2012. január 1. vasárnap

jan. 1
15:15
"Talán nem ártana keresni egy másik bolygót, ahol tovább élhetünk" (Infostart)
2012 decemberében várhatóan nem lesz világvége, de pénzt és energiát kellene fordítani arra, hogy kivédjük az űrből érkező veszélyeket. Szükség esetén akár egy másik bolygót is kereshetnénk, hogy tovább éljen az emberiség - mondta az InfoRádiónak Almár Iván űrkutató-csillagász, a Válság és Apokalipszis című könyv egyik szerzője.

2012. január 2. hétfő

jan. 2
5:51
Rekord mélységbe törnek a kínaiak (Infostart)
Rekord mélységbe, hétezer méterre akar ereszkedni 2012-ben legénységgel a fedélzetén a kínai Csiaolung elnevezésű szonda, amely idén már 5188 méterre jutott.

2012. január 3. kedd

jan. 3
20:27
Megfejtették a zebrahal titkát (Infostart)
Német kutatóknak első ízben sikerült kimutatniuk, hogy miért tudja újranöveszteni uszonyát a parányi zebrahal - ezzel egy csaknem három évtizede fennálló rejtélyt sikerült megfejteniük.
jan. 3
20:45
Húsz év alatt 206 szívátültetést hajtottak végre Magyarországon (Infostart)
Ma volt 20 éve, hogy Magyarországon elvégezték az első szívátültetést a Semmelweis Egyetemen. Azóta összesen 206 szívtranszplantáció volt az országban, ezek közül a városmajori klinikán 190, ebből kettő a múlt héten.
jan. 3
21:39
Hogyan lehet fájdalommentes az injekció? (Infostart)
Selyemfehérjéből olyan mikrotűrendszert hoztak létre amerikai kutatók, amely fájdalom nélkül juttatja a gyógyszereket a bőr alá - számolt be róla a Scientific American című ismeretterjesztő portál.

2012. január 4. szerda

jan. 4
19:12
Bizarr ökoszisztéma az Antarktisz közelében (Infostart)
Az Antarktiszhoz közel bizarr ökoszisztémát találtak a kutatók a tenger mélyén: a talajt jeti rákok tömege borította, ezen kívül feltehetően egy új polipfajt is sikerült lefényképezni egy távirányítású tengeralattjáróval.
jan. 4
19:48
Jobb altatásban végezni a béltükrözést (Infostart)
Mind a betegnek, mind az orvosnak kényelmesebb a vastagbéltükrözés, ha azt altatásban végzik - állapították meg a Semmelweis Orvostudományi Egyetem kutatói.

2012. január 5. csütörtök

jan. 5
19:09
Így válnak zombivá a méhek (Infostart)
Amerikai kutatók olyan élősködő légykártevőt fedeztek fel, amely a kaptár elhagyására készteti a házi méheket, amelyek elveszítik tájékozódó képességüket, majd elpusztulnak. Ezt a problémát első ízben a San Franciscó-i Egyetem egyetemi városában figyelték meg.

2012. január 7. szombat

jan. 7
21:39
Csikis állatok segítségével kutatják a nevetés evolúcióját (Infostart)
Különös állatkísérletek segítségével kutatják a nevetés fejlődését brit tudósok: azt vizsgálják, milyen hangokat adnak ki csiklandozás közben az állatok. A kutatáshoz az internetet is használják, a YouTube-on ugyanis számos "nevető" állatról találni videót.

2012. január 8. vasárnap

jan. 8
8:09
Így alkalmazkodnak a cápák az éghajlatváltozáshoz (Infostart)
Első ízben találtak a világon hibrid cápákat az ausztráliai vizekben. Tudósok szerint ez annak lehetséges jele, hogy a ragadozók alkalmazkodnak az éghajlatváltozáshoz.
jan. 8
18:57
Az afrikai esőerdők jobban alkalmazkodnak az éghajlatváltozáshoz (Infostart)
Az afrikai trópusi erdők úgy tűnik, jobban alkalmazkodnak a jövőbeni éghajlatváltozáshoz, mint az Amazonas, vagy más vidékek esőerdei - jelentette ki egy nemzetközi tudományos konferencia résztvevői.

2012. január 11. szerda

jan. 11
20:30
Megsínylik a klímaváltozást a pillangók és a madarak (Infostart)
Nehezen tartanak lépést a klímaváltozással a pillangók és a madarak.

2012. január 12. csütörtök

jan. 12
5:27
Újabb feltételezés a Neander-völgyiek kihalásának okáról (Infostart)
Testük túlmelegedése miatt halhattak ki a Neander-völgyi ősemberek - vélekednek brit tudósok.
jan. 12
10:15
Azonosítottak az örökletes hátterű prosztatarákhoz köthető gént (Infostart)
Amerikai kutatók szerdai bejelentése szerint megtalálták az első genetikai mutációt, amely a prosztatarák egyik örökletes formájához köthető: az eredmény reményt nyújthat a betegség korai diagnózisára.
jan. 12
21:03
Csak az Antarktisz közepe nem melegszik (Infostart)
Nem emelkedett az átlaghőmérséklet az elmúlt harminc évben a Neumayer III antarktiszi német kutatóállomáson, de ez nem jellemző a globális klímaváltozásra - közölte csütörtökön a bremerhaveni Alfred Wegener Sark- és Tengerkutató Intézet.
jan. 12
21:57
Hány embriót érdemes beültetni a lombikbébi-eljárásnál? (Infostart)
A brit termékenységi kezelések eredményének áttekintése azt mutatja, hogy nem született nagyobb eséllyel gyereke azoknak a nőknek, akiknek három vagy több megtermékenyített embriót ültettek be azokhoz képest, akiknek csak kettőt.

2012. január 13. péntek

jan. 13
19:15
Űrszemét miatt módosítják a Nemzetközi Űrállomás pályáját (Infostart)
Egy amerikai távközlési műhold roncsai veszélyeztetik a Nemzetközi Űrállomás (ISS) épségét, és ezért módosítják annak pályáját - közölték csütörtökön a houstoni amerikai irányító központban.

2012. január 14. szombat

jan. 14
8:18
Mitől hemzseg a Tejútrendszer? (Infostart)
Nem a csillagoktól, hanem a bolygóktól hemzseg a Tejútrendszer: az itt található minden csillagnak átlagosan 1,6 saját bolygója van.
jan. 14
8:54
Az új adathordozó eléri az emberi DNS tárolási képességeit (Infostart)
A világ legkisebb mágneses adathordozóját építették meg német és amerikai kutatók. Egy bitnyi adat éppen tizenkét vasatomnyi helyen fér el rajta.
jan. 14
15:12
Vasárnap kora délután csapódik be a Phobos űrszonda (Infostart)
Vasárnap magyar idő szerint 14 óra 12 perckor éri el a Földet az orosz Phobos-Grunt űrszonda, de a becsapódás helye egyelőre ismeretlen - közölte a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) vezetője.

2012. január 15. vasárnap

jan. 15
19:42
Barát vagy ellenség a bor? (Infostart)
Számos, a bor egészségre gyakorolt pozitív hatásaival foglalkozó kutatási eredmény kapott nyilvánosságot az elmúlt évtizedekben világszerte, de az orvostársadalom mégsem gondolkozik egyöntetűen erről. Bősze Péter orvosprofesszor szeretne minél egyértelműbb válaszokat kapni a nyitott kérdésekre, ezért egy konferenciát szervez, ahol az előadók összegzik majd a hazai és a külföldi kutatási…

2012. január 16. hétfő

jan. 16
20:00
Kapcsolat lehet a feldolgozott húsok fogyasztása és a hasnyálmirigyrák között (Infostart)
Svéd kutatók megállapítása szerint kapcsolat van a feldolgozott húsok, például a szalonna és a szalámik fogyasztása és a hasnyálmirigyrák kialakulásának kockázata között - közölte a BBC hírportálja
jan. 16
20:54
Már az étel látványa is fokozza az étvágyat (Infostart)
Már a csábító étkek látványa is növeli az étvágyat. Ezt eddig is tapasztalhatta mindenki, tudományos bizonyítást viszont csak most nyert a jelenség.
jan. 16
21:48
Kockázatnak vannak kitéve az antidepresszánsokat szedő anyák újszülöttjei (Infostart)
Az antidepresszánsokat szedő anyák újszülöttjeinek tüdejében gyakrabban fordul elő veszélyesen magas vérnyomás a szokásosnál - írták kutatók a British Medical Journal (BMJ) című orvosi folyóirat legfrissebb számában.

2012. január 17. kedd

jan. 17
19:57
Így kutatják a Neander-völgyi ember kihalását (Infostart)
Az emberi populációk kulturális és biológiai evolúcióját a legutóbbi jégkorszak során vizsgáló komputeres modellek új támpontokat szolgáltatnak arra, hogy miért halt ki a Neander-völgyi ember; az Arizonai Állami Egyetem, valamint a Coloradói Egyetem antropológusai kutatásaikról a Human Ecology című folyóiratban számoltak be.
jan. 17
22:03
Veszélyben a tengeri halak (Infostart)
Az egyre növekvő emberi szén-dioxid kibocsátás jelentős hatással lehet a tengeri halak agyára és központi idegrendszerére, komolyan veszélyeztetve ezzel az állatok túlélési esélyeit - figyelmeztetnek kutatók.

2012. január 18. szerda

jan. 18
15:06
Katéteres eljárásokat oktatnak Debrecenben (Infostart)
A Debreceni Egyetem Kardiológiai Intézetének szív-elektrofiziológiai laboratóriuma Kelet-Európa első akkreditált oktató központja lett.

2012. január 19. csütörtök

jan. 19
20:06
Sötét anyagból álló törpegalaxist fedezhettek fel (Infostart)
Amerikai és holland csillagászok egy olyan távoli, a teleszkópokkal nem látható törpegalaxist fedeztek fel, amely feltételezéseik szerint kizárólag sötét anyagból állhat.

2012. január 20. péntek

jan. 20
5:57
Már a sumérok is söröztek (Infostart)
Míg az ősi ékírásos szövegek, valamint az edényekben talált maradványok arra utalnak, hogy Mezopotámia lakosai kedvelték a gabonafélékből előállított erjesztett italt, gyakorlatilag semmit sem lehet tudni arról, hogyan állították elő a sumér sörféleséget - elképzelhető, hogy az nem is tartalmazott alkoholt.

2012. január 21. szombat

jan. 21
9:06
Miben segít nekünk a gyöngybagoly? (Infostart)
Német kutatók megfejtették, mitől képesek a gyöngybaglyok szinte teljes csendben vadászni. A lopakodó üzemmód fő titka, hogy a madarak lassan, kevés szárnycsapással tudnak repülni, lassú röptüket pedig szárnyuk alakja és mérete teszi lehetővé.
jan. 21
10:18
Ezernyi dinoszaurusz-lábnyomot tanulmányozhatnak egy helyen a kutatók (Infostart)
Dinoszauruszok "gyorsforgalmi útját" tárták fel amerikai paleontológusok Colorado államban, a "főútvonalat" az őshüllők 98 millió évvel ezelőtt használtak. A felfedezésről a Cretaceous Research című folyóirat februári számában jelenik meg tanulmány.

2012. január 22. vasárnap

jan. 22
9:42
Hogyan segít a tánc a tájékozódásban? (Infostart)
A ganajtúró bogarak gyakran lejtenek táncot az általuk gyártott trágyagolyókon, aminek fontos oka van: mint azt svéd kutatók kiderítették, a rovarok így tájékozódnak.

2012. január 23. hétfő

jan. 23
6:33
A csoki csodaszer a szívelégtelenségben szenvedőnek (Infostart)
A fekete csokoládé rendkívüli mértékben növeli a szívelégtelenség miatt kezelt betegek ereinek rugalmasságát - mutatták ki amerikai kutatók, akik tanulmányukat az European Heart Journal című szaklapban tették közzé.
jan. 23
20:57
Erős napkitörés okoz mágneses vihart a Földön (Infostart)
Mágneses vihart okoz a Föld térségében egy erős napkitörés; a jelenség kedden éri el a maximumát - jelentette be az amerikai óceán- és atmoszféra kutató intézet.
jan. 23
22:09
Tengeri moszatból üzemanyag? (Infostart)
Alternatív üzemanyagok forrásaiként nem csak a kukorica, repce, cukornád és egyéb szántóföldi növények jöhetnek szóba, hanem például az algák is. A szárazföldi növényekkel szemben számos előnnyel rendelkeznek: nagy mennyiségben nőnek a tengerben, nem kell trágyázni őket, nem veszik el a teret az élelmiszernövényektől, ugyanakkor valóságos szénhidrátbombák.

2012. január 24. kedd

jan. 24
19:54
Fontos lépés az embrionális őssejtkutatásban (Infostart)
Az embrionális őssejtek első humán kipróbálása során javult a látása annak a két önkéntesnek, akiknél degeneratív látásvesztés miatt elsőként alkalmazták az úttörő terápiát: a módszer biztonságosnak tűnik, nincs jele káros mellékhatásoknak - közölték amerikai kutatók a The Lancet című orvosi folyóiratban.
jan. 24
20:12
Így lehet kiszűrni a diszlexia korai jeleit (Infostart)
Akár négyéves gyerekeknél is jelezheti az agyi szkennelés, hogy később gondjai lesznek az olvasással - állapították meg amerikai kutatók.
jan. 24
21:42
Miért jó, ha sokat olvasunk? (Infostart)
Kisebb valószínűséggel alakulnak ki az Alzheimer-kórhoz köthető fehérje lerakódások azoknak az embereknek az agyában, akik edzésben tartják magukat olvasással, írással és játékokkal - állapították meg amerikai kutatók.

2012. január 25. szerda

jan. 25
5:30
Új módszer segíthet az olajszennyezések eltüntetésében (Infostart)
Először állított elő mágnesre reagáló szappant egy nemzetközi kutatócsoport - számolt be a BBC hírportálja. Az eredmény azt is jelenti, hogy a szappan és minden olyan anyag, amelyet feloldottak vele, könnyedén eltávolítható mágneses mező alkalmazásával. Szakértők szerint nagyon jól hasznosíthatnák például olajjal szennyezett vizek megtisztítására.

2012. január 27. péntek

jan. 27
21:33
Huszonhat új planétát fedezett fel a NASA (Infostart)
Tizenegy távoli csillag körül keringő huszonhat bolygót fedezett fel a NASA bolygóvadász űrteleszkópja, a Kepler.

2012. január 28. szombat

jan. 28
20:03
Meglepő felfedezés a Neander-völgyi emberről (Infostart)
A Neander-völgyi ember negyedmillió évvel ezelőtt már használta a vörös okkert, sok tízezer évvel korábban, mint eddig feltételezték - derítették ki a Leideni Egyetem kutatói, akik vizsgálataikat az amerikai Nemzeti Tudományos Akadémia folyóiratában, a PNAS-ban ismertették.

2012. január 29. vasárnap

jan. 29
20:33
Hogyan segíthetnek az intelligens gyógyszerek? (Infostart)
Angliában már idén ősszel forgalomba kerülhet Helius néven egy olyan tabletta, amely a gyógyszerek pontos felhasználását és részben azok hatékonyságát is az eddigieknél pontosabban mutatja meg a betegnek és a kezelőorvosnak. Zelkó Romána gyógyszertechnológus az InfoRádiónak elmondta: a tabletta jeladóként segítheti a betegek kezelésének hatékonyságát.

2012. január 31. kedd

jan. 31
5:36
Újabb kisbolygó száguld ma el a Föld mellett (Infostart)
Újabb kisbolygó, a 433 Eros száguld el a Föld mellett, előzőleg pénteken, január 27-én a 2012 BX34 katalógusjelű aszteroida robogott el 59 ezer kilométerre bolygónktól.

Keresés