2012. november 1. csütörtök

nov. 1
11:21
Pilling János: A halál mutathatja meg az élet szépségét! (Infostart)
Minél inkább foglalkozik a halállal az ember, annál inkább azokra a kérdésekre kap választ, hogy miként lehetne jobban élnie - mondta az Arénában Pilling János pszichiáter. Sok téves hiedelem él a gyásszal kapcsolatban is az emberek fejében. Sok a hárítás, nem akarunk a halállal, az elmúlással foglalkozni, pedig ennek egyik legfontosabb hatása éppen az lenne, hogy tudjuk jobban értékelni az élet…

2012. november 3. szombat

nov. 3
13:12
A tej és a sajt megölheti a férfierőt (Adó1százalék)
Azok a fiatal férfiak, akik három szeletnél több sajtot fogyasztanak naponta, nemzőképességüket tehetik kockára. A zsíros tejtermékekből már kis mennyiség is drámaian hathat az utódnemzésre. A Harvard kutatói szerint ugyanis már napi három adag a spermaminőség romlását okozhatja.
nov. 3
13:48
Lendületes kutatónő eredményei a világ egyik vezető tudományos folyóiratában (Adó1százalék)
Az idegrendszeri információfeldolgozási zavarok jobb megértését is elősegíthetik azok a kutatási eredmények, amelyekről a Nature-ben számolt be négy amerikai társával együtt a cikket megosztott első szerzősként jegyző Makara Judit. A kutató tavaly tért haza az Egyesült Államokból, hogy az Akadémia kiválósági programjának keretében önálló csoportot vezessen az MTA Kísérleti Orvostudományi…

2012. november 5. hétfő

nov. 5
10:57
Pálinkás: a felfedező kutatások jelentik a tudomány jövőjét (Infostart)
A felfedező kutatások jelentik a tudomány lehetőségeit és a jövőjét - hangsúlyozta Pálinkás József a magyar tudomány ünnepének hétfői budapesti megnyitóján az Akadémia székházában.

2012. november 6. kedd

nov. 6
7:03
Tekintélyes fekete lyuk uralja az Orion-köd központját (Infostart)
Tekintélyes fekete lyuk uralja az Orion-köd központját - e felfedezés végre magyarázatot ad arra, hogy milyen erő tartja egyben a Trapéz-csillaghalmaz szabálytalan, gyorsan forgó "egyedeit".
nov. 6
13:12
Őssejtek megőrzésével rákkezelés után is helyreállítható a hímivarsejtek minősége (Adó1százalék)
Egy majmokkal végzett amerikai tanulmány eredménye azt ígéri, hogy megőrzött őssejtjeik segítségével később egészséges hímivarsejteket termelhet azoknak a férfiaknak a szervezete is, akik a gyerekkori rákbetegségük kezelésére adott kemo- és sugárterápia miatt terméketlenné váltak.

2012. november 7. szerda

nov. 7
10:12
Bizonyított: a mozgás segíthet helyrehozni a szívroham miatt károsodott szívet (Adó1százalék)
Először találtak bizonyítékot brit kutatók állatkísérletekben arra, hogy a rendszeres intenzív mozgás életre keltheti az alvó állapotban lévő őssejteket, amelyek segítségével a szívroham miatt károsodott szöveteket helyettesítő új szívizom fejlődhet ki.
nov. 7
21:45
Kozmikus dráma játszódik le (Infostart)
Kozmikus dráma játszódik le a csillagászok szeme láttára, akik megfigyelhetik, miként töredezik darabokra egy üstökös.

2012. november 8. csütörtök

nov. 8
11:24
Az ősember "feldebrői" táborhelye (Adó1százalék)
Sikeres mamutvadászatról tanúskodik az ősember táborhelye, amelyet Feldebrő környékén tártak fel a Magyar Természettudományi Múzeum (MTM) paleontológusai. A helyszínen talált eszközmaradványok arra utalnak, hogy a vadászok a gravetti kultúra népességéhez tartoztak.
nov. 8
20:33
Így növelhetők a rákbetegek túlélési esélyei (Infostart)
A diagnózisuk előtt rendszeresen koleszterincsökkentő sztatinokat szedő rákbetegek 15 százalékkal kisebb valószínűséggel haltak meg, mint azok, akik kezelésük előtt nem szedték a világszerte elterjedten használt gyógyszert - állapították meg dán kutatók.

2012. november 10. szombat

nov. 10
12:24
Megnyílt Budatétényben a Csodák Palotája (Infostart)
Megnyílt a Csodák Palotája új helyén, a Campona Bevásárló- és Szórakoztatóközpontban, Budapest 22. kerületében.
nov. 10
20:48
A dopamin javítja idős korban a hosszú távú memóriát (Infostart)
A boldogsághormonok egyike, a dopamin javítja idős embereknél a hosszú távú memóriát - állapították meg német kutatók.

2012. november 11. vasárnap

nov. 11
12:42
A "laboratórium", ahol az esőerdőt kutatják (Infostart)
A legtöbbet szenvedett brazíliai ökoszisztéma, az atlanti esőerdő kutatásának valóságos laboratóriumává vált az ország déli részén fekvő Salto Morato rezervátum.
nov. 11
18:42
Az egypetéjű ikrek között is lehetnek genetikai különbségek (Infostart)
Noha ugyanabból a megtermékenyített petesejtből származnak, mégis lehet genetikai különbség az egypetéjű ikrek között - derítette ki egy amerikai kutatás.
nov. 11
19:15
A menstruációs ciklus hormonjai is befolyásolják az asztma súlyosságát (Infostart)
A nőknél a menstruációs ciklus is befolyásolja a légúti tünetek súlyosságát, potenciálisan ronthat az asztmához hasonló állapotokon - állapították meg a norvégiai Haukeland Egyetemi Kórház kutatói. Tanulmányukba mintegy 4000 nőt vontak be, akiknek követéses vizsgálatából kiderült, hogy az asztma tünetei a peteérés környékén a legsúlyosabbak. A kutatók szerint hasznos lenne, ha az érintett nők…

2012. november 12. hétfő

nov. 12
9:00
A Microsoft megalkotta a "Bábel-halat" (Adó1százalék)
Saját hangunkon beszélhetünk folyékonyan kínaiul, franciául vagy bármely más, számunkra idegen nyelven a Microsoft új fejlesztésének segítségével, amely a hangzó beszédet alakítja át "gépi szinkrontolmácsként" a választott nyelvre.
nov. 12
14:24
NASA ROSES projekt (Adó1százalék)
A Magyar Tudomány Ünnepe alkalmából Felfedező tudomány - Tudomány a levegőből címmel tanácskozást rendeztek 2012. november 6-án a Károly Róbert Főiskolán.
nov. 12
21:51
Begyógyítja sérülését a nyomásérzékeny új mesterséges bőr (Infostart)
Az emberi bőr különleges tulajdonságait nehéz lemásolni, mert egyszerre kellene a mesterséges bőrnek nyomásra, hőmérsékletre érzékenynek lennie és öngyógyító tulajdonsággal rendelkeznie. Az amerikai Stanford Egyetem vegyészmérnökeinek először sikerült kombinálniuk a nyomásérzékenységet és az öngyógyító képességet az általuk kifejlesztett mesterséges anyagban.

2012. november 13. kedd

nov. 13
6:33
Tökéletesen rejt az új láthatatlanná tévő "köpeny" (Infostart)
Először demonstrálták sikeresen amerikai kutatók egy tárgy tökéletes elrejtését újonnan kifejlesztett eszközükkel, amely láthatatlanná tett a mikrohullámok számára egy centiméteres nagyságrendű hengert.
nov. 13
10:48
Tökéletesen rejt az új láthatatlanná tévő "köpeny" (Adó1százalék)
Először demonstrálták sikeresen amerikai kutatók egy tárgy tökéletes elrejtését újonnan kifejlesztett eszközükkel, amely láthatatlanná tett a mikrohullámok számára egy centiméteres nagyságrendű hengert.
nov. 13
21:51
Agyhullámokkal irányítható a lakás (Infostart)
Agyhullámokkal irányítható berendezésekkel felszerelt kísérleti lakást mutattak be japán kutatók, akik szerint a különleges rendszer a jövőben segítheti a mozgássérültek és az idősek ideális otthonának megteremtését.

2012. november 14. szerda

nov. 14
6:15
A NATO és a magyar forradalom (Infostart)
Bár `56-al kapcsolatban mindig felmerül a kérdés, miért nem avatkoztak közbe az amerikaiak, azt már a forradalom előtt tudni lehet, hogy nem teszik meg - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Kecskés D. Gusztáv történész. A riporter Boros Péter.
nov. 14
8:39
Milyen az új Csodák Palotája? (Infostart)
A hétvégén megnyílt a Csodák Palotája a budatétényi Campona bevásárlóközpontban. Az új helyszín adta lehetőségekről és a jövőbeli tervekről Mizda Katalint, a Csodák Palotája ügyvezető igazgatója beszélt az InfoRádiónak.
nov. 14
14:57
A természet leglátványosabb csodája - fotókkal (Infostart)
Teljes napfogyatkozás volt Ausztrália északi részén szerda reggel. A totalitás pontosan 2 percig tartott 6:38 és 6:40 között, amikor is a Nap 13 fok magasan látszott a horizont felett. "Az 1999-es napfogyatkozás emlékei alapján volt képünk a várható fény- és színváltozásokról, de a valóság minden elképzelésünket felülmúlta!" Ez is olvasható a hírek.csillagászat.hu oldal helyszíni beszámolójában.
nov. 14
19:45
Megváltoztatják zajos környezetben ciripelésüket a sáskák (Infostart)
Az utak mellett élő sáskák képesek megváltoztatni ciripelésüket, hogy "túlkiabálják" a forgalom zaját - állapította meg egy német tanulmány.
nov. 14
20:03
"Jó, ha látják: egy nő is meg tudja csinálni!" (Infostart)
Pro Natura Díjat kapott a Természetvédelmi Világszövetség főigazgatója. Julia Marton-Lefevre-nek, a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) magyar származású főigazgatójának a globális környezet- és természetvédelem, valamint a környezeti nevelés és a fenntartható fejlődés elősegítése érdekében kifejtett meghatározó munkájáért adományozta az elismerést Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter.

2012. november 15. csütörtök

nov. 15
5:57
Mamipornót lenyomta totálkáosz (Infostart)
A latin omni (teljes) és az angol shambles (zűrzavar) szavak összekapcsolásából született omnishambles, vagyis "totálkáosz" kifejezést választották az év angol szavának az Oxford University Press szerkesztői.
nov. 15
11:21
Minden ember kicsit disznó (Infostart)
A házisertés genomjának feltérképezése után kiderült, olyan sok a közös genetikai tulajdonságunk a disznóval, hogy számos betegség terápiájához nyújthat segítséget - számolt be a Nature című tudományos magazinban egy amerikai-európai kutatócsoport.
nov. 15
20:54
Így változhat a rozmárok élete (Infostart)
Amerikai kutatók szerint a nyári tengeri jég hiánya megváltoztatja a csendes-óceáni rozmárok (Odobenus rosmarus divergens) viselkedését.

2012. november 16. péntek

nov. 16
5:51
Mi a tengerszint-emelkedés legfőbb oka? (Infostart)
A gleccserolvadás volt a legfőbb oka a globális tengerszint-emelkedésnek az elmúlt évszázad során osztrák kutatók szerint.

2012. november 19. hétfő

nov. 19
11:06
Szuperszámítógépek harca a leggyorsabb komputere címért (Adó1százalék)
A világ leggyorsabb szuperszámítógépe címért folyó vetélkedés legutóbbi nyertese az amerikai Titan, amelynek rekordteljesítménye 17,59 petaflops. A flopsban megadott szám a számítógép gyorsaságát jelzi, az általa másodpercenként elvégzett lebegőpontos műveletek (Floating Point Operations Per Second) számát takarja.
nov. 19
11:24
Nemzetközi egyetemek között a BME Gépészmérnöki Kara (Adó1százalék)
A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Gépészmérnöki Kara felkerült a legfrissebb nemzetközi egyetemi rangsorba. Az NTU World University Ranking karokat értékelő listáján a 198. helyre került, megelőzve számos nagyhírű egyetemet (pl. Bécsi Műszaki Egyetem).
nov. 19
15:54
A Jupiternél tizenháromszor nagyobb bolygót fedeztek fel (Adó1százalék)
A Naprendszer "legmegtermettebb" bolygójánál, a Jupiternél tizenháromszor nagyobb planétát fedeztek a japán óriásteleszkóp, a 8,2 méteres tükörátmérőjű Subaru segítségével.

2012. november 20. kedd

nov. 20
12:00
Orrukból vett sejtek átültetésével tettek járóképessé bénult kutyákat (Adó1százalék)
Hátsó lábukra baleset miatt lebénult kutyákat tettek járóképessé brit kutatók az állatok orrnyálkahártyájából vett sejtek tenyésztésével, majd gerincükbe fecskendezésével - tette közzé a Brain című szakfolyóirat.

2012. november 21. szerda

nov. 21
16:12
Veszedelmes denevérek (Infostart)
A denevérek lehetnek a nemrégiben felbukkant új, SARS-szerű koronavírus forrásai - vélik a koronavírus teljes genomjának meghatározása után virológus szakemberek, akik tanulmánya az mBio című szakfolyóiratban jelent meg.

2012. november 22. csütörtök

nov. 22
18:57
Neurobiológus kapta a rangos díjat (Infostart)
Somogyi Péter neurobiológus kapta az idén a Semmelweis Budapest Award elismerést. A Semmelweis Egyetem legmagasabb rangú díját a Magyar Tudományos Akadémián adták át.

2012. november 23. péntek

nov. 23
6:03
A magzatok is ásítanak (Infostart)
Valóban ásítanak a magzatok a méhen belül - derítette ki egy brit kutatócsoport, amely szerint azonban nem az álmossággal, hanem az agyi fejlődéssel függ össze a jelenség.

2012. november 25. vasárnap

nov. 25
8:48
Új tudományág született (Infostart)
Jaj, a derekam! - hangzik el sokszor, főként nők részéről. A gyakran szétsugárzó kismedencei fájdalmakba hajlamosak a páciensek beletörődni: majd elmúlik, korral jár - így biztatják magukat. Pedig a könnyelműség, a gondatlanság ez esetben is sok felesleges fájdalmat, életre szóló kórokat és károkat idézhet elő a szervezetben. Legtöbb esetben a menopauzával járó, főként az 50-60-as korosztályt…

2012. november 26. hétfő

nov. 26
22:03
Így óvható idős korban az agy épsége (Infostart)
Az olyan szellemi tevékenységek, mint az olvasás, írás, a kártya- és táblajátékok segítenek megőrizni az idős emberek agyának szerkezeti épségét - ismertették tanulmányuk eredményét amerikai kutatók az Észak-Amerikai Radiológiai Társaság (RSNA) éves tudományos ülésén.

2012. november 27. kedd

nov. 27
7:18
Élet a Marson? Újabb bizonyítékok (Infostart)
Nem csak hűvös vizek voltak az ősi Marson, új bizonyíték alapján állítható, legalább egy helyen meleg víz is volt a vörös bolygón, amely akár az életnek is kedvezhetett.
nov. 27
8:30
Tudományos szenzáció: hírek a Marsról (Infostart)
Bár hivatalos bejelentés még nincs, tudósok úgy vélik, hogy szerves anyagot talált a NASA a Marson. Az űrkutató csillagász szerint ez jelenthetné a marsi élet nyomát.
nov. 27
9:00
Visszatért a Földre a Nemzetközi Űrállomás három űrhajósa (Adó1százalék)
Az észak-kazahsztáni Arkalik település közelében hétfőn földet ért a Nemzetközi Űrállomás (ISS) háromfős, amerikai-japán-orosz legénysége - jelentették az orosz űrközpontban.
nov. 27
20:48
Ennyit kell aludni a gyerekeknek (Infostart)
A szülők ugyan néha kételkednek abban, hogy gyerekeik eleget alszanak, de egy friss tanulmány alapján az amerikaiak az orvosilag ajánlott időtartamot töltik alvással csecsemőkoruktól egészen kamaszkorukig.

2012. november 28. szerda

nov. 28
16:18
Itt az újabb komoly fenyegetés (Infostart)
Az ENSZ előrejelzéseihez képest 60 százalékkal gyorsabban emelkedik a globális tengerszint, komoly fenyegetést jelentve a világ alacsonyan fekvő területeire nézve - figyelmeztet egy új tanulmány.
nov. 28
20:12
Új típusú anyagot állíthattak elő a nagy hadronütköztetőben (Infostart)
Új típusú anyagot állíthattak elő az Európai Nukleáris Kutatási Szervezet (CERN) nagy hadronütköztetőjében (LHC) a protonnyalábok és ólomionok ütköztetése során. A kísérletekről a Physical Review című folyóiratban jelenik meg tanulmány.
nov. 28
20:27
Őskori baktériumkolóniákra bukkantak (Infostart)
Őskori baktériumkolóniákat találtak az antarktiszi Vida-tó húsz méter vastagságú jege alatt amerikai kutatók, akik felfedezésüket az amerikai Nemzeti Tudományos Akadémia lapjának (PNAS) legújabb számában ismertetik.

2012. november 29. csütörtök

nov. 29
8:09
Kik élnek most az ügynöklakásokban? (Infostart)
Újlipótvárosi és terézvárosi ügynöklakások történetét, és a Svábhegy "szellemeit" mutatja be a Budapesti Aszfaltprojekt (BUPAP) és a Lumen Fotóművészeti Alapítvány helytörténeti séták keretében decemberben több alkalommal.

2012. november 30. péntek

nov. 30
7:48
Élet nyomát találhatták a Marson (Adó1százalék)
Gilbert Levin, a NASA korábbi kutatója azt állítja, hogy ha a Curiosity szerves anyagok nyomát fedezte fel, az megerősíti korábbi állítását, miszerint a NASA-nak már van bizonyítéka a marsi életről, méghozzá az általa felügyelt Labeled Release nevű kísérletből, amelyet még a Viking szondák szállítottak a bolygóra.
nov. 30
13:12
Fényes meteor száguldott el Magyarország felett (Adó1százalék)
Fényes meteor száguldott el Magyarország felett csütörtökön, egy nagyon színes hullócsillag volt a kora esti órákban, a jelenséget megbízható amatőrcsillagászok észlelték - mondta el Kolláth Zoltán, a Magyar Csillagászati Egyesület (MCSE) elnöke, az MTA Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpontjának tudományos tanácsadója az MTI-nek.
nov. 30
15:51
Mit talált a Curiosity a Marson? (Infostart)
A Curiosity (Kíváncsiság) amerikai marsjáró elvégezte az első talajminták elemzését, de nem talált szerves anyagokat - jelentette be az amerikai űrkutatási hivatal (NASA).

Keresés