2012. szeptember 3. hétfő

szept. 3
6:36
Szupererős csillagrobbanás várható (168 Óra Online)
Robbanni készülő kettőscsillagot azonosítottak a közelmúltban a tudósok: a duális rendszer fehér törpe tagja rövidesen óriási energiájú detonációval fog kimúlni.
szept. 3
12:06
Halálos vírustól rettegnek (168 Óra Online)
Halálos veszélyben lehetnek az egyik legnépszerűbb kaliforniai természeti part, a Yosemite Nemzeti Part látogatói egy, a parkban terjedő halálos vírus miatt, amely már két ember életét követelte.
szept. 3
12:27
Körültekintőbb antibiotikum-használatra van szükség (Adó1százalék)
Talajbaktériumok cserélnek egymás között olyan géneket, amelyek antibiotikum-rezisztenciát okoznak - idézte amerikai kutatók megállapítását a LiveScience című ismeretterjesztő portál.
szept. 3
15:45
Sikerrel zárult a HISCOM első nemzetközi megmérettetése (Adó1százalék)
A 2012. május 21-25. között Bernben tartott IHE minősítő rendezvényen kiváló eredményt értek el a balatonfüredi Pan-Inform Kft. munkatársai. Az elismerés azért is kiemelkedő, mert magyar kutatás-fejlesztési termék ezidáig az IHE előszobájáig sem jutott el. A sikeres bizonyítási eljárás komoly nemzetközi visszhangot váltott ki, és utat nyit a HISCOM európai, amerikai és ázsiai értékesítésének.
szept. 3
15:57
Halálba kellett segíteni a delfineket (168 Óra Online)
Huszonkét gömbölyűfejű delfin sodródott partra szombaton Floridában, s bár nagyszabású mentőakció indult, csak öt fiatal állat maradt életben.
szept. 3
18:42
Magyarázatot találtak a Marson látott ufókra (168 Óra Online)
Az elmúlt napokban a neten rohamosan elterjedt marsi "ufók" egyszerű pixelhibák, illetve az eredeti NASA-képek megbuherált változatai.

2012. szeptember 4. kedd

szept. 4
10:39
Nézzen az égre - Csodás látványban lehet része (168 Óra Online)
Egy egész legendakör szereplői tárulnak a megfigyelő szeme elé csillagképek formájában késő este az őszi égbolton, keleti-déli irányba feltekintve - ajánlja a megfigyelnivalókat az asztronómia szerelmeseinek a Magyar Csillagászati Egyesület (MCSE) honlapja.
szept. 4
17:48
Érzelmi hullámvasúton érzi magát? - Ez lehet az oka (168 Óra Online)
A bipoláris zavarral élő embereknél váltakoznak a depressziós és a mániás epizódok, érzelmi hullámvasútba ültetve ezáltal az érintetteket: német kutatók most olyan gént azonosítottak, amely a mániás tünetek megjelenéséért felelős.
szept. 4
18:54
Megszűnhetnek a papírleletek (168 Óra Online)
Megreformálja az egészségügyi intézmények (kórházak, rendelőintézetek, diagnosztikai központok, stb.) közötti adatcserét, egy magyar fejlesztésű adatkommunikációs rendszer, a Hiscom. Segítségével megszűnhetnek a papír alapú leletek, zárójelentések, amelyek gyakran elvesztek, vagy megsérültek, és ennek következtében megismételt vizsgálatok nagy költséget róttak az állami finanszírozásra.

2012. szeptember 5. szerda

szept. 5
18:39
HPV elleni oltást ajánlanak minden európai lánynak (Infostart)
Valamennyi európai lányt immunizálni kellene a humán papillomavírus (HPV) ellen, amely méhnyakrákot okozhat, a jelenlegi vakcinálási arány nagyon alacsony - közölték szerdán uniós egészségügyi hivatalnokok.
szept. 5
18:41
D-vitaminnal együtt gyorsabban gyógyul a tbc (Infostart)
Brit kutatók megmutatták, hogy miért és miként gyorsítja a tuberkulózisból való felépülést a D-vitamin szedése, tanulmányuk egyúttal magyarázza az antibiotikumok kora előtt alkalmazott napfényterápia eredményességét is.
szept. 5
21:03
Kókuszolajjal a fogszuvasodás ellen (Infostart)
A kókuszolaj sikeresen támadja meg a fogszuvasodást okozó baktériumokat, ezért fogápoló termékekben lehetne felhasználni - idézte brit kutatók megállapítását a BBC hírportálja.

2012. szeptember 6. csütörtök

szept. 6
20:27
Így előzhető meg az Alzheimer-kór (Infostart)
Egy népszerű étrendkiegészítő, a ginkgo biloba szedésével nem előzhető meg az Alzheimer-kór idősebb embereknél - állapították meg nagyszabású tanulmányukban francia kutatók.
szept. 6
21:57
Hőkamerával megállapítható, ha részeg valaki (Infostart)
Hőkamerával készült felvételek elemzésével megállapítható, ha részeg valaki, mivel arca bizonyos területeinek megváltozik a hőmérséklete - számoltak be róla görög kutatók.

2012. szeptember 7. péntek

szept. 7
6:15
Különleges munkát ajánlottak a raboknak (168 Óra Online)
Börtönben végezted? Akkor pedálozz! Brazíliában ez nemcsak szólás-mondás, de a valóságban is ez történik az északi hegyek között fekvő San Paolo város, Santa Rita do Sapucai börtönében. ()
szept. 7
11:45
Magyar fotós szenzációs felvétele (168 Óra Online)
Az Alpok hatalmas sziklafalai előtt a sarki fényhez hasonló légkörfény zöldes sávjai láthatók. Ladányi Tamás Olaszországban készült felvételét a NASA a nap felvételeként díjazta.
szept. 7
17:45
A rossz alvás az Alzheimer-kór előjele lehet (168 Óra Online)
Amerikai kutatók egérkísérleteik alapján megállapították, hogy az Alzheimer-kórt jellemző fehérjeplakkok első megjelenésekor alvászavarok kezdődtek az állatoknál – számolt be róla a BBC. Az Alzheimer-kór kialakulása közben, annak akár egy-két évtizedig is tartó kezdeti szakaszában az érintett embereknél még nem jelentkeznek memóriaproblémák, gondolkodásuk tiszta lehet egészen a betegség késői…
szept. 7
20:09
Meglelték III. Richárd nyughelyét? (Infostart)
Brit régészek megtalálták annak a templomnak a maradványait, amelyben feltehetően eltemették III. Richárd angol királyt, a rózsák háborújának végső vesztesét.
szept. 7
20:45
A mammográfia növelheti a rák kockázatát? (Infostart)
A mellrák kiszűrésére használt mammográfia növelheti a rákkockázatot azoknál a fiatal nőknél, akik a BRCA gének mutáns változatának hordozói - állapította meg egy vezető európai ráktársaságok által támogatott tanulmány.
szept. 7
21:03
?agyar professzor kapta a világ legrangosabb kitüntetését (168 Óra Online)
Mőcsényi Mihály, a tájépítészet hazai iskolateremtő professzora részesült idén a szakma világszinten is legrangosabbnak tartott kitüntetésében, a Sir Geoffrey Jellicoe-díjban. A 93 éves tájépítész az elismerést pénteken vette át Fokvárosban.

2012. szeptember 8. szombat

szept. 8
19:30
Élet a KÖH után (168 Óra Online)
Bár halottról vagy jót, vagy semmit, tanulságos visszaidézni a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal életének és haldoklásának főbb mozzanatait. S elgondolkodni, mi lesz utána – írja a műemlékem.hu magazin.

2012. szeptember 10. hétfő

szept. 10
13:15
Szerves napelemek padlizsánból (168 Óra Online)
A harmadik generációs szerves napelemek határai az aktívabb és alkalmasabb pigmentek kutatásával egyre nagyobbra tágulnak. Olaszországban az AGROSOL program keretében a kutatók azt elemzik, hogy milyen potenciálja van a padlizsánnak az antociánok termelésében. /kék,lila, vörös színezékek neve a növényvilágban/. ()
szept. 10
19:18
800 millió euróval támogat pályakezdő kutatókat az EU (168 Óra Online)
Az Európai Kutatási Tanács (EKT) összesen 800 millió eurós uniós támogatásban részesít 536 pályakezdő kutatót - jelentette be hétfőn a szervezet.
szept. 10
21:54
Nem földművesek építették a Stonehenge-et (Infostart)
Pásztorok, nem pedig földművesek építhették Stonehenge-et - állítja két brit kutató, akik tanulmányukat az Antiquity szeptemberi számában tették közzé.

2012. szeptember 11. kedd

szept. 11
7:24
Elképedve nézték: videóra vette alvajáró anyját (168 Óra Online)
Videóra vette anyja alvajárását, sőt alvatáncát egy amerikai ifjú, majd pedig megosztotta a világgal az interneten.
szept. 11
15:09
Szív-és érbetegségekre porított szőlő (Adó1százalék)
Amerikai kutatók szőlőporral eredményesen csökkentettek olyan anyagcsere tüneteket, amelyek gyakorta együtt jelentkeznek: magas vérnyomás és vércukor, elhízás és a kóros vérzsírértékek.
szept. 11
16:27
A feltételezettnél sokszorosan több lakható bolygó lehet (Infostart)
Komputeres modellek alapján a feltételezettnél sokkal több bolygón lehet élet - állítják brit tudósok, akik kutatásaikról az Aberdeeni Tudományos Fesztiválon számoltak be.
szept. 11
16:45
Sokkal több bolygón lehet élet (168 Óra Online)
Komputeres modellek alapján a feltételezettnél sokkal több bolygón lehet élet - állítják brit tudósok, akik kutatásaikról az Aberdeeni Tudományos Fesztiválon számoltak be.
szept. 11
16:47
NYESZE neked is (168 Óra Online)
Többnyelvű állásinterjú bemutatók, akciós nyelvkönyvvásár, próba nyelvvizsga, több nyelven zumba bemutató, angol játszóház, bűvésztrükkök angolul, koncertek, előadások és még számtalan ingyenes, izgalmas program várja a nyelvek iránt érdeklődőket szeptember 7-től 15-ig a Nyelviskolák Szakmai Egyesülete, a NYESZE szervezésében az ország 27 pontján. A minőségi nyelvoktatást nyújtó magyarországi…
szept. 11
19:45
Elhunyt Enyedi György (Infostart)
Életének 83. évében elhunyt Enyedi György akadémikus, Széchenyi-díjas földrajztudós, az MTA egykori alelnöke.

2012. szeptember 12. szerda

szept. 12
13:57
Kétszáz fontból fotózta a Földet (Adó1százalék)
Rekordalacsony költségvetéssel produkált kiváló képeket a Földről 36 kilométeres magasságból filmezve egy brit egyetemista: mindössze 200 fontot (70 ezer forintot) költött.
szept. 12
18:09
Infarktus után a szokásos fájdalomcsillapítók fokozzák a halálozás veszélyét (Infostart)
A hagyományos fájdalomcsillapító tabletták jelentősen növelhetik a korai halálozás kockázatát a szívinfarktus után - figyelmeztetnek dán kutatók új tanulmányukban.

2012. szeptember 13. csütörtök

szept. 13
6:42
Hatalmas robbanás történt (168 Óra Online)
Több mint száz kilométeres felfénylést filmeztek le a Naprendszer legnagyobb bolygóján, amelyet egy kisbolygó vagy üstökösmag becsapódása okozhatott.
szept. 13
10:00
Szenzációs felfedezés (168 Óra Online)
28 év elteltével az első új majomfajt azonosították Afrikában.
szept. 13
12:45
Megúszta a pokoljáró pap (168 Óra Online)
Egy mexikói pap 16. századi periratok szerint azt állította magáról, hogy képes a kontinensek közötti teleportálásra, láthatatlanná tudja tenni magát, nőket ébreszt szerelemre maga iránt, megjósolja a jövőt, fémeket változtat arannyá, sőt a pokolban is járt. Az ellene folytatott per iratait most a 16. századi új-spanyol inkvizícióról szóló könyvben jelentették meg.
szept. 13
17:33
Óriási aszteroida száguld el a Föld mellett hajnalban (Adó1százalék)
Óriási aszteroida száguld el a Föld mellett péntek hajnalban.
szept. 13
17:42
Nagy aszteroida érkezik pénteken a Földhöz (168 Óra Online)
Egy pár hete felfedezett, három focipálya hosszú kisbolygó halad el a Föld mellett pénteken hajnalban. Az esemény élőben követhető az interneten.
szept. 13
17:51
Digitális szeptember 11.? (Adó1százalék)
A következő terrortámadás már nem közvetlenül fizikai módszerekkel, hanem "virtuálisan", az interneten keresztül történik, de ugyanolyan vagy még nagyobb károkat okozhat - állítják szakértők. Ilyen, és ehhez hasonló kérdéseket tárgyalnak a kutatók az Informatikai Biztonság Napja (ITBN) alkalmából rendezett kétnapos konferencián szeptember 25-26-án a budapesti Aréna Plázában.
szept. 13
20:24
Óriási aszteroida száguld el a Föld mellett hajnalban (Infostart)
Óriási aszteroida száguld el a Föld mellett péntek hajnalban.
szept. 13
21:33
Sikerült meggyógyítani egy HIV-fertőzöttet (168 Óra Online)
Több mint öt évvel a radikális kezelés után, "a berlini páciensként" ismertté vált, jelenleg San Franciscóban élő férfi német orvosának meggyőződése, hogy betege valóban az első, aki kigyógyult HIV-fertőzéséből.

2012. szeptember 14. péntek

szept. 14
22:51
Hogyan érdemes nyelvet tanulni? (168 Óra Online)
A végéhez közeledik a Nyelvtudás Hete programsorozat, a szombati zárórendezvényen számos híresség mesél saját nyelvtanulási módszereiről. Kepes Andrástól a pápa tolmácsáig mindenki részt vesz majd a programon. Ránk is fér, ugyanis a magyaroknál még a környező országokban is többen beszélnek idegen nyelveket.

2012. szeptember 15. szombat

szept. 15
9:18
II. világháborús német óriásrepülőt találtak (168 Óra Online)
II. világháborús német óriásrepülőt találtak Szardínia partjainál olasz kutatók.

2012. szeptember 16. vasárnap

szept. 16
6:45
Rengetegen látták a titokzatos fehér fényt (168 Óra Online)
Kísértetiesen gomolygó, ragyogó fehér jelenség tűnt fel az Egyesült Államok délnyugati részén az égen csütörtök hajnalban.
szept. 16
11:42
Most kiderül, lakható bolygókkal lehet tele a világegyetem (168 Óra Online)
Egy új számítógépes modell segíthet felfedezni az exobolygók felszíne alatti folyékony vizet. Ezzel olyan planétákról is feltételezhető lesz a lakhatóság, amelyeknél nem adottak a feltételek ahhoz, hogy a felszínen folyékony halmazállapotban legyen jelen az említett folyadék.
szept. 16
17:45
Mennyi méreg van egy slukkban? (168 Óra Online)
Új eredmények arról, hogy mennyi káros anyag éri a tüdő sejtjeit a dohányzás miatt.
szept. 16
21:03
Elképesztő eredményre jutottak a kutatók (168 Óra Online)
Öt gént sikerült azonosítaniuk holland kutatóknak azok közül, amelyek meghatározzák az emberi arc formáját.

2012. szeptember 17. hétfő

szept. 17
16:03
Férfiak helyett gén teszi a nőket boldoggá? (Adó1százalék)
Amerikai kutatók kimutatták, hogy boldogabbak azok a nők, akiknek 25 000 génjük között jelen van a monoamino-oxidáz géncsoport egyik változata. Az ilyen génnel bíró férfiak azonban nem érzik magukat boldogabbnak, ennek okát azonban a férfi hormonokban kell keresni.
szept. 17
21:45
Rájöttek, miért árt az agynak a korai szociális elszigeteltség (Infostart)
A korai szociális elszigeteltség azért árt a fejlődő agynak, mert emiatt károsodik egy fehérje, amely nélkülözhetetlen az idegrendszerben a kommunikációt segítő sejtek kialakulásában - állapították meg a Harvard Egyetem kutatói.

2012. szeptember 18. kedd

szept. 18
6:36
Rejtélyes képződményekre bukkantak (168 Óra Online)
A NASA hosszú életű Opportunity robotja gömbszerű kőzetformációkat ábrázoló felvételt küldött haza a Marsról, mely gondolkodóba ejtette a kutatókat.
szept. 18
12:39
A nőket nem a férfiak teszik boldoggá (168 Óra Online)
Amerikai kutatók kimutatták, hogy boldogabbak azok a nők, akiknek 25 000 génjük között jelen van a monoamino-oxidáz géncsoport egyik változata. Az ilyen génnel bíró férfiak azonban nem érzik magukat boldogabbnak, ennek okát azonban a férfi hormonokban kell keresni.

Keresés