2012. február 1. szerda

febr. 1
6:03
Újabb ókori bizonyíték a rákbetegség genetikus eredetére (Infostart)
Prosztatarákot állapítottak meg a Kairói Amerikai Egyetem (AUC) kutatói egy 2200 éves egyiptomi múmiánál, ami a betegség genetikus eredetét bizonyítja.
febr. 1
8:00
Vicces nevet kapott az első magyar műhold (168 Óra Online)
Útra kész Magyarország első műholdja, a Masat-1, amely az egyenlítő környékén található európai űrközpontból február 9-én indul, a startot élőben közvetíti az Európai Űrügynökség (ESA) - tájékoztatták a fejlesztők keddi közleményükben az MTI-t.
febr. 1
10:45
Vulkán okozta a hirtelen lehűlést (168 Óra Online)
Masszív vulkánkitörések indíthatták be a kis jégkorszakot, a lehűlést pedig a növekvő sarki jégtakaró "tartósította" - derítette ki egy nemzetközi kutatócsoport, amely eredményeit a Geophysical Research Letters című folyóiratban tette közzé.
febr. 1
14:36
Felújítás közben vált életveszélyessé a templom (168 Óra Online)
Bár külsőleg felújították az egyik legszebb magyarországi román stílusú műemléket, a lébényi Szent Jakab templomot, nemrégiben a főhajó boltozata vált életveszélyessé – írja a műemlékem.hu magazin.
febr. 1
16:15
Az óceánban egyszerűbb nagyra nőni (168 Óra Online)
Egy nemzetközi kutatócsoport első ízben számította ki, hogy hogyan zajlottak a nagy evolúciós változások az emlősök testméreteiben, elméletük szerint egy egér méretű emlősnek huszonnégymillió nemzedék alatt sikerült elefánt nagyságúra nőnie.
febr. 1
21:39
Mennyi idő alatt lesz az egérből elefánt? (Infostart)
Egy nemzetközi kutatócsoport első ízben számította ki, hogyan zajlottak a nagy evolúciós változások az emlősök testméreteiben. Elméletük szerint egy egér méretű emlősnek huszonnégymillió nemzedék alatt sikerült elefánt nagyságúra nőnie.

2012. február 2. csütörtök

febr. 2
6:33
Bebizonyították: a sors nincs megírva a génekben (168 Óra Online)
A zsiráfok hosszú nyakat növesztettek, hogy elérjék a fák legfelső leveleit. A legügyesebbek, amelyek könnyebben jutottak élelemhez, hosszabb ideig éltek és nagyobb valószínűséggel születtek olyan utódaik, amelyek örökölték a hosszú nyakat. Lars Olov Bygren, a svéd Karolinska intézet professzora hosszú ideje tanulmányozza az egyéni magatartás és a környezet hatását az öröklésben. ()
febr. 2
14:48
A mashco-pirók egyre agresszívebbek (168 Óra Online)
A Survival International csoport egy elszigetelt amazonasi törzsről, a mashco-piróról készített fotókat publikált. A törzs Peru délkeleti részén, a Manu Nemzeti Park közelében él, és nagyon kevés alkalommal – ha egyáltalán – létesített békés kapcsolatot a külvilággal - írja a .
febr. 2
19:15
Önként "kasztrálják" magukat a hímek (Infostart)
Némely pókfaj hímjei önként "kasztrálják" magukat a párzás alatt, hogy ezzel növeljék apasági esélyeiket, és mentsék saját életüket, hiszen a nőstények hajlamosak felfalni alkalmi társukat.
febr. 2
19:45
Szuperóriást találtak az óceánban (168 Óra Online)
Hatalmas rákot találtak Új-Zéland partjai mentén, mintegy hét kilométeres mélységben.
febr. 2
20:45
Hatásos az új módszer a vakság megelőzésére (Infostart)
Egy évtized alatt felére csökkent Dániában az időskori látászavarral kezdődő, majd teljes megvakulással járó esetek száma. Egy tanulmány szerint ezt egy új gyógyító eljárással sikerült elérni.

2012. február 3. péntek

febr. 3
8:45
Irán sikeresen felbocsájtott egy kísérleti megfigyelő műholdat (Infostart)
Irán sikerrel Föld körüli pályára állított pénteken egy kísérleti megfigyelő műholdat, 2009 óta már a harmadikat - közölte a helyi sajtó.
febr. 3
16:39
Ötmillióval száguld a csillag - lefotózták (168 Óra Online)
Óránként csaknem ötmillió kilométeres sebességgel száguldhat az a neutroncsillag, amelyet a Chandra amerikai röntgencsillagászati műhold, illetve az Európa Űrügynökség (ESA) XMM-Newton űrteleszkópja segítségével vizsgált egy nemzetközi kutatócsoport.
febr. 3
18:51
A rasszisták ostobák (168 Óra Online)
A kanadai Brock University egyetem kutatói ellentmondásos és provokatív témát választottak tudományos vizsgálatuknak: arra keresték a választ, hogy a rasszisták, és előítéletekkel élők tényleg ostobák-e, illetve hogy a magasabb intelligenciájú emberek között valóban jellemzőbb-e a liberális gondolkodás, mint a konzervatív. A tesztjeik eredményét kielemezve arra a tanulságra jutottak, hogy a válasz…

2012. február 4. szombat

febr. 4
10:48
Tudományos szenzáció a magyar kutató cikke (168 Óra Online)
Rendkívüli tudományos érdeklődés övezi Szathmáry Eörsnek, az MTA levelező tagjának január elején megjelent tanulmányát. A kutató olyan elméleti evolúciós modellt ír le, amely több mint 3,5 milliárd éve, a nukleinsavak által meghatározott világ előtt létezhetett. Ha a kutatók a jövőben az elméletet kísérleti úton is igazolni tudják, azzal sikerül megtalálniuk a korai evolúció egyik hiányzó…
febr. 4
17:57
Európai jelentőségű az abasári feltárás (168 Óra Online)
Nem csupán a magyar, de az európai építészettörténet szempontjából is kiemelkedő jelentőségűek az abasári Bolt-tetőn feltárásra váró kora középkori maradványok – véli Entz Géza. A műemlékem.hu magazin cikke.

2012. február 5. vasárnap

febr. 5
13:12
UFO-k a tengerfenéken (168 Óra Online)
Egy második korongszerű alakot is felfedezni vélt az a kutatócsoport, aki még 2011 nyarán akadt egy furcsa, azonosítatlan, hatalmas objektumra a Balti tenger fenekén.

2012. február 6. hétfő

febr. 6
16:09
Mintha idegen bolygón járnánk: különös lények garmadája (168 Óra Online)
A southamptoni egyetem oceanográfiai központja 2010-ben a Karib-tengeri Kajmán-szigeteknél végzett mélytengeri kutatást a James Cook hajó fedélzetéről. Doug Connelly, az expedíció vezetője és kollégája, Jon Copley a Nature Communications-ben számoltak be munkájuk eredményeiről. ()

2012. február 7. kedd

febr. 7
5:39
Hány ember élt eddig a földön? (Infostart)
Hány ember élt eddig a Földön? - merült fel a kérdés újfent, miután az ENSZ tavaly októberben bejelentette, hogy bolygónk lakossága meghaladta a 7 milliárd főt.
febr. 7
20:45
Hátsó garatfali csorgás (168 Óra Online)
A téli időszakban gyakori légúti megbetegedések jellegzetes tünete a köhögés. A panaszok hosszabb időn át is jelentkezhetnek, dr. Dózsa Izabella, a Dr. Laslo Tüdőközpont orvosának segítségével ezért utána jártunk, mi állhat az elhúzódó köhögés hátterében.

2012. február 8. szerda

febr. 8
8:51
Elhunyt Florence Green (168 Óra Online)
Elhunyt a világ utolsó olyan nyilvántartott veteránja, aki uniformisban szolgált az I. világháború idején.
febr. 8
11:36
Súlyos vád: maláriával fertőztek meg gyerekeket (168 Óra Online)
Maláriavírussal fertőztek meg intézeti gyerekeket pszichiátriai terápiás módszerként az 1960-as években Bécsben egy volt növendék állítása szerint.
febr. 8
17:00
Új magyar gyógyszer súlyos pszichiátriai betegségek kezelésére (Infostart)
Súlyos pszichiátriai betegségek kezelésére alkalmas gyógyszert fejlesztett a Richter Gedeon Nyrt. A cariprazine jobb hatékonysággal és kevesebb mellékhatással kecsegtet, bevezetésére azonban még várni kell - mondta az InfoRádiónak Beke Zsuzsa, a cég kormányzati kapcsolati és PR-vezetője.

2012. február 9. csütörtök

febr. 9
6:51
Minden élő ember mögött 15 szellem áll (168 Óra Online)
Hány ember élt eddig a Földön? – merült fel a kérdés újfent, miután az ENSZ tavaly októberben bejelentette, hogy bolygónk lakossága meghaladta a 7 milliárd főt.
febr. 9
8:15
Jáde-maszkot fedeztek fel Teotihuacanban, a Nap-piramisban (Infostart)
Jade-maszkot fedeztek fel Teotihuacan-romvárosban, a Nap-piramisban - jelentette be az a mexikói kutatócsoport, amely 2008 és 2011 között tárta fel a 65 méteres építményt.
febr. 9
9:36
A jégtakaró olvadása felmérhetetlenül veszélyes (168 Óra Online)
A permafrosztba (a talaj állandóan és mélyen megfagyott rétege a sarkokon) zárt gázok felszabadulnak és bekerülnek az atmoszférába az olvadás következtében. Ennek a jelenségnek a klimatikus hatásait vizsgálta a floridai és az alaszkai egyetemek egy kutató csoportja. Tanulmányuk a -ban jelent meg.
febr. 9
11:33
A koplalás csökkenti a daganatokat? (Infostart)
Rákos egerekkel végzett kísérletek azt mutatják, hogy a koplalás csökkentheti a tumor méretét és segíti a kemoterápiát - közölték amerikai kutatók.
febr. 9
14:00
Elképesztő felfedezés: több száz új növény- és állatfajt találtak (168 Óra Online)
365 eddig nem dokumentált növény- és állatfajt talált egy perui nemzeti parkban az amazóniai esőerdő felfedezésére indult kutatócsoport – idézte a WCS környezetvédő szervezet eredményét a LiveScience című ismeretterjesztő portál.
febr. 9
19:57
Elektromos áramot termel a szívdobogás (Infostart)
Ha valakinek veszélyesen lassú a szívműködése, vagy akár szívmegállás is bekövetkezhet, annak a mellkasába beültetnek egy szívet ingerlő elektromos eszközt, angol nevén pacemakert. Ez kevés áramot fogyaszt, de azért a benne lévő elemet időnként cserélni kell, kutatók most eredeti megoldást dolgoztak ki: maga a dobogó szív az elektromos áramforrás.

2012. február 10. péntek

febr. 10
5:57
Titokzatos Hitler-fotók borzolják a kedélyeket – Képekkel (168 Óra Online)
Sosem látott fotók kerültek elő Adolf Hitlerről, melyeken a Führer – úgy tűnik – gyűlölettől fűtött beszédeire próbál.
febr. 10
12:06
Szenzáció az Alzheimer-kór kutatásában (Infostart)
Jelentős sikert értek el az Alzheimer-kór visszafordításában egy széleskörűen elérhető rákgyógyszerrel egérkísérletekben amerikai kutatók, ezzel nőtt az esélye, hogy áttörés érhető el a ma még gyógyíthatatlan demencia kezelésében embereknél is.
febr. 10
12:33
3 Prius-szal üldözik a rosszfiúkat a zsaruk (168 Óra Online)
Berlinben hamarosan a bűnüldözés is környezetbarát lesz, és a Polizei autói a kék-fehér külső alatt zöld szívet takarnak. Az „Initiative 120” szellemében, amelynek célja a közbiztonsági szolgálatok széndioxid-kibocsátásának csökkentése, a német fővárosban a napokban adták át a rendőrségnek legújabb, stílszerű nevű járműveiket: 3 Toyota Prius plug-in hibridet. ()
febr. 10
20:12
Hogyan működik a "szuperragasztó" a fertőzések ellen? (Infostart)
A nedves felületen megtelepedő Caulobacter crescentus nevű baktérium olyan "cukros", azaz poliszacharidokat tartalmazó váladékot termel, amelynek parányi cseppje több gépkocsi által kifejtett húzóerőnek képes ellenállni; a "szuperragasztó" a fertőzések kialakulásában játszhat szerepet amerikai kutatók szerint.

2012. február 11. szombat

febr. 11
10:00
Monumentális romok - Ez a tudósokat is meglepte (168 Óra Online)
Egy ókori település került napvilágra Bulgáriában, Szarafovóban, a fekete-tengeri üdülőhely, Burgasz közelében, miután a viharos tenger elmosott egy partszakaszt.
febr. 11
18:48
Íme, a jövő vonata (168 Óra Online)
Gyors, gazdaságos és hatékony: ez a három fő jellemzője a Gröna Tagetnek, azaz a zöld Vonatnak, amelyet a svédek a Bombardier-val, a szállítással kapcsolatos innovációk nemzetközi éllovasának közreműködésével valósítottak meg. A projekt gondos elemzések és négy évig tartó tesztelések után pontosan megfelel a kitűzött célnak: egy olyan vonatnak, amely alkalmas mind rövid, mind hosszú távolság…
febr. 11
21:51
Mi ellen hasznosak a zebrák csíkjai? (Infostart)
A böglyök, nem pedig a ragadozók ellen védenek a zebrák csíkjai - derítették ki magyar és svéd kutatók, akik eredményeikről a Journal of Experimental Biology (JEB) című folyóiratban számoltak be.

2012. február 12. vasárnap

febr. 12
8:00
A tornádó bejött a lakásba (168 Óra Online)
Bár manapság már sajnos nem ritkaság, hogy a televízió kamerái előtt zajlanak a természeti katasztrófák – emlékezzünk csak a tavalyi japán szökőárra – hamarosan már végigkísérhetjük az interneten egyes természeti jelenségek kialakulását és fejlődését valós időben. ()
febr. 12
16:48
Kiderült, miért csíkosak a zebrák (168 Óra Online)
A böglyök, nem pedig a ragadozók ellen védenek a zebrák csíkjai - derítették ki magyar és svéd kutatók, akik eredményeikről a Journal of Experimental Biology (JEB) című folyóiratban számoltak be.
febr. 12
19:09
Felfúvódnak a korallok, hogy ne temesse be őket a homok (Infostart)
Szokatlan módon képes kiszabadulni a homok fogságából a korallok egy csoportja: felfújják, majd újra leeresztik magukat, ahogy arról egy videofelvétel tanúskodik.

2012. február 13. hétfő

febr. 13
7:06
Ilyen kincset még nem látott világ (168 Óra Online)
Jade-maszkot fedeztek fel Teotihuacan-romvárosban, a Nap-piramisban - jelentette be az a mexikói kutatócsoport, amely 2008 és 2011 között tárta fel a 65 méteres építményt.
febr. 13
11:45
Fellőtték az első magyar műholdat (Infostart)
Elindult az Európai Űrügynökség (ESA) Vega hordozórakétája fedélzetén az első magyar műholddal, a fellövésre az Egyenlítő közelében fekvő Francia Guyanán található Kourou európai űrközpontjában került sor hétfőn közép-európai idő szerint tizenegy órakor.
febr. 13
15:21
Rettegnek Velencében (168 Óra Online)
Az idei velencei karnevál a reciklálás jegyében zajlik. Az érdem a szelektív hulladékgyűjtéssel és szemétfeldolgozással foglalkozó Ecolamp konzorciumé, amely az idén számos kezdeményezéssel van jelen a hagyományos velencei forgatagban. Az amúgy is folyamatos veszélyben lévő Velence számára az egyik évente ismétlődő fenyegetés az a szeméthalmaz, ami a karneválok után marad. ()
febr. 13
19:12
Magyar műhold: sikerült, vették az adását (168 Óra Online)
Jól érzi magát Föld körüli pályáján az első magyar műhold, a Masat-1 - tájékoztatta az MTI-t Gschwindt András, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) docense, a BME űrkutatási csoportjának vezetője.
febr. 13
19:48
Tényleg nem károsodik a magzat, ha kemoterápiát kap az állapotos anya? (Infostart)
Nem kockáztatják születendő gyerekük egészségét azok a várandós nők, akiknél kemoterápiát alkalmaznak daganatos betegségük miatt - közölték követéses vizsgálatuk eredményét kutatók a The Lancet Oncology című brit orvosi folyóirat legfrissebb számában.

2012. február 14. kedd

febr. 14
12:15
Így tüntetik el a japánok a sugárzó romokat (168 Óra Online)
A 2011. március 11-i földrengés és cunami következtében megsérült fukusimai erőmű radioaktív anyagokkal szennyezte a 2,38 milliárd tonnára becsült romokat. Különböző mértékben szennyeződött a talaj is. A mentesítés folyik: elégetik vagy eltemetik a veszélyes hulladékokat. A legmagasabb sugárzás az erőmű 30 km-es körzetében van, innen kitelepítették a lakosságot és a mentesítés már hónapok óta…
febr. 14
13:54
Négyszáz éves boszorkánypert tárgyalnak újra (168 Óra Online)
Négyszáz éves boszorkányper újratárgyalását kezdeményezték Németországban, mert rehabilitálni szeretnék a máglyán megégetett asszonyt.
febr. 14
22:06
Hogyan gátolja a rák terjedését az aszpirin? (Infostart)
Az aszpirin és más gyulladáscsökkentő szerek azáltal akadályozzák a rák terjedését, hogy segítenek lezárni a daganatot kiszolgáló útvonalakat - jelentették be ausztrál kutatók kedden.

2012. február 15. szerda

febr. 15
9:09
Károsodik-e a magzat, ha kemoterápiát kap az anya? (168 Óra Online)
Nem kockáztatják születendő gyerekük egészségét azok a várandós nők, akiknél kemoterápiát alkalmaznak daganatos betegségük miatt - közölték követéses vizsgálatuk eredményét kutatók a The Lancet Oncology című brit orvosi folyóirat legfrissebb számában.
febr. 15
12:27
Szíriától Visegrádig tartott az albarellók útja (168 Óra Online)
A két, egymástól függetlenül megtalált albarelló, vagyis orvosságos edény hosszú utat járt be, míg végül a királyi palotában szemétbe vetették őket – írja az Archeologia.
febr. 15
12:29
Dinoszauruszok Magyarországon – Képeken a rettenet (168 Óra Online)
A Bakony 85 millió évvel ezelőtti világába kalauzolja el olvasóit Ősi Attilának, az MTA Lendület program nyertes kutatójának Dinoszauruszok Magyarországon című, frissen megjelent kötete, amely az iharkúti dinoszaurusz-lelőhely felfedezésének történetét és az azt követő szisztematikus kutatómunka legfontosabb eredményeit mutatja be.

Keresés