2009. január 1. csütörtök

jan. 1
5:24
Nyert a Szerelmes asszony (Népszava)
Barbra Streisand világslágere, a Women in Love (Szerelmes asszony) lett az első, Polyák Lilla előadásában a Magyar Televízió Csináljuk a fesztivált! című könnyűzenei vetélkedőjének negyedik sorozatában szilveszter este.
jan. 1
7:12
Mester Tamás: "Még mindig egy operettország a miénk" (Népszava)
Mester Tamás a Megasztár zsűrijében hétről- hétre megosztotta a tévénézőket a nemzetközi mércére hivatkozó igényeivel. Az e héten utcára kerülő Képes Újságban e szerepét is igyekszik megmagyarázni. Alább Szentgyörgyi Rita interjújának ezt a részét idézzük.
jan. 1
9:18
Gregor Bernadett: "Most jött el az a pillanat, hogy végre békén hagyjanak a szennylapok" (Népszava)
Nem biztos, hogy túl nagy öröm rendszeresen a pletykalapok címoldalán szerepelni. Gregor Bernadettnek, az "öntörvényű vadmacskának" ez sokszorosan is megadatott. Többet írtak magánéleti botrányairól, mint művészi teljesítményéről. Nem is csoda, hogy elege lett ebből. A Képes Újság e héten utcára kerülő számában erről is beszél, Herrczeg Dóra interjújából alább csak egy rövid részletet idézünk.
jan. 1
14:06
Huntington: a botránypolitológus (HVG)
A civilizációk összecsapását vizionáló téziseivel kiváltott viták ellenére is klasszikussá érett a minap elhunyt amerikai politológus, Samuel P. Huntington, akinek más, kevésbé ismert műveit még többet idézik a szakmában.
jan. 1
14:24
Linz és Vilnius a két kulturális főváros január 1-től (HVG)
Az ausztriai Linz és a litvániai Vilnius vette át az Európa kulturális fővárosa címet 2009. január 1-jén.
jan. 1
15:00
Linz és Vilnius a kulturális főváros (Infostart)
Január 1-jétől az ausztriai Linz és a litvániai Vilnius Európa kulturális fővárosa. Az osztrák városban a szilveszteri ünnepségeket is ennek az eseménynek szentelték.
jan. 1
16:48
Elhunyt Vincent Ford (Népszava)
Elhunyt Vincent Ford jamaicai dalszerző, aki BobMarley több dalának, köztük a No Woman, No Cry című világsikerének volt a komponistája.
jan. 1
17:12
Meghalt a No Woman, No Cry szerzője (Startlap)
Elhunyt Vincent Ford jamaicai dalszerző, aki BobMarley több dalának, köztük a című világsikerének volt a komponistája.
jan. 1
18:36
Elhunyt Vincent Ford, Bob Marley alkotótársa (HVG)
Meghalt Vincent "Tata" Ford jamaikai dalszerző. Bob Marley kezdeti mentora és alkotótársa volt, s több dalánál, köztük a No Woman, No Cry című világsikerénél, mint szerző van feltüntetve.
jan. 1
19:12
A 10 legrosszabb film 2008-ban (HVG)
Íme az év 10 legrosszabb filmje, amelyeket a kritikusok nagyon csúnya szavakkal illettek. A nézők ellenben özönlöttek a moziba, hogy megtekintsék őket.
jan. 1
22:12
Újrahasznosított giccs és közhely (Népszava)
A nyilvánvaló giccset senki olyan orcátlan nyíltsággal és eredeti merészséggel nem használja napjainkban a filmen, mint az ausztrál Baz Luhrmann. Akár a Rómeó meg Júlia, akár a Chicago című filmjére gondolunk, lélegzetelállítóan meglepő összhatást hoz ki a mások kezében olcsó giccsnek ható eszközök sajátos alkalmazásából. Mennyiségileg egyáltalán nem mondható termékenynek, de elképesztően kreatív…

Keresés