2012. február 1. szerda

febr. 1
6:03
Újabb ókori bizonyíték a rákbetegség genetikus eredetére (Infostart)
Prosztatarákot állapítottak meg a Kairói Amerikai Egyetem (AUC) kutatói egy 2200 éves egyiptomi múmiánál, ami a betegség genetikus eredetét bizonyítja.
febr. 1
21:39
Mennyi idő alatt lesz az egérből elefánt? (Infostart)
Egy nemzetközi kutatócsoport első ízben számította ki, hogyan zajlottak a nagy evolúciós változások az emlősök testméreteiben. Elméletük szerint egy egér méretű emlősnek huszonnégymillió nemzedék alatt sikerült elefánt nagyságúra nőnie.

2012. február 2. csütörtök

febr. 2
19:15
Önként "kasztrálják" magukat a hímek (Infostart)
Némely pókfaj hímjei önként "kasztrálják" magukat a párzás alatt, hogy ezzel növeljék apasági esélyeiket, és mentsék saját életüket, hiszen a nőstények hajlamosak felfalni alkalmi társukat.
febr. 2
20:45
Hatásos az új módszer a vakság megelőzésére (Infostart)
Egy évtized alatt felére csökkent Dániában az időskori látászavarral kezdődő, majd teljes megvakulással járó esetek száma. Egy tanulmány szerint ezt egy új gyógyító eljárással sikerült elérni.

2012. február 3. péntek

febr. 3
8:45
Irán sikeresen felbocsájtott egy kísérleti megfigyelő műholdat (Infostart)
Irán sikerrel Föld körüli pályára állított pénteken egy kísérleti megfigyelő műholdat, 2009 óta már a harmadikat - közölte a helyi sajtó.

2012. február 7. kedd

febr. 7
5:39
Hány ember élt eddig a földön? (Infostart)
Hány ember élt eddig a Földön? - merült fel a kérdés újfent, miután az ENSZ tavaly októberben bejelentette, hogy bolygónk lakossága meghaladta a 7 milliárd főt.

2012. február 8. szerda

febr. 8
17:00
Új magyar gyógyszer súlyos pszichiátriai betegségek kezelésére (Infostart)
Súlyos pszichiátriai betegségek kezelésére alkalmas gyógyszert fejlesztett a Richter Gedeon Nyrt. A cariprazine jobb hatékonysággal és kevesebb mellékhatással kecsegtet, bevezetésére azonban még várni kell - mondta az InfoRádiónak Beke Zsuzsa, a cég kormányzati kapcsolati és PR-vezetője.

2012. február 9. csütörtök

febr. 9
8:15
Jáde-maszkot fedeztek fel Teotihuacanban, a Nap-piramisban (Infostart)
Jade-maszkot fedeztek fel Teotihuacan-romvárosban, a Nap-piramisban - jelentette be az a mexikói kutatócsoport, amely 2008 és 2011 között tárta fel a 65 méteres építményt.
febr. 9
11:33
A koplalás csökkenti a daganatokat? (Infostart)
Rákos egerekkel végzett kísérletek azt mutatják, hogy a koplalás csökkentheti a tumor méretét és segíti a kemoterápiát - közölték amerikai kutatók.
febr. 9
19:57
Elektromos áramot termel a szívdobogás (Infostart)
Ha valakinek veszélyesen lassú a szívműködése, vagy akár szívmegállás is bekövetkezhet, annak a mellkasába beültetnek egy szívet ingerlő elektromos eszközt, angol nevén pacemakert. Ez kevés áramot fogyaszt, de azért a benne lévő elemet időnként cserélni kell, kutatók most eredeti megoldást dolgoztak ki: maga a dobogó szív az elektromos áramforrás.

2012. február 10. péntek

febr. 10
12:06
Szenzáció az Alzheimer-kór kutatásában (Infostart)
Jelentős sikert értek el az Alzheimer-kór visszafordításában egy széleskörűen elérhető rákgyógyszerrel egérkísérletekben amerikai kutatók, ezzel nőtt az esélye, hogy áttörés érhető el a ma még gyógyíthatatlan demencia kezelésében embereknél is.
febr. 10
20:12
Hogyan működik a "szuperragasztó" a fertőzések ellen? (Infostart)
A nedves felületen megtelepedő Caulobacter crescentus nevű baktérium olyan "cukros", azaz poliszacharidokat tartalmazó váladékot termel, amelynek parányi cseppje több gépkocsi által kifejtett húzóerőnek képes ellenállni; a "szuperragasztó" a fertőzések kialakulásában játszhat szerepet amerikai kutatók szerint.

2012. február 11. szombat

febr. 11
21:51
Mi ellen hasznosak a zebrák csíkjai? (Infostart)
A böglyök, nem pedig a ragadozók ellen védenek a zebrák csíkjai - derítették ki magyar és svéd kutatók, akik eredményeikről a Journal of Experimental Biology (JEB) című folyóiratban számoltak be.

2012. február 12. vasárnap

febr. 12
19:09
Felfúvódnak a korallok, hogy ne temesse be őket a homok (Infostart)
Szokatlan módon képes kiszabadulni a homok fogságából a korallok egy csoportja: felfújják, majd újra leeresztik magukat, ahogy arról egy videofelvétel tanúskodik.

2012. február 13. hétfő

febr. 13
11:45
Fellőtték az első magyar műholdat (Infostart)
Elindult az Európai Űrügynökség (ESA) Vega hordozórakétája fedélzetén az első magyar műholddal, a fellövésre az Egyenlítő közelében fekvő Francia Guyanán található Kourou európai űrközpontjában került sor hétfőn közép-európai idő szerint tizenegy órakor.
febr. 13
19:48
Tényleg nem károsodik a magzat, ha kemoterápiát kap az állapotos anya? (Infostart)
Nem kockáztatják születendő gyerekük egészségét azok a várandós nők, akiknél kemoterápiát alkalmaznak daganatos betegségük miatt - közölték követéses vizsgálatuk eredményét kutatók a The Lancet Oncology című brit orvosi folyóirat legfrissebb számában.

2012. február 14. kedd

febr. 14
22:06
Hogyan gátolja a rák terjedését az aszpirin? (Infostart)
Az aszpirin és más gyulladáscsökkentő szerek azáltal akadályozzák a rák terjedését, hogy segítenek lezárni a daganatot kiszolgáló útvonalakat - jelentették be ausztrál kutatók kedden.

2012. február 15. szerda

febr. 15
20:15
Megtalálták Sába királynőjének aranybányáját? (Infostart)
Sába királynőjének aranybányáját találhatták meg brit régészek Etiópia északi hegyvidékén.

2012. február 17. péntek

febr. 17
21:57
Megoldották a dinoszauruszok körüli rejtélyt (Infostart)
A szöveteknek a halál utáni bomlása okozta a "görcsbe rándult" dinoszauruszok fura testhelyzetét - állítja egy német és egy svájci őslénykutató, akik elméletüket a Palaeobiodiversity and Palaeoenvironments című folyóirat online kiadásában ismertetik.

2012. február 18. szombat

febr. 18
7:48
Bőr alá ültetett mikrochip adagolhatja a gyógyszereket (Infostart)
Sikeresen fejeződtek be a bőr alá ültetett mikrochip első próbái, amelyekben nők kisebb csoportjánál csontvesztés elleni gyógyszert adagoltak egy éven át az új eszközzel.
febr. 18
9:00
Kéthetente kihal egy nyelv (Infostart)
A világon beszélt mintegy hatezer nyelv felét a kihalás veszélye fenyegeti az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete, az UNESCO szerint.

2012. február 20. hétfő

febr. 20
20:09
Megalkották a világ legkisebb tranzisztorát: egyetlen atomból áll (Infostart)
Egyetlen foszforatomból áll a világ legkisebb tranzisztora, amelynek "megépítését" ausztrál kutatók jelentették be.
febr. 20
20:45
Így állítható meg az influenzavírus (Infostart)
Felgyorsítja és megállítja az influenzavírus terjedését az úgynevezett neuraminidáz-gátlók csoportjába tartozó gyógyszer. Ez azonban csak akkor hatékony, ha a beteg az influenza tünet megjelenésekor azonnal elkezdi szedni a tablettát.

2012. február 21. kedd

febr. 21
19:15
A havat kutatja a NASA (Infostart)
Nagyszabású kutatást végeznek a NASA szakemberei, hogy feltárjanak mindent, amit még nem tudunk a hóról, és előkészítsék a terepet egy globális csapadék-előrejelzési űrmisszió számára.

2012. február 22. szerda

febr. 22
5:45
Újabb bizonyíték van rá, hogy véd az alkohol a fertőzéstől (Infostart)
Szándékosan szeszelnek az ecetmuslicák, hogy megóvják magukat egyes parazita darazsaktól - idézte amerikai kutatók megállapítását a Scientific American című ismeretterjesztő folyóirat.
febr. 22
22:03
Kiderült, hogyan alakult ki az első növény (Infostart)
A növények mintegy másfél milliárd éves sikertörténete két különböző élőlény egyedülálló egyesülésére vezethető vissza: egy egysejtű bekebelezett egy baktériumot, és átvette annak különleges tulajdonságát, hogy fényből energiát tudjon nyerni. E sikeres kapcsolatból származik minden ma élő növény, zöld- és vörösmoszat.

2012. február 23. csütörtök

febr. 23
18:27
Hibás kábel miatt mértek a fénynél gyorsabb neutrínókat? (Infostart)
Meghibásodás miatt mérhettek tavaly szeptemberben a fénynél gyorsabb neutrínókat: a téves mérésekért a GPS-egység és a komputer közötti meglazult kábelösszeköttetés okolható.
febr. 23
20:51
Kövesse a világ leglassabb tudományos kísérletét! (Infostart)
A világ leglassabb - és legunalmasabb - kísérletét 1927 óta végzik a Queenslandi Egyetemen Ausztráliában.

2012. február 24. péntek

febr. 24
8:15
Schmidt Mária: A modernkori magyar történelem tele van titkokkal (Infostart)
2014-ben lesz száz éve, hogy kitört az I. világháború. A Terror Háza Múzeum főigazgatója szerint ezért ez lesz a jövőbeli kutatásaik egyik súlyponti témája. Schmidt Mária az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy a modernkori magyar történelem tele van titkokkal, amelyeket csak olyan események tárhatnak fel, mint például az orosz levéltárak megnyitása. Alapjaiban azonban az új…

2012. február 25. szombat

febr. 25
19:12
Mennyire fontos a család - a cápáknak? (Infostart)
A kíméletlen, magányos ragadozóknak tartott cápákról is bebizonyosodott, hogy képesek a hosszú távú kapcsolatokra és csapatmunkára. A francia kutatók eredményeiket az Animal Behaviour című folyóiratban tették közzé.
febr. 25
21:18
Készül az őssejtből fejlesztett hamburger (Infostart)
Holland kutatók jóvoltából őszre elkészülhet annak a hamburgernek a prototípusa, amelyben a húst állatok meggyilkolása nélkül, őssejtekből kitenyésztett izomszövet alkotja - hangzott el egy kanadai konferencián.

2012. február 26. vasárnap

febr. 26
8:42
Egy zsírérzékelő fehérje hibája is okozhat elhízást (Infostart)
Egy zsírérzékelőként is működő fehérje hibája okozhat elhízást és májbetegségeket - idézte brit, francia és japán kutatók megállapítását a ScienceDaily című ismeretterjesztő folyóirat.

2012. február 29. szerda

febr. 29
20:51
Lyme-kóros volt Ötzi? (Infostart)
Ötzi, a gleccsermúmia genetikai anyagának elemzésekor új felfedezéseket tettek a kutatók: a jégbe fagyott ember hajlamos volt a szív- és érrendszeri betegségekre, a kullancsok által terjesztett Lyme-kórban szenvedett és tejcukorérzékeny is volt.

Keresés