2009. január 5. hétfő

jan. 5
1:30
Izrael a Hamász teljes lefegyverzését követeli (HVG)
Olmert izraeli kormányfő a nyugati közvetítő hatalmakat értesítette országa tűzszüneti feltételeiről. Ezek közé tartozik a Hamász teljes lefegyverzése. Az izraeli csapatok gázai bevonulásának harmadik napján, hétfőn várhatóan újabb egységeket vetnek be, a harcok további területekre terjednek majd ki, szoros gyűrübe veszik Gáza városát – jósolják izraeli források. Kisérletet tesznek a Hamász…
jan. 5
5:24
Közelebb jutottunk az emberiség nagy álmának megvalósulásához! (Népszava)
Német fizikusoknak sikerült jelentősen javítani a kísérleti fázisban működtetett, úgynevezett fúziós reaktor beindításának hatékonyságán. A Max Planck Intézet plazmafizikai részlegének kutatói próbaképpen nitrogénnel vegyítették az ultramagas hőmérsékleten izzó hidrogénplazmát, amely ennek köszönhetően ugyanazzal az energiabefektetéssel még forróbb lett – jelentette a Der Spiegel. A hamburgi…
jan. 5
6:00
Súlyos tűzpárbajok folytak Gázában és külvárosaiban (Népszava)
A szombat este megkezdődött szárazföldi hadjárat keretében izraeli páncélos egységek tegnap kettészelték a mintegy 15 kilométer széles Gázai övezetet, és elvágták Gáza városát az övezet déli részétől. Más izraeli egységek behatoltak a terület repülőterére, amely amúgy is használaton kívül volt. Súlyos tűzpárbajok folytak Gázában és külvárosaiban, az izraeli katonák több helyen házról házra…
jan. 5
6:18
Gyógyszerekkel dobnák fel a diákok teljesítményét (Infostart)
Egy vezető brit akadémikus azt javasolja, hogy tegyék legálisan elérhetővé a diákok számára a szellemi teljesítményt fokozó készítményeket, amelyeket sokan amúgy is használnak. Az elképzelésnek szép számmal akadnak ellenzői, a gyógyszerek mellékhatásai miatt.
jan. 5
6:36
Azt tudták, hogy eddig még házat sem építhettek a kubaiak? (Népszava)
Újabb területen, ezúttal a házépítésben adta fel az állam monopóliumát Raúl Castro kubai államfő.
jan. 5
6:38
Egy libanoni alapítvány betámadta a cseh kormányt (Népszava)
A diplomáciai kapcsolatok megszakításával fenyegetve bocsánatkérést követelt Prágától a Kadhafi Jószolgálati Alapítvány elnöke amiatt, hogy a cseh miniszterelnök szóvivője védelmi jellegűnek nevezte a Gázai övezet ellen indított izraeli szárazföldi műveletet.
jan. 5
6:40
Világszerte elítélik Izrael katonai hadműveletét (Népszava)
Ezrek tüntettek vasárnap is a Gázai övezet ellen indított izraeli szárazföldi hadművelet ellen a világ számtalan városában. Athénban, Oslóban és Bejrútban erőszakba torkollott a tiltakozás.
jan. 5
6:54
Hamász-delegáció utazik Egyiptomba: tűzszünetet akarnak! (ma.hu)
Egyiptom meghívására delegációt küld Kairóba hétfőn a Hamász palesztin iszlamista mozgalom - jelentette a katari al-Dzsazíra hírtelevízió a Hamász egyik vezetőjére hivatkozva.
jan. 5
6:54
Csapda Gázában (Kitekintő)
A veszteségek tovább nőnek mindkét oldalon, a rakétatámadások Gázából nem szűntek meg, de vajon mi fog történni a Nyugati Parton és hogyan vonulhat ki Izrael győztesen?
jan. 5
6:54
Nicolas Sarkozy fog békét hozni Közel-keletre? (Népszava)
Közel-keleti körutat kezd hétfőn Nicolas Sarkozy francia elnök, hogy megpróbálja segíteni a gázai válság rendezését.
jan. 5
6:54
Mumbai: India előállt a bizonyítékokkal (Zoom)
India hivatalosan átadta Pakisztánnak azokat a bizonyítékokat, amelyek szerint "pakisztáni elemek" álltak a tavaly novemberi mumbai (bombayi) merényletek mögött - jelentette be hétfőn Pranab Mukherdzsi indiai külügyminiszter. Újdelhi kezdettől...
jan. 5
6:56
Az Unió is beleszólna az izraeli harcokba (Népszava)
Delegációt küld Kairóba hétfőn a Hamász palesztin iszlamista mozgalom, hogy megvitassák a Gázai övezet ellen indított izraeli hadműveletet - jelentette a katari al-Dzsazíra hírtelevízió.
jan. 5
6:56
Géppisztollyal sebesítettek meg egy athéni rendőrt (Zoom)
Ismeretlenek géppisztollyal rálőttek két rendőrre Athén belvárosában hétfő hajnalban. Az egyik rendőr a mellkasán és a lábán megsebesült, őt súlyos állapotban szállították kórházba. A görög hatóságok tájékoztatása szerint...
jan. 5
6:58
Lazulóban a kubai kommunizmus (Zoom)
Újabb területen, a házépítésben adta fel az állam monopóliumát a kubai kommunista hatalom.
jan. 5
7:12
Több mint ötszázan haltak meg a hadműveletekben (Infostart)
Ötszáz fölé emelkedett Izrael gázai akciója halálos áldozatainak száma, miközben az izraeli szárazföldi erők kettévágták a területet. A katonák megtalálták és elfoglalták a Hamász titkos helyszínről sugárzó tévéadóját. Tudósítások szerint heves harcok folynak Gázában, miközben palesztin kórházi források azt állítják: a szárazföldi művelet kezdete óta meghalt emberek többsége civil.
jan. 5
7:30
Nógrádi György: Néhány napon belül megoldódhat az ukrán-orosz gázvita (Infostart)
Komoly biztonságpolitikai és gazdasági hatása lehet, ha tovább növekszik az ellentét Oroszország és Ukrajna között - mondta Nógrádi György az InfoRádió Aréna című műsorában. A biztonságpolitikai szakértő a másik jelentős külpolitikai eseményről, a közel-keleti konfliktusról elmondta: Izrael egyetlen elképzelhető célja a mostani katonai akcióval a Gázai övezet átvétele, annak feldarabolása és a…
jan. 5
7:30
Észtországban a bérek csökkenése várható (Kitekintő)
A Munkaadók Szövetségének előzetes számításai szerint 2009-ben mintegy 5-10 %-kal csökken az átlag munkabér.
jan. 5
7:30
"Pakisztáni elemek" a mumbai merényletek mögött? (Népszava)
India hivatalosan átadta Pakisztánnak azokat a bizonyítékokat, amelyek szerint "pakisztáni elemek" álltak a tavaly novemberi mumbai (bombayi) merényletek mögött - jelentette be hétfőn Pranab Mukherdzsi indiai külügyminiszter.
jan. 5
7:30
Erőszakos tüntetések Európa-szerte is (Zoom)
Ezrek tüntettek vasárnap is a Gázai övezet ellen indított izraeli szárazföldi hadművelet ellen a világ számtalan városában. Athénban, Oslóban és Bejrútban erőszakba torkollott a tiltakozás. Teherántól Damaszkuszig ezrek vonultak...
jan. 5
7:48
Négy gyermekes anyuka volt a síbaleset áldozata (Kitekintő)
Jobban van a thüringiai miniszterelnök, de még nem tudja, hogy a nő, akivel a sípályán ütközött, a kórházba szállítás közben meghalt.
jan. 5
7:48
Az izraeli légierő 130 célpontot támadott a Gázai övezetben (Népszava)
Százharminc célpontot támadott az izraeli légierő hétfőre virradóra a Gázai övezetben - közölte a hadsereg szóvivője.
jan. 5
7:48
Százharminc célpontot támadtak izraeliek (Zoom)
Százharminc célpontot támadott az izraeli légierő hétfőre virradóra a Gázai övezetben - közölte a hadsereg szóvivője. A célpontok között szerepelt Dzsabalíja településen egy mecset, amelyben fegyvereket rejtegettek, valamint olyan épületek,...
jan. 5
8:06
Sarkozy: súlyos felelősség terheli a Hamászt (HVG)
Súlyos felelősség terheli a Hamászt a Gázai övezetben élő palesztinok szenvedéseiért - jelentette ki Nicolas Sarkozy francia köztársasági elnök abban az interjúban, amely három libanoni napilapban jelent meg hétfőn.
jan. 5
8:06
A Suzuki még mélyebbre tapossa a féket (Napi)
jan. 5
8:06
Máris visszalépett Obama egyik miniszterjelöltje (Zoom)
Visszalépett a Barack Obama által a kereskedelmi minisztérium vezetésére felkért Bill Richardson, miután attól tart: az ellene folyó vizsgálat hátráltatná kinevezését.
jan. 5
8:08
Nem kér az orosz segítségből Izrael (Zoom)
Cipi Livni izraeli külügyminiszter határozottan elutasította Moszkva ajánlatát, hogy közvetítene a gázai hadművelet mielőbbi lezárása érdekében - jelentette hétfőn a RIA Novosztyi hírügynökség. Előzőleg vasárnap Dmitrij Medvegyev...
jan. 5
8:24
Izrael nem kér az orosz segítségből (Népszava)
Cipi Livni izraeli külügyminiszter határozottan elutasította Moszkva ajánlatát, hogy közvetítene a gázai hadművelet mielőbbi lezárása érdekében - jelentette hétfőn a RIA Novosztyi hírügynökség.
jan. 5
8:26
Tovább szenvednek a Gázai övezet lakosai (Népszava)
Súlyos felelősség terheli a Hamászt a Gázai övezetben élő palesztinok szenvedéseiért - jelentette ki Nicolas Sarkozy francia köztársasági elnök abban az interjúban, amely három libanoni napilapban jelent meg hétfőn.
jan. 5
8:42
Az FBI éveken át ellenségként kezelte a Pulitzer-díjas írót (Infostart)
Az amerikai szövetségi nyomozó iroda (FBI) feloldotta Norman Mailer dossziéjának titkosságát, illetve annak 171 lapja közül 165-ét. A megmaradt hatot még zárolta.
jan. 5
8:42
Kuba 2009: gazdasági és politikai megtorpanás? (Kitekintő)
A kedvezően alakuló nemzetközi politikai légkör ellenére Raúl Castro kormányának szembe kell néznie azzal a gazdasági válsággal, melyet a nemzetközi pénzpiaci visszaesés, valamint a nyár végén tomboló hurrikánok idéztek elő.
jan. 5
8:42
A Hamászt hibáztatja Sarkozy (Zoom)
Súlyos felelősség terheli a Hamászt a Gázai övezetben élő palesztinok szenvedéseiért - jelentette ki Nicolas Sarkozy francia köztársasági elnök abban az interjúban, amely három libanoni napilapban jelent meg hétfőn. A francia államfő,...
jan. 5
9:00
Érdekes! A franciák jóban vannak mindkét háborúzó féllel (Népszava)
Súlyos felelősség terheli a Hamászt a Gázai övezetben élő palesztinok szenvedéseiért - jelentette ki Nicolas Sarkozy francia köztársasági elnök abban az interjúban, amely három libanoni napilapban jelent meg hétfőn.
jan. 5
9:00
Százmilliós lopás szilveszter éjjel (Zoom)
Közel egymillió dollárnyi értéket vittek el egy negyvenéves orosz üzletember moszkvai házából az újévi ünnepek alatt - közölte a rendőrség. Nem tudni, hogy pontosan mikor történt a betörés, mivel a család üdülni volt. A betörők...
jan. 5
9:02
"Halál a Hamász fegyvereseire"! (Népszava)
Izraelnek több célkitűzése van a Hamász iszlamista szervezett uralma alatt álló Gázai övezetben indított széleskörű támadásával.
jan. 5
9:18
India bizonyítékai a merényletről (Infostart)
India hivatalosan átadta Pakisztánnak azokat a bizonyítékokat, amelyek szerint "pakisztáni elemek" álltak a tavaly novemberi mumbai merényletek mögött - jelentette be hétfőn Pranab Mukherdzsi indiai külügyminiszter.
jan. 5
9:18
Fico ellenzi az előrehozott választásokat (Kitekintő)
Robert Fico (Smer-SD) miniszterelnök szerint nincs értelme előrehozott választásokon gondolkodni.
jan. 5
9:36
A kínaiak hamarosan elérik a Marsot (Infostart)
Októberben indul az első kínai Mars-misszió, az ázsiai ország második Hold-szondájának fellövésére pedig a tervezettnél egy évvel korábban még az idén sor kerülhet - jelentette a Venvejpo hongkongi napilap.
jan. 5
9:36
Gáza: az arab világ megosztottabb, mint valaha (Kitekintő)
Az arab államoknak eltérő véleménye van arról, mit kellene cselekedni a gázai eseményeket illetően.
jan. 5
9:54
Életbe lépett Vatikánban a jogforrásokra vonatkozó új törvény (orientpress)
Vatikán Városállam Törvényszékének elnöke, Giuseppe Dalla Torre rádiónknak adott nyilatkozatában elmondta, hogy az 1929-es törvényhez képest egyszerűsítésről van szó.
jan. 5
9:54
Magyar püspököt akarnak szlovákiai magyarok (Népszava)
Magyar nemzetiségű katolikus püspökre lenne szükség Szlovákiában - Csáky Pál, a szlovákiai Magyar Koalíció Pártjának (MKP) elnöke.
jan. 5
9:54
Csáky: magyar püspök kellene Szlovákiába (Zoom)
Magyar nemzetiségű katolikus püspökre lenne szükség Szlovákiában - Csáky Pál, a szlovákiai Magyar Koalíció Pártjának (MKP) elnöke. "Tehetséges, magyar anyanyelvű embereket kellene kinevezni, akik törődnének a magyar hívőkkel....
jan. 5
10:12
Az arab világ és Gáza: nő a feszültség (orientpress)
Mahmúd Ahmadinedzsad, iráni elnök - még a gázai szárazföldi offenzíva megindulása előtt - keményen kritizálta az Arab Liga vezetőit, amiért semmit nem tesznek annak érdekében, hogy az izraeli akciókat megakadályozzák. Irán és az arab országok szervezetének kapcsolata egyébként sem felhőtlen, most pedig még tovább mérgezheti a palesztin-kérdés.
jan. 5
10:12
Izrael 130 célpontot támadott a Gázai övezetben (ma.hu)
Százharminc célpontot támadott az izraeli légierő hétfőre virradóra a Gázai övezetben - közölte a hadsereg szóvivője.
jan. 5
10:12
Új energiaszolgáltató jön létre a svájci vállalatok fúziójával (Kitekintő)
Két nagyvállalat egyesülésével, három nagy- és többezer kisrészvényessel Svájc legnagyobb energiaszolgáltatója születik meg az idei év elején.
jan. 5
10:30
Kevesebb földgázt kap Horvátország (HVG)
Horvátországba a szokásosnál hét százalékkal kevesebb orosz földgáz érkezik az ukrán-orosz gázvita miatt.
jan. 5
10:30
Hegyi: Környezetvédelem nélkül minden politika hiányos (orientpress)
Erős környezetvédelmi program nélkül hiányos minden európai politika -, jelentette ki Hegyi Gyula, az Európai Parlament magyar tagja a most kezdődő cseh elnökség prioritásaival kapcsolatban. Az MSZP képviselője szerint ez különösen igaz az új tagállamokra, amelyek később ismerték fel a környezetvédelem fontosságát.
jan. 5
10:30
A brit kormány megfullasztja alattvalóit (Kitekintő)
A kormány saját kimutatása alapján közel 20.000 brit halála írható közvetve a levegőszennyezés rovására
jan. 5
10:30
Majdnem negyedével csökkent az autóeladás Japánban (Zoom)
Japánban éves szinten 22,3 százalékkal 184 ezerre csökkent a decemberi autóeladás a 660 köbcentiméteres kisautókat kivéve. A japán autókereskedők szövetségének az adatai szerint a Toyota Motor Corp. eladásai 17,1 százalékkal hanyatlottak....
jan. 5
10:32
Pakisztáni szál a mumbai terrortámadásban (Zoom)
India átadta Pakisztánnak azokat a bizonyítékokat, amelyek szerint pakisztániak álltak a tavaly novemberi mumbai (bombayi) merényletek mögött, jelentette be hétfőn az indiai külügyminiszter.
jan. 5
10:48
Már a német vezetők is unják az Izrael és a palesztinok közötti viszályt (Népszava)
Mielőbbi tűzszünetet sürgetnek német vezetők Izrael és a Hamász között.

Keresés