2013. június 1. szombat

jún. 1
17:00
Glattfelder Béla az elektromos autók térnyerésére számít (Adó1százalék)
A következő évtizedekben hatalmas változások lesznek a közlekedésben részt vevő járművek üzemanyag-felhasználásában, a fosszilis energiahordozók aránya 2050-re várhatóan 15 százalékra csökken - jelentette ki Glattfelder Béla európai parlamenti képviselő a Barényi Béla emlékkonferencián és elektromosautós-találkozón.

2013. június 3. hétfő

jún. 3
6:24
Gázanyag zuhan a Tejút fekete lyuka felé (168 Óra Online)
Ritka jelenség megfigyelésére készülnek a csillagászok: néhány hónapon belül véget ér a Tejútrendszer közepén terpeszkedő óriás fekete lyuk fogyókúrája, mert bekebelez egy 3 földtömegnyi gázfelhőt. Emiatt környezetének fényessége is megnő. Lesz-e ennek bármilyen hatása a Földre?
jún. 3
11:54
Olcsó kezelés mentheti meg a szélütésen átesett betegek életét (168 Óra Online)
Sok szélütéses beteg életét mentheti meg a lábszárra rögzíthető olcsó, felfújható, műanyag „csizma”, amelyet a vérkeringés serkentésére, a vérrögök kialakulásának megakadályozására használnak. A módszer sikerét szakértők a stroke-kal kapcsolatos kutatások egyik komoly áttöréseként értékelték.
jún. 3
14:06
Egyszívű sziámi ikrek születtek (168 Óra Online)
A jeruzsálemi Hadassza kórházban mellkasuknál összenőtt, egy szívvel rendelkező sziámi ikreknek adott életet egy palesztin asszony.
jún. 3
15:12
Ceruza a fejben (Adó1százalék)
Ceruzával a fejében élt évekig egy afgán fiatalember, és fogalma sem volt arról, hogy egy idegen test okozza súlyos panaszait. A 24 éves férfi sokáig alig látott a jobb szemével, állandóan náthás volt, fájt a feje, és már kettős látásban is szenvedett, amikor a németországi Aachen egyetemi klinikájára került.

2013. június 4. kedd

jún. 4
15:30
Egyszívű sziámi ikrek születtek Jeruzsálemben (Adó1százalék)
A jeruzsálemi Hadassza kórházban mellkasuknál összenőtt, egy szívvel rendelkező sziámi ikreknek adott életet egy palesztin asszony - közölte a Maariv című izraeli lap. A Hebron melletti faluban élő nőt egy héttel ezelőtt irányította a Palesztin Hatóság egészségügyi minisztériuma a jó nevű jeruzsálemi intézménybe, miután az ultrahangvizsgálaton úgy látták, hogy összenőtt ikrek várhatóak.

2013. június 5. szerda

jún. 5
6:30
Mi okozhatja a nők libidójának csökkenését? (Adó1százalék)
A napokban megjelent hírek szerint, pár éven belül akár egy tabletta is megoldás lehet a csökkent libidó kezelésében. A nők számára kifejlesztett, tesztoszteron tartalmú készítményről Prof. Balázs Csaba endokrinológus beszélt.
jún. 5
15:30
Kihangosítóval is balesetveszélyes a mobilozás (Adó1százalék)
Veszélyes a vezetés közbeni mobilozás vagy a hangvezérelt SMS-ezés, mert mindenképpen elvonja a vezető figyelmét, az agy ugyanis nem képes egyszerre mindkét feladatot biztonságosan elvégezni - figyelmeztetett kutatásai alapján egy amerikai egyetemi professzor.

2013. június 6. csütörtök

jún. 6
5:18
A városi rigók korábban kelnek (168 Óra Online)
A városi élet megváltoztatja a madarak belső óráját: biológiai ritmusuk a természetben élő fajtársaikénál gyorsabbá válik, könnyebben megzavarodik – derítették ki a Max Planck Ornitológiai Intézet és a Glasgow-i Egyetem kutatói. Jesko Partecke német kutató szerint a városi madarak korábban ébrednek, és később térnek nyugovóra, mint erdei társaik.
jún. 6
10:15
Időnként ad életjeleket Gerő intézete (168 Óra Online)
A Gerő András vezette Habsburg Történeti Intézet a kormányváltás óta, kormányközeli intézménybe beolvasztva, mintegy takaréklángon működik – de időnként ad életjeleket. Például a héten, amikor „Kettős főváros – két főváros” mottóval jeles tudósok beszéltek a közönség előtt a témáról, amely a magyart, különösen a fővárosit, mindig is érdekelte: milyen szerepe is volt az egykori közös birodalom két…
jún. 6
15:45
A lábszag lehet a csodafegyver a malária ellen (168 Óra Online)
Lábszagot akarnak bevetni a maláriát terjesztő szúnyogok ellen brit tudósok. A szaggal nem irtani próbálják, hanem csapdába csalni a moszkitókat.
jún. 6
16:33
Felmelegedés: egyre gyakoribbak lehetnek az ilyen árvizek (Infostart)
A globális felmelegedéssel egyre gyakoribbak lehetnek a Duna mostani áradásához hasonló árvizek - állítja egy tanulmányában az Európai Környezetvédelmi Ügynökség (EEA). A szervezet szerint ugyanakkor más tényezők, az urbanizáció és a modern mezőgazdaság is hozzájárulnak a helyzet romlásához.

2013. június 7. péntek

jún. 7
14:18
Agyvezérelt helikopterrel végeztek kísérletet amerikai tudósok (Adó1százalék)
A Minnesotai Egyetem tornatermében lezajlott bemutató egyike azoknak a tudományos erőfeszítéseknek, amelyek célja, hogy a gondolatok elektromos mintáit mozdulatokká alakítsák át mind a mindennapi életben, mind a virtuális világban: az alkalmazások az idegi degenerációval küzdők segítésétől a videojátékok legújabb modelljeiig terjednek.
jún. 7
22:09
Ezerkétszáz év vulkánkitörési naplója (Infostart)
Több mint 1200 esztendő nagy vulkánkitöréseit is feljegyezték ír szerzetesek időjárási - és egyéb témájú - krónikáikban, ami rendkívül értékes a jelen meteorológusainak és éghajlatkutatóinak.

2013. június 9. vasárnap

jún. 9
6:27
Milliárdos rovarinvázióra számítanak (168 Óra Online)
Több centiméteres fáraókabócák (Magicicada) inváziójára készülnek az Egyesült Államokban. Ezeknek a rovaroknak az a különlegessége, hogy 13 vagy 17 évenként egyszer rajzanak pár hétig, a többi időt a föld alatt töltik.
jún. 9
12:30
Egészen közelről is megfigyelhetők a kisgólyák (168 Óra Online)
Gólyafészkeket mérnek fel és fiókákat gyűrűznek a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) és az ELMŰ szakemberei a június 13-án induló Gólya Road Show-n.

2013. június 10. hétfő

jún. 10
13:42
A tömegközlekedők kevésbé kapják el az influenzát (Adó1százalék)
Az uralkodó nézettel ellentétben a tömegközlekedés nem melegágya a fertőző betegségek terjedésének, sőt: használói kisebb arányban betegednek meg influenzától, mint például az autóval közlekedők.
jún. 10
14:21
Három kínai űrhajós indul a Mennyei Palotába (168 Óra Online)
Két férfi és egy nő űrhajós kedden késő délután indul útnak Kína északnyugati űrközpontjából a Sencsou-10 (Shenzhou) űrhajóval – jelentették be hétfőn a csiucsuani bázison.

2013. június 11. kedd

jún. 11
7:57
A Duna ritkábban fog kilépni a medréből (168 Óra Online)
A klímaváltozás hatására világszerte rendszeresebbé válhatnak a súlyos árvizek, egyebek között a Gangesz, a Nílus és az Amazonas tekintetében is, míg néhány folyó, köztük a Duna, várhatóan ritkábban fog kilépni a medréből – derül ki egy új tanulmányból.
jún. 11
13:24
Nagyon sok fekete lyuk létezhetett a világegyetemben (Adó1százalék)
Bőséges számban létezhettek fekete lyukak már a világegyetem születése után néhány százmillió évvel kiformálódott első csillagok között is, ami segíthet megmagyarázni az univerzum galaxisainak szívében rejtőző, titokzatos égitestek eredetét - vélekednek kutatók.

2013. június 12. szerda

jún. 12
6:30
Mindent szétrágnak az ellenálló hangyák (168 Óra Online)
Invazív hangyafaj rágcsálja az elektronikus berendezések kábeleit az Egyesült Államokban, kutatók becslése szerint egy év alatt 146,5 millió dollárnyi kárt okoztak Texasban. A hangyák iPhone-okat, laptopokat, kábeleket és más kütyüket rongálnak meg.
jún. 12
12:48
A Balkán térséget kutatja a BKF (Adó1százalék)
Jelentős, 300 millió forintos támogatást nyert el a Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskola a Kutatási és Technológiai Innovációs Alap pályázatán. A támogatásból megvalósuló kutatási projekt a Balkán régió országainak azon értékekeit kutatja, amelyekre alapozva egészségfenntartást célzó turisztikai szolgáltatás-koncepciók alakíthatóak ki.
jún. 12
15:48
Elképesztő dolgot művelnek a teknősmagzatok (168 Óra Online)
A teknősembriók addig fészkelődnek-mozgolódnak tojásukban, amíg a védőburok hűvösebb vagy melegebb szegletébe nem jutnak: egy most közölt tanulmány szerint különleges képességük birtokában ráadásul azt is megválaszthatják, hogy milyen neműek legyenek.
jún. 12
18:33
Sétával a cukorbetegség ellen (168 Óra Online)
Az étkezések utáni negyedórás séta megelőzheti a 2-es típusú cukorbetegség kialakulását az idős embereknél. A több rövid gyaloglás éppoly hatásos, mint a napi egy hosszú – mutatta ki egy amerikai tanulmány.
jún. 12
21:18
Jó hír: az ózonréteg kezdi összeszedni magát (168 Óra Online)
A meteorológusok legújabb mérései szerint egyre kisebb az Antarktisz feletti ózonlyuk.

2013. június 13. csütörtök

jún. 13
17:30
Átadták a CERN-adatközpontot Budapesten (Infostart)
Orbán Viktor miniszterelnök, Pálinkás József, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) elnöke és Rolf-Dieter Heuer, az Európai Nukleáris Kutatási Szervezet (CERN) főigazgatója avatta fel a Magyar Tudományos Akadémia Wigner Fizikai Kutatóközpontjában megvalósult CERN-adatközpontot csütörtök délután Csillebércen.
jún. 13
20:24
Fotók: Így készülnek a szelektív hulladékgyűjtő kukák (168 Óra Online)
Szelektív hulladékgyűjtő konténerek készülnek Nádudvaron.
jún. 13
22:15
A Föld lakossága az évszázad végére 10 milliárd fölött lehet (Infostart)
A Föld lakossága 2025-re a mai 7,2 milliárdról 8,1 milliárdra, 2050-re 9,6 milliárdra, az évszázad végére pedig 10,9 milliárdra növekedhet - legalábbis ezt vetíti előre az ENSZ-nek a teljes világra vonatkozó népesség-előrejelzése (World Population Prospects), amelyet csütörtökön hoztak nyilvánosságra a világszervezet székhelyén.

2013. június 14. péntek

jún. 14
12:21
Gyomirtót mutattak ki az európai emberek szervezetében (168 Óra Online)
Tizennyolc európai ország önkénteseinek 44 százalékában mutatta ki a glifozát nevű gyomirtó hatóanyagát egy vizsgálat. Az önkéntesek mindegyike, akiktől mintát vettek, városban él, és egyikük sem használt glifozátot vagy érintkezett ilyen termékkel.
jún. 14
20:09
A férfiak okozhatták a nőknél a menopauzát (Infostart)
A férfiak fiatalabb partner iránti vonzalma okozhatta az evolúció során a nőknél a menopauza kialakulását.

2013. június 15. szombat

jún. 15
5:54
A menopauza a csalfa férfiak hibája (168 Óra Online)
A férfiak fiatalabb partner iránti vonzalma okozhatta az evolúció során a nőknél a menopauza kialakulását. Az egyes korosztályok férfi tagjai mind fiatal partnerekért vetélkedtek, ez pedig oda vezetett, hogy az idősebb nőknek kevesebb lehetőségük maradt a szaporodásra.
jún. 15
11:57
Nő az űrben – 50 éve először (168 Óra Online)
Valentyina Vlagyimirovna Tyereskova szovjet űrhajós 1963. június 16-án a Vosztok–6 fedélzetén elhagyta a Föld légkörét, és ezzel ő lett az első nő, aki járt az űrben. 48-szor megkerülte bolygónkat, és a felszállás után három nappal sikeresen visszatért. Összesen 2 napot 22 órát és 50 percet töltött az űrben.
jún. 15
16:21
Új emberi testrészt fedeztek fel (168 Óra Online)
Egy kutatócsoport felfedezett egy eddig ismeretlen réteget az emberi szemben. A Dua-hártyának (Dua's layer) nevezett testrész mindössze 15 mikron vastag.

2013. június 16. vasárnap

jún. 16
6:39
Elképesztő kincsre bukkantakl (168 Óra Online)
Több mint 300 millió évvel ezelőtt lépett egy ősi folyó partjára az a szaurusz, amelynek nyomára egy családi kiránduláson bukkantak egy Bochum melletti kőfejtőben. Gyalogtúráján akadt rá egy család Németország legősibb dínólábnyomára. A nagyjából házisertés méretű állat a kutatók becslése szerint több mint 300 millió éves. A kövületet hétfőn mutatják be.
jún. 16
16:33
UFO-k is készíthették a titokzatos térképet (168 Óra Online)
1929-ben izgalmas leletre bukkantak a történészek az isztambuli szultáni palotában: egy régi hajózási térkép egy szeletére, mely meglepő részletességgel ábrázolja az Atlanti-óceán európai, afrikai, amerikai és antarktiszi partjait. A 16. század elején keletkezett térkép azért különösen figyelemre méltó, mert messze meghaladja kora földrajzi ismereteit; az Antarktiszt például csak 1818-ban fedezték…

2013. június 17. hétfő

jún. 17
7:24
Olvasásra nevelnek a magyar lapkiadók (168 Óra Online)
A lezáruló tanévben több mint huszonötezer középiskolás vett részt a Magyar Lapkiadók Egyesületének (MLE) olvasásra nevelési programjában, amelynek célja a diákok szövegértési kompetenciájának javítása – közölte az MLE az MTI-vel.
jún. 17
20:36
Érintetlen templomokat rejthet egy most talált ősi kambodzsai város (168 Óra Online)
Soha ki nem fosztott templomokat rejthet egy most felfedezett ősi kambodzsai város, amelyre kutatók egy nemzetközi csoportja bukkant új, légi lézertechnológia segítségével.

2013. június 18. kedd

jún. 18
14:36
Maguk választják meg a teknősembriók, hogy milyen neműek lesznek (Adó1százalék)
A teknősembriók addig fészkelődnek-mozgolódnak tojásaikban, amíg a védőburok hűvösebb vagy melegebb szegletébe nem jutnak: egy most közölt tanulmány szerint különleges képességük birtokában ráadásul azt is megválaszthatják, hogy milyen neműek legyenek.

2013. június 19. szerda

jún. 19
3:24
Facebook-megosztással sikerült a szervdonorok számát növelni (168 Óra Online)
Egy friss tanulmány szerint ha a közösségi média oldalain felhívják a figyelmet a szervdonáció fontosságára, nő az adományozásra jelentkezők száma.
jún. 19
10:00
Charles Darwin leszármazottja katolikus hitvédővé vált (168 Óra Online)
Katolikus hitvédővé vált Charles Darwin ük-ük-ük-ükunokája, Laura Keynes, miután kiábrándult az új ateizmusból – számolt be a Magyar Kurír.
jún. 19
11:54
Négyszáz éves csontvázat találtak kertjükben, sokat fizethetnek (Adó1százalék)
Négyszáz éves csontvázat talált kertjében egy házaspár Kanadában, ami 5 ezer dollárjukba kerülhet: nekik kell fizetni ugyanis a további régészeti feltárást. Ezzel a hatályos kanadai törvények "kecsegtetik" őket.

2013. június 20. csütörtök

jún. 20
5:48
Tömegessé válhat a tű nélküli oltás (168 Óra Online)
A TEDGlobal új technológiákat bemutató konferencián bemutattak egy olyan oltótapaszt, amely amellett, hogy helyettesíti az injekciós tűket, olcsóbb és biztosabb oltási módszert kínál a hagyományos módszerhez képest.
jún. 20
11:18
Autizmust okozhat a légszennyezés (168 Óra Online)
A gyermeküket erősen szennyezett környezetben váró nők kétszer olyan gyakran szülhetnek autista gyermeket, mint a tisztább vidéken élő terhesek – mutatta ki egy amerikai tanulmány. A Harvard Egyetem kutatói szerint a levegőszennyezés és a fejlődési rendellenesség közötti kapcsolatot kereső tanulmányuk volt az első ilyen átfogó, országos vizsgálat.
jún. 20
19:21
A SARS-nál is veszélyesebb az új koronavírus (Infostart)
A SARS vírusnál is veszélyesebb az a tavaly felfedezett titokzatos koronavírus, amely eddig csaknem 40 ember halálát okozta a Közel-Keleten és Európában - derült ki kutatóknak a leginkább fertőzött országban, Szaúd-Arábiában folytatott vizsgálataiból.
jún. 20
20:33
Hatalmas maja város romjaira bukkantak Mexikóban (Infostart)
Kiterjedt maja város romjaira bukkant régészek egy nemzetközi csoportja a Yucatán-félsziget dzsungel borította vidékén: a piramisok és a paloták tűzdelte település 22 hektáron terült el.

2013. június 21. péntek

jún. 21
19:45
Átállt kódfejtők (168 Óra Online)
A hidegháború idején a szovjet, illetve a nyugati titkosszolgálatok kezüket-lábukat törték azért, hogy ügynököket szervezzenek be az ellenfélnek tekintett országból. Fokozottan értékes volt az ügynök, ha maga is a titkosszolgálat alkalmazásában állt, és így különösen fontos adatokat szolgáltathatott megbízóinak. Két ilyen, a Szovjetunióba disszidált amerikai titkosszolga történetéről szól KULCSÁR…

2013. június 22. szombat

jún. 22
5:39
Fokozódó tempóban melegszik a Föld (168 Óra Online)
Az idei május volt a világon a harmadik legmelegebb az időjárási adatok feljegyzésének kezdete óta, azaz az elmúlt több mint 140 évben. Ugyanebben a hónapban Grönland keleti részén viszont rekordhideget mértek – közölték amerikai tudósok.
jún. 22
10:36
Legalizálnák a gyerekeutanáziát (168 Óra Online)
Hamarosan nem csak felnőttek, nagykorúak, hanem elviselhetetlen fizikai vagy lelki fájdalmaktól gyötört, gyógyíthatatlanul beteg gyermekek is dönthetnek majd úgy Belgiumban, hogy szabad akaratukból az élet helyett a halált választják – számol be a kérdésben kialakulni látszó politikai konszenzusról a La Libre Belgique belga napilap.
jún. 22
14:27
Fricska: GMO-kutatóké a mezőgazdaság Nobel-díja (168 Óra Online)
Egy belga tudós és két, az Egyesült Államokban tevékenykedő kutató nyerte az idei Világélelmezési Díjat, a genetikailag módosított növények előállításában elért sikereik elismeréseként. Ez az első alkalom, hogy a World Food Prize elnevezésű elismerést, amelyet gyakran egy mezőgazdasági Nobel-díjjal felérő díjként emlegetnek, genetikailag módosított (GMO) növények előállítói kapták.
jún. 22
17:45
Ritka betegség: halottnak hiszi magát egy férfi (168 Óra Online)
A világ egyik legritkább betegségében, Cotard-szindrómában szenvedő brit férfiról írt a Daily Telegraph hétfőn. A lap által csak Grahamként említett férfi halottnak hiszi magát.

Keresés