2009. január 27. kedd

jan. 27
5:30
Újabb sztrájk a vasútnál (168 Óra Online)
Csütörtökre figyelmeztető sztrájkot hirdetett a Deutsche Bahn, a német vasút dolgozóinak két szakszervezete, a Transnet és a GDBA. A sztrájk kezdetét, időtartamát és az érintett térségeket csak szerdán közlik.
jan. 27
5:48
Silvio Berlusconi olasz kormányfő újabb sajátos kijelentésekkel hívta fel magára a figyelmet (Kripto Akadémia)
Elharapózott az erőszak Olaszország utcáin. A kormány ezért katonákat kíván a városokba vezényelni. Silvio Berlusconi miniszterelnök ez alkalomból ismét elképesztő kijelentéssel hívta fel magára a figyelmet. Ám a jelek szerint szó sincs arról, hogy megbánta volna tettét, sőt...
jan. 27
6:06
Feloszlatta magát a montenegrói parlament (Infostart)
Montenegróban feloszlatta magát a parlament. Milo Djukanovic kormányfő az uniós tagság elnyerésének megkönnyítése érdekében előre hozott választásokat szeretne tartani.
jan. 27
6:24
Nyolcasikrek születtek Kaliforniában (Infostart)
Nyolcasikrek születtek hétfőn Kaliforniában; a világon másodszor fordult elő, hogy egy anyától egyszerre ennyi gyerek élve szülessen meg.
jan. 27
6:24
Obama felemelte a kagylót (168 Óra Online)
Oroszországnak és az Egyesült Államoknak közös feladata a harc a pénzügyi világválság következményei ellen, a küzdelem a tömegpusztító fegyverek elterjedésének megakadályozásáért és a terrorizmus visszaszorításáért - hangsúlyozták a felek Barack Obama amerikai és Dmitrij Medvegyev orosz elnök hétfői telefonbeszélgetésében.
jan. 27
6:42
A szenátus jóváhagyta az amerikai pénzügyminiszter kinevezését (Infostart)
Az Egyesült Államokban jóváhagyta a kongresszus felsőháza Timothy Geithner pénzügyminiszterré való kinevezését.
jan. 27
6:42
Újabb feloszlatott parlament-Sorra dőlnek be a kormányok (Kripto Akadémia)
Feloszlatta magát hétfő este a montenegrói parlament, szabad utat adva ezzel az előtt, hogy előre hozott választásokat tartsanak a korábbi jugoszláv tagköztársaságban.
jan. 27
7:00
Szükségállapotot hirdettek ki Libériában (Kripto Akadémia)
Szükségállapotot hirdettek ki Libériában, miután több millió hernyó árasztotta el az ország középső részét; a kártevők felfalnak mindent, ami az útjukba kerül.
jan. 27
7:03
Máris megvan Sarkozy utódja? (Kitekintő)
Xavier Bertrandot választották meg a hétvégén a franciaországi kormánypárt élére. Bertrand ellenjelölt nélkül indult.
jan. 27
7:36
Lemondott az izlandi kormány (Metropol)
Hivatalosan benyújtotta hétfőn Geir Haarde izlandi miniszterelnök a mélyülő pénzügyi válság nyomán népszerűtlenné vált kormányának azonnali lemondását Olafur Ragnar Grimsson elnöknek.
jan. 27
7:39
A Köztársaság Napja is Mumbairól szólt (Kitekintő)
India fokozott biztonsági intézkedések mellett ünnepelte meg a Köztársaság Napját.
jan. 27
7:57
A Gazprom nem fizet kompenzációt a gázkiesésért (Kitekintő)
A Gazprom nem fizet kompenzációt az elmúlt hetek ellátáskiesései miatt sem Bulgáriának, sem Szlovákiának, akiket pedig súlyosan érintett a gázhiány, számol be az EurActiv bolgár partnere a Dnevnik. Az orosz-ukrán gázvita következtében 18 EU-tagállamnak kellett ellátási gondokkal szembe néznie.
jan. 27
8:12
Hernyóinvázió Libériában (Metropol)
Szükségállapotot hirdettek ki Libériában, miután több millió hernyó árasztotta el az ország középső részét. A kártevők felfalnak mindent, ami az útjukba kerül.
jan. 27
8:30
Ismét milliárdos veszteségek a nagybankoknál (Napi)
jan. 27
8:30
Feloszlatta magát a montenegrói parlament (Metropol)
A parlamenti választások megtartásában még 2006-ban megegyeztek, de a pontos időponton most vitáznak.
jan. 27
8:30
Lehet, hogy eddig tartott a gázai tűzszünet? (Kripto Akadémia)
Egy izraeli katona meghalt és hárman megsebesültek a Gázai övezet határán történt robbanásban - közölte kedden az al-Arábíja hírtelevízió.
jan. 27
8:33
Izland kormánya lemondott (Kitekintő)
A várakozások szerint a pénzügyi válság hatására Izlandra sok évig gazdasági visszaesés, munkanélküliség és egy irányító erővel nem rendelkező valuta vár.
jan. 27
8:48
Ufót akar lőni a királyi légierő - titokban (Infostart)
A brit védelmi minisztérium egyik volt alkalmazottja azt állítja: a királyi légierő előbb-utóbb képes lesz arra, hogy a földre kényszerítsen egy ufót.
jan. 27
8:48
Ezzel lőttek a békének? (168 Óra Online)
Robbanás a Gázai övezet határán: meghalt egy izraeli katona.
jan. 27
8:50
Gyémántot és aranyat rejt az elsüllyesztett brit tengerjáró (Infostart)
Mélytengeri kutatók közölték, hogy arannyal, platinával és gyémántokkal megrakott második világháborús hajóroncsra találtak a tenger fenekén.
jan. 27
9:06
Hatalmas leépítés jöhet a Fiatnál is (Napi)
jan. 27
9:06
Robbanás a Gázai övezet határán: egy izraeli katona meghalt (Infostart)
Egy izraeli katona meghalt és hárman megsebesültek a Gázai övezet határán történt robbanásban - közölte kedden az al-Arábíja hírtelevízió.
jan. 27
9:09
"2009 a háború utáni időszak legnehezebb éve lesz" (Kitekintő)
Összesen 45 ezer dolgozótól szabadul meg nemsokára több nagyobb amerikai cég. Az elbocsátási hullámot a gazdasági válság hatásaival magyarázzák.
jan. 27
9:45
A szlovák kisebbségügyi miniszter terveiről (Kitekintő)
Dusan Caplovic kisebbségekért felelős kormányalelnök hétfői sajtótájékoztatóján értékelte hivatala múlt évi működését és a 2009-es feladatokat.
jan. 27
10:00
Srí Lankán 300 civil sebesült meg tüzérségi támadásokban (Metropol)
A hadsereg és a tamil lázadók összecsapásai elől menekültek az emberek.
jan. 27
10:03
Továbbra sem kellően szabad a segélyek útja Gázába (Kitekintő)
A Gázában létrejött tűszünet állandósítását, az igényeknek megfelelő mennyiségű segély célba juttatását és legalább a rafahi határátkelő megnyitását sürgették az EU külügyminiszterei hétfőn tanácsülésükön.
jan. 27
10:36
Új egyházfőt választanak (Kripto Akadémia)
Összeült az orosz ortodox egyház zsinata kedden, hogy megválassza az új, 16. egyházfőt. Bár a tanácskozást kétnaposra tervezték, nem kizárt, hogy még kedden ismertté válik az új pátriárka neve.
jan. 27
10:39
15 ezer üveg hamis vodka egy ungvári szupermarketben (Kitekintő)
A kárpátaljai adókommandó egy bejelentés alapján tartott ellenőrzést abban az ungvári szupermarketben, amelynek raktárából több mint 15 ezer üveg hamis vodka került elő.
jan. 27
11:15
Lekerült az iráni ellenzék az EU terrorlistájáról (Kitekintő)
Hét év és számos, az EU döntése ellen hozott bírósági határozat után hétfőn a legnagyobb iráni ellenzéki párt lekerült az Unió terroristaszervezeteket tartalmazó listájáról.
jan. 27
11:30
Magyar képviselőt fenyegettek meg Szlovákiában (168 Óra Online)
Megfenyegették Szögedi Annát, a Magyar Koalíció Pártja parlamenti képviselőjét a közép-szlovákiai Tornalján. Az ismeretlen személy azt írta a képviselőnőnek, hogy meghal, ha nem távozik a városból. Szögedi rendőri védelmet kapott - írja a pozsonyi Új Szó kedden.
jan. 27
11:33
Szlovákia: Az ellenzék is készít válságcsomagot (Kitekintő)
Az ellenzéki pártok is úgy vélik, komoly a helyzet, ezért a Szlovák Demokratikus és Keresztény Unió-Demokrata Párt holnap, azaz kedden a Magyar Koalíció Pártjával ül tárgyalóasztalhoz.
jan. 27
11:48
Dübörög a Siemens (Napi)
jan. 27
11:48
Obama: "Vissza kell térni a tárgyalóasztalhoz" (Infostart)
Kölcsönös tiszteleten alapuló, új partneri viszonyt helyezett kilátásba a muszlim világ és az Egyesült Államok között Barack Obama. Az új amerikai elnök első televíziós interjúját egy arab nyelvű tévécsatornának, az al-Arabíja hírtelevíziónak adta.
jan. 27
11:48
Sarkozy találkozója felébresztette a reményt Izraelben (Kripto Akadémia)
Nicolas Sarkozy francia államfő kedden fogadja a palesztin Hamász szervezet fogságában lévő izraeli katonának az apját. A találkozó, amelynek színhelye a párizsi elnöki palota lesz, felébresztette a reményt Izraelben, hogy előrelépés történik a Gázai övezetben foglyul tartott őrmester, Gilád Salit kiszabadulása ügyében.
jan. 27
11:50
Figyel a világ: a "kedves vezető" koncerten volt (Kripto Akadémia)
Részt vett egy phenjani holdújévi koncerten Kim Dzsong Il észak-koreai vezető - jelentette kedden a KCNA hivatalos hírügynökség. Az észak-koreai hírszolgálat szerint az eseményen ott voltak a kommunista rendszer további vezetői, valamint a hadsereg magas rangú tisztjei is. A közönség nagy éljenzéssel fogadta Kim Dzsong Ilt a koncerten, ahol a zenekar hazafias műveket játszott.
jan. 27
12:06
Óva intenek a nagyétkű Pfizertől? (Napi)
jan. 27
12:06
A japán kormány 8,5 milliárd euróval segít (Infostart)
A japán kormány mintegy 1000 milliárd jent (8,5 milliárd euró) elérő pénzügyi támogatással segíti ki a válság által sújtott vállalatokat. Az állami tulajdonban lévő bankok a jövőben részesedést szerezhetnek a megtámogatott cégekben - jelentette be kedden a japán kormány.
jan. 27
12:09
A megosztott EU egyesülésre szólítja fel a palesztinokat (Kitekintő)
Az EU külügyminiszterei vasárnap megosztottak voltak abban, hogy a január elején végrehajtott gázai invázió kapcsán elítéljék-e Izraelt az erő túlzott használata miatt, de nem tudtak megegyezni abban sem, hogy milyen politikát folytassanak a Hamásszal szemben.
jan. 27
12:24
Ideiglenes kormány irányítja Izlandot (Kripto Akadémia)
Az izlandi államfő bejelentette kedden, hogy ideiglenes kormányt jelöl ki, hogy a májusi előre hozott választásig irányítsa az országot.
jan. 27
12:42
Tudja, miről csevegtek az elnökök? (Infostart)
Harmincöt perces telefonbeszélgetést folytatott Barack Obama amerikai elnök Nicolas Sarkozyvel. Az Egyesült Államok múlt héten beiktatott elnöke még szombaton jelezte a francia államfői hivatalnak, hogy hétfő délután Párizsba telefonál.
jan. 27
12:45
Aki elrabolta a gyerekek ifjúságát (Kitekintő)
Megkezdődött az első per a háborús bűnök kivizsgálására Hágában létrehozott Nemzetközi Büntetőbíróságon (ICC). A főszerepben: Thomas Lubanga.
jan. 27
13:00
Ideiglenes kormány Izlandon (Infostart)
Izlandon ideiglenes kormányt jelöl ki az államfő, hogy a májusi előre hozott választásig irányítsa az országot. Ólafur Ragnar Grímsson közölte: felkéri az ország egyik pártját, hogy irányítsa a kisebbségi kabinet munkáját a választásig.
jan. 27
13:00
15-ről 14 évre csökkentik a fiatalkorúak büntethetőségének korhatárát (Kripto Akadémia)
Václav Klaus cseh államfő aláírta a sokat vitatott új büntető törvénykönyvet, amely az eddigi 15-ről 14 évre csökkenti a fiatalkorúak büntethetőségének korhatárát - olvasható az államfő internetes honlapján kedden közzétett tájékoztatóban.
jan. 27
13:03
Kolozsvári polgármester-választás: két magyar jelölt (Kitekintő)
A Magyar Polgári Párt (MPP) saját jelöltet állít a kolozsvári polgármester-választásokon, amelyet február 15-én tartanak.
jan. 27
13:18
Bajban vannak a szerbek (Kripto Akadémia)
Negatív rekordot döntött kedden a szerb valuta: a nemzeti bank hivatalos középárfolyama szerint 1 euró 95,6565 dinárt ért.
jan. 27
13:21
Gyalázkodó szlovákellenes feliratok Magyarországon (Kitekintő)
Gyalázkodó feliratok jelentek meg az elmúlt hét végén a Magyarországi Szlovákok Szövetségének budapesti székházánál lévő postaládán.
jan. 27
13:54
Leállt a Fehér Ház levelezőrendszere (Kripto Akadémia)
Leállt a Fehér Ház elektronikus levelezőrendszere. Az AP amerikai hírügynökség keddi jelentése szerint a legutóbbi email washingtoni idő szerint hétfőn reggel 9 óra előtt érkezett az elnöki sajtóirodából.
jan. 27
13:57
Sérti a Hargita megyei prefektust a rovásírás (Kitekintő)
Felszólítást kapott a gyergyócsomafalvi helyi tanács Hargita megye prefektusától, hogy  vonja vissza azt a határozatát, amelyben szentesítették, hogy a helységnévtáblán székely rovásírással is feltüntetik a település nevét, a román és a magyar felirat mellett.
jan. 27
14:12
A holokauszt áldozataira emlékeztek (Kripto Akadémia)
Németország örökre ébren tartja az emlékezést a nemzetiszocializmus bűncselekményeire, a náci rezsim áldozataira - ígérte meg kedden ünnepélyesen a Bundestagban Horst Köhler német államfő.
jan. 27
14:30
Sosem ismétlődhet meg a holokauszt! (168 Óra Online)
Németország örökre ébren tartja az emlékezést a nemzetiszocializmus bűncselekményeire, a náci rezsim áldozataira - ígérte meg kedden ünnepélyesen a Bundestagban Horst Köhler német államfő.

Keresés