2012. február 1. szerda

febr. 1
6:42
Dörner ma átveszi a színházat Mártától (Spa Trend Online)
Ma reggel Márta István, aki 13 évig igazgatta az Új Színházat, Csomós Miklós kultúráért felelős főpolgármester helyettes jelenlétében átadja utódjának, Dörner Györgynek a színházat.
febr. 1
6:44
Aida, a bankárnő (Spa Trend Online)
Aidák évadja köszöntött ránk, a jelek szerint. A Mezzo LIVE HD napok óta sugározza a zürichi Operaház produkcióját, ami bennünket azért érdekel különösebben, mert Fischer Ádám a karmester. Ezért szól szépen a zenekar, kivált a mélyvonósok. Meg érdekes, hogy az egyiptomi történet színpada ott szecessziós jellegű, ami képzőművészetileg szép, csak nem hiteles.
febr. 1
8:33
Phyllida Lloyd: a Vaslady másik arcáról (Metropol)
Végiggondolva, mennyire ellentmondásos, ugyanakkor történelmileg jelentős időszak volt Margaret Thatcher miniszterelnökségének 11 éve Nagy-Britanniában, meglepő, hogy eddig még nem filmesítették meg a Vaslady életének történetét. Phyllida Lloyd boldog, hogy elsőként nyúlhatott az anyaghoz.
febr. 1
10:39
Márciustól 300 forintos diákjegyeket is kínál az Operaház (Metropol)
Látogatottsági rekordot döntött a 2011-es év végén a Magyar Állami Operaház, amely márciustól kedvezményes, 300 forintos diákjegyeket is árul a kakasülőre.
febr. 1
13:39
Made in Hollywood-díjas A némafilmes (Metropol)
A Golden Globe és a hollywoodi színészcéh (SAG) elismerése után a frissen alapított Made in Hollywood-díjat is elnyerte A némafilmes című Oscar-jelölt francia produkció.
febr. 1
14:33
Hollywood 125 éves (Metropol)
Százhuszonöt éve, 1887. február 1-jén jegyeztette be birtokát Hollywood néven egy Los Angeles-i telekkönyvi hivatalban Harvey Wilcox.
febr. 1
14:51
Fliegauf filmje a kirekesztetteknek állít emléket (Metropol)
Egyetemes mondanivalót rejt és a mindenkori kirekesztetteknek állít emléket Fliegauf Benedeknek a magyarországi romagyilkosságok alapján készült, Csak a szél című filmje, amely egyben segíthet elindítani a párbeszédet a romák helyzetéről is.
febr. 1
15:06
Berlinale - Fliegauf filmje a meggyilkolt romáknak is emléket állít (Spa Trend Online)
Egyetemes mondanivalót rejt és a mindenkori kirekesztetteknek állít emléket Fliegauf Benedeknek a magyarországi romagyilkosságok alapján készült, Csak a szél című filmje, amely egyben segíthet elindítani a párbeszédet a romák helyzetéről is - hangsúlyozta Mécs Mónika producer a Berlini Nemzetközi Filmfesztivál versenyprogramjában szereplő alkotás szerdai budapesti nemzetközi sajtótájékoztatóján.
febr. 1
16:21
Elhunyt a csúnya jamaicai zenész (Metropol)
Hetvenkét esztendős korában elhunyt King Stitt, a jamaicai reggae legendás dj-je. A zenészt kedden érte a halál kingstoni otthonában, a prosztatarákkal és a cukorbetegséggel folytatott hosszú küzdelem után - mondta el Bunny Goodison jamaicai zenetudós, aki több mint ötven éven át ápolt szoros barátságot az előadóval. A 72 esztendős zenészt nemrég engedték haza a kórházból.
febr. 1
16:36
Új Színház - Fischer Ádám a néppárti EP-delegációhoz fordult Dörnerék miatt (Spa Trend Online)
Levélben fordult az Európai Parlament néppárti delegációjának tagjaihoz Fischer Ádám karmester, hogy az Új Színház új igazgatójának hivatalba lépése alkalmából felhívja a figyelmet a kinevezéssel kapcsolatos problémákra.
febr. 1
16:51
Tarr Béla kapta a filmkritikusok fődíját (Infostart)
A torinói ló című filmjéért Tarr Béla kapta a filmkritikusok fődíjának számító B. Nagy László-díjat szerdán Budapesten. A magyar filmkritikusok életműdíját idén Sára Sándor rendező-operatőr vehette át.
febr. 1
16:54
Tarr Béla kapta a filmkritikusok fődíját (Spa Trend Online)
A torinói ló című filmjéért Tarr Béla kapta a filmkritikusok fődíjának számító B. Nagy László-díjat szerdán Budapesten. A magyar filmkritikusok életműdíját idén Sára Sándor rendező-operatőr vehette át.
febr. 1
17:33
A Tünet Együttes előadása a Trafóban (Metropol)
A Voks című darabot mutatják be a Trafó Kortárs Művészetek házában csütörtökön; a Tünet Együttes a kollektív döntés és egyéni felelősség témáját a nézőket is bevonva, interaktív módon dolgozza fel.
febr. 1
18:09
Tarr Béla kapta a filmkritikusok fődíját (Metropol)
A torinói ló című filmjéért Tarr Bélának ítélték oda a filmkritikusok fődíjának számító B. Nagy László-díjat szerdán Budapesten. A magyar filmkritikusok életműdíját idén Sára Sándor rendező-operatőr vehette át. A torinói ló még egy elismeréssel gazdagodott: Fred Kelemen lett a legjobb operatőr. (Tarr Béla nem volt jelen a díjátadón.)
febr. 1
19:39
Meglepő ötletből díjhegy születhet (Metropol)
Kétségkívül az egyik legkedvesebb meglepetés az Oscar-jelöltek közt a Némafilmes, a Golden Globe és egyéb díjátadók abszolút kedvence, a film, amelynek elkészítésére semmilyen racionális indok sincsen.
febr. 1
19:51
Hallgassa meg minden idők legszomorúbb dalát! (Infostart)
A REM Everybody Hurts című számát szavazták meg minden idők legdepressziósabb dalának egy brit közvélemény-kutatás résztvevői.
febr. 1
21:45
Lemondott az Amy Winehouse ügyében eljáró halottkém (Metropol)
Lemondott az Amy Winehouse halálának ügyében eljáró törvényszéki orvos szakértő. A tavaly júliusban elhunyt énekesnő halálának ügyében eljáró Suzanne Greenawayt 2009-ben nevezte ki londoni halottkém asszisztensnek férje, az észak-londoni halottkémként dolgozó Andrew Reid.

2012. február 2. csütörtök

febr. 2
5:30
Nem szűnő tiltakozás (Spa Trend Online)
A szélsőséges nézeteiről ismert Dörner György, aki szellemi atyjának tekinti az ordas eszméiről ismert Csurka Istvánt, mától hivatalosan is az Új Színház igazgatója. Márciusra egyetlen produkciót sem tűzött műsorra a teátrum eddigi repertoárjáról. A tiltakozás a kinevezése ellen folytatódik, ma Európa több színházában memorandumot olvasnak fel.
febr. 2
6:03
Elképesztő Mona Lisa-másolatot találtak - nézze meg! (Infostart)
Olyan Mona Lisa-portrét találtak a madridi Pradóban, ami Leonardo da Vinci művével egy időben készült a híres modellről.
febr. 2
6:42
Életműdíj Sárának (Spa Trend Online)
A filmkritikusok életműdíjjal tüntették ki a jövőre 80 éves Sára Sándort. Ha van valakinek igazán gazdag, sokszínű életműve a filmszakmában, az valóban Sára Sándoré.
febr. 2
7:00
Ciki magyar film nem vesz részt a szemlén (Spa Trend Online)
Magyarország hivatalos versenyfilmjeként vesz részt Fliegauf Benedek cigánygyilkosságokat feldolgozó filmje, a Csak a szél a február 9-én kezdődő Berlinale programjában, a 62. Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon.
febr. 2
7:15
Művészeti mesterképzések a BKF-en (Infostart)
Magyarországon először belsőépítész - környezettervező művész mesterszak indul a Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskolán (BKF), az új képzésről és a további lehetőségekről a diákok február 3-án tájékozódhatnak a főiskola nyílt napján.
febr. 2
8:15
Lovasi András: stresszes volt az elmúlt év (Metropol)
Évi 10-15 dal és valamivel több dalszöveg a normális tempója. A koncertekből él a zenekar. Még egy szólólemez is beleférhet.
febr. 2
8:33
Mesés átváltozások (Metropol)
Alaposan átalakultak szerepeik ked­véért az Oscar-díjak idei fő esélyesei. Michelle-ből Marilyn lett, Rooney Marát piercingekkel tűzdelték tele.
febr. 2
8:35
Máté Péterre emlékeznek (Metropol)
Idén lenne 65 éves a tragikusan fiatalon elhunyt Máté Péter. Ennek alkalmából február 4-én, születésnapjának évfordulóján nagyszabású emlékkoncertet rendeznek, ahol a hazai zenei élet számos képviselője ott lesz.
febr. 2
8:37
Itt a régen várt Cohen-lemez (Metropol)
Hétfőn került a boltokba az Old Ideas, melynek tíz dala az emberi lét legprofánabb kérdéseit vizsgálja költői megközelítésben.
febr. 2
11:51
Paul McCartney is csillagot kap (Metropol)
A Beatles tagjai közül utolsóként végre Paul McCartney is csillagot kap a hollywoodi Hírességek Sétányán. Az ex-Beatle csillagát jövő csütörtökön, február 9-én avatják fel a Hollywood szívében található híres sétányon.
febr. 2
13:39
Megkezdődött a „fapados” filmszemle (Metropol)
Összesen 141 rendező munkája látható a csütörtök délben kezdődött 43. Magyar Filmszemlén, amelyen nem lesz verseny és díjakat sem adnak át. A sajtótájékoztatón a szemlét szervező Magyar Filmművészek Szövetsége nyilatkozatban tiltakozott a filmszakma megosztása ellen.
febr. 2
14:33
Társulati ülés az Új Színházban (Metropol)
Dörner György szerint az esemény jó hangulatú volt, minden indulatos megnyilvánulás nélkül zajlott le. Az ülésen az igazgató felolvasta Csurka István kórházból küldött levelét.
febr. 2
14:45
Filmszemle: 141 rendező munkája látható (Infostart)
Összesen 141 rendező munkája látható a csütörtök délben kezdődött 43. Magyar Filmszemlén, amelyen nem lesz verseny és díjakat sem adnak át.
febr. 2
14:48
VOLT Fesztivál - Élő legendákat ígérnek a szervezők (Spa Trend Online)
Élő legendákat és a toplisták éllovasait ígérik az idei soproni VOLT Fesztiválra a szervezők: a fellépők között lesz a Snow Patrol, az Iggy & the Stooges, a Lostprophets és Katy B. is.
febr. 2
15:45
Clooney kétszer (Metropol)
Az Utódok mindenképpen jó film: az, hogy tényleg Oscart érdemlően kiemelkedő-e, nem feltétlenül egyértelmű.
febr. 2
19:39
Mednyánszky a Virág Judit Galériában (Metropol)
Kádár Béla, illetve Mednyánszky László műveiből mutat be válogatást a budapesti Virág Judit Galéria péntektől látogatható két kiállítása.

2012. február 3. péntek

febr. 3
5:12
Pokorny Lia is otthagyta az Új színházat: "vallási alapon nem szeretnék senkit gyűlölni" (Spa Trend Online)
Pokorny Lia tíz év után jön el az Új Színházból. Azt mondja, Dörner György pályázatának hadüzenet jellege van, és ő nem akar ebben a harcban részt venni. Vallási vagy származási alapon nem szeretne senkit gyűlölni. Ezt 2012-ben képtelenségnek, agyrémnek tartja.
febr. 3
6:42
Megzavart demonstrációk (Spa Trend Online)
A fasizmus térnyerése ellen szervezett demonstrációt a Magyar Ellenállók és Antifasiszták Szövetsége (MEASZ) szerda délután a fővárosban az Új Színház elé. Ma lett ugyanis a teátrum direktora a szélsőséges nézeteiről ismert Dörner György. A tüntetésen megjelentek szélsőjobboldali ellentüntetők is; közülük több embert előállított a rendőrség.
febr. 3
6:44
Mozart, a levelező mániás (Spa Trend Online)
Tetemes a harmincöt évesen meghalt Mozart életműve, de ki gondolná, ugyanilyen termékeny volt a levélírásban is. Most tették közzé teljes levelezését, ami kis híján kétezer könyvoldalt tesz ki.
febr. 3
7:39
Star Wars: filmharmóniák klasszikus köntösben (Metropol)
Rendhagyó koncertet ad a Budafoki Dohnányi Zenekar február 11-én a Papp László Budapest Sportarénában – a legnagyobb kasszasikereket hozó filmek zenéit adják elő.
febr. 3
8:15
Cirkusz az egész világ (Metropol)
A közönség számára felhőtlen szórakozás, az artistáknak pedig komoly megmérettetés lesz a 9. Budapesti Nemzetközi Cirkuszfesztivál.
febr. 3
16:39
Hugh Grant ott lesz a Bridget Jones 3-ban (Metropol)
A Working Title produkciós cég cáfolta a korábban felröppent híreket, hogy Grant kiszállt volna a Bridget Jones's Baby című epizód szereplőgárdájából.
febr. 3
17:15
Charles Dickenst ünnepli a világ (Metropol)
Srí Lankától és Vietnámtól kezdve Ukrajnán át Zimbabwéig, Etiópiáig és Dél-Amerikáig szerte a világon számos irodalmi fesztivált, konferenciát és felolvasást rendeznek a Dickens-évben, amelyet az író születésének 200. évfordulója alkalmából rendeznek.
febr. 3
17:17
Duna-fotókból nyílik kiállítás a Mai Manó Házban (Metropol)
A legnagyobb magyar folyót ábrázoló kortárs és archív felvételekből, többek között Dezső Tamás, Frankl Aliona, Gőbölyös Luca képeiből nyílik kiállítás Duna - Nyitott könyv címmel péntek este a budapesti Magyar Fotográfusok Háza - Mai Manó Házban.
febr. 3
18:09
Nem hagyják magára a magyar filmet (Metropol)
A 43. Magyar Filmszemlére látogatott Dieter Kosslick, a Berlinale és Thierry Fremaux, a Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivál igazgatója. Európa két legjelentősebb mustrájának vezetője támogatásáról biztosította a Magyar Filmművészek Szövetségét és a magyar független filmeseket.
febr. 3
19:39
Színpadon debütált A király beszéde (Metropol)
Egy évvel a film világsikere és számos Oscar-díja után egy brit színházban megtartották a VI. Györgyről szóló történet színpadi változatának világpremierjét.
febr. 3
20:33
A fonóban kel életre idén a Skanzen (Metropol)
Egy hónapos pihenő után szombattól ismét részleges nyitva tartással fogadja a látogatókat a Szabadtéri Néprajzi Múzeum. Az új év első programján a fonóban zajló társas munkákkal találkozhatnak az érdeklődők.

2012. február 4. szombat

febr. 4
6:42
Csendes szemle egymás közt (Spa Trend Online)
10 játékfilm, 3 ifjúsági és gyerekfilm, 1-1 egészestés animációs és egészestés szkeccsfilm, 50 dokumentumfilm, 30 animációs, 9 ismeretterjesztő és 13 kísérleti, kisjátékfilm szerepel a tegnap kezdődött, vasárnapig tartó 43. Magyar Filmszemlén, ahol nincs protokoll, megnyitó, díjkiosztás, a rendezők is jegyet vesznek a saját filmjükre.
febr. 4
6:44
Mozart, a levelező mániás (Spa Trend Online)
Tetemes a harmincöt évesen meghalt Mozart életműve, de ki gondolná, ugyanilyen termékeny volt a levélírásban is. Most tették közzé teljes levelezését, ami kis híján kétezer könyvoldalt tesz ki.
febr. 4
6:46
Kétértelmű himnuszok (Spa Trend Online)
Az ígéretekhez híven, valóban nem volt semmi protokoll a 43. "fapadosnak" becézett Filmszemlén. Csak úgy, elkezdték vetíteni a filmeket az Uránia mozi összes termeiben. Nem voltak szónoklatok, de himnusz annál több, mert az első filmek egyike a Dárday-Szalai páros Himnusz című produkciója volt, amelyben aztán szinte vég nélkül felhangzik nemzeti dalunk.
febr. 4
11:27
Árnyjáték, cirkusz, tánc egyben - Budapesten a sikerdarab (Infostart)
A Pilobolus Táncszínház 2012 februárjában Budapestre érkezik Shadowland című műsorával. Ez jelenleg Európa és az Egyesült Államok legsikeresebb, legdivatosabb és legtöbb jegyet eladó színpadi produkciója.
febr. 4
13:03
Magyar előadók tisztelegnek Bob Marley emléke előtt (Metropol)
A Ladánybene 27 zenekar szervezésében immár hagyományosan koncertet rendeznek Bob Marley születésnapján: a több mint két évtizede elhunyt reggae-zenész munkássága előtt mások mellett az LB27, Fábián Juli, Gregory G.Ras és a Dubaku is tiszteleg február 10-én a fővárosi A38 hajón.
febr. 4
13:33
Elhunyt Sebestyén János (Infostart)
Szombat délelőtt meghalt Sebestyén János orgona- és csembalóművész, a Zeneakadémia nyugalmazott tanára - közölték a művész barátai az MTI-vel.

Keresés