2012. július 1. vasárnap

júl. 1
9:24
Középkori kolostort tárnak fel Bulgáriában (Infostart)
Tizenharmadik századi kolostort tárnak fel a régészek Veliko Tirnovóban, a második Bolgár Birodalom fővárosában.
júl. 1
19:12
A fasizta író nyomában, Erdélyben (168 Óra Online)
Életkori sajátosság rádöbbenni, hogy a legfürgébb autónál is kényelmesebb a vonat. Pedig az erdélyi gyors nem az Orient, legfeljebb tempójában hasonlít nagynevű elődjéhez. BOKOR LÁSZLÓ 1941-ben tette meg először ezt az utat. Most gyerekkori emlékeinek nyomába eredt.

2012. július 2. hétfő

júl. 2
6:45
Több millióan láttak már UFO-t (168 Óra Online)
Az amerikaiak 36 százaléka, mintegy nyolcvanmillió ember vallja, hogy léteznek földönkívüliek, a népesség tíz százaléka pedig úgy véli, látott is idegen űrhajót.
júl. 2
11:42
Kiderült, miért íztelen a "tartós" paradicsom (168 Óra Online)
Amerikai növénykutatók rájöttek, hogy miért kevésbé édes a szupermarketek hosszan elálló, egyöntetűen piros paradicsoma, mint a kertekben termesztett.
júl. 2
15:00
Jön a laboratóriumban előállított hús (168 Óra Online)
2050-re, állítják ökológusok, a világon a már ma is több millióra becsült (négylábú) háziállatok tenyésztése környezetvédelmi szempontból megoldhatatlan feladat lesz, akkora ökolábnyommal rendelkeznek. 2050-re ugyanis, vélik a szakemberek, a világ húsfogyasztása megkétszereződik, ez pedig olyan mérvű állattenyésztési kényszert ró az emberiségre, aminek egyszerűen képtelenség lesz eleget tenni.
júl. 2
18:51
Nagyon vigyázzunk: vakságot okozó gyomnövény virágzik (168 Óra Online)
Akár öt méter magasra is megnő, ha kivágják, azonnal újrahajt. Virága égeti a bőrt, szembe kerülve vakságot okoz.
júl. 2
19:45
Okosodtak az egerek egy vegyülettől (Infostart)
Amerikai kutatók egérkísérleteikben igazolták, hogy egy polinéz gyökerekkel bíró, a Húsvét-szigeteken talált szer javítja a kisemlősök kognitív képességeit, csökkenti szorongásukat és depresszióra való hajlamukat.
júl. 2
21:51
Érdemes lenne újragondolni a koraszülés definícióját (Infostart)
Minden egyes méhen belül töltött hét számít a magzat agyi fejlődésében - állapították meg amerikai kutatók 128 ezer kisiskolás gyerek tanulmányi eredményének elemzésével.
júl. 2
23:15
Több százezer értékes lelet került elő (168 Óra Online)
Több százezer kerámiatöredéket, bronztárgyak és érmék ezreit, nagyon sok ékszert és csontfaragványokat találtak eddig az ELTE régészei az ókori Brigetio (Komárom-Szőny) feltárásai során - mondta Borhy László egyetemi tanár, az ELTE ókori régészeti tanszékének vezetője a kezdődő újabb ásatási szezon alkalmából.

2012. július 3. kedd

júl. 3
5:57
Hogyan hat az alvásmegvonás az immunrendszerre? (Infostart)
Egy éjszakányi kimaradt alvásnak ugyanolyan hatása van az ember immunrendszerére, mint a fizikai igénybevételnek - állapították meg holland kutatók a Sleep című szakfolyóiratban közzétett tanulmányukban.
júl. 3
12:27
Felélesztenék a páratlan királyi központot Heves megyében (168 Óra Online)
Pályázati forrásból tárná fel és mutatná be az abasári önkormányzat a 11. századi királyi központot. A maradványok páratlanok a Kárpát-medencében – írja a műemlékem.hu.
júl. 3
19:03
Starhawk: Kössük fel az űrkalandor nadrágot! (168 Óra Online)
Sokat akar a szarka, nem bírja a farka. Gyerekkoromban sohasem értettem, hogy ebben a szép magyar mondásban, mi az a „sok”, amit nem bír a szarka farka és miért pont a farka nem bírja. Egyébként most sem értem. De egy biztos: a mondás telitalálat a Starhawkra.
júl. 3
19:45
Testápolóval a bőrrák ellen? (Infostart)
Elsőként demonstrálták amerikai kutatók, hogy a gének működését szabályozó anyagokat a kereskedelmi forgalomban lévő testápolókkal bőrön át is be lehet juttatni a sejtekbe. Az amerikai tudományos akadémia folyóiratában, a PNAS-ben ismertetett technológiának a jövőben életmentő szerepe lehet a bőrrák terápiájában.

2012. július 4. szerda

júl. 4
5:57
Földközeli kisbolygót fedeztek fel magyar és szlovák csillagászok (Infostart)
Ötszáz méter átmérőjű földközeli kisbolygót fedeztek fel magyar és szlovák csillagászok.
júl. 4
8:15
Éhes fekete lyuk a Tejútrendszerben (168 Óra Online)
Az éhes fekete lyukra a Tejútrendszer középpontjában egy év múlva valóságos lakoma vár, amikor felfalhat egy hatalmas gázfelhőt - fedezték fel az Európai Déli Obszervatórium (ESO) csillagászai Reinhard Genzel vezetésével.
júl. 4
10:09
Vége a Higgs-bozon utáni vadászatnak? (Infostart)
A régóta keresett Higgs-bozonnal azonos tulajdonságú részecskét találtak az Európai Nukleáris Kutatási Szervezet kutatói. A CERN genfi sajtótájékoztatóján közölték: a felfedezéssel közelebb kerültek az elmélet szerint a többi részecske tömegéért felelős Higgs-bozon azonosításához.
júl. 4
12:39
Az "isteni" részecske létezésére utaló bizonyítékot találtak (168 Óra Online)
Az Európai Nukleáris Kutatási Szervezet (CERN) kutatóinak egy újabb csoportja is bejelentette szerdán, hogy a többi részecske tömegéért felelős Higgs-bozon, az "isteni" részecske létezésére utaló erős bizonyítékokat talált.
júl. 4
14:51
Lefényképezték egy atom árnyékát (168 Óra Online)
Egyetlen atom árnyékát sikerült első ízben lefényképezni az ausztrál Griffith Egyetem tudósainak, az ötéves munka eredményeit összefoglaló tanulmány a Nature Communications című folyóiratban látott napvilágot.
júl. 4
18:09
Rejtőzködő kisbolygót találtak magyar csillagászok (168 Óra Online)
Ötszáz méter átmérőjű földközeli kisbolygót fedeztek fel magyar és szlovák csillagászok.

2012. július 5. csütörtök

júl. 5
6:51
Elkészítette első felvételeit a NASA feketelyukvadász teleszkópja (Infostart)
Elkészítette első felvételeit a NASA feketelyukvadász teleszkópja, amely az egyik legismertebb röntgenforrást, a Cygnus X-1-et kapta lencsevégre.
júl. 5
9:00
Felhasználni a fehérrothadást (168 Óra Online)
Mintegy 300 millió éve, meglehetősen hirtelen befejeződött a kőszén felhalmozódása. A kutatók úgy vélekednek, hogy ezért a fehérrothadást okozó gombák okolhatók, az általuk termelt enzim ugyanis elbontja a kőszénképződéshez szükséges lignint - a felismerés elvezethet egy olyan eljáráshoz, amellyel akár fából is nyerhető dízelüzemanyag.
júl. 5
10:39
A CEU bekerült a Top 200 egyetem közé (168 Óra Online)
A budapesti Közép-európai Egyetem (CEU) tájékoztatása szerint a világ legjobbjai között vannak az egyetem politikatudomány és nemzetközi tanulmányok, szociológia- és filozófiaképzései a brit Quacquarelli Symonds (QS) július elején megjelent rangsora alapján.
júl. 5
15:36
De mi az a bozon, és ki az a Higgs? (168 Óra Online)
Könnyen lehet, hogy megvan a részecskefizika Szent Grálja, a Higgs-bozon. A CERN hatalmas részecskegyorsítója, az LHC főként azért épült, hogy a részecske kutatása a korábbiaknál nagyobb energiaszinteken is lehetővé váljon. Az ígéretes eredményeket szerdán jelentette be a CERN, de a felfedezést még meg kell erősíteni.

2012. július 6. péntek

júl. 6
6:27
Iszonyat: megszülettek a világ első genetikailag módosított csecsemői (168 Óra Online)
Néhány nappal ezelőtt került napvilágra az információ, hogy már megszülettek a világ első genetikailag módosított csecsemői. Az információ szerint összesen 30 egészséges baba született az Egyesült Államokban folytatott kísérletek eredményeként, amelyek rengeteg vitát váltottak már ki az eljárás etikusságát illetően.
júl. 6
10:18
„Zöld” mecsetet építenek (168 Óra Online)
Az iszlám színe a zöld, így vallási szempontból is „kompatibilis” lesz az a mecset, amelyet a bioépítészet és a zöld energetika szempontjait figyelembe véve építenek fel Abu Dhabiban, Saadiyat szigetén. A muszlim szentély tervét a helyi ALHOSN egyetem diákja, bizonyos Suhail Mohammen terjesztette elő, és azt már el is fogadta a sejkség iszlámügyi főhatósága, beillesztve azt egy 2030-ig szóló…
júl. 6
13:36
Negyvenéves gólyafészek pusztult el Baranyában (168 Óra Online)
A heves esőzések miatt pusztult el egy negyvenéves gólyafészek három fiókával együtt Baranyában. A negyedik madárkát természetvédők ápolják.
júl. 6
16:21
Erre várnak nagyon a tudósok (168 Óra Online)
Az éhes fekete lyukra a Tejútrendszer középpontjában egy év múlva valóságos lakoma vár.
júl. 6
20:12
Kopoltyúsokkal a rák ellen (168 Óra Online)
A halban lévő omega-3 zsírsavak és a gyümölcsben, zöldségekben található növényi rostok együttes hatására a vastagbél rosszindulatú daganatainak gyakorisága csökken - ismertették az Amerikai Rákkutató Intézet tudományos ülésén.

2012. július 7. szombat

júl. 7
9:09
"Lehetetlen" kettős csillagrendszereket fedeztek fel (Infostart)
"Lehetetlen" kettős csillagrendszereket fedeztek fel a hawaii Mauna Kea csúcson üzemelő brit infravörös teleszkóp, az UKIRT (United Kingdom Infrared Telescope) segítségével, a párosok tagjai ugyanis kevesebb, mint négy óra alatt kerülik meg egymást.
júl. 7
20:51
A klímaváltozás meglepő hatása (Infostart)
Egyes növények levelei egyre keskenyebbek lesznek a klímaváltozás következtében - erre a következtetésre jutottak ausztrál kutatók, miután több mint 120 évre visszamenően tanulmányoztak vadon élő, illetve herbáriumi (gyűjteménybeli) példányokat.

2012. július 8. vasárnap

júl. 8
11:15
Szennyezett kagylókkal jut a toxin a szervezetbe (168 Óra Online)
Gyakrabban válnak agresszívvá azok a lazacok, amelyek bizonyos algák által termelt mérgekkel érintkeznek, sőt úszásuk is eltér a normálistól: elvesztik egyensúlyérzéküket vagy céltalanul bolyonganak - derítette ki egy norvég kutató. Az algamérgek az emberre is káros hatással lehetnek, például ha olyan kagylót fogyasztunk, amelyben felgyűltek.

2012. július 9. hétfő

júl. 9
6:30
Földönkívüliek csoportját láthatták az égen - különleges videó (168 Óra Online)
Tucatnyi azonosítatlan repülőtárgy tűnt fel a napokban a dél-koreai Daejon városa felett.
júl. 9
14:12
Elképesztő felfedezés: bizonyítékot találtak a dimenziókapuk létezésére (168 Óra Online)
Rejtett mágneses kapuk a Föld körül, avagy a scifi szerzők kedvenc témája az a bizonyos kapu. Egy különleges átjáró az időben és a térben, amelyen az utazók hatalmas távolságokra juthatnak el. A kapun át megismerhető az ismeretlen, ha egyáltalán léteznek ilyenek.
júl. 9
18:36
Pólók, amelyekkel mobilt lehet tölteni (168 Óra Online)
A „sütőben pirított” póló lehet az alapja annak a futurisztikus ruházatnak, amely energiával látja el a mobiltelefonokat, a táblagépeket és más elektronikus kütyüket.

2012. július 10. kedd

júl. 10
8:21
Ezen még a tudósok is meglepődtek (168 Óra Online)
Két "legomúmiát" tártak fel Skóciában; az eredetileg a tőzegmocsárban konzervált háromezer éves testeket hat ember földi maradványaiból "rakosgatták össze".
júl. 10
16:36
Nehézfémekkel szennyezett a városi zöldség és gyümölcs (168 Óra Online)
A belvárosban termesztett zöldség és gyümölcs tetemes mennyiségű káros anyagot, nehézfémeket tartalmazhat - derült ki egy német vizsgálatból.
júl. 10
16:42
Visegrádtól Visegrádig: tábor történelemtanároknak (Infostart)
A Rákóczi Szövetség a Kárpát-medence valamennyi országában, magyar nyelven történelmet oktató tanárok számára, 15. alkalommal rendezi meg nyári történelemtanár táborát.
júl. 10
18:15
Megoldódni látszik a rejtély (168 Óra Online)
Kanadai kutatók olyan fejlődési vonalat találtak a madarak színezetében és énekeiben, amely részben magyarázatot adhat a természetben uralkodó sokféleségre: arra, hogy a közeli rokonságban álló, azonos élőhelyen élő madarak is jócskán különböznek egymástól.
júl. 10
20:18
Negyedmillió nő életét menti meg a fogamzásgátlás (Infostart)
A fogamzásgátlás évente több mint negyedmillió nő életét menti meg vagy a szülés alatti, vagy a nem biztonságos abortuszok miatti halálozástól - tették közzé kedden becslésüket kutatók a The Lancet című brit orvosi folyóiratban.

2012. július 11. szerda

júl. 11
5:54
Forradalmian új terápia a depresszió kezelésében (Infostart)
A zsírszövetek által termelt adiponektin nevű hormon egérkísérletekben csökkentette a depressziószerű tüneteket és a cukorbetegség kialakulásának kockázatát is - jelentették be a Texasi Egyetem orvosi karának kutatói.
júl. 11
9:06
Meghökkentő válasz egy hátborzongató vallási rejtélyre - Hová tűnt a halott? (168 Óra Online)
A testet nem vették ki a lepelből, ám amikor a bomlásnak meg kellett volna kezdődnie, már nem volt benne. Egy olasz fizikus merész elmélettel válaszol a kérdésre.

2012. július 12. csütörtök

júl. 12
10:24
Csalódtunk benned, Batman (168 Óra Online)
Ha Batman repülni tudna, összetörné a landolás - állapították meg brit tudósok.
júl. 12
21:27
A városi zaj nem tesz jót a verébfiókáknak (Infostart)
A verébfiókák túlélési esélyeit rontja a városi és ipari zaj - derítették ki brit kutatók.

2012. július 13. péntek

júl. 13
5:51
Szürkeállomány kérdése az önzetlenség (Infostart)
Kisebb szürkeállománnyal rendelkeznek a fukar emberek, mint nagyvonalú és önzetlen társaik.
júl. 13
7:51
Szenzációs észlelések a korai világegyetem sötét galaxisairól (168 Óra Online)
Sikerült közvetlenül is megfigyelni azokat az ősi objektumokat, amelyek a mai nagy galaxisok építőkockái voltak.
júl. 13
11:09
Fura lények a Balatonban (168 Óra Online)
A tó élővilágáról állított össze újszerű kiadványt a limnológiai intézet.
júl. 13
12:48
Megdöbbentő adatok az európai fogyasztók felelősségéről (168 Óra Online)
A veszélyeztetett fajok vörös listáján szereplő csaknem minden harmadik állat életét kockáztatja a globális kereskedelem.
júl. 13
16:39
Elképesztő: vörösborral itatja a szarvasmarháit (168 Óra Online)
Naponta két palack kiváló minőségű bort vedelhetnek egy francia gazda szarvarmarhái, hogy jobb legyen a húsuk.
júl. 13
19:57
Furán érezte magát? Ez lehet az oka (168 Óra Online)
A napanyag várhatóan szombaton éri el a Földet. Erős geomágneses viharok és sarki fények lehetnek.
júl. 13
22:12
Ismerkedjen meg a bézs zsírsejttel! (Infostart)
Új típusú zsírsejteket találtak, a fehér és a barna zsírsejtek után "bézs" zsírsejteket azonosítottak - számoltak be róla a Harvard Egyetem kutatói a Cell című tudományos folyóiratban.

Keresés