2009. január 22. csütörtök

jan. 22
9:24
Jordán: Penderítsük ki a politikát az életünkből! (Infostart)
Jordán Tamás, a szombathelyi Weöres Sándor Színház igazgatója máris elmondhatja, hogy felrázta a nyugat-magyarországi várost és környékét, nemcsak színházat épít, hanem közösséget is szervez, találkozóhelyet mindazoknak, akik nem akarnak mindent a politikára bízni.
jan. 22
9:43
Ma van a magyar kultúra napja (Startlap)
A magyar kultúra napja alkalomból az ország számos településén és több külföldi nagyvárosban tartanak megemlékezéseket, rendeznek koncerteket, irodalmi esteket, filmvetítéseket, színházi előadásokat. A magyar kultúrát 1989 óta ünneplik...
jan. 22
10:18
Emberi jogokat sértett Hajdú Péter műsora az ORTT szerint (HVG)
A Story Tv hajléktalanokat szerepeltető valóságshow-műsora a médiatörvény egyes, emberi jogokra vonatkozó rendelkezéseit sértette meg, s mindezt azért, hogy nagyobb nézettséget érjen el – így foglalható össze az ORTT határozata. A médiahatóság az állampolgári jogok országgyűlési biztosának megkeresése nyomán indított eljárást az ügyben. A műsor producere Hajdú Péter.
jan. 22
11:12
Gazdag programok országszerte a Magyar Kultúra Napja alkalmából (Infostart)
Országszerte és a határokon túl is gazdag ünnepi programkínálattal emlékeznek meg a Magyar Kultúra Napjáról. Január 22-ike 1989 óta a magyar kultúra ünnepe abból az alkalomból, hogy Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon fejezte be a Himnuszt.
jan. 22
12:24
"Az önök munkássága példa minden generáció számára" (Népszava)
Az összefogás jelentőségét hangsúlyozta a magyar kultúra napján, csütörtökön Hiller István a budapesti Iparművészeti Múzeumban, ahol kitüntetéseket adott át az ünnep alkalmából. "Lehet és kell is szót értenünk egymással határon innen és túl" - fogalmazott az oktatási és kulturális miniszter.
jan. 22
13:36
Mi újság Horthyéknál? (HVG)
Kanyó András Horthy és a magyar tragédia című, 2008 végén megjelent könyve zavarba ejtő munka. Nem világos, mi a műfaja, mi a tárgya, melyek az elemzés, illetve az értékelés szempontjai, illetve mi indokolta a megjelenését. Elemző kritika mindeddig nem jelent meg a Horthyról, ami azt jelzi, hogy a kritikusok és a történész szakma nem tud mit kezdeni vele. Érdemes felidézni a könyv keletkezésének…
jan. 22
13:37
Aszalt szilva naplementekor (Startlap)
Birtalan Balázs Aszalt szilva naplementekor címet viselő legújabb kötetét az Írók Boltjában mutatják be. Az ideákról és ideológiákról, hitekről és hiedelmekről, egyéni és közösségi viselkedésformákról, valamint ezek lehetséges alternatíváiról szóló mű alkotójával Vekerdy Tamás beszélget.
jan. 22
13:54
Átutalták az első uniós előleget (Népszava)
Elindítják a megemelt összegű uniós előlegek kifizetését - jelentette be mai sajtótájékoztatóján Bajnai Gordon. A gazdasági tárca vezetője erről a Semilab Zrt.-ben beszélt, ahol ünnepélyesen aláírták az első összeg átutalásáról szóló dokumentumot. Azért adnak az eddigi pénznél többet - magyarázta a miniszter -, hogy a vállalkozások ne csak a teljesítés után jussanak pénzükhöz.
jan. 22
14:12
Haydn halála, a teremtés világnapja és az üstdobok (Infostart)
Megzenésítette a teremtést, üstdobbal ébresztette föl a koncert alatt elaludt vendégeket, és az Esterházyak szolgálatában állt. Ő volt a kétszáz éve elhunyt Franz Joseph Haydn, akire több rendezvénysorozattal is emlékezünk 2009-ben. Halálának évfordulója egyúttal A teremtés világnapja.
jan. 22
15:24
Alámondás (HVG)
A meglepetések szemléje lehet az idei, ahol a játékfilmek közel felét elsőfilmes rendezők jegyzik. A szakmát ezúttal a kiírt, majd sebtében visszavont stúdióprivatizáció osztja meg.
jan. 22
15:24
Tizenhárom Oscar-jelölést kapott a Benjamin Button kölönös élete (Népszava)
A Benjamin Button különös élete című film 13 jelöléssel vezeti az idei Oscar-jelöltek listáját - derül ki az amerikai filmakadémia csütörtökön nyilvánosságra hozott jelölőlistájáról.
jan. 22
15:42
Tizennyolcan szállnak versenybe az Arany Orsóért (Infostart)
Tizennyolc film versenyez a 40. Magyar Filmszemle játékfilmes szekciójában január 27. és február 3. között. A vetítéseket idén a Palace MOM Parkban, a Budapesti Kongresszusi Központban, az Uránia Nemzeti Filmszínházban és a Bem moziban tartják.
jan. 22
16:00
Brad Pitt új filmjét 13 Oscarra jelölték (HVG)
A Benjamin Button különös élete című film 13 jelölést kapott az Oscar-díjra, ezen belül esélyes lehet a legjobb film, a legjobb színész (Brad Pitt), a legjobb női mellékszereplő (Taraji P. Henson) és a legjobb rendező (David Fincher) díjára.
jan. 22
16:00
Tizenhárom Oscar-jelölést kapott a Benjamin Button különös élete (Infostart)
A Benjamin Button különös élete című film 13 jelölést kapott az Oscar-díjra, ezen belül esélyes lehet a legjobb film, a legjobb színész (Brad Pitt), a legjobb női mellékszereplő (Taraji P. Henson) és a legjobb rendező (David Fincher) díjára.
jan. 22
16:01
Nyakig a deficitben a Deutsche Oper (Startlap)
Amit napok óta rebesgettek Berlinben, csütörtökre bizonyossá vált: a Frankfurter Allgemeine Zeitung című lap beszámolója szerint nyakig süllyedt a deficitben a német főváros egyik legtekintélyesebb operaháza, a Deutsche Oper. A három...
jan. 22
16:03
Nácibarát Anglia (Startlap)
Jo Walton merészen semmibe vette, hogy Churchill – és vele az egész brit birodalom – nemcsak, hogy belépett a II. világháborúba, de Hitler ellen az ördöggel is cimborált. Az 1949-ben játszódó Farthingban az evidencia az, hogy 1941-ben VI. György angol király kiegyezett a náci Németországgal, s így lényegében kimaradt az egész világégésből. Aztán, ahogy az a krimikben már lenni szokott, történik…
jan. 22
17:30
Halála után jelent meg Polcz Alaine szingliknek szóló szakácskönyve (Infostart)
Másfél évvel halála után jelent meg Polcz Alaine pszichológus-írónő legutolsó, be nem fejezett könyve. Az Életszakácskönyv Szingliknek című kötet jóval több receptek gyűjteményénél: mindaz a bölcsesség, élettapasztalat benne van, amit a szerző a főzéssel kapcsolatban összegyűjtött.
jan. 22
19:00
Szombaton indul Amerikában az Extremely Hungary (HVG)
A Budapesti Fesztiválzenekar szombati, Carnegie Hall-beli koncertjével hivatalosan is megkezdődik az Extremely Hungary - Csordultig magyar címet viselő, New York-i és washingtoni magyar kulturális évad. Az eseményekre sehol sem béreltek helyszínt, a rendezvények a helyi intézményekkel koprodukcióban valósulnak meg.
jan. 22
20:13
Japán spagetti vérszívással (Startlap)
Japán spagettiwesterntől a lengyel apakeresőig sok mindent láthatnak a mozirajongók a héten. Hat különböző, bár valahol már látott történet, de csak két műfaj a választási lehetőség.
jan. 22
21:06
Gyász mackósapkában (Startlap)
El Kazovszkij legújabb önálló kiállítása január 8-án nyílt volna a Várfok Galériában. A művész feLugossy Lászlót választotta kiállító partnernek. Ez a tárlat már nem jöhetett létre, de a galéria felkért 17 művészt, hogy alkotásaikkal emlékezzenek a tavaly elhunyt festőnőre.
jan. 22
21:08
Naponta kétmillióan keresik fel a világhálót (Startlap)
2008 végére hatszázezer fővel bővült az intenzív internetfelhasználók tábora a 2007-es év végi adatokhoz képest. Jelenleg 4,2 millióan rendelkeznek internet-hozzáféréssel, ebből 3,1 millióan legalább heti rendszerességgel, kétmillióan...
jan. 22
21:42
Íme az igazi helyszínelők (Népszava)
Vannak (vagyunk?) sokan, akik késő este már csak a televíziós helyszínelők valamelyikébe nézünk bele. Van belőlük elég, jószerivel már minden amerikai nagyváros rendőrségével találkozhatunk a képernyőn. (Állítólag az egyik sorozatban már használnak olyan műszert is, amit egy magyar szakember talált ki.) Most a Spektrum jóvoltából bepillanthattunk az igazi - amerikai -, helyszínelők munkájába.…
jan. 22
22:19
Obama hatása a belga vezetőkre (Startlap)
jan. 22
22:21
Kaszálhat az Oscaron a fiatalodó Brad Pitt (Startlap)
Forrest Gump óta nem hatotta meg főhős úgy az Amerikai Filmakadémia előzsűrijét, mint a visszafelé öregedő tengerész, akit Brad Pitt alakít. Imádták még a Trainspotting rendezőjének új filmjét és a szigorú tekintetű, bigott Meryl Streepet. Nyilvánosságra hozták az Oscar-díjra jelöltek névsorát.

Keresés