2012. szeptember 3. hétfő

szept. 3
12:27
Körültekintőbb antibiotikum-használatra van szükség (Adó1százalék)
Talajbaktériumok cserélnek egymás között olyan géneket, amelyek antibiotikum-rezisztenciát okoznak - idézte amerikai kutatók megállapítását a LiveScience című ismeretterjesztő portál.
szept. 3
15:45
Sikerrel zárult a HISCOM első nemzetközi megmérettetése (Adó1százalék)
A 2012. május 21-25. között Bernben tartott IHE minősítő rendezvényen kiváló eredményt értek el a balatonfüredi Pan-Inform Kft. munkatársai. Az elismerés azért is kiemelkedő, mert magyar kutatás-fejlesztési termék ezidáig az IHE előszobájáig sem jutott el. A sikeres bizonyítási eljárás komoly nemzetközi visszhangot váltott ki, és utat nyit a HISCOM európai, amerikai és ázsiai értékesítésének.

2012. szeptember 5. szerda

szept. 5
18:39
HPV elleni oltást ajánlanak minden európai lánynak (Infostart)
Valamennyi európai lányt immunizálni kellene a humán papillomavírus (HPV) ellen, amely méhnyakrákot okozhat, a jelenlegi vakcinálási arány nagyon alacsony - közölték szerdán uniós egészségügyi hivatalnokok.
szept. 5
18:41
D-vitaminnal együtt gyorsabban gyógyul a tbc (Infostart)
Brit kutatók megmutatták, hogy miért és miként gyorsítja a tuberkulózisból való felépülést a D-vitamin szedése, tanulmányuk egyúttal magyarázza az antibiotikumok kora előtt alkalmazott napfényterápia eredményességét is.
szept. 5
21:03
Kókuszolajjal a fogszuvasodás ellen (Infostart)
A kókuszolaj sikeresen támadja meg a fogszuvasodást okozó baktériumokat, ezért fogápoló termékekben lehetne felhasználni - idézte brit kutatók megállapítását a BBC hírportálja.

2012. szeptember 6. csütörtök

szept. 6
20:27
Így előzhető meg az Alzheimer-kór (Infostart)
Egy népszerű étrendkiegészítő, a ginkgo biloba szedésével nem előzhető meg az Alzheimer-kór idősebb embereknél - állapították meg nagyszabású tanulmányukban francia kutatók.
szept. 6
21:57
Hőkamerával megállapítható, ha részeg valaki (Infostart)
Hőkamerával készült felvételek elemzésével megállapítható, ha részeg valaki, mivel arca bizonyos területeinek megváltozik a hőmérséklete - számoltak be róla görög kutatók.

2012. szeptember 7. péntek

szept. 7
20:09
Meglelték III. Richárd nyughelyét? (Infostart)
Brit régészek megtalálták annak a templomnak a maradványait, amelyben feltehetően eltemették III. Richárd angol királyt, a rózsák háborújának végső vesztesét.
szept. 7
20:45
A mammográfia növelheti a rák kockázatát? (Infostart)
A mellrák kiszűrésére használt mammográfia növelheti a rákkockázatot azoknál a fiatal nőknél, akik a BRCA gének mutáns változatának hordozói - állapította meg egy vezető európai ráktársaságok által támogatott tanulmány.

2012. szeptember 10. hétfő

szept. 10
21:54
Nem földművesek építették a Stonehenge-et (Infostart)
Pásztorok, nem pedig földművesek építhették Stonehenge-et - állítja két brit kutató, akik tanulmányukat az Antiquity szeptemberi számában tették közzé.

2012. szeptember 11. kedd

szept. 11
15:09
Szív-és érbetegségekre porított szőlő (Adó1százalék)
Amerikai kutatók szőlőporral eredményesen csökkentettek olyan anyagcsere tüneteket, amelyek gyakorta együtt jelentkeznek: magas vérnyomás és vércukor, elhízás és a kóros vérzsírértékek.
szept. 11
16:27
A feltételezettnél sokszorosan több lakható bolygó lehet (Infostart)
Komputeres modellek alapján a feltételezettnél sokkal több bolygón lehet élet - állítják brit tudósok, akik kutatásaikról az Aberdeeni Tudományos Fesztiválon számoltak be.
szept. 11
19:45
Elhunyt Enyedi György (Infostart)
Életének 83. évében elhunyt Enyedi György akadémikus, Széchenyi-díjas földrajztudós, az MTA egykori alelnöke.

2012. szeptember 12. szerda

szept. 12
13:57
Kétszáz fontból fotózta a Földet (Adó1százalék)
Rekordalacsony költségvetéssel produkált kiváló képeket a Földről 36 kilométeres magasságból filmezve egy brit egyetemista: mindössze 200 fontot (70 ezer forintot) költött.
szept. 12
18:09
Infarktus után a szokásos fájdalomcsillapítók fokozzák a halálozás veszélyét (Infostart)
A hagyományos fájdalomcsillapító tabletták jelentősen növelhetik a korai halálozás kockázatát a szívinfarktus után - figyelmeztetnek dán kutatók új tanulmányukban.

2012. szeptember 13. csütörtök

szept. 13
17:33
Óriási aszteroida száguld el a Föld mellett hajnalban (Adó1százalék)
Óriási aszteroida száguld el a Föld mellett péntek hajnalban.
szept. 13
17:51
Digitális szeptember 11.? (Adó1százalék)
A következő terrortámadás már nem közvetlenül fizikai módszerekkel, hanem "virtuálisan", az interneten keresztül történik, de ugyanolyan vagy még nagyobb károkat okozhat - állítják szakértők. Ilyen, és ehhez hasonló kérdéseket tárgyalnak a kutatók az Informatikai Biztonság Napja (ITBN) alkalmából rendezett kétnapos konferencián szeptember 25-26-án a budapesti Aréna Plázában.
szept. 13
20:24
Óriási aszteroida száguld el a Föld mellett hajnalban (Infostart)
Óriási aszteroida száguld el a Föld mellett péntek hajnalban.

2012. szeptember 17. hétfő

szept. 17
16:03
Férfiak helyett gén teszi a nőket boldoggá? (Adó1százalék)
Amerikai kutatók kimutatták, hogy boldogabbak azok a nők, akiknek 25 000 génjük között jelen van a monoamino-oxidáz géncsoport egyik változata. Az ilyen génnel bíró férfiak azonban nem érzik magukat boldogabbnak, ennek okát azonban a férfi hormonokban kell keresni.
szept. 17
21:45
Rájöttek, miért árt az agynak a korai szociális elszigeteltség (Infostart)
A korai szociális elszigeteltség azért árt a fejlődő agynak, mert emiatt károsodik egy fehérje, amely nélkülözhetetlen az idegrendszerben a kommunikációt segítő sejtek kialakulásában - állapították meg a Harvard Egyetem kutatói.

2012. szeptember 18. kedd

szept. 18
16:39
Árt az agynak a korai szociális elszigeteltség (Adó1százalék)
A korai szociális elszigeteltség azért árt a fejlődő agynak, mert emiatt károsodik egy fehérje, amely nélkülözhetetlen az idegrendszerben a kommunikációt segítő sejtek kialakulásában - állapították meg a Harvard Egyetem kutatói.
szept. 18
19:57
Részleges napfogyatkozást fényképezett a Curiosity - fotó (Infostart)
Részleges napfogyatkozást fényképezett le a Curiosity a Marson, lencsevégre kapva, amint a vörös bolygó parányi holdja, a Phobosz elhalad központi csillagunk előtt - olvasható a Space.com űrkutatási hírportálon.
szept. 18
21:45
Ebben is segít a fekete csokoládé (Infostart)
A fekete csokoládé újabb gyógyhatását mutatta ki egy nemzetközi tanulmány: a szívelégtelenség kezelését is segíti a kedvelt édesség.

2012. szeptember 19. szerda

szept. 19
17:15
Utolsó útjára indult az Endeavour (Infostart)
A floridai Cape Canaveralból szerdán utolsó útjára indult az Endeavour amerikai űrsikló - a világűrt 25-ször megjárt jármű végső kiállítóhelyére, egy Los Angeles-i múzeumba tart.
szept. 19
20:51
Az új lézer sem tökéletes (Infostart)
Egyelőre a legújabb lézerrel sem lehet tökéletesen eltávolítani a tetoválásokat, a színes tintával készült minták különösen ellenállók, és a dohányosok tetoválása is ragaszkodóbb - állapították meg tanulmányukban olasz és amerikai kutatók.
szept. 19
21:45
Háromszázezer éves hajítódárdákra bukkantak (Infostart)
Háromszázezer éves hajítódárdák kőhegyeit fedezték fel a Tübingeni Egyetem régészei Németország északi részén, Schöningen közelében; ezek az ismert legrégebbi fegyverek a világon.

2012. szeptember 20. csütörtök

szept. 20
10:03
Járművezetés több millió kilométerről (Adó1százalék)
A 36 éves Matt Heverly a közelmúltban ugyanúgy kezdte az egyik munkanapját, mint általában a fiatal apák: fél hatkor kelt, felhörpintette a kávéját, megtöltötte a cumisüveget a kicsi reggelijével, aztán farmerbe és trikóba bújt, és elvitte két nagyobb fiát az óvodába, ahonnan beugrott a szervizbe, hogy ellenőriztesse Toyotája fékjeit, s tett egy kis kitérőt a bankba is. Aztán bement a…
szept. 20
19:57
Daganatokat találtak a génmódosított kukoricával etetett kísérleti patkányoknál (Infostart)
Daganatok és szervkárosodások alakultak ki az egész életükben génmódosított kukoricával etetett, vagy a Roundup nevű gyomirtóval kapcsolatba került kísérleti patkányoknál - állítják francia kutatók tanulmányukban.

2012. szeptember 21. péntek

szept. 21
6:03
Rekordméretűre zsugorodott az északi-sarkvidéki jégtakaró (Infostart)
Elérte eddigi minimumát idén nyáron az északi-sarkvidéki tengeri jégkiterjedés mértéke, amely jóval a 2007-es korábbi rekord alá süllyedve kezdte meg szokásos őszi gyarapodását - hozták nyilvánosságra eredményeiket az amerikai Nemzeti Hó és Jég Adatközpont (NSIDC) szakemberei.
szept. 21
16:39
Kutatók éjszakája (Adó1százalék)
Rendhagyó tárlatvezetésekkel várják az érdeklődőket a Magyar Nemzeti Múzeum (MNM) állandó kiállításán szeptember 28-án a Kutatók éjszakáján. A Magyarország története című állandó kiállítás termeiben egy meghívott külső szakember beszélget a Magyar Nemzeti Múzeum kutatójával és elismert szakemberével.

2012. szeptember 22. szombat

szept. 22
8:24
Újabb "lakható" bolygót azonosítottak (Infostart)
Újabb "lakható" bolygót azonosított egy nemzetközi kutatócsoport, amely négyszáz vörös törpecsillagot és a hozzájuk tartozó planétákat elemezte.
szept. 22
8:42
Miért cirmos a macska? (Infostart)
A házimacskák csíkosságát vagy foltosságát meghatározó génre bukkantak amerikai kutatók, akik eredményükről a Science tudományos folyóiratban számoltak be.
szept. 22
10:12
Kitörölhető a friss félelem emléke az agyból (Infostart)
Az újonnan kialakult érzelmi emlékek kitörölhetők az emberi agyból - mutatták meg svéd kutatók a Science tudományos folyóiratban ismertetett tanulmányukban.

2012. szeptember 24. hétfő

szept. 24
15:09
Újabb "lakható" bolygót azonosították (Adó1százalék)
Újabb "lakható" bolygót azonosított egy nemzetközi kutatócsoport, amely négyszáz vörös törpecsillagot és a hozzájuk tartozó planétákat elemezte.
szept. 24
21:27
Újabb összefüggéseket tárt fel a mellrák génmintázatának elemzése (Infostart)
A betegség négy alapvető osztályát és korábban nem ismert összefüggéseket azonosítottak amerikai kutatók a mellrák eddigi legnagyobb genetikai elemzésében.

2012. szeptember 25. kedd

szept. 25
15:09
A hosszú élet titkáról a Pécsi Tudományegyetemen (Adó1százalék)
A hosszú élet titkára kíváncsi látogatókat is várja szeptember 28-án a Pécsi Tudományegyetem (PTE) a Kutatók éjszakája rendezvénysorozaton. Az intézmény ötödik alkalommal kapcsolódik a hagyományos, szeptember negyedik péntekén sorra kerülő tudományos-szórakoztató eseményhez, amelyre ezúttal 90 oktatója 60 programmal, köztük előadásokkal, bemutatókkal, vetélkedőkkel, kiállításokkal készül.
szept. 25
20:15
Porckorongproblémákra hajlamosító gént találtak (Infostart)
Több ezer ember genetikai jellemzőinek elemzése és gerincvizsgálata alapján arra a megállapításra jutottak brit kutatók, hogy egy génváltozat jelenléte kapcsolatba hozható a porckorongproblémákra való hajlammal.

2012. szeptember 26. szerda

szept. 26
16:03
Szigorítják Dániában a spermaadományozást (Adó1százalék)
Szigorítják a spermaadományozásra vonatkozó törvényt Dániában, miután egy donor ritka genetikai betegséget adott át legalább öt gyereknek a 43 baba közül, akinek az adományozás következtében biológiai apja lett.
szept. 26
20:33
Megtalálták a boldogság titkát (Infostart)
Az intelligencia, pontosabban a mérőszámának tekintett IQ (intelligenciahányados) és a boldogság közti kapcsolatot keresve brit kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy boldogtalanabbak az alacsonyabb IQ-jú emberek.

2012. szeptember 27. csütörtök

szept. 27
12:45
A vámpír tintahalak az óceán mélyének szemételtakarítói (Adó1százalék)
Nevük ellenére a vámpír tintahalak (Vampyroteuthis infernalis) korántsem az óceán mélyének vérszopó élősködői: egy új kutatás szerint ezek a titokzatos élőlények a tengerfenék szorgalmas szemételtakarítói.
szept. 27
16:21
Az anya agyában bukkanhat fel fia DNS-e (Adó1százalék)
Egy anya fejében akár élete végéig ott lehet a fia, legalábbis erre utal amerikai kutatók megállapítása, amely szerint a magzatból származó sejtek elvándorolhatnak egészen az anya agyáig, ahol évekkel később is kimutathatók.
szept. 27
21:45
Hogy kerülnek az agyba a magzati sejtek? (Infostart)
Egy anya fejében akár élete végéig ott lehet a fia, legalábbis erre utal amerikai kutatók megállapítása, amely szerint a magzatból származó sejtek elvándorolhatnak egészen az anya agyáig, ahol évekkel később is kimutathatók.

2012. szeptember 28. péntek

szept. 28
13:03
A csokoládé javítja a nagy mocsári csiga memóriáját (Adó1százalék)
A csokoládé javítja a nagy mocsáricsiga (Lymnaea stagnalis) memóriáját - derítették ki kanadai kutatók, akik kísérleteikről a Journal of Experimental Biology című folyóiratban számoltak be részletesen.
szept. 28
19:57
A sugárterápia és a kemoterápia nem kívánt mellékhatása (Infostart)
A sugárterápia és a kemoterápia, melyek célja a rákos sejtek elpusztítása, nem kívánt mellékhatásként elősegítheti rákőssejtek kialakulását, amelyek új tumorokat hozhatnak létre, és különösen ellenállók a kezelésekkel szemben - közölték amerikai kutatók a PLoS ONE című nyílt hozzáférésű tudományos portálon megjelent tanulmányukban.

2012. szeptember 30. vasárnap

szept. 30
9:12
A testben vagy a környezetben lebomló implantátumokat fejlesztettek ki (Adó1százalék)
Biológiailag lebomló elektronikai eszközök kifejlesztésén dolgozik egy amerikai kutatócsoport, az új technológia segítségével hamarosan ideiglenes implantátumok készülhetnek, például a műtéti fertőzések leküzdésére vagy a csontnövekedés serkentésére.

Keresés