2012. március 1. csütörtök

márc. 1
8:30
A csontritkulás megelőzhető! (WebBeteg)
A csontritkulás megelőzése akkor lehet eredményes, ha már fiatal felnőttkorban elkezdődik. A másodlagosan kialakuló, valamilyen egyéb alapbetegséghez társuló csontritkulást az előzőekben részletesen tárgyaltuk, ilyen esetekben az alapbetegség időbeni és megfelelő kezelése jelenti a hatékony megelőzést.
márc. 1
10:36
Orvosképzés külföldön: Bécs vagy Marosvásárhely? (WebBeteg)
Ausztriában augusztusig lehet jelentkezni orvosképzésre, amennyiben valaki kimarad a magyar egyetemekről, még mehet Bécsbe tanulni. Semmi sem lehetetlen, de nagyon nehéz bent maradni - mondja az egyik kint tanuló magyar lány. Marosvásárhelyen a tervek szerint hamarosan megalakulhat az orvosi egyetem magyar tagozata, amelyre égető szükség van, jelenleg ugyanis a hallgatók fele magyar. Körképünk.
márc. 1
11:39
A vesicoureteralis reflux (VUR) (WebBeteg)
A vesicoureteralis reflux (VUR) a leggyakoribb húgyúti rendellenesség csecsemő- és gyermekkorban, amelynek talaján visszatérő húgyúti fertőzések alakulnak ki. Súlyosabb esetekben ha a gyógyszeres kezelés nem vezet eredményre, akkor valamilyen sebészi beavatkozásra van szükség a betegség kezelésére.
márc. 1
14:48
Megépítjük édenkertjét! - összesítés és sorsolás (Édenkert)
Megépítjük Édenkertjét 100.000 Ft értékben című nagy játékunk végéhez értünk. A sorsolást megelőzően viszont szeretnénk lehetőséget adni az esetleges hibák, problémák jelentésére.
márc. 1
15:51
Mától érvényesek a gyógyszerfelírás szigorításai (WebBeteg)
Életbe lépett a háromhavi gyógyszerfelírásra vonatkozó szabályozás szigorítása, ezentúl csak úgy írhat fel egyszerre többhavi gyógyszeradagot az orvos, ha a vényeken külön feltünteti, hogy a második, illetve harmadik hónapra való gyógyszeradag mikortól váltható ki.
márc. 1
21:03
Eladja luxusházát az NBA-legenda (Infostart)
Eladja 29 millió dollárért (6,38 milliárd forint) a Chicago közelében lévő birtokát Michael Jordan, az észak-amerikai profi kosárlabda-bajnokság (NBA) korábbi szupersztárja.
márc. 1
21:06
A Sheehan szindróma tünetei és kezelése (WebBeteg)
Az agyalapi mirigy a hormonrendszerünk karmestere. Ha a karmestert lelövik, a zenekar sem játszik tovább. Valami ilyesmi történik a Sheehan szindrómában is. A betegséget 1937-ben írta le Sheehan.
márc. 1
21:39
Melyik a legnépszerűbb kutyafajta? (Infostart)
Töretlenül a labrador a legnépszerűbb kutyafajta az Egyesült Államokban.

2012. március 2. péntek

márc. 2
0:15
Alapítvány a szenvedélybetegekért (WebBeteg)
Sokan bizonyára úgy vélik, hogy a függőség egyenlő a droghasználattal, az alkoholizmussal, esetleg gyógyszerszedéssel, hiszen a mindennapokban ilyen "belőtt" fiatalokat és idősebbeket lehet látni az aluljárókban vagy kieső helyeken.
márc. 2
8:39
A fogamzásgátlási módszerek legkorszerűbb típusai (WebBeteg)
A nem kívánt terhesség elleni védekezés igénye egyidős az emberiséggel. Régészeti kutatások bizonyították, hogy óvszert már az ókori Egyiptomban is használtak. A korszerű fogamzásgátlási módszerek azonban csak azután terjedhettek el széleskörűen, hogy a gyógyszeripar olcsón, nagy mennyiségben tudott fogamzásgátló hatóanyagot előállítani. Ez az 1960-as években az Egyesült Államokban következett be.
márc. 2
9:42
Az alultápláltság rontja a rákbeteg terápiás esélyeit (WebBeteg)
A rákbetegek (az onkológiai esetek) magas száma részben az egyéni felelőtlenség következménye is lehet, mondja dr. Simon Tamás.
márc. 2
19:09
Okozhatnak-e trombózist a fogamzásgátlók? (WebBeteg)
A fogamzásgátlók trombózisfokozó hatásával kapcsolatban elég sok tévhit él az emberekben. Prof. dr. Blaskó György, a Trombózisközpont véralvadási szakértője, belgyógyász, klinikai farmakológus megvilágítja a helyzetet.
márc. 2
20:27
Harmadszor is február 29-én szült egy amerikai nő (Infostart)
Már nem egyedülálló a világon az a norvég család, amelyben mindhárom gyerek február 29-én született, ugyanis e hét szerdán egy amerikai nő szintén "triplázott".
márc. 2
21:15
Az ileosztóma: Mikor van rá szükség, hogyan működik? (WebBeteg)
Az ileosztóma egy operációval kialakított nyílás a hasfalon, melyen keresztül a vékonybél (ileum) egy kis szakaszát kivezetik a testfelszínre.

2012. március 3. szombat

márc. 3
3:33
Fokozott szőrösödés nőknél - Mi okozhatja? (WebBeteg)
A fokozott szőrnövekedés (hirsutismus, hypertrichosis) mind férfiak, mind nők esetében előfordulhat, a jelenség mégis leginkább a nőket nyugtalanítja. A szőrszálak mennyiségének megnövekedése, megvastagodása, színük sötétedése mind a szőrszálak nagyobb mennyiségének látszatát kelti, holott tényleges szőrösödésről csak az első esetben beszélhetünk.
márc. 3
5:39
Az alvászavar kezelése (WebBeteg)
Az alvászavar terápiában korábban a régi klasszikus gyógyszereket, a barbiturát-vegyületeket mára már szerencsére teljesen kiszorították a korszerűbb benzodiazepinek (BDZ).
márc. 3
11:57
Hirtelen emlékezetromlás a figyelmeztető jel (WebBeteg)
Gyors és nagyfokú emlékezetzavar előzi meg idős korban az agyi katasztrófa bekövetkezését - mutatták ki amerikai kutatók egy nagyszabású tanulmányban.
márc. 3
13:00
Veszélyben a fürdőszobában - támad a penész (WebBeteg)
Súlyos, akár gyógyíthatatlan betegséget is okozhatnak a lakásokban honos penészgombák. Leggyakrabban az allergia és az asztma kialakulásáért felelősök, de súlyos tüdőgyulladást, légzési elégtelenséget, sőt, akár daganatot is összefüggésbe lehet hozni a penészgombákkal – figyelmeztet a Svábhegyi Gyógyintézet.
márc. 3
15:06
Tél végével itt a tavaszi fáradtság (WebBeteg)
Fáradtság, nyugtalanság, aluszékonyság, fokozott étvágy és az ezzel együtt járó hízás, társaságkerülés, dekoncentráció, libidó csökkenése, általános rossz közérzet - mind a tél végi időszak jellemző panaszai.
márc. 3
17:45
Este nyolc után nem kapnak macskát a vendégek (Infostart)
Megrövidül a macskás kávéházak állatszolgáltatásának ideje Tokióban: este nyolc után nem kapnak macskát a vendégek italukhoz.
márc. 3
18:15
Tiltakoznak a házi gyermekorvosok (WebBeteg)
A házi gyermekorvosok tiltakoznak amiatt, hogy az egészségügyi ágazatban most tervezett béremelés az alapellátás dolgozóit nem érinti.
márc. 3
19:15
Büntetésből nyert 53 ezer fontot (Infostart)
Büntetésének köszönhetően nyert 53 ezer fontot - 18 millió forintot - egy brit férfi: anyja kitakaríttatta vele a szobáját, és eközben a fia talált egy nyertes lottószelvényt.
márc. 3
19:18
A nőknél gyakoribbak a pacemaker okozta szövődmények (WebBeteg)
Másként reagál a nők szervezete a pacemaker beültetésre, mint a férfiaké - bizonyította be kanadai kutatók vizsgálata.
márc. 3
20:09
Nomofóbia: félelem, ha nincs nálunk a mobilunk (Infostart)
Egy friss brit felmérés szerint a mobiltelefon tulajdonosok kétharmada érzi magát rosszul, ha elfelejti magával vinni mobilkészülékét. A szakértők szerint a nomofóbia jelensége mindkét nemre, de inkább a nőkre jellemző - olvasható az ELTE TÁTK hírlevelében
márc. 3
20:45
Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei (Infostart)
A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 9. héten megtartott ötös lottó és joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:
márc. 3
20:45
Könyvajánló: Elsők és utolsók (Blikk)
Van úgy, hogy egyszer csak rákattanok egy íróra, és hónapokon át az ő világában akarok élni, csak tőle olvasok. Bármit és mindent. Így voltam például Heltai Jenővel, Molnár Ferenccel, Kurt Vonneguttal és Ulickajával.
márc. 3
21:24
Sportos összefogás az egészségért (WebBeteg)
Kardiológus szakorvos és vízilabdázó olimpiai bajnokok együtt hívták fel a figyelmet a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésének fontosságára szombaton a debreceni városi uszodában.
márc. 3
21:39
A rómaiak voltak az első turisták (Infostart)
A rómaiak voltak az első turisták - hangsúlyozta Sándor Tibor történész, az Edutus Főiskola tanára, aki Ókori utak - ókori utazók című könyve megjelenése alkalmából nyilatkozott az MTI-nek.
márc. 3
22:27
Endometriózis: a hajlambetegség (WebBeteg)
Endometriózis - orvosi szaknyelven így ismert az a betegség, amelyről főként az utóbbi években esik több szó.

2012. március 4. vasárnap

márc. 4
0:33
Háromezer év várólistán (WebBeteg)
Bár a debreceni Kenézy kórházban van az országban az egyik legrövidebb, alig egy hónapos várólista CT-vizsgálatra, a szombati pácienseknek csaknem háromezer évet kellett várniuk a vizsgálatra.
márc. 4
7:54
Az alacsonynövés hormonális okai (WebBeteg)
Az alacsonynövésnek számos más ok mellett hormonális alapja is lehet. Ezek közül a legtöbbek által ismert a növekedési hormon hiányából fakadó alacsony termet, de e mellett egyéb hormonhiány is vezethet törpenövéshez.
márc. 4
13:09
Biztonságos pajzsmirigy-vizsgálat ultrahanggal (WebBeteg)
A pajzsmiriggyel kapcsolatos problémák nagyon sokakat érintenek. A változatos tünetek hátterében álló betegségek kivizsgálásának egyik sarokpontja az ultrahangos vizsgálat. A témáról dr. Fenyvesvölgyi Krisztina, az Oxygen Medical ultrahang-specialistája beszélt.
márc. 4
13:11
Mind több nőnek van érszűkülete (WebBeteg)
Egyre több nő szenved a korábban kizárólag férfibetegségként ismert érszűkületben - hívták fel a figyelmet az érbetegségekkel foglalkozó amerikai tudományos társaságok.
márc. 4
14:45
Csípős hajnalok következnek (Infostart)
Az elmúlt napok tavaszias időjárása után a következő hét elején csípős hajnalokra számíthatunk - mondta az InfoRádiónak Jenki Szilvia.
márc. 4
21:03
Egyre több az elvált Szlovákiában (Infostart)
Több mint két és félszeresére nőt az elváltak összlakosságához viszonyított aránya két évtized alatt Szlovákiában - közölte a szlovák statisztikai hivatal.

2012. március 5. hétfő

márc. 5
3:51
A szénanátha, napjaink népbetegsége (WebBeteg)
Az allergiás eredetű nátha a magyar lakosság mintegy egytizedét érinti. A betegség ugyan nem gyógyítható, de a tünetek alapján könnyen diagnosztizálható és hatékonyan kezelhető.
márc. 5
8:03
Miért veszélyes a lábon kihordott tüdőgyulladás? (WebBeteg)
A tüdőgyulladás egyértelmű tünetekkel jelentkezik, sokan mégsem kérnek szakorvosi segítséget, inkább kihordják lábon.
márc. 5
8:51
Kényszergyógykezelés a börtön falai között (Metropol)
Börtönkórházat építenének a Szent László Kórház telkére. Az elmeállapotuk miatt nem büntethető, erőszakos elítéltek most a Budapesti Fegyház és Börtön területén levő IMEI-be kerülnek.
márc. 5
10:09
Allergiás, asztmás tünetek - Vegye komolyan! (WebBeteg)
Az allergiát, a szénanáthát, az erős tüsszögést, a nehézlégzést, a tartós köhögést nem szabad alábecsülni! Fontos, hogy az említett panaszokkal tüdőgyógyász szakorvoshoz forduljon!
márc. 5
11:12
A csontsűrűség mérése (WebBeteg)
A vizsgálat a csontok ásványianyag-tartalmának mérését szolgálja. A csont sűrűségétől függ, hogy mennyire áll ellen a törésnek. Görög-latin szóösszetétellel oszteodenzitometriának nevezik az eljárást.
márc. 5
15:24
A pikkelysömör kialakulásának okai és kezelése (WebBeteg)
Szakemberek szerint a pikkelysömör nem válogat, minden korosztályt elér. A világon ma mintegy 125 millióan, Magyarországon 140-200 ezren szenvednek pikkelysömörben, ebben a genetikai hátterű krónikus bőrbetegségben.
márc. 5
19:15
Kapcsolódásuk határozza meg a C generációt (Infostart)
C generációnak nevezi a Nielsen piackutató azt a korcsoportot, amelynek tagjai minden más korcsoport tagjainál több kapcsolódásra alkalmas készüléket, táblagépet, okostelefont használnak - írja az ELTE TÁTK a hírlevelében.
márc. 5
19:36
A légszennyezés súlyos veszélyei (WebBeteg)
Egy hét alatt két, korszerű módszerrel végzett tudományos vizsgálat jelezte, hogy a légszennyezettség sokkal nagyobb közegészségügyi veszélyt jelent, mint azt korábban hitték.
márc. 5
20:09
Egészségesebbnek érzik magukat a közösségbe tartozók (Infostart)
Regionális és demográfiai eltérésektől függetlenül egészségesebbnek érzik magukat azok, akik rendelkeznek olyan barátokkal, családtagokkal, akikről úgy vélik, bármilyen körülmények között számíthatnak rájuk - derül ki az ELTE TÁTK hírleveléből.
márc. 5
23:48
Egyszerű szűrővizsgálattal az emlőrák ellen (WebBeteg)
A magyar nők Európában a második helyen állnak a rák okozta halálozások tekintetében, évente közel 5.500 új emlőrákos beteget fedeznek. Holott felvilágosítással és idejében végzett szűrővizsgálatokkal az esetek harmadát meg lehetne előzni, másik harmadukat pedig gyógyítani.

2012. március 6. kedd

márc. 6
5:45
Amit az elektromos cigarettáról tudni érdemes (Infostart)
A dohányzás miatti egészségveszteség mérsékelése, a dohányzás megelőzése, a dohányzásról való leszokás elősegítése, a dohányfüst expozíció csökkentése kiemelt népegészségügyi prioritás világszerte, így hazánkban is. A szabályozás szigorodása, a megváltozott egészség- és szociális kultúra elősegíti, hogy egyre kevesebben szoknak rá a dohányzásra, és egyre több dohányos próbálja letenni a…
márc. 6
6:06
A szexuális úton terjedő betegségek és tüneteik (WebBeteg)
A nemi szerveket érintő, szexuális úton terjedő betegségek miatt kevesen fordulnak személyesen orvoshoz. Az emberek többsége szemérmes, nehezen tárulkozik fel, ezért is fontos a leggyakoribb nemi betegségekről beszélni.
márc. 6
7:51
Hirtelen havazás miatt lebénult Franciaország északi része (Infostart)
Közel négyezren rekedtek hétfőn este a francia szuperexpresszekben (TGV) Franciaország északi részén, Arras és Lille városa között a hirtelen érkezett havazás következtében kialakult közlekedési káoszban.
márc. 6
10:18
Az endometriózis okai és tünetei (WebBeteg)
Endometriózisról akkor beszélünk, amikor a méh nyálkahártyája a méhen kívül máshol is megtalálható a szervezetben. Számos kellemetlen panasz mellett a meddőség egyik gyakori oka is lehet.
márc. 6
11:09
Világhíres dadogók és diszlexiások (Infostart)
Bruce Willis, Anthony Hopkins, Tom Cruise, Muhammad Ali, Jamie Oliver és Őze Áron. Néhány híresség, akik dadogással vagy diszlexiával küzdöttek, vagy küzdenek még ma is. A Logopédia Napja alkalmából Hegedűs Zsuzsa szemezett a nyelvi problémákkal világhírűvé válók népes táborából.

Keresés