2012. július 1. vasárnap

júl. 1
9:24
Középkori kolostort tárnak fel Bulgáriában (Infostart)
Tizenharmadik századi kolostort tárnak fel a régészek Veliko Tirnovóban, a második Bolgár Birodalom fővárosában.

2012. július 2. hétfő

júl. 2
19:45
Okosodtak az egerek egy vegyülettől (Infostart)
Amerikai kutatók egérkísérleteikben igazolták, hogy egy polinéz gyökerekkel bíró, a Húsvét-szigeteken talált szer javítja a kisemlősök kognitív képességeit, csökkenti szorongásukat és depresszióra való hajlamukat.
júl. 2
21:51
Érdemes lenne újragondolni a koraszülés definícióját (Infostart)
Minden egyes méhen belül töltött hét számít a magzat agyi fejlődésében - állapították meg amerikai kutatók 128 ezer kisiskolás gyerek tanulmányi eredményének elemzésével.

2012. július 3. kedd

júl. 3
5:57
Hogyan hat az alvásmegvonás az immunrendszerre? (Infostart)
Egy éjszakányi kimaradt alvásnak ugyanolyan hatása van az ember immunrendszerére, mint a fizikai igénybevételnek - állapították meg holland kutatók a Sleep című szakfolyóiratban közzétett tanulmányukban.
júl. 3
19:45
Testápolóval a bőrrák ellen? (Infostart)
Elsőként demonstrálták amerikai kutatók, hogy a gének működését szabályozó anyagokat a kereskedelmi forgalomban lévő testápolókkal bőrön át is be lehet juttatni a sejtekbe. Az amerikai tudományos akadémia folyóiratában, a PNAS-ben ismertetett technológiának a jövőben életmentő szerepe lehet a bőrrák terápiájában.

2012. július 4. szerda

júl. 4
5:57
Földközeli kisbolygót fedeztek fel magyar és szlovák csillagászok (Infostart)
Ötszáz méter átmérőjű földközeli kisbolygót fedeztek fel magyar és szlovák csillagászok.
júl. 4
10:09
Vége a Higgs-bozon utáni vadászatnak? (Infostart)
A régóta keresett Higgs-bozonnal azonos tulajdonságú részecskét találtak az Európai Nukleáris Kutatási Szervezet kutatói. A CERN genfi sajtótájékoztatóján közölték: a felfedezéssel közelebb kerültek az elmélet szerint a többi részecske tömegéért felelős Higgs-bozon azonosításához.

2012. július 5. csütörtök

júl. 5
6:51
Elkészítette első felvételeit a NASA feketelyukvadász teleszkópja (Infostart)
Elkészítette első felvételeit a NASA feketelyukvadász teleszkópja, amely az egyik legismertebb röntgenforrást, a Cygnus X-1-et kapta lencsevégre.

2012. július 7. szombat

júl. 7
9:09
"Lehetetlen" kettős csillagrendszereket fedeztek fel (Infostart)
"Lehetetlen" kettős csillagrendszereket fedeztek fel a hawaii Mauna Kea csúcson üzemelő brit infravörös teleszkóp, az UKIRT (United Kingdom Infrared Telescope) segítségével, a párosok tagjai ugyanis kevesebb, mint négy óra alatt kerülik meg egymást.
júl. 7
20:51
A klímaváltozás meglepő hatása (Infostart)
Egyes növények levelei egyre keskenyebbek lesznek a klímaváltozás következtében - erre a következtetésre jutottak ausztrál kutatók, miután több mint 120 évre visszamenően tanulmányoztak vadon élő, illetve herbáriumi (gyűjteménybeli) példányokat.

2012. július 10. kedd

júl. 10
16:42
Visegrádtól Visegrádig: tábor történelemtanároknak (Infostart)
A Rákóczi Szövetség a Kárpát-medence valamennyi országában, magyar nyelven történelmet oktató tanárok számára, 15. alkalommal rendezi meg nyári történelemtanár táborát.
júl. 10
20:18
Negyedmillió nő életét menti meg a fogamzásgátlás (Infostart)
A fogamzásgátlás évente több mint negyedmillió nő életét menti meg vagy a szülés alatti, vagy a nem biztonságos abortuszok miatti halálozástól - tették közzé kedden becslésüket kutatók a The Lancet című brit orvosi folyóiratban.

2012. július 11. szerda

júl. 11
5:54
Forradalmian új terápia a depresszió kezelésében (Infostart)
A zsírszövetek által termelt adiponektin nevű hormon egérkísérletekben csökkentette a depressziószerű tüneteket és a cukorbetegség kialakulásának kockázatát is - jelentették be a Texasi Egyetem orvosi karának kutatói.

2012. július 12. csütörtök

júl. 12
21:27
A városi zaj nem tesz jót a verébfiókáknak (Infostart)
A verébfiókák túlélési esélyeit rontja a városi és ipari zaj - derítették ki brit kutatók.

2012. július 13. péntek

júl. 13
5:51
Szürkeállomány kérdése az önzetlenség (Infostart)
Kisebb szürkeállománnyal rendelkeznek a fukar emberek, mint nagyvonalú és önzetlen társaik.
júl. 13
22:12
Ismerkedjen meg a bézs zsírsejttel! (Infostart)
Új típusú zsírsejteket találtak, a fehér és a barna zsírsejtek után "bézs" zsírsejteket azonosítottak - számoltak be róla a Harvard Egyetem kutatói a Cell című tudományos folyóiratban.

2012. július 14. szombat

júl. 14
8:54
Kik népesítették be elsőként Észak-Amerikát? (Infostart)
Észak-Amerika talán legrégebbi őslakosai voltak azok a kevéssé ismert emberek, akik az egyik oregoni barlangban talált szokatlan kidolgozású kő dárdahegyet készíthették - közölték amerikai és dán kutatók a Science című tudományos folyóirat legfrissebb számában.
júl. 14
9:12
Megvan a védelem az Alzheimer-kór ellen? (Infostart)
Olyan génváltozatot talált egy nemzetközi kutatócsoport, amely védhet az Alzheimer-kór ellen, így ígéretes lehet a szellemi leépülés egyes formáinak jövőbeli kezelésében.

2012. július 16. hétfő

júl. 16
19:39
Még felfedezése előtt kihal egy sor faj (Infostart)
A Földön eddig mintegy 1,75 millió fajt írtak le, a legújabb becslések szerint azonban tényleges számuk akár a tízmilliót is elérheti. A többség tehát még felfedezésre vár - sokan azonban ezt nem fogják megérni, mivel már kipusztultak, vagy kipusztulás szélén állnak.

2012. július 17. kedd

júl. 17
19:18
Itt a bizonyíték, hogy a nők az okosabbak (Infostart)
Az intelligenciahányadost mérő IQ-tesztek évszázados történetében először lett nagyobb a nők mutatója, mint a férfiaké - közölte James Flynn, a teszttel foglalkozó új-zélandi kutató.

2012. július 18. szerda

júl. 18
18:39
Az európai tavakat is fenyegetik a toxikus algák (Infostart)
Egyre jobban elszaporodnak az ártalmas vérvörös algák az európai tavakban a globális felmelegedés miatt - írták svájci kutatók a Nature Climate Change című szakfolyóiratban megjelent tanulmányukban.
júl. 18
20:09
Többórás szextől merül ki a tintahal (Infostart)
A tintahal szexuális gyakorlatát tanulmányozva azt állapították meg ausztrál kutatók, hogy nagy árat fizet az állat a kimerítő, többórás párzásért: a fáradtság miatt nem talál elég élelmet, kevéssé tudja elkerülni a ragadozókat, és lassabban tér magához egy újabb párosodásra.

2012. július 20. péntek

júl. 20
5:57
A neandervölgyi ember ismerte a növények gyógyhatásait (Infostart)
A neandervölgyi ember nemcsak fogyasztotta a különféle növényekből készített ételeket, hanem ismerte a növények gyógyhatásait is - erre találta meg az első molekuláris bizonyítékokat egy nemzetközi kutatócsoport a Yorki Egyetem és a Barcelonai Autonóm Egyetem tudósainak irányításával.
júl. 20
19:45
Hogyan jutalmazzuk a legyet? (Infostart)
A legyek is felismerik az illatokat, és a magasabban fejlett állatokhoz hasonlóan jutalmazás révén pavlovi reflexként meg is tanulják őket.

2012. július 21. szombat

júl. 21
8:57
Belátható távolságban van az AIDS gyógyítása (Infostart)
A legutóbbi felfedezések nyomán belátható távolságban van az AIDS gyógyítása - vélekedett a HIV-vírust felfedező egyik tudós a betegségről jövő héten tartandó világkonferencia előtt az AFP francia hírügynökségnek nyilatkozva.
júl. 21
11:09
Óriásvombatok tömegsírját tárták fel Ausztráliában (Adó1százalék)
Vombatra hasonlító őskori óriáserszényesek, a Diprotodon australis eddigi legnagyobb tömegsírját tárták fel Ausztráliában, Queensland állam délnyugati részén. A kétszázezeréves lelőhely sok egyéb fosszília mellett legalább húsz óriáserszényes-csontvázat tartalmaz.
júl. 21
11:11
Elkészült a szerelem és a vágy első agyi térképe (Adó1százalék)
A tudománynak köszönhetően azt már tudtuk, hogy a szerelem a fejünkben "rak fészket", nem a szívben, egy nemzetközi kutatócsoport tanulmánya pedig most azt is megmutatta, hogy az agyon belül hol keressük a szerelmet, és hol szexuális vágyat.
júl. 21
11:13
Kínai űrhajósok kézi vezérléssel dokkoltak (Adó1százalék)
Kézi vezérléssel hajtottak végre dokkolást kínai űrhajósok a világűrben két űreszköz - a Sencsou-9 űrhajó és a Tienkung-1 űrállomásmodul - között.
júl. 21
11:15
Az alacsonyabb férfiak tovább élnek (Adó1százalék)
Az alacsony testmagasság adja a hosszú élet titkát - állapította meg a Szardínián élő százéveseket vizsgáló olasz-belga kutatócsoport.
júl. 21
11:17
Atomerőmű-szimulátort állított fel az MVM (Adó1százalék)
Atomerőmű-szimulátort vitt a soproni VOLT fesztiválra a Magyar Villamos Művek (MVM) cégcsoport. Az eszközt szerdán az esti órákban a premierkoncertet adó Ákos kezeli.
júl. 21
11:19
Meglehet az isteni részecske (Adó1százalék)
Vélhetően a régóta keresett Higgs-bozont találták meg az Európai Nukleáris Kutatási Szervezet (CERN) fizikusai - jelentették be tegnap a svájci Genfben. Ugyanakkor az "isteninek", illetve "istentelennek" is nevezett részecske létének igazolásához további kísérletekre és ezek értékelésére van szükség.
júl. 21
11:21
Leveszi a kezét az FBI a fertőzött számítógépekről (Adó1százalék)
Több százezer számítógépen nem lehet internetezni mától egy észt cyber-bűnözők által fejlesztett vírus miatt - a DNS Changer vírus 2007 óta fenyegeti a felhasználók adatait, és az FBI ma állítja le azokat a szervereit, amelyeket a fertőzött számítógépek felhasználói számára hozott létre tavaly novemberben. Az amerikai Szövetségi Iroda azzal indokolta a döntést, hogy sokallják a fenntartási…
júl. 21
11:23
Nincs reális képünk a globális vízháztartásról (Adó1százalék)
A vízháztartást vizsgáló különböző globális modellek és a mérési adatok között jelentősek a különbségek - derül ki egy most megjelent kutatásból. Pedig az aszálykatasztrófák és az özönvízszerű esők igazolják, hogy mennyire függünk a víz körforgásától. Ezért fontos, hogy a légkör, az óceánok és a szárazföld közötti körforgás részleteit megértsük.
júl. 21
11:25
Negyven napig élt a kisfiú, miután felnyitották a koponyáját (Adó1százalék)
Fogadalmi szobrocskák, végtag- és fogprotézisek, agyműtét kellékei - orvostörténeti múzeum nyílik Rómában.
júl. 21
11:27
1300-al több halott rákbeteg - a fukusimai katasztrófa következményei (Adó1százalék)
Szélsőséges esetben akár 1300-zal többen halhatnak meg világszerte rákbetegségben a tavaly márciusi fukusimai atombaleset miatt, állapították meg amerikai tudósok számítógépes modellezéssel. Eredményük az első, amely megbecsüli a japán katasztrófa globális egészségügyi következményeit.
júl. 21
11:29
Az "isteni" részecske létezésére utaló bizonyítékot találtak (Adó1százalék)
Az Európai Nukleáris Kutatási Szervezet (CERN) kutatóinak egy újabb csoportja is bejelentette szerdán, hogy a többi részecske tömegéért felelős Higgs-bozon, az "isteni" részecske létezésére utaló erős bizonyítékokat talált.
júl. 21
11:31
Egy szintetikus fehérje szinte azonnal aktiválja az immunrendszert (Adó1százalék)
Két órán belül aktiválja a veleszületett immunrendszert egy, az oltásokban hatásjavító szerként már használt szintetikus fehérje, így alkalmazása segíthet megelőzni az influenzás tünetek megjelenését - állapították meg amerikai kutatók.
júl. 21
11:33
Minden eddiginél jobb felbontással vizsgálhatnak emberi fehérjét (Adó1százalék)
Minden eddiginél jobb felbontással sikerült egy biológiai szempontból fontos emberi fehérjét megvizsgálniuk holland és amerikai kutatóknak, akik eredményükről a Science tudományos folyóiratban számoltak be.
júl. 21
11:35
Megtalálták volna Mona Lisa modelljének földi maradványait? (Adó1százalék)
Olasz régészek meggyőződése szerint Mona Lisa vélt modelljének földi maradványait tárták fel Firenzében a Szent Orsolya-kolostor egyik föld alatti sírboltjában.
júl. 21
19:27
Nanorészecskékkel a hepatitisz C-vírus ellen (Infostart)
Olyan nanorészecskéket sikerült kifejleszteniük amerikai kutatóknak, amelyek 100 százalékos hatékonysággal semmisítették meg a hepatitisz C-vírusokat a laboratóriumi tesztekben.

2012. július 22. vasárnap

júl. 22
9:48
A zebrahal képes meggyógyítani törött gerincét (Infostart)
Egy népszerű akváriumi halacska, a zebradánió képes meggyógyítani törött gerincét. Egy ausztrál kutatás arra tett kísérletet, hogy a rekonstrukciós folyamatot az emberre is adaptálja.

2012. július 23. hétfő

júl. 23
21:18
Tízperces szűrővizsgálattal a hírtelen szívhalál megelőzéséért (Adó1százalék)
Módosított ultrahangvizsgálat elvégzését javasolják amerikai kutatók fiatal sportolók esetében annak érdekében, hogy a hirtelen szívhalál kockázata kiszűrhető legyen.

2012. július 24. kedd

júl. 24
11:24
Óriás dinoszaurusz lelőhelyet tárnak fel Spanyolországban (Adó1százalék)
Nagy dinoszaurusz lelőhelyet tárnak fel a spanyolországi Lleida tartományban, Basturs közelében.
júl. 24
19:06
A csípő- és térdprotézis növelheti a szívrohamok kockázatát (Infostart)
A csípő-, illetve térdprotézis beültetése idős betegek esetében növeli a szívroham kockázatát a műtét utáni két hétben - állapították meg egy nemzetközi tanulmány szerint.
júl. 24
19:42
Az egoizmus irányítja a birkanyáj tagjait (Infostart)
Nem az "együtt erősebbek vagyunk", hanem a "mentse magát, aki tudja" mottó irányítja vészhelyzetben a birkanyáj tagjainak viselkedését: az állatok egyszerűen megpróbálnak a csapat közepébe kerülni - írta a wissenschaft.de internetes oldal.

2012. július 25. szerda

júl. 25
5:33
Nem zavarja az eső a kolibrit (Infostart)
Azt gondolhatnánk, hogy a kolibriknek nehézséget okoz az eső, hiszen a pár grammos madarakat vízzel teli luftballon gyanánt éri egy esőcsepp. Amerikai biológusok azonban ennek ellenkezőjét állapították meg: a parányi madarak még zuhogó esőben is képesek a virágok előtt lebegve nektárt szívogatni.
júl. 25
19:57
A baba agyának fejlődéséhez legjobb az anyatej (Infostart)
Elméleti és állatkísérletes adatok alapján kutatók úgy vélték, hogy az újszülöttek szellemi fejlődéséhez az anyatejnél is jobb táplálékot lehet készíteni. Egészséges csecsemők vizsgálata viszont azt igazolta, hogy az anyatejnél "okosítóbb" babatápszert egyelőre nem sikerült előállítani.

2012. július 27. péntek

júl. 27
19:57
Ahol életveszélyes a hangos közösülés (Infostart)
Az életükkel játszanak a legyek, ha hangosan közösülnek - legalábbis denevérek lakta területeken.
júl. 27
21:45
Nem versenyez az élelemforrásokért a mediterrán földigiliszta (Infostart)
A globális felmelegedés miatt honosodhatott meg Írországban egy mediterrán földigiliszta, amelynek nagy populációját a University College Dublin biológusai fedezték fel. A felfedezésről a Biology Letters legújabb számában jelent meg tanulmány.

2012. július 28. szombat

júl. 28
11:45
Három űrberendezést állított földkörüli pályára Oroszország (Infostart)
Az orosz lég- és űrvédelem három berendezést indított szombaton a világűrbe egy Rokot hordozórakétával.

Keresés