2012. június 2. szombat

jún. 2
18:39
Ócskavasként akarták eladni az értékes leleteket (Infostart)
A Kínában valaha is talált legrégebbi alkohollepárló berendezéseket vizsgálják helyi régészek az ország északkeleti részében lévő Csilin tartományban.

2012. június 3. vasárnap

jún. 3
9:51
Mikroorganizmusok gyilkolják a korallokat (Infostart)
A világszerte tapasztalható korallpusztulás nem csupán az éghajlatváltozás számlájára írható: egy német kutatás szerint, a tápanyagban dús üledékekben lakó mikroorganizmusok is tetemes szerepet játszanak a folyamatban.

2012. június 4. hétfő

jún. 4
19:54
Ígéretes új kezelések a bőrrák ellen (Infostart)
Az előrehaladott melanoma két új ígéretes kísérleti terápiáját mutatták be hétfőn egy Chicagóban megrendezett nagyszabású rákkonferencián.

2012. június 5. kedd

jún. 5
5:48
A koraszülötteknél nagyobb a későbbi mentális problémák kockázata (Infostart)
Svéd és brit kutatók 1,3 millió ember adatainak elemzésével arra a megállapításra jutottak, hogy a koraszülöttként világra jött embereknél későbbi életük során nagyobb a mentális zavarok megjelenésének kockázata.
jún. 5
19:54
Veszélyesebb a legionella baktérium, mint gondoltuk (Infostart)
Komposzttal való munkavégzés által is fertőzhet a legionella baktérium - figyelmeztetnek brit szakemberek.
jún. 5
20:12
A szúnyog, a harcművész (Infostart)
A szúnyognak az esőcseppek hullása nagyjából annyit tesz, mintha az emberre autók potyognának az égből. Egy új kutatás azt mutatta meg, hogy a vérszívó rovar teste könnyűségének és taktikájának köszönheti megmenekülését a záporozó esőben.

2012. június 6. szerda

jún. 6
20:12
Különleges módszerrel ismerik fel ideális élőhelyüket a rákok (Infostart)
A fiatal rákok kedvenc élőhelyeiket a zajok alapján azonosítják a tengerben; a ráklárvák a megfelelőnek talált hangok forrásánál különösen szívesen telepednek le - derítették ki új-zélandi biológusok.
jún. 6
21:42
Megbízhatóan megjósolható a mellrákosok túlélési esélye (Infostart)
Egyszerű vérteszt segíthetné, hogy gyorsan diagnosztizálják, vajon a mellrák korai stádiumában lévő páciensnek alacsony vagy nagy kockázattal kell-e szembenéznie.

2012. június 7. csütörtök

jún. 7
19:33
Megtalálták az érbetegségekért felelős sejtet (Infostart)
Egy korábban nem ismert őssejttípus lehet felelős az érelzáródásokért, amelyek szívrohamhoz vagy szélütéshez vezetnek - vélik egérkísérleteik eredménye alapján amerikai kutatók.
jún. 7
20:27
A gyermekkori stressz késleltetheti az agyi fejlődést (Infostart)
A stressz befolyásolhatja a gyerekek agyi fejlődését azáltal, hogy megváltoztatja a prefrontális kéregben a térbeli tájékozódásban fontos agyterület növekedését - állapították meg amerikai kutatók.

2012. június 8. péntek

jún. 8
6:03
Majdnem minden nyolcadik madárfaj léte veszélyben van (Infostart)
A világ jelenleg ismert 10.064 madárfajából 1313 veszélyeztetett.

2012. június 9. szombat

jún. 9
8:45
Tízezreket érinthet az alattomos betegség (Infostart)
Ötvenezer embert érinthet Magyarországon a visszafordíthatatlan szervkárosodással járó örökletes vastúlterhelődés, a hemokromatózis.

2012. június 11. hétfő

jún. 11
19:48
Hogyan tartja egyes fertőzöttek szervezete kordában a HIV-vírust? (Infostart)
Újabb, talán kulcsfontosságú darabka került a helyére a HIV-vírussal kapcsolatos kirakós játékban, miután négy ország kutatói rájöttek, hogyan tartja néhány fertőzött ember szervezete kordában a vírust.

2012. június 12. kedd

jún. 12
19:48
A Curiosity augusztus 6-án landol a Marson (Infostart)
A Curiosity (Kíváncsiság) nevű legújabb marsjáró a tervek szerint augusztus 6-án landol a vörös bolygón és kezdi meg egyfajta robotgeológusként az élet lehetséges nyomainak kutatását az égitesten az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA bejelentése szerint.

2012. június 14. csütörtök

jún. 14
6:00
A Jupiter eddigi legkisebb holdjait fedezték fel (Infostart)
Jupiter eddigi két legkisebb holdját fedezték fel, ezzel a bolygó kísérőinek száma hatvanhétre emelkedett. A felfedezésről a The Astronomical Journalban jelenik meg tanulmány.

2012. június 18. hétfő

jún. 18
6:51
Újabb érv, miért ne dohányozzanak a várandósok (Infostart)
Az állapotosan dohányzó kismamák növelik annak kockázatát, hogy az esetleg koraszülöttként világra jövő gyereküknél súlyos, egyes esetekben életveszélyes bélbetegség, nekrotizáló enterokolitisz alakul ki - írták amerikai kutatók a Pediatrics című szakfolyóiratban.
jún. 18
21:51
A D-vitamint és kalciumot szedő idősek tovább élhetnek (Infostart)
Kissé tovább éltek azok az idős emberek, akik D-vitamin és kalcium étrend-kiegészítőt szedtek - állapították meg követéses vizsgálatok metaelemzésével dán kutatók.

2012. június 19. kedd

jún. 19
6:33
Így fejlődik ki a térlátás (Infostart)
Nem adott az agyban a térlátás képessége, az a születés után fejlődik ki, amikor az újszülöttek folyamatosan megtanulják érzékelni környezetük mélységeit - a tényt egy magyar kutató tárta a világ elé.
jún. 19
19:45
Gyomor bypass után nagyobb lehet az alkoholbetegség kockázata (Infostart)
Az Egyesült Államokban leggyakoribb elhízás elleni műtéti eljárás, a gyomor bypass után a pácienseknél jelentősen megemelkedett az alkoholbetegség kialakulásának kockázata - állapították meg amerikai kutatók az eddigi legnagyobb ilyen jellegű kutatásban.

2012. június 21. csütörtök

jún. 21
5:57
Áttörés a kóros agresszió kezelésében (Infostart)
Egereknél sikeresen gátolták meg a kóros agressziót amerikai kutatók, ami arra utal, hogy a jövőben talán az embernél is ellenőrzés alá lehet vonni a kontrollálatlan dühkitöréseket, visszafogni a stresszhelyzetben mutatott túlreagálást.

2012. június 26. kedd

jún. 26
5:54
Hogyan függ össze a pikkelysömör és a cukorbetegség? (Infostart)
Egy krónikus bőrproblémával, a pikkelysömörrel élő embereknél nagyobb a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázata is - állapították meg egy nemzetközi tanulmányban, amelybe félmilliónál több embert vontak be.
jún. 26
19:24
A spenót valóban jót tesz az izmoknak (Infostart)
Popeye, a híres rajzfilmfigura helyesen tette, hogy megevett egy-egy spenótkonzervet, amikor bicepszét erősíteni akarta - derül ki svéd kutatók hétfőn közzétett tanulmányából, amely azt igazolja, hogy a leveles zöldség valóban erősít.
jún. 26
20:18
Az alacsonyabb férfiak élnek tovább (Infostart)
Az alacsony testmagasság adja a hosszú élet titkát - állapította meg a Szardínián élő százéveseket vizsgáló olasz-belga kutatócsoport.

2012. június 27. szerda

jún. 27
6:48
Hétperces "horror" lesz a marsjáró leszállása (Infostart)
Hétperces "horror" lesz a szakemberek szerint az amerikai marsjáró, a Curiosity (Kíváncsiság) hat hét múlva esedékes leszállása a vörös bolygóra.

2012. június 29. péntek

jún. 29
20:48
Melegvérűek lehettek a dinoszauruszok (Infostart)
Eldőlni látszik a vita arról, hogy hidegvérűek vagy melegvérűek voltak-e a dinoszauruszok: spanyol és norvég kutatók legújabb tanulmányukban, amely a Nature című tudományos magazinban jelent meg, az utóbbi mellett teszik le voksukat.

2012. június 30. szombat

jún. 30
14:12
Húszezer éves a legrégebbi cserépedény (Infostart)
Húszezer éves cserépedény töredékei kerültek elő egy barlangban Kína déli részén, ez a legkorábbi ismert kerámiatárgy.

Keresés