2009. február 7. szombat

febr. 7
7:24
Döbbenetes: víztározó okozhatta a szecsuani földrengést (168 Óra Online)
A legfrissebb kutatási eredmények szerint a délnyugat-kínai Szecsuan (Sichuan) tartományban tavaly májusban bekövetkezett pusztító erejű földrengést egy, a törésvonaltól mintegy 500 méterre található víztározó idézhette elő. A tározó 2003-as építése és feltöltése vezetett a katasztrófához.
febr. 7
9:09
5500 éve áldozták fel az első embert (Infostart)
Újabb bizonyítékot találtak a régészek arra, hogy Afrikában először Szudánban jelentek meg az emberáldozatok. A lelet 5500 éves.
febr. 7
9:54
Tovább vesztegel a földön a Discovery (Startlap)
Másodszor is elhalasztották a Discovery amerikai űrrepülőgép indításának az időpontját - jelentette be pénteken a NASA. Az amerikai űrkutatási hivatal eredetileg február 12-re tűzte ki az idei első űrsikló-kilövést, de a mérnökök...
febr. 7
10:42
Etikai vihar a nyolcas ikrek körül (168 Óra Online)
Heves etikai vitát váltott ki a minap világra jött nyolcas ikrek esete az amerikai orvosi világban, ahol sokan tették fel a kérdést, hogyan részesülhetett in vitro megtermékenyítésben egy hatgyermekes, fiatal egyedülálló anya.
febr. 7
10:48
Rátaláltak Afrika legősibb emberáldozatára (Startlap)
Ötezer és fél ezer éves, a kőkorszakból származó temetkezésre bukkantak Szudánban francia régészek, akik szerint Afrika legősibb emberáldozatát sikerült felkutatniuk. Az ősi temetkezésre a Khartúmtól északra fekvő Sandi (Shandi)...
febr. 7
10:54
Egyre több a rendellenességgel születő gyerek Magyarországon (Startlap)
Ugrásszerűen nő a rendellenességgel született csecsemők száma. Magyarországon nem egészen kétóránként, Kínában minden félórában születik egy.
febr. 7
11:45
Google Latitude: online Big Brother-ösdi (transindex.ro)
Elindult a [*[link to="http://www.google.com/latit ...
febr. 7
11:47
Intelligens szexuális segédeszközt dobtak piacra (transindex.ro)
A NASA egyik volt mérnöke fejlesztette ki az Ameri ...
febr. 7
11:49
Bármibõl lehet képernyõ (transindex.ro)
Az MIT (Massachusetts Institute of Technology) kut ...
febr. 7
12:15
Felkutatták a legősibb emberáldozatot (Múlt-kor)
Ötezer ötszáz éves, a kőkorszakból származó temetkezésre bukkantak Szudánban francia régészek, akik szerint Afrika legősíbb emberáldozatát sikerült felkutatniuk.
febr. 7
12:24
Növekszik a magyarországi rétisas-állomány (Startlap)
A becsült 25 párról napjainkra közel 200 párra emelkedett a magyarországi rétisas-állomány az elmúlt 20 évben. A rétisas egy, kettő, ritkább esetben három tojást költ ki, általában hatvan százalékos sikerrel. Hazánk legnagyobb, fokozottan...
febr. 7
13:18
Visszaadták a szovjetek által elhurcolt levéltárat (Múlt-kor)
Visszaszolgáltatta Oroszország Bulgáriának azon szófiai levéltári anyagok egy részét, amelyeket a második világháború alatt a Szovjetunióba szállítottak - jelentette be Georgi Parvanov bolgár elnök csütörtökön Moszkvában.
febr. 7
14:21
Téglamúzeum nyílt Székesfehérváron (Múlt-kor)
Bélyeges és monogramos téglákból nyílt állandó megyei kiállítás pénteken Székesfehérváron, a régi Megyeháza pincéjében. A mintegy 800 darabos egyedülálló gyűjteményt Siklósi Gyula régészprofesszor állította össze.
febr. 7
15:24
Áron alul kelt el Monet felesége (Múlt-kor)
A Christie's szerdai impresszionista és modern művészeti árverése szép eredménnyel zárult, de a legértékesebb darab, egy Monet-festmény a becsült árnál jóval olcsóbban kelt el.
febr. 7
15:26
Kulturális örökség az inka ösvény mentén (Múlt-kor)
Nemzeti kulturális örökséggé nyilvánítottak 118 régészeti lelőhelyet, köztük 63 huacát (mocsika szentély) Peruban. A lelőhelyek az ország négy különböző régiójában helyezkednek el, többségük az úgynevezett inka ösvény (Qhapaq Nan) része.
febr. 7
15:54
A klímaváltozás Észak-Amerikát különösen fenyegeti (Startlap)
Észak-Amerika partjait különösen veszélyezteti a klímaváltozás, az Antarktisz nyugati részén lévő jégtakaró olvadása miatt akár hat méterrel is emelkedhet a tengerszint egy amerikai tanulmány szerint. Az olvadás elsősorban a New...
febr. 7
16:27
Teendők atomtámadás esetén (Múlt-kor)
A Paranoia Projekt elnevezésű kezdeményezésben azokat a - rendszerváltás során a győri pályaudvar mellé kidobott - polgári védelmi filmeket digitalizálták, amelyek az 1960-70-es években egy esetleges atomháborúra készítették volna fel a lakosságot.
febr. 7
16:36
A Live Messenger flört-párti (Startlap)
A magyarországi Windows a Live Messengerrel kapcsolatban mintegy tizenötezer felhasználót kérdezett meg arról, mennyire játszik fontos szerepet szerelmi életükben az online kommunikáció. 16 százalékos emelkedést regisztráltak.
febr. 7
16:57
Gyógyítás saját géntérkép alapján - a mai fiatalok ezt is megérik (Infostart)
A mai 50 év alattiak már biztosan megérik, hogy orvosuk saját géntérképük alapján határozza meg személyre szabottan a számukra legideálisabb gyógymódot - mondta az InfoRádióban Debreceni Egyetem genetikus professzora.
febr. 7
17:18
Lecserélik a japán szupervonatokat (Startlap)
2011-től állítják forgalomba a több mint négy évtizede működő japán Sinkanzen-szupervonat legújabb modelljét, rá két évre pedig már 320 kilométeres sebességgel száguldhat majd. A Sinkanzen-hálózaton 1964 óta közlekedő szupervonat...
febr. 7
18:06
Szenzáció: nem a spanyolnátha volt! (Startlap)
Baktériumfertőzés, nem pedig maga az influenzavírus ölhette meg az 1918-as világjárvány áldozatainak többségét. A megállapítás azt jelenti, hogy eltúlzottak lehetnek a várható influenzakövetkezményekre vonatkozó jóslatok - közölték...

Keresés