2009. január 6. kedd

jan. 6
5:51
Idén kevés lesz a nagy durranás a mozikban (Infostart)
Kevésbé éreztette hatását a gazdasági válság 2008-ban a filmes iparban, bár a mozik nézőszáma csökkent az előző évekhez képest, a bevételek nőttek - mondta az InfoRádiónak a Filmforgalmazók Egyesületének elnöke. Bálint Péter szerint idén előtérbe kerülhetnek az "komoly" filmek, néhány év múlva pedig egyeduralkodó válhat a 3 dimenziós mozizás.
jan. 6
6:00
Négymilliárd forint szolgálta a kultúra ügyét (Népszava)
Paradigmaváltás érzékelhető a múzeumok világában - fogalmazott Baán László a Szépművészeti Múzeum főigazgatója a jelenségre, amelyet minden múzeumba járó érzékel: egyre szorgosabban tárják a kiállítóhelyek a publikum felé kapujukat, közönségbarát akciókkal, rendezvényekkel keresik a látogatók kegyét. A tavalyi év a reneszánsz jegyében telt, a Nyugat folyóirat pedig megalakulásának százéves…
jan. 6
8:33
Csak tavaly 55 milliárdot hoztak Madonna koncertjei (Infostart)
Madonna "Sticky and Sweet" című turnéja volt a legsikeresebb koncertsorozat az elmúlt évben. A Pollstar zenei szaklap szerint a popdíva 281 millió dollárt, azaz több, mint 55 milliárd forintot keresett a világ körüli turnéval. Madonna ezzel megelőzte Celine Diont és a Bon Jovit is.
jan. 6
8:51
Most jó áron lehet festményeket venni (Infostart)
A magyar műtárgypiac még nem érezte meg a gazdasági válságot, a karácsonyi aukción egy Gulácsy-kép 110 millió forintért kelt el. A Virág Judit Galéria társtulajdonosa szerint a válság hatására nőni fog a kínálat, és a közepes kategóriában az árak stagnálására is lehet számítani, ám a csúcskategóriában továbbra is áremelkedést várnak a szakemberek.
jan. 6
9:00
Antológia jelenik meg Nápolyban magyar írók műveiből (Népszava)
A közeljövőben antológia jelenik meg Nápolyban az Újlipótvárosi esték sorozaton eddig részt vett írók műveiből; a Szépírók Társasága által szervezett felolvasóest legközelebbi rendezvénye pénteken lesz a XIII. kerületben.
jan. 6
11:33
Verbéna illatú katarzis (HVG)
„A zene több is, mint a lélek tükre, a hang metafizikus dimenziójával gazdagodik, így képes átformálni az ember mélységes behatároltságát” – írja legújabb, magyarul sajnos még nem olvasható könyvében Daniel Barenboim. A jeles zongoraművész-karmester tétele a muzsika hatalmáról Rost Andrea évnyitó Puccini-estjére is érvényes volt.
jan. 6
12:54
Seggrepacsi (Startlap)
Szerethető-e Frici, a férj, aki az erkélyen teregető feleségének kizuhantásán fantáziál, és azon, hogy alant majd szétkenődik az asszony a pontosan érkező troli tetején? Hatodik könyvében Cserna-Szabó András egy sehol sincs városból tudósít, ahol a szereplők groteszk jósága teremti meg a hírértéknövelő tényezőt.
jan. 6
13:48
Elhunyt Charles Camilleri, a "máltai Bartók" (Népszava)
Elhunyt 77 éves korában Charles Camilleri, Málta egyik legjelentősebb zeneszerzője.
jan. 6
13:57
Elhunyt Charles Camilleri (HVG)
Elhunyt 77 éves korában Charles Camilleri, Málta egyik legjelentősebb zeneszerzője.
jan. 6
14:15
Kádár elvtárs a cigánnyal húzatja (HVG)
Nagyszerű vaskos fotóalbumok jelentek meg a közelmúlt magyar történetéről. Egyikük mindössze tizenegy évet ölel fel, a Kádár-korszak születését, konszolidációját és útkeresését. A másik egész a kiegyezéstől napjainkig fűzi egybe 2500 képi dokumentumát. Mindkét esetben illusztrációt kapunk, hazánk históriájának illusztrációját. És ez jó. (5 hozzászólás)
jan. 6
15:00
Sokk: a francia köztévé nem sugároz reklámot (Startlap)
Január 5-e sokkja – ezzel a címmel írt a párizsi Le Monde arról, hogy hétfő este 8-tól kezdve a reggel 6 óráig tartó adásidőben immár tilos reklámok sugárzása a francia közszolgálati tévéadókon. Az egy éve regnáló Nicolas Sarkozy...
jan. 6
15:18
Országos Diákíró Versenyt hirdetett a Magyar Író Akadémia (Népszava)
Országos Diákíró Versenyt hirdetett a Magyar Író Akadémia középiskolás diákok, egyetemisták és főiskolások, valamint pedagógusok számára; a pályaműveket március 15-ig várják a szervezők.
jan. 6
15:36
Háromnapos dzsessz tehetségbörze a MűPában (Startlap)
Háromnapos dzsessz tehetségbörzét rendeznek csütörtök és szombat között a budapesti Művészetek Palotájában; az esemény kapcsán Retkes Attila, az intézmény dzsessz programszerkesztője és Kaltenecker Zsolt billentyűs, a K. L. B. trió...
jan. 6
16:21
Újítsa fel utcája aknafedlapját - saját pénzből! (HVG)
Saját pénzéből újít fel aknafedlapot egy vállalkozó Pécsett, és másokat is erre buzdít, hogy szerinte a városnak ne kelljen szégyenkeznie rossz útjai miatt 2010-ben, amikor Európa Kulturális Fővárosa lesz.
jan. 6
16:39
Nazim Hikmet 50 év után újra török állampolgár (HVG)
Több mint négy évtizeddel halála után visszakapja Nazim Hikmet kommunista költő a török állampolgárságot, amelytől az 50-es években fosztották meg hazaárulás vádjával.
jan. 6
17:24
MTV: mindkét csatornát Kósa Somogyi György igazgatja (Startlap)
Az eddig az m2-t felügyelő Kósa Somogyi György irányítja a jövőben a Magyar Televízió (MTV) mindkét csatornáját - jelentette be kedden közleményben a közszolgálati médium. Az m1 műsorigazgatóságot 2005 augusztusától mostanáig vezető...
jan. 6
20:24
A sötét lovag tetszett az amerikai producereknek (Népszava)
Míg a színészek vagy a kritikusok amerikai céhei számba sem vették az óriási bevételt hozó Batman-filmet, A sötét lovagot, a producerek szerint a legjobb filmek között van a helye, ezért felkerült a jelöltlistájukra.
jan. 6
20:42
Mi leszel, ha nagy leszel? Celeb! (Népszava)
Ha a művelt olvasó netán nem tudná, mit fán terem a gasztroreality, elég ha úgy hét óra táján az RTL Klub csatornájára téved távkapcsolója. Mára ugyan nagyon nehéz úgy televíziót nézni, hogy ne legyünk részesei a nagy magyar celebetetésnek, a Vacsoracsata, ha lehet így mondani, a műfaj kvintesszenciája. Mi szem szájnak ingere, feltálaltatik itt a fáradt tévénézőnek. Bombanő, bohóc, csacsog, gagyog…
jan. 6
21:00
"A sötét lovag" felkerült a jelöltlistára (Startlap)
Míg a színészek vagy a kritikusok amerikai céhei számba sem vették az óriási bevételt hozó Batman-filmet, A sötét lovagot, a producerek szerint a legjobb filmek között van a helye, ezért felkerült a jelöltlistájukra. Az Amerikai Producerek...

Keresés