2009. január 30. péntek

jan. 30
5:15
Újabb pedofil botrány az egyházban! (168 Óra Online)
Amerikai lapjelentések szerint ügyészségi vizsgálat folyik Los Angeles érseke és az érsekség ellen pedofília leplezésének gyanúja miatt.
jan. 30
5:51
Európa megmenti Izlandot: gyorsan felveszik az EU-ba (168 Óra Online)
Izlandot gyorsított eljárással felveszik az EU-ba; ez akár két éven belül is megtörténhet - írta magas rangú brüsszeli és izlandi diplomáciai forrásokat idézve a pénteki The Guardian, amely szerint az unió ki akarja menteni a kis észak-atlanti országot a pénzügyi összeomlás állapotából.
jan. 30
6:06
Csernobil újra üzemel (Infostart)
"Csernobil újra üzemel" - húsz évvel ezelőtt ezzel a címmel jelent meg az MTI híre. A tájékoztatás arra vonatkozott, hogy az 1986 áprilisában bekövetkezett szerencsétlenség után az épen maradt három reaktor újra régi munkarendjében kezdett működni. Az erőmű ma már nem termel áramot, a felrobbant 4-es reaktort fedő szarkofág állapotát folyamatosan felügyelik.
jan. 30
6:09
Titokzatos űrhajó landol Amerikában (168 Óra Online)
A DreamWorks stúdió újabb szenzációs animációs filmmel rukkolt elő, amelynek új előzetese már megtekinthető a világhálón (magyarul is - www.uipduna.hu).
jan. 30
6:09
Többezren ünnepelték a "davosi hódító"-t, aki kisétált a davosi konferenciáról (Kripto Akadémia)
Többezres lelkes tömeg fogadta péntek hajnalban az isztambuli repülőtéren a svájci Davosból hazatérő török kormányfőt.
jan. 30
6:27
Eltávolították a a korrupt kormányzót (Kripto Akadémia)
Alkotmányos vádemelési eljárás keretében egyhangú döntéssel elmozdította hivatalából a korrupciós botrányba keveredett Rod Blagojevich kormányzót csütörtökön az amerikai Illinois állam szenátusa.
jan. 30
6:29
Mialatt gázából lövik Izraelt, az ENSZ Izrael ellen akar vizsgálódni (Kripto Akadémia)
Izraelnek ki kell vizsgálnia azokat az állításokat, amelyek szerint hadereje megsértette a nemzetközi jogot a Gázai övezet elleni, alig két hete befejeződött offenzívában - közölte az amerikai ENSZ-nagykövet helyi idő szerint csütörtökön New Yorkban.
jan. 30
6:42
Elmozdították hivatalából a korrupt kormányzót (Infostart)
Alkotmányos vádemelési eljárás keretében egyhangú döntéssel elmozdította hivatalából a korrupciós botrányba keveredett Rod Blagojevich kormányzót csütörtökön az amerikai Illinois állam szenátusa.
jan. 30
6:45
Az első színes bőrü elnök után itt az első meleg! (Kripto Akadémia)
Meleg jogvédő szervezetek világszerte elégedettségüknek adtak hangot, miután nagy valószínűséggel a nyíltan meleg Johanna Sigurdardottir lesz Izland új miniszterelnöke
jan. 30
7:03
"Sok szerencsét, konzervatívok..." (Kitekintő)
Kanadában a kisebbségi kormány elég gyakran az életéért küzd. Egyelőre viszont úgy tűnik, a liberálisok még nem akarják átvenni a hatalmat, így Stephen Harper ismét időt nyert.
jan. 30
7:03
Honnan lesz újabb 120 milliárd? (Kripto Akadémia)
A davosi gazdasági konferencián felszólaló Ban Ki-moon a gázai konfliktusról beszélt
jan. 30
7:18
Soha ennyi katona nem lett még öngyilkos (Infostart)
Soha annyian nem lettek öngyilkosok az amerikai katonaságnál, mint tavaly - derült ki a Washingtonban közzétett adatokból.
jan. 30
7:39
Zöld utat kapott a pénzügyminiszter is (Kitekintő)
Washingtonban lassan kezdődhet az érdemi munka. Lépésenként összeáll Barack Obama új kabinetje: végül Timothy F. Geithner pénzügyminiszter is zöld utat kapott a Szenátustól.
jan. 30
8:15
Liberális előretörés az EP-ben (Kitekintő)
Graham Watson liberális EP-képviselő véget akar vetni annak, hogy a konzervatívok és szocialisták évtizedek óta kisajátították az parlamenti elnöki tisztséget.
jan. 30
8:15
Izland lesz az EU 28. tagja (Kripto Akadémia)
Izlandot gyorsított eljárással felveszik az EU-ba; ez akár két éven belül is megtörténhet - írta magas rangú brüsszeli és izlandi diplomáciai forrásokat idézve a pénteki The Guardian, amely szerint az unió ki akarja menteni a kis észak-atlanti országot a pénzügyi összeomlás állapotából.
jan. 30
8:17
Pakisztán tagadja a felőlsségét a Mumbai-i támadásokban (Kripto Akadémia)
A mumbai (Bombay) merényleteket nem Pakisztánban tervelték ki - közölte Pakisztán nagy-britanniai nagykövete pénteken egy indiai televíziónak adott nyilatkozatában.
jan. 30
8:33
Obama Brazília felé közeledik (Kitekintő)
Márciusban fontos gazdasági kérdéseket fog megvitatni a két ország elnöke.
jan. 30
8:33
Vége a választási kampánynak (Kripto Akadémia)
Hivatalosan véget ért a választási kampány péntek reggel Irakban, ahol másnap tartományi választásokat tartanak 14 tartományban.
jan. 30
8:51
Kezdődik a spanyol "inkvizíció"? (Kripto Akadémia)
Izrael felháborítónak nevezte azt a spanyol bírói döntést, miszerint eljárást kezdeményeznek 2002-es támadás kapcsán azonban kijelentették, hajlandóak együttműködni a spanyol hatóságokkal.
jan. 30
8:53
Irán kész együttműködni amerikával (Kripto Akadémia)
Az iráni külügyminiszter a davosi konferencián megerősítette, országa kész arra, hogy leüljön tárgyalni Barack Obama új amerikai elnökkel.
jan. 30
8:57
A többség támogatta az új alkotmányt Bolíviában (Metropol)
A vasárnapi népszavazáson Bolíviában az exit poll eredmények szerint az Evo Morales elnök által beterjesztett új, baloldali alkotmányt.
jan. 30
8:59
Negyvenen fúltak vízbe Vietnamban (Metropol)
Elsüllyedt egy túlzsúfolt folyami bárka vasárnap Vietnam középső részén, legkevesebb negyven ember vízbe fulladt.
jan. 30
9:01
Lövöldözés egy oregoni diákklub előtt (Metropol)
Két diáklányt lelőtt és hét hallgatót megsebesített hétfőre virradóra egy férfi egy diákklubnál az egyesült államokbeli Oregon államban.
jan. 30
9:03
Tizenöt futballista halála Nigériában (Metropol)
Közlekedési balesetben meghalt egy nigériai labdarúgóklub 15 játékosa. Az Adamawa állambeli FC Jimeta busza hivatalos mérkőzésre tartott Abujába vasárnap, amikor bekövetkezett a baleset.
jan. 30
9:05
Az összes etióp katonát kivonták Szomáliából (Metropol)
Etiópia megerősítette, hogy betartva ígéretét, utolsó katonája is reggelre átlépte a határt.
jan. 30
9:07
Megkezdte idei munkáját az Európa Tanács (Metropol)
Az egyes politikai csoportok egyeztető üléseivel megkezdődött hétfőn Strasbourgban a főként emberi jogi kérdésekkel foglalkozó, 47 tagállamot tömörítő, 60 évvel ezelőtt létrehozott Európa Tanács (ET) parlamenti közgyűlésének idei első, péntekig tartó ülésszaka.
jan. 30
9:09
Végleg bezárják a belgiumi bölcsödei mészárlás helyszínét (Metropol)
Végérvényesen bezárják azt a bölcsődét Belgiumban, ahol múlt pénteken egy ámokfutó késsel meggyilkolt három embert, további tizenkettőt pedig megsebesített.
jan. 30
9:09
Putyin az USA gazdasági helyzetén élcelődött Davosban (Kitekintő)
Nem sokkal azután, hogy az Egyesült Államok elnöke, Barack Obama támogatást nyert 825 milliárd dolláros gazdaságélénkítő csomagjához, Vlagyimir Putyin orosz miniszterelnök azon élcelődött a davosi gazdasági csúcstalálkozón, hogy az amerikai delegáció tavaly még az amerikai gazdaság „alapvető stabilitásáról és felhőtlen kilátásairól” szónokoltak.
jan. 30
9:11
Tovább tombol az ítéletidő Franciaországban (Metropol)
Az Európa délnyugati részén végigsöprő hatalmas szélvihar pusztítása következtében Franciaországban még mindig 680 ezer háztartás volt hétfőn délelőtt áram nélkül.
jan. 30
9:13
Folytatódik a háborús bűnökkel vádolt afrikai hadúr pere (Metropol)
Többszöri halasztás után megkezdődött hétfőn az első per érdemi része a háborús bűnök kivizsgálásra Hágában létrehozott Nemzetközi Büntetőbíróságon (ICC): a gyermekkatonák bevetésével vádolt kongói hadúr, Thomas Lubanga Dyilo a meghallgatás elején úgy nyilatkozott, nem tartja magát bűnösnek a felhozott vádpontokban.
jan. 30
9:15
Hamász: Gilád Salit szabadon bocsátása külön ügy (Metropol)
Nem lehet része az Izraellel kötendő tűzszüneti megállapodásnak a 2006-ban a Gázai övezetben foglyul ejtett izraeli katona, Gilád Salit szabadon bocsátása - közölte hétfőn Kairóban a Hamász palesztin iszlamista szervezet egyik vezetője.
jan. 30
9:17
Guantánamói vallomások (Metropol)
Újabb részletek a Guantánamón alkalmazott kegyetlen kínzásokról - rab és őr beszámolója. A német Frankfurter Allgemeine Zeitungnak nyilatkozott egy volt fogoly és egy korábbi börtönőr.
jan. 30
9:19
Miroslav Lajcák az új szlovák külügyminiszter (Metropol)
Miroslav Lajcák az új szlovák külügyminiszter - a nemzetközi közösség eddigi boszniai főmegbízottját hétfőn Pozsonyban nevezte ki Ivan Gasparovic köztársasági elnök.
jan. 30
9:21
McKinsey-jelentés: nehezen, de megfékezhető a globális felmelegedés (Metropol)
Ha 2030-ra sikerül 70 százalékkal csökkenteni az üvegházhatást okozó gázok, elsősorban a szén-dioxid kibocsátását, akkor mintegy 2 Celsius fokon belül tartható a légkör felmelegedése.
jan. 30
9:23
Sok helyen még mindig nincs áram Franciaországban (Metropol)
Az Európa délnyugati részén végigsöprő hatalmas szélvihar pusztítása következtében Franciaországban még mindig 680 ezer háztartás volt hétfőn délelőtt áram nélkül.
jan. 30
9:25
Alagútfúrással akartak bankot rabolni (Metropol)
Három napon át ásta az alagutat egy bank alatt két rabló a nyugat-ukrajnai Lemberg (Lviv) megyében, de centiméterekkel a cél előtt megszólalt a riasztó.
jan. 30
9:27
Obama: amerikai-arab két jó barát (Metropol)
Kölcsönös tiszteleten alapuló új partneri viszonyt helyezett kilátásba a muszlim világ és az Egyesült Államok között Barack Obama amerikai elnök első televíziós interjújában, amelyet egy arab nyelvű tévécsatornának adott.
jan. 30
9:27
A Hamasz is szereti a "davosi hős"-t (Kripto Akadémia)
A Hamász palesztin iszlamista szervezet pénteken üdvözölte Recep Tayyip Erdogan előző napi davosi kirohanását, miután a török kormányfő tüntetően távozott a Világgazdasági Fórum keretében a Gázai övezet helyzetéről folyó vitáról.
jan. 30
9:29
A Hamász mégsem tárgyal a Fatahhal (Metropol)
A két szervezetnek február 22-én kellene tárgyalóasztalhoz ülnie Kairóban, de a Hamász nem megy el, ha tagjait a Fatah továbbra is fogva tartja.
jan. 30
9:31
Az izlandi elnök ideiglenes kormányt jelölt ki (Metropol)
Az izlandi államfő Ingibjörg Sólrún Gísladóttir külügyminisztert, a Szociáldemokrata Párt (SDP) vezetőjét bízta meg kedden kormányalakítással.
jan. 30
9:33
A cseh államfő aláírta a vitatott új büntető törvénykönyvet (Metropol)
Václav Klaus cseh államfő aláírta a sokat vitatott új büntető törvénykönyvet, amely az eddigi 15-ről 14 évre csökkenti a fiatalkorúak büntethetőségének korhatárát. Az új büntető törvénykönyvet a képviselőház ősszel, a szenátus pedig januárban szavazta meg, s Klaus aláírásával 2010-ben lép életbe.
jan. 30
9:35
Megadta magát a túszejtő Bulgáriában (Metropol)
Megadta magát a rendőröknek kedden délután az a férfi, aki hatalmába kerített egy távolsági autóbuszt Bulgáriában és túszul ejtette a jármű mintegy 40 utasát.
jan. 30
9:37
Kirill az új pátriárka (Metropol)
Kirill eddigi szmolenszki és kalinyingrádi metropolitát választotta meg az orosz ortodox egyház 16. pátriárkájává a papi és világi küldöttekből összeállított zsinat kedden az egyház főtemplomában, a moszkvai Megváltó Krisztus templomban: az új egyházfőt, aki II. Alekszij decemberben bekövetkezett halála után átmenetileg vezette az egyházat, február 1-jén iktatják be tisztségébe.
jan. 30
9:39
Már 60 halálos áldozata van a madagaszkári zavargásoknak (Metropol)
A madagaszkári rendőrség egy nap bizonytalanság után kedden fellépett a zavargásokká fajult kormányellenes tüntetések ellen a fővárosban, Antananarivóban.
jan. 30
9:41
Sok még az akadály (Metropol)
Bár a Nabucco-csúcs bizakodóan zárult, tény, hogy szinte még semmiben sem sikerült megállapodniuk a konzorcium tagjainak, azon kívül, hogy szeretnék a vezetéket. Egyelőre nem tudni, hol fog haladni a gázvezeték, honnan kerül bele gáz, pontosan hogyan lesz a finanszírozás, bár az EB hivatalosan javasolta, hogy az EU 250 millió euróval támogassa a projektet.
jan. 30
9:43
Izrael „lépéseket tesz”, hogy megvédje magát (Metropol)
Mark Regev, izraeli kormányszóvivő "erős provokációnak" nevezte kedden palesztin fegyveresek robbantásos akcióját, amely az első ilyen incidens volt az Izrael és a Hamász iszlamista szervezet közötti újabb tűzszünet életbe lépése óta. Izrael "lépéseket tesz azért, hogy megvédje magát" - tette hozzá.
jan. 30
9:45
A Hamasz hajlik a másfél éves tűzszünetre (Metropol)
A Hamász iszlamista palesztin mozgalom hajlik arra, hogy Izraellel másfél éves tűzszünet kössön február 5-ei hatállyal - írta szerdán palesztin forrásokra hivatkozva az as-Sark al-Auszat című arab lap.
jan. 30
9:45
Izrael ősellensége nyerhet a választásokon (Kitekintő)
Képesek a libanoni mérsékelt pártok félretenni nézeteltéréseiket vagy a Hezbollah biztos győzelemre számíthat a nyári választásokon?
jan. 30
9:47
Bécsi merénylet: csecsen gyanúsítottakat vettek őrizetbe (Metropol)
Hat csecsen gyanúsítottat vett őrizetbe szerda reggel az osztrák rendőrség azzal a két héttel ezelőtti bécsi merénylettel kapcsolatban, amelynek áldozata egy csecsen menekült volt.
jan. 30
9:49
Több mint 80 embert vettek őrizetbe a kínai hatóságok (Metropol)
Több mint 80 embert vettek őrizetbe a kínai hatóságok Tibetben egy nagyszabású bűnözésellenes razziasorozatban. A lhászai közbiztonsági hivatal január 18-án kezdett rajtaütéseket tartani lakóházakban, szállodákban, internetkávézókban és bárokban.

Keresés