2012. december 1. szombat

dec. 1
6:33
Egyre több a problémás genetikai mutáció az emberben (168 Óra Online)
Az emberiség egy új genetikai korszakba lépett, állítja a Nature magazinban publikált tanulmány. Az ismert mutációknak több mint fele nemrég alakult ki, az európaiaknál sokkal gyakoribb a problémás genetikai változás, mint az afrikai ősökkel rendelkezőknél.
dec. 1
10:57
Ötször gyorsabban olvad a sarki jég, mint húsz éve (168 Óra Online)
A sarkvidéki jégtakarók olvadása nyomán 11 milliméterrel növekedett a globális tengerszint az elmúlt két évtizedben – derült ki az eddigi legátfogóbb és legpontosabb vizsgálatból.
dec. 1
11:42
Vizet talált a NASA a Merkúron (Adó1százalék)
Az amerikai űrkutatási hivatal 2004-ben indította el a Messenger szondát a Naphoz legközelebbi bolygó, a Merkúr vizsgálatára. A szonda 2011-ben állt bolygó körüli pályára, és azóta vizsgálja tucatnyi műszerével a Merkúrt.
dec. 1
15:54
Eltűnhet a házityúk is (168 Óra Online)
A világ legfontosabb madarának eredete körül rengeteg a kérdőjel. A házityúk életben maradása azon múlhat, hogy sikerül-e megtalálni az ősi, vad változatokat.
dec. 1
19:45
Elsüllyedt hajót és repülőt is találtak Floridánál (168 Óra Online)
Egy repülőgép és egy elsüllyedt gőzös roncsait szinte egyszerre azonosították Florida partjainál. A második világháborús repülőgép Miami, a hajó Key Largo közelében nyugszik a tenger fenekén.

2012. december 2. vasárnap

dec. 2
9:51
Továbbra is sok a HIV-fertőzött (Infostart)
Világszerte 34 millióan hordozzák a HIV-vírust, noha az érintettek felének erről nincs is tudomása. Az AIDS továbbra is súlyos járvány, de a hatékony terápiáknak köszönhetően évről évre egyre kevesebben halnak meg a betegség miatt - derül ki az AIDS elleni küzdelem december 1-jei világnapja alkalmából minden évben közzétett ENSZ-jelentésből.

2012. december 3. hétfő

dec. 3
10:48
Twitterezik a pápa (168 Óra Online)
Regisztrált az egyik legnagyobb közösségi hálózaton XVI. Benedek pápa, és az ígéretek szerint a hétfőtől már posztolni is fog. Az egyházfő népszerűségét jelzi, hogy a frissen elkészült, és eddig tweetek nélküli profilját is több mint 800-an követik.
dec. 3
11:24
Először fényképezték le közvetlenül a DNS-molekulát (Adó1százalék)
Ötvenkilenc évvel azután, hogy James Watson és Francis Crick kikövetkeztette a DNS-molekula kettősspirál-szerkezetét, olasz kutatóknak sikerült elkészíteniük az első közvetlen fotót az életet kódoló csavart létráról.
dec. 3
13:33
Újabb elkeserítő tény Magyarországról (168 Óra Online)
Az Eurostat Innovation Union Scoreboard 2011 című kiadványában szereplő adatok szerint Magyarország innovációs tekintetben az EU-tagállamok leggyengébb harmadába tartozik, és messze az uniós átlag alatt teljesít.

2012. december 4. kedd

dec. 4
11:42
A fogínygyulladás kezelése a merevedési zavaron is segíthet (Adó1százalék)
"Tudomásunk szerint ez az első olyan tanulmány, amely a merevedési zavarok súlyossága és a fogágybetegségek közti potenciális kapcsolatot elemzi" - írják a szerzők tanulmányukban.
dec. 4
13:45
Elhagyja a Naprendszert a Voyager (168 Óra Online)
A 35 évvel ezelőtt útnak indított Voyager–1 közel jár a Naprendszer és a más csillagrendszerek között elterülő, mélyűrnek is nevezett csillagközi térhez – jelentette be a NASA. A műhold az emberiség üzenetét is magával viszi.
dec. 4
18:54
Nagy a depresszió kockázata azoknál, akiket bántalmaztak gyerekkorukban (Adó1százalék)
Először dokumentálták német kutatók, hogy a gyerekkori traumák olyan epigenetikai változásokat indíthatnak el, amelyek következtében maradandóan megváltozik a stresszhormonok termelődését szabályozó rendszer. Génszabályozásuk tartós megváltozása miatt a bántalmazott gyerekeknél később nagy a szorongás, a depresszió és más hangulati zavarok kockázata.
dec. 4
19:27
A szexfüggőséget lehagyták a fontos listáról (Infostart)
Számos ponton megváltoztatta az Amerikai Pszichiátriai Társaság a mentális rendellenességekről szóló referenciakönyvét a hétvégén megtartott éves konferenciáján.

2012. december 5. szerda

dec. 5
6:15
Itt a gondolatvezérlés: mint egy sci-fiben (168 Óra Online)
Már a jövő év elején piacra fogja dobni egy kanadai cég agyhullámokon keresztüli kommunikációra képes headsetjét.
dec. 5
10:39
Aláírással az Erasmus programért! (168 Óra Online)
Egy hónap alatt már 55 ezer aláírást sikerült összegyűjtenie az Európai Unió 27 tagállamában a Fraternité 2020 (Testvériség 2020) nevet viselő európai polgári kezdeményezésnek, amelynek elsődleges célja, hogy az uniós támogatást élvező csereprogramokat – mint amilyen például az egyetemisták körében rendkívül népszerű Erasmus – a jövőben bőkezűbben finanszírozza a közösségi büdzsé.

2012. december 6. csütörtök

dec. 6
6:27
Kiderült, mit talált az Opportunity a Marson (168 Óra Online)
A NASA kutatói szerint a napenergiával működtetett hatkerekű Mars-járó, az Opportunity agyagásványok nyomait fedezte fel.
dec. 6
8:06
Lehallgat és személyre szabott reklámot küld a tévé (168 Óra Online)
Hamarosan a tévé is nézi és (le)hallgatja nézőjét és eszerint küld neki reklámot – ez a terve egy amerikai vállalatnak, amely ötletét már levédette.
dec. 6
10:18
Jön a földrengésjelző okostelefon (168 Óra Online)
Új alkalmazással bővítenék az okostelefonok tudástárát amerikai kutatók, akik a földrengések előrejelzését és a már lezajlott rengések elemzését várják az eszköz fejlesztésétől.
dec. 6
11:42
Zöldséget termesztenének kínaiak a Marson (Adó1százalék)
Jó eséllyel termeszthetnek zöldséget kínai űrhajósok a jövőben a Holdon vagy a Marson - derült ki friss kutatások elsődleges eredményeiből, amelyeket a Hszinhua hírügynökség tett közzé.
dec. 6
11:57
Magyar kutatók mutattak rá: da Vinci hibázott (168 Óra Online)
Az ősemberek helyesebben ábrázolták a négylábú állatok járását, mint a modern kori művészek, állapították meg magyar kutatók. A természettudósként és művészként is világhírű Leonardo da Vinci szintén hibásan ábrázolta a lovak járását.
dec. 6
15:48
Elpusztult a világ leghíresebb pókja (168 Óra Online)
A világűr meg se kottyant neki, ám Washington levegője megölte – tudósított a Neffinek becézett, Nefertiti nevű pók haláláról a Yahoo hírportál.
dec. 6
19:39
Magyar őse is lenne Katalin hercegnő gyermekének (168 Óra Online)
Egy kicsit magyar is lesz Katalin hercegnő gyermeke, ha megszületik. A trónöröklési rend megváltoztatásáról hamarosan dönthet a brit parlament.
dec. 6
21:06
Mentik a denevéreket (Infostart)
A denevérek élőhelyéül szolgáló korábbi bányatárókat tisztít meg Recsk, illetve Salgótarján közelében a Bükki Nemzeti Park (BNP) - jelentették be a BNP szakemberei, amikor csütörtökön megkezdték a recski Antal-táró rehabilitációját.

2012. december 7. péntek

dec. 7
9:57
Kincset rejtett az autó csomagtere (168 Óra Online)
Szfinxet ábrázoló ókori szobrot mentett meg a külföldre csempészéstől az olasz pénzügyőrség. A régészeti leletre véletlenül bukkantak rá.
dec. 7
20:45
A férfiak nagyobb valószínűséggel halnak bele rákbetegségükbe (Infostart)
A férfiaknál nemcsak gyakrabban diagnosztizálnak rákbetegséget, de náluk nagyobb a valószínűsége a tumor miatti halálozásnak is, mint a nőknél - állapították meg tanulmányukban amerikai kutatók.

2012. december 8. szombat

dec. 8
6:18
Meglepő dolgok derültek ki a Vénuszról (168 Óra Online)
Az ESA Venus Express szondájának hat évet átfogó mérései alapján nagy változás mutatható ki a bolygó felső légköri kén-dioxid-koncentrációjában, a jelenség egyik magyarázatát pedig a vulkáni tevékenység adhatja.
dec. 8
9:33
Aki mindent tud már a borászatról (Infostart)
Törökország délkeleti részén, Anatóliában készítettek először bort préselt szőlőből 10 ezer évvel ezelőtt - állítja José Vouillamoz svájci tudós. Megvan a mai szőlők ősapja is: a Gouais blanc (német nevén Heunisch weiss) nevű, Vouillamoz által a szőlő Casanovájának is becézett ősi szőlőfajta, amely legalább 80 európai szőlőfajta, közöttük a Chardonnay, a Gamay és a rajnai rizling őse.
dec. 8
11:15
Turistautak a Holdra 750 millió dollárért (168 Óra Online)
Komolyan gondolja a Golden Spikes Company a magánholdutazást. A NASA egykori szakemberei által vezetett cég 2020 és 2030 között 15-25 fizető utasra számít.
dec. 8
12:36
Tovább élnek a társaságkedvelő gorillák, mint zárkózott társaik (Adó1százalék)
Közel háromszáz, észak-amerikai állatkertekben élő gorilla csaknem két évtizeden át tartó megfigyelése alapján arra a következtetésre jutott egy nemzetközi kutatócsoport, hogy az állatok személyisége befolyásolja élettartamukat.
dec. 8
17:18
Bent a kígyófészekben (168 Óra Online)
Széles gazdasági, társadalmi panorámával indítja a hitleri Németországról szóló könyvét Richard J. Evans. Egyikét annak a több tízezernek, amelyik e kultúrnemzet fekélybetegségével, a nácizmussal foglalkozik.
dec. 8
18:24
Ami kilencven éve történt, ma is mérgez (168 Óra Online)
A véletlenek néha bizarr módon összejátszanak. Kovács M. Mária könyve, a Numerus Clausus történetéről írott hiánypótló munka (Törvénytől sújtva. A Numerus Clausus Magyarországon, 1920-1945. Napvilág Kiadó) szinte napra akkor jelent meg, amikor a parlamentben a Jobbik „szakértője” listák készítését szorgalmazta. Ami kilencven éve történt, ma is mérgez? A szerzővel BUJÁK ATTILA beszélgetett.

2012. december 9. vasárnap

dec. 9
11:42
A rák sokkal durvábban kaszálja le a férfiakat, mint a nőket (Adó1százalék)
A férfiaknál nemcsak gyakrabban diagnosztizálnak rákbetegséget, de náluk nagyobb a valószínűsége a tumor miatti halálozásnak is, mint a nőknél, állapították meg tanulmányukban amerikai kutatók.

2012. december 10. hétfő

dec. 10
20:48
Bonyolult génhálózat irányítja az élő szervezet stresszre adott válaszát (Infostart)
Egy baktériummodellen vizsgálódva állították össze amerikai kutatók azt a bonyolult génhálózatot, amely meghatározza, hogy milyen választ ad az élő szervezet a stresszhatásra, és ez milyen mutációkat eredményez.

2012. december 11. kedd

dec. 11
5:48
Óriási tudományos felfedezés az egyik fáraóról (168 Óra Online)
Az eddigi legnagyobb egyiptomi szarkofágot azonosították kanadai régészek, akik a Királyok Völgyében egy, még az ókorban darabokra széttört kőkoporsót állítanak helyre.
dec. 11
13:09
Elképesztő dolog bizonyosodott be a romákról (Adó1százalék)
Tényleg Indiából érkeztek, de sok száz évvel korábban, mint eddig véltük - állítja egy spanyol kutatócsoport. Már legalább négyszáz éve a Balkánon életek, amikor a magyarok beköszöntek a Kárpát-medencébe.
dec. 11
19:27
A tejfogyasztás a rák ellen is hatásos lehet (Infostart)
Svéd kutatók igazolták az alacsony zsírtartalmú tej rákmegelőző hatását és azt is, hogy az egyik tejfehérje meg tudja fékezni a vastagbéldaganat sejtjeinek szaporodását. A kutatásról Matos Lajos kardiológus professzort kérdezte az InfoRádió.
dec. 11
21:33
Vizeletből állítottak elő agysejteket (Infostart)
Agysejtek bőséges forrása lehet a jövőben az emberi vizelet kínai kutatók tanulmánya szerint, akik viszonylag egyszerű módszert találtak arra, hogy az emberi vizelettel kiürülő sejteket értékes, akár a neurodegeneratív betegségek terápiájában is felhasználható idegsejtekké alakítsák át.
dec. 11
22:18
Az iskola, ahol nincs cigánykérdés (168 Óra Online)
A csepeli Burattino Magyarország egyetlen olyan magánintézménye, melyben általános-, és középiskola, szakképzés és gyermekotthon integráltan működik. A Burattino Iskola 1991-es indulásakor egy olyan iskolamodellt hozott létre, amelyben diákjai családias hangulatban, kis létszámú osztályokban, a munkát örömmel végezve élhetik mindennapjaikat. Kampányt indítottak a túlélésért.

2012. december 12. szerda

dec. 12
7:06
Szó szerint csillagporból vagyunk (168 Óra Online)
Thomas Rauscher, a Bázeli Egyetem professzora a nukleáris asztrofizika egyik legjelentősebb kutatójaként hat hónapot tölt Magyarországon, hogy bekapcsolódjon a Magyar Tudományos Akadémia debreceni Atommagkutató Intézetében zajló kutatómunkába. Novemberben Bevezetés a nukleáris asztrofizikába címmel intenzív kurzust tartott a Fizika Doktori Iskola hallgatóinak az MTA ATOMKI-ban.
dec. 12
7:21
Vajon hány lakható bolygó van galaxisunkban? (Infostart)
Hét lakható bolygó van galaxisunkban a témával foglalkozó kutatócsoport szerint.
dec. 12
11:03
Ősi ércek árulkodnak a korai életről a Földön (Adó1százalék)
Szulfidbányákból származó ércek elemzésével igazolták kanadai és amerikai kutatók, hogy 2,7 millió évvel ezelőtt rendkívül alacsony volt a Föld oxigénszintje, és megmutatták azt is, hogy ősi mikrobák táplálkoztak az óceánokban lévő szulfátokon.
dec. 12
12:36
Hét lakható bolygó van galaxisunkban (168 Óra Online)
Hét lakható bolygó van galaxisunkban a témával foglalkozó kutatócsoport szerint. A lakható bolygók katalógusában a projekt egy évvel ezelőtti indulásánál mindössze két égitest szerepelt, mostanra azonban a lista további öt planétával egészült ki – olvasható a The Daily Telegraph online kiadásában.
dec. 12
16:27
Állatot neveztek el Obamáról (168 Óra Online)
A dinoszauruszokat 65,5 millió évvel ezelőtt elpusztító aszteroida-becsapódás a gyíkok és kígyók túlnyomó részét is megsemmisítette – derítették ki a Yale és Harvard Egyetem paleontológusai, akik tanulmányukat az amerikai tudományos akadémia folyóirata, a PNAS online kiadásában tették közzé.
dec. 12
17:09
Ősgyíkot neveztek el Barack Obamáról (Infostart)
Barack Obama elnök széles mosolyát megörökítendő, amerikai kutatók az Obamadon gracilis nevet adományozták egy késő krétakorban a mai Észak-Amerika területén élt gyíknak.

2012. december 13. csütörtök

dec. 13
6:45
Elképesztő felfedezést tettek a csillagászok (168 Óra Online)
Összefüggés lehet a bolygórendszereket alkotó bolygók mérete és a rendszert körülvevő üstököszóna népessége között. Kivételesen szerencsés helyzetünket a két óriásbolygó, a Jupiter és a Szaturnusz létezésének köszönhetjük.
dec. 13
10:03
A világ születéséről közölt képeket a NASA (168 Óra Online)
Folytatódtak a mélyfúrások a Világegyetem múltjába: először sikerült több objektumot is megfigyelni a galaxisok hajnalának időszakából. Az új eredmények alapján is fokozatosan fejlődtek a galaxisok, és lassan fűtötték fel az Univerzumot.
dec. 13
14:27
Ez tényleg meglepte a tudósokat is (168 Óra Online)
A University of Bristol kutatói bizonyítékot találtak arra, hogy az emberek már hétezer évvel ezelőtt is készítettek sajtot.
dec. 13
18:51
Elképesztő felfedezés: űrfolyó a Titánon (168 Óra Online)
Több mint négyszáz kilométer hosszú folyót fedeztek föl a Szaturnusz legnagyobb holdján, a Titánon. A nemzetközi Cassini misszió kutatócsoportja úgy véli, hogy a szeptember 26-án készített felvételen látható folyó szénhidrogéneket tartalmaz. Az afrikai Nílus folyó miniatűr másaként is emlegetett folyómeder keresztezi a Titán északi-sarki zónáját és a Kraken Mare-be, a hold három nagy tengerének…
dec. 13
19:12
Magyar tudóst is kineveztek az Európai Kutatási Tanács tudományos tanácsába (Infostart)
Az Európai Bizottság csütörtökön nyolc új tagot nevezett ki az Európai Kutatási Tanács irányító testületébe, a tudományos tanácsba. Az új tagok közt van Kondorosi Éva növénybiológus.

2012. december 14. péntek

dec. 14
6:57
Magyar siker: erre büszkék lehetünk (168 Óra Online)
Az Európai Bizottság csütörtökön nyolc új tagot nevezett ki az Európai Kutatási Tanács irányító testületébe, a tudományos tanácsba. Az új tagok közt van Kondorosi Éva növénybiológus.

Keresés