2009. február 15. vasárnap

febr. 15
5:27
10 millióért sms-ezik a felvételizőkkel az Oktatási Hivatal (168 Óra Online)
Csaknem 10 ezerrel többen jelentkeznek idén egyetemekre, főiskolákra, mint tavaly Bakonyi László, az Oktatási Hivatal elnöke szerint.
febr. 15
8:15
Már a strandon is támad a szuperbaktérium (Infostart)
A nyaralók eddig leginkább attól tartottak, hogy leégnek a tengerparton, vagy megcsípi őket egy medúza a vízben a kutatók szerint azonban ennél sokkal rosszabb is történhet velük: megfertőzheti őket az MRSA.
febr. 15
8:24
A tehetősebb szülők gyerekeinek nagyobb lesz a szókincse (Startlap)
Amerikai tudósok bizonyították, hogy nagyobb lesz azoknak az iskolakezdő gyerekeknek a szókincse, akik baba korukban többet gesztikulálnak. Úgy találták, hogy a tehetősebb és képzettebb szülők gyerekei többet gesztikulálnak, ez pedig...
febr. 15
8:36
Jön az újabb műholdkarambol? (Startlap)
A néhány nappal ezelőtt történt távközlési műholdütközés során keletkezett űrtörmelék egyes kínai műholdakra is veszélyt jelenthetnek. Február 11-én egy 1997-ben felbocsátott amerikai távközlési műhold és egy 1993-ban...
febr. 15
8:48
Kitört a Galeras vulkán (Startlap)
Kitört Kolumbiában a Galeras nevű vulkán, a hatóságok hétezer ember kitelepítését rendelték el a közelben fekvő településekről. A Kolumbia délnyugati részén, az ecuadori határnál fekvő tűzhányó helyi idő szerint...
febr. 15
9:15
Virtuális könyvtárban a középkori kéziratok (Múlt-kor)
Fantasztikus vállalkozásba fogtak a Kaliforniai Egyetem kutatói: a csoport a világ összes, korábban digitalizált középkori kéziratát, oklevelét és kódexét teszi elérhetővé és kutathatóvá egy közös internetes adatbázisban.
febr. 15
10:54
Saját Linuxot faragott magának Kuba (Startlap)
Megállíthatatlanul betör Kubába is a 21. század, s bár a regnáló rezsim próbálja tartani a pórázt, már a számítástechnika is helyet követel magának a castrói mindennapokban. A saját fejlesztésű Linux elnevezése: Nova, és a...
febr. 15
11:21
Összecsapásokkal emlékeztek a drezdai tragédiára (Múlt-kor)
A szélsőjobboldal elleni demonstrációvá vált az a megemlékezés, amelyet szombaton tartottak Drezdában a második világháború végén a város ellen intézett, több tízezer halálos áldozatot követelő szövetséges légitámadás 64. évfordulója alkalmából.
febr. 15
11:30
A szexért kurkászással "fizetnek" (168 Óra Online)
A majmoknál sokrétű a kurkászás szerepe - nemrég derült ki például, hogy a jávai majmok a szexért különböző időtartamú kurkászással "fizetnek". Most a minnesotai egyetem majomkutatói felfedezték, hogy diplomáciai szerepe is van. Azok a kistermetű csimpánzhímek, amelyek különösen szorgosan ápolgatják fajtársaik szőrzetét, csekély testi erejük ellenére is jó eséllyel pályázhatnak vezérszerepre…
febr. 15
12:24
Elkelt a legdrágább történelmi dokumentum (Múlt-kor)
Rekordáron kelt el a Christie's aukciósház New York-i árverésén Abraham Lincoln születésének 200. évfordulóján az Egyesült Államok tizenhatodik elnökének egyik kézirata.
febr. 15
12:26
Megfejtik a kőkori cserekereskedelem titkait (Múlt-kor)
Kiterjedt cserekereskedelem és kulturális csere folyt az újkőkorban Európában, e kapcsolatokat vizsgálja majd az MTA Régészeti Intézete és a Tübingeni, illetve Mainzi Egyetem közös projektje.
febr. 15
13:27
Reneszánsz vándorkiállítás idézi Mátyás országát (Múlt-kor)
Két országos vándorkiállításnak is helyet ad jövő héttől a miskolci Herman Ottó Múzeum: a 110 éves közgyűjtemény kiállítási épületében február 19-től látható a Mátyás országa című reneszánsz tárlat, február 20-tól pedig Az emlékezés színes álmai című, kortárs roma képzőművészek alkotásait felvonultató kiállítás.
febr. 15
14:30
Börtönből vizsgálják a diktatúra jogsértéseit (Múlt-kor)
Emberi jogi központot hoznak létre az argentínai katonai diktatúra (1976-83) egyik leghírhedtebb börtönének és vallatóközpontjának épületeiben, az egykori Buenos Aires-i Haditengerészeti Műszaki Főiskolában (ESMA) - jelentette be pénteken Macura Koicsiro, az UNESCO elnöke.
febr. 15
15:33
Kincsvadászok a La Manche mélyén (Múlt-kor)
Legalább négy tonnányi aranyat szállított egy 260 évvel évvel ezelőtt elsüllyedt hadihajó, amelynek történetéről, a mostani munkálatokról és a brit kormánnyal folyó tárgyalásokról az Odyssey kommunikációs igazgatója küldött beszámolót a Múlt-kornak.
febr. 15
17:18
A vártnál is gyorsabban nő az üvegházhatású gázok kibocsátása (Startlap)
Chicagoi kutatók figylemeztettek: az emberiség által kibocsátott széndioxid mennyisége gyorsabban nő, mint az 1990-es években. Az ipari és más tevékenységek által a légkörbe kibocsátott széndioxidot és egyéb üvegházhatású...
febr. 15
17:24
Dagik maradnak az Amerikaiak (Startlap)
Az idős amerikaiak hajlandók a dohányzást abbahagyni, ha kiderül, hogy szívbetegek vagy cukorbajuk van, de a fogyókúrázás nem megy nekik. A túlsúly csökkentésének sovány eredményeit az Archives of Internal Medicine közölte. A...
febr. 15
20:51
Obama eltörli az embrionális őssejtkutatásra vonatkozó tilalmat (Infostart)
Barack Obama amerikai elnök hamarosan eltörli az embrionális őssejtkutatásra vonatkozó nyolcéves tilalmat, amelyet elődje, George Bush rendelt el - közölte Obama főtanácsadója, David Axelrod vasárnap a Fox News hírtelevízióban.
febr. 15
23:06
Az Apple pedig bekaphatja... (Startlap)
...iPhone ügyileg. Ugyanis ma kinyilatkozta, hogy a jailbreak kimeríti a digital millenium copyright act-et, így az iPhone jailbreak-elése törvénybe ütközik.

Keresés