2012. március 1. csütörtök

márc. 1
6:45
Nemzeti cirkusz drasztikus elvonással (Spa Trend Online)
A vezérigazgató, a cirkuszigazgató, a kreatív igazgató sincs már a helyén, viszont többen is kerültek a Magyar Cirkusz- és Varietében vezetői pozícióba, akiknek eddig semmi közük nem volt a műfajhoz. Ez akár ugyanolyan területfoglalás lehet, amilyen jó néhány helyen zajlik az országban. Nemzeti intézménnyé akarják tenni a Fővárosi Nagycirkuszt, miközben friss hír, hogy a cégtől 60 százalék…
márc. 1
6:47
Remény a megyei múzeumoknak? (Spa Trend Online)
Mégis önálló szervezetet hoznak létre a korábbi megyei kezelésű közművelődési és közgyűjteményi intézmények működtetésre - értesült lapunk.
márc. 1
6:49
Az igazi kasszasiker (Spa Trend Online)
A friss Oscar-díjasokat ünnepli e napokban a világ mozisajtója, de mellettük elfér még talán az a "régi" sztár, akit korábban is hozsannáztak, most azonban más minőségében teszik ezt.
márc. 1
7:15
Megvédik Lennon és McCartney gyerekkori otthonát (Infostart)
Megőrzik az utókornak John Lennon és Paul McCartney gyerekkori otthonát Liverpoolban.
márc. 1
8:36
Ben Kingsley élvezettel maradt karakterben (Metropol)
Nemrég a Viharsziget titokzatos doktorának szerepében láthattuk a vásznon Sir Ben Kingsley-t, aki most újra együtt dolgozott Martyval – azaz Martin Scorsesével.
márc. 1
10:24
Lady Gaga a fiatalokat támogatja (Metropol)
Gaga a Harvadon több mint ezer diák, és meghívott vendég előtt ismertette az alapítvány létrejöttének körülményeit, céljait és működésének módját.
márc. 1
10:57
Pénzt kap a Budapesti Kamaraszínház és a Játékszín (Spa Trend Online)
Az évad befejezéséig történő működéséhez összesen 210,4 millió forintot kap a Budapesti Kamaraszínház és a Játékszín a kormány határozata alapján. A Magyar Közlöny legutóbbi számában megjelent döntéssel a kabinet a központi költségvetésen belüli átcsoportosítással biztosította ehhez a forrást.
márc. 1
11:00
Agatha Christie amerikai lett (Metropol)
Miss Marple, Hercule Poirot és Agatha Christie többi híres hőse amerikai fennhatóság alá kerül. Az Acorn Media Group szerdán jelentette be, hogy többségi tulajdont szerzett az Agatha Christie Limited cégben, amely az írónő műveinek irodalmi és médiajogai felett rendelkezik.
márc. 1
12:27
Néhány hét múlva mutatják be Magyarországon Fliegauf Bence díjnyertes filmjét (Spa Trend Online)
Még néhány hetet várni kell, hogy megérkezzen a magyar mozikba is Fliegauf Bence Csak a szél című alkotása, amelyet a romák elleni merényletsorozat inspirált.
márc. 1
13:42
Színházak éjszakája Budapesten (Metropol)
Első alkalommal rendezik meg Budapesten a színházak éjszakáját: március 31-én tizenhárom fővárosi teátrumban várják a közönséget különleges programokkal.
márc. 1
14:00
Szatirikus színdarab Putyinról (Metropol)
A Berlusputyin című darab azt képzeli el, hogy mi lenne, ha egy baleset után Putyin barátjának, a volt olasz kormányfőnek, Silvio Berlusconinak az agyát átültetnék Putyin fejébe. Ugyanakkor az orosz állami média, de még az ellenzékinek tartott újságok sem tárgyalják Putyin magánéletét.
márc. 1
14:18
Leonardo pixelekre bontva (Metropol)
A reneszánsz festészet remekműveinek titkait a digitális technológia eszközeivel tárja fel egy Milánóban csütörtökön nyílt kiállítás.
márc. 1
16:51
A nyáron vonják össze a Szépművészetit és a Nemzeti Galériát (Infostart)
A kormány határozata értelmében a tervezetthez képest négy hónappal később, július 1-jén valósul meg a Szépművészeti Múzeum és a Magyar Nemzeti Galéria (MNG) összevonása; a döntés oka az MNG-nél feltárt több mint 100 millió forintos adósságállomány.
márc. 1
17:36
Luxushotelt nyitott Olaszországban a Keresztapa rendezője (Metropol)
Luxushotelt nyitott Francis Ford Coppola Olaszországban, a világhírű filmrendező nagyapja szülővárosában alakított ki előkelő szállodát.
márc. 1
18:12
Szuperhősök másképpen (Metropol)
A Vasember és csapata idén a Bosszúállókat hozza el a vászonra – aktuális volt már egy kicsit újragondolni is a szuperhősös műfajt.
márc. 1
18:30
Magyar videókért fizet a magyar YouTube (Metropol)
Megkapják az őket megillető jogdíjakat a magyar zenészek - szerzők és művészek - a YouTube videomegosztó szerda óta elérhető magyar verziójára feltöltött alkotásaikért - jelentették be Budapesten, az ArtisJus Szerzői Jogvédő Iroda Egyesület csütörtöki sajtótájékoztatóján.

2012. március 2. péntek

márc. 2
6:45
A minisztérium valóban megmentené a Rajkó Zenekart? (Spa Trend Online)
A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumba (KIM) tegnap várták azt a 12 híres zenészt, a Rajkó Zenekar egykori és mai tagjait, akik 2017-ig e védett név hordozói. Beleegyezésük nélkül a minisztérium nem teheti meg azt, amibe már bele is kezdett, hogy Rajkó néven új, állami fenntartású zenekart szervez. Gerendási István, aki a Rajkó Művészegyüttesnek 36 éve az igazgatója, sajátos…
márc. 2
6:47
Habán kerámiák könyve (Spa Trend Online)
Vörösváry Ferenc, Radványi Diána és Réti László munkájaként megjelent A habánok kerámiaművészete című kötetet. A tanulmányokkal ellátott album a Vörösváry Ferenc szerkesztette "A Kárpát-medence kerámiaművészete" című könyvsorozat negyedik darabjaként látott napvilágot, melyben 581 tárgy 713 fotója került közlésre.
márc. 2
6:49
Lovak és ékszerek a Millenárison (Spa Trend Online)
A Millenáris parkjában, annak füves területét tegnap délelőtt lovak lepték el. Egy kisebb ménes, mely március negyedikéig ott is marad. Furcsák a lovak, kis deszkalapokból vannak, de aki távolabbról figyeli őket, azt látja, hogy az egyik épp átsuhan egy pad fölött, egy kisebb, egy halovány zöld színű meg ráhajtja a fejét egy másik lóra. A piros deszkalapocskákból álló ló csupa vadság, a fehér…
márc. 2
7:42
A gondolat és a szív cirkusza újra Budapesten (Metropol)
Két és fél óra gondolatgazdag cirkuszi, mozgásművészeti és sokszor humoros show.
márc. 2
8:54
VeszprémFest sztárokkal (Metropol)
Az idei, immár 9. rendezvényt július 18–21. között rendez­ik meg, a tízszeres Gram­my-díjas George Benson nyitja.
márc. 2
8:56
Olasz előadás a Trafóban (Metropol)
A Képek Ideje – Temps d’Images Fesztivál keretében látható a Trafóban március 2–3-án a Madeleine, az olasz Muta Imago társulat előadása.
márc. 2
8:58
Jon Bon Jovi 50 éves (Metropol)
Március 2-án ötvenéves Jon Bon Jovi amerikai rockzenész, a nevét viselő együttes alapítója. John Francis Bongiovi néven született New Jerseyben.
márc. 2
11:18
Elhunyt Lucio Dalla olasz énekes és dalszerző (Metropol)
Elhunyt Lucio Dalla világhírű olasz énekes és dalszerző. Az olasz államfő olyan művészként méltatta, akit számos olasz nemzedék a szívébe zárt.
márc. 2
13:57
2011 legjobb könyve - Elindult a szavazás (Spa Trend Online)
Megkezdődött a 2011 legjobb köteteit kereső Aranykönyv díj internetes közönségszavazása: pénteken reggel óta máris több mint 800-an voksoltak kedvencükre.
márc. 2
14:00
A Balassi Intézetbe költözik a Rajkó zenekar (Metropol)
A próbajáték után 19 muzsikus alkotja a Rajkó Nemzeti Zenekart, a Design Terminál Nonprofit Kft. keretében működő muzsikus társulat vezetője Sket István táncművész lett, a produkciós vezető-koreográfus Barna István táncpedagógus, a zenekar művészeti vezetője pedig Sárközi Ferenc zongoraművész.
márc. 2
14:54
Nincs pénz a Kernstock-villa felújítására (Metropol)
Nyergesújfalu időlegesen lemondott a Kernstok-villa felújításáról, mivel az önkormányzatnak nincs 60 millió forint önrésze a felújításra elnyert 93 millió forinthoz.
márc. 2
15:30
Lou Reed 70 éves (Metropol)
Március 2-án 70 éves Lou Reed amerikai énekes, dalszerző, szövegíró, a legendás Velvet Underground együttes egykori tagja. Reed nem csak rockzenész, az amerikai költészet egyik megújítójának tartják, írásait egyetemeken tanítják.
márc. 2
15:48
Meghalt a bécsi Volksoper híres rendezője (Metropol)
Életének 96. évében elhunyt Otto Fritz, a Bécsi Volksoper egykori igazgatóhelyettese, a bécsi Konzervatórium opera osztályának vezető tanára.
márc. 2
15:50
Lionel Richie újra Budapesten (Metropol)
Hét év után ismét Magyarországon lép fel Lionel Richie: a 62 éves világhírű amerikai énekes-zeneszerző november 21-én a Papp László Budapest Sportaréna színpadán ad koncertet.
márc. 2
18:48
Brad Pitt és George Clooney melegekről szóló darabban játszik (Metropol)
A filmcsillagokkal tűzdelt jótékony célú előadással az azonos neműek házasságának tilalma elleni harcra akarnak pénzt gyűjteni. Brad Pitt és George Clooney már régóta támogatja a melegek és leszbikusok jogaiért folytatott küzdelmet.
márc. 2
19:15
Indiában forgatják az Oszama bin Laden-filmet (Infostart)
Indiában forgatja az Oszama bin Laden terroristavezér elleni rajtaütésről szóló filmet az Oscar-díjas Kathryn Bigelow.

2012. március 3. szombat

márc. 3
6:45
Szerelem és halál Boszniában (Spa Trend Online)
Ezen a héten Berlin és Szarajevó után Budapesten is mozikba kerül Angelina Jolie első filmrendezése, a boszniai népirtás ihlette, A vér és méz földje. Martin Scorsese legújabb munkája a film születését ünnepli, A leleményes Hugóból kiderül, miért kapott 11 Oscar-jelölést és miért érdemelte meg azt az ötöt, amit meg is kapott.
márc. 3
6:47
Nigel Kennedy, a rosszcsont zenebohóc (Spa Trend Online)
Az már valószínű mindig úgy lesz, ha Nigel Kennedy, a világ egyik legnagyobb hegedűművésze és legnagyobb bohóca Budapestre jön fellépni, én ott leszek.
márc. 3
6:49
Nagy a forgószél (Spa Trend Online)
Olyan közeget kívántunk teremteni, ami előhozza az érzést, hogy közöd van a látottakhoz: minden vizualitás a szereplők játékát és ezt a hatást szolgálta - mondja Lovasi Zoltán, a Csak a szél képi világának megközelítéséről.
márc. 3
6:51
Megalakult a Rajkó Nemzeti Zenekar (Spa Trend Online)
A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) március 1-vel megalakította a Rajkó Nemzeti Zenekart. A 19 tagú együttes igazgatója Sket István táncművész, produkciós vezetője Barna István táncpedagógus-koreográfus lett. A Rajkó Nemzeti Zenekarnak tánckara nincsen. Művészeti vezetőnek egy zongoraművészt, Sárközi Ferencet választották.
márc. 3
7:15
Brad Pitt és George Clooney egy színpadon (Infostart)
Brad Pitt is csatlakozott George Clooneyhoz és egy parádés szereposztás részeként színpadra áll szombaton Los Angelesben egy melegházasságokról szóló darabban.
márc. 3
9:48
Pest-Buda története Mariborban (Metropol)
Hidak - Korok - Budapest címmel Pest-Buda történetét ismerheti meg korabeli fotók segítségével a Duna-hidakon keresztül Maribor, Európa szlovén kulturális fővárosa szerdától.
márc. 3
10:06
Olcsó színházjegyek a neten (Metropol)
Tizenhét budapesti színház, többek között a Katona József és a Radnóti Színház is csatlakozott a december óta működő maesteszinhaz.hu weboldalhoz, ahol kedvezményes, legfeljebb ötven százalékkal olcsóbb színházjegyeket kínálnak aznapi előadásokra.
márc. 3
10:42
Blaha Lujza-kiállítással indul a nők éve (Metropol)
A tavalyi barokk év rendezvénysorozatára "rímelve" idén is egy tematikus év szerteágazó programjaival várják a látogatókat Gödöllőn.
márc. 3
12:30
Ütőhangszeres fesztivál Győrött (Metropol)
Sztárvendégek sora, köztük a kétszeres Grammy-díjas Evelyn Glennie ütőművész és a vibrafon első számú mesterének tartott David Friedman vendégszerepel a nemzetközi ütőhangszeres fesztiválon a műfaj hazai hírességei mellett március 30-án és 31-én Győrött.
márc. 3
13:24
Black Comedy a Centrál Színházban (Metropol)
A Black Comedy című darabot mutatja be a Centrál Színház március 8-án. Peter Shaffer bohózata egy váratlan áramszünet idején játszódik, de amíg a szereplők a sötétben tapogatóznak, addig a közönség szemtanúja lehet az eseményeknek, ugyanis a színpadon akkor van világos, amikor a történet szerint a helyiségben nincs fény.
márc. 3
13:33
Elhunyt Mezey István festő- és grafikusművész (Infostart)
Elhunyt Mezey István festő- és grafikus, Kazincbarcika díszpolgára, a Magyar Köztársaság Arany Érdemkeresztjével kitüntetetett művész. 66 éves volt. Halálhírét az Észak-Magyarország című napilap szombati számába tette közzé a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei város önkormányzata és a család.
márc. 3
19:51
Eddig ismeretlen Mozart zongoradarabot találtak (Infostart)
Egy eddig teljesen ismeretlen Mozart-zongoradarab kottájára bukkant egy osztrák zenetudós, a művet hamarosan a nagyközönségnek is bemutatják.

2012. március 4. vasárnap

márc. 4
9:03
Megnyílt a világ első huszármúzeuma (Infostart)
A dél-franciaországi Tarbes-ban Frédéric Mitterrand francia kulturális miniszter szombaton megnyitotta a világ első huszármúzeumát. Az eseményen Szőcs Géza, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium kultúráért felelős államtitkára is köszöntőt mondott.
márc. 4
11:09
Afgán társulat a Globe színházban (Infostart)
Egy afgán társulat is színpadra lép idén nyáron a londoni Globe színház bábeli Shakespeare-maratonján, amely során a bárd harmincnyolc színdarabját harmincnyolc nyelven fogják előadni a világ különböző országaiból érkező társulatok a londoni nyári olimpia kísérőrendezvényének szánt 2012-es Londoni Fesztivál keretén belül.
márc. 4
16:15
Banderas reklámfilmet forgat Magyarországon (Infostart)
Reklámfilm forgatására Magyarországra érkezett vasárnap délután Antonio Banderas spanyol filmszínész.
márc. 4
17:18
Banderas Mogyoródon forgat reklámfilmet (Metropol)
Reklámfilm forgatására Magyarországra érkezett vasárnap délután Antonio Banderas spanyol filmszínész.
márc. 4
17:54
Szobrot emeltek Arnold Schwarzeneggernek (Metropol)
Az amerikai Ohio államban, Columbus városban, ahol az ausztriai születésű egykori testépítő 1970-ben megnyerte a Mr. World versenyt.

2012. március 5. hétfő

márc. 5
6:45
Elérkezett az új forradalmak kora? (Spa Trend Online)
Bécsben egyre inkább felpörög a Klimt-év nagyszabású programsorozata. De az osztrák fővárosban egyébként is nagy presztízse van a kultúrának. Bécsben 2001-től 2010-ig 45 százalékkal nőtt a kultúra dotációja. A gazdasági válság miatt tavaly és az idén viszont stagnált a támogatás mértéke, bár nem csökkent.

Keresés