2009. január 14. szerda

jan. 14
6:45
Reneszánsz rogyásig 2008-ban (HVG)
A reneszánsz éve kiállításai sok nyersanyagot tártak fel, de értelmezésükhöz nem adtak elég kulcsot. Újat biztosan nem, s régieket is csak elvétve – summázta megsemmisítő kritikáját Marosi Ernő művészettörténész a tavalyi év kulturális megaprojektjéről. (Szóljon hozzá!)
jan. 14
8:33
Budapest: a bűn fészke vagy a progresszió melegágya? (HVG)
Gyáni Gábor legújabb könyve, a Budapest – túl jón és rosszon, a rohamosan fejlődő magyar főváros szellemi arculatát rajzolja fel. A fővárost hol a bűn, a nyomor, a magyarellenes ideológiák városaként, hol a haladás, az igaz magyar kultúra letéteményesként, a művészetek, az építészet ihletőjeként ábrázolták - aszerint, hogy kinek milyen volt a politikai beállítottsága, milyen információkhoz jutott…
jan. 14
10:21
Kultúrbotrány Brüsszelben, a diplomaták nem értik a viccet (HVG)
Nem 27 ország művészei együttműködésének az eredménye, hanem egyetlen cseh művész alkotása az Entropa című kortárs tárlat, amely hétfőn nyílt meg Brüsszelben, az Európai Unió egyik központi épületében. A tárlat, amely az Európai Unió egyes tagországairól kialakult sztereotípiákat kívánta kifigurázni, azonnal vihart kavart, mert több országnak nem tetszik a róla kialakított groteszk kép. Bulgária…
jan. 14
13:03
Melegedjen kultúrával! (HVG)
Fédra a fitnessteremben, sokkopera a MüPA színpadán, forró fürdő a hideg napokon a CineTrippel, jég kint az utcán és bent a színházban, egymást fotozó japán művészek, túlvezérelt rock and roll az állóhajón. Lélekmelegítő programok egy hétre valamint nyereményjáték a hvg.hu-tól!
jan. 14
14:15
Mire ítélnék ma Toldi Miklóst? (HVG)
Minősülhet-e jogos védelemnek Toldi Miklós tette? Mi motiválta Édes Anna gyilkosságait? Vádolható-e Shakespeare gyűlöletbeszéddel? Elkövette-e a kábítószerrel való visszaélést Csáth Géza? Egy most megjelent könyv az irodalom fiktív és valós szereplőit vizsgálja jogi szemmel. De mi ennek az értelme? (15 hozzászólás)
jan. 14
14:24
Versenyben ölnek szombaton Napkoron (Népszava)
Nemzetközi böllérversenyt rendeznek szombaton a Nyíregyházával szomszédos Napkoron; Szabolcs-Szatmár-Bereg megye legnagyobb, kóstolóval egybekötött téli gasztronómiai bemutatójára mintegy negyvenezer vendéget várnak.
jan. 14
15:09
Itt a Kogart Holding (HVG)
Összevonja egészségügyi és kulturális vállalkozásait a leggazdagabb magyarok között számon tartott Kovács Gábor, a Kogart Galéria tulajdonosa – tudta meg a HVG.
jan. 14
15:36
Magyaroknak magyar csodát! (Népszava)
A kulturális turizmus éve az idei - közölte Kovács Miklós, az Önkormányzati Minisztérium turisztikai szakállamtitkára szerdán, a kormányszóvivői tájékoztatón. Az év szlogenje az "itthon láss csodát" - tette hozzá.
jan. 14
18:00
Nem kaphat Oscart az Iszka utazása (Startlap)
Az amerikai filmakadémia díjára nevezett magyar alkotás, Bollók Csaba Iszka utazása című mozija nem szerepel az idegen nyelvű filmek kategóriájának listáján.

Keresés