2009. január 5. hétfő

jan. 5
4:48
Több gyógyszer ára csökken! (Népszava)
Január 1-jétől újabb 400 gyógyszer lett olcsóbb, például az onkológiai, az emésztőrendszeri, valamint a szív-érrendszeri panaszok kezelésére szolgáló szerek. Tavaly, a sokéves hiány után – a gyógyszer-gazdaságossági törvény eredményeként – először zárt megtakarítással a gyógyszerkassza. Két év alatt csaknem kétezer készítmény ára csökkent átlagosan 20 százalékkal. Az egészségügyi tárca év végi…
jan. 5
5:06
A Fidesz megint csinálja a fesztivált, de minek?! (Népszava)
Ma adnak választ a minisztériumok arra az 1300 kérdésre, amelyeket karácsony előtt nyújtottak be fideszes és KDNP-s képviselők a minisztereknek, s amelyek miatt több száz embernek kellett dolgoznia a tárcáknál az ünnepek alatt. A Házszabály ugyanis arra kötelezi a minisztereket, hogy 15 nap alatt válaszoljanak a kérdésekre. Ebben az esetben az sem számít, hogy a feltett kérdések egy jelentős része…
jan. 5
5:24
Szócsatározás, amúgy Fidesz módra (Népszava)
Kormányra kerülni, mindenáron – ez volt Orbán Viktor terve 2008-ban, de kudarcot vallott, és ugyanez a terve 2009-re is. Ezzel kommentálta a kormányszóvivő a Fidesz elnökének nyilatkozatát, amelyben Orbán kifejtette: az idei év sikere attól függ, hogy lesz-e politikai változás. Herényi Károly, az MDF frakcióvezetője szerint most az együttműködés, nem pedig egymás legyőzése a nemzet érdeke.
jan. 5
5:26
A gyermeket nevelőknek nem hoz jó hírt 2009 (Népszava)
A családi pótlék összege csak szeptembertől nő, más, gyermekek után járó támogatás és segély viszont nem változik a tavalyihoz képest. Ennek oka, hogy a kormány nem emelte a bázisként is használatos nyugdíjminimum összegét. A minimálbér összege viszont 69 ezerről 71 ezer 500 forintra nőtt, a szakmunkásokat illető garantált bérminimum pedig egységesen 87 ezer forint lett.
jan. 5
5:42
Egyre hevesebb az orosz–ukrán árvita! Reméljük nem mi isszuk meg a levét (Népszava)
Magyarországon egyelőre nem érezhető a mind hevesebb orosz–ukrán gázvita hatása. A szerződésben rögzített orosz földgázmennyiség hiánytalanul megérkezik Ukrajnán keresztül. A nyomás ugyan a múlt hét végén ingadozott, de még a határérték körül van. A hazai tárolókban van elég tartalék, tehát az sem jelentene gondot, ha rövid időre kimaradna a szállítás.
jan. 5
5:44
Kezdődik a fővárosi büdzsé vitája (Népszava)
Már e héten elkezdődhet a koalíciós egyeztetés az önkormányzat idei költségvetési koncepciójáról. Az év végén elkészült, még csak keretszámokat és fiskális irányokat tartalmazó tervezetet február végéig kell tartalommal megtölteni. A legnagyobb fejtörést várhatóan a 35,6 milliárdos beruházási hiány lefaragása okozza majd.
jan. 5
5:46
Korszakalkotó változás a felsőoktatásban (Népszava)
Az egyetemek, főiskolák gazdálkodásának korszerűsítése a legelemibb feltétele annak, hogy a magyar felsőoktatás nemzetközileg versenyképes maradjon. Ezért van nagy jelentősége annak, hogy az Országgyűlés decemberben elfogadta az intézmények vagyongazdálkodását érintő felsőoktatási törvény módosítását. Ennek lényege, hogy az állami felsőoktatási intézmény a vagyonkezelésében lévő állami vagyon…
jan. 5
6:09
Autóval hajtott a kávézóba, majd felgyújtotta a járművet (Infostart)
Kigyulladt egy kávézó hétfő hajnalban a főváros XII. kerületében, a MOM Park bevásárlóközpontban - közölte a tűzoltóság szóvivője.
jan. 5
6:54
Kíváncsiak, hogy melyik megyében nőtt drasztikusan a munkanélküliek száma? (Népszava)
A nyilvántartott álláskeresők száma 15,9 százalékkal nőtt Komárom-Esztergom megyében a 2008 novemberében korábbi év novemberéhez képest. Hasonlóan nagy arányú létszámnövekedés egyetlen megyében sem következett be - tájékoztatta az MTI-t a regionális munkaügyi központ.
jan. 5
7:03
Magyar bor külföldi ruhában (Infostart)
Szinte minden külföldről érkezik, ami a magyar bort "körbeveszi": a palack, a címkepapír, a parafa, sőt még az üveg nyakát díszítő kapszula is. A hazai nedű csomagolásához szükséges honi háttéripar szinte teljesen eltűnt, így viszont a pincészetek kényszerűségből importra költik pénzüket - palackonként akár több száz forintot.
jan. 5
7:05
Még mindig nem lehet korcsolyázni a tavainkon (Infostart)
Csak a kijelölt, ellenőrzött és felügyelt helyeken szabad korcsolyázni - hívta fel a figyelmet a Magyar Tűzoltó Szövetség szóvivője. Dobson Tibor elmondta: a tavakon, kikötők környékén, folyókon, bányatavakon kialakult néhány centiméteres jég még sehol nem alkalmas a sportolásra.
jan. 5
7:48
"Hatalom átvételi kísérlet volt az MDF-en belül" (Népszava)
Herényi Károly az MDF frakcióvezetője a Nap-kelte reggeli műsorában elmondta, hogy puccskísérlettel szerették volna átvenni a hatalmat a párton belül.
jan. 5
8:06
Ki kereste meg Bokros Lajost a politikai elitből? (Népszava)
Bokros Lajos volt pénzügyminiszter a Nap-kelte reggeli műsorában elmondta, hogy azonnal reformok szükségesek ahhoz, hogy az ország megmeneküljön a válság karmaiból.
jan. 5
8:33
A kávézóba hajtott autójával - képriport (Infostart)
Kigyulladt egy kávézó hétfő hajnalban a főváros XII. kerületében, a MOM Park bevásárlóközpontban - közölte a tűzoltóság szóvivője.
jan. 5
9:09
A nyomás csökkent, a gáz mennyisége nem (HVG)
Az elmúlt napokhoz hasonlóan az Ukrajnából Magyarországra érkező földgáz úgynevezett határnyomása alacsonyabb a szerződés szerinti értéknél, de a megrendelt mennyiség hiánytalanul érkezik - közölte a Földgázszállító Zrt. (FGSZ) szóvivője hétfőn reggel.
jan. 5
9:27
Belehajtott a MOM Park kávézójába egy autós (HVG)
Szándékosan belehajtott egy autós a budai MOM Park egyik kávézójának kirakatába, majd felgyújtotta a kocsit és elfutott - értesült a HavariaPress.
jan. 5
9:29
Volt újságíróknak, mai műsorvezetőnek tejel a MeH? (HVG)
Több millió forintot fizetett különböző munkákért volt újságíróknak tavaly a Miniszterelnöki Hivatal (MeH) - írja az Origo, a hétfői Magyar Nemzetre hivatkozva. A Magyar Hírlap volt főszerkesztője például egymilliót kapott sajtófigyelésért, és politikai tanácsokért.
jan. 5
9:45
Emelik az iparűzésit egyes M6-os menti települések (HVG)
Több, az épülő M6-os melletti település önkormányzata a maximális 2 százalékra emelte január 1-jétől az iparűzési adót - írta hétfői számában a Tolnai Népújság.
jan. 5
9:48
Átalakultak az önkormányzati alapítású közhasznú társaságok (PestMost.hu)
A gazdasági társaságokról szóló törvény előírja, hogy a közhasznú társaságoknak 2009. június 30-ig át kell alakulniuk más típusú társasággá vagy jogutód nélkül megszűnhetnek. A gödöllői képviselő-testület 2008-ban meghatározta az általa alapított három kht. átalakításának módját.
jan. 5
9:50
Két helyen is tűz volt (PestMost.hu)
Két helyen is tűz volt tegnap Gyálon. Hajnalban egy melléképület, valamint egy garázs égett, nem sokkal később egy 12m2-es kazánház semmisült meg teljesen. Az oltást a Fővárosi egységekkel közösen a helyi FEGY tűzoltói végezték. Személyi sérülés egyik helyen sem történt de az anyagi kár jelentős.
jan. 5
10:54
Nem találtak bombát Ferihegyen (PestMost.hu)
Egy telefonos fenyegetés miatt zárták le hétfő reggel a Ferihegy 2. Reptér A és B terminálját, mert bombával fenyegetőzött valaki. A tűzszerészek nem találtak semmit.
jan. 5
10:56
Nincs újabb polgármester-jelölt Fóton (PestMost.hu)
Január másodika volt a jelöltjelölés határideje a január 25-i, időközi polgármester-választásra. Mivel új jelölt nem jelentkezett a Helyi Választási Irodán, Móczár Béláné (Független), dr. Mádly Zsolt (Fidesz-KDNP) és Fábry Béla (MSZP) jelöltek közül választják Fót új polgármesterét.
jan. 5
10:58
Sebességkontroll az M0-ás autóúton (PestMost.hu)
Sok baleset történik az M0-s autóúton, ezért megtiltják a kamionnal való előzést, valamint fix sebességmérőket telepítenek az M0-ás autóút M1-es és az M5-ös autópályát összekötő, 26 kilométeres szakaszán.
jan. 5
11:27
Tavasszal folytatódnak az uniós útfelújítások Pest megyében (PestMost.hu)
Jelenleg hét projekt keretében folynak Pest megyében a Közép-magyarországi Operatív Programban (KMOP) foglalt útfelújítások, melyek európai uniós társfinanszírozással valósulnak meg. További öt projekt esetében a kivitelezők téli szünetet tartanak: a munkák tavasszal folytatódnak, amint az időjárás megengedi.
jan. 5
11:42
Jégszobrokkal harcolnak a klímaváltozás ellen (Népszava)
Az éghajlatváltozás miatt kihalt vagy kihalással veszélyeztetett állatokat mintázó jégszobrokat állítanak fel a főváros néhány forgalmas pontján január 7. és 10. között, hogy felhívják a figyelmet a klímaváltozás elleni küzdelem szükségességére.
jan. 5
12:09
A köztévé nézői szerint az év települése Kaposvár (HVG)
Kaposvár nyerte el a Magyar Televízió (MTV) Az év települése díját; az elismerést a somogyi megyeszékhely képviseletében Szita Károly polgármester vette át hétfőn Budapesten Medveczky Balázstól, a közmédium ügyvezető alelnökétől.
jan. 5
12:33
Megnyílt a Tófürdő jégkoripályája (PestMost.hu)
A legfrissebb mérések szerint a jég vastagsága mindenhol eléri (néhány helyen meg is haladja) az előírt és biztonságos 10 centimétert, így a napokban megnyitott a jégkoripálya a gyömrői tavon. Az elmúlt évekhez hasonlóan most is zenével, forró teával és forralt borral várnak mindenkit.
jan. 5
12:36
157 kérdés érkezett a Fidesztől és a KDNP-től a szociális tárcához (Népszava)
Összesen 157 kérdés érkezett a Szociális és Munkaügyi Minisztériumhoz (SZMM) a tavalyi év végén a Fidesztől és a KDNP-től, amelyek nagy részére hétfőig továbbították is a válaszokat - mondta Korózs Lajos, a tárca államtitkára sajtótájékoztatón hétfőn Budapesten.
jan. 5
12:38
Az MSZP-nél előtérbe kerültek a romák (Népszava)
Az MSZP szerint az idén egymilliárd forinttal több támogatás jut a célzott romaprogramokra, mint 2008-ban - mondta Teleki László, a párt országgyűlési képviselője hétfőn Budapesten, sajtótájékoztatón.
jan. 5
12:40
Átadták a szentesi légimentő-bázist (Népszava)
Átadták hétfőn a szentesi légimentő-bázist, amely - mint azt Budai Bernadett kormányszóvivő a létesítmény ünnepélyes átadásán hangoztatta - az ország legkorszerűbb ilyen létesítménye, s a légimentés feltételeit Bács-Kiskun, Békés és Csongrád megyében, valamint Jász-Nagykun-Szolnok megye déli részén biztosítja.
jan. 5
12:54
Elutasították a Fidesz elleni panaszt (Népszava)
Egyhangúlag elutasította a ferencvárosi választási bizottság a Fidesz le nem adott ajánlószelvényeivel kapcsolatos panaszt hétfői ülésén.
jan. 5
13:03
"Ha rá akarnak lőni Dávid Ibolyára, én eléállok" (Infostart)
Első fokon kizárták a Magyar Demokrata Fórumból a párt kiskunfélegyházi elnökét, mert az országos elnökválasztást megelőző Bács-Kiskun megyei tisztújításon nem a Dávid Ibolya erős emberének tartott Karsai Pétert, hanem az Almássy Kornél hívének számító Lasztovicza Gábort támogatta. Jászberényi László az InfoRádiónak azt mondta: nagyon szereti a pártelnökasszonyt, azonban még Haynau is…
jan. 5
13:03
Leállt a balatoni komp a jég miatt (HVG)
Vasárnap éjjel annyira megvastagodott a Balaton jégtakarója, hogy azt hétfő reggel már nem tudta feltörni a menetrend szerinti komphajó, ezért bizonytalan ideig szünetel a Szántód-Tihany közötti kompjárat.
jan. 5
13:21
Akár már a héten újabb sztrájkhullám jöhet (Infostart)
Akár már a héten folytatódhatnak az év végi ünnepek miatt felfüggesztett sztrájkok, miután sem a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete, sem a Repülőtéri Dolgozók Szakszervezete nem tudott megállapodni a munkáltatókkal. A munkabeszüntetésekhez csatlakozhat a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete is, amely egyedüliként nem fogadta el a kormány 13. havi illetménykompenzációjának ajánlatát.
jan. 5
13:39
Átadták az ország legkorszerűbb légimentő-bázisát (Infostart)
Átadták hétfőn a szentesi légimentő-bázist, amely - mint azt Budai Bernadett kormányszóvivő az ünnepi eseményen hangoztatta - az ország legkorszerűbb ilyen létesítménye, s a légi mentés feltételeit Bács-Kiskun, Békés és Csongrád megyében, valamint Jász-Nagykun-Szolnok megye déli részén biztosítja.
jan. 5
13:48
A Fidesz ingyen sajtószemlézne a kormánynak (Népszava)
A Fidesz felhívja a kormányt és Gyurcsány Ferenc miniszterelnököt, hogy azonnali hatállyal vonja vissza az MSZP-hez közeli újságírókkal kötött megbízási szerződéseket - mondta Koszorús László, az ellenzéki párt képviselője hétfői sajtótájékoztatóján, Budapesten.
jan. 5
13:50
Válság utáni első levegővétel (Népszava)
Hét cégvezető, vállalkozó írta alá hétfőn az önkormányzattól 2008-ban elnyert támogatásról szóló szerződéseket Bonyhádon. Tavaly a pályázat két fordulójában tizenhárom társaság, egyéni vállalkozó kapott támogatást összesen 34 munkahely létrehozásához.
jan. 5
14:06
Sólyom dönt egy áramlopó kegyelme felől (Népszava)
A köztársasági elnöktől kért kegyelmet az a sajókazai hatgyermekes roma férfi, akit még az elmúlt évben áramlopás miatt letöltendő büntetésre ítéltek - adta hírül a BorsodOnline hétfőn.
jan. 5
14:33
Ismét torlódik a belépő határforgalom a Dél-Alföldön (HVG)
A Nyugat-Európába utazó vendégmunkások nagy száma miatt egyórás várakozás alakult ki a röszkei autópálya-határátkelőhely belépő oldalán hétfő délután.
jan. 5
14:42
Ez csak a kezdet? Kevesebb gázt kapunk! (Népszava)
Ukrajna délelőtt ugyan jelezte, hogy hétfőn 38 millió köbméter helyett csak 30 millió köbméter orosz gázt szállít Magyarországra, ám eddig nem csökkent a tranzitált mennyiség - mondta Molnár Csaba energiaügyi miniszter hétfőn Budapesten sajtótájékoztatón.
jan. 5
14:44
Vajon ki lesz az MTV új elnöke? (Népszava)
Január 12-én jelölnek és - ha ez sikerül - választhatnak elnököt a Magyar Televízió (MTV) élére - erősítette meg kedden az MTI korábbi értesülését Czeglédi László kuratóriumi elnök. A testület elnökségében nincs egyetértés arról, hogy döntsenek-e a kérdésben olyankor, amikor épp új médiatörvény kimunkálásán és elfogadásán dolgoznak a parlamenti erők.
jan. 5
14:51
Marad a hideg, fagyos idő (HVG)
Többnyire erősen felhős lesz az ég, legfeljebb kedden északkeleten, északon szakadozhat fel a felhőzet. Eleinte északkeleten, északon, majd kedden nyugaton lehet kisebb havazás.
jan. 5
15:27
Másik autóval menekült el a kávézó felgyújtója (HVG)
Kis híján tetten érték a rendőrök azt a férfit, aki egy autóval szándékosan belehajtott a budai MOM Park egyik kávézójának kirakatába, majd felgyújtotta a kocsit és egy másik autóba ugorva menekült el a helyszínről - értesült a HavariaPress.
jan. 5
15:36
Fidesz: Korózs Lajos megsértődött (Népszava)
Szijjártó Péter szerint úgy tűnik, hogy a kormány és Korózs Lajos megsértődött azon, hogy dolgozniuk kell. A kormánynak vannak feladatai, amiket ha nem képes ellátni, akkor le kell mondania - mondta a Fidesz szóvivője hétfőn az MTI-nek telefonon.
jan. 5
15:45
MDF: a szalámizás története (Infostart)
Kizárások és kiszorítások jellemzik a Magyar Demokrata Fórum életét, ugyanis ezek egyike következik be, amennyiben bárki is veszélyezteti Dávid Ibolya elnöki pozícióját. A 2004-es elnökválasztás körüli kizárások jogellenességét a bíróság is kimondta. Most a párt ifjúsági szervezete van soron.
jan. 5
15:54
Beindul Békés megye! (Népszava)
Mintegy 100 millió forintos keretösszegből befektetésösztönző program indul Békés megyében - közölte a szocialista párt megyei elnöke az MTI-vel hétfőn.
jan. 5
16:03
Hétvégére biztonságossá válhat a jég a Balatonon és a Velencei-tavon (HVG)
Ha marad a hideg időjárás, a hét második felében biztonságossá válhat a Balaton jege, addig azonban nem ajánlják téli sportolásra - közölte Nagy Jenő, a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság megbízott vezetője. Nem egyenletes a jég vastagsága a Velencei-tavon sem, korcsolyapályát várhatóan csak a hétvégére jelölnek ki.
jan. 5
16:21
PDSZ: újabb intézménybezárások várhatóak (HVG)
A finanszírozási feltételek romlása miatt újabb intézménybezárások, összevonások, az osztály- és csoportlétszámok növelése várható a következő tanévtől is - prognosztizálta Kerpen Gábor, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke az idei évi közoktatási kilátásokat összegezve.
jan. 5
16:39
A MÁV szerint a társaság kompromisszumkész volt (HVG)
A MÁV kompromisszumkészségét mutatja, hogy a csoporthoz tartozó vállalatok többsége már megkötötte a 2009. január 1-jétől érvényes kollektív szerződéseket, és a 2009. évi bérfejlesztési megállapodásokat - mondta Zsoldos Marianna, a MÁV Zrt. humán erőforrás igazgatója.
jan. 5
16:48
Csak a VDSSZ-el nem jut dűlőre a MÁV (Népszava)
A MÁV kompromisszumkészségét mutatja, hogy a csoporthoz tartozó vállalatok többsége már megkötötte a 2009. január 1-jétől érvényes kollektív szerződéseket, és a 2009. évi bérfejlesztési megállapodásokat - mondta Zsoldos Marianna, a MÁV Zrt. humán erőforrás igazgatója hétfőn sajtóbeszélgetésen Budapesten.

Keresés