2009. január 6. kedd

jan. 6
5:51
Idén kevés lesz a nagy durranás a mozikban (Infostart)
Kevésbé éreztette hatását a gazdasági válság 2008-ban a filmes iparban, bár a mozik nézőszáma csökkent az előző évekhez képest, a bevételek nőttek - mondta az InfoRádiónak a Filmforgalmazók Egyesületének elnöke. Bálint Péter szerint idén előtérbe kerülhetnek az "komoly" filmek, néhány év múlva pedig egyeduralkodó válhat a 3 dimenziós mozizás.
jan. 6
6:00
Négymilliárd forint szolgálta a kultúra ügyét (Népszava)
Paradigmaváltás érzékelhető a múzeumok világában - fogalmazott Baán László a Szépművészeti Múzeum főigazgatója a jelenségre, amelyet minden múzeumba járó érzékel: egyre szorgosabban tárják a kiállítóhelyek a publikum felé kapujukat, közönségbarát akciókkal, rendezvényekkel keresik a látogatók kegyét. A tavalyi év a reneszánsz jegyében telt, a Nyugat folyóirat pedig megalakulásának százéves…
jan. 6
6:18
Ennyiért adott privát koncertet a világsztár (Zene)
Moamer Kadhafi fia tudja, hogyan kell emlékezetes szilveszteri partit adni. A líbiai elnök fia igazi sztárokat kért fel, hogy szórakoztassák vendégeit. [Dátum: 2009.01.06. 05:56]
jan. 6
7:12
Hoppá! Playbackről nyomja a világhírű együttes (Zene)
Az évad második felében a Miami City Ballet táncosai nem élő zenére adják elő produkciójukat. Az ok: költségtakarékosság. [Dátum: 2009.01.06. 18:40]
jan. 6
8:33
Csak tavaly 55 milliárdot hoztak Madonna koncertjei (Infostart)
Madonna "Sticky and Sweet" című turnéja volt a legsikeresebb koncertsorozat az elmúlt évben. A Pollstar zenei szaklap szerint a popdíva 281 millió dollárt, azaz több, mint 55 milliárd forintot keresett a világ körüli turnéval. Madonna ezzel megelőzte Celine Diont és a Bon Jovit is.
jan. 6
8:51
Most jó áron lehet festményeket venni (Infostart)
A magyar műtárgypiac még nem érezte meg a gazdasági válságot, a karácsonyi aukción egy Gulácsy-kép 110 millió forintért kelt el. A Virág Judit Galéria társtulajdonosa szerint a válság hatására nőni fog a kínálat, és a közepes kategóriában az árak stagnálására is lehet számítani, ám a csúcskategóriában továbbra is áremelkedést várnak a szakemberek.
jan. 6
9:00
Antológia jelenik meg Nápolyban magyar írók műveiből (Népszava)
A közeljövőben antológia jelenik meg Nápolyban az Újlipótvárosi esték sorozaton eddig részt vett írók műveiből; a Szépírók Társasága által szervezett felolvasóest legközelebbi rendezvénye pénteken lesz a XIII. kerületben.
jan. 6
9:00
Néma csenddel kezdte a koncertet a Metallica (Zene)
Nehéz elképzelni a Metallicát vagy a Rage Against The Machine-t csendben. A két amerikai sztárbanda azonban mostanában többször is megtette, hogy koncertjeit többperces néma csenddel kezdte. A Zero DB (zéró decibel) mozgalomról van szó, amely tiltakozik az ellen, hogy a rock- és popzenét foglyok pszichológiai kínzására használják fel.   [Dátum: 2009.01.06. 09:00]
jan. 6
10:51
Budapest - Ex libris - Élőkép (szinhaz.hu)
Betűkből szavak, szavakból mondatok, mondatokból vers formálódik, ami maga a kép. A kép magában hordozza a jelentését, amit pontokká bonthatunk vissza. Az élő kiállítás Bársony Júlia, az Élőkép Társulat és a MOME vizuális kommunikáció tanszék diákjainak közös produkciója.
jan. 6
11:06
2008 legérdekesebb koncertjei 10. - Még egy Bon Jovi koncertről is kaptunk beszámolót (Zene)
Akad bőven erre az évre is ígéret külföldi zenekarok magyarországi fellépésére, s hazai muzsikusok nagy, vagy kisebb koncertjére. Egy azonban biztos, a zenebarátok idén sem fognak unatkozni, ahogyan azt a tavalyi évben sem tették. Sorozatunkban 2008 legérdekesebb koncertjeiből szemezgetünk... [Dátum: 2009.01.06. 11:00]
jan. 6
11:06
Educatio 2009 - köz- és felsőoktatási intézmények seregszemléje (Napvilág)
Idén is megrendezik az Educatio oktatási szakkiállítást január 23-24-én a budapesti SYMA Sport és Rendezvényközpontban. A kiállítás szakmai programokkal és előadásokkal várja az iskolák tanárait, vezetőit. A rendezvény szervezői a szakmai érdeklődők mellett általános- és középiskolás, valamint felsőfokú intézmények tanulóinak részvételére is számítanak.
jan. 6
11:08
Prince albumesőt ígér az idei évre (Napvilág)
A muzsikájában RnB, hip-hop, funk, pop, rock és jazz elemeit vegyítő zseniális művészről 2007-es Planet Earth című albuma óta nem hallottunk sokat, ám a zenész nem üldögélt babérjain az elmúlt időszakban sem. Ígérete szerint a 2009-es évben 3 album megjelentetésével kárpótolja rajongóit a hallgatásáért.
jan. 6
11:10
A harmadik ember (Napvilág)
Carol Reed klasszikus krimije ma is képes annyi izgalmat nyújtani a nézőnek, mint ötven évvel ezelőtt, amikor A harmadik ember meghódította a mozit, és néhány díjat is begyűjtött a nemzetközi filmipar szakmai elismeréseként. Fekete-fehéren izzó képkockák, szokatlan zenei aláfestéssel és remek színészekkel: ez a film motorja, noir-szerű beütésekkel.
jan. 6
11:12
Batykó Róbert kiállítása - M.I.K. (Napvilág)
Batykó Róbert neve egyre ismerősebb lehet a műkedvelők számára. Fiatal kora ellenére már számos elismerésben részesült. Festményei mind szakmai, mind gyűjtői körben nagy érdeklődést váltottak ki. A művész legújabb kiállítása január 9. és február 21. között tekinthető meg az abc Kortárs Művészeti Galériában. A megnyitót január 8-án 19:00 órakor tartják.
jan. 6
11:33
Verbéna illatú katarzis (HVG)
„A zene több is, mint a lélek tükre, a hang metafizikus dimenziójával gazdagodik, így képes átformálni az ember mélységes behatároltságát” – írja legújabb, magyarul sajnos még nem olvasható könyvében Daniel Barenboim. A jeles zongoraművész-karmester tétele a muzsika hatalmáról Rost Andrea évnyitó Puccini-estjére is érvényes volt.
jan. 6
11:57
A Gézagyerek (szinhaz.hu)
Ha A Gézagyereket olvassa, mondja, játssza valaki, akkor egyszerű, hétköznapi, kicsi szavakat használ, Géza, Herda, Banda, Rózsika szavait, Háy János szavait. Ha A Gézagyerekről olvas, gondolkodik, beszél valaki, akkor a világot, a világ működését átfogó nagybetűs szavakra, a filozófia alapszavaira van szükség. Mert A Gézagyerek ártatlanul megfogalmazott filozófikus mű. Háy a világrendre kérdez…
jan. 6
13:12
Jubileumi VilágVeleje Fesztivál a Gödörben (Zene)
Immár tizedik alkalommal rendezik meg a VilágVeleje Fesztivált, az év első nagyszabású összművészeti fesztiválját. A január 15-18 között futó rendezvényre újdonságokkal készül a Kiscsillag, a Balaton és a Colorstar is. [Dátum: 2009.01.06. 13:00]
jan. 6
13:48
Elhunyt Charles Camilleri, a "máltai Bartók" (Népszava)
Elhunyt 77 éves korában Charles Camilleri, Málta egyik legjelentősebb zeneszerzője.
jan. 6
13:57
Elhunyt Charles Camilleri (HVG)
Elhunyt 77 éves korában Charles Camilleri, Málta egyik legjelentősebb zeneszerzője.
jan. 6
14:06
Mozart esttel kezdődik az év a Zeneakadémián (Zene)
Január 8-án, a Zeneakadémia újévi első Alma Mater ?Prémium? koncertjén az intézmény jelene és múltja kapcsolódik össze. Az egykori növendékek, Rost Andrea és Rolla János Kossuth-díjas előadóművészek mellett fellépnek a Liszt Ferenc Egyetem Kivételes Tehetségek Osztályának növendékei, akik Mozart gyermekkori műveit adják elő [Dátum: 2009.01.06. 14:00]
jan. 6
14:15
Kádár elvtárs a cigánnyal húzatja (HVG)
Nagyszerű vaskos fotóalbumok jelentek meg a közelmúlt magyar történetéről. Egyikük mindössze tizenegy évet ölel fel, a Kádár-korszak születését, konszolidációját és útkeresését. A másik egész a kiegyezéstől napjainkig fűzi egybe 2500 képi dokumentumát. Mindkét esetben illusztrációt kapunk, hazánk históriájának illusztrációját. És ez jó. (5 hozzászólás)
jan. 6
14:15
Discantus Énekegyüttes a Művészetek és Irodalom Házában (Napvilág)
A pécsi Művészetek és Irodalom Háza művészeti évadát egy igazi zenei különlegeséggel nyitja: január 10-én 19.00 órakor sok szeretettel várják a közönséget a Discantus Énekegyüttes koncertjére. A fiatal zenészekből álló 12 fős kamara itthon és külföldön is számtalan sikert könyvelt el 1996-os fennállása óta.
jan. 6
14:17
A Valami Amerika 2 már 230 000 nézőt vonzott a mozikba (Napvilág)
A Valami Amerikát 540 ezren látták, és remekül indult a folytatás is. A bemutatást követő 17 nap alatt 200 ezren voltak kíváncsiak a Valami Amerika 2-re, és az országos nézettség pillanatnyilag 230 ezernél tart. Ezzel 2009. január 5-ig Herendi Gábor új filmje, a tavaly megjelent magyar filmek látogatottsági rekordját megdöntötte.
jan. 6
14:36
Vendégjáték - Christine Elmo (szinhaz.hu)
Ann Liv Young I love you (how ugly are you with your clothes off) egy magányos szóló tükrök társaságában, a test, a hang és a szöveg találkozásáról.
jan. 6
15:00
2008 legérdekesebb koncertjei 9. - Mobilmánia, izzás negyven fokon (Zene)
Akad bőven erre az évre is ígéret külföldi zenekarok magyarországi fellépésére, s hazai muzsikusok nagy, vagy kisebb koncertjére. Egy azonban biztos, a zenebarátok idén sem fognak unatkozni, ahogyan azt a tavalyi évben sem tettét. Sorozatunkban 2008 legérdekesebb koncertjeiből szemezgetünk... [Dátum: 2009.01.06. 15:00]
jan. 6
15:09
Mr. Beanről lehull a lepel! (MaHu)
Az angol humor egyik legismertebb alakja, Mr. Bean egy egész hétvégén keresztül uralni fogja a Comedy Central Magyarország műsorát.
jan. 6
15:18
Országos Diákíró Versenyt hirdetett a Magyar Író Akadémia (Népszava)
Országos Diákíró Versenyt hirdetett a Magyar Író Akadémia középiskolás diákok, egyetemisták és főiskolások, valamint pedagógusok számára; a pályaműveket március 15-ig várják a szervezők.
jan. 6
15:42
EU - Hans Pfitzner: Palestrina (szinhaz.hu)
Angyalkórus, bíborosok serege és hitválság: Hans Pfitzner nagyszabású drámájának főhőse a konfliktusokkal küzdő olasz reneszánsz templomi zeneszerző, Palestrina.
jan. 6
16:03
150 millió 3D szemüveg ajándékba! (MaHu)
150 millió darab, három dimenziós film megtekintésére alkalmas szemüveget osztanak ki Amerikában egy új animációs film promóciós kampányának részeként, hogy a tévénézők élvezhessék a 3D-technikával készült film reklámját.
jan. 6
16:12
Századik bulijukra készülődnek Polanski vámpírjai a Hevesi Sándor téren (Zene)
Másfél évvel a magyarországi bemutatót követően, a 2009. január 9-i, immáron 100. előadáshoz közeledvén elmondhatjuk, Bécs, Stuttgart, Hamburg, Berlin, New York, Tokió, Varsó és Oberhausen után hazánkat is meghódították a dalos pacsirtával keresztezett vérszívó denevérek. [Dátum: 2009.01.06. 16:00]
jan. 6
16:21
Újítsa fel utcája aknafedlapját - saját pénzből! (HVG)
Saját pénzéből újít fel aknafedlapot egy vállalkozó Pécsett, és másokat is erre buzdít, hogy szerinte a városnak ne kelljen szégyenkeznie rossz útjai miatt 2010-ben, amikor Európa Kulturális Fővárosa lesz.
jan. 6
16:30
Sokat mutat magából Tóth Gabi az interneten (Zene)
Gabi már a második honlapját tapossa. Az első nem volt valami szenzációs, viszont a második már sokkal jobbra sikeredett. [Dátum: 2009.01.06. 16:30]
jan. 6
16:39
Nazim Hikmet 50 év után újra török állampolgár (HVG)
Több mint négy évtizeddel halála után visszakapja Nazim Hikmet kommunista költő a török állampolgárságot, amelytől az 50-es években fosztották meg hazaárulás vádjával.
jan. 6
17:06
Ma mutatkozik be a VIVA Interaktív új műsorvezetője (Zene)
Öt év után távozott a VIVA Tv-től Kisó, januártól más vizekre evez, helyét az Interaktívban Ben vette át. Kisó és a VIVA közös megegyezéssel váltak meg egymástól, Orsi úgy érezte, itt az ideje annak, hogy tovább lépjen.  - derül ki a a csatorna sajtóközleményéből. [Dátum: 2009.01.09. 10:58]
jan. 6
17:15
150 éve kézzel húzzák fel a Big Bent! (MaHu)
Százötven éves idén a londoni Westminster toronyórája, népszerű nevén a Big Ben. Az évfordulót számos eseménnyel ünneplik Nagy-Britanniában, és máris működik hivatalos honlap is.
jan. 6
17:24
Filmvetítés és irodalmi est a Sirályban (Napvilág)
Van egy hely a Király utca 50. szám alatt, ahol a kortárs kultúra minden rezdülése értő és lelkes fülekre talál, ahol folyamatosan jobbnál jobb színházi, irodalmi, filmes, képzőművészeti és zenei programok várják az ifjúságot. Január 8-án irodalmi estet, 11-én pedig filmklubot tartanak.
jan. 6
17:26
Balogh Kálmán cimbalomművész önálló koncertje (Napvilág)
Nemzetközi hírű cimbalmosunk virtuóz játékával, sokoldalú tehetségével méltán nevezhető a magyar cimbalom utazó nagykövetének. Játéka hallható Francis Ford Coppola Youth Without Youth című filmjének főcímdalában, számos lemeze az Egyesült Államokban és Németországban került forgalmazásra, zenekara a Gipsy Cimbalom Band Spanyolországtól az Egyesült Államokig számos turné és koncert szereplője.
jan. 6
18:09
230 ezer nézőnél tart a Valami Amerika 2! (MaHu)
Herendi Gábor zenés filmje, a Valami Amerika 2 már 230 ezer nézőt vonzott a mozikba. A Pindroch Csaba, Szabó Győző és Hujber Ferenc főszereplésével forgatott vígjátékot december 18. óta játsszák a mozik.
jan. 6
20:24
A sötét lovag tetszett az amerikai producereknek (Népszava)
Míg a színészek vagy a kritikusok amerikai céhei számba sem vették az óriási bevételt hozó Batman-filmet, A sötét lovagot, a producerek szerint a legjobb filmek között van a helye, ezért felkerült a jelöltlistájukra.
jan. 6
20:33
Gipsy Farsang a Fonó Budai Zeneház! (MaHu)
Farsang idején a cigány muzsika színes kavalkádja sem hiányozhat a Fonóból. A fiatalokból álló Travarica indít a balkáni zenét a roma muzsika elemeivel ötvöző műsorával.
jan. 6
20:42
Mi leszel, ha nagy leszel? Celeb! (Népszava)
Ha a művelt olvasó netán nem tudná, mit fán terem a gasztroreality, elég ha úgy hét óra táján az RTL Klub csatornájára téved távkapcsolója. Mára ugyan nagyon nehéz úgy televíziót nézni, hogy ne legyünk részesei a nagy magyar celebetetésnek, a Vacsoracsata, ha lehet így mondani, a műfaj kvintesszenciája. Mi szem szájnak ingere, feltálaltatik itt a fáradt tévénézőnek. Bombanő, bohóc, csacsog, gagyog…
jan. 6
21:45
Kiderült kik a Bárka Színház díjazottjai! (MaHu)
A Bárka Színház csapata 2008 végén ismét kikérte a közönség véleményét arról, hogy kinek az alakítását tartották a legjobbnak az évben. A nőknél , a férfiaknál Alföldi Róbert diadalmaskodott.
jan. 6
22:39
Heaven Street Seven a Katona József Színházban! (MaHu)
A koncert különlegességét sokkal inkább a nem mindennapi koncertkörnyezet és a külön ehhez a fellépéshez szerkesztett vizuális háttér adja majd, no meg az, hogy a publikum az új album számaival ezek közt pedig, ugye, néhány amúgy is akusztikusabb hangzású dallal - alaposan felfrissített koncertprogramot hallhat majd.

Keresés