2009. január 10. szombat

jan. 10
7:06
Megtette első útját az algahajtású repülő (Infostart)
Egy amerikai légitársaság tesztrepüléseket hajtott végre egy olyan speciális repülőgéppel, amely részben algából készült üzemanyaggal működik. A másfél órás út a vártnál jobban sikerült, de egyelőre nem várható az algaüzemanyag elterjedése.
jan. 10
10:42
Ronda és mérges: befogták a világ egyik legtitokzatosabb állatát (Infostart)
Tudósoknak végre sikerült befogniuk és lefilmezniük a világ egyik legtitokzatosabb állatát, a nagyra nőtt cickányra hasonlító, hosszú vékony farokkal és ormánnyal rendelkező haiti patkányvakondot.
jan. 10
10:48
Mogyoróvaj okozott tömeges szalmonellafertőzést (168 Óra Online)
Mogyoróvaj okozott szalmonellafertőzést az utóbbi három hónapban az Egyesült Államok 42 szövetségi államában; 399 ember betegedett meg, 70-et kórházba kellett szállítani - jelentette helyi idő szerint pénteken a CBS televízió.
jan. 10
11:15
Ha akarja, megírhatja Obama beszédét (168 Óra Online)
Mindenki számára lehetővé teszi a Slate.com és a MixedInk amerikai internetes portálok közös vállalkozása , hogy maga is megpróbálkozzék Barack Obama január 20-án elhangzó elnöki székfoglaló beszédének megírásával, megfogalmazva azt, aminek szerinte el kellene hangoznia az ünnepi ceremónián.
jan. 10
12:27
Bemutatta iPhone-rivális okostelefonját a Palm (transindex.ro)
A Las Vegas-i Consumer Electronics Show-n bemutatt ...
jan. 10
15:45
A halak nem felejtenek (168 Óra Online)
Feje tetejére állítja az állatok memóriájával kapcsolatos eddigi elképzeléseket egy izraeli tanulmány. Eszerint a halak akár öt hónapra visszamenőleg is képesek emlékezni. A felfedezés lehetővé tenné, hogy a nyílt óceánokban és tengereken hozzanak létre halgazdaságokat, alacsony költséggel, környezetbarát módon.
jan. 10
16:03
Gyökerek és szárnyak, avagy a Rhone kincse (Múlt-kor)
Állandó kiállítás nyílik a Rhone folyó partján fekvő Arles múzeumában annak a rendkívüli régészeti kincsnek a bemutatására, amelyet az elmúlt két év víz alatti ásatásai során találtak a folyó mélyén, pontosan Arles történelmi központjában.
jan. 10
17:06
Koncertkörút a gyermekmentő lengyel ápolónő emlékére (Múlt-kor)
Izraeli muzsikusok koncertkörúton tisztelegnek Lengyelországban Irena Sendler ápolónő emléke előtt. A hősnő 2500 zsidó kisgyermeket mentett ki a varsói gettóból a II. világháború idején.
jan. 10
17:36
Amikor Amerika "előfizetett" Magyarország feldarabolására (Infostart)
Magyarországnak az első világháború idején az amerikai közvéleményben és külpolitikában betöltött szerepéről ír nemrég megjelent, Kettős tükörben című könyvében Glant Tibor. Az egyetemi tanár elmondta: Washingtonnak nem volt igazi koncepciója a közép-európai határokkal kapcsolatban.
jan. 10
18:09
Nagyapáink Mohácsa, a Don-kanyar (Múlt-kor)
Nagyapáink Mohácsa, a Don-kanyar címmel nyílik az 1943-as doni katasztrófáról a széles közönség által még nem látott dokumentumokat és fotókat is bemutató kiállítás hétfőn a hódmezővásárhelyi Emlékpontban.
jan. 10
18:11
Éhínséget hozott a középkori Armageddon (Múlt-kor)
Több üstökös becsapódása okozhatta a 6. századi éhínséget - állítja egy amerikai csillagász.
jan. 10
19:12
A rádió elfoglalását fontolgatták negyven éve a cseh diákok (Múlt-kor)
A Csehszlovák Rádió prágai székhelyének elfoglalását fontolgatták 1969 januárjában a cseh diákok, hogy felrázzák a lakosságot és országos méretű tiltakozást váltsanak ki Csehszlovákia szovjet megszállása ellen.
jan. 10
20:09
Orvosi bravúr: teafilterrel gyógyítják az agyvérzést (168 Óra Online)
Az agyi infarktusok az esetek többségében agyvérzést és más olyan, a központi idegrendszert érintő problémákat okoznak, amelyek lehetetlenné teszik a betegek visszatérést a normális életbe. Egy brit orvoscsoport most forradalmian új kezelési módszert dolgozott ki, amit teafilternek neveztek el.
jan. 10
20:11
Orvosi bravúr: teafilterrel gyógyítják az agyvérzést (168 Óra Online)
Az agyi infarktusok az esetek többségében agyvérzést és más olyan, a központi idegrendszert érintő problémákat okoznak, amelyek lehetetlenné teszik a betegek visszatérést a normális életbe. Egy brit orvoscsoport most forradalmian új kezelési módszert dolgozott ki.

Keresés