2009. február 18. szerda

febr. 18
5:30
Főként a nácik vették igénybe az elméletet (168 Óra Online)
Egy vatikáni illetékes szerint a genetika tudományának fejlődésével feltartóztathatatlanul terjed az eugenikai gondolkodás, vagyis az a kísértés, hogy a genetikai örökség megváltoztatásával javítsák az emberi faj minőségét - közölte az MTI.
febr. 18
5:32
Előbb-utóbb megjelenik a felsőbbrendű faj a Földön (168 Óra Online)
Egy vatikáni illetékes szerint a genetika tudományának fejlődésével feltartóztathatatlanul terjed az eugenikai gondolkodás, vagyis az a kísértés, hogy a genetikai örökség megváltoztatásával javítsák az emberi faj minőségét.
febr. 18
6:36
Üzenet az őssejtnek: ébresztő! (168 Óra Online)
Vérveszteséggel járó sérülések után a csontvelői őssejtek egyébként alvó állapotban lévő csoportja aktiválódik, és gyors osztódással pótolja a hiányzó vért. Az őssejtek felébresztését az alfa-interferon hajtja végre - jelentették be német kutatók a Nature tudományos magazinban.
febr. 18
6:48
Horrorsebészeti könyvre bukkantak (Startlap)
A korábbi évszázadok horrorisztikus sebészetére világít rá egy XVIII. századi kézikönyv, melyet most találtak meg, s amiből megismerhetővé válik, milyen élményben volt része a pácienseknek a korábbi évszázadokban, az...
febr. 18
6:50
Elhunyt Sáringer Gyula (Startlap)
Életének 81. évében elhunyt Sáringer Gyula akadémikus, volt fideszes országgyűlési képviselő. Sáringer Gyula 1928-ban született Magyarszerdahelyen, a Gödöllői Agrártudományi Egyetemen szerzett diplomát, a Magyar Tudományos...
febr. 18
6:54
A sprint a gyógyszer a diabétesz ellen (Startlap)
Heti néhány perces intenzív testgyakorlás legalább annyira hatékony a felnőttkori cukorbetegség megelőzésében, mint az eddig javasolt napi félórás, átlagosan erőteljes mozgás - állítják brit kutatók egy tanulmányban, mely a BMC...
febr. 18
6:56
Fertőző baktériumok a strandokon (Startlap)
Minden harmadik fürdőző megfertőződhet staphilococcus baktériummal a floridai strandokon - állapították meg tanulmányukban amerikai kutatók. A szubtrópusi tengervizekben fürdőzők staphilococcus baktériummal fertőződhetnek,...
febr. 18
8:15
Feltörte a BitDefender honlapját egy román hacker? (transindex.ro)
Az Unu álnevû román hacker állítja, hogy a ...
febr. 18
8:17
13 millió dollárra büntetnék a Pirate Bay-t (transindex.ro)
13 millió dollár bírságot követelnek a zeneipari c ...
febr. 18
8:39
Különleges fotógyűjteményt vett a Nemzeti Múzeum (Múlt-kor)
Robert Capa világhírű magyar származású fotóművész hagyatékából több mint ezer darabos gyűjteményt vásárolt a Magyar Nemzeti Múzeum a New York-i International Center of Photography-tól (ICP); a képeket tartalmazó ládákat ünnepélyes keretek között bontották fel kedden Budapesten.
febr. 18
9:18
Viharkutató ûrszondát fejlesztettek az oszakai egyetemen (transindex.ro)
Viharkutató kísérleti miniûrszondát fejlesztettek ...
febr. 18
9:20
Beszéd közbeni érzelmeket is felismerhetnek a számítógépek (transindex.ro)
Míg az elmúlt évtizedekben a beszédfelismerésben a ...
febr. 18
9:42
Fémkeresőkkel lopják szét az angol történelmet (Múlt-kor)
Angliában a fémkeresőzés támogatásának ideje lejárt, mert mára mindez bűnszervezetek kialakulásához, és a múlt ellopásához vezetett - derül ki az English Heritage örökségvédelmi szervezet legújabb felméréséből.
febr. 18
9:44
Hatalmas vízimalmot ástak ki Londonban (Múlt-kor)
Egy új épület alapozása során az egyik legkorábbi brit vízimalom maradványait fedezték fel a régészek Londonban. A hatalmas épület a Temze partján épült fel, és annak elődjét még a Végítélet könyvében is megemlítették.
febr. 18
10:36
Microsoft VIG - és az arcok (Startlap)
Megéltük hát, hogy hosszas előkészületek és válogatás után, elinduljon egy innovatív és dicsérendő kezdeményezés a Microsoft részéről. Hogy miről is beszélünk? Hát a VIG programról. Még ősszel küldött szét a hazai Xboxos részleg egy sajtóanyagot, melyben az állt, hogy olyan lelkes játékosokat keresnek, akik a 360 megszállottjai, és a virtuális tollforgatáshoz is értenek. Mint megtudtuk több száz…
febr. 18
10:45
Feltárnák a nagyváradi királysírokat (Múlt-kor)
Szent László és több más magyar király sírjának feltárásával, valamint szabadtéri múzeum kialakításával tenné vonzóbbá a turisták számára a nagyváradi várat a helyi önkormányzat.
febr. 18
11:34
Ősmamutot ástak ki a parkoló alól (168 Óra Online)
Igen gazdag az a jégkorszaki leletet, amelyre a híres Los Angeles-i Kátrány-öböl közelében bukkantak.
febr. 18
11:48
Dürer-kiállítás nyílik Egerben (Múlt-kor)
Dürer és kora címmel a reneszánsz legnagyobb német festő-grafikusának műveit bemutató kiállítás nyílik február 21-én Egerben, a Zsinagóga Galériában - jelentették be a szervezők a hevesi megyeszékhelyen.
febr. 18
12:06
Ősmamut bukkant ki a parkoló alól (168 Óra Online)
Igen gazdag az a jégkorszaki leletet, amelyre a híres Los Angeles-i Kátrány-öböl közelében bukkantak.
febr. 18
12:45
Román DTH árháború - 2009-02-18 12:01:05 (sat.hu)
Az egykor állami kézben lévő Romtelecom jelentős árcsökkentéssel járó kampányba kezdett, hogy még több előfizetőre tegyen szert. Vannak, akik szerint a Boom TV megvásárlására készül. Legnagyobb riválisa a DigiTv, még mindig jóval erősebb.
febr. 18
12:51
Hitler nem volt jó vacsorapartner (Múlt-kor)
Hitler a bunkerben gyorsan, és kapkodva evett - derül ki egy korábban ismeretlen, és hamarosan kalapács alá kerülő leírásból. A füzetke arról is beszámol, hogy a Führer az utolsó hetekben egyfolytában süteményeket zabált, és egy emésztési rendellenesség miatt egyfolytában fel volt fújódva.
febr. 18
13:06
Meghalt Koch Sándor (Startlap)
Elhunyt Koch Sándor virológus professzor, az MTA doktora, a gyermekbénulás elleni Salk-vakcina, majd a Sabin-csepp hazai előállítója; a tudós hamvasztás utáni búcsúztatása február 26-án lesz Budapesten, a Farkasréti...
febr. 18
13:21
Elhunyt Koch Sándor (Infostart)
Nyolcvanöt éves korában elhunyt Koch Sándor virológus professzor, a Magyar Tudományos Akadémia doktora, a gyermekbénulás elleni Salk-vakcina, majd a Sabin-csepp hazai előállítója. A tudós hamvasztás utáni búcsúztatása február 26-án lesz a Farkasréti temetőben.
febr. 18
13:24
82 évesen gyorsabb fejben mint a számológépek (Startlap)
Rendhagyó matematika órán ismerkedtek a fejben számolás művészetével a szegedi Rókus II. számú Általános Iskola nyolcadikos diákjai szerdán; Kovács Antal gyémántdiplomás matematika-fizika-kémia szakos pedagógus, nyolcvankét...
febr. 18
13:30
Csepeli: minden bürokratikus akadályt le kell bontani az internet elõl (transindex.ro)
A legnagyobb jelentõsége a hálózatosodásnak van: a közösségek többet „tudnak”, mint a résztvevõk külön-külön. Interjú az eMagyar pontok egyik kitalálójával. [kommentekkel]
febr. 18
13:36
A szakácskönyvek is felelősek az elhízásért (Startlap)
A gyorsételek mellett a szakácskönyvek is felelősek az amerikaiak elhízásáért - legalább is ezt állítja az Annals of Internal Medicine című tudományos folyóirat. A lap legfrissebb számában közölt tanulmány szerint a gyorséttermek...
febr. 18
13:45
Fel kellene készülni az energetikai válságokra (168 Óra Online)
Két kilométer mélységig fúrnak le Párizsban ahhoz, hogy mintegy 12 ezer lakást fűthessenek: a francia fővárosban már megkezdődött a munka egy új projekten, amely a geotermikus energia felhasználását célozza. Párizsnak komoly lehetőségei vannak e megújuló energiaforrás hasznosítására.
febr. 18
13:54
Horrorisztikus sebészeti kézikönyv a 18. századból (Múlt-kor)
Egy háromszáz éves sebészeti kézikönyvből ismerhető meg, hogy milyen horrorisztikus élményben volt része a pácienseknek a korábbi évszázadokban az érzéstelenítés felfedezése előtt. A sebészeti műtéttanról szóló értekezés 1712-ben látott napvilágot, a zsebkönyv szerzője Joseph Charriere francia orvos volt.
febr. 18
14:57
Bocsánatkérés a kubai invázióért (Múlt-kor)
Bocsánatot kért szerdán Kubától a guatemalai elnök, amiért országa ötven évvel ezelőtt engedélyezte az amerikai titkosszolgálatnak, hogy a területén kubai emigránsokat képezzen ki a disznó-öbölbeli invázióhoz.
febr. 18
15:57
Szörnyű halál: emberi hajszálak a hiénaürülékben (168 Óra Online)
Akár 257 ezer éves is lehet azoknak az emberi hajszálaknak a kora, amelyeket dél-afrikai és amerikai tudósok megkövesedett hiénaürülékben fedeztek fel.
febr. 18
16:00
Megszólalt az avar kori furulya (Múlt-kor)
Ritkaságot, egy épségben maradt avar kori csontfurulyát találtak a Kulturális Örökségvédelmi Szakszolgálat (KÖSZ) régészei az épülő M6-os autópálya nyomvonalán, Daruszentmiklós határában. A különleges hangszer megszólaltatására a népi hangszerek világában otthonosan mozgó Dresch Mihályt kérték fel.
febr. 18
16:02
Közös emlékhely miatt vitáznak a lengyelek a németekkel (Múlt-kor)
Ismét fellángolt a német-lengyel vita azzal az emlékhellyel kapcsolatban, amelyet a német kormány támogatásával Berlinben hoznak létre a második világháború után elüldözöttek, illetve kitelepítettek emlékére.
febr. 18
17:03
Szimbolikus látomások a mítoszok földjén (Múlt-kor)
Gustave Moreau eddig soha be nem mutatott alkotásai közül is többet felvonultat a Szépművészeti Múzeum csütörtökön nyíló, Mítoszok földje című kiállítása, amely legfontosabb témái, a mitológiai és bibliai alakok köré csoportosítva mutatja be az egyik legnagyobb francia szimbolista festő életművét - közölte Baán László a tárlat szerdai sajtótájékoztatóján.
febr. 18
17:24
Vérfürdőt rendeznek a Wii-nél (Startlap)
Az Electronic Arts Inc. ma bejelentette, hogy a Dead Space univerzum vadonatúj hőssel, történettel és szereplőkkel bővül. Az Extraction nevű játékát, a díjnyertes Dead Space akció-horrorjátékot készítő stúdió vadonatúj...
febr. 18
18:10
Ma éjjel ciános üstökös láthatunk az égen (168 Óra Online)
Egy fura, zöldes színű, "hátrafelé haladó" kométa kerül a Föld közelébe, amikor a Lulin-üstökös, amely a Naprendszer széléről érkezik, akár szabad szemmel is látható lesz.
febr. 18
21:06
Zúzás mindenek felett (Startlap)
A téli hidegben otthon csücsülő magyarok nagy része továbbra is a háborús izgalmakra vágyik. Ez a legfőbb tanulsága játékszoftver-eladási ranglistákon alapuló, szokásos elemzéseink legfrissebb kiadásának. Merthogy a létező kategóriák háromnegyedét a World of Warcraft különböző verziói uralják: az össz-platform – teljes árú, a PC – teljes árú, és az össz-platform – olcsó sorozatok eladási listáin…
febr. 18
22:03
Szabad szemmel is látható a Föld mellett elzúgó zöld üstökös (Infostart)
Egy fura, zöldes színű, "hátrafelé haladó" üstökös kerül a jövő héten a Föld közelébe. A Lulin-üstökös, amelyet két éve fedezett fel egy kínai tinédzser, a Naprendszer széléről érkezik, és akár szabad szemmel is látható lesz.
febr. 18
22:24
Technokütyü lett a Rubik-kockából (Startlap)
Amerikában létrehozták az első érintőképernyős Rubik-kockát, amelynek használata hűen tükrözi az eredetiét. Az érintéssel irányítható, pörgethető eszköz célcsoportja még nem meghatározott. Aki azonban érdeklődne, itt...

Keresés