2012. június 1. péntek

jún. 1
9:09
Visszatér a gyilkos kór Magyarországra (168 Óra Online)
Visszatérőben a gyilkos kór több megyében - Egy rendelet szerint a tbc fertőzés veszélyének elhárítása érdekében elrendelhetik a lakosság szűrését.
jún. 1
17:24
Milyen tüneteket okoz az eperallergia? (168 Óra Online)
Kimagasló C-vitamin szint, magas vas-, kalcium-, magnézium- és alacsony kalóriatartalom. Színe, illata és zamata miatt a kora nyári időszak egyik legkedveltebb gyümölcse. Fogyasztjuk magában, kiváló turmix alapanyag, de számos ízletes süteményt, dzsemet is készíthetünk belőle. Kedvező tulajdonságai mellett az eper fogyasztása azonban kellemetlen tüneteket is okozhat.

2012. június 2. szombat

jún. 2
9:21
Végzetes következmények pár óra alatt (168 Óra Online)
A világszerte tapasztalható korallpusztulás nem csupán az éghajlatváltozás számlájára írható: egy német kutatás szerint a tápanyagban dús üledékekben lakó mikroorganizmusok is tetemes szerepet játszanak a folyamatban.
jún. 2
12:39
Sokáig akar élni? Ezt egye (168 Óra Online)
A mediterrán étrend egyértelműen jótékony hatással van a mentális és a fizikai egészségügyi állapotra - derült ki egy új tanulmányból.
jún. 2
18:39
Ócskavasként akarták eladni az értékes leleteket (Infostart)
A Kínában valaha is talált legrégebbi alkohollepárló berendezéseket vizsgálják helyi régészek az ország északkeleti részében lévő Csilin tartományban.

2012. június 3. vasárnap

jún. 3
6:45
A Naprendszerre is kihat a Tejút kozmikus ütközése (168 Óra Online)
Csillagászok a Hubble Űrteleszkóp segítségével számították ki, pontosan mikor ütközik össze a Tejút szomszédjával, az Androméda-galaxissal.
jún. 3
9:51
Mikroorganizmusok gyilkolják a korallokat (Infostart)
A világszerte tapasztalható korallpusztulás nem csupán az éghajlatváltozás számlájára írható: egy német kutatás szerint, a tápanyagban dús üledékekben lakó mikroorganizmusok is tetemes szerepet játszanak a folyamatban.
jún. 3
12:48
A kerti mák pusztítja a ráksejteket (168 Óra Online)
Genetikusok fejtették meg, miként állít elő a kerti mák egy olyan vegyületet, ami nemcsak a köhögést csillapítja, hanem elpusztítja a ráksejteket is.
jún. 3
12:50
Fantasztikus új magyar találmány (168 Óra Online)
Triat névre keresztelték azt az új háromdimenziós testet, amelyet a Gömböc továbbgondolt követőjeként a jövő héten mutatnak be Budapesten.

2012. június 4. hétfő

jún. 4
11:21
Természetfeletti jelenésekről így dönt a Vatikán (168 Óra Online)
Magyarul is olvasható a Hittani Kongregáció weboldalán az a VI. Pál pápa által 1978-ban jóváhagyott dokumentum, amely a természetfelettinek tűnő események és jelenések elbírálásához ad zsinórmértéket – a Magyar Kurír.
jún. 4
19:54
Ígéretes új kezelések a bőrrák ellen (Infostart)
Az előrehaladott melanoma két új ígéretes kísérleti terápiáját mutatták be hétfőn egy Chicagóban megrendezett nagyszabású rákkonferencián.

2012. június 5. kedd

jún. 5
5:48
A koraszülötteknél nagyobb a későbbi mentális problémák kockázata (Infostart)
Svéd és brit kutatók 1,3 millió ember adatainak elemzésével arra a megállapításra jutottak, hogy a koraszülöttként világra jött embereknél későbbi életük során nagyobb a mentális zavarok megjelenésének kockázata.
jún. 5
18:12
Apró méretű szemcsék, amik a tüdődbe kerülnek (168 Óra Online)
Magyarországon évente 16 000 ember veszíti életét idő előtt és több mint 10 millió napot töltünk évente a levegőbe kerülő részecskeszennyezés (PM10) miatt. A Levegő Munkacsoport vándorkiállításon mutatja be, hogy mit tehet a lakosság és a döntéshozók a szállópor-szennyezés visszaszorítása érdekében. A plakátkiállítás legutóbb az Angyalföldi József Attila Művelődési Központban volt látható.
jún. 5
19:54
Veszélyesebb a legionella baktérium, mint gondoltuk (Infostart)
Komposzttal való munkavégzés által is fertőzhet a legionella baktérium - figyelmeztetnek brit szakemberek.
jún. 5
20:12
A szúnyog, a harcművész (Infostart)
A szúnyognak az esőcseppek hullása nagyjából annyit tesz, mintha az emberre autók potyognának az égből. Egy új kutatás azt mutatta meg, hogy a vérszívó rovar teste könnyűségének és taktikájának köszönheti megmenekülését a záporozó esőben.

2012. június 6. szerda

jún. 6
7:24
Ilyet sem láthatunk soha többé (168 Óra Online)
Egykor talán óceán és élet is volt rajta, ma már elviselhetetlen hely, amelynek felszíne maga a pokol. Itt járt a Vénusz, amely szerdán hajnalban apró fekete pötty volt a felkelő napkorongon.
jún. 6
11:48
Roppant veszélyes vérszívó jelent meg Magyarországon (168 Óra Online)
A nyár közeledtével elvétve - tópartok környékén főleg - már találkozhatunk szúnyoggal. Ismerős az általuk okozott kellemetlenség, azonban ezt tetőzve nemrégiben megjelent hazánkban az úgynevezett lepkeszúnyog, mely igen komoly problémákat okozhat.
jún. 6
15:39
A tudósok is értetlenül állnak a jelenség előtt (168 Óra Online)
Rejtélyes pulzálással válaszolt Földünk egy közelmúltban történt Napkitörésre. A reakció előtt egyelőre értetlenül állnak a tudósok.
jún. 6
19:30
Újabb vámpírsírra bukkantak (168 Óra Online)
Vaspálcát szúrtak annak a hétszáz éve élt férfinak a mellkasába, akinek a sírját most tárták fel Bulgáriában, Szozopol fekete-tengeri üdülővárosban.
jún. 6
20:12
Különleges módszerrel ismerik fel ideális élőhelyüket a rákok (Infostart)
A fiatal rákok kedvenc élőhelyeiket a zajok alapján azonosítják a tengerben; a ráklárvák a megfelelőnek talált hangok forrásánál különösen szívesen telepednek le - derítették ki új-zélandi biológusok.
jún. 6
21:42
Megbízhatóan megjósolható a mellrákosok túlélési esélye (Infostart)
Egyszerű vérteszt segíthetné, hogy gyorsan diagnosztizálják, vajon a mellrák korai stádiumában lévő páciensnek alacsony vagy nagy kockázattal kell-e szembenéznie.
jún. 6
22:15
Felmérhetetlen értékű kincset találtak (168 Óra Online)
Arany- és ezüstérmék, valamint ékszerek tárháza került elő Izraelben, Kiryat Gat közelében. A régészek szerint a kincset valószínűleg egy gazdag nő rejtette el a Bar Kohba-lázadás idején.

2012. június 7. csütörtök

jún. 7
5:57
Gyógyíthatatlan lesz az egyik legsúlyosabb nemi betegség (168 Óra Online)
Világméretű krízisre figyelmeztet a WHO: a világszervezet szerint az AIDS és a herpesz mellett hamarosan a gonnorhea (elterjedt nevén tripper, vagy kankó) is gyógyíthatatlan betegséggé válik, mivel a baktérium meglepően gyorsan épít ki immunitást a kezelésére használt antibiotikumokkal szemben.
jún. 7
10:54
Villamosként közlekedik a jövő kamionja (168 Óra Online)
Az áruszállítás jövőjét illetően terjed a közlekedés egy új fajtájának elképzelése. A Los Angelesben megtartott Electric Vehicle éves szimpóziumán a Siemens ismertette új koncepcióját a hosszú utakat megtevő kamionokkal kapcsolatban. ()
jún. 7
19:33
Megtalálták az érbetegségekért felelős sejtet (Infostart)
Egy korábban nem ismert őssejttípus lehet felelős az érelzáródásokért, amelyek szívrohamhoz vagy szélütéshez vezetnek - vélik egérkísérleteik eredménye alapján amerikai kutatók.
jún. 7
20:27
A gyermekkori stressz késleltetheti az agyi fejlődést (Infostart)
A stressz befolyásolhatja a gyerekek agyi fejlődését azáltal, hogy megváltoztatja a prefrontális kéregben a térbeli tájékozódásban fontos agyterület növekedését - állapították meg amerikai kutatók.

2012. június 8. péntek

jún. 8
6:03
Majdnem minden nyolcadik madárfaj léte veszélyben van (Infostart)
A világ jelenleg ismert 10.064 madárfajából 1313 veszélyeztetett.

2012. június 9. szombat

jún. 9
7:06
Rejtélyes sugárzást észleltek (168 Óra Online)
A NASA Spitzer-űrtávcsövével a korai Világegyetemből érkezett halvány sugárzást azonosítottak, de egyelőre nem tudják, hogy mi a forrása.
jún. 9
8:45
Tízezreket érinthet az alattomos betegség (Infostart)
Ötvenezer embert érinthet Magyarországon a visszafordíthatatlan szervkárosodással járó örökletes vastúlterhelődés, a hemokromatózis.
jún. 9
10:57
Mégiscsak megépítik Sztálin halálvasútját (168 Óra Online)
Oroszország sarkköri területein egy elfeledett, teljesen feleslegesen elkezdett, majd befejezetlenül hagyott vasútvonal maradványai húzódnak. Az iszonyatos költségekkel és még iszonyatosabb emberi áldozatok árán fel sem épített Transzpoljarnaja Magisztralon (Sarkkörön-túli Fővonalon) a gulágok lakói dolgoztak. Sztálin álmát kellett volna megvalósítaniuk, a Szovjetunió legészakibb területeit…
jún. 9
17:33
Egy elsüllyedt hajó újabb titkára derült fény (168 Óra Online)
A pun háborúban elsüllyedt ókori hadihajó újabb titkait fedték fel a Stanfordi Egyetem és a Palermói Egyetem kutatói, akik eredményeiket az Amerikai Kémiai Társaság folyóiratában tették közzé.
jún. 9
21:24
Még soha nem volt ekkora a veszély (168 Óra Online)
Közel 100 amazóniai madárfaj kockázati besorolása nőtt a világ veszélyeztetett fajainak Vörös Listáján 2012-ben.

2012. június 11. hétfő

jún. 11
18:30
Blatter, a keresztapa (168 Óra Online)
A labdarúgó-Eb előtt, május végén tartotta Budapesten hatvankettedik évi konferenciáját a FIFA. Joseph Blatter, a világszövetség elnöke már márciusban bejelentette, hogy a budapesti konferencián „történelmi jelentőségű döntések” születnek. A meghozott és az elmaradt döntésekkel foglalkozik KASZA LÁSZLÓ írása.
jún. 11
19:48
Hogyan tartja egyes fertőzöttek szervezete kordában a HIV-vírust? (Infostart)
Újabb, talán kulcsfontosságú darabka került a helyére a HIV-vírussal kapcsolatos kirakós játékban, miután négy ország kutatói rájöttek, hogyan tartja néhány fertőzött ember szervezete kordában a vírust.

2012. június 12. kedd

jún. 12
8:48
A tudósok is meglepődtek: ezt látta a Hubble űrteleszkóp (168 Óra Online)
Fényes felvillanást észlelt a szomszédos galaxisban a Hubble űrteleszkóp. Bár a jelenség okát a csillagászok még nem tudták megfejteni, a legújabb felvételeken jól láthatók a Messier 99 (M99) katalógusjelű csillagváros hosszú spirálkarjai.
jún. 12
12:39
Ha ehhez hozzányúlunk, nagy baj lehet (168 Óra Online)
z úgynevezett geo-engineering - műszaki beavatkozás az éghajlati rendszerbe - Európában és más területeken is fokozná az aszályok előfordulását. Erre a megállapításra jutott egy európai kutatócsoport a hamburgi Max Planck Meteorológiai Intézet vezetésével.
jún. 12
14:18
Magyar siker: ez sokaknak segíthet (168 Óra Online)
Új gyógyszerek kifejlesztésében is használhatják Pál Gábornak, az ELTE biokémiai tanszéke docensének és Gál Péternek, az MTA TTK Enzimológiai Intézete tudományos főmunkatársának friss eredményeit, amelyekkel csökkenthető a szívinfarktus és az agyi érelzáródás utáni szövetpusztulás.
jún. 12
17:36
Megvalósulhat egész csontok testen kívüli növesztése (168 Óra Online)
Emberi csontot növesztettek őssejtekből laboratóriumi körülmények között izraeli kutatók - számolt be róla a The Daily Telegraph című brit napilap online kiadása.
jún. 12
19:48
A Curiosity augusztus 6-án landol a Marson (Infostart)
A Curiosity (Kíváncsiság) nevű legújabb marsjáró a tervek szerint augusztus 6-án landol a vörös bolygón és kezdi meg egyfajta robotgeológusként az élet lehetséges nyomainak kutatását az égitesten az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA bejelentése szerint.

2012. június 13. szerda

jún. 13
6:15
Sosem létezett sejtek jönnek: ez már-már fekete mágia (168 Óra Online)
A genetika Darth Vaderének is nevezett Craig Venter egy olyan nagyszabású kísérletsorozat végén jár, amely a saját bevallása szerint is "már-már fekete mágia": a cél egy sohasem létezett sejt, egy mesterséges baktérium tervszerű létrehozása.
jún. 13
12:18
Döbbenetes felfedezés: az ősrobbanás előtti nyomokat találtak (168 Óra Online)
Állítása szerint az ősrobbanás előtt létező világegyetemre utaló bizonyítékra bukkant egy elismert elméleti fizikus.
jún. 13
17:48
Magyar kutatás: sikeres a világon egyedülálló fejlesztés (168 Óra Online)
Az oxigénhiányos szövetek károsodásában fontos szerepet játszó immunfolyamat részleteit tárták fel.
jún. 13
21:06
Elképesztően értékes leletet tártak fel (168 Óra Online)
Ókori görög temetőt tártak fel Marseille-ben a város régi kikötőnegyedében végzett ásatások során.
jún. 13
22:12
Végre: itt Magyarország is nagy sikereket érhetne el (168 Óra Online)
Központi szerepet tölthet be Magyarország a térségben a planetológiai kutatásokban a következő években. Az űrszondás adatok feldolgozása és műszerek fejlesztése a gazdaságot is segítené a csúcstechnikák meghonosításával.

2012. június 14. csütörtök

jún. 14
6:00
A Jupiter eddigi legkisebb holdjait fedezték fel (Infostart)
Jupiter eddigi két legkisebb holdját fedezték fel, ezzel a bolygó kísérőinek száma hatvanhétre emelkedett. A felfedezésről a The Astronomical Journalban jelenik meg tanulmány.
jún. 14
14:42
A szerző hozzászól (168 Óra Online)
Megtisztelő, hogy Pomogáts Béla elismerően szól Titkos írás – Állambiztonsági szolgálat és irodalmi élet, 1956–1990 című könyvemről. Sajnálom, hogy ennek írása idején elkerülte figyelmemet a 2009-ben a Népszavának, 2010-ben pedig a Vigiliának adott interjúja, különben hivatkoztam volna rájuk, mint ahogyan több munkája is hasznos irodalomtörténeti forrásanyagként szolgált számomra.

2012. június 15. péntek

jún. 15
9:57
Rendkívüli, mutáns bolygót vettek észre csillagászok (168 Óra Online)
Két igen fura bolygót fedeztek fel egy rendkívül kis teljesítményű teleszkóp segítségével az Ohiói Egyetem és a Vanderbilt Egyetem csillagászai, akik eredményeiket az Amerikai Asztronómiai Társaság közgyűlésén ismertették Anchorage-ben.
jún. 15
18:12
Ember nem járta helyre indítanak expedíciót a kínaiak (168 Óra Online)
Hatezer méter alá merült Kína Csiaolung (Jiaolong) elnevezésű merülőkabinja a Föld legmélyebb pontján, a Mariana-ároknál – jelentette a Hszinhua hírügynökség pénteken.

2012. június 16. szombat

jún. 16
8:30
Rádióadás jött a Naprendszer széléről (168 Óra Online)
A Voyager-1 űrszondától érkező adatok arra utalnak, hogy a kozmikus vándor a világűr olyan régiójába érkezett, ahol számottevően megnőtt a csillagközi térből érkező töltött részecskék száma. A szakemberek ebből arra következtettek, hogy az "utazó" a Naprendszer határához közeledik.
jún. 16
15:39
Dunakapu tér: tények és remények (168 Óra Online)
Magának a térnek nevet adó kapu maradványainak megtalálása lehet az idei ásatási szezon egyik nagy eredménye Győrben – írja az Archeologia.

Keresés