2012. március 1. csütörtök

márc. 1
19:18
Ahogy öregszünk, egyre jobban alszunk (Infostart)
A közhiedelemmel ellentétben az idősek mégsem alszanak rosszul, sőt az életkorral javul az alvásunk minősége - legalábbis erre jutottak 150 ezer ember kikérdezése alapján amerikai kutatók.
márc. 1
19:54
A denevérben is kimutatták az influenzavírust (Infostart)
Első ízben mutatták ki amerikai kutatók denevéreknél influenzavírus genetikai anyagát, azt viszont nem lehet tudni, hogy mekkora veszélyt jelent a kórokozó az emberre.

2012. március 2. péntek

márc. 2
8:30
Idegen bolygókon is észlelni lehet az élet jeleit (168 Óra Online)
A Hold "tükrében" figyelték meg a Föld ragyogását az Európai Déli Obszervatórium (ESO) csillagászai, akiknek sikerült a szerves élet lenyomatait észlelniük. A kutatásoknál alkalmazott módszerről, amellyel idegen bolygókon is észlelni lehet az élet jeleit, a Nature legújabb számában jelent meg tanulmány.
márc. 2
13:27
Egy magyar találmány, amire az egész világ felfigyelt (168 Óra Online)
Maruzsi László bízik abban, hogy a labdarúgó-játékvezetőket segítő találmánya "továbbjut" a sportág szabályalkotó testületének (IFAB) hétvégi egyeztetéséről, és esély marad arra, hogy a jövőben alkalmazzák is.
márc. 2
16:12
Rejtélyes női betegség - Van megoldás (168 Óra Online)
Endometriózis - orvosi szaknyelven így ismert az a betegség, amelyről főként az utóbbi években esik több szó. Régebben is tudtak róla az orvosok - mondja Fülöp István, a Róbert Károly magánklinika meddőségi részlegének vezető főorvosa -, de mivel a diagnosztikai lehetőségek, az eljárások és a technikai fejlettség nem volt olyan fokon, mint ma, nehezen ismerték fel ezt a betegséget.
márc. 2
17:18
Korzikáról az Alpokba: Ötzi, a kőkorszaki turista (168 Óra Online)
Elkészült az Alpokban húsz éve megtalált 5300 éves múmia teljes géntérképe: Ötzi szeme barna volt, vércsoportja nullás, a korzikai vagy szardíniai népességgel rokon felmenőktől származott. A lenyilazott és gleccserbe fagyott kőkorszaki vadász genomjának megfejtéséről beszámoló tanulmányt a Nature Communications szakfolyóirat tette közzé legújabb számában. A tudományos szenzációról a vizsgálatban…

2012. március 3. szombat

márc. 3
5:57
Szenzáció: megtalálták az utolsó uralkodó sírhelyét (168 Óra Online)
Évszázadokon át keresték, eddig kevés eredménnyel. Egy szakértő állítja: tudja, hol van Atahualpa, az utolsó inka uralkodó sírhelye.
márc. 3
9:48
Hihetetlen felfedezés: a dohány mentheti meg a Földet (168 Óra Online)
Ha a Lawrence Berkley Nemzeti Laboratórium kutatásai sikerrel járnak, a dohány központi helyet szerezhet a megújuló bioüzemanyag termények piacán. Ez enyhén szólva is pálfordulást jelentene a dohány számára, amely a Betegség Ellenőrzési Központ szerint éves szinten minden 5 halálesetből egyért felelős az Egyesült Államokban. De végül is, ha Darth Vadernek sikerült jóvátennie a bűneit, a dohány is…
márc. 3
15:18
A semmiből tűnik elő a szörny, és azonnal támad (168 Óra Online)
Különös lénytől rettegnek Namíbia északi részének lakói.
márc. 3
17:30
A delfinek sokkal okosabbak, mint gondolták (168 Óra Online)
Régóta ismert, hogy a vízi emlősök, így a palackorrú delfinek által kiadott hangok egy igen összetett kommunikációs rendszer alkotóelemei. A legújabb kutatásokból kiderült, hogy a delfinek a találkozásokkor nemcsak bemutatkoznak, de üdvözlik is egymást.

2012. március 4. vasárnap

márc. 4
10:00
Összejátszás: kihez kerülnek a neten az adatok? (168 Óra Online)
A Firefox-csapat legújabb fejlesztése megmutatja, hogy az internetes oldalak saját magukon kívül még kiknek továbbítanak információkat az internetezőkről. Az ingyenes kiegészítő egy kapcsolati hálóhoz hasonló ábrán mutatja az adatok útját.
márc. 4
17:27
Egyre több nőnek van érszűkülete (Infostart)
Egyre több nő szenved a a korábban kizárólag férfibetegségként ismert érszűkületben - hívták fel a figyelmet az érbetegségekkel foglalkozó amerikai tudományos társaságok.

2012. március 5. hétfő

márc. 5
6:33
Tudta, hogy az egerek is énekelnek? (Infostart)
Úgy tűnik, a madarak konkurenciára leltek az egerekben, legalábbis az éneklés terén. Utóbbiak is dalra fakadnak ugyanis a párzási időben, derítették ki bécsi állatorvosok.
márc. 5
11:51
Megváltoztatja a világot egy formatervező ötlete (168 Óra Online)
Könnyebben tudnak ezután színes ceruzát választani, vagy éppen metróvonalakat felismerni az észak-portugáliai Portóban élő színvakok. Miguel Neiva formatervező különleges színkódot hozott létre, amelyet a szerző az egész világon el szeretne terjeszteni. Ennek lényege, hogy a színeket könnyen felismerhető szimbólumokkal jelölte meg.
márc. 5
16:09
Nemzetközi kutatás-fejlesztési program indult a HungaroControlnál (Infostart)
A HungaroControl regionális kutatás-fejlesztési központjában tesztelik a horvát légi navigációs szolgálat fejlesztéseit. A program célja a horvát légtér kapacitásnövelésének előkészítése, valamint annak a légtérstruktúrának a tesztelése, amelynek segítségével a jövő év második felétől fokozatosan megkezdheti önálló működését a bosznia-hercegovinai légiforgalmi szolgálat. Az Egységes Európai Égbolt…
márc. 5
19:33
Néhány szép lányt „saját használatukra megtartottak” (168 Óra Online)
A Maros partján fekvő Egrest ugyan könnyedén megtaláljuk a térképen, ám azt, amiről híres, még a helyszínen sem. A műemlékem.hu magazin cikke.

2012. március 6. kedd

márc. 6
7:06
Űrbéli keltetőt kaptak lencsevégre (168 Óra Online)
A csillagok pubertáskora ismerhető meg az Orion-ködről készített legújabb felvételek segítségével.
márc. 6
12:36
Cáfolják a széles körben elterjedt nézetet (168 Óra Online)
Túlélték az utolsó jégkorszakot egyes skandináviai fák, ami cáfolni látszik azt a széles körűen elterjedt nézetet, hogy valamennyi kipusztult a vidéket borító hatalmas jégtakaró alatt - idézte dán kutatók megállapítását a BBC hírportálja.

2012. március 7. szerda

márc. 7
6:12
A tudósok rettegnek: színes tűzbe borulhat az egész Föld (168 Óra Online)
Egy kaliforniai tudós szerint egy a nyolchoz annak az esélye, hogy még 2014 előtt úgynevezett meganapvihar söpör majd végig Földünkön. A gigantikus kitörés hatalmas pusztítást végezhet az elektronikától túlzsúfolt világunkban.
márc. 7
10:36
A kutatók erősen fertőzött erdőktől tartanak (168 Óra Online)
Míg a Greenpace ellen-szakértői véleményt tett közzé a „sérülékeny” francia atomerőművekről, a japán kormány kész állatokat küldeni Fukusima körzetébe, hogy velük méressék a radioaktivitás fokát – írja a Le Parisien című francia napilap. ()
márc. 7
16:06
Katasztrófára készülnek Japánban (168 Óra Online)
A korábban gondoltnál sokkal pusztítóbb erejű lesz a Tokió közelében várható földrengés, mivel a japán kormány által felkért kutatók arra a megállapításra jutottak, hogy a földmozgás központja tíz kilométerrel közelebb lesz a földfelszínhez, mint azt eddig feltételezték.
márc. 7
20:30
Kisbolygó száguld a Föld felé (168 Óra Online)
Molnár László, csillagász a Ma Reggel műsorában beszélt a februárban felfedezett és a Föld felé haladó aszteroidáról, illetve a becsapódás veszélyéről és az eltérítés lehetőségéről.

2012. március 8. csütörtök

márc. 8
13:33
Nikkelallergia - tünetek és kezelés (168 Óra Online)
Vörös foltok, kiütések és viszketés – a nikkel allergia jól ismert tünetei. Kialakulásukhoz sok esetben elég egy rosszul megválasztott fülbevaló, nyaklánc, vagy öv. Jó hír, hogy a nikkel allergia kezelhető, a deszenzitizáció segítségével nem csak a kedvenc kiegészítőket viselhetjük, de a magas nikkel tartalmú ételek fogyasztása sem okoz többé panaszokat.
márc. 8
18:12
A vártnál gyengébb a napkitörés (Infostart)
"Megúszta" eddig a tudósok szerint a vártnál "gyengédebb" napkitörést a Föld, a jelenség ugyanakkor megzavarhatja a műholdakat és a légi közlekedést, áramkimaradást okozhat, ugyanakkor színpompás sarki fényeket szülhet.
márc. 8
20:00
Van remény a gyógyszermentes életre szervátültetés után is (Infostart)
Új módszert fejlesztettek ki amerikai kutatók, amellyel becsapható az immunrendszer, vagyis elérhető, hogy ne lökje ki az átültetett idegen szervet: az előrelépés megóvhatja a pácienseket attól, hogy életük végéig gyógyszert kelljen szedniük a kilökődés meggátlására.
márc. 8
21:15
Hatvanöt civil szervezet tiltakozott a közrádió főnökénél (168 Óra Online)
Hatvanöt civil szervezet tiltakozását fejezte ki a közszolgálati rádió tervezett környezetvédelmi műsormegszüntetései ellen. A szervezetek a Magyar Rádió vezérigazgatóját kérik nyílt levelükben, hogy mérlegelje újra a műsorok megtartását.

2012. március 10. szombat

márc. 10
9:00
Óriáskígyóval ismerkedtek iskolás gyerekek (168 Óra Online)
A rákosi vipera védelmével és az azt szolgáló élőhely-kezelési és élőhely-rekonstrukciós munkákkal ismerkedhettek meg diákok pénteken a Fertő-Hanság Nemzeti Park lászlómajori látogatóközpontjában.
márc. 10
9:33
Megtalálták Placido Rizotto csontjait (168 Óra Online)
Azonosítottak egy, a szicíliai Corleone közelében talált csontvázat: Placido Rizzotto szakszervezeti vezetőé, akit a Cosa Nostra bűnszervezete 1948-ban gyilkolt meg.

2012. március 11. vasárnap

márc. 11
10:18
"Megnyugtató": a hét végén gyakrabban halnak meg a betegek (168 Óra Online)
A kórházakba hét végén felvett betegek nagyobb valószínűséggel halnak meg, mint azok, akiknek a kórházi tartózkodása a hét közepére esik.
márc. 11
18:33
Fukusima egy év távlatában – körülmények és következmények (168 Óra Online)
Egy évvel azután, hogy 2011. március 11-én földrengés és szökőár sújtotta Japánt, egy független testület vizsgálata rávilágított arra, hogy milyen hiányosságokkal rendelkezik az ország a katasztrófavédelem és a válságkezelés terén a fukushimai Daiichi atomerőműben. A cikk rámutat arra, hogy az ügynökségek nem voltak felkészülve egy olyan lépcsőzetes nukleáris katasztrófára, ami a cunami után előre…

2012. március 12. hétfő

márc. 12
11:36
Rengeteg pénzbe került az első planétamentő hamburger (168 Óra Online)
Ez nem a gyorsétkeztetés legújabb szlogenje, hanem a holland kutatók találmánya, akiknek sikerült laboratóriumi úton előállítani a közkedvelt étek egy új fajtáját. Mark Post, a Maastricht-i egyetem fiziológiai tanszékének igazgatója jelentette be az American Academy of Arts and Sciences Vancouverben megtartott konferenciáján, hogy a műhamburger elvileg októberben bemutatható lesz. ()
márc. 12
15:24
Milliárdok nem jutnak tiszta vízhez (Infostart)
A világ ivóvízkészletéhez és a megfelelő higiéniához való hozzáférés, valamint a víztisztítás megoldási lehetőségei a fő témái a hatodik Víz Világfórumának, amely hétfőn kezdődött a franciaországi Marseille-ben.
márc. 12
16:18
"Agy-díjat" ért a hallás és siketség genetikai okait feltáró kutatás (Infostart)
Christine Petit, a párizsi Pasteur Intézet professzora és Karen Steel, a brit Wellcome Trust Sanger Institute professzora kapta az idén második alkalommal odaítélt, egymillió eurós összdíjazású Brain Prize-t ("Agy-díjat") a hallás és siketség genetikai okait feltáró úttörő jellegű kutatásaiért.
márc. 12
20:12
Szívbetegségek ellen védhet egy vérben található fehérje (Infostart)
Egy természetesen előforduló fehérje védelmet nyújthat a szívbetegségekkel szemben - idézte brit kutatók megállapítását a The Daily Telegraph című brit napilap online kiadása (www.telegraph.co.uk).
márc. 12
20:27
A növények életciklusát irányító génre bukkantak (Infostart)
A növények éjszakai "álmát" és virágzását irányító gént fedeztek fel kutatók - számolt be róla a BBC hírportálja.

2012. március 13. kedd

márc. 13
6:18
Csoda az égen - videó (168 Óra Online)
Festménynek vagy fantáziarajznak tűnik, annyira látványos színekben pompázik egy lencsefelhő. A naplementekor megörökített felhőalakzat réteges szerkezetet és sárgásvörös árnyalatot mutat az égen.
márc. 13
7:45
Kétezer éves gyilkosságot tártak fel (Infostart)
Egy csaknem kétezer éves gyilkosságot fedeztek fel brit orvosok, akik CT-vizsgálatnak vetették alá egy vaskori férfi koponyáját - olvasható a BBC hírei között.
márc. 13
11:15
Hihetetlenül izgalmas csillagászati esemény várható (168 Óra Online)
A két legfényesebb bolygó, a Vénusz és a Jupiter "kéz a kézben" halad ezen a héten - olvasható a BBC News hírei között, valamint a Space.com űrkutatási hírportálon.
márc. 13
11:39
Átadták az idei Jedlik Ányos-díjakat (Infostart)
Átadták az idei Jedlik Ányos-díjakat.
márc. 13
15:06
A történelem legdrágább buszjegyét kellene bevezetni (168 Óra Online)
Ha jártak már Londonban bizonyára örökre a fejükben ragadtak a város ikonikus, piros emeletes buszai, és szinte az is biztos, hogy ez az egyik első dolog, ami beugrik, ha a városra gondolnak. Nos, a jó hír, hogy ezek a híres piros négykerekűek most kétszer üzemanyag takarékosabbak lesznek, mint korábban. ()
márc. 13
20:18
Az autózás és tévénézés növeli az infarktus kockázatát (Infostart)
Sokan úgy vélik, hogy a szívroham gyakorisága döntően az örökletes tényezőktől, a bőrszíntől vagy a földrajzi környezettől függ, ám egy világméretű vizsgálat tanúsága szerint az előbbieknél nagyobb szerepe van az ülő életmódnak. Nemzetközi kutatócsoport 52 országban gyűjtött adatait az European Heart Journal februári száma közölte
márc. 13
21:30
Új felvételek a Szaturnusz második legnagyobb holdjáról (Infostart)
Két nagy becsapódási medence, valamint egy nagyméretű kráter látható a Cassini-Huygens űrszonda új felvételein, amelyeket Rheáról, a Szaturnusz második legnagyobb holdjáról készített.

2012. március 14. szerda

márc. 14
7:36
Miért alszanak rosszul a magyarok? (168 Óra Online)
Egy felmérés szerint a magyarok rosszul alszanak, tíz felnőttből mindössze ketten érzik teljesen pihentetőnek alvásukat - vált ismertté az alvás világnapja alkalmából tartott sajtótájékoztatón kedden Budapesten.
márc. 14
13:39
Fantasztikus lehetőségek nyílnak a modern orvoslásban (168 Óra Online)
Olyan sejtek birtokában vagyunk, amelyek szinte mindent "tudnak", mindenre "kiképezhetők" és felhasználhatók - fantasztikus, új lehetőségeket nyitnak a modern orvoslásban. Sokan így könyvelik el az őssejtek tulajdonságait és szerepüket. Bár van igazság a megállapításban, korántsem ilyen egyszerű a még sok tévedést, homályt és félreértést tartalmazó őssejttéma.
márc. 14
13:51
Nézze meg a Masat első felvételeit! (Infostart)
Elkészültek a Masat-1 első felvételei - közölte Gschwindt András, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) docense, a BME Űrkutató Csoportjának vezetője.

2012. március 15. csütörtök

márc. 15
9:27
Mai cukiság Olaszországból (168 Óra Online)
Általános iskolások és gimnazisták kapták a feladatot Olaszországban, hogy megtanítsák számítógépezni a hatvanöt év felettieket.

2012. március 16. péntek

márc. 16
6:21
Eszement dologra készülnek az őssejtkutatók (168 Óra Online)
A tízezer éve kihalt állat klónozását tűzi célul orosz és dél-koreai tudósok által kötött együttműködési megállapodás.
márc. 16
12:57
Ufót láttak Arizónában? Videó (168 Óra Online)
Az Egyesült Államokban, az Arizona állambeli Phoenix-ben rögzítettek egy különös felvételt.
márc. 16
19:00
Állítják: idegen űrhajó pihen a titokzatos üregben (168 Óra Online)
Emberek százai látogattak ki az osztrák Neuhofen im Innkreisnél található szántóföldre, miután a napokban egy rejtélyes, kerek, közel kilenc méter mély lyukat találtak a földben, melynek alján egy fém objektum lapul.

2012. március 17. szombat

márc. 17
17:33
Eddig 51 embert ölt meg a kór (168 Óra Online)
Az idei influenzaszezonban Európában összesen 51 ember halála volt összefüggésbe hozható az influenzával. Európa több országa mostanra túljutott a járvány csúcsán.

Keresés