2012. március 1. csütörtök

márc. 1
19:18
Ahogy öregszünk, egyre jobban alszunk (Infostart)
A közhiedelemmel ellentétben az idősek mégsem alszanak rosszul, sőt az életkorral javul az alvásunk minősége - legalábbis erre jutottak 150 ezer ember kikérdezése alapján amerikai kutatók.
márc. 1
19:54
A denevérben is kimutatták az influenzavírust (Infostart)
Első ízben mutatták ki amerikai kutatók denevéreknél influenzavírus genetikai anyagát, azt viszont nem lehet tudni, hogy mekkora veszélyt jelent a kórokozó az emberre.

2012. március 4. vasárnap

márc. 4
17:27
Egyre több nőnek van érszűkülete (Infostart)
Egyre több nő szenved a a korábban kizárólag férfibetegségként ismert érszűkületben - hívták fel a figyelmet az érbetegségekkel foglalkozó amerikai tudományos társaságok.

2012. március 5. hétfő

márc. 5
6:33
Tudta, hogy az egerek is énekelnek? (Infostart)
Úgy tűnik, a madarak konkurenciára leltek az egerekben, legalábbis az éneklés terén. Utóbbiak is dalra fakadnak ugyanis a párzási időben, derítették ki bécsi állatorvosok.
márc. 5
16:09
Nemzetközi kutatás-fejlesztési program indult a HungaroControlnál (Infostart)
A HungaroControl regionális kutatás-fejlesztési központjában tesztelik a horvát légi navigációs szolgálat fejlesztéseit. A program célja a horvát légtér kapacitásnövelésének előkészítése, valamint annak a légtérstruktúrának a tesztelése, amelynek segítségével a jövő év második felétől fokozatosan megkezdheti önálló működését a bosznia-hercegovinai légiforgalmi szolgálat. Az Egységes Európai Égbolt…

2012. március 8. csütörtök

márc. 8
18:12
A vártnál gyengébb a napkitörés (Infostart)
"Megúszta" eddig a tudósok szerint a vártnál "gyengédebb" napkitörést a Föld, a jelenség ugyanakkor megzavarhatja a műholdakat és a légi közlekedést, áramkimaradást okozhat, ugyanakkor színpompás sarki fényeket szülhet.
márc. 8
20:00
Van remény a gyógyszermentes életre szervátültetés után is (Infostart)
Új módszert fejlesztettek ki amerikai kutatók, amellyel becsapható az immunrendszer, vagyis elérhető, hogy ne lökje ki az átültetett idegen szervet: az előrelépés megóvhatja a pácienseket attól, hogy életük végéig gyógyszert kelljen szedniük a kilökődés meggátlására.

2012. március 12. hétfő

márc. 12
15:24
Milliárdok nem jutnak tiszta vízhez (Infostart)
A világ ivóvízkészletéhez és a megfelelő higiéniához való hozzáférés, valamint a víztisztítás megoldási lehetőségei a fő témái a hatodik Víz Világfórumának, amely hétfőn kezdődött a franciaországi Marseille-ben.
márc. 12
16:18
"Agy-díjat" ért a hallás és siketség genetikai okait feltáró kutatás (Infostart)
Christine Petit, a párizsi Pasteur Intézet professzora és Karen Steel, a brit Wellcome Trust Sanger Institute professzora kapta az idén második alkalommal odaítélt, egymillió eurós összdíjazású Brain Prize-t ("Agy-díjat") a hallás és siketség genetikai okait feltáró úttörő jellegű kutatásaiért.
márc. 12
20:12
Szívbetegségek ellen védhet egy vérben található fehérje (Infostart)
Egy természetesen előforduló fehérje védelmet nyújthat a szívbetegségekkel szemben - idézte brit kutatók megállapítását a The Daily Telegraph című brit napilap online kiadása (www.telegraph.co.uk).
márc. 12
20:27
A növények életciklusát irányító génre bukkantak (Infostart)
A növények éjszakai "álmát" és virágzását irányító gént fedeztek fel kutatók - számolt be róla a BBC hírportálja.

2012. március 13. kedd

márc. 13
7:45
Kétezer éves gyilkosságot tártak fel (Infostart)
Egy csaknem kétezer éves gyilkosságot fedeztek fel brit orvosok, akik CT-vizsgálatnak vetették alá egy vaskori férfi koponyáját - olvasható a BBC hírei között.
márc. 13
11:39
Átadták az idei Jedlik Ányos-díjakat (Infostart)
Átadták az idei Jedlik Ányos-díjakat.
márc. 13
20:18
Az autózás és tévénézés növeli az infarktus kockázatát (Infostart)
Sokan úgy vélik, hogy a szívroham gyakorisága döntően az örökletes tényezőktől, a bőrszíntől vagy a földrajzi környezettől függ, ám egy világméretű vizsgálat tanúsága szerint az előbbieknél nagyobb szerepe van az ülő életmódnak. Nemzetközi kutatócsoport 52 országban gyűjtött adatait az European Heart Journal februári száma közölte
márc. 13
21:30
Új felvételek a Szaturnusz második legnagyobb holdjáról (Infostart)
Két nagy becsapódási medence, valamint egy nagyméretű kráter látható a Cassini-Huygens űrszonda új felvételein, amelyeket Rheáról, a Szaturnusz második legnagyobb holdjáról készített.

2012. március 14. szerda

márc. 14
13:51
Nézze meg a Masat első felvételeit! (Infostart)
Elkészültek a Masat-1 első felvételei - közölte Gschwindt András, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) docense, a BME Űrkutató Csoportjának vezetője.

2012. március 19. hétfő

márc. 19
20:24
Az elhízáshoz köthető gént találtak egereknél (Infostart)
Egereknél olyan génmutációt azonosítottak amerikai kutatók, amely jelenlétében a szervezet "hagyd abba az evést" üzenete gátolt állapotban van - idézte a BBC hírportálja.

2012. március 20. kedd

márc. 20
5:36
Együtt hódítottak a vikingekkel (Infostart)
A portyázások során a vikingek társául szegődtek a háziegerek, amelyek ugyanazokat a földeket hódították meg, mint a rettegett harcosok - derítette ki egy nemzetközi genetikai vizsgálat, amelynek eredményeit a BMC Evolutionary Biology című folyóiratban tették közzé.
márc. 20
19:57
Hibernálással kezelnék a szélütést (Infostart)
Mesterséges hipotermiával kezelnek szélütött pácienseket skót kutatók vezetésével. A módszer klinikai kipróbálása ősszel kezdődik tizenöt európai orvosi központban - számolt be a BBC hírportálja.
márc. 20
21:45
Hol a legnehezebb a törpe? (Infostart)
A sarkokon nehezebbek vagyunk, mármint a Föld két pólusán, az Egyenlítőnél viszont súlyosabbnak mutat mindenkit a mérleg.

2012. március 21. szerda

márc. 21
13:00
Abel-díjat kapott Szemerédi Endre matematikus (Infostart)
Szemerédi Endre Széchenyi-díjas matematikus, egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja kapta az idén az Abel-díjat - jelentették be Oslóban.

2012. március 22. csütörtök

márc. 22
21:48
Vastagodik az ózonréteg? (Infostart)
Mérések szerint egy ideje ismét megerősödni látszik az ózonréteg.

2012. március 23. péntek

márc. 23
8:18
Újabb teherűrhajót indítottak a Nemzetközi Űrállomásra (Infostart)
Újabb teherűrhajót indítottak útnak pénteken a Földtől 350-400 kilométer magasan keringő Nemzetközi Űrállomásra (ISS). Az Edoardo Amaldi csaknem hét tonna felszerelést szállít.
márc. 23
20:15
Az idősebb mellrákos nőknél nagyobb a visszaesés veszélye (Infostart)
Az emlőrákban idősebb korban megbetegedő nőknél nagyobb a kockázata annak holland kutatások szerint, hogy a műtét és az azt követő kemo- vagy antihormonális terápia után visszaesnek.

2012. március 25. vasárnap

márc. 25
9:30
Új elmélet a szupermasszív fekete lyukak kialakulásáról (Infostart)
Új elméletet dolgoztak ki a szupermasszív fekete lyukak kialakulásáról brit és ausztrál csillagászok, akik szerint ezek a képződmények híján voltak az "az asztali jó modornak", hiszen egyszerre "több fogást" is behabzsoltak.

2012. március 26. hétfő

márc. 26
19:51
Genetikai hiba magyarázhatja, hogy kit betegít meg súlyosan az influenza (Infostart)
Amerikai és brit kutatók olyan genetikai eltéréseket azonosítottak, amelyek megmagyarázhatják, hogy egyes embereket miért betegít meg súlyosabban az influenza, mint másokat.

2012. március 29. csütörtök

márc. 29
22:09
A korai világegyetemből származó bolygórendszert fedeztek fel (Infostart)
A korai világegyetemből származó, 12,8 milliárd éves bolygórendszert fedeztek fel a Cet (Cetus) csillagképben német csillagászok, akik kutatásaikról az Astronomy and Astrophysics című folyóiratban jelentetnek meg tanulmányt.

2012. március 30. péntek

márc. 30
15:48
Lemondott a fénynél "gyorsabb" neutrínókat mérő olasz professzor (Infostart)
Antonio Ereditato, az OPERA-kísérletet koordináló olasz professzor lemondott tisztségéről, miután néhány hete bebizonyosodott, hogy meghibásodás miatt mértek tavaly szeptemberben a fénynél gyorsabb neutrínókat - jelentette be pénteken az olasz Nemzeti Atomfizikai Intézet (INFN).

2012. március 31. szombat

márc. 31
8:09
Azonosították Van Gogh napraforgóinak génmutációját (Infostart)
Van Gogh által megörökített napraforgók génmutációját azonosították amerikai növénybiológusok, akik a Nature Genetics című folyóiratban tették közzé tanulmányukat.

Keresés