2012. október 1. hétfő

okt. 1
1:06
Október eleje alkalmas a gyors meggazdagodásra (Blikk)
A Blikk heti horoszkópja: ezt ígérik a csillagok október 1 és 7-e között.
okt. 1
3:36
Mit mutat a panoráma röntgen? (WebBeteg)
A panoráma röntgen nem csupán egy látványos, fogászatban használatos eszköz, de ma már egy jól felszerelt rendelő meghatározó része.
okt. 1
5:54
Meddig tart a fiatalság? (Infostart)
Egy kutatás szerint körülbelül 55 éves korra teszik a középkorúság kezdetét a brit felnőttek. Idősnek csak 70 éves kortól számolják magukat, vagyis a nyugdíjkorhatárnál későbbre teszik megöregedésüket - olvasható az ELTE TÁTK hírlevelében.
okt. 1
12:00
Mire figyeljen béltükrözés előtt? (WebBeteg)
Megdöbbentő adat, de hazánkban az elmúlt 40 évben a vastagbélrák előfordulási gyakorisága megháromszorozódott, minden évben 9000 új esetet diagnosztizálnak.
okt. 1
14:06
Alvás közbeni bevizelés (WebBeteg)
Alvás alatti (elsősorban éjszakai) bevizelésről fiúknál 6 éves, lányoknál 5 éves kor felett beszélünk. Létezik elsődleges és másodlagos éjszakai bevizelés.
okt. 1
14:36
Pécsi vendégház lett az év háza (Metropol)
A hegyoldalba megálmodott épület tervezése során a legfontosabb szempont az időtállóság és a természetközeliség megtalálása volt.
okt. 1
15:48
A csipke és a virág lesz az ősz kedvence (Blikk)
A Blikk Nők összegyűjtötte, melyek a legkedveltebb stílusjegyek idén ősszel!
okt. 1
15:50
A titokzatos akadémia (Blikk)
okt. 1
18:18
Herpesz a nemi szerveken: a nemi herpesz (herpes genitalis) (WebBeteg)
A nemi herpesz kezelése a tünetek gyógyítását jelenti, maga a fertőzés nem szüntethető meg - amint az immunrendszer egyensúlya megbomlik, a betegség kiújul. A genitális herpesz tünetei és kezelése.
okt. 1
20:18
Köszvényes? Egyen cseresznyét! (Infostart)
A cseresznye fogyasztása csökkentheti a köszvényes rohamok kockázatát - állapították meg tanulmányukban amerikai kutatók.
okt. 1
22:06
Felállították a maratoni újraélesztési gyakorlat új rekordját (Infostart)
Megdőlt a maratoni újraélesztési gyakorlat hazai rekordja: az új magyar csúcsot a nyíregyházi Egészségügyi Holding Zrt. szakdolgozói állították be, akik 60 órán keresztül folyamatosan végezték az elsősegélynyújtás legalapvetőbb műveletét.
okt. 1
22:30
Mi az érelmeszesedés? Miért fontosak a koleszterincsökkentők? (WebBeteg)
Az érelmeszesedés az ereink közül a szerveket friss, oxigéndús vérrel ellátó artériákat érintő, súlyos szöveti elfajulás, mely előrehaladott stádiumban az artériákat oly mértékben beszűkíti, hogy az általuk ellátott szervek, illetve szövetek oxigénhiányossá válnak, végső esetben elhalhatnak.
okt. 1
23:33
A kardiológiai kockázatbecslés (WebBeteg)
Szeptember utolsó vasárnapján, a Szív Világnapján szembesülnünk kellett azzal, hogy a magyarok több mint fele szív- és érrendszeri betegségekben hal meg, napi 70 embert éri hirtelen szívhalál.

2012. október 2. kedd

okt. 2
5:54
Minden tizedik dolgozó volt már depresszió miatt távol munkájától (Infostart)
Minden tizedik dolgozó volt már depresszió miatt távol munkájától - állapították meg hét európai országban készült felmérésükben az Európai Depresszió Szövetség (EDA) kutatói.
okt. 2
7:06
Öregszik a világ lakossága (Infostart)
Rohamosan öregszik a világ lakossága: az ENSZ Népesedési Alapja (UNFPA) szerint a 60 év felettiek korcsoportja gyarapszik a leggyorsabban.
okt. 2
12:09
A köldöksérv (WebBeteg)
A köldökcsonk leesése után feltűnik, hogy a baba sírásakor a köldök kiemelkedik. A kiemelkedés változó mértékű, a borsónyitól a kisebb almányi nagyságig. Tapintata arra emlékeztet, mint amikor egy lufit benyomunk az ujjunkkal.
okt. 2
13:12
A cirkadián ritmus jelentése (WebBeteg)
A szervezet cirkadián ritmusának (élettani napszaki ritmusának) nevezzük azokat a biológiai folyamatokat, melyek szabályos napszaki ritmus szerint ismétlődnek. Ezek a folyamatok általában egy nap köré rendeződnek, és minden egyes nap újra kezdődnek. Erre utal a cirkadián kifejezés is, mely a latin circa (körül, megközelítőleg) és a diem (nap) szavakból tevődik össze.
okt. 2
14:15
Nem megfelelő az influenza elleni védőoltás megítélése (WebBeteg)
Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) szerint az influenza elleni védőoltás megítélése a magyar lakosság körében nem megfelelő.
okt. 2
14:18
Idős korban gondot okozhat a cinkhiány (Metropol)
Cinkhiányt okozó biológiai mechanizmust azonosítottak kutatók.
okt. 2
15:18
Maradjon lendületben! - Sporttippek (WebBeteg)
Ha heti három-négy órát sportol, például fut, kocog, táncol vagy teniszezik, és emellett figyelmet fordít a kiegyensúlyozott, egészséges táplálkozásra is, nem kell aggódnia sem erőnléte, sem testsúlya miatt. 11 pontban összegyűjtöttük, mire érdemes odafigyelnie.
okt. 2
16:21
Már lehet oltatni influenza ellen (WebBeteg)
Bár az enyhe idő bizakodásra adhat okot, aligha úszhatjuk meg a valódi őszt, minden szépségével és betegeskedésével együtt. Még mielőtt azonban elrohannánk a drogériába a papírzsebkendő készleteket feltölteni, tegyünk egy rövid kitérőt a háziorvosnál, s kérjünk influenza elleni védőoltást!
okt. 2
19:30
Prosztatarák? Változtasson életmódján! (WebBeteg)
Bár a legelterjedtebb daganatfajták közé tartozik, egyre kevesebb férfi hal bele a korán felismert prosztatarákba. Dr. Szűcs László, az Oxygen Medical urológus szakorvosa a rendszeres szűrés és az egészséges életmód jelentőségéről beszélt.
okt. 2
21:48
Huszonhárom évig nem ürítették a postaládát (Infostart)
Huszonhárom éven át elkerülte a postások figyelmét egy utcai levélszekrény Nagy-Britannia egyik legforgalmasabb vasútállomásán.

2012. október 3. szerda

okt. 3
3:54
Cseresznye a köszvényes rohamok ellen (WebBeteg)
A cseresznye fogyasztása csökkentheti a köszvényes rohamok kockázatát - állapították meg tanulmányukban amerikai kutatók.
okt. 3
8:54
Változhat a mellrák terápiája (Metropol)
A mellrák korai felismeréséért maguk a nők tehetik a legtöbbet.
okt. 3
13:21
A HPV-vakcina átmeneti mellékhatásai (WebBeteg)
A humán papillomavírus (HPV) elleni vakcina alapvetően biztonságos, de emelheti az ájulás és a bőrfertőzések kockázatát röviddel az oltás után - állapították meg a Kaiser Permanente amerikai magán-egészségbiztosító kutatói tanulmányukban, amelynek elkészítését a vakcinát gyártó Merck gyógyszercég támogatta.
okt. 3
14:24
A korlátozás segítheti a szenvedélybetegek gyógyulását (WebBeteg)
A nyerőgépek számának korlátozása hatékony módszer lehet, hogy megelőzzék a Magyarországon egyre súlyosbodó problémát jelentő játékszenvedély terjedését, és a szenvedélybetegek gyógyulását is nagyban segítené - mondta Németh Attila pszichiáter az MTI-nek.
okt. 3
15:12
Könyvajánló: Titokzatos képességek (Blikk)
A Manó Könyvek Kiadó gondozásában megjelent Lélektársak- Sky című kötet egy zárkózott és szorongó tizenhat éves lány történetét meséli el, aki kissé különc szüleivel Coloradóba költözik.
okt. 3
15:14
Olcsóbb, ha neten biztosítja a lakását (Blikk)
Bizonyára ön is hallott már olyan esetről, amikor egy óriási vihar után a sérült ház tulajdonosa a biztosítóhoz fordult, ám a hivatalnok széttárta a karját és közölte, hogy sajnos nem tudnak fizetni. Hiába van a magyar lakások közel háromnegyedének biztosítása, tulajdonosaik mégsem tudnak eleget róla.
okt. 3
15:27
Sebellátás: hogyan kezdjek hozzá? (WebBeteg)
Tízből csupán két esetben segítenek az autósok, ha balesetet látnak. A módosított KRESZ pedig előírja, hogy a nem érintett járművezetőknek is segítséget kell nyújtaniuk egy balesetnél. Cikkünkben a sebellátás folyamatát ismertetjük meg önökkel.
okt. 3
18:30
A D vitamin nem véd a megfázástól (Metropol)
Szedése nem csökkenti a betegségek hosszát, a tünetek súlyosságát és a munkától távol töltött napok számát.
okt. 3
18:48
Adhat Vonal - új telefonos adományozási rendszer indult (Infostart)
Új telefonos adománygyűjtési rendszer indult útjára Adhat Vonal néven, amely a különböző civil szervezetek pénzadomány-gyűjtési igényeit integrálja.
okt. 3
20:00
Sűrű köd várható hajnalban (Infostart)
A várható tartós, sűrű köd miatt tizenkét megyére elsőfokú figyelmeztetést adott ki csütörtökre az Országos Meteorológiai Szolgálat.
okt. 3
20:42
Alvászavar és magas vérnyomás (WebBeteg)
Olasz kutatók kimutatták, hogy a rossz alvás nehezen kezelhető magas vérnyomással jár együtt.
okt. 3
21:48
Ritka mamutcsontvázat árvereztek el (Infostart)
Kétszázezer euróért (56 millió forint) talált gazdára az a teljes mamutcsontváz, amely kedden Párizsban, a Sotheby's aukciósházban került kalapács alá. A kikiáltási ár százezer euró volt.

2012. október 4. csütörtök

okt. 4
7:06
A D-vitamin nem véd a megfázástól (Infostart)
Bár a D-vitamin erősíti az immunrendszert, nem érdemes kiegészítőként nagyobb adagban szedni a megfázás megelőzésére, mert új-zélandi kutatók tanulmánya szerint nem véd a meghűléses megbetegedésektől.
okt. 4
8:45
Új gazdája lehet a Rózsadomb szégyenfoltjának (Metropol)
Egy komoly vevőjelöltje van az immár a CIB Bank tulajdonában lévő egykori SZOT-szállónak.
okt. 4
11:24
Kismamaként is tehetünk a visszeresség ellen (WebBeteg)
A várandósság alatt jóval nagyobb eséllyel néznek szembe a nők a visszeresség kockázatával. A vénás keringés megváltozását az első trimeszter alatt a hormonális változások, később pedig a gyarapodó testsúly okozzák.
okt. 4
13:30
Új vérteszt a mellrák korai felismerésére (WebBeteg)
Olyan vérteszt kifejlesztésén dolgoznak brit kutatók, amely a DNS-ben bekövetkezett változások alapján azonosítja a mellrák korai jeleit, akár a mostani röntgensugaras átvilágításnál is pontosabban.
okt. 4
15:36
Fontos a rendszeres szűrés - A Látás Hónapja eseménysorozat (WebBeteg)
A rendszeres látásellenőrzés fontosságára hívja fel a figyelmet a Látás Hónapja elnevezésű kampány, amely során a magyar lakosság országszerte több száz optikában vehet részt ingyenes szűrővizsgálatokon és szaktanácsadáson októberben.
okt. 4
16:06
A Tádzs Mahal mása Dubajban (Metropol)
A tervek szerint 2014 végéig elkészülő Tádzs Arabia jóval nagyobb lesz, mint az eredeti.
okt. 4
18:30
Olívabogyót a sós kekszbe is! (Blikk)
Íme Sergio Fernandez spanyol mesterszakács antioxidánsokban és vitaminokban gazdag receptjei!
okt. 4
20:00
Ötcsillagos luxushotel - tyúkoknak (Infostart)
Ötcsillagos luxusszállót nyitott tyúkoknak és csirkéknek egy nő Nagy-Britanniában, Kentben.
okt. 4
20:51
A Debreceni Egyetem kutatóinak új felfedezései (WebBeteg)
Több olyan toxint is felfedeztek a Debreceni Egyetem (DE) Biofizikai és Sejtbiológiai Intézetének kutatói, amelyekkel a szervezetben lévő rendellenes sejteket felismerő és elpusztító sejtek túlműködését, és így az autoimmun betegségek kialakulását lehet megelőzni.
okt. 4
21:30
Van, ahol még mindig riasztás van érvényben a parlagfű miatt (Infostart)
Bár végéhez közeledik a parlagfűszezon, még mindig van olyan része az országnak, ahol riasztás van érvényben - közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) Facebook-oldalán csütörtökön.

2012. október 5. péntek

okt. 5
3:09
Nyílt nap az emlőrákról (WebBeteg)
Nyílt napot tart az emlőrákról és a női egészségről a budapesti Semmelweis Egyetem (SE) szombaton; az érdeklődőknek az előadások meghallgatása mellett lehetőségük lesz onkológussal, sebésszel és nőgyógyásszal való személyes konzultációra is.
okt. 5
5:54
Az egymilliárdos határon túl a Facebook (Infostart)
Átlépte az egymilliárdot a Facebook felhasználóinak száma, a közösségi portálnak június óta 45 millió új felhasználója van.
okt. 5
6:18
A pajzsmirigyműtét (WebBeteg)
A jóindulatú pajzsmirigybetegségek esetében is egyre inkább a pajzsmirigy kiterjedt csonkolását végzik, míg rosszindulatú elváltozás (pajzsmirigyrák) esetén a pajzsmirigy teljes kiirtása történik a környező nyirokcsomók eltávolításával.
okt. 5
6:30
Rekordot hozott az első vita (Infostart)
Az amerikai elnökjelöltek szerda esti első televíziós vitája volt a Twitter történetében a legnagyobb érdeklődéssel kísért politikai esemény: Barack Obama és Mitt Romney másfél órás összecsapása alatt 10,3 millió bejegyzés érkezett a közösségi portálra.
okt. 5
11:33
Policisztás ovarium szindróma és hormonális fogamzásgátlás (WebBeteg)
A policisztás ovarium (petefészek) szindróma (a továbbiakban PCOS) a termékeny korú fiatal nők betegsége. A legújabb kutatások bebizonyították, hogy a PCOS az esetek többségében tulajdonképpen egy anyagcsere - betegségnek, az ún. metabolikus szindrómának az egyik kísérőjelensége.

Keresés