2009. február 14. szombat

febr. 14
6:24
Elhalasztották a Discovery indítását (168 Óra Online)
Február 27-re halasztotta a Discovery indítását az amerikai űrkutatási hivatal helyi idő szerint péntek este.
febr. 14
10:09
Szent Bálint napja, a szerelmesek ünnepe (Múlt-kor)
A mára rózsaszínű bazsalygássá szelídült egykori termékenységi ünnep az ókori ifjak számára feledhetetlen élmény lehetett: meztelenül rohangálhattak Róma utcáin. A Múlt-kor összeállítása a jeles nap ősi pogány gyökereinek nyomába ered.
febr. 14
10:24
Harmadjára is elhalasztották a Discovery kilövését (Startlap)
Február 27-re halasztotta a Discovery indítását az amerikai űrkutatási hivatal, helyi idő szerint péntek este. Ez volt a harmadik alkalom, hogy a NASA elhalasztotta az űrrepülőgép eredetileg február 12-re tervezett indítását. A hivatal...
febr. 14
11:09
Ismét elhalasztották a Discovery indítását (transindex.ro)
Február 27-re halasztotta a Discovery indítását az ...
febr. 14
11:12
Már hogy lenne káros a tojás? (Startlap)
A kiegyensúlyozott táplálkozásban a tojás rendszeres fogyasztása alig befolyásolja a vér koleszterin szintjét. A tojásételeket is tartalmazó egészséges koszt vizsgálatainak eredményeiről az angol Nutritional Bulletin számolt be. A...
febr. 14
11:15
Újra a földön ragadt a Discovery (Infostart)
Február 27-re halasztotta a Discovery indítását az amerikai űrkutatási hivatal helyi idő szerint péntek este.
febr. 14
11:21
Mao-zubbonyba öltöztették a Dávid-szobrot (168 Óra Online)
A Kínai Tudományos Akadémia kutatói egy olyan szoftverrel kívánják segíteni a pornográfia ellen fellépő állami hivatalok és webmesterek munkáját, amely nem csak kulcsszavakkal, hanem a szövegkörnyezetből is képes kiszűrni az illetlen online tartalmakat.
febr. 14
11:36
Tutanhamon-szobrocskát találtak Irakban (Startlap)
Tutanhamon egyiptomi fáraó aprócska szobrát fedezték fel Irak északi részén. A szobor a Kr.e. XIV. század közepéről származik. A 12 centiméteres alkotásra Bagdadtól 470 kilométerre északra, Dahuk tartományban bukkantak, egy olyan...
febr. 14
13:12
Kőkorszaki cserekereskedelem nyomai után kutatnak magyar és német régészek (Startlap)
Kiterjedt cserekereskedelem és kulturális csere folyt az újkőkorban Európában, ezeket a kapcsolatokat vizsgálja majd az MTA Régészeti Intézete és a Tübingeni, illetve Mainzi Egyetem közös projektje. Az 1 millió eurós (288 millió...
febr. 14
13:24
Screenshot: Chrome az OSX-en (Startlap)
A Mac-es felhasználók egy része szeretné már kipróbálni a megjelnése óta a Chrome böngészőt az almás gépeiken, de a böngésző csak Windows operációs rendszerre volt elérhető. A tegnapi napon azonban megjelent egy screenshot, mely azt bizonyítja, hogy hamarosan a Mac-esek is használhatják/kipróbálhatják a Chrome-t.
febr. 14
13:42
Pop-up cd tartó (Startlap)
Eleged van a hagyományos papír cd tartókból, vagy csak egy különleges cd tokban szeretnél ajándékozni egy lemezt? Akkor tessék, itt egy variáns.
febr. 14
14:36
Tutanhamon szobrát fedezték fel Irakban (168 Óra Online)
Az egyiptomi fáraó aprócska szobrát fedezték fel Irak északi részén.
febr. 14
15:24
Romantikus levelet írt a feleségfaló király (Múlt-kor)
A történelem egyik legnagyobb szoknyavadászának, VIII. Henrik uralkodónak volt egy romantikus oldala is - legalább is kezdetben.
febr. 14
16:27
Rács mögött Krőzus kincsének tolvajai (Múlt-kor)
Rács mögé került egy török állami múzeum igazgatója és kilenc bűntársa, mert megdézsmálták a mesés gazdagságú ókori Krőzus király híres kincseit.
febr. 14
16:29
Tutanhamon-szobrot fedeztek fel Irakban (Múlt-kor)
Tutanhamon egyiptomi fáraó aprócska, az i.e. 14. század közepéről származó szobrát fedezték fel Irak északi részén.
febr. 14
17:30
Szerelme illatáért átúsznám a tengert (Múlt-kor)
Veronában rátaláltak egy Guido nevű pap által írt 12. századi kódexre, az első olyan kézikönyvre, amely a szerelmeslevelek írásának rejtelmeire tanítja az olvasót.
febr. 14
18:33
Megkezdődött a Radnóti-emlékév (Múlt-kor)
Megkezdődött a Radnóti-emlékév: a költő születésének 100. évfordulója alkalmából meghirdetett emlékév első rendezvénye pénteken a budapesti Eötvös Loránd Tudományegyetem Radnóti Miklós Gyakorlóiskolájának ünnepi programja volt.
febr. 14
18:35
Júniusban nyílik meg az új Akropolisz-múzeum (Múlt-kor)
Többszöri halasztás után végül ez év júniusában nyílik meg az új Akropolisz-múzeum.
febr. 14
19:36
Galéria lesz a dombóvári zsinagógából (Múlt-kor)
Galériává és koncertteremmé alakítják a dombóvári zsinagógát 2010-re, az épület egyben visszanyeri eredeti, 19. századi külsejét - mondta el Szabó Loránd, a Tolna megyei város polgármestere.
febr. 14
20:15
Összefüggést találtak a túlsúly és a migrén között (Infostart)
Az elhízás növelheti a migrén kockázatát - jelentették be amerikai kutatók. 20 és 55 év közötti emberek adatait elemezve megállapították, hogy akár a hastáji zsír mérése, akár a magasság és testsúly arányából számított testtömegindex szerint összehasonlítva, a nagy túlsúllyal élőknél nagyobb eséllyel jelentkezett migrén vagy súlyos fejfájás.
febr. 14
20:33
Feltárták a nátha vírusának DNS-ét (Infostart)
Úgy tűnik, nehezen kerül az emberiség birtokába olyan gyógyszer, ami hatásosan kezelné a náthát - egy csapat feltárta az összes, eddig ismert vírusvariáns DNS-ét, és arra jutottak, a nátha vírusai géneket tudnak cserélni és így újabb vírusmutánsokat létrehozni.

Keresés