszerének” tűnik időnként… (Népszava)
A rendszerváltozás óta a rendőrség is sokat változott; olykor botladozva, de azért halad a polgárbarátság felé – állítja Németh Zsolt. A Rendőrtiszti Főiskola adjunktusa szerint ugyanakkor a testület civil kontrollja lényegében nem működik. A fiatalok is gyorsan „bedarálódnak” a rendőrség őskonzervatív szemléletébe.
jan. 6
5:42
A Fidesz kérdez, a kormány válaszol-de mire jó ez? (Népszava)
Határidőre elkészültek azon miniszteri válaszok, amelyeket a Fidesz és a KDNP két ünnep közt megválaszolandó és azóta elhíresült több mint 1300 kérdésére kellett megadni. A javarészt december 19-én és 20-án érkezett megkeresések miatt a minisztériumi dolgozók egy jelentős része karácsony és szilveszter között is dolgozott. Szijjártó Péter Fidesz-szóvivő szerint ez normális, és csak a rossz…
jan. 6
6:45
Képriport: porig égett két ház Dunakeszin (Infostart)
Teljesen leégett két egymás melletti ház Dunakeszin hétfő este, miután öt propán-bután gázpalack felrobbant az egyik épületben. A balesetben személyi sérülés nem történt - közölte Molnár Péter, a Fővárosi Tűzoltó-parancsnokság szóvivője.
jan. 6
6:45
Választások idén és jövőre – mit üzennek a pártok? (HVG)
Jó lenne, ha a júniusi EP-választások az Unió jövőjéről, a Lisszaboni Szerződés ügyéről, a föderalizáció mikéntjéről szólnának, a 2010-es parlamenti választás pedig az euró bevezetéséről, a közjogi kiigazításokról, reformkoncepciók versenyéről. De erre csekély az esély, egymás szapulása valószínűleg folytatódik – véli Novák Zoltán, a Méltányosság Politikaelemző Központ kutatásvezetője.
jan. 6
6:54
Középpontban a keresztféléves képzések (Népszava)
Január 15-én születik döntés a keresztféléves képzések ponthatárairól, a jelentkezők besorolásáról az Oktatási Hivatal értesíti a diákokat - közölte Nagy Gabriella, az Educatio Kht. munkatársa az MTI-vel.
jan. 6
7:12
Az MSZP mégis belement (Népszava)
Az MSZP mégis támogatja az Országgyűlés külügyi bizottságának összehívását, hogy meghallgassák a kormány álláspontját az orosz-ukrán gázvitáról tartandó rendkívüli uniós külügyminiszteri találkozó előtt. Erről Mesterházy Attila, az MSZP parlamenti frakcióvezető-helyettese beszélt az MTI-nek.
jan. 6
7:21
Tovább drágulhatnak a támogatott lakáshitelek (Infostart)
Tovább drágulhatnak a közeljövőben a támogatott lakáshitelek, mivel folyamatosan emelkedik az ügyfeleket terhelő kamat mértékéül szolgáló állampapír-piaci hozam, így könnyen lehet, hogy hamarosan az októberi kamatnövelés hatása is tükröződik a kondíciókban - számol be róla a Világgazdaság. A Budapest Bank és az Erste már megkezdte a kamatok emelését, és hamarosan a többi piaci szereplő is léphet.
jan. 6
7:30
Gaskó: "Nem kaptam miniszterségre felkérő ajánlatot a Fidesztől" (Népszava)
Gaskó István a VDSZSZ elnöke a Nap-kelte reggeli műsorában elmondta, hogy nem kapott miniszterségre felkérő ajánlatot a Fidesztől.
jan. 6
7:39
Folytatódhat a sztrájk Ferihegyen (Infostart)
Szerdától folytatódhat a korábban felfüggesztett sztrájk Ferihegyen.
jan. 6
7:57
Török: Az "őszödi korszaknál" is rosszabb helyzetbe kerülhet a kormány (Infostart)
2008 paradigmaváltást hozott a magyar politikában; az őszi világválság kialakulása óta már nem az a kérdés, hogy hiteles-e a kormány vagy sem, hanem hogy melyik politikai erő tudja legjobban kezelni a válságot - véli a Vision Consulting igazgatója. Az InfoRádió Aréna című műsorában Török Gábor politológus azt mondta: rosszabb helyzetbe kerülhet a kormány, mint az őszödi beszéd kiszivárgásának…
jan. 6
9:45
Kik lesznek a befutók a Fidesz EP-listáján? (HVG)
A Magyar Nemzet információi szerint a Fidesznél rövidesen szentesítik a párt európai parlamenti jelöltlistáját, amelyen helyet kap Szőcs Géza erdélyi magyar költő is. A Magyar Nemzet és a Népszabadság egybehangzóan azt írja, a lista véglegesítésére január 17-én, a Fidesz választmányi ülésén kerül sor.
jan. 6
10:30
"Orbán Viktor nyíltan összekacsint a londoni elemzőkkel?" (Népszava)
A következőkben Navracsics Tibor, a Fidesz frakcivezetőjének internetes blogjegyzetét olvashatják el.
jan. 6
10:48
Száz állattartó tiltakozott Nyíregyházán (Népszava)
Mintegy száz állattartó tartott demonstrációt Nyíregyházán kedden, tiltakozva a térségi feladatokat ellátó állatkórház december 31-ei bezárása ellen.
jan. 6
10:50
Miért mondott le a sármelléki repülőtér vezetője? (Népszava)
Lemondott megbízatásáról Gubicza Ágoston, a sármelléki FlyBalaton repülőteret üzemeltető Cape Clear Aviation Kft. ügyvezető igazgatója - tájékoztatta a társaság kedden az MTI-t.
jan. 6
11:06
Blast From The Past - break a múltból (PestMost.hu)
A mindenki kedvence Blast From The Past vadítón pulzál be 5. életévébe, amit tradícionális breakbeat visszaemlékezéssel ünnepel! Bigbeat, oldskool breaks, nuskool klasszikusok az öreg motorosoktól: Nandee, Fine Cut Bodies, Waxman és a házigazdák felidézésében.
jan. 6
11:08
Magyar remix a Rewind 2.0-n (PestMost.hu)
Immár második etapjához ért az a nemzetközi projekt, amelynek keretében mai előadók dolgoznak fel vagy remixelnek számokat a 70-es, 80-as, 90-es évekből. A Rewind 2.0 egy magyar átdolgozást is felvonultat, mégpedig a Kollektiva dj-jétől, TMX-től.
jan. 6
11:15
A fővárosban 500-600 ezer karácsonyfát gyűjtenek össze (Infostart)
Az ünnepek után 500-600 ezer karácsonyfát gyűjt össze a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt.
jan. 6
11:15
Távozik a sármelléki repülőtér vezetője (HVG)
Lemondott megbízatásáról Gubicza Ágoston, a sármelléki FlyBalaton repülőteret üzemeltető Cape Clear Aviation Kft. ügyvezető igazgatója.
jan. 6
11:33
Megszorító intézkedések a tűzoltóknál (Infostart)
Megszorító intézkedéseket rendelt el a Fővárosi Tűzoltóságnál a testület parancsnoka.
jan. 6
11:39
Alec Empire az A38-on (PestMost.hu)
A január első két hetében karbantartásra téli dokkba vonuló A38 Hajó ritka erős programmal kezdi az új évet: a január közepén újranyitó hajó egyik első 2009-es fellépője a berlini elektronikus hardcore, noise, rave és egyéb súlyos stílusok klasszikus vezéralakja, Alec Empire lesz, aki - bár korábban többször járt Magyarországon - először lép fel élő zenekarával, a Hellish Vortex-szel.
jan. 6
11:42
A Fidesz visszavág a Jobbiknak (Népszava)
A Fidesz a Jobbik alaptalan rágalmai miatt megteszi a szükséges jogi lépéseket - írta az MTI-hez kedden eljuttatott közleményében Cser-Palkovics András. A Fidesz helyettes szóvivője azokra a kijelentésekre reagált, amelyek szerint pártja ajánlószelvényeket adott a IX. kerületben a MIÉP-nek, hogy így gyengítsék a Jobbikot.
jan. 6
11:51
Elgázoltak, majd magára hagytak egy 14 éves lányt (HVG)
Orrcsonttörést szenvedett az a 14 éves, kerékpárral közlekedő lány, akit elütött egy kisteherautó kedden Jánoshalmán; a gépjármű vezetője segítségnyújtás nélkül elhagyta a helyszínt.
jan. 6
11:53
Évi hatezer lakástűz, több mint száz halott (HVG)
Évente mintegy hatezer lakástűz van az országban, tavaly 136-an haltak meg ennek következtében - mondta Dobson Tibor, a Magyar Tűzoltó Szövetség szóvivője kedden, hangsúlyozva, hogy kis odafigyeléssel sok eset megelőzhető lenne, a legtöbb lakástűz ugyanis figyelmetlenség, feledékenység miatt történik.
jan. 6
12:09
Bűncselekménnyel gyanúsítják a meglőtt rendőrt és társát (HVG)
A továbbiakban nem a Kaposvári Nyomozó Ügyészség, hanem a Kaposvári Katonai Ügyészség folytatja le a vizsgálatot a december 29-én éjjel Őrtilos Tölös-hegyen határőrszolgálatot teljesítő két járőrrel szemben, akik egyike egy pisztollyal véletlenül meglőtte a társát - közölte kedden a Somogy Megyei Főügyészség.
jan. 6
12:18
MSZP: 127 milliárd az Új Tudás programra (Népszava)
Az MSZP szerint, bár az ország nehéz gazdasági helyzetben van, az oktatás idei pozíciói nem rosszak - közölte Tatai-Tóth András, a szocialista párt oktatási munkacsoportjának vezetője keddi budapesti sajtótájékoztatóján.
jan. 6
12:27
MSZP: nem rosszak az oktatás idei pozíciói (Infostart)
Az MSZP szerint az ország nehéz gazdasági helyzete ellenére sem rosszak az oktatás idei pozíciói. A szocialista párt oktatási munkacsoportjának vezetője azt mondta: a költségvetésből 27 milliárd, uniós forrásokból pedig mintegy 100 milliárd forintot fordíthatnak az Új Tudás programban megfogalmazott célokra.
jan. 6
12:27
Teljes hírzárlat a meggyilkolt szlovák lány ügyében (HVG)
Az egyetlen gyanúsított néhány nappal a gyilkosság után öngyilkos lett, de a vizsgálatot azóta sem zárta le a rendőrség – írja a szlovák Új Szó.
jan. 6
12:29
Szerdától újra sztrájk lehet Ferihegyen (HVG)
Szerdától folytatódhat a korábban felfüggesztett sztrájk Ferihegyen - írja keddi számában a Népszabadság.
jan. 6
12:31
Februártól új üzemeltető a kazincbarcikai kórház élén (HVG)
Várhatóan február elején veszi át az észak-borsodi Kazincbarcika kórházának működtetését a Debreceni Egyetem Kazincbarcikai Kórház Kft.
jan. 6
12:36
Parragh: "Adócsökkentést!" (Népszava)
Adócsökkentésre, a gazdasági szereplők terheinek mérséklésére lenne szükség, ez persze együtt jár azzal, hogy az állami kiadásokat is csökkenteni kell - mondta Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke kedden Szegeden.
jan. 6
12:45
Nincs telt ház a budapesti hajléktalanszállókon (Infostart)
Nincs telt ház a budapesti hajléktalanszállókon, a kihasználtság 87 százalékos, mindenkit fogadni tudnak - közölte Buzás Endre, a Menhely Alapítvány munkatársa.
jan. 6
12:45
Nincs telt ház a fővárosi hajléktalanszállókon (HVG)
Nincs telt ház a budapesti hajléktalanszállókon, a kihasználtság 87 százalékos, mindenkit fogadni tudnak.
jan. 6
12:45
Sikeres pályázat (PestMost.hu)
A csapadékvíz elvezető árkok és csatornák építésére és felújítására nyert támogatást négy önkormányzat. A Közép-Magyarországi régió összesen 5.5 milliárd forintos keretet osztott szét fel csapadékvíz elvezetésre. Ennek a ceglédi kistérség több mint a felét használhatja fel, azaz 2.5 milliárdot.
jan. 6
12:54
Elképesztő! Ötezer dolgozó elbocsátását jelezték a Közép-Dunántúlon (Népszava)
A múlt év végéig csaknem ötezer dolgozó csoportos létszámleépítésének szándékát, illetve az arra vonatkozó döntést jelentették be a Közép-dunántúli vállalkozások a regionális munkaügyi központnak - közölte a régiós munkaügyi szervezet főigazgatója az MTI-vel.
jan. 6
13:03
Több gyógyszertár zárhat be idén (Infostart)
Több kis forgalmú gyógyszertár zárhat be idén a 2008-as évhez képest - mondta az InfoRádiónak a Magyar Gyógyszerészi Kamara alelnöke. Hankó Zoltán szerint a gyógyszertárak a tavalyinál nagyobb támogatásra szorulnak.
jan. 6
13:05
Parragh: Adócsökkentésre lenne szükség (Infostart)
Adócsökkentésre, a gazdasági szereplők terheinek mérséklésére lenne szükség, ez pedig együtt jár azzal, hogy az állami kiadásokat is csökkenteni kell - mondta Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke.
jan. 6
13:12
Újra bíróság előtt a XII. kerületi turulszobor bontásának ügye (Népszava)
A XII. kerületi turulszobor bontása ügyében indult perben a Fővárosi Bíróság kedden arra kötelezte az alperes Közép-magyarországi Regionális Államigazgatási Hivatalt, hogy igazolja a fennmaradási engedély elutasításáról szóló határozat aláírójának jogosultságát.
jan. 6
13:18
Akadálymentes lett a Zrínyi utcai rendelő (PestMost.hu)
December elejétől már a kerekesszékes, mozgásukban korlátozott személyek is gond nélkül betérhetnek a váci, Zrínyi utcai volt Városgazdálkodási Vállalat udvarán kialakított orvosi rendelőbe. A megközelítőleg négymillió forintba került beruházásnak köszönhetően nemcsak a háziorvost, hanem a fogorvost is meglátogathatják a mozgáskorlátozottak.
jan. 6
13:20
Védelem alatt a Duna-parti fasor (PestMost.hu)
Helyi védettségű természetvédelmi területté nyilvánította a váci képviselő-testület a Duna-parti sétányok fasorait. A rendelet a Liszt Ferenc, az Ady Endre és a József Attila sétányra, illetve a 195 fából álló teljes fasorra vonatkozik. A rendelet január 25-én lép hatályba.
jan. 6
13:21
Nyomozás egy lakásba belőtt szilveszteri rakéta ügyében (HVG)
Tűzijáték-rakéta miatt indított nyomozást a rendőrség ismeretlen tettes ellen Kiskunfélegyházán - közölte a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense kedden.
jan. 6
13:21
Bizonytalan a helyzet Ferihegyen (Infostart)
Nincs döntés arról, hogy folytatják-e szerdától a reptéri munkavállalók a sztrájkot Ferihegyen - mondta az InfoRádiónak a Légiközlekedési Egyesült Szakszervezet elnöke. Csorba Attila hozzátette: az elmúlt napokban semmiféle megállapodás nem született.
jan. 6
13:22
Képviselői fogadóóra (PestMost.hu)
Dr. Bóth János országgyűlési képviselő 2009. január 8-án (csütörtök) 17 órától lakossági fogadóórát tart a Gödi Polgármesteri Hivatalban.
jan. 6
13:23
A Gázai övezet elkerülésére int a külügy (HVG)
A Külügyminisztérium nyomatékosan tanácsolja, hogy a magyar állampolgárok ne közelítsék meg a Gázai övezetet, illetve annak 45 kilométeres körzetét - közölte Szelestey Lajos szóvivő.
jan. 6
13:24
Nevelek továbbra is Göd városához kíván tartozni (PestMost.hu)
Sződön 2008. december 7-én tartottak népszavazást Nevelek településrész hovatartozásáról. A választásra jogosultak 63%-a járult az urnák elé, s szavazataik alapján a jövőben továbbra is Göd városához kívánnak tartozni. A helyzet ettől még nem változott: a két önkormányzat továbbra is pereskedik azon, hogy a nevelekiek a csatlakozó belterületek mellett, mennyi külterületet hozhatnak magukkal.
jan. 6
13:30
"Minél többet vagyunk az utcákon, annál jobb lesz a közbiztonság" (Népszava)
Beiktatták hivatalába Uzonyi Attilát, a Debreceni Városi Rendőrkapitányság december 18-i hatállyal kinevezett vezetőjét kedden a cívisvárosban.
jan. 6
13:39
Újabb forduló a turulszobor ügyében (HVG)
A XII. kerületi turulszobor bontása ügyében indult perben a Fővárosi Bíróság kedden arra kötelezte az alperes Közép-magyarországi Regionális Államigazgatási Hivatalt, hogy igazolja a fennmaradási engedély elutasításáról szóló határozat aláírójának jogosultságát.
jan. 6
13:48
A Fidesz szerint nagy veszélyben van a csepeliek ivóvize (Népszava)
A csepeli csápos kutak vízkészletét veszélyeztető, vélhetően illegálisan lerakott építési és kommunális hulladékhegy haladéktalan felszámolását kezdeményezi Illés Zoltán, a Fidesz környezetpolitikusa és Németh Szilárd, a Fidesz-KDNP csepeli frakcióvezetője.
jan. 6
13:57
Márciusra napolták a turulügy tárgyalását (Infostart)
A XII. kerületi turulszobor bontása ügyében indult perben a Fővárosi Bíróság kedden arra kötelezte az alperes Közép-magyarországi Regionális Államigazgatási Hivatalt, hogy igazolja a fennmaradási engedély elutasításáról szóló határozat aláírójának jogosultságát.
jan. 6
13:57
Gyorshajtás és kopott nyári gumi miatt haltak meg ketten (HVG)
A rendőrségi vizsgálat eddigi adatai szerint gyorshajtás és kopott, nyári gumiabroncsok vezettek a hétfői kisvárdai tömegszerencsétlenségéhez, amely során ketten életüket vesztették, nyolcan pedig - köztük négy gyerek - súlyosan megsérültek - közölte a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei rendőr-főkapitányság sajtóügyeletese kedden.

Keresés