2009. január 31. szombat

jan. 31
5:33
Obama kirúgta a magánhadsereget (168 Óra Online)
Az amerikai külügyminisztérium pénteken közölte, hogy nem újítja meg a Blackwater biztonsági magáncéggel iraki feladatok ellátására kötött, tavasszal lejáró szerződést - írta az MTI.
jan. 31
5:33
Vajon kinél landol az Oscar? (Népszava)
A napokban postázták ki az Oscar-szavazólapokat az Amerikai Filmakadémia (AMPAS) 5810 tagjának. Nekik kell dönteniük arról, mely filmek, illetve kik kaphatják meg az idei Oscar-díjakat. Összesen 19 kategóriában hirdetnek győztest. Az akadémia tagjainak február 17-ig kell visszajuttatni szavazataikat. A díjkiosztó gálaestre öt nappal később, február 22-én kerül sor a Los Angeles-i Kodak Színházban.…
jan. 31
7:24
Hét halott egy amerikai buszbalesetben (Startlap)
Felborult egy kínai turistákkal teli busz helyi idő szerint péntek délután az az egyesült államokbeli Arizonában, a Hoover-gát közelében; a balesetben heten életüket vesztették, kilencen megsérültek - közölték a helyi hatóságok. Több...
jan. 31
7:39
Szurkolóverés: hiteltelen a szlovák rendőrség magyarázkodása (168 Óra Online)
A dunaszerdahelyi DAC-Slovan labdarúgó-mérkőzésen történtek kivizsgálásából levont következtetés akkor sem hihető, ha csak az események azon változatát vesszük alapul, amellyel a vezető rendőrségi tisztviselők álltak elő - írja a Sme című liberális szlovák napilap szombati kommentárjában.
jan. 31
7:57
Részegen vágtázott a hóesésben, elvitte a rendőr (168 Óra Online)
A férfi a közlekedést veszélyeztette azzal, hogy az úttesten léptetett fakó lovával – mindezt a havazás miatt egyébként is pocsék látási viszonyok mellett.
jan. 31
8:12
Az ország, ahol adják-veszik a gyermekeket az anyák (Infostart)
Törvényi tiltás ide vagy oda, a közép-ázsiai Tádzsikisztánban mind a mai napig szokás, hogy pénzért adják-veszik a gyermekeket. A kereskedelem azonban jórészt nem az üzletről szól, azok mondanak le fiukról vagy lányukról, akik nem képesek felnevelni, és azok vesznek gyermeket, akik egy kisfiúra vagy egy kislányra vágynak.
jan. 31
8:48
Oroszország még nem mondott le a rakétatelepítésről (Infostart)
Az orosz külügyminisztérium nem erősítette meg pénteki nyilatkozatában azokat a sajtójelentéseket, amelyek szerint Moszkva lemondani készül arról, hogy Iszkander rakétákat telepítsen Lengyelország határainak közelébe.
jan. 31
8:54
Tovább gyilkol a hőhullám Ausztráliában (Startlap)
Huszonnyolcan haltak meg eddig az egy hete tomboló dél-ausztráliai hőhullámban - közölték szombaton a helyi hatóságok. Adelaide városában pénteken 22, többségében 70 év feletti idős ember halálát okozta a rendkívüli meleg, szombaton...
jan. 31
9:06
Embertelen hőség Ausztráliában: eddig 28 halott (Infostart)
Huszonnyolcan haltak meg eddig az egy hete tomboló dél-ausztráliai hőhullámban - közölték szombaton a helyi hatóságok.
jan. 31
9:24
Felmondtak a kétes hírű biztonsági cégnek (Infostart)
Az amerikai külügyminisztérium pénteken közölte, hogy nem újítja meg a Blackwater biztonsági magáncéggel iraki feladatok ellátására kötött, tavasszal lejáró szerződést.
jan. 31
9:27
Kétmillióan mentek az utcára (Kitekintő)
Országosan közel két és fél millióan sztrájkoltak tegnap Franciaországban. Nagyjából harminc szervezet csatlakozott a január 29-én kezdődő országos sztrájkhoz.
jan. 31
9:27
Borzalmas: kártérítés a halott csecsemőkért (168 Óra Online)
Öt újszülött halt meg szombaton az India északi részén fekvő Pandzsáb államban Patiala város egyik állami kórházában rövidzárlat okozta tűzben - tudatta az MTI.
jan. 31
9:48
A válság miatt tüntetések kezdődtek Oroszországban (Startlap)
Oroszország 52 régiójában a hétvégén több mint 160 bejelentett tüntetést tartanak, amelyek résztvevői a kormány válságellenes intézkedései ellen, illetve azok mellett lépnek fel. Emellett ellenzéki szervezetek is kilátásba helyeztek...
jan. 31
10:00
"Folytatjuk a harcot, akárki kerül is az állam élére" (Infostart)
Iszlámbarát vezetőt választott államelnöknek szombat hajnalban a szomáliai parlament.
jan. 31
10:03
Génmódosított kukoricát kényszeríthetnek ránk (Kitekintő)
Két génmódosított kukorica fajta esetében feloldanák a nálunk is érvényben lévő termesztési tilalmat.
jan. 31
10:06
Indiai kórháztűz: öt újszülött halt meg (Startlap)
Öt újszülött halt meg szombaton az India északi részén fekvő Pandzsáb államban Patiala város egyik állami kórházában rövidzárlat okozta tűzben. A helyi hatóságok szerint egy, a sárgaságot kapott koraszülöttek inkubátorát működtető...
jan. 31
10:18
Megkezdődtek a tartományi választások Irakban (HVG)
Szigorú biztonsági intézkedések közepette megkezdődtek a tartományi választások szombaton Irakban. Tikrítben máris robbantásokkal zavarták meg a szavazást.
jan. 31
10:36
Iszlámbarát vezetőt választottak államfőnek Szomáliában (HVG)
Iszlámbarát vezetőt választott államelnöknek szombat hajnalban a szomáliai parlament.
jan. 31
10:42
Eltávolítottak Tikrítben egy "cipős szobrot" (Startlap)
Eltávolítottak az iraki Tikrítben szombaton egy "cipős szobrot", amellyel a George Bush amerikai elnök utolsó iraki sajtókonferenciáját cipődobálással megzavaró újságíró tettének állítottak emléket. Az ágynyi nagyságú cipőt...
jan. 31
10:57
Bugár Béla visszatér? (Kitekintő)
Bugár Béla nem tartja kizártnak, hogy visszatérjen a Magyar Koalíció Pártja élére, amennyiben  a választók felkérnék rá.
jan. 31
10:57
Büszkeségük a cipő, amely Bush felé repült (168 Óra Online)
Eltávolítottak az iraki Tikrítben szombaton egy "cipős szobrot", amellyel a George Bush amerikai elnök utolsó iraki sajtókonferenciáját cipődobálással megzavaró újságíró tettének állítottak emléket - tudatta az MTI.
jan. 31
11:12
Újabb rakétát lőttek ki Gázából Izraelre (Infostart)
A Gázai övezetből újabb rakétát lőttek ki Dél-Izraelre szombaton reggel palesztin fegyveresek, de az Askelon városa mellett lakatlan területre csapódott, s nem követelt áldozatokat.
jan. 31
11:30
Nincs biztosíték arra, hogy nem zárják el újra a gázcsapot (Infostart)
A gázszállításról szóló orosz-ukrán megállapodásban nincs biztosíték arra, hogy Magyarországon nem alakul ki olyan gázhelyzet, mint az elmúlt időszakban - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Deák András György. A Magyar Külügyi Intézet koordinációs igazgatója szerint az ukrán-orosz gázvita miatt történt gázelzárás nem írható le kizárólag tranzitválságként.
jan. 31
11:33
Lesz-e mit enni? (Kitekintő)
"A gazdasági válság sürgető kérdései mellett sem szabad elfelejtkezni az éhínségtől szenvedőkről."
jan. 31
12:09
Az első meleg kormányfő lesz a világon! (168 Óra Online)
Johanna Sigurdardottir-t hétvégén iktatják be miniszterelnöki hivatalába Izlandon.
jan. 31
12:27
Obama döntött a rakétapajzsról! (Kitekintő)
Barack Obama amerikai elnök úgy döntött, ideiglenesen elhalasztja az előző adminisztráció által kidolgozott terv megvalósítását, és egyelőre nem telepít rakétaelhárító radarállomást a Cseh Köztársaság területére. A döntés blokkolja a Lisszaboni Szerződés cseh ratifikációját, mivel a cseh parlament ettől a megállapodástól tette függővé a pozitív szavazást, mondták el szakértők az EurActiv-nak.
jan. 31
12:30
Malina Hedvig ügyvédje folytatná az eljárást (Startlap)
Tiltakozik a vizsgálatok tervezett lezárása ellen a Nyitrán megvert szlovákiai magyar diáklány, Malina Hedvig ügyvédje. Roman Kvasnica éles hangú levelet küldött Dobroslav Trnka szlovákiai főügyésznek, amelyben felhívta a figyelmét...
jan. 31
12:48
Ünnepelnek Iránban az iszlám forradalom 30. évfordulóján (Startlap)
Khomeini ajatolláh teheráni mauzóleumánál tartott megemlékezéssel kezdődtek szombaton az iráni iszlám forradalom 30. évfordulójának ünnepségei. Ali Hamenei, Irán legfőbb vezetője, Mahmúd Ahmadinezsád elnök, Hásemi Raszfandzsáni...
jan. 31
13:00
Megint lövik Izraelt Gázából (HVG)
A Gázai övezetből újabb rakétát lőttek ki Dél-Izraelre szombaton reggel palesztin fegyveresek, de az Askelon városa mellett lakatlan területre csapódott, s nem követelt áldozatokat.
jan. 31
13:03
Román vezetés készül Kovásznába (Kitekintő)
A kormánypártok nem gondolták végig a prefektuscsere következményeit — véli Albert Álmos, az RMDSZ területi elnöke.
jan. 31
13:03
600 tonna acél borult a Dunába majdnem (168 Óra Online)
Sikerült stabilizálni szombat délelőttre az egy nappal korábban megbillent teherhajó helyzetét.
jan. 31
13:06
Robbantásokkal kezdődtek a tartományi választások Irakban (Startlap)
Szigorú biztonsági intézkedések közepette megkezdődtek a tartományi választások szombaton Irakban. Tikrítben máris robbantásokkal zavarták meg a szavazást. Az ország 18 tartományából 14-ben összesen 15 millió választót várnak...
jan. 31
13:54
Australian Open: a Bryan-ikrek nyerték a férfi párost (HVG)
Az amerikai Bryan-ikrek, Bob és Mike nyerték meg a férfi párost az ausztrál nyílt teniszbajnokságon.
jan. 31
13:56
Australian Open: Serena Williams negyedik diadala (HVG)
Az amerikai Serena Williams negyedszer nyerte meg a női egyest az ausztrál nyílt teniszbajnokságon, miután a szombati döntőben 58 perc alatt legyőzte az orosz Dinara Szafinát.
jan. 31
14:12
Lövöldözésekkel kezdődtek a tartományi választások Irakban (Infostart)
Szigorú biztonsági intézkedések közepette megkezdődtek a tartományi választások szombaton Irakban. Tikrítben már reggel robbantásokkal zavarták meg a szavazást, a déli órákban Bagdadban és Moszulban is lövöldözés tört ki, amelynek halálos áldozatai is voltak.
jan. 31
14:14
Stabilizálták a Dunán megbillent teherhajót (Infostart)
Sikerült stabilizálni szombat délelőttre az egy nappal korábban megbillent teherhajó helyzetét a Dunán a szlovákiai Bősnél, de az erőmű mindkét zsilipkamrája továbbra is zárva van - közölte szombaton délelőtt Jozef Moravcík, a szlovák állami hajózási felügyelet igazgatója.
jan. 31
14:15
"A helyzet nagyon-nagyon súlyos" (Kitekintő)
A gazdasági válság óriási társadalmi feszültségeket kelt szerte Európában. Tüntetések, lemondások, recesszió - de van-e fény az algút végén? A választ keresi Kovács László is.
jan. 31
14:15
Ha szex és erőszak nélkül csinálják, kedvezményt kapnak (168 Óra Online)
Oklahoma állam adókedvezményt adna azoknak a számítógépes játékfejlesztőknek, akik a gyermekek számára készülő játékokban nem propagálják az erőszakot - tudatta az MTI.
jan. 31
14:54
Terjedő brit sztrájkok a külföldi EU-munkaerő alkalmazása ellen (Startlap)
Vadsztrájkok terjednek a mind súlyosabb recessziótól szenvedő brit iparban a külföldi EU-munkaerő alkalmazása ellen, jóllehet a hétvégére országossá teljesedett munkabeszüntetések egyelőre nem a brit gazdaságban százezrével állást...
jan. 31
15:09
Merényletektől tartanak az iraki választások előtt (Kitekintő)
Szigorú biztonsági intézkedéseket vezettek be Irakban a szombaton esedékes tartományi választások védelmére, ugyanis iraki és amerikai szakemberek szerint az al-Kaida a voksolás megzavarására készül.
jan. 31
15:27
Válság: Japán zsákszámra hordja a pénzt (168 Óra Online)
Japán felajánlotta, hogy legalább 17 milliárd dollár támogatást nyújt az ázsiai országoknak a globális pénzügyi válság kedvezőtlen hatásainak a mérséklésére a következő három évben - adta hírül az MTI.
jan. 31
15:30
Fico meghirdette a szlovák protekcionizmust (Startlap)
Robert Fico azt szeretné, hogy a jelenlegi válságban a kormány nagy állami beruházásokkal segítse a szlovák gazdaságot, s a megrendeléseknél előnyben részesíthesse a hazai vállalatokat. "Intézkedéseket hozunk a hazai kereslet támogatására....
jan. 31
15:45
Három gyermeke azonnal szörnyethalt a nyolc közül (168 Óra Online)
A három hétig tartó gázai hadművelet végén mindkét fél azt bizonygatja, hogy a harc az ő győzelmével végződött. Ki-ki megítélheti, melyikük állítása van közelebb a valósághoz. A háborúnak vannak azonban vesztesei is: nagyon sok, ártatlan vesztese, mindkét oldalon. És vannak, akik mindkét oldalnak a vesztesei.
jan. 31
16:03
Markó az első helyet ajánlotta, Tőkés elutasította (Kitekintő)
Az RMDSZ az első helyet ajánlja fel saját listáján Tőkés Lászlónak a júniusi európai parlamenti választásoko.
jan. 31
16:18
Merkel a szociális piacgazdaság és egy harmadik út mellett áll ki (HVG)
Meglepte a davosi Világgazdasági Fórum résztvevőit a német kancellár javaslata arra, hogy a Biztonsági Tanács mintájára hozzák létre az ENSZ Gazdasági Tanácsát.
jan. 31
16:18
Válság kínai módra: tízmillió vándormunkás munka nélkül (Infostart)
Kína keleti tartományaiban több mint 10 millió vándormunkás veszítette el állását a nemzetközi pénzügyi válság hatására. A különböző szintű szakszervezetek ezért most azon fáradoznak, hogy átképzésekkel, tanácsadással segítsenek a munka nélkül maradtaknak, az új vállalkozások elindításához pedig kisebb kölcsönöket is nyújtanak.
jan. 31
16:39
Disznók a munkatábor helyén - botrány lett belőle (Kitekintő)
Csehországban lassan 20 éve húzódik egy sertésüzem ügye, mely az egykori roma internáló tábor helyén működik.
jan. 31
17:00
Szigorúan ellenőrzött internet-tervek Angliában (Startlap)
A brit kormány minden háztartást internet-eléréshez juttana, és egyúttal kötelezné az internetszolgáltatókat, hogy jelentsék a hatóságoknak, ha a felhasználók szerzői jog által védett szellemi termékeket töltenének le illegálisan...
jan. 31
17:02
Az amerikai radar ellen tüntettek Prágában (Startlap)
Mintegy másfél ezer ember tüntetett szombaton Prágában a tervezett amerikai radarállomás csehországi telepítése ellen, az ellenzéki Cseh - és Morvaország Kommunista Párt felhívására. "Rendkívül súlyos döntésről van szó, ezért...
jan. 31
17:18
Meghiúsítottak egy gázvezeték elleni merényletet Dagesztánban (Startlap)
Meghiúsítottak egy gázvezeték elleni merényletet szombaton az Oroszországhoz tartozó Dagesztánban - közölte az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) dagesztáni igazgatósága. A Mozdok és Gazimagomed közötti fővezeték alatt...

Keresés