2012. november 1. csütörtök

nov. 1
6:36
A katolikus egyház ideges a Halloweentől (168 Óra Online)
A tomboló vihar már régen elült a gyűrűs bolygó felhőzetében, de a nyomai még mindig előbuggyannak a légkör mélyéről. A Cassini űrszonda felvétele a közelmúltban lett a „nap képe” a NASA-nál.
nov. 1
11:21
Pilling János: A halál mutathatja meg az élet szépségét! (Infostart)
Minél inkább foglalkozik a halállal az ember, annál inkább azokra a kérdésekre kap választ, hogy miként lehetne jobban élnie - mondta az Arénában Pilling János pszichiáter. Sok téves hiedelem él a gyásszal kapcsolatban is az emberek fejében. Sok a hárítás, nem akarunk a halállal, az elmúlással foglalkozni, pedig ennek egyik legfontosabb hatása éppen az lenne, hogy tudjuk jobban értékelni az élet…
nov. 1
11:33
A Mars olyan, mint Hawaii (168 Óra Online)
Kutatók szerint a marsi por első közeli elemzése a hawaii vulkáni talajhoz hasonló ásványi összetételt tár fel.
nov. 1
16:30
Atombombával a hurrikán ellen? (168 Óra Online)
Azért, hogy életeket mentsenek, és csökkentsék a költségeket, óriási előny lenne, ha a tudomány meg tudná állítani Sandyt.
nov. 1
19:15
Megérkeztek a nagy lilik Tatára (168 Óra Online)
Alig egy héttel a lehalászást követően a tatai Öreg-tavat máris birtokukba vették a vadludak.

2012. november 3. szombat

nov. 3
13:12
A tej és a sajt megölheti a férfierőt (Adó1százalék)
Azok a fiatal férfiak, akik három szeletnél több sajtot fogyasztanak naponta, nemzőképességüket tehetik kockára. A zsíros tejtermékekből már kis mennyiség is drámaian hathat az utódnemzésre. A Harvard kutatói szerint ugyanis már napi három adag a spermaminőség romlását okozhatja.
nov. 3
13:48
Lendületes kutatónő eredményei a világ egyik vezető tudományos folyóiratában (Adó1százalék)
Az idegrendszeri információfeldolgozási zavarok jobb megértését is elősegíthetik azok a kutatási eredmények, amelyekről a Nature-ben számolt be négy amerikai társával együtt a cikket megosztott első szerzősként jegyző Makara Judit. A kutató tavaly tért haza az Egyesült Államokból, hogy az Akadémia kiválósági programjának keretében önálló csoportot vezessen az MTA Kísérleti Orvostudományi…

2012. november 5. hétfő

nov. 5
6:18
Félelmetes: emberi tevékenység okozott földrengést (168 Óra Online)
Intenzív talajvíz kitermelés indította be a 2011 májusában nagy rombolást végző földrengést Délkelet-Spanyolországban, mely kilenc áldozatot követelt, és ezreket tett otthontalanná.
nov. 5
10:57
Pálinkás: a felfedező kutatások jelentik a tudomány jövőjét (Infostart)
A felfedező kutatások jelentik a tudomány lehetőségeit és a jövőjét - hangsúlyozta Pálinkás József a magyar tudomány ünnepének hétfői budapesti megnyitóján az Akadémia székházában.
nov. 5
11:48
A NASA levelet küld, ha látható az űrállomás (168 Óra Online)
A NASA emailt küld a regisztrált felhasználóknak, ha a Nemzetközi Űrállomás látható a beállított városból. Az űrállomás tiszta éjszakákon jól látható, csak azt kell tudni ehhez, hogy éppen hol jár.
nov. 5
13:27
Roppant ritka jelenséget fényképeztek – fotó (168 Óra Online)
A san francisco-i Twin Peaks-ben készült fotón látható különleges jelenség, az úgynevezett ködív a szivárványhoz hasonlóan alakul ki, ám sokkal halványabb színekkel tűnik elő.
nov. 5
15:39
Félbevágták a holtakat (168 Óra Online)
Erődítményszerű falak védték a bolgár Provadija környékén egykor állt települést, melynek lakói a sókitermelésből gazdagodtak meg. A települést Európa legrégebbi városai között tartják számon a történészek.
nov. 5
21:42
Trópusi halat fogtak az Andrián (168 Óra Online)
Miroslav Palunko családja egy, az Adriában eddig nem látott trópusi halat, az indo-csendes-óceáni térségben őshonos ezüst csikóhalat fogott ki Jakljan szigete mellett – jelentették hétfőn horvát lapok a dubrovniki természettudományi múzeumra hivatkozva.

2012. november 6. kedd

nov. 6
7:03
Tekintélyes fekete lyuk uralja az Orion-köd központját (Infostart)
Tekintélyes fekete lyuk uralja az Orion-köd központját - e felfedezés végre magyarázatot ad arra, hogy milyen erő tartja egyben a Trapéz-csillaghalmaz szabálytalan, gyorsan forgó "egyedeit".
nov. 6
13:12
Őssejtek megőrzésével rákkezelés után is helyreállítható a hímivarsejtek minősége (Adó1százalék)
Egy majmokkal végzett amerikai tanulmány eredménye azt ígéri, hogy megőrzött őssejtjeik segítségével később egészséges hímivarsejteket termelhet azoknak a férfiaknak a szervezete is, akik a gyerekkori rákbetegségük kezelésére adott kemo- és sugárterápia miatt terméketlenné váltak.

2012. november 7. szerda

nov. 7
8:54
Illyés Gyula eddig ismeretlen regénye került elő (168 Óra Online)
A kéziratok rendezésekor egy eddig ismeretlen Illyés Gyula-regényre bukkant a költő-író lánya, Illyés Mária, akinek válogatásában csütörtökön jelenik meg kötet a 110 éve született alkotó ismert és kiadatlan verseiből.
nov. 7
10:12
Bizonyított: a mozgás segíthet helyrehozni a szívroham miatt károsodott szívet (Adó1százalék)
Először találtak bizonyítékot brit kutatók állatkísérletekben arra, hogy a rendszeres intenzív mozgás életre keltheti az alvó állapotban lévő őssejteket, amelyek segítségével a szívroham miatt károsodott szöveteket helyettesítő új szívizom fejlődhet ki.
nov. 7
14:57
Lopják a régi könyveket (168 Óra Online)
A világon egyetlen példányban megmaradt 16. századi könyveket, kódexeket, kézzel festett pergameneket lehet online árveréseken megvásárolni. Az idén már több ezer értékes könyv tűnt el az olaszországi könyvtárakból. Jól fizető gyűjtők rendelik meg ellopásukat vagy interneten értékesítik az évszázados könyveket.
nov. 7
17:09
Lenyűgöző fotó: nem trükkfelvétel (168 Óra Online)
Az NGC 3314A és B jelű galaxisok képe a mi földi nézőpontunkból épp átfedi egymást. Mindez azt a benyomást kelti, mintha a két galaxis éppen összeütközne egymással. A helyzet azonban nem olyan „komoly”, mint ahogy azt a Hubble-űrtávcső alábbi, igen részletes felvétele alapján elsőre gondolhatnánk.
nov. 7
21:45
Kozmikus dráma játszódik le (Infostart)
Kozmikus dráma játszódik le a csillagászok szeme láttára, akik megfigyelhetik, miként töredezik darabokra egy üstökös.

2012. november 8. csütörtök

nov. 8
11:24
Az ősember "feldebrői" táborhelye (Adó1százalék)
Sikeres mamutvadászatról tanúskodik az ősember táborhelye, amelyet Feldebrő környékén tártak fel a Magyar Természettudományi Múzeum (MTM) paleontológusai. A helyszínen talált eszközmaradványok arra utalnak, hogy a vadászok a gravetti kultúra népességéhez tartoztak.
nov. 8
14:03
Itt a jövő: beépített robotkart kapott (168 Óra Online)
A Csillagok háborújában látható robotkezekre emlékeztető műkezek tesztelését kezdte meg egy művégtagokat gyártó brit cég. A bebionic3 márkanéven emlegetett, tizennégy előre programozott fogással és ujjelrendezéssel legyártott kart hét kiválasztott kaphatta meg.
nov. 8
20:33
Így növelhetők a rákbetegek túlélési esélyei (Infostart)
A diagnózisuk előtt rendszeresen koleszterincsökkentő sztatinokat szedő rákbetegek 15 százalékkal kisebb valószínűséggel haltak meg, mint azok, akik kezelésük előtt nem szedték a világszerte elterjedten használt gyógyszert - állapították meg dán kutatók.

2012. november 9. péntek

nov. 9
6:33
Hetven éven belül eltűnhet a kávé (168 Óra Online)
A klímaváltozás miatt hetven éven belül szinte teljesen kihalhat a világ legnépszerűbb kávéfajtája, az arabica. A becslés olyan szempontból konzervatívnak mondható, hogy a prognózis nem számol az erdőirtások hatásaival, a betegségekkel és a kártevőkkel sem. A kávéárak pedig már most is az egekben vannak.
nov. 9
10:24
Kiderült, miért tűntek el a maják (168 Óra Online)
A klasszikus maja kultúra virágzott az esős évszázadok folyamán, de menthetetlenül összeomlott, amikor az éghajlat aszályosra változott. Cseppkövekre alapuló éghajlati elemzést kombináltak a templomok falára vésett szavak gyakoriságának vizsgálatával.
nov. 9
15:54
8500 pingvin-pár jelent meg váratlanul (168 Óra Online)
Kutatók két új császárpingvin-kolóniát fedeztek fel az Antarktiszon több ezer fiókával.

2012. november 10. szombat

nov. 10
12:24
Megnyílt Budatétényben a Csodák Palotája (Infostart)
Megnyílt a Csodák Palotája új helyén, a Campona Bevásárló- és Szórakoztatóközpontban, Budapest 22. kerületében.
nov. 10
15:00
Így javítható a hosszú távú memória (168 Óra Online)
A boldogsághormonok egyike, a dopamin javítja idős embereknél a hosszú távú memóriát – állapították meg német kutatók.
nov. 10
20:48
A dopamin javítja idős korban a hosszú távú memóriát (Infostart)
A boldogsághormonok egyike, a dopamin javítja idős embereknél a hosszú távú memóriát - állapították meg német kutatók.

2012. november 11. vasárnap

nov. 11
12:42
A "laboratórium", ahol az esőerdőt kutatják (Infostart)
A legtöbbet szenvedett brazíliai ökoszisztéma, az atlanti esőerdő kutatásának valóságos laboratóriumává vált az ország déli részén fekvő Salto Morato rezervátum.
nov. 11
18:42
Az egypetéjű ikrek között is lehetnek genetikai különbségek (Infostart)
Noha ugyanabból a megtermékenyített petesejtből származnak, mégis lehet genetikai különbség az egypetéjű ikrek között - derítette ki egy amerikai kutatás.
nov. 11
19:15
A menstruációs ciklus hormonjai is befolyásolják az asztma súlyosságát (Infostart)
A nőknél a menstruációs ciklus is befolyásolja a légúti tünetek súlyosságát, potenciálisan ronthat az asztmához hasonló állapotokon - állapították meg a norvégiai Haukeland Egyetemi Kórház kutatói. Tanulmányukba mintegy 4000 nőt vontak be, akiknek követéses vizsgálatából kiderült, hogy az asztma tünetei a peteérés környékén a legsúlyosabbak. A kutatók szerint hasznos lenne, ha az érintett nők…

2012. november 12. hétfő

nov. 12
6:03
Már a Kalasnyikov sem a régi: hamisítják (168 Óra Online)
Mihail Kalasnyikovról neveznék el az az új fegyvergyártó konszernt, amelynek célja kiszorítani a hamisított gépfegyverek gyártását – közölte vasárnap Dmitrij Rogozin orosz miniszterelnök-helyettes.
nov. 12
9:00
A Microsoft megalkotta a "Bábel-halat" (Adó1százalék)
Saját hangunkon beszélhetünk folyékonyan kínaiul, franciául vagy bármely más, számunkra idegen nyelven a Microsoft új fejlesztésének segítségével, amely a hangzó beszédet alakítja át "gépi szinkrontolmácsként" a választott nyelvre.
nov. 12
14:24
NASA ROSES projekt (Adó1százalék)
A Magyar Tudomány Ünnepe alkalmából Felfedező tudomány - Tudomány a levegőből címmel tanácskozást rendeztek 2012. november 6-án a Károly Róbert Főiskolán.
nov. 12
14:51
Szálló por: itt fulladunk bele (168 Óra Online)
A legtöbb magyarországi mérőállomáson emelkedő szállópor-szennyezettséget mértek tavaly – mondta az Országgyűlés Fenntartható fejlődés bizottságának hétfői ülésén a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) főosztályvezetője.
nov. 12
21:51
Begyógyítja sérülését a nyomásérzékeny új mesterséges bőr (Infostart)
Az emberi bőr különleges tulajdonságait nehéz lemásolni, mert egyszerre kellene a mesterséges bőrnek nyomásra, hőmérsékletre érzékenynek lennie és öngyógyító tulajdonsággal rendelkeznie. Az amerikai Stanford Egyetem vegyészmérnökeinek először sikerült kombinálniuk a nyomásérzékenységet és az öngyógyító képességet az általuk kifejlesztett mesterséges anyagban.

2012. november 13. kedd

nov. 13
6:33
Tökéletesen rejt az új láthatatlanná tévő "köpeny" (Infostart)
Először demonstrálták sikeresen amerikai kutatók egy tárgy tökéletes elrejtését újonnan kifejlesztett eszközükkel, amely láthatatlanná tett a mikrohullámok számára egy centiméteres nagyságrendű hengert.
nov. 13
6:48
Ismét a titkos kínai repülőgépről beszélnek (168 Óra Online)
A Senlong, azaz Mennyei Sárkány nevű kínai katonai űrrepülőgépről nem lehet sokat tudni, de elemzők szerint válaszlépés lehet a hasonló amerikai programra.
nov. 13
9:00
Ufót láttak (168 Óra Online)
Az ismeretlen mozgó tárgyat egy profi operatőr is felvette. A szakértő szerint kizárt, hogy repülőgépet vagy madarat rögzített a kamera. A környéken élőket nyugtalanítja az eddig nem azonosított jelenség, ami már többször felbukkant Denver fölött.
nov. 13
10:48
Tökéletesen rejt az új láthatatlanná tévő "köpeny" (Adó1százalék)
Először demonstrálták sikeresen amerikai kutatók egy tárgy tökéletes elrejtését újonnan kifejlesztett eszközükkel, amely láthatatlanná tett a mikrohullámok számára egy centiméteres nagyságrendű hengert.
nov. 13
14:30
A Facebook tesztalanya lett a 168 Óra (168 Óra Online)
Már élesben kísérletezik a hozzászólások alatt megjelenő „válasz” funkcióval a Facebook. Komoly siker és elismerés számunkra, hogy az egyik ilyen Facebook-oldal a magyar média egyik legaktívabb közösségével rendelkező 168 Óra.
nov. 13
15:03
Az egyik legritkább fizikai folyamatot sikerült megfigyelni (168 Óra Online)
A Nagy Hadronütköztető egyik detektorában sikerült megfigyelni az egyik legritkább részecskebomlást.
nov. 13
17:48
Fényből és hőből termel áramot egy anyag (168 Óra Online)
Fényből és hőből is képes elektromos áramot előállítani az új hibrid anyag, amelyben rézszulfid nanorészecskéket kombináltak szén nanocsövekkel amerikai kutatók – derült ki a Nanotechnology című szakfolyóiratban közzétett tanulmányukból.
nov. 13
21:51
Agyhullámokkal irányítható a lakás (Infostart)
Agyhullámokkal irányítható berendezésekkel felszerelt kísérleti lakást mutattak be japán kutatók, akik szerint a különleges rendszer a jövőben segítheti a mozgássérültek és az idősek ideális otthonának megteremtését.

2012. november 14. szerda

nov. 14
6:15
A NATO és a magyar forradalom (Infostart)
Bár `56-al kapcsolatban mindig felmerül a kérdés, miért nem avatkoztak közbe az amerikaiak, azt már a forradalom előtt tudni lehet, hogy nem teszik meg - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Kecskés D. Gusztáv történész. A riporter Boros Péter.
nov. 14
6:27
Nagy bajban az emberiség – mi lesz ebből? (168 Óra Online)
Lassan, de biztosan romlanak az emberiség intellektuális és érzelmi képességei – állítja a Stanford Egyetem egy kutatója, aki provokatív elméletét a Trends in Genetics című folyóiratban tette közzé.
nov. 14
8:39
Milyen az új Csodák Palotája? (Infostart)
A hétvégén megnyílt a Csodák Palotája a budatétényi Campona bevásárlóközpontban. Az új helyszín adta lehetőségekről és a jövőbeli tervekről Mizda Katalint, a Csodák Palotája ügyvezető igazgatója beszélt az InfoRádiónak.
nov. 14
11:57
Kőkorszaki csúcstechnológiát alkalmazott az ember 71 ezer évvel ezelőtt (168 Óra Online)
Kőkorszaki „csúcstechnológiát” alkalmazott 71 ezer évvel ezelőtt a fekete kontinensen a Homo sapiens, kreativitásának tárgy bizonyítékait egy nemzetközi kutatócsoport tárta fel Dél-Afrikában, Mossel Bay város közelében egy barlangban.
nov. 14
14:57
A természet leglátványosabb csodája - fotókkal (Infostart)
Teljes napfogyatkozás volt Ausztrália északi részén szerda reggel. A totalitás pontosan 2 percig tartott 6:38 és 6:40 között, amikor is a Nap 13 fok magasan látszott a horizont felett. "Az 1999-es napfogyatkozás emlékei alapján volt képünk a várható fény- és színváltozásokról, de a valóság minden elképzelésünket felülmúlta!" Ez is olvasható a hírek.csillagászat.hu oldal helyszíni beszámolójában.

Keresés