2009. június 1. hétfő

jún. 1
12:12
Az új próbaidős csak egy kis áramot eszik (168 Óra Online)
Közterületek tisztántartására alkalmas robotot fejlesztettek ki Olaszországban. Az 1,4 méter magas, furcsa alakú Dustbot robot telefonon címre rendelhető a nap bármely időszakában. A készüléket a tájékozódásban GPS-rendszer segíti, érzékelői viszont abban, nehogy bárminek nekimenjen, kikerüli az akadályokat, például a járókelőket, a parkoló autókat, a lépcsőket, a fákat vagy más tárgyakat.…
jún. 1
16:03
A Windows leblokkolta Kubát (168 Óra Online)
Kuba bírálja az Egyesült Államokat azért a lépésért, amellyel a világ egyik legnagyobb szoftvervállalata, a Microsoft május 29-én letiltotta a Messenger használatát olyan országokban, amelyek vonatkozásában amerikai gazdasági szankciók vannak érvényben. A kubai vezetés szerint ez egy újabb kemény büntetés az USA részéről Havanna irányába.
jún. 1
17:15
Mérni kell a gyerekek vérnyomását is! (Infostart)
A magas vérnyomás nemcsak a felnőttek betegsége, hanem már gyermekkorban is elkezdődhet. A szakemberek ezért azt javasolják, hogy 3 éves kortól minden gyerek vérnyomását mérjék, hiszen ez nem fájdalmas és ismételhető, viszont létfontosságú információkat adhat az egészség későbbi alakulására vonatkozólag is.
jún. 1
19:39
Immunterápiával a rák ellen (Infostart)
A rák ellen az orvosok először sebészeti módszerekkel, majd kemoterápiával és sugárzással próbálták meg felvenni a harcot. Úgy tűnik, harminc év hiábavaló próbálkozásai után most sikerült megtalálniuk a jó megoldást - az immunrendszer, a szervezet természetes védekezőképességének igénybevételével.
jún. 1
20:27
Erősen változhat, ha a gyerek fájdalmat érez, vagy bármitől is fél (168 Óra Online)
A magas vérnyomás nemcsak a felnőttek betegsége, hanem már gyermekkorban is elkezdődhet. A szakemberek ezért azt javasolják, hogy 3 éves kortól minden gyerek vérnyomását mérjék, hiszen ez fájdalmatlan, bármikor ismételhető, viszont létfontosságú információkat adhat az egészség későbbi alakulására vonatkozólag is.
jún. 1
20:51
Bemutatták a világ legerősebb lézerét (Infostart)
Lehullott a lepel a világ legerősebb lézeréről, amelyet azért építettek, hogy ne legyen szükség az atomfegyverek élesben történő kipróbálására, továbbá, hogy a csillagokat is lehessen tanulmányozni.

2009. június 2. kedd

jún. 2
6:21
Megint egy hajmeresztő állatkísérlet "beszélő" egerekkel (168 Óra Online)
Az emberi FOXP2 génnel ellátott egerek másként cincognak, mint társaik - állapították meg német kutatók. A világ vezető paleogenetikusát, Svante Pääbót és kollégáit többek közt az foglalkoztatja, hogy mióta beszél az ember, hogy génjeinkben hordozzuk-e ezt a képességet, és vajon a neandervölgyi is birtokában lehetett-e már.
jún. 2
8:00
Micsoda hardver! (168 Óra Online)
Valószínűleg múzeumba került Olaszországban az a számítógép, amely az 1992-es „Tiszta kezek” (Mani pulite) néven ismert nagyszabású korrupcióellenes vizsgálat minden adatát őrzi -- adta hírül az MTI.
jún. 2
8:30
Stabil az állapota a műszívet kapott magyar gyermekeknek (Infostart)
Stabil az állapota annak a 13 éves lánynak, akin szombaton műszívbeültetést végezték el a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézetben - mondta az intézet főigazgatója. Az intézetben aznap elvégezték egy 184 napja műszívvel kezelt másfél éves kislány szívátültetését is, akinek az állapota szintén stabil.
jún. 2
10:36
Mégsem áll le az űrturista program: kanadai a következő jelölt (Infostart)
A következő űrturista 2009 szeptemberében indulhat a Nemzetközi Űrállomásra - jelentette be kedden a Space Adventures elnevezésű amerikai cég, amely a Szojuz orosz űrhajókon lévő turistahelyeket értékesíti az orosz Roszkoszmosz űrügynökség megbízásából.
jún. 2
10:45
Megfékezné a kalózkodást a digitális szériaszám? (168 Óra Online)
A Digital Watermarking Alliance (DWA) kutatása szerint az online médiatartalmakba beágyazható ún. digitális szériaszámok (DSNs) alkalmazása csökkentené az illegális le- és feltöltések arányát, és a legális szolgáltatások használatára ösztönözné az internetezők jelentős részét - olvasható a szervezet sajtóközleményében.
jún. 2
14:03
A főpap lábat csókolt az ÁVH-snak (168 Óra Online)
A Duna TV nemrégiben sugározta Kabay Barna és Petényi Katalin Hitvallók és ügynökök című kétrészes dokumentumfilmjét. Témája: egyházüldözés a Rákosi- és a Kádár-korszakban. Bemutatja az erőszak ellenére hitükhöz hű maradt papokat és püspököket. De ismerteti azoknak a katolikus főpapoknak az esetét is, akik kényszer hatására vagy karriervágyból a kommunista rendszer ügynökeivé váltak. KASZA LÁSZLÓ…
jún. 2
18:06
Remény a bőrrákosoknak (Infostart)
Kutatók azt állítják: kidolgoztak egy olyan készítményt, amely a bőrrák legveszélyesebb, legtöbb áldozatot szedő fajtájának kezelésére is alkalmas.
jún. 2
19:33
A Beatles újra összeállt a kibertérben (168 Óra Online)
A The Beatles: Rock Band című zenés videojátékot népszerűsítette együtt Paul McCartney és Ringo Starr egy hétfői kaliforniai rendezvényen -- közölte az MTI.

2009. június 3. szerda

jún. 3
5:48
Paradicsomból készítenek szívgyógyszert (Infostart)
A tudósok arra jöttek rá, hogy egy, a paradicsomból készített gyógyszer jelentősen csökkentheti a szívbetegségek és az agyvérzés kockázatát. A paradicsom-tabletta ugyanis tartalmaz egy olyan, a mediterrán konyhára jellemző összetevőt, a likopint, ami meggátolja, hogy a koleszterin eltömítse a vérereket.
jún. 3
7:06
Lehull a lepel a jaguáranyák titkairól (168 Óra Online)
A jaguár az egyik legfélénkebb nagytestű állat, szinte lehetetlen lencsevégre kapni, vagy nyomon követni természetes élőhelyén. Végre azonban sikerült néhány biológusnak többet megtudni e nagymacska titkairól - például, hogy milyen gyakran kölykezik.
jún. 3
8:09
Tovább élnek a férfiak, ha jóval fiatalabb nőt vesznek feleségül (Infostart)
Egy felmérés szerint tovább élnek a férfiak, ha fiatal nőt vesznek el feleségül. Ha 15-17 évvel fiatalabb nőt visznek oltár elé, ötödével csökken a korai halál kockázata, ha viszont 7-8 évvel fiatalabb az asszony, az "csak" 11 százalékkal csökkenti a kockázatot.
jún. 3
9:21
Magyarország éghajlata szicíliai lesz a felmelegedés miatt (Infostart)
Lengyelország és Magyarország éghajlata az évszázad közepére a spanyolországi vagy szicíliai klímához fog hasonlítani a globális felmelegedés következtében - állapította meg a washingtoni székhelyű Világbank.
jún. 3
10:24
Űrturista lesz Naomi Campbell exe (168 Óra Online)
Guy Laliberté, a Cirque du Soleil világhírű kanadai cirkuszvállalkozás alapító-főrészvényese lesz a következő űrturista, aki szeptemberben indulhat a Nemzetközi Űrállomásra - ezt az értesülést közölte a Komszomolszkaja Pravda című orosz lap szerdán.
jún. 3
12:21
A magyar orvosokat nem érdeklik a mellékhatások (Infostart)
Magyarországon minden ötödik beteg gyógyszer-mellékhatás miatt kerül kórházba, a legtöbb orvos mégsem jelenti a kezelés során jelentkező tüneteket. Súlyos esetben a mellékhatások halált is okoznak - ez derül ki abból az országos felmérésből, amit a Sanofi-Aventis-Chinoin gyógyszerbiztonsággal foglalkozó munkacsoportja készített.
jún. 3
18:39
Hatalmas mamutcsontvázat találtak Szerbiában (168 Óra Online)
Hatalmas, öt méter hosszú és tíz tonna súlyú mamutcsontvázra bukkantak Szerbia keleti részén, a római kori régészeti lelőhely, Viminacium közelében.
jún. 3
20:51
Hollywood a saját sírját ássa (168 Óra Online)
Többet költenek legális kiadványok beszerzésére azok, aki az internetről időnként kalózmásolatokat is letöltenek - derül ki egy friss felmérésből. Az eredmény ellentmondani látszik a kiadók állításának, miszerint a fájlcserélőket közönséges tolvajok használják, akiken csak veszít Hollywood.

2009. június 4. csütörtök

jún. 4
6:12
Lejutottak az óceán legmélyebb pontjára - videóval (Infostart)
Elérte a Marianna-árok fenekét a Nereus nevű robot-tengeralattjáró. A Marianna-árok 11 ezer méteres mélysége a legmélyebb pontja a Csendes-óceánnak. A kísérlet még május 31-én történt. 1998 óta ez volt az első próbálkozás a Marianna-árok fenekének elérésére.
jún. 4
14:27
Nyerhet a múzeumban a ragadozók között! (168 Óra Online)
A National Geographic Kids című magazinra szóló egy éves előfizetést, az Állatkertbe szóló családi belépőt vagy a Magyar Természettudományi Múzeumba szóló éves belépőt nyerhetnek azok a látogatók, akik június 6-án, szombaton eljönnek a múzeum PREDÁTOROK című interaktív időszaki kiállítására.
jún. 4
20:18
Hogyan szüntethető meg a repüléstől való félelem? (Infostart)
Rengetegen nem mernek repülőre szállni, mert félnek a katasztrófától. Pedig a repülés az egyik legbiztonságosabb közlekedési mód, jóval nagyobb az esélye autóbalesetben meghalni, mint légi katasztrófában. Az Egyesült Államokban hatékony terápiát dolgoztak ki a fóbia megszüntetésére.

2009. június 5. péntek

jún. 5
9:42
Meleg vallomás: "a legtöbb atrocitás a tornatermi öltözőben ért" (168 Óra Online)
Észak-Írországban az LMBT-emberek 40 százalékát érte bűncselekmény szexuális beállítottsága miatt. A helyzetet tovább súlyosbítja, hogy az áldozatok közel kétharmada nem tett feljelentést, így az esetek nagy része következmény nélkül maradt.
jún. 5
10:15
Lövöd, lövöd és képtelen vagy abbahagyni (168 Óra Online)
Egy ausztrál kutató a számítógépes-játékfüggőséget vizsgálta. Tanulmánya arra világít rá, hogy a játékosok 8 százalékánál kimutatható függőség, ráadásul az esetek egy részében más mentális problémái is vannak a szenvedélybetegeknek.
jún. 5
11:21
Visszafordíthatatlan kór: mentális károsodás, viselkedési zavarok, majd halál (168 Óra Online)
Egy kisméretű fehérje hibáztatható azért, hogy a gyógyíthatatlan Huntington-kórban szenvedő páciensek agysejtjei elpusztulnak - közölték amerikai kutatók a Science tudományos magazin pénteken megjelent számában.
jún. 5
15:12
Vigyázzon a génadataira! Lopják! (168 Óra Online)
Négyszáz dollárért (80 ezer forintért) már több cég kínál genetikai elemzést az Egyesült Államokban is, sőt olyan is akad, amely lehetővé teszi a személyes génszekvenciák internetes közösségi portálon való megosztását. Ennek etikai kérdéseit elemzik kaliforniai kutatók az American Journal of Bioethics című szaklap pénteken megjelent számában.
jún. 5
21:48
A twitterezők egytizede adja a Twitter forgalmának jelentős részét (Infostart)
Egy lelkes kis mag generálja a gyorsan fejlődő közösségi hálózat, a Twitter forgalmának zömét - tárta fel egy harvardi tanulmány.

2009. június 6. szombat

jún. 6
5:30
Új vírus: már 22 ezren hordozzák (168 Óra Online)
Először szedett áldozatot a Dominikai Köztársaságban az új típusú influenza: egy 17 éves fiatal nő halt meg pénteken a betegségben.
jún. 6
7:42
A Nagy Testvér figyel téged (168 Óra Online)
Nemsokára befejezik köreiket Budapesten a Google digitális kamerákkal felszerelt autói, megkezdődik a számtalan fénykép összeillesztése, az arcok, rendszámtáblák kitakarása, hogy aztán bárki végigsétálhasson a főváros utcáin. Mármint virtuálisan, a számítógépe előtt ülve.
jún. 6
11:33
Magyar búvárok tárják fel a kincseket rejtő hajóroncsot (168 Óra Online)
Magyar búvárrégészek keresik Brazília partjainál a 300 éve elsüllyedt Voetboog holland kereskedelmi hajót, a roncsok feltárását előreláthatóan szeptemberben kezdik meg.
jún. 6
15:24
Fegyver lehet a telepátia (168 Óra Online)
Az amerikai védelmi minisztérium fejlett védelmi kutatási projektekkel foglalkozó ügynöksége (DARPA) olyan programot finanszíroz, amely a katonák közötti kommunikációra a telepátiát használná fel.

2009. június 7. vasárnap

jún. 7
7:21
Börtön jár a tiltott segédeszközért (168 Óra Online)
Több tízezer vizsgatermet szereltek fel videokamerákkal és fémdetektorokkal Kínában, hogy felkészüljenek a felsőoktatásba jelentkező diákok trükkjeire a jövő héten kezdődő országos felvételik előtt.
jún. 7
11:12
Használ-e a vizelet, szög, gombostű? (168 Óra Online)
- Vizeletet, szögeket, horog alakúra hajlított gombostűket, körömdarabkákat és hajat tartalmaz az a több mint 300 éves mázas cserépflaska, amelyre London greenwichi kerületében bukkantak a régészek - a tudósok szerint a lelet legkomplettebb ismert "boszorkányüveg".
jún. 7
14:30
A beteg megfullad, mert nem kéri a lélegeztetőgépet... (168 Óra Online)
Nemcsak idős szülő, de kenyérkereső korú apa, gyermekét egyedül nevelő anya is súlyosan megbetegedhet. Akár évekig ápolásra szorulhat. A társadalombiztosítás téríti a méregdrága gyógyszert, ám szakápolásra nem ad pénzt. Nem biztosít megfelelő intézményt sem. A család a bajban magára marad. De miért? SZÉKELY ILONA írása.
jún. 7
16:42
Szívélyes tudós és kollégáit eláruló kém (168 Óra Online)
A londoni tárgyalás 1950 márciusában csak 90 percig tartott. Klaus Fuchsot, a világhírű fizikust, Szilárd Leó, Teller Ede, Neumann János korábbi munkatársát a Szovjetunió javára végzett kémkedésért 14 év börtönre ítélték. HELTAI ANDRÁS írása.

2009. június 8. hétfő

jún. 8
7:00
Lenne mit tanulnunk egyes ősemberektől! (168 Óra Online)
Az őskori ember ismerte a fenntartható halászat titkát - állítják amerikai kutatók.
jún. 8
9:21
Hogyan ismerik fel egymás "sikolyait" a sötétben repülő denevérek? (Infostart)
Amint a denevérek a sötétben repülnek, és le-lecsapnak egy rovarra, nem csupán ezek hangját hallják, hanem vadászó társaikét is. Egy tanulmány azt vizsgálja, miként ismerik fel más denevérek hangját a bőregerek.
jún. 8
9:45
Borzalom: fiatal lányok megerőszakolásával lehet pontot szerezni... (168 Óra Online)
A japán szoftveripar bejelentette, hogy visszavonja a minőségtanúsítványát jelentő címkéjét a szexuális erőszakot tartalmazó videojátékokról, miután heves vita bontakozott ki egy - nemi erőszakot szimuláló - videojáték körül.
jún. 8
11:57
Milyen volt ma a suli? Na vajon... (168 Óra Online)
Brit tudósok súlyosan beszédproblémás gyerekek segítségére szolgáló szoftvert fejlesztettek ki -- írja az MTI.
jún. 8
13:36
„Mit akartok?! A nyakunkra akarjátok hozni megint az oroszokat?!” (168 Óra Online)
Három évig dolgozott az 1989-es határnyitás hátterét feldolgozó könyvén (Egy döntés története). Az események ötvenkét aktív szereplőjével készített interjút Hans Dietrich Genscher nyugatnémet külügyminisztertől Mihail Gorbacsov szovjet elnökig, Günter Schabowskitól, az NSZEP politikai bizottságának tagjától Franz Vranitzky osztrák kancellárig. A kérdező BARÁT JÓZSEF.
jún. 8
15:48
A nap híre: az erdő hasznosabb, ha nem vágják ki... (168 Óra Online)
Többet ér az indonéziai esőerdő, ha meghagyják, mint ha a kivágják, és a helyébe haszonnövényeket ültetnek - derül ki egy ausztrál kutatásból.
jún. 8
16:54
Már Angliában sincs menekvés a letöltőknek (168 Óra Online)
Új, az illegális letöltés arányának visszaszorítására irányuló javaslatokkal álltak elő a brit jogvédők. Olyan technológiai megoldások bevezetését szorgalmazzák, amelyek lassítanák és megnehezítenék a jogvédett fájlok illegális letöltésének folyamatát - olvasható a Guardian honlapján.
jún. 8
19:48
Az istenek haragja ellen: mégis jogos volt Szókratész halálbüntetése? (Infostart)
A korabeli jog szerint törvényes volt Szókratész kivégzése - állítja a Cambridge-i Egyetem egyik ókortudósa, ellentmondva az eddigi véleményeknek, amelyek szerint az antik gondolkodó elítélése a történelem egyik legnagyobb jogi skandaluma lett volna.
jún. 8
21:51
7 000 éve laknak Keszthelyen (168 Óra Online)
A régészek számára is meglepetést okozott, amikor rábukkantak az eddig ismert legkorábbi megtelepedés nyomaira Keszthely központjában. A tér alatt hétezer éves településmaradvány - késő neolitikus lengyeli kultúrás település - nyomait találták meg. A kerámiatöredékek mellett egy kultikus idol lába is előkerült - tájékoztatta Vándor László, a Zala Megyei Múzeumok Igazgatóságának vezetője a napokban…

2009. június 9. kedd

jún. 9
13:48
Minden antibiotikumnak ellenáll a rettegett nemi betegség (Infostart)
Antibiotikum-rezisztenssé vált a gonorrhea, legalábbis Walesben és Angliában a szexuális úton terjedő betegségre használt gyógyszerrel szemben igen ellenálló baktériumtörzseket fedeztek fel. Ez pedig jelentős közegészségügyi kockázatot jelent, mert a gonorrhea a második leggyakoribb nemi betegség a szigetországban.
jún. 9
13:48
Kerülje el az elhülyülést! (168 Óra Online)
A mozgás, a képzettség, a nem dohányzás és a szociális aktivitás idős korban is segíti a tiszta gondolkodást - állapították meg kutatók a Neurology című szakfolyóirat júniusi számában megjelent tanulmányukban.
jún. 9
14:54
A nácik összesen közel 20 ezer létesítményt hoztak létre (168 Óra Online)
A jelenleg ismertnél sokkal nagyobb kiterjedésű lehetett a náci Németország által létesített koncentrációs- és munkatábor-hálózat amerikai szakértők legújabb kutatásai szerint.

Keresés